Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !

Λέμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς του ήρθαν στο νησί μας και προσφέρουν εθελοντικά τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στους Τσιριγώτες. Ακόμα λέμε μπράβο και στο προσωπικό του νοσοκομείου δηλαδή στους γιατρούς , στις νοσοκόμες και στους υπόλοιπους που βοηθούν τους επισκέπες γιατρούς. Και ένα ακόμη μπράβο στον Διοικητή που και φέτος κάλεσε αυτές τις ειδικότητες των γιατρών που δεν υπάρχουν στον Τσιρίγο.
πηγή 
Petalagouda Kythira

ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ "ΛΙΜΕΝΙ" ΛΑΚΩΝΙΑΣ.ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ADELIN FM { ΦΩΤΟ }

 Το Λιμένι,ο παλιός οικισμός της οικογένειας Μαυρομιχάλη, είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό της Μάνης και ένας από τους ωραιότερους και πιο παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ από την Αρεόπολη και περίπου 27 χλμ από το Γύθειο.
Το χωριό είναι πανέμορφο, με σπίτια “πάνω” στη θάλασσα. Συνδυάζει αρμονικά την θάλασσα και το ξεχωριστό τοπίο.
 
Γραφικό επίνειο της Aρεόπολης, το Λιμένι είναι ένα από τα ωραιότερα οικιστικά σύνολα της Mάνης. O ιστορικός οικισμός είναι χτισμένος στις νότιες ακτές όρμου με διάφανα γαλαζοπράσινα νερά, σε μικρή απόσταση από το Νέο Οίτυλο και το Καραβοστάσι, βόρεια της Αρεόπολης.

Το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών προσελκύουν το «παλάτι» του Πετρόμπεη Mαυρομιχάλη, τελευταίου ηγεμόνα (μπέη) της Mάνης, μέλους της Φιλικής Εταιρείας και στρατιωτικού ηγέτη της Επανάστασης του 1821, ο τάφος και η προτομή του ιδίου, το εκκλησάκι του Aγίου Σώστη, στο νεκροταφείο, η εκκλησία του Aγίου Nικολάου και η εκκλησία της Παναγίας Bρεττής.
Πηγή  diakopes.gr/

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ADELIN FM ΣΤΗΝ ΒΥΤΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ



Κτισμένη στους πρόποδες του Μαινάλου και σε υψόμετρο 1033 μέτρα θεωρείται το πιο φημισμένο ορεινό θέρετρο της Πελοποννήσου και ένα από τα καλλίτερα της Ελλάδας. Απέχει 44 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα.
Η Βυτίνα αναπτύσσεται ως οικισμός κατά τη Βυζαντινή περίοδο τον 4ο μ.Χ. αιώνα και μετά την τελειωτική παρακμή του αρχαίου Μεθυδρίου. Για το όνομα της έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες όπως όνομα γυναικείο που απαντά σε αρχαίες επιγραφές, όνομα δοχείου οίνου (βυτίνη) εξαιτίας της τοποθεσίας κτίσεως της, από τη λέξη "βυθός" ή τέλος σλαβική ονομασία, που σημαίνει «ελατόφυτος τόπος».

 Η ακμή της Βυτίνας αρχίζει τη β΄ περίοδο της Τουρκοκρατίας το 1715, οπότε και ανακηρύσσεται «βακούφιο», μπαίνει κάτω από την προστασία της βαλιδέ - Σουλτάνας και απαλλάσσεται του κεφαλικού φόρου. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 21 είχε μεγάλη συμμετοχή και πάνω από 500  Βυτιναίοι με ντόπιους οπλαρχηγούς πήραν μέρος κάτω από τις διαταγές του Κολοκοτρώνη σε όλες τις μάχες. Αποτελούσε τη βάση ανεφοδιασμού των  στρατευμάτων, για το λόγο αυτό πυρπολήθηκε από τον Ιμπραήμ επτά φορές. Μετά την απελευθέρωση ως εμπορικό κέντρο της περιοχής  εξελίσσεται και για κάποιο διάστημα είναι έδρα του δήμου Νυμφασίας. Τον 20ο αιώνα  εξελίσσεται εξαιτίας του θαυμάσιου κλίματος, ενώ  προπολεμικά κτίσθηκαν και λειτούργησαν δύο μεγάλα θεραπευτήρια νοσημάτων θώρακος (σανατόρια). Μεταπολεμικά λειτουργούν παιδικές κατασκηνώσεις, ενώ σήμερα έχει εξελιχθεί στο σπουδαιότερο ορεινό θέρετρο της περιοχής με πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και αρκετές διευκολύνσεις για τον επισκέπτη. Είναι έδρα του ομώνυμου δήμου και αρκετών δημοσίων υπηρεσιών.

Απολογισμός πυρκαγιών 2015…


PR_FOTIA_GLIFADA4Πυρκαγιές και καταστροφές κινήθηκαν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2014, ενώ οι καιρικές συνθήκες απέτρεψαν εκτεταμένες καταστροφές.  

Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου – Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α, Νομικού

Βρισκόμαστε προς το τέλος της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου και ένας πρώτος απολογισμός για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές έχει την παρακάτω εικόνα:

α) Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου 2015, προκλήθηκαν συνολικά (5.985) αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες εκτιμάται, ότι κάηκαν συνολικά (150.000.000) περίπου στρέμμα αγροτοδασικών εκτάσεων. Πιο αναλυτικά από τις εν λόγω καμένες εκτάσεις, τα (115.000) στρέμματα κάηκαν, σύμφωνα με το EFFIS, μόνον από τις (25) μεγαλύτερες από τις ανωτέρω πυρκαγιές, ενώ  τα υπόλοιπα 35.000 περίπου στρέμματα εκτιμάται, ότι κάηκαν από τον υπόλοιπο αριθμό των πυρκαγιών.

β) Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, η εικόνα είναι σχεδόν παρόμοια με εκείνη της περυσινής αντίστοιχης αντιπυρικής περιόδου. Πιο συγκεκριμένα οι πυρκαγιές σημείωσαν μια μικρή αύξηση της τάξης των (162) πυρκαγιών, δηλαδή ποσοστό 2,8%, και οι καμένες εκτάσεις κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.
γ) H αποτροπή πρόκλησης μεγάλου αριθμού πυρκαγιών και εκτεταμένων καταστροφών, οφείλεται προφανώς στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Όπως συνέβη και το αντίστοιχο διάστημα του 2014 έτσι και κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο οι κλιματικές (καιρικές) συνθήκες που επικράτησαν κατά το διάστημα της αντιπυρικής περιόδου, δεν ευνόησαν τόσο την εκκίνηση και ανάπτυξη μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, όσο και την περαιτέρω ανάπτυξη και εξάπλωση αυτών στο δασικό περιβάλλον με καταστροφικές επιπτώσεις. Συνεπώς με τον τρόπο αυτόν απετράπησαν εκτεταμένες καταστροφές. Πιο συγκεκριμένα, λόγω των βροχοπτώσεων (ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που συχνά συνοδεύτηκαν από χαλαζοπτώσεις) στο μεγαλύτερο διάστημα της αντιπυρικής περιόδου και στο μεγαλύτερο μέρος σχεδόν της χώρας, σύμφωνα με τα μηνιαία κλιματικά δεδομένα της ΕΜΥ, η σχετική υγρασία της ατμόσφαιρας, που ήταν σε υψηλά επίπεδα, επηρέασε άμεσα και την υγρασία της καύσιμης ύλης των δασικών εκτάσεων και συνεπώς και τη συμπεριφορά, όσων πυρκαγιών έτυχε να προκληθούν, αφού οι εν λόγω παράγοντες του καιρού συνέβαλαν στην επιβράδυνση τους.

δ) Επίσης, ο αρμόδιος διωκτικός μηχανισμός του ΠΣ δεν υπήρξε τόσο αποτελεσματικός, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος 2014. Συγκεκριμένα για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο από τον ως άνω συνολικό αριθμό (5.985) πυρκαγιών, εξιχνιάστηκαν από τον αρμόδιο διωκτικό μηχανισμό (ΠΣ και Αστυνομίας) συνολικά μόνον (16) περιστατικά πυρκαγιών, δηλαδή μόνον το 0,3% του συνολικού αριθμού των περιστατικών εξιχνιάστηκε. Πιο συγκεκριμένα  από τα εν λόγω συμβάντα που εξιχνιάστηκαν, στάλθηκαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, μαζί με τις σχετικές προανακριτικές δικογραφίες που σχηματίστηκαν, στον αρμόδιο Εισαγγελέα, συνολικά (24) άτομα φερόμενα, ως δράστες κάποιου εγκλήματος εμπρησμού δάσους με πρόθεση ή από αμέλεια, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 στάλθηκαν στον Εισαγγελέα (112) άτομα. Από τους ανωτέρω (24) φερόμενους δράστες κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο: α) Οι (6) δράστες, κατηγορήθηκαν για εμπρησμό δάσους με δόλο, ποσοστό 25%, ενώ β) Οι (18)  δράστες, κατηγορήθηκαν για εμπρησμό δάσους από αμέλεια, ποσοστό 75%. Από τους δράστες που προκάλεσαν με πρόθεση πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση, μόνον για έναν (1) διατάχθηκε αρμοδίως η προσωρινή κράτησή του σε κάποιο κατάστημα κράτησης δηλαδή προφυλακίστηκε, ενώ για το 2014, είχαν προφυλακιστεί (6) δράστες.

Πηγήwww.andrianos-firedepartment.blogspot.com ‘Εγκληματικότητα των Εμπρησμών”

Αλλαγή Δρομολογίου F/B Πορφυρούσα 12/10/15 από τα Κύθηρα προς Νεάπολη

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ  Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ
 F/B PORFYROUSA

 12/10/2015
ΔΕΥΤΕΡΑ(Monday)
08.00: ΝΕΑΠΟΛΗ – ΚΥΘΗΡΑ – ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ
16.45: ΚΥΘΗΡΑ – ΝΕΑΠΟΛΗ