Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑΤΙΔΙΟ (ΣΗΜΑ ΤΩΝ ΦΜΚ) ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

Σπουδαίο το φιλανθρωπικό έργο της ΙΜ Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Στο πλευρό χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα έχουν βρεθεί σε συνθήκες κάτω του ορίου της φτώχειας, στέκεται η Εκκλησία της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα, το 2015 διατέθηκαν από την Εκκλησία 126.041.801,73 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι σιτιστικές ανάγκες και τα λειτουργικά έξοδα των Ιδρυμάτων της.
  
Στα επίσημα στοιχεία αποτυπώνεται και το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο των Ιερών Μητροπόλεων Μονεμβασίας/Σπάρτης και Μάνης. Με το δαπανηθέν ποσό για το 2013, 2014 και 2015 να ξεπερνά τα 11,5 εκατ. ευρώ, η ΙΜ Μονεμβασίας και Σπάρτης ανήκει στις μητροπόλεις της Περιφέρειας με τις μεγαλύτερες προσφορές. Συγκεκριμένα, το 2013 η ΙΜΜΣ διέθεσε 4.047.300 ευρώ, το 2014 3.590.036 ευρώ και το 2015 4.159.488 ευρώ. 
  
Αντίστοιχα υψηλά είναι τα ποσά που διέθεσε και η Ιερά Μητρόπολη Μάνης, αν αναλογιστεί κανείς πως  είναι μια επαρχιακή Μητρόπολη με σχετικά μικρό πληθυσμιακά αριθμό. Ειδικότερα, η Ιερά Μητρόπολη Μάνης διέθεσε συνολικά 748.308,93 ευρώ και συγκεκριμένα 365.628,25 ευρώ το 2013, 25.953,87 ευρώ το 2014 και 356.726,81 ευρώ το 2015.
  
Ενδεικτικά αναφέρεται πως την τελευταία τριετία η ΙΜ Αργολίδας έχει διαθέσει για τη στήριξη του Φιλανθρωπικού της έργου συνολικά 1,2 εκατ. ευρώ, η ΙΜ Κορίνθου 8,5 εκατ. ευρώ και ΙΜ Μεσσηνίας 8,3 εκατ. ευρώ.
  
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο αριθμός των ατόμων που χρήζουν βοήθειας από τις δομές της εκκλησίας αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία πέντε χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μόνο πέρυσι περίπου 1,3 εκατ. άνθρωποι επωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες της εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ τα τρία αυτά έτη έχουν διατεθεί σε φιλανθρωπικούς σκοπούς περίπου 369 εκατ. ευρώ. 
  
Με βάση τον απολογισμό, το μεγαλύτερο ποσό από τα 126.041.801,73 ευρώ που προσφέρθηκαν το 2015 διατέθηκε σε συσσίτια. Σε όλη τη χώρα η Εκκλησία διοργανώνει 327 συσσίτια, στα οποία προσέτρεξαν 513.729 συμπολίτες μας. Αντίστοιχα 150.435 συνάνθρωποί μας απευθύνθηκαν στα 1.946 ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία και 115.991 στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο. 
  
Για τη στήριξή τους δόθηκαν 14.135.074,16 ευρώ και 10.713.145,76 ευρώ αντίστοιχα, ενώ συνολικά το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας επιτελείται από 73 γηροκομεία, 21 οικοτροφεία, 78 φροντιστήρια, 142 κοινωνικά παντοπωλεία κά.
Ωστόσο ανησυχητικός για την κοινωνία είναι και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και στρέφονται στην Εκκλησία για παροχές υγείας σε κοινωνικά ιατρεία ή φαρμακεία, ο οποίος φτάνει τους 15.000. -


 /www.lakonikos.gr/epikairothta/

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ


Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ, Ο ΚΑΒΟΜΑΛΙΑΣ

Kάβο Μαλιάς, Χερσόνησος Μαλέα : Κομμάτι του DNA πολλών Βατικιωτών. Για μένα η άγρια,αγέρωχη,περήφανη, αδάμαστη ομορφιά της Λακωνικής γης, ένα ακατέργαστο διαμάντι, ένας τόπος με καλά κρυμμένα μυστικά, όπως λέει η ίδια η MASTERCARD στην τελευταία διαφήμισή της ΄Τhehidden Greece΄ ή όπως τον αποκαλεί στο ομώνυμο μυθιστόρημά της η συμπατριώτισσά μας συγγραφέας Ελένη Σαραντίτη ΄Ο Κάβος του Αγίου Αγγέλου΄. Πολυτραγουδισμένος από τον Όμηρο και τον Παυσανία, σημείο συνάντησης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την απεραντοσύνη της θάλασσας και του ουρανού . Μόλις  τον αντικρύσεις τα μάτια δακρύζουν , νιώθεις  σφίξιμο στο λαιμό , σε πιάνει δέος από το μεγαλείο της φύσης. ΜΑΛΕΑΣ Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι αποτελεί και επωνυμία (brand name) σε ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα της Ελλάδας, ένα ελαιόλαδο με ΠΓΕ Λακωνίας με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μάλιστα το πρώτο Ελληνικό ελαιόλαδο που μπήκε στο Αγγλικό πολυκατάστημα Harrods? Σας προτείνω να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του www.maleasoliveoil.gr  να διαβάσετε για τον Μαλέα και πιστέψτε με το μόνο που θα θέλετε όταν γευθείτε αυτό το εξαιρετικό πλούσιο σε πολυφαινόλες ελαιόλαδο είναι να επισκεφτείτε τον ΜΑΛΕΑ . Αλήθεια πόσοι ελαιοπαραγωγοί της περιοχές με κάποιες εξαιρέσεις όπως αυτή του παραγωγού Παρασκευά Σωτήραλη ή του Αρτινιού που έχουν προωθήσει το λάδι του τόπου αυτού,  συνεχίζουν να πωλούν χύμα το λάδι στους Ιταλούς να το εκμεταλλευτούν άλλοι και δεν το αξιοποιούν οι ίδιοι για λογαριασμό τους?
Βλέπουμε λοιπόν ότι υπάρχει πρόβλημα ταυτότητας (branding). To προϊόν μου πρέπει να έχει ταυτότητα όπως και ο τόπος. Σας παραπέμπω και πάλι σε μία άλλη ιστοσελίδα το www.capemalea.euγια να δείτε πόσο όμορφος και σπάνιος είναι ο Μαλέας, ένα καταπληκτικό αδιατάρακτο τοπίο που τα έχει όλα . Μοναστήρια, μονοπάτια, φάρο, Γερμανικό Παρατηρητήριο , γραφικά χωριά σκαρφαλωμένα στις κορφές των βουνών.  Μόνο ένα άλλο τοπίο μου θυμίζει λίγο την μαγεία του Καβο Μαλιά ,ένα φοβερό ακρωτήρι που υπήρξε  φόβος και  τρόμος των ναυτικών και κατ’ευφημισμό του έδωσαν αυτό το όνομα μπας και ξορκίσουν το κακό, το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας (Cape of Good Hope). Κάτω όμως στην μακρινή Αφρική  έχουν αναπτύξει τον εναλλακτικό τουρισμό με πολλαπλά ωφέλη.Πιστεύουν στην βιώσιμη ανάπτυξη γιατί όπως ξέρετε η βιωσιμότητα πρέπει να χαρακτηρίζει οποιαδήποτε μορφή επένδυσης .
Σίγουρα βιώσιμη επένδυση δεν αποτελεί το υπέργειο καλώδιο που διασχίζει το τμήμα Συκιά-Μαλέας  χωρίς να σέβεται την ομορφιά αυτού του τόπου καθιστώντας τον βιομηχανικό και ανοίγοντας φαρδιά πλατιά την πόρτα για άλλου είδους ανάπτυξη. Πόσο βολικό επίσης είναι άραγε η τραγική καθυστέρηση στην έγκριση του Γενικού πολεοδομικού Σχεδίου του τέως Δήμου Βοιών; Ακούω επίσης πολλούς να λένε μα είναι έργο στρατηγικής σημασίας η διασύνδεση  της Πελοποννήσου με την Κρήτη με καλώδιο (υπόγεια, υπέργεια και μετά υποθαλάσσια ) και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Είναι λέει έργο fast-track και εντάχθηκε στο πακέτο Γιούνκερ. Διαβάζω από το σχετικό επεξηγηματικό κείμενο δίπλα στο έργο αυτό που παρουσιάστηκε στην λίστα με τα 42 έργα που προτείνει η Ελλάδα για το EFSI, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων ( Ο σχετικός πίνακας  παρουσιάστηκε σε πολλές ηλεκτρονικές και έντυπες εφημερίδες): Το έργο είναι αρκετά ώριμο χωρίς προβλήματα. Προκηρύχτηκε μάλιστα η σχετική  μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Μα γιατί προηγήθηκε  η χάραξη; Τα μαύρα τζιπ με τα φιμέ τζάμια πήγαν στον Κάβο Μαλιά και με σπρέυ σημάδεψαν τα σημεία που θα περάσει το υπέργειο καλώδιο. Και η εύλογη ερώτηση που αυθόρμητα γεννάται είναι μα πρώτα δεν πρέπει να γίνει η μελέτη και μετά η χάραξη; Η μήπως τελικά η μελέτη είναι προσχηματική και καθαρά τυπική διαδικασία και όχι ουσιαστική; Γιατί όπως κάποιοι γνωρίζουν το ΓΠΣ Βοιών που ακόμα δεν έχει εγκριθεί περιέχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων  με χάρτες και όλα τα σχετικά. Γιατί τουλάχιστον δεν χρησιμοποιείται  επικουρικά και το ΓΠΣ Βοιών? Και κάτι ακόμα : Που είναι το σωστό και το δίκαιο για το καλό ενός τόπου ( στην προκειμένη περίπτωση της Κρήτης) να καταστραφεί ολοσχερώς ένας άλλος τόπος? Πως έγινε ο σχεδιασμός για το καλώδιο που ενώ αρχικά ήταν υπόγειος για το τμήμα Συκιά-Μαλέας ξαφνικά έγινε υπέργειος και υπογειοποιήθηκε αντίστοιχο κομμάτι στην Κρήτη? Οι Βατικιώτες είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού; Τι να τον κάνω το δρόμο για το σπήλαιο της Καστανιάς που εγκαινιάστηκε πρόσφατα όταν θα έχω 200 πυλώνες τεράστιους να διασχίζουν τον Μαλέα; Kαι μετά από κάποια χρόνια εκατοντάδες τεράστιες ανεμογγενήτριες (ΚΑΘΟΤΙ ΘΕΩΡΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΚΩΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ  ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΑΠ δηλαδή περιοχή για εγκατάσταση πολλών ανεμογεννητριών) να κάνουν την εμφάνισή τους, βάζοντας  ταφόπλακα σε αυτόν τον τόπο,τον δικό μας τόπο. Τι να το κάνω όταν το καλώδιο σχίσει στα δύο το δάσος με τις αριές και χατηρικά δεν διαλύσει αυτές τις πέτρες που εμείς αποκαλούμε με θαυμασμό απολιθωμένο δάσος; Ποιος τουρισμός; Ποια ανάπτυξη; Σίδερα και μπετόν που σε λιγότερο από 15-20 χρόνια θα έχουν σκουριάσει)
ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΟΠΙΟΥ. ΝΙΩΘΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ ΟΠΩΣ ΟΤΑΝ ΕΠΙΑΣΕ ΦΩΤΙΑ Ο ΤΟΠΟΣ ΠΕΡΥΣΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΗΜΕΡΑ . ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΑΨΕ  ΔΑΣΙΚΕΣ , ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ, ΖΩΑ, ΣΠΙΤΙΑ. ΠΟΥ ΕΚΑΨΕ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΖΩΗ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ  ΕΒΛΕΠΑΝ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ . ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΣ ΠΙΑΝΕΙ ΚΡΙΣΗ ΠΑΝΙΚΟΥ. ΝΙΩΘΩ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ. ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΙΝΑ ΤΟΥ ΚΟΡΜΙΟΥ ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΩ ΤΟ ΚΑΚΟ.

Μαγδαληνή Γεωργίου Σωτηριανού
Πηγή  http://www.tabatika.gr/

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ.Ο αφανισμός της Κανδάνου

Στις 3 Ιουνίου 1941 οι γερμανοί κατακτητές κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό Κάνδανος Χανίων και εκτέλεσαν 180 από τους κατοίκους του, σε αντίποινα για την αντίσταση που πρόβαλαν κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης (20 -31 Μαΐου 1941). Πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά εγκλήματα πολέμου των Γερμανών στην Ελλάδα.
Η Κάνδανος ή Κάντανος βρίσκεται στο κέντρο του Νομού Χανίων, στο δρόμο που συνδέει τα Χανιά στα βόρεια με την Παλαιόχωρα στα νότια. Βομβαρδίστηκε από τις πρώτες ημέρες της γερμανικής εισβολής στη μεγαλόνησο, επειδή η περιοχή θεωρήθηκε στρατηγικής σημασίας για τις επιχειρήσεις τους. Στις 23 Μαΐου ένα μηχανοκίνητο απόσπασμα προσπάθησε να την καταλάβει, αλλά οι ντόπιοι με αυτοσχέδια όπλα κατόρθωσαν να τους απωθήσουν. Την επόμενη ημέρα οι Γερμανοί επανήλθαν με υπέρτερες δυνάμεις και στις 25 Μαΐου κατέλαβαν το χωριό, ενώ οι κρήτες μαχητές διασκορπίστηκαν στα γύρω βουνά.
Στις 3 Ιουνίου, δύναμη του 3ου τάγματος αλεξιπτωτιστών υπό τον υπολοχαγό Χορστ Τρέμπες έφθασε στο χωριό για να προβεί σε αντίποινα για τον θάνατο 25 γερμανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια των μαχών για την κατάληψη της Κανδάνου (23-25 Μαΐου). Οι γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτελούσαν διαταγές του αρχηγού τους, στρατηγού Κουρτ Στούντεντ και την προηγουμένη ημέρα είχαν ξεκινήσει τα αντίποινα στη Κρήτη, εκτελώντας αμάχους στο χωριό Κοντομαρί Χανίων.
Αμέσως, οι Γερμανοί άρχισαν να πυρπολούν τα σπίτια της Κανδάνου και μέσα σε λίγες μέρες την κατέσκαψαν κυριολεκτικά. Φόνευσαν όλους τους κατοίκους που είχαν απομείνει, περίπου 180, και απαγόρευσαν με ποινή θανάτου την επίσκεψη του χώρου, καθώς και την ανοικοδόμησή του. Η καταστροφή τής Κανδάνου και η δολοφονία αμάχων αποτελεί ένα από τα πολλά εγκλήματα που διέπραξαν στην Ελλάδα οι Γερμανοί. Για να δικαιολογήσουν την πράξη τους ανάρτησαν πινακίδες στα ελληνικά και τα γερμανικά στην κατεστραμμένη Κάνδανο που έγραφαν:
Εδώ υπήρχε η Κάνδανος. Κατεστράφη προς εξιλασμόν της δολοφονίας 25 Γερμανών στρατιωτών.
Ως αντίποινον των από οπλισμένων πολιτών, ανδρών και γυναικών, εκ των όπισθεν δολοφονηθέντων γερμανών στρατιωτών κατεστράφη η Κάνδανος.
Δια την κτηνώδη δολοφονίαν γερμανών αλεξιπτωτιστών, αλπινιστών και του Μηχανικού, από άνδρας γυναίκας, παιδιά και παπάδες μαζί και διότι τόλμησαν να αντισταθούν κατά του Μεγάλου Ράιχ, κατεστράφη την 3η-6-1941 η Κάνδανος εκ θεμελίων δια να μη επανοικοδομηθή πλέον ποτέ.
Μετά τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας, ο στρατηγός Κουρτ Στούντεντ συνελήφθη από τους Βρετανούς και τον Μάιο του 1947 δικάσθηκε από στρατοδικείο για τα εγκλήματα πολέμου της Βέρμαχτ στην Κρήτη και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών. Το αίτημα των ελληνικών αρχών για την έκδοσή του στην Ελλάδα απορρίφθηκε από τους Συμμάχους. Ο Στούντεντ δεν έμεινε για πολύ στη φυλακή και αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας το 1948. Πέθανε σε ηλικία 88 ετών, το 1978.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/936#ixzz4AV2r9hSa