Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Η Μονεμβασία εόρτασε την 199η επέτειο απελευθέρωσης

Η Μονεμβασία εόρτασε την 199η επέτειο απελευθέρωσης


Η ιστορική πόλη της Μονεμβασίας και ολόκληρος ο Δήμος Μονεμβασίας, εόρτασε την  199η επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης, η οποία αποτελεί ημέρα μνήμης και απόδοσης φόρου τιμής, στους αγωνιστές που έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους, στις 23 Ιουλίου 1821.
Σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020, εψάλη Αρχιερατική Θεία Δοξολογία στον Ιερό Ναό της «Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης», εις ανάμνηση της Δοξολογίας που τελέστηκε με την παράδοση του Κάστρου στους Έλληνες, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου.

Στη συνέχεια έγινε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την Δημοτική Σύμβουλο κυρία Μαρία Χαραμή. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία του Ελκομένου, κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη και ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων.
Τις επετειακές εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, ο Αντιδήμαρχος κ. Σταύρος Χριστάκος, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κυρία Παναγιώτα Αλειφέρη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Κατερίνα Τσαφατίνου, Μαρία Χαραμή, Νεκτάριος Μαστορόπουλος, Βασίλειος Κουλουβάκος και Άννα Βλάχου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κυρία Μαργαρίτα Σπυριδάκου, ο Πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Μονεμβασίας κ. Παναγιώτης Γράφος και οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Αγγελώνας και Λιρών κ.κ. Σωτήρης Γεώργας και Γεώργιος Παπαδάκης.

Επίσης παρέστησαν, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης, οι Δοικητές του Α.Τ. Μολάων και Α.Σ. Μονεμβασίας κ.κ. Ευάγγελος Δρίβας και Νεκτάριος Γάγκας, η Διοικητής του Λιμενικού Τμήματος Μονεμβασίας κυρία Ελένη Σωτηροπούλου, η Διευθύντρια του Λυκείου Μονεμβασίας κυρία Μαρία Κουντούρη, η εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας κυρία Γιώτα Σκάγκου, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων.
Το monemvasianews.gr αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους εκείνους, που με την παρουσία τους επισήμαναν για ακόμα μια χρονιά την σημαντικότητα της επετείου, όχι μόνο για την Μονεμβασία αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Μια επέτειο που έχουμε χρέος να την εορτάζουμε με την δέουσα προσοχή, διατηρώντας ζωντανές τις μνήμες του παρελθόντος
Ο Οδυσσέας Ελύτης λέει για τον ελληνισμό: «Όλοι πορεύονται  με τη συνείδηση του πλούτου της κληρονομιάς μας, που ένας κρυφός αγωγός αιώνων εκχύνει αδιάκοπα μέσα μας» , ενώ ο Γιάννης Ρίτσος αναφέρει: «Εμείς δεν ορίζομεν τίποτες. Του Θεού μαθές τα πάντα. Α θέλει  σας παραδίνει κάστρο, σπίτια, βιος και το τρανό κλειδί της έμπασης». Ευχόμαστε λοιπόν η Απελευθέρωση της Μονεμβασίας να αποτελεί πάντα το πέρασμα από το «εγώ στο εμείς», να μας δείχνει το δρόμο για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα του Κάστρου, που αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό αγαθό, να είναι η πύλη για την ανάδειξη των ηθικών αξιών και δυνάμεων.
ΦΩΤΟ: Σταύρος Χριστάκος
 monemvasianews.gr

Εορτασμός Αγίας Παρασκευής, πολιούχου της πόλης των Μολάων



Το πλαίσιο του προγράμματος του εορτασμού της πολιούχου των Μολάων Αγίας Παρασκευής είναι το ακόλουθο:
Σάββατο 25 Ιουλίου, ώρα 7:30 μ.μ.:
Μέγας Εσπερινός μετά θείου κηρύγματος και αρτοκλασίας. Μετά το πέρας του εσπερινού θα ακολουθήσει η μεταφορά της Ιεράς Εικόνας  από το Ναό της Αγ. Παρασκευής στον Καθεδρικό Ναό Γεννήσεως του Χριστού, μόνο με τη συνοδεία του Ιερού Κλήρου και των ιεροψαλτών.

Κυριακή 26 Ιουλίου, ώρα 7:00 π.μ.:
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της πόλης, χοροστατούντος του Παναγιότατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου.

Οι ακολουθίες θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με ό,τι προβλέπει η ΚΥΑ λόγω κορωνοϊού.

Συνάντηση Δημάρχου Κυθήρων με την Υπουργό Πολιτισμού



Με την Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος έθεσε στην Υπουργό τα εξής ζητήματα:
  1. Το αίτημα για ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της Βυζαντινής Καστροπολιτείας της Παλαιόχωρας ως και των δύο ναών του Αγ. Αντωνίου και της Αγ. Βαρβάρας, για τα οποία υπάρχουν ολοκληρωμένες μελέτες. Συμφωνήθηκε να υπάρξει αίτημα προς την Περιφέρεια Αττικής και προς άλλους χρηματοδοτικούς φορείς σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ.
  2. Την αναγκαιότητα μίσθωσης από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του ΚΥΕ που βρίσκεται στο Ενετικό Κάστρο της Χώρας και παραμένει κλειστό-αναξιοποίητο για πολλά χρόνια, αίτημα που ο Δήμος μας έχει θέσει στο ΥΠΠΟ ήδη από το 2015 με αλλεπάλληλες επιστολές. Η Υπουργός έδωσε άμεσα σχετικές κατευθύνσεις στον Πρόεδρο του ΔΣ του ΤΑΠΑ κ. Παναγιώτη Νταή.
  3. Την επανέναρξη των ερευνών στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, που η Υπουργός χαρακτήρισε «εθνικό στόχο». Ο Δήμαρχος σημείωσε την διαρκή υποστήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας στις έρευνες για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων και πρότεινε την πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων από το Σεπτέμβριο καθώς φέτος (2020) συμπληρώνονται 120 χρόνια από την ανεύρεση του Ναυαγίου και το 2021 120 χρόνια από την ανέλκυση του εμβληματικού Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Η Υπουργός απεδέχθη την πρόταση.
Ο Δήμαρχος κάλεσε την Υπουργό να επισκεφθεί το νησί μας, με αφορμή και την πρόοδο των εργασιών συντήρησης και ανάδειξης του βυζαντινού Ιερού Ναού του Αγ. Ανδρέα στο Λιβάδι.
Ο Δήμαρχος θα παρατείνει για λίγες ημέρες την παραμονή του στην Αθήνα, προκειμένου να προβεί αυτοπροσώπως στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς ενώπιον του κ. Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών για την φωτιά του 2017, μετά και τα νέα συγκλονιστικά στοιχεία που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες και τα οποία αφενός επιβεβαιώνουν πλήρως την τότε στάση της Δημοτικής Αρχής αφετέρου πρέπει να διερευνηθούν εις βάθος και να αποδοθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες σε όσους ευθύνονται.

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:Θερινά δρομολόγια αποκομιδής συμβατικών απορριμμάτων 2020

https://kythira.gr/2020/07/22/therina-dromologia-apokomidis-symvatikon-aporrimmaton-2020/Πατήστε στο σύνδεσμο για να δείτε τα δρομολόγια

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΗΣΩΝ.Για τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα γίνονται πολλά και θα γίνουν ακόμα περισσότερα.

 Για τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα γίνονται πολλά και θα γίνουν ακόμα περισσότερα. Η επικοινωνία με τους ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής είναι απρόσκοπτη. Η αγροτική ανάπτυξη , η πιστοποίηση του αττικού προϊόντος και η μοναδικότητα του είναι προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής .Η δημιουργία κέντρου καινοτομίας,επιχειρηματικότητας, αγροδιατροφής και αντιμετώπισης αγροδιατροφικών κρίσεων σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης καθώς και η σύσταση της αγροτοδιατροφικής σύμπραξης της Περιφέρειας Αττικής σκοπό έχουν να αναδείξουν το Αττικό γεωργικό προϊόν κυρίαρχο στις ελληνικές και τις ξένες αγορές.
Συνεργαζόμαστε, σχεδιάζουμε, υλοποιούμε.



ΑΠΟΨΕ ΠΕΜΠΤΗ 23/07 LIVE ΣΤΟ ¨REMETZO΄ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ