Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Σε επιφυλακή τα σώματα ασφαλείας: Κομμάτια του Κινέζικου πυραύλου μπορεί να πέσουν στην Ελλάδα



Σε μερική επιφυλακή έχουν τεθεί τα σώματα ασφαλείας της χώρας καθώς τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας, ο οποίος εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να πέσουν στη Γη αργά σήμερα το βράδυ ή νωρίς αύριο, Κυριακή. Η μεγάλη ανησυχία της κυβέρνησης, που οδήγησε στην απόφαση αυτή αφορά τις αυξημένες πιθανότητες κομμάτια του πυραύλου να πε΄σουν στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες επίσης βρίσκονται σε επιφυλακή.

Όπως μας μετέφεραν κυβερνητικές πηγές είναι πολύ πιθανό τα περισσότερα από τα συντρίμμια του πυραύλου θα καούν κατά την επιστροφή τους στην ατμόσφαιρα και είναι πολύ απίθανο να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά αλλά δεν μπορεί κανείς να είναι απόλυτα βέβαιος γιαυτό καθώς κάποια από τα εξαρτήματα του, όπως οι οδεύσεις των αερίων και οι δεξαμενές καυσίμων είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και αυτά αναμένεται ότι θα φθάσουν ως την επιφάνεια της Γης. Η Ελλάδα βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου.

Μάλιστα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε ΝΟΤΑΜ. Η ισχύς του, δηλαδή το διάστημα επιφυλακής ειναι απο σήμερα Σάββατο 8/5 21:12 βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι αύριο Κυριακή 9/5 μεσημέρι 12:46.

Παράλληλα, έχουν ανασταλεί όλες οι στρατιωτικές πτήσεις.

Η Κίνα έθεσε σε τροχιά στις 29 Απριλίου το πρώτο στοιχείο του διαστημικού σταθμού της με τη βοήθεια ενός πυραύλου φορέα Μεγάλη Πορεία 5Β – του πιο ισχυρού και επιβλητικού κινεζικού πυραύλου.
Ο πρώτος όροφος του πυραύλου αυτού, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τροχιά, πρόκειται να επιστρέψει στη Γη. Χάνει σταδιακά ύψος και το σημείο πρόσκρουσης της πτώσης του είναι προς το παρόν δύσκολο να προβλεφθεί.

/radar.gr



Πάρνωνας | Διαμαρτυρία ΑΟΣΛ Για Την Εγκατάσταση Ανεμογεννητριών

 

"Δεκάδες ανεμογεννήτριες 180 μέτρων για τουλάχιστον 25 χρόνια γύρω μας"

Είμαστε μέλη και φίλοι του Αναρριχητικού – Ορειβατικού Συλλόγου Λεωνιδίου.

Είμαστε κάτοικοι της περιοχής που αγωνιούν και προβληματίζονται με τη συνεχή & αλόγιστη αδειοδότηση αιολικών σταθμών.

Είμαστε φυσιολάτρες που δεν έχουν να κερδίσουμε τίποτα. Κίνητρό μας, η προστασία του τόπου.

Δεν είμαστε ξένοι επενδυτές που έρχονται να πλουτίσουν καταστρέφοντας την περιοχή.

Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να αναρτήσουμε για λίγες μέρες ένα πανό στον Κοκκινόβραχο, προκειμένου να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες, γιατί ο τόπος μας κινδυνεύει!

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους συλλόγους και τους φορείς σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο με στόχο να περιορίσουμε την ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού πλούτου.

Επιθυμούμε τη δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου με το Δήμο προκειμένου να εμποδίσουμε την επερχόμενη καταστροφή, διασφαλίζοντας και την οικονομική προοπτική του τόπου.

Τασσόμαστε υπέρ όλων των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των ενεργειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά κατά των πολιτικών αδειοδότησης που κινούνται με γνώμονα το κέρδος εταιρειών και τα προσωπικά συμφέροντα.

Διεκδικούμε τον ενεργειακό και χωροταξικό σχεδιασμό των ΑΠΕ που θα σέβεται τις τοπικές κοινότητες, το περιβάλλον και εν τέλει θα λύνει περισσότερα προβλήματα από αυτά που δημιουργεί.

Αγωνιζόμαστε μακριά από κομματικές και μικροπολιτικές διαφορές, ενωμένοι όλοι για το κοινό καλό.

Σε αυτό τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας, χρειαζόμαστε όλοι!

Θα ακολουθήσει σύντομα εκτενής ανακοίνωση του συλλόγου μας.

ΥΓ: Αν φανεί ενοχλητικό ένα προσωρινό πανό 36 μέτρων, φανταστείτε δεκάδες ανεμογεννήτριες 180 μέτρων για τουλάχιστον 25 χρόνια γύρω μας.

www.flynews.gr

Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Κατσανέβας - Το ΠΑΣΟΚ, η οικογένεια Παπανδρέου και το συγγραφικό έργο


Στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο νοσηλεύοταν διασωληνωμένος ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην βουλευτής Θεόδωρος Κατσανέβας ο οποίος είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό στις 19 Απριλίου, πέντε ημέρες αφότου είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947 και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Warwick της Βρετανίας λαμβάνοντας Μ.Α. στις Εργασιακές Σχέσεις και στο London School of Economics λαμβάνοντας διδακτορικό δίπλωμα στην Οικονομική της Εργασίας.

Η πολιτική του πορεία

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην αντιστασιακή οργάνωση ΔΕΑ και στο ΠΑΚ Αγγλίας ενώ μετά την πτώση της Χούντας συμμετείχε στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Το 1981 συμμετείχε στη συγγραφή του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για τα κοινωνικά θέματα ενώ τον ίδιο χρόνο διορίστηκε πρόεδρος του ΟΑΕΔ, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1985, οπότε και διορίστηκε διοικητής του Ι.Κ.Α.. Το 1987 εξελέγη μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας παράλληλα την ιδιότητά του ως μέλους της κεντρικής επιτροπής του κόμματος. Έχει δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο με την Σοφία Παπανδρέου, κόρη του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, με την οποία χώρισε το 2000. Αργότερα νυμφεύθηκε με τη Γεωργία Τσέτσου, με την οποία απέκτησε μία κόρη.

Βουλευτικές εκλογές

Από το 1989 έως το 2000 κατήλθε ως υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών συνολικά σε 6 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Εξελέγη τις τρεις πρώτες φορές (9ος τον Ιούνιο του 1989, 12ος τον Νοέμβριο του 1989 και 9ος το 1990), ενώ απέτυχε να εκλεγεί στις Εκλογές του 1993 (17η θέση και πρώτος επιλαχών).

Το 1996 επανεξελέγη (5η θέση), ενώ την τελευταία φορά που κατήλθε ως υποψήφιος, το 2000, απέτυχε να εκλεγεί (19ος και ξανά πρώτος επιλαχών), όμως μερικούς μήνες αργότερα εισήλθε στο Κοινοβούλιο αντικαθιστώντας τη Μιλένα Αποστολάκη η οποία έχασε την έδρα της από το Εκλογοδικείο λόγω κωλύματος εκλογιμότητας.

Το 2004 τέθηκε εκτός των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος μαζί με άλλους οκτώ βουλευτές με αφορμή την υπογραφή συγκεκριμένης τροπολογίας σχετικά με το Πόρτο Καρράς.

Μετά το ΠΑΣΟΚ

Την 1η Μαΐου 2013 ίδρυσε πολιτικό κόμμα, με όνομα «Δραχμή, Ελληνική Δημοκρατική Κίνηση Πέντε Αστέρων» – στα πρότυπα του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Ιταλού Μπέπε Γκρίλο. Κεντρικός στόχος του νέου κόμματος είναι η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή μέσω δημοψηφίσματος. Οι πέντε βασικές θέσεις του κόμματος σύμφωνα με την ιστοσελίδα του είναι η ανατροπή του Μνημονίου, η επιστροφή στη δραχμή, η αυτοδύναμη ανάπτυξη, η εθνική αξιοπρέπεια, και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το οικονομικό και πολιτικό του πρόγραμμα που στηρίζεται σε τεκμηριωμένες μελέτες που όμως δε διευκρινίζεται το πού και από ποιούς εκπονήθηκαν, ούτε το πώς, πού, πότε και από ποιούς τεκμηριώθηκαν, το σχέδιό του είναι το εξής: Υποτίμηση κατά 50% του εθνικού νομίσματος και κατόπιν επιθετική διολίσθηση ώστε να καταστούν τα εγχώρια προϊόντα ανταγωνιστικότερα και ταυτόχρονα λήψη μέτρων ώστε να αποφευχτεί η καταβαράρθρωση της αγοραστικής δύναμης των ήδη χαμηλών εισοδημάτων από την εκτίναξη του πληθωρισμού που επιφέρουν τέτοια εγχειρήματα. Το κόμμα συμμετείχε για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές του 2014 όπου και συγκέντρωσε 8.792 ψήφους (ποσοστό 0,15%).

Με την Ελληνική Λύση

Το 2019 Θεόδωρος Κατσανέβας έγινε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά και της Οικονομικής Επιτροπής του κόμματος της Ελληνικής Λύσης.

Λίγο μετά τις Ευρωεκλογές του ίδιου έτους ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του στη Β’ Αθήνας και τον Βόρειο Τομέα, η οποία όμως μετά από μερικές μέρες ακυρώθηκε από τον Κυριάκο Βελόπουλο, ενώ ο ίδιος ο Κατσανέβας αρνήθηκε με δήλωση την υποψηφιότητα του με την Ελληνική Λύση.

Συγγραφικό έργο

  1. Πληθωρισμός, αμοιβή εργασίας και επιχειρηματικά κέρδη (ΓΣΕΕ, 1976).
  2. (Αγγλικά) Report on the foundation of an institute of labour in Greece (International Labour Office, 1977, Επανέκδοση ΟΑΕΔ, 1983) (στην ελληνική και στην αγγλική, σε συνεργασία με Άγγελο Ζησιμόπουλο).
  3. (Αγγλικά) Labour pressures in Greece (London: A Matrix Report, 1979).
  4. (Αγγλικά) (Γαλλικά) Evolution of social policy in Greece 1970-1980 (Commission of the European Communities, 1981) (στην αγγλική και γαλλική, σε συνεργασία με Σπήλιο Παπασπηλιόπουλο).
  5. Εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα: Tο θεσμικό πλαίσιο και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις (ΚΕΠΕ 1981 και 1983).
  6. (Αγγλικά) Industrial relations in small industry in Greece (International Labour Office (Διεθνές Γραφείο Εργασίας), 1981, και ΟΑΕΔ 1983) (στην αγγλική και στην ελληνική).
  7. Το σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνημα στην Ελλάδα (Νέα Σύνορα, 1981, 2η έκδοση Αιχμή, 1985, 3η έκδοση Νέα Σύνορα, 1994, 4η έκδοση Παπαζήσης, 1996).
  8. (Αγγλικά) (Γαλλικά) Report on social developments in Greece, 1981 και 1982 (Commission of European Communities) (σε συνεργασία με Σπ. Παπασπηλιόπουλο, στην αγγλική και στη γαλλική).
  9. Θέματα απασχόλησης (ΟΑΕΔ, 1982).
  10. (Αγγλικά) Trade unions in Greece (Athens: National Center of Social Research, 1984).
  11. (Αγγλικά) The trade union movement in Greece: Two related studies (Manpower Employment Organization, 1985) (with Ch. Jecchinis).
  12. Απασχόληση και ανεργία στην Ελλάδα (ΟΑΕΔ, 1986).
  13. Συνδικαλισμός και αλλαγή (Αθήνα: Αιχμή, 1987).
  14. Ειδικά θέματα της ελληνικής οικονομίας (Πειραιάς: Σταμούλης, 1988).
  15. (Αγγλικά) Unemployment, demand for skilled labour and vocational training in the regional labour market of Greece (Ministry of Labour, Manpower Employment Organization, 1989). (Research in cooperation with Ch. Jecchinis and Papavasiliou M.)
  16. Εργασιακές σχέσεις, εργασιακό περιβάλλον και παραγωγικότητα στην Ελλάδα (ΕΛΚΕΠΑ, 1990) (σε συνεργασία με Χρίστο Τζεκίνη κ.ά.).
  17. Εργασιακές σχέσεις (Πειραιάς: Σταμούλης, 1991).
  18. Εργασιακές σχέσεις, (σε συνεργασία με Χρίστο Τζεκίνη, Ελένη Χατζηχαρίτου). (Πειραιάς: Σταμούλης, 1994).
  19. Η εξέλιξη των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα (Αθήνα: ΚΕΠΕ, 1996).
  20. (Αγγλικά) "Τhe transition of Bulgaria, Romania and Albania to a market economy and the consequences of employment" in Iatridis D. (Ed.). The societal impact of privatization social justice and welfare state (New York: Praeger, 1996). Στην ελληνική: Η μετάβαση της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Αλβανίας στην οικονομία της αγοράς και οι επιπτώσεις στην απασχόληση (Αθήνα: ΕΛΚΕΠΑ, 1996).
  21. (Αγγλικά) "Causes and Trends of Strike Action in European Union Countries," Economic and Social Studies (University of Malta, 1997).
  22. Προοπτικές της αγοράς εργασίας και ανάγκες σε νέες ειδικότητες στην Αττική για την επόμενη πενταετία 1998-2002 (1997) (έρευνα υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πειραιώς και του ΟΑΕΔ).
  23. Οικονομική της εργασίας και εργασιακές σχέσεις (Αθήνα: Σταμούλης, 1997, 1999, 2002, αναθεωρημένη επανέκδοση 2007).
  24. Επαγγέλματα του μέλλοντος (Αθήνα: Παπαζήσης, 1998).
  25. Σημειολογία της Ιθάκης: Σχέδια και στίχοι (Αθήνα: Καστανιώτης, 1998).
  26. Έρευνα για τις προοπτικές απασχόλησης στην αγορά εργασίας και τον προσδιορισμό της ζήτησης ειδικοτήτων στις 13 περιφέρειες της χώρας (Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ΟΑΕΔ, 2001).
  27. Σπουδές και απασχόληση (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2001), (ως επιστημονικός υπεύθυνος).
  28. Μαρίκα Κατσανέβα : Σπονδή και μνήμη Πόντου (Οκτ. 2001).
  29. Επαγγέλματα του μέλλοντος και του παρελθόντος και επαγγελματικός προσανατολισμός (Πατάκης, 2002, 2004, 2007).
  30. Σπουδές και απασχόληση (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2002 και 2004).
  31. Οδηγός επαγγελμάτων (Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2003). (επιστημονικός υπεύθυνος έργου)
  32. Έρευνα για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, 2004).
  33. Ο χρυσός κανόνας για επιλογές σταδιοδρομίας: Σύγχρονος επαγγελματικός προσανατολισμός (Πατάκης, 2009).
  34. Η οικονομία και η απασχόληση στις 13 ελληνικές περιφέρειες και περιφερειακή πολιτική (Σταμούλης, 2009).
  35. newsbomb.gr

Self test: Τέλος η δωρεάν διάθεση για μαθητές έως το πρωί της Δευτέρας

Αναστάτωση έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στους γονείς που πηγαίνουν το απόγευμα του Σαββάτου σε εφημερεύοντα φαρμακεία προκειμένου να προμηθευτούν self test για τα παιδιά που τη Δευτέρα επιστρέφουν στα σχολεία όλων των βαθμίδων, αφού οι φαρμακοποιοί τους ενημερώνουν ότι το σύστημα έχει κλείσει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το MEGA το σύστημα έκλεισε στις 17:00 του Σαββάτου και θα ανοίξει ξανά το πρωί της Δευτέρας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι δεν έχουν προλάβει να προμηθευτούν ήδη το self test για το παιδί τους θα πρέπει να «τρέξουν» τη Δευτέρα το πρωί, καθώς τα παιδιά είναι υποχρεωτικό να έχουν αρνητικό τεστ για να μπουν στο σχολείο.

Γιατί συνέβη αυτό;

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το MEGA, η απόφαση ελήφθη προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα εφημερεύοντα φαρμακεία, τα οποία είναι σαφώς λιγότερα από αυτά που λειτουργούν τις καθημερινές.

Ωστόσο αυτό αναμένεται να δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλούς γονείς, οι οποίοι δεν το γνώριζαν και δεν έχουν προμηθευτεί ήδη το δωρεάν self test για τα παιδιά τους.


Δευτέρα και Τετάρτη μόνο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

Την ίδια στιγμή, όπως ενημέρωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, από την Δευτέρα 10 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 12 Μαΐου θα γίνεται δωρεάν διάθεση δύο self tests μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα.


Αντιθέτως, οι δικαιούχοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν δύο self tests, από την Πέμπτη 13 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 19 Μαΐου.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απευθύνει εκ νέου έκκληση στους δικαιούχους δωρεάν self tests, να προσέρχονται μόνο στις ημερομηνίες που αναφέρονται παραπάνω, για την αποφυγή συγχρωτισμού και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας

Όπως ενημερώνουν, σε περίπτωση που προσέλθουν στα φαρμακεία σε άλλες ημερομηνίες, δεν θα είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν.

aftodioikisi.gr



8 ΜΑΙΟΥ:Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου


Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

Η ιδέα προήλθε από την Εθνική Επιτροπή της Τσεχοσλοβακίας, η οποία το 1922 κήρυξε τριήμερη εκεχειρία κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα για την προώθηση της ειρήνης

Κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, οι δύο οργανισμοί μάς υπενθυμίζουν τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν σε όλο τον κόσμο για την ανακούφιση των ανθρώπων από τις αρρώστιες, τους λοιμούς, τις καταστροφές και τους πολέμους.

Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου είναι το μεγαλύτερο ανθρωπιστικό δίκτυο στον κόσμο. Το Κίνημα περιλαμβάνει τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC), τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) και τους Εθνικούς Συλλόγους (NS) με παρουσία και δραστηριότητες σε 186 χώρες.

Η ιδέα του ερυθροσταυρισμού γεννήθηκε στο πεδίο της μάχης του Σολφερίνο από την αλτρουιστική διάθεση προσφοράς του Ερρίκου Ντυνάν προς τους τραυματίες στρατιώτες του πολέμου μεταξύ Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας και Γάλλο-ιταλικής συμμαχίας στις 24 Ιουνίου 1859.

Η Διεθνής Επιτροπή που σχηματίστηκε τότε από μια ομάδα εθελοντών με φιλάνθρωπα ιδανικά συνέχισε τη δράση της και μετά το Σολφερίνο. Το 1864 υπογράφηκε η πρώτη Σύμβαση της Γενεύης και ιδρύθηκε το Διεθνές Κίνημα του Ερυθρού Σταυρού.

Η ονομασία και το έμβλημα «Ερυθρός Σταυρός» προέκυψαν με την αναστροφή των χρωμάτων της σημαίας της Ελβετίας, προς τιμήν του οραματιστή του Κινήματος, Ερρίκου Ντυνάν, ενώ το 1929 υιοθετήθηκε ως ισότιμο έμβλημα η Ερυθρά Ημισέληνος.

ΠΗΓΗ: sansimera.gr/ redcross.gr

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑ


ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑ

Η απώλεια του πρώην Βουλευτή Θεόδωρου Κατσανέβα μας συγκλονίζει όλους και κυρίως την κοινωνία και τους κατοίκους των Αντικυθήρων, της ιδιαιτέρας του πατρίδας από την πλευρά του πατέρα του, Κώστα. Ο Θεόδωρος Κατσανέβας στάθηκε αληθινός συμπαραστάτης στο μικρό νησί, όταν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 προώθησε και κατόρθωσε τόσο την κατασκευή του λιμανιού και του αλιευτικού καταφυγίου όσο και την ηλεκτροδρότηση του μικρού νησιού, κόντρα σε αντιξοότητες και πολλαπλά προβλήματα αλλά και στην άρνηση των κεντρικών αρμών εξουσίας του Κράτους.
Τα έργα του στα Αντικύθηρα στάθηκαν αφορμή για να επιστρέψουν στο νησί από την Αθήνα και την Αυστραλία νέοι τότε Αντικυθήριοι και να εργαστούν στη ΔΕΗ και σε άλλες υπηρεσίες, δημιουργώντας οικογένειες που κρατούν ακόμα το νησί όρθιο. Στις αρχές του 2000 ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας Αντικυθήρων Ανδρέας Χαρχαλάκης τον έκανε επίτιμο δημότη του νησιού.
Πάντα αναφερόταν με συγκίνηση και τιμή στον Αντικυθήριο πατέρα του και στην Μικρασιάτισσα μάνα του, από τους οποίους πήρε αρχές και αξίες, μα κυρίως την καλοσύνη και την ευγένεια που τον διέκριναν.
Προσωπικά του είμαι ευγνώμων, διότι παρά τις ιδεολογικές μας διαφορές, οι δεσμοί αίματος που τον συνέδεαν με τον πατέρα μου υπήρξαν καταλύτης και για τη δική μου σχέση μαζί του, όχι μόνο για τα ζητήματα των Αντικυθήρων αλλά και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, καθώς ως Καθηγητής της Οικονομικής της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με βοήθησε πολύ στα πρώτα μου φοιτητικά βήματα.
Θα αναπολώ πάντα τις ωραίες βραδιές στο Κεφαλάρι όταν έπιανε την κιθάρα και μας ταξίδευε σε μοναδικούς μουσικούς δρόμους...
Ας είναι η μνήμη του αιώνια. Τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά μου σε όλη του την οικογένεια.
Αντίο καλέ μου Θόδωρε… σε ευχαριστώ για όλα!
Φωτογραφία: στο σπίτι μου στα Αντικύθηρα το 1988. Με τον πατέρα μου, τον Γιάννη Χρύση, τη Μπαμπίνα Χρύση, το Νίκο Τουρλούμη, την Άννα Τουρλούμη, το Νικολή Προγουλάκη. Συγχωρεμένοι όλοι τους πλέον…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ:Κυθηραϊκές πασχαλινές μνήμες σ' ένα ποιήμα


Κυθηραϊκές πασχαλινές μνήμες σ' ένα ποιήμα

Το "Πασχαλινό γράμμα" του αξέχαστου Πάνου Φύλλη ξυπνά τρυφερές αναμνήσεις και συναισθήματα και μας θυμίζει πασχαλινές εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις που έχουμε λησμονήσει.
(... Κι αφού στη μαύρη ξενιτειά
χάσκα και πάλι χάσκα)
εφέτο, για χατήρι σου
θα κατεβώ το Πάσχα...
Με τα χελιδονόφτερα
του Μάρτη και τ' Απρίλη
ανάμενέ με στο γιαλό
και κούνα το μαντήλι.
Πες εις τα μαρτολούλουδα,
τσι κόντρες μας ν' ασπρίσου
γη πε στι παπαρούνες μας
ναν τσι ματοκυλίσου...
Α θε ν' ανθίσει ασπάλαθος
και σπάρτος λουλουδίσει
κανείς μην παραπονεθεί
και τσι κακοκαρδίσει.
Κι α θε, η φασκομηλέα μου
να με καλωσορίσει,
στου Μανεσή το πρόβγαλμα
πε να κατηφορίσει...
Βράσε φαρμακοβλάσταρα
-γιομάτη μιά ποδέα-
και στη σκουτέλλα κένωστα
για την ψωμολαδέα...
Κι ' απέ σου, τυροκόμα μου
σε βέργινο τροβόλι
-μυζήθρα τση πυτίας ντε-
και φύλαξέ μου τη όλη...
Φούρνισε πίττα κι έρχομαι
ζύμωσε παξιμάδι
στα καλιτσουνολάχανα
μπόλικο βάλε λάδι...
Βάλε βουτυροτσίκουδα
μαγάρι σε κορία
κι' απ' το γιαλό τση Φελωτής
μάζωξε λίγα βρύα...
... Για να σου κάμω Τουρισμό
έρχομαι γώ το Πάσχα...
(Άχι στην ξενιτειά μου,
χάσκα και πάλι χάσκα..)
(Το ποιήμα μελοποιήθηκε μοναδικά από το μαέστρο της Φιλαρμονικής μας Παναγιώτη Λευθέρη- Catelouzo)

¨Έφυγε¨ ο Θεόδωρος Κατσανέβας

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Θεόδωρος Κατσανέβας, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο. Ο 74χρονος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην βουλευτής νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο, καθώς είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό στις 19 Απριλίου. Αρχικά παρέμεινε σε απομόνωση στο σπίτι του, με ήπια συμπτώματα, όμως στη συνέχεια κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και οι γιατροί αποφάσισαν να διασωληνωθεί. Παρά τη σκληρή μάχη που έδωσε, τελικά δεν τα κατάφερε και εξέπνευσε.

.enikos.gr

_______________________________________________________

Η Σελίδα και ο Σταθμός μας εκφράζουν τα θερμότερα συλλυπητήρια στους οικείους του

ΑΡΧΕΙΟ TTV ΚΥΘΗΡΑ:Δύτες στο Καψάλι Κύθηρα 27.07.1999

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΙΝΗΣΙΜΟΥ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ: ΤΗΣ¨ΚΥΡΑΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ¨(εικόνες)

ΦΩΤΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ




 

ΖΑΚΥΝΘΟΣ: ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ - ΦΩΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών της φονικής ενέδρας έχουν ξεκινήσει Αστυνομία και Λιμενικό μετά την εκτέλεση 54χρονου επιχειρηματία στη Ζάκυνθο.

Το φονικό όπλο

Η ΕΡΤ έφερε στη δημοσιότητα φωτογραφία-ντοκουμέντο με το φονικό καλάσνικοφ, με το οποίο οι εκτελεστές σκότωσαν τον επιχειρηματία. Το καλάσνικοφ βρέθηκε μέσα στο καμένο αυτοκίνητο που οι δράστες εγκατέλειψαν κοντά στο χωριό Αμπελόκηποι. Το φονικό όπλο παραλήφθηκε από κλιμάκιο Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής που έφθασε στο νησί και θα μεταφερθεί στα εργαστήρια για ανάλυση.

Τι έδειξαν κάμερες ασφαλείας

Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι στη δολοφονία εμπλέκεται και άλλο ένα αυτοκίνητο που φαίνεται να ακολουθούσε το θωρακισμένο αυτοκίνητο του θύματος. Υπάρχει οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας που φαίνεται να ακολουθεί τον επιχειρηματία ακόμη και μέσα στην πόλη της Ζακύνθου. Οι δράστες γνώριζαν ότι το τζιπ του 54χρονου ήταν θωρακισμένο και δεν επέλεξαν να τον σκοτώσουν στη διαδρομή από το σπίτι του προς την πόλη, αλλά όταν τον βρήκαν ευάλωτο και ανήμπορο να αντιδράσει. Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε και το αυτοκίνητο των δραστών να φεύγει μετά την εκτέλεση, με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Η εκτέλεση του επιχειρηματία έρχεται ενώ ολοκληρώνεται η δικογραφία για τη δολοφονία της 37χρονης συζύγου του.

Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι σε 1.500 σελίδες δικογραφίας φαίνεται να φωτογραφίζονται οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας της γυναίκας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δικογραφία να διαβιβαστεί στις δικαστικές αρχές του νησιού και εκτιμάται σύμφωνα με αστυνομικές πηγές να εκδοθούν και εντάλματα σύλληψης.

Πώς έδρασαν οι εκτελεστές

Σε μαφιόζικο χτύπημα παραπέμπουν όλα τα στοιχεία της δολοφονίας στη Ζάκυνθο με θύμα τον 54χρονο επιχειρηματία. Οι δράστες επέβαιναν σε αυτοκίνητο από το οποίο κατέβηκε ο συνοδηγός ο οποίος πλησίασε την τζαμαρία του τεχνικού γραφείου όπου βρισκόταν το θύμα με τους δύο ιδιοκτήτες του και άδειασε τον γεμιστήρα του στο σώμα του 54χρονου, εκτελώντας τον με 26 σφαίρες.

Ο φίλος του 54χρονου επιχειρηματία δήλωσε: "Πρώτα πυροβόλησε εμένα αλλά δεν με πέτυχε γιατί κρύφτηκα πίσω από το θωρακισμένο όχημα του επιχειρηματία. Ο κουκουλοφόρος με γρήγορες κινήσεις έφτασε έξω από το γραφείο και άρχισε να πυροβολεί. Η τζαμαρία θρυμματίστηκε και άκουγα φωνές. Αφού άδειασε το καλάσνικοφ, επιβιβάστηκε σε ένα μικρό αυτοκίνητο που οδηγούσε συνεργός του και εξαφανίστηκαν".

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο 54χρονος ξενοδόχος που αιφνιδιάστηκε, δέχτηκε πολλές σφαίρες στον θώρακα, την κοιλιακή χώρα, το κεφάλι και τα πόδια. Έπεσε νεκρός μέσα στο γραφείο. Οι δύο συνομιλητές του σε κατάσταση πανικού, ζήτησαν βοήθεια. Μάλιστα, ο ένας τραυματίστηκε από θραύσματα στην κοιλιακή χώρα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. τελικά όταν γύρισα στο μαγαζί άκουσα το συμβάν, όταν έχεις οικογένειες με παιδάκι αΤο αυτοκίνητο των δολοφόνων βρέθηκε καμένο σε απόσταση 6 χλμ. και στα πίσω καθίσματα οι αστυνομικοί εντόπισαν αλλοιωμένο από τις φλόγες το φονικό καλάσνικοφ. "Σήμερα οι εκτελεστές ολοκλήρωσαν την αποστολή τους, εκτελώντας το συμβόλαιο θανάτου που τους είχε ανατεθεί" δήλωσε ο δικηγόρος του επιχειρηματία, Θεόδωρος Μαντάς.

Τον περασμένο Ιούνιο άγνωστοι είχαν στήσει και πάλι ενέδρα θανάτου στον επιχειρηματία στην περιοχή Λιθακία Επέβαινε σε μοτοσικλέτα και από τα πυρά των δραστών είχε χάσει τη ζωή της η 37χρονη σύζυγός του . Στο φωτογραφικό ντοκουμέντο της ΕΡΤ φαίνονται οι δολοφόνοι της γυναίκας.

Σοκάρει το νέο τροχαίο στην Κρήτη: Νεκρό ζευγάρι - Έμεινε αβοήθητο για 3 μέρες

 

Νεκροί είναι και οι δύο επιβάτες του αγροτικού οχήματος που, κάτω από συνθήκες που διερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Σητείας, ενεπλάκησαν σε τροχαίο δυστύχημα στον επαρχιακό δρόμο Ζάκρου Ξεροκάμπου - Ζήρου στη Σητεία.

Το ηλικιωμένο ζευγάρι, σύμφωνα με πληροφορίες του STYLE 100, έμεινε αβοήθητο στον τόπο του δυστυχήματος για μέρες, όπως είχε συμβεί πρόσφατα και με άλλο ζευγάρι στο νησί και ο ακριβής χρόνος αναμένεται να δοθεί μετά την ιατροδικαστική εξέταση.

Η γυναίκα, κατέληξε στο σημείο του δυστυχήματος, ενώ ο άντρας διεκομίσθη στο νοσοκομείο Σητείας, όμως δεν τα κατάφερε. Ο εντοπισμός του ζευγαριού έγινε από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο και την Αστυνομία, όπου κατέφυγαν συγγενείς του ζευγαριού, που ανησύχησαν με την απουσία τους.

Όπως είπε, ο Πυρονόμος Γιώργος Φουσκολαγουδάκης, η υπηρεσία ειδοποιήθηκε γύρω στη 13:00 το μεσημέρι της Παρασκευής και έσπευσε στο σημείο με δύο οχήματα και τέσσερις άντρες, που προχώρησαν στον απεγκλωβισμό του ζευγαριού από το αγροτικό όχημα. Στο σημείο έφτασαν δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να παραλάβουν το ζευγάρι, που δυστυχώς δεν τα κατάφερε.

Ανέφερε πως η γυναίκα, ηλικίας 77 ετών, είχε καταλήξει, ενώ ο άντρας, 87 ετών, βρέθηκε ημιλιπόθυμος και αφυδατωμένος .

Το αυτοκίνητο προσέκρουσε σε ρίζα ελιάς, καταστράφηκε ολοσχερώς. Το αυτοκίνητο βρέθηκε σε όρθια θέση και όλες οι ενέργειες έγιναν από το παρμπρίζ.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή του Α.Τ Σητείας Μανώλη Βουτυράκη, με τον οποίο επικοινώνησε ο STYLE 100, το δυστύχημα συνέβη ενδεχομένως την Τρίτη, μέσα σε αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του ζευγαριού, όπου πιθανώς είχαν μεταβεί για αγροτικές δουλείες.

newsbomb.gr



Ξύλινα καφασωτά στους παλιούς γυναικωνίτες των εκκλησιών της Χώρας.


ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ:

Ξύλινα καφασωτά στους παλιούς γυναικωνίτες των εκκλησιών της Χώρας.

Σήμερα εορτάζει ο ναός του Θεολόγου στη Χώρα Κυθήρων, της οικογένειας Φατσέα, ένα μνημείο των μέσων του 17 ου αι. που άλλοτε ήταν ξεχωριστή ενορία και γνώρισε μεγάλη ακμή. Χαρακτηριστικό του ναού είναι ότι διατηρεί ακόμη τα ξύλινα καφασωτά που τοποθετούσαν άλλοτε στους γυναικωνίτες των εκκλησιών, ώστε οι γυναίκες να παρακολουθούν τα δρώμενα στον κυρίως ναό αθέατες από τα βλέμματα των αντρών.

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΑΦΙΤΙΣΣΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ


ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΑΦΙΤΙΣΣΗΣ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Κυριακή 9 Μαΐου 2021 : Ώρα 6.00 μ.μ. Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός υπό του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου
Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 : Ώρα 7.00 π.μ. πανηγυρική θεία λειτουργία Σταύρος Χριστακος




NOTAM εξέδωσε απόψε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τον Κινέζικο πύραυλο

NOTAM εξέδωσε απόψε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τον Κινέζικο πύραυλο, ο οποίος αναμένεται να εισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της γης τις επόμενες ώρες (με πιθανότερη χρονική στιγμή τα ξημερώματα της Κυριακής) και τα θραύσματα του οποίου αναμένεται να συντριβούν κάπου μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μεσα στη ζώνη επικινδυνότητας. Η ισχύς του, δηλαδή το διάστημα επιφυλακής ειναι απο αύριο Σάββατο 8/5 21:12 βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι Κυριακή 9/5 μεσημέρι 12:46