Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (4) ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 10/08/2017


ADELIN WEB TV.ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΝΑΔΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ


ADELIN WEB TV.ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΛΕΙΩΝΗΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΠΕΡΛΕΓΚΙΑΝΙΚΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ


ADELIN WEN TV.Ο ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΠΕΡΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΗΣΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ


ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ!!!

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ!!!
Φίλοι γιατροί από την Αυστρία επισκέφτηκαν το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης για Πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και πρόσφεραν δωρεάν φαρμακευτικό υλικό για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον Dr Aurel Botz, Αναισθησιολόγο από το Γενικό Νοσοκομείο του Σάλτσμπουργκ και την Ομάδα Διάσωσης Ελικοπτέρου ÖAMTC από το Σάλτσμπουργκ, καθώς επίσης και όλους τους Γενικούς Ιατρούς για την στήριξη και την συνεργασία.





ΛΑΚΩΝΙΑ Το βιβλίο του για τη Μονεμβασία παρουσιάζει ο Νεκτάριος Μαστορόπουλος

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 19:00, στον εξωτερικό χώρο του ξενοδοχείου Lazareto, στη Μονεμβασία, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου του Νεκτάριου Μαστορόπουλου για τη  Μονεμβασία.
Η παρουσίαση θα γίνει υπό τύπον ημερίδας, όπου θα γίνουν εισηγήσεις από διακεκριμένους ανθρώπους των γραμμάτων, πανεπιστημιακούς, κληρικούς, εκπροσώπους επισήμων φορέων κλπ.
Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος.
Όπως αναφέρει στο monemvasianews.gr ο Νεκτάριος Μαστορόπουλος, η παρουσίαση είναι μια αφορμή να συζητήσουμε για την κληρονομιά που μας παραδίδει τούτος ο τόπος, μια κληρονομιά που είναι μοναδική μέσα στην ιστορία του Ελληνισμού και την οποία, αφού πρώτα βέβαια τη γνωρίσουμε, θα πρέπει να αποφασίσουμε να τη διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο.
«Στόχος μου, μέσα από αυτό το βιβλίο, είναι να υιοθετηθεί και να καθιερωθεί ένα νέο αφήγημα για την ιστορία της Μονεμβασίας, που δεν ήταν απλά μια πλούσια και ισχυρή πόλη, αλλά κάτι πολύ περισσότερο» επισημαίνει ο κ. Μαστορόπουλος, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα μαζί με τη χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία, δένουν αρμονικά στην περίπτωση της Μονεμβασίας και αποτελούν την κληρονομιά που εκείνη διαμορφώνει, διασώζει και παραδίδει ατόφια στο μέλλον».
Λίγα λόγια από τον συγγραφέα
«Η Θήρα γεωλογικώς συνίσταται εξ ελαφρόπετρας και πορσελάνης…»
Αυτό το απόσπασμα από τον οδηγό της Ελλάδας, που χρησιμοποιεί ο Σεφέρης στο ποίημά του για τη Σαντορίνη, γυρνούσε πριν χρόνια στο μυαλό μου, όταν παραφράζοντάς το, σκέφτηκα να δώσω μια απάντηση στο ερώτημα, από τι συνίσταται η Μονεμβασία.
Δηλαδή ποια είναι τα ιδιαίτερα εκείνα χαρακτηριστικά της και η ουσία της ίδιας της ύπαρξής της και της πορείας της στους αιώνες.
Θέλοντας να δώσω μια απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, συνέγραψα  αυτό το βιβλίο, τονίζοντας τα στοιχεία εκείνα από την ιστορική  πορεία  της πόλης που γεννήθηκα και τα οποία την καθιστούν μοναδική περίπτωση στην ιστορία του Ελληνισμού.
Καταθέτω τον συνοπτικό αυτό ιστορικό οδηγό με σεβασμό και αγάπη.
Παράλληλα αγκαλιάζω την ευρύτερη περιοχή,  με περιδιαβάσεις σε μέρη μοναδικά, με ιστορία χιλιάδων ετών, με φύση ανεπανάληπτη, περιοχή που μπορεί να γίνει παγκόσμιος προορισμός, στα πλαίσια του αειφόρου τουρισμού.
Μονεμβασία, Βάτικα, κάμπος Μολάων και Ασωπού, ορεινός Ζάρακας.
Ελπίζω, όσο το δυνατό περισσότεροι, να είναι αυτοί που θα εκτιμήσουν τη μοναδική κληρονομιά που κουβαλάει αυτός ο τόπος.
http://www.monemvasianews.gr


ΒΑΤΙΚΑ.ΞΕΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΒΟΙΩΝ ΣΤΗΝ "ΠΕΡΑΝΤΖΑΔΑ " ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ !!

ΞΕΣΗΚΩΣΕ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΒΟΙΩΝ ΣΤΗΝ "ΠΕΡΑΝΤΖΑΔΑ " ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ !!
Εξαιρετική παρουσίαση ,τέλειος συγχρονισμός ,βήμα και μουσική υπόκρουση "Τα Παιδιά του Πειραιά"
Πολλά Μπράβο στα παιδιά της Φιλαρμονικής και συγχαρητήρια στην εξαιρετική αρχιμουσικό διευθύνουσα της Φιλαρμονικής κυρία Φανή Φερδιανάκη! Η Φιλαρμονική Βοιών προάγει πολιτισμό, το επίπεδο της ανεβασμένο και ο κόσμος το αναγνώρισε με το παρατεταμένο χειροκρότημα καθ' όλη την διάρκεια των δύο εκδηλώσεων το βράδυ της Τρίτης , στην παραλία της Νεάπολης !

Δεσποινα Βαγγελόγλου

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΤΡΙΚΙΑ ΣΗΜΕΡΑ:

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΤΡΙΚΙΑ ΣΗΜΕΡΑ:
Εκκλησία και ομώνυμο λιμανάκι κοντά στην Αγία Πελαγία Κυθήρων. Ο Πατέρας Παναγιώτης Διακόπουλος μας εξήγησε ότι είναι ο μοναδικός Ναός στην επικράτεια αφιερωμένος σε αυτήν την Αγία (ίσως και σε όλον τον Κόσμο). Επισυνάπτω στοιχεία από τον Ορθόδοξο Συναξαριστή. 
Ορθόδοξος Συναξαριστής 
Το μαρτύριο των Αγίων αυτών, αναφέρεται στα χρόνια του εικονομάχου αυτοκράτορα Λέοντα του Γ', ο οποίος, όπως είναι γνωστό, με διάταγμα του το 728 μ.Χ. εμπόδισε ολοσχερώς την ανάρτηση αγίων εικόνων, όχι μόνο στις εκκλησίες αλλά σ' οποιοδήποτε άλλο μέρος. Στο διάταγμα αυτό αντιστάθηκε ο Πατριάρχης Γερμανός, αλλά ο βασιλιάς συγκάλεσε συνέδριο και καταδίκασε τη στάση του Πατριάρχη. Τότε αυτός παραιτήθηκε και δυστυχώς τη θέση του δέχτηκε να πάρει ο σύγκελλος και μαθητής του Αναστάσιος ο όποιος άρχισε αμέσως να εκτελεί το αυτοκρατορικό διάταγμα. Τότε κάποιος αξιωματικός, πολύ προκλητικά πήγε σε μια οικοδομή που αποτελούσε κατά κάποιο τρόπο τα προπύλαια των ανακτόρων, και ονομαζόταν Χάλκη Πύλη διότι η στέγη της ήταν χάλκινη, και με ένα τσεκούρι άρχισε να ξηλώνει την εικόνα του Χριστού που ήταν πάνω σ' αυτή. Εξοργισμένος ο ορθόδοξος λαός μπροστά σ' αυτό το έγκλημα, έριξε τον ασεβή αξιωματικό από τη σκάλα, πάνω στην οποία ήταν, με αποτέλεσμα αυτός να σκοτωθεί. Τότε ο βασιλιάς έστειλε τη φρουρά του και σκότωσε πολλούς από το έντονα διαμαρτυρόμενο πλήθος. Μεταξύ αυτών ήταν και οι δέκα συγκεκριμένοι Μάρτυρες. Τα δε ονόματά τους ήταν τα έξης: Ιουλιανός, Μαρκιανός, Ιωάννης, Ιάκωβος, Αλέξιος, Δημήτριος, Φώτιος, Πέτρος, Λεόντιος και Μαρία η Πατρικία.

Kosmas Megalokonomos



Κύθηρα: Από τον Μάιο γνώριζε η κυβέρνηση τις ελλείψεις στην Πυροσβεστική!

Εδώ και μήνες η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» Λακωνίας-Κυθήρων είχε προειδοποιήσει για τα τεράστια κενά στο προσωπικό και τις σοβαρές ελλείψεις στον εξοπλισμό


Την ώρα που οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την περασμένη Παρασκευή στα Κύθηρα καταστρέφοντας σχεδόν το 1/3 του νησιού και οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους από τη μανία της πύρινης λαίλαπας, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύουν επίθεση η μία στην άλλη για τις ευθύνες της καταστροφικής φωτιάς. 

Την ώρα, λοιπόν, που ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας,
κατηγόρησε τον Δήμαρχο των Κυθήρων ότι είναι «δεκανίκι της επικοινωνιακής προπαγάνδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και έριξε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση διότι «δεν ανανέωσε τον στόλο αεροπυρόσβεσης όταν δεν βρισκόμαστε σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας», ο Ριζοσπάστης φέρνει στη δημοσιότητα ανακοίνωση της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» Λακωνίας - Κυθήρων σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και τρεις τουλάχιστον μήνες, από τον Μάιο συγκεκριμένα, τις σοβαρές ελλείψεις που αντιμετώπιζαν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και τα Κλιμάκια σε Λακωνία και Κύθηρα. 

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» είχε αναδείξει έγκαιρα και είχε προειδοποιήσει, όπως υπενθυμίζει με χθεσινή της ανακοίνωση, για τους κινδύνους που εγκυμονούσαν οι ελλείψεις στις δομές πυροπροστασίας αυτών των περιοχών. Παρ' όλα αυτά, δεν έγινε τίποτα που να μπορούσε να αποσοβήσει τις καταστροφές σε Μάνη και Κύθηρα.

Τον Μάιο, συγκεκριμένα, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» Λακωνίας - Κυθήρων έστειλε έγγραφο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, αναφέροντας πως «η Πυροσβεστική δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των συμβάντων, καθότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό είναι τέτοιες που δυσκολεύουν τη διεκπεραίωση του έργου μας και την επιτυχία της αποστολής μας». Υπογράμμιζε δε: «Τα προβλήματα σάς είναι γνωστά, όπως γνωστές σάς είναι και οι διαχρονικά συνεχιζόμενες περικοπές της υπηρετούσας δύναμης του νομού (σ.σ. Λακωνίας) σε προσωπικό, όπου παρ' όλες τις περικοπές θέσεων εξακολουθούμε να έχουμε κενά σε προσωπικό. Η Λακωνία βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας από πλευράς κλιματολογικών συνθηκών και βλάστησης και, το κυριότερο, έχει κηρυχθεί πυρόπληκτη περιοχή».

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» ζητούσε πολύ συγκεκριμένα τα εξής:

-Την κάλυψη των κενών του Πυροσβεστικού Κλιμακίου (ΠΚ) Κυθήρων με μόνιμο προσωπικό καθότι διαθέτει έντονη τουριστική δραστηριότητα και πλούσιο φυσικό κάλλος και ως νησί είναι εξαιρετικά δύσκολη η όποια ενίσχυση δυνάμεων από την ηπειρωτική Ελλάδα.
-Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών που υπάρχουν στην πυρασφάλεια της χώρας και του νομού Λακωνίας.
-Την άμεση αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (ΠΥ) Σπάρτης σε σταθμό Β΄ Τάξης.
-Την κάλυψη των κενών της ΠΥ Γυθείου (λόγω της μετακίνησης προσωπικού στους εθελοντικούς σταθμούς έχουν δημιουργηθεί κενά).
-Την κάλυψη των κενών της ΠΥ Αρεόπολης.
-Την κάλυψη των κενών της ΠΥ Μολάων και πιο συγκεκριμένα με οδηγούς αλλά και την αναβάθμισή της σε σταθμό Γ΄ Τάξης καθότι διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο τομέα ευθύνης στο νομό μετά την ΠΥ Σπάρτης.
-Την άμεση κάλυψη των κενών της ΠΥ Μολάων με αξιωματικούς, όπου αντί να υπηρετούν τρεις αξιωματικοί, βάσει οργανογράμματος, εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο υπηρετούν μόνο δύο και είναι αδύνατον να εφαρμόσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό πυροπροστασίας, περιπολικών κ.τ.λ.
-Την άμεση πρόβλεψη και τον ορισμό θέσης και τοποθέτησης αξιωματικού στο ΠΚ Νεάπολης καθότι οι ανάγκες είναι μεγάλες.


Εξηγήσεις ζητά η Νέα Δημοκρατία

Την ίδια ώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για τη μεγάλη καταστροφή στο νησί και κάνει λόγο για υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος.
 
Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, στο νησί σημειώθηκε μία πολύ μεγάλη καταστροφή, καθώς για τέσσερις ολόκληρες ημέρες η φωτιά έκαιγε, όπως ακριβώς συνέβη και στη Μάνη πριν από λίγες εβδομάδες.
 
Η Πειραιώς επισημαίνει πως την ώρα που οι πυροσβέστες και οι κάτοικοι έδιναν τη μάχη με τις φλόγες, η κυβέρνηση έμεινε σιωπηλή, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως τα ερωτήματα για αυτήν την ανυπολόγιστη καταστροφή του φυσικού πλούτου μας, είναι πολλά.


Καταγγελίες για τα εναέρια μέσα

Στην καταγγελία ότι τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν να επιχειρήσουν στην περιοχή του πύρινου μετώπου στα Κύθηρα, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος, προχώρησε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης. 

«Είναι πολύ δύσκολη κατάσταση, κινδύνευσαν σπίτια και άνθρωποι, καταγγέλλω δημόσια ότι αν είχαν σπεύσει τα εναέρια μέσα θα είχε λήξει το θέμα. Έρχονται δυο ελικόπτερα και δυο αεροπλάνα, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος» τόνισε ο κ. Χαρχαλάκης. 

«Τα εναέρια μέσα επιχείρησαν εκ περιτροπής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας… Δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο αεροδρόμιο των Κυθήρων. Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους» απάντησε στο δήμαρχο μέσω του σταθμού μας η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής

ΠΗΓΗ http://www.protothema.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ κα. ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΝΝΙΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ κα. ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΝΝΙΑ
Δεν είχα σκοπό να ξεκινήσω αντιπαράθεση με την κα. Γεννιά, όμως οι απαράδεκτες μομφές της με προκαλούν να απαντήσω επί της ουσίας.
1. Ζήτησα και θα ζήταγα τον μέγιστο αριθμό εναέριων μέσων γιατί αυτό θα έκανε κάθε Δήμαρχος που θέλει να σώσει τον τόπο του. Δεν απολογούμαι επειδή ζήταγα τα πάντα για τα Κύθηρα. 
2. Το Σ.Τ.Ο. συγκαλείται ακόμα και όταν ο Δήμαρχος λείπει. Σύμφωνα με το Νόμο, το Δήμαρχο αναπληρώνει ο Αντιδήμαρχος. Το Σ.Τ.Ο. συνεκλήθη και η κα. Γεννιά ήταν παρούσα παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος του οργάνου.
3. Μηχανήματα έργου όπως αυτά του Στρατού Ξηράς ΔΕΝ διαθέτουν τα Κύθηρα. Τα Μ.Ε. στο νησί είναι ελάχιστα και ήταν ΟΛΑ εκεί ακριβώς όπου έπρεπε. Εξάλλου ο κόσμος τα είδε.
4. Επιστρατεύτηκαν ΟΛΑ τα διαθέσιμα ιδιωτικά βυτία, πέραν των 2 υδροφόρων που διαθέτει ο Δήμος μας. Η παροχή νερού ήταν συνεχής μέσω: α) των ιδιωτικών βυτίων, β) των υδροφόρων του Δήμου, γ) του μεγάλου δικτύου πυροσβεστικών κρουνών, δ) των σημείων υδροληψίας στις δεξαμενές ύδρευσης, ε) ιδιωτικών γεωτρήσεων.
5. Η καταγραφή των ζημιών ξεκίνησε από τη Δευτέρα με την επίσκεψη στο νησί κλιμακίου του Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης Νησιωτικών Δήμων της Π.Ε. Νήσων, που ήδη οργώνουν το νησί σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Καθηγητή κ. Λέκκα που θα αναλάβει τις μελέτες. Η δημοπρασία της ανάπλασης της Πλατείας Φρατσίων στις 8/8 (προγραμματισμένη από μηνών λόγω του Ν.4412) ούτε παρακώλυσε τη διαδικασία ούτε επηρέασε την καταγραφή. Και ΔΕΝ πρόκειται για ανάθεση, αλλά για ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ.
Προτείνω στην κα. Γεννιά, την επόμενη φορά που θα βρεθεί σε ένα τέτοιο φρικτό συμβάν, να μιλάει καλύτερα προς τον Δήμαρχο ενός τόπου που κάηκε και κυρίως να κατευθύνει την ενεργητικότητά της στην υποστήριξη των αιτημάτων των Δήμων της εκλογικής περιφέρειας και όχι στην πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα αποκαΐδια ενός νησιού. Οι Κυθήριοι έχουν άποψη και για το τί έκανε ο Δήμος και για το τί έκαναν ή δεν έκαναν όλοι οι υπόλοιποι. Υποβολείς δεν χρειάζονται. Προέχει η αποκατάσταση των ζημιών.
Πάντως η Τοπική του ΣΥΡΙΖΑ στα Κύθηρα, με την ενωτική και ήπια ανακοίνωσή της, δεν δείχνει να συμφωνεί σε τίποτα με τα όσα ισχυρίζεται η Βουλευτής και αυτό είναι αν μη τι άλλο παρήγορο.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις δράσεις πυρασφάλειας του Δήμου, ας κάνει τον κόπο να διαβάσει αυτό το Δελτίο Τύπου και την επισυναπτόμενη ομιλία μου, παρόντος του Αρχιπυράρχου κ. Λαρέζου τον περασμένο Μάιο στα Κύθηρα:

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ Δελτίο Τύπου του Δήμου Κυθήρων για την πυρκαγιά στο νησί μας.

Μετά από 4 ημέρες ηρωικής μάχης με τις φλόγες, μέσα σεκαταστάσεις πρωτόγνωρες για το νησί μας, τέθηκε υπό έλεγχο η τεραστίων διαστάσεων δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε από οικόπεδο παρακείμενο στο Νοσοκομείο και έφτασε να απειλήσει μέχρι και το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, που διεσώθη κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή χάρη στην αυτοθυσία των πυροσβεστών, των εθελοντών και των κατοίκων. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις πυρόσβεσης του νησιού, τα δημοτικά και ιδιωτικά μέσα (που βρίσκονται διαρκώς σε επιφυλακή λόγω αντιπυρικής περιόδου), οι πιστοποιημένοι εθελοντές πυροσβέστες, ενώ οι καινούργιοι κρουνοί που τοποθετήθηκαν πρόσφατα παρείχαν αδιάλειπτα νερό στα οχήματα πυρόσβεσης, γεγονός που επισημάνθηκε από το προσωπικό της Π.Υ. καθώς σε πολλές πυρκαγιές παρατηρούνται φαινόμενα βλάβης κρουνών και έλλειψης νερού. Ο νέος προστατευτικός εξοπλισμός στο εθελοντικό προσωπικό που πρόσφατα αγοράστηκε και παραχωρήθηκε από το Δήμο είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει κανένας τραυματισμός παρά την πρωτοφανή ένταση των φαινομένων. Ένας πυροσβέστης ένοιωσε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, προς τον οποίον εκφράζουμε αμέριστη συμπαράσταση και εκτίμηση.
Υπήρξε τεράστια κινητοποίηση επιγείων δυνάμεων και δυνάμεων της ΕΜΑΚ από σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα, ωστόσο η Δημοτική Αρχή αλλά και σχεδόν το σύνολο των κατοίκων επεσήμαναν τόσο τα ζητήματα επιχειρησιακού συντονισμού όσο και την μεγάλη καθυστέρηση στον ανεφοδιασμό των εναέριων μέσων (που γίνεται μόνο από συγκεκριμένα στρατιωτικά αεροδρόμια) που είχε ως αποτέλεσμα να καταστούν τα μέτωπα πολλά και ανεξέλεγκτα κυρίως το Σάββατο 5/8, και ενώ είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι το φαινόμενο βρισκόταν σε ύφεση από το πρωί της ίδιας ημέρας. Επικεφαλής της όλης επιχείρησης τέθηκε ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος κ. Βασιλειάδης ο οποίος συμμετείχε μαζί με τους επιτελείς του σε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, υπό την προεδρία του Δημάρχου ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Αθήνα όπου βρισκόταν από τις 30/7 για το μείζον ζήτημα του πλοίου και τον καθορισμό των δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ ΙΟΝΙΣ με τους πλοιοκτήτες καθώς και για άλλα σοβαρά υπηρεσιακά ζητήματα του Δήμου, τεχνικής φύσεως. Ο Δήμαρχος κατά την απουσία του αναπληρώνεται από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο σύμφωνα με το Νόμο. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παρουσία και των 2 Αντιδημάρχων καθώς και των αιρετών, τοπικών προέδρων και εκπροσώπων ήταν διαρκής και συνέβαλε ουσιαστικά στην επίλυση ζητημάτων συντονισμού καθώς και στην ικανοποίηση αιτημάτων της Π.Υ. κυρίως σε ό,τι αφορά την παροχή νερού και την υπόδειξη των αγροτικών δρόμων, ενώ ήταν παρόντα όλα τα διαθέσιμα αγροτικά μηχανήματα και μηχανήματα έργου, όπως γίνεται πάντα με όλα τα περιστατικά πυρκαγιών στο νησί. 
Αναμφίβολα οι πυροσβέστες πάλεψαν με τις φλόγες με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, διακινδυνεύοντας σε πολλές περιπτώσεις και την ίδια τους τη ζωή, ενώ και οι κάτοικοι και οι εθελοντές συνέβαλαν καθοριστικά στο να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα και καταστροφές σε κατοικίες, κάτι που μόνο δεδομένο δεν ήταν σε μια τέτοιας έκτασης και επικινδυνότητας πυρκαγιά. 
Ο Δήμος μας, με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει (η ετήσια επιχορήγησή του από το αρμόδιο Υπουργείο για δράσεις πολιτικής προστασίας είναι περίπου 45.000€, χρήματα που δεν επαρκούν ούτε για τη συντήρηση του 1/6 των αγροτικών δρόμων του νησιού), ήταν παρών σε όλη την διάρκεια του φαινομένου - όπως και σε όλες τις φωτιές μέχρι σήμερα-, τόσο με τους αιρετούς όσο και με τους υπαλλήλους του, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της φωτιάς υπό τις οδηγίες και κατευθύνσεις των αρμοδίων Αξιωματικών του Π.Σ. που προΐστανται πάντα των επιχειρήσεων κατάσβεσης και των διαδικασιών επιχειρησιακού σχεδιασμού και συντονισμού.
Η συμβολή και συνεισφορά της Περιφέρειας Αττικής ήταν επίσης σημαντική, με την αποστολή υδροφόρων από την Αθήνα, ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο τοπικό πλοίο ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ που με έκτακτα δρομολόγιά του έφερε στο νησί μεγάλες επίγειες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και του Στρατού Ξηράς. Επίσης εκφράζεται ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στο προσωπικό της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που με διαρκή αγώνα κατάφεραν να μην διακοπεί για πολύ ώρα κατά τη διάρκεια του συμβάντος η ηλεκτροδότηση και η τηλεφωνική και διαδικτυακή εξυπηρέτηση στο νησί, παρά την ένταση των φαινομένων.
Το νησί επισκέφθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου με τον οποίο ο Δήμαρχος συζήτησε το θέμα των αποζημιώσεων για τις καμένες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και εκτάσεις. Μηχανικοί της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται ήδη στο νησί από τη Δευτέρα 7/8 για μια πρώτη καταγραφή των αναγκών σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντιδιαβρωτικής θωράκισης, για τα οποία η χρηματοδότηση θα ζητηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ήδη επισκέφθηκε το νησί μας η ομάδα του Καθηγητή Γεωλογίας κ. Ευθύμη Λέκκα που εκπόνησε τις σχετικές μελέτες μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Νεάπολης το 2015 και η οποία θα αναλάβει με Προγραμματική Σύμβαση την εκπόνηση των σχετικών μελετών για τα Κύθηρα. Καθόλη τη διάρκεια του συμβάντος η επικοινωνία του Δημάρχου με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα, τον Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής κ. Σαντορινιό, την Περιφερειάρχη Αττικής κα. Δούρου και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Χατζηπέρο ήταν συνεχής.
Ο Δήμος μας παρείχε κάθε δυνατή διευκόλυνση στην Πυροσβεστική και τον Στρατό Ξηράς, ο οποίος απέστειλε στο νησί μας μεγάλα μηχανήματα έργου, αντίστοιχα των οποίων δεν διαθέτουν τα Κύθηρα, προκειμένου να ανοιχτούν αντιπυρικές ζώνες. Τα μηχανήματα παραμένουν στο νησί μετά από αίτημα του Δήμου.  
Η σίτιση των σχεδόν 250 πυροσβεστών αναλήφθηκε από κοινού από το Δήμο και την Εγχώριο Περιουσία, η οποία διέθεσε επίσης κελιά στα Ιερά Προσκυνήματα που διαχειρίζεται. Παράλληλα χορηγήθηκε μεγάλη ποσότητα καυσίμων στα οχήματα. Είναι απόλυτα ψευδές - αν όχι συκοφαντικό - το ότι τα βυτία δεν είχαν νερό, αφού όπως είναι γνωστό υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο λειτουργικών κρουνών σε όλο το νησί, το οποίο τροφοδοτούσε τόσο τα πυροσβεστικά οχήματα, όσο και τα ιδιωτικά βυτία που διαρκώς πλήρωναν τα πυροσβεστικά οχήματα με νερό. Τα βυτία όμως δεν είναι άπειρα ούτε η πλήρωση με νερό γίνεται δια μαγείας. Το δίκτυο κρουνών λειτούργησε ικανοποιητικά παρά την υπεράντληση που σε ορισμένα σημεία εξάντλησε τις δημοτικές γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα προβλήματα υδροδότησης σε αρκετές περιοχές, που καταβάλλεται προσπάθεια να επισκευαστούν σύντομα. Παράλληλα πολλοί δημότες μας παρείχαν επίσης νερό από τις ιδιωτικές τους γεωτρήσεις. 
Ο Δήμαρχος με κατεπείγουσα επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο ζήτησε την αναστολή των προθεσμιών φορολογικών υποχρεώσεων για τους κατοίκους του νησιού, μετά και την απόφαση κήρυξης των Κυθήρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που θα βοηθήσει το Δήμο μας να εκτελέσει ταχύτερα τα απαιτούμενα έργα αποκατάστασης των ζημιών και να χειριστεί αποτελεσματικά τη συγκεκριμένη φυσική καταστροφή. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ξεκίνησε ήδη η νέα καμπάνια του Δήμου, με στόχο να προβληθεί το νησί μας με θετική και όχι αρνητική δημοσιότητα. 
Πρόκειται αναμφίβολα για μια ανυπολόγιστη φυσική καταστροφή. Με βάση την αρχική εκτίμηση που ζητήθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, προκύπτει ότι κάηκαν 23.400 στρέμματα, το 47% των οποίων είναι χαμηλή και θαμνώδης βλάστηση. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των κατοικιών υπήρξε πρώτιστο μέλημα όλων, ενώ η συνεργασία Δήμου, Περιφέρειας και Κυβέρνησης είναι εκείνη που από εδώ και στο εξής θα πρέπει να ενταθεί, ώστε να εκτελεστούν τα έργα που πρέπει με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς.
Για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε ότι οι διαρκείς έγγραφες εκκλήσεις του Δήμου για ενίσχυση του τοπικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου σε προσωπικό και μέσα αποδείχθηκαν άκρως προφητικές. Ελπίζουμε με αφορμή το τραγικό συμβάν των Κυθήρων να υπάρξει μεγάλη ενίσχυση στις νησιωτικές υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε μέσα. 
Ο Δήμος Κυθήρων ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συμπαραστάθηκαν με κάθε τρόπο στο νησί μας κατά τις ημέρες αυτές, τόσο με αυτοπρόσωπη παρουσία όπως ο Υπουργός κ. Αποστόλου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χατζηπέρος, η Βουλευτής κα. Γεννιά, ο Βουλευτής κ. Κατσαφάδος, όσο και από απόσταση. Ευχαριστούμε θερμά το σύνολο των πυροσβεστικών δυνάμεων που με ηρωισμό και αυταπάρνηση επιχείρησαν και εξακολουθούν να επιχειρούν στο νησί μας, την Περιφέρεια Αττικής, την ΚΕΔΕ, την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ., το Δασονομείο, την Επιτροπή Εγχώριας Περιουσίας, το προσωπικό του Δήμου και ιδιαιτέρως της τεχνικής υπηρεσίας, τους δεκάδες Δημάρχους ανά την Ελλάδα για την ηθική τους συμπαράσταση, το πλοίο ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ, το Στρατό Ξηράς, τους εκατοντάδες κατοίκους και εθελοντές που απέδειξαν πόσο πολύ αγαπούν το νησί μας και τα Μ.Μ.Ε. που - παρά ορισμένα δημοσιογραφικά λάθη - ήταν παρόντα. Ζητούμε συγνώμη εάν ξεχνάμε κάποιον. 
Ελπίζουμε το νησί να πρασινίσει ξανά χάρη στις συλλογικές προσπάθειες όλων μας.







ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΕΝΝΙΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ...

Ο Δήμαρχος που ζήτησε 50 Ericsson δημοσίως στο ΣΚΑΙ όταν παγκοσμίως υπάρχουν 14 ... που κάλεσε συντονιστικό το Σάββατο στις 10 το βράδυ όταν επέστρεψε από Αθήνα καθώς έλειπε τις 2 πρώτες ημέρες από τις φωτιές (αυτό δεν το κατηγορώ) που όμως δεν κατάφερε να επιτάξει ούτε μια μπουλντόζα για δημιουργία αντιπυρικής ζώνης έστω και τη τελευταία στιγμή και έστειλε ο Δημήτρης Βίτσας τελικά ερπύστριες ... και που οι υδροφόρες του ήταν άδειες σύμφωνα με καταγγελίες των πυροσβεστών και τον αγώνα έδιναν οι ιδιωτικές των κατοίκων ... ας μη μιλάει επιθετικά! Επίσης , ας ξεκινήσει την καταγραφή ο Μηχανικός του Δήμου των εκτάσεων που κάηκαν και ας μην ασχολείται με τις αναθέσεις έργων ... προέχουν άλλα αυτή τη στιγμή! Για να μην αναφερθώ που έστελναν τα πυροσβεστικά κάποιοι σύμβουλοι ... σε ποιες περιοχές προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν προσωπικά τους συμφέροντα ...Στις πλάτες των πυροσβεστών μην κάνει πολιτική ... στις σταχτες των Κυθήρων πράσινο θελουμε να βάλουμε ! Όχι μίσος και διχόνοια !Δεν μιλάω ... κράτησα όσο μπορούσα χαμηλούς τόνους αλλά το παιχνίδι που συνεχίζεται πρέπει να τελειώσει τώρα !Το νησί επιστρέφει στην κανονικότητά του και καλούμε όλους όσους δεν έχουν προγραμματίσει ακόμα διακοπές μα το επισκεφτούν ! Ένας μικρός επίγειος Παράδεισος είναι , με μαγευτικές παραλίες και φιλόξενους κατοίκους!
Georgia Gennia

Προσλήψεις/Διορισμοί στο Νοσοκομείο Κυθήρων τους τελευταίους 12 μήνες



Ερώτηση για παραλείψεις στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στα Κύθηρα

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ , Ά ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερωτήματα και παραλείψεις στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Κύθηρα που ξέσπασε στις 4 Αυγούστου επισημαίνει σε ερώτησή του στους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος Κώστας Κατσαφάδος.
Στην ερώτησή του ο κ. Κατσαφάδος κάνει λόγο για τεράστιες ευθύνες λόγω έλλειψης επαρκών μέσων και συντονισμού, με αυτόπτες μάρτυρες μάλιστα να καταγγέλλουν ότι οι πυροσβέστες λάμβαναν λανθασμένες και άσκοπες εντολές βλέποντας τη φωτιά να κατακαίει τα πάντα.
Ο Βουλευτής επισημαίνει ακόμη ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες, υποτιμήθηκε ο κίνδυνος της φωτιάς μετά τις δύο πρώτες μέρες με αποτέλεσμα να υπάρχουν αναζωπυρώσεις, ενώ δε χρησιμοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή μπουλντόζες για να διευρυνθούν οι υπάρχοντες δρόμοι στα εγγίζοντα μέτωπα της πυρκαγιάς σχηματίζοντας ζώνες πυρασφάλειας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατσαφάδος ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς για τον αριθμό των εναέριων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν στην κατάσβεση ειδικά πριν από την αναζωπύρωση, τον λόγο που καθυστέρησε η διαδικασία μίσθωσης των ιδιωτικών ελικοπτέρων, που συμβάλλουν καθοριστικά στην ικανότητα πυρόσβεσης, αλλά και εάν αληθεύει ότι μετατέθηκαν από το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Κυθήρων, μόνιμοι πυροσβέστες- γνώστες της περιοχής- και αντικαταστάθηκαν με πυροσβέστες 3ετούς και 5ετούς θητείας μειωμένης απασχόλησης και επιχειρησιακής εμπειρίας.

Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:

Με μεγάλη απογοήτευση γίναμε όλοι μάρτυρες της καταστροφικής φωτιάς που ξέσπασε την Παρασκευή 4 Αυγούστου στα Κύθηρα και τρεις μέρες μετά, έκαψε σχεδόν το 1/3 ή και περισσότερο των δασικών εκτάσεων του νησιού- και σημειωτέον ότι οι άνεμοι δεν ήταν ιδιαιτέρως ισχυροί για να δυσχεράνουν το έργο της κατάσβεσης.
Οι ευθύνες είναι τεράστιες. Η έλλειψη επαρκών μέσων, αλλά και αποτελεσματικού συντονισμού έφεραν το αποτέλεσμα που έχουμε σήμερα, την απόλυτη καταστροφή, που από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.  Μάλιστα, πολλοί καταγγέλλουν ότι οι πυροσβέστες παρέμεναν με «δεμένα τα χέρια», παίρνοντας «λάθος και άσκοπες εντολές» και βλέποντας τη φωτιά να κατακαίει τα πάντα.
Επιπλέον, γίνεται λόγος για μεγάλα κενά στις ρίψεις των αεροπλάνων που αποσύρονταν λόγω βλάβης ή ανεφοδιασμού, κάτι που επιβράδυνε εξαιρετικά τον έλεγχο και την κατάσβεση της φωτιάς. Αναφέρεται επίσης ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, καθώς μετά το πρώτο διήμερο υποτιμήθηκε ο κίνδυνος της φωτιάς, με αποτέλεσμα να έχουμε αναζωπυρώσεις.
Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα μετατέθηκαν – έφυγαν από το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Κυθήρων, μόνιμοι πυροσβέστες- γνώστες της περιοχής και αντικαταστάθηκαν με πυροσβέστες 3ετούς και 5ετούς θητείας μειωμένης απασχόλησης, επιχειρησιακής εμπειρίας και γνώσης της περιοχής.
Τέλος, ερωτήματα δημιουργούνται γιατί -εφόσον η περιοχή δεν ήταν εύκολα προσβάσιμη- δεν χρησιμοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή, μεγάλα μηχανήματα έργου (μπουλντόζες κτλ), προκειμένου να διευρυνθούν οι υπάρχοντες δρόμοι στα εγγίζοντα μέτωπα της πυρκαγιάς, σχηματίζοντας ζώνες πυρασφάλειας.
Επειδή, η Κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη για την καταστροφική πυρκαγιά που επί τέσσερις μέρες κατέκαψε τα Κύθηρα,
Επειδή η Κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την έλλειψη σχεδίου και τη συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και πρέπει να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις.
Επειδή, η αυτοθυσία των πυροσβεστών μας δε στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει την έλλειψη σχεδίου.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.            Πόσα μέσα και πόροι χρησιμοποιήθηκαν ανά ημέρα από την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς, αλλά και συνολικά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς;
2.            Πόσα εναέρια μέσα χρησιμοποιήθηκαν στην κατάσβεση και ειδικότερα, στις 05-08-2017 (το πρωί) πριν την αναζωπύρωση; Για πόσο χρόνο και πόσες ρίψεις πραγματοποίησαν συνολικά;
3.            Αληθεύει ότι δόθηκε εικόνα εφησυχασμού και ελέγχου της πυρκαγιάς απ’ τον Υπαρχηγό του Πυρ/κού Σώματος και ότι έγινε εκτροπή αεροπλάνων προς άλλη πυρκαγιά στην Μεσσηνία (αντίγραφο στοιχείων καταγραφής ωρών αναχώρησης και επιστροφής στα Α/Δ απ’ το ΕΣΚΕ του Πυρ/κού Σώματος);
4.            Αληθεύει ότι υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω βλάβης ή ανεφοδιασμού, καθυστερήσεις που στοίχισαν σημαντικά στην γρηγορότερη κατάσβεση της φωτιάς;
5.            Υπάρχει επίσημη καταγραφή της έκτασης των ζημιών;
6.            Αληθεύει ότι μετατέθηκαν από το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Κυθήρων, μόνιμοι πυροσβέστες- γνώστες της περιοχής και αντικαταστάθηκαν με πυροσβέστες 3ετούς και 5ετούς θητείας μειωμένης απασχόλησης και επιχειρησιακής εμπειρίας; Για ποιο λόγο;
7.            Γιατί καθυστέρησε η διαδικασία μίσθωσης των ιδιωτικών ελικοπτέρων, που συμβάλλουν καθοριστικά στην ικανότητα πυρόσβεσης;
8.            Γιατί τα επτά ελικόπτερα, που τα προηγούμενα χρόνια μισθώνονταν για 120 ημέρες, φέτος μισθώθηκαν για τις μισές ημέρες με το ίδιο, όμως, τίμημα και ακόμη δεν έχουν παραληφθεί;
9.            Τι πρόκειται να πράξει το Υπουργείο για την ταχύτατη αποκατάσταση των ζημιών και την άμβλυνση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και τουριστικών επιπτώσεων της πυρκαγιάς;
10.          Τι κονδύλια προτίθενται να διατεθούν για την αναδάσωση της περιοχής με χλωρίδα που προϋπήρχε;

Πειραιάς 9 Αυγούστου 2017
Ο Ερωτών Βουλευτής                                                                                          
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς & Νήσων


ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΖΗΤΑ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

ΤΗΝ εκτίμηση ότι η τουριστική κίνηση αυξήθηκε, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη τόνωση των εσόδων έκανε σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο kyparissianews.com, στην κορύφωση της περιόδου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών καταλυμάτων Πελοποννήσου και Κυθήρων.

Η ομοσπονδία καλύπτει τα καταλύματα, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στο Μοριά, αποτελώντας σημαντικό κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας.


Σε δηλώσεις του ο κ. Θεόδωρος Οικονόμου τόνισε ότι "η κίνηση εμφανίζεται σημαντική σε όλα τα διαμερίσματα της Πελοποννήσου με αρκετά αυξητικές τάσεις που φτάνουν ως το 205 περίπου, αλλά το μεγάλο παράπονο των μελών μας είναι ότι τα έσοδα τελικά είναι πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα δεδομένου ότι υπάρχουν χαμηλότερες τιμές μίσθωσης παντού". 

Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι "η διαμονή των επισκεπτών είναι μικρότερη σε χρονική διάρκεια, ενώ αντίθετα η φορολογία εξοντώνει τα ενοικιαζόμενα καταλύματα". 

Πρόσθεσε ότι "η επιβάρυνση είναι τόσο μεγάλη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν αλλά και με τον ανταγωνισμό που υπάρχει από εξωγενείς παράγοντες". 

Με αφορμή το νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο επισήμανε ότι "η Ομοσπονδία ζήτησε μέτρα κυρίως για την BNP, καθώς τα μέλη ζητούν να υπάρχει πιστοποιημένος τουρισμός αλλά με προυποθέσεις ελέγχου για την τελική ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών" ώστε να μην υποβαθμιστεί το τουριστικό προιόν. 

Η κίνηση θα είναι αυξητική ως το τέλος Αυγούστου ώστε να έχουμε τα πρώτα συμπεράσματα...

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

Για το μεγάλο πλήγμα στην τοπική οικονομία των Κυθήρων σε ερώτηση του ιστότοπου kyparissianews.com τόσο λόγω του πλοίου που δεν εκτελεί δρομολόγια αλλά και λόγω των πυρκαγιών επέμεινε ότι "έχουμε ζητήσει από το υπουργό Οικονομίας και την υπουργό Τουρισμού τουλάχιστον για φέτος να υπάρχει αναστολή πληρωμών τόσο προς το κράτος όσο και προς τις τράπεζες, των επιχειρηματιών που επλήγησαν από την πυρκαγιά αλλά κυρίως οι άνθρωποι αυτοί να ανακουφιστούν από τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες καθώς έχουν επιβαρυνθεί με δάνεια που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε ότι αφορά τα έσοδά τους".
-----------------------------------------------------
Πηγή: kyparissianews.com
-----------------------------------------------------

ΔΙΑΚΟΠΗ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΒΛΑΒΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

Λόγω βλάβης στο κεντρικό δίκτυο υδροδότησης, έχει πραγματοποιηθεί διακοπή νερού στους οικισμούς Μητάτα, Φριλιγκιάνικα, περιοχή αεροδρομίου, Καστρισιάνικα, Αλοϊζιάνικα και Αρωνιάδικα.

Γίνεται προσπάθεια από τα συνεργεία του Δήμου για άμεση επιδιόρθωση της βλάβης και αποκατάσταση της υδροδότησης των οικισμών.



Ανακοίνωση Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμού Κυθήρων


ΚΥΘΗΡΑ.ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ

ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ 
Στις στάχτες και στα αποκαίδια του νησιού των Κυθήρων και πριν ακόμα σβήσουν τα τελευταία κάρβουνα ,άρχισε ένας επικοινωνιακός διάλογος ,ο καθένας από την πλευρά του ,είτε είναι πολιτεία είτε κάποιος τοπικός παράγοντας ,ακόμα και αυτός από το μπαλκόνι που χάζευε την φωτιά και ήταν συνδεδεμένος διαδικτυακά με φίλους .Μπλεχτήκανε και τα κομματικά ω έλεος! Μιλήσανε για έλλειψη συντονισμού για καθυστερήσεις για παραλείψεις ,άνεμος ,δύσβατη περιοχή .Δεν θα σταθούμε ποιος έχει δίκιο η ποιος έχει άδικο. Σε μια τέτοια κατάσταση ο φόβος η αγωνία η ευθύνη ,δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας στον καθένα, για τους δικούς του λόγους και ο καθένας το εκφράζει με τον δικό του τρόπο από την πλευρά του. Φυσικά υπάρχει και η βαρύτητα λόγου και ευθύνης ανάλογα τι εκπροσωπεί ο καθένας . 
Αυτός όμως που πέφτει στη φωτιά είναι ο Πυροσβέστης!
Ο Πυροσβέστης κύριοι και ο εθελοντής πυροσβέστης , όταν πέφτει στη μάχη με την φωτιά ,εκτελεί το καθήκον του απέναντι στην πατρίδα του και στον συνάνθρωπο ! Εκείνη την στιγμή που τα πνευμόνια του πονάνε από την κάπνα ,εκείνη την στιγμή που ματώνουν τα χέρια του κύριοι δεν σκέφτεται τίποτα άλλο παρά να εκτελέσει τις εντολές που του δίνουν και να κάνει το καθήκον του με αυταπάρνηση. 
Ο Πυροσβέστης στη φωτιά των Κυθήρων και σε κάθε φωτιά που του δίνεται η εντολή να ενισχύσει τις τοπικές δυνάμεις ,κάνει ένα ταξίδι και πάει κατευθείαν στο μέτωπο της φωτιάς ,δεν πάει σε ξενοδοχείο να πλυθεί να αλλάξει να φάει να ξεκουραστεί και ας έκανε ταξίδι 14 ωρών.
Αυτόν τον Πυροσβέστη ,που ο κάτοικος όταν βλέπει να καίγεται η περιουσία του, τον βλέπει σαν θεό και του ζητά να κάνει ότι μπορεί για να την σώσει ,είναι αυτός που θα κάνει αυτό που πρέπει και το μέγιστο που μπορεί.Είναι αυτός που θα κρατήσει το χέρι του ανθρώπου που κινδυνεύει η ζωή του και θα βάλει ασπίδα το κορμί του.
Αυτός ο Πυροσβέστης είναι αυτός που δεν κοιμάται δεν διψά δεν πεινά δεν ξεκουράζεται μέχρι να σβήσει το τελευταίο κάρβουνο.
Οι Πυροσβέστες κύριοι, οι εθελοντές οι πιλότοι των αεροπλάνων, την ώρα της μάχης με την φωτιά, εκτελούν το καθήκον τους σε άψογη συνεργασία μεταξύ τους με σχέδιο αντιμετώπισης και καταστολής της λαίλαπας ,είναι η δουλειά τους είναι εκπαιδευμένοι γι αυτό ,παράλληλα είναι πάνω από όλα άνθρωποι που διέπονται από αισθήματα αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο τους .
ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ είναι το σύνθημα του πυροσβέστη του εθελοντή πυροσβέστη και του κάθε ανθρώπου που συνδράμει δίπλα τους για να σώσουν τόπο περιουσίες και κυρίως να μην κινδυνέψει κανείς άνθρωπος.
Εσείς λοιπόν που ασχοληθήκατε με το ποιος φταίει λίγο η περισσότερο, η που ανήκει κομματικά ο καθένας και έγινε αιτία πολιτικών αντιπαραθέσεων για ακόμα μία φορά μία φωτιά , σας ρωτάμε, τον πυροσβέστη που πήγε νοσοκομείο τον επισκέφτηκε κανείς ? 
"Συμβαίνει Τώρα"ADELIN 107,3 FM

Μεγάλο μυαλό ο Δήμαρχος Κυθήρων! Θέλει 50 ελικόπτερα Ericson όταν η εταιρεία διαθέτει παγκοσμίως… 24


Με αφορμή την πυρκαγιά στα Κύθηρα, μάθαμε και τούτο:
«Αν η χώρα μας είχε 50 Ericsson για κατάσβεση πυρκαγιών, τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα. Ας γίνει οικονομία από κάπου αλλού».
Τάδε έφη ο ρέκτης Δήμαρχος Κυθήρων, κος Χαρχαλάκης, παιδί του κομματικού σωλήνα της Νέας Δημοκρατίας.
Είναι αυτός που θέλησε –την πρώτη ημέρα μάλιστα από την Αθήνα– να υποκαταστήσει το Πυροσβεστικό Σώμα και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, υποδεικνύοντας με επιτακτικό τρόπο πώς θα γίνει η διαχείριση των εναέριων μέσων κατά τη διάρκεια της δύσκολης πυρκαγιάς στο νησί του.
Βέβαια, ο πάτρωνάς του, κος Πατούλης που έσπευσε να τον υποστηρίξει έκανε μια γερή έκπτωση –είναι και Αύγουστος, περίοδος εκπτώσεων- και μείωσε τα 50 Ericsson του Δημάρχου Κυθήρων σε 20.
Να γιατί δικαιούται να γίνει Δήμαρχος Αθηναίων μετά την επιτυχημένη θητεία του στον Δήμο Αμαρουσίου!
Μόνο που οι δύο φιλόδοξοι πολιτικοί της Νέας Δημοκρατίας δεν γνωρίζουν ότι από τα 24 ελικόπτερα Ericsson που η εταιρεία συνολικά διαθέτει ανά τον κόσμο, περίπου 20 είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα, 3 εκ των οποίων έχει η χώρα μας.
Τώρα, πού θα βρουν αυτόν τον στόλο οι δύο Δήμαρχοι, ας μας το πουν να το μάθουμε κι εμείς.
Δεν θέλουμε να τους ρωτήσουμε για τα θέματα της τεχνικής υποστήριξης και της διαθεσιμότητας από πλευράς χειριστών.
Αυτά είναι ερωτήματα που φανταζόμαστε ότι θα μας απαντήσουν στη συνέχεια.
Απομένει να πληροφορηθούμε αν αυτές τις προτάσεις που βασίζονται στις επιχειρησιακές τους γνώσεις (!) οι δύο Δήμαρχοι τις έχουν υποβάλει και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και –κυρίως– αν η παράταξη ως εν δυνάμει κυβέρνηση τις υιοθετεί…
ΠΗΓΗ http://www.tribune.gr/