Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Κατάδυση στο μυστικό του Αβλέμονα

Θα μπορούσε να είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα: ένα δικάταρτο μπρίκι που «χτίστηκε» σε κάποιο ναυπηγείο της Ανατολικής Ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών, κοντά στα 1750, πέφτει στα χέρια των Γάλλων στη διάρκεια ναυμαχίας με τους Αμερικανούς. Περνά στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπου και πάλι ως πολεμική λεία, γίνεται κτήμα του Βρετανικού Ναυτικού. 

Κοντά στο 1800 αγοράζεται από έναν πλούσιο Βρετανό, τον Λόρδο του Ελγιν, που εκείνη την περίοδο ήταν πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη. Παίρνει το όνομα «Μέντωρ», από την ελληνική μυθολογία: ένα πρόσωπο, πίσω από τον «μανδύα» του οποίου κρυβόταν η θεά Αθηνά, για να βοηθήσει τον Τηλέμαχο ή τον Οδυσσέα στο ομηρικό έπος, εξ ου και η λέξη φανερώνει κάποιον που βοηθά ή συμβουλεύει.

Το 1802 το μπρίκι βρίσκεται στη Μεσόγειο και με ενδιάμεσους σταθμούς την Αλεξάνδρεια και τη Σμύρνη, φτάνει στον Πειραιά για να παραλάβει ένα πολύτιμο φορτίο, όπως έχει διατάξει ο νέος του ιδιοκτήτης.


CERIGO

ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ ΧΩΡΑ ΚΥΘΗΡΑ Φωτό Eleni Harou https://www.facebook.com

Ὁ Ναός τοῦ Ἐσταυρωμένου χτίστηκε περί τό 1660 ἀπό τόν Ἐπίσκοπο Κυθήρων Φιλόθεο Δαρμάρο. Ἀπό γραπτή μαρτυρία τοῦ 1560, φαίνεται ὅτι προϋπῆρχε ναός τοῦ Ἐσταυ­ρωμένου. Στήν εἴσοδο τοῦ Ναοῦ ὑπάρχει ἐντοιχισμένη κτητορική ἐπιγραφή μέ τό οἰκόσημο τῆς οἰκογενείας Δαρμάρου. Ὁ ἴδιος Ἐπίσκοπος Φιλόθεος ἔχτισε καί τήν Παναγία τή Μυρτιδιώτισσα στή Μονεμβασία. Ἐντός τοῦ Ναοῦ καί στό προαύλιο ἐθάπτοντο τά μέλη τῆς οἰκογενείας Δαρμάρου, οἱ ὁποῖοι εἶχαν τό jus patronato τοῦ Ναοῦ, καθώς καί οἱ λοιποί ἐνορίτες, μεταξύ τῶν ὁποίων καί πολλοί πρόσφυγες ἀπό τήν Κρήτη καί τό Μοριά.
Ὁ Ναός εἶναι καθιερωμένος στή Σταύρωση καί ἡ ἡμέρα τοῦ Ναοῦ εἶναι ἡ Μ. Παρασκευή μέ τό ἀπολυτίκιο «Ἐξηγόρασας ἡμᾶς ἐκ τῆς κατάρας τοῦ νόμου...». Κατά τή διάρκεια τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς ὁ Ναός φιλοξενεῖ, σύμφωνα μέ ἕνα παλαιότατο ἔθιμο τήν εἰκόνα τῆς Μυρτιδιωτίσσης, ἡ ὁποία εἶναι τό πολυτιμότερο κειμήλιο τῶν Κυθηρίων. Ἡ εἰκόνα παραμέ­νει στό Ναό μέχρι τή Δευτέρα τῆς Διακαινησίμου καί τοποθετεῖται στό ­περίτεχνο προσκυνητάρι της, ἔργο Ζακυνθίου καλλιτέχνη κατά τό 1806.πηγή http://www.imkythiron.gr/mnimeia

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΒΟΙΩΝ.Φωτό π.Παναγιώτης Αρώνης

Γράφει ο Θεολόγος – Καθηγητής, Καρατζάς Κωνσταντίνος | Romfea.gr
Αδελφοί μου, εδώ και τρεις εβδομάδες διανύουμε μία από τις πνευματικότερες περιόδους της λειτουργικής μας ζωής, και συγκεκριμένα την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Πρόκειται, όπως όλοι γνωρίζουμε, για την κατεξοχήν ιερή περίοδο του έτους, η οποία περιλαμβάνει έξι συνολικά εβδομάδες αυστηρής νηστείας και μια σειρά από ιδιαίτερες ακολουθίες που τελούνται μόνο κατά την περίοδο αυτή, και ποτέ άλλοτε κατά την υπόλοιπη χρονιά.
Η Εκκλησία με τον συνδυασμό όλων αυτών στοχεύει στην πνευματική μας προετοιμασία για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, την Εορτή των Εορτών.

"ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"15-3-15


"Παραδείσι"Βοιών Λακωνίας 29/10/14

Το Παραδείσι είναι κυρίως γνωστό για τη γυναικεία βυζαντινή μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία και ιδρύθηκε από την Ειρήνη Παλαιολόγου, κόρη του βασιλιά Ανδρόνικου Παλαιολόγου το 1300 και λειτούργησε μέχρι το 1821. Το μοναστήρι, παρά την παρακμή του, συνέχισε να αποτελεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου.

Η περιοχή φημίζεται επίσης για τους πολλούς νερόμυλους που λειτουργούσαν εκεί, καθώς οι Παρα
τρο. Σύντομα, η περιοχή αποτέλεσε κέντρο άλεσης των σιτηρών, με τα οποία και τροφοδοτούνταν όλη η ευρύτερη περιοχή των Βατίκων.δεισιώτες, εκμεταλλευόμενοι τα νερά των πηγών, δημιούργησαν ένα δίκτυο νερόμυλων που έφτανε το ένα χιλιόμε

Εκτός από μυλωνάδες, οι Παραδεισιώτες αποτέλεσαν και εξαίρετους κτίστες, καθώς ακολουθώντας μία αυστηρή οικονομία του χώρου, αξιοποιούσαν κάθε τετραγωνικό μέτρο, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν έναν κλιμακωτό οικισμό, με μεγάλο δίκτυο μονοπατιών που οδηγούσαν στη θάλασσα και τα γύρω χωριά.

Οι κάτοικοι ασχολούνταν επίσης με τη γεωργία, αλλά και με την καλλιέργεια μεταξοσκώληκα μέσω της οποίας κάλυπταν τις ανάγκες ένδυσής τους.

Σήμερα, το Παραδείσι προσφέρεται για στάση στο καταπράσινο τοπίο του χωριού και τον αναστηλωμένο νερόμυλο για όσους είναι καθοδόν προς το Σπήλαιο Καστανιάς.Το Παραδείσι βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά από τη Νεάπολη στον δρόμο για την Κάτω Καστανιά. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει χώρος στάθμευσης.{ΦΟΤΩΡΕΠΟΡΤΑΖ ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ} ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.


Τραγικό τέλος ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ - ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ





Νεκρός βρέθηκε λίγο μετά τις 8.00 το πρωί, σε βαλτώδη περιοχή της Δημοτικής Επιχείρησης Λίμνης Ιωαννίνων, κοντά στο γήπεδο της Ανατολής ο αγνοούμενος 20χρονος σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλης Γιακουμάκης.

Η σορός του Βαγγέλη Γιακουμάκη βρέθηκε σε χωράφι, 60 μέτρα από χωματόδρομο, στην περιοχή Κάτσικα και σε απόσταση 500 μέτρων από τη Γαλακτοκομική ΣχολήTη σορό του νεαρού βρήκε ένα ζευγάρι που σταμάτησε στην περιοχή νωρίς το πρωί της Κυριακής, λόγω βλάβης στο αυτοκίνητό του. Το πτώμα βρέθηκε σε χωράφι, 60 μέτρα από χωματόδρομο, στην περιοχή Κάτσικα και σε απόσταση 500 μέτρων από τη Γαλακτοκομική Σχολή. Δίπλα από τη σορό, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, εντοπίστηκε ένα μαχαίρι.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων ανακοίνωσεις για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου


Τις τελευταίες ημέρες κάναμε μία έρευνα σχετικά με τις εποχιακές προσλήψεις του Υπουργείου πολιτισμού, παιδείας και θρησκευμάτων.

Αναζητώντας στο διαδίκτυο βρήκαμε τα εξής μέχρι σήμερα για την περιοχή που ανήκουν τα Κύθηρα-Αντικύθηρα:

α) 8 θέσεις εργασίας στην εφορεία αρχαιοτήτων δυτικής Αττικής (Αρχαιολογικοί χώροι Αίγινας)

β) 2 θέσεις εργασίας Εποχικού Προσωπικού (Επισκευή, Διαρρύθμιση και Επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων)

γ) 13 θέσεις εργασίας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων (Περιοχή απασχόλησης Μέγαρα)

Επίσης επισκεφθήκαμε επανειλημμένα την σελίδα ανακοινώσεων προκηρύξεων του ΥπΠο  χωρίς όμως να υπάρχει τίποτε περισσότερο. Δηλαδή καμία άλλη σχετική διακήρυξη για πρόσληψη εποχιακού προσωπικού για την ολοήμερη λειτουργία του Κάστρου Κυθήρων, όπως είχε αιτηθεί από την σχετική επιστολή του Δημάρχου Κυθήρων

ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ Γ΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ 15-03-2015

Σήμερα, ἡ Ἐκκλησία προβάλλει τό Σταυρό τοῦ Κυρίου μας, ὡς τό κέντρο τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς καί μᾶς καλεῖ νά τόν προσκυνήσουμε μέ πίστη, γιά ν'ἀντλήσουμε δυνάμεις γιά τήν συνέχιση τοῦ πνευματικοῦ μας ἀγῶνα.
Ὁ Σταυρός, πού ἀπό ὄργανο θανάτου ἔγινε ὄργανο σωτηρίας, εἶναι τό «σημεῖον τοῦ Υἱοῦ τοῦ ἀνθρώπου», πού τό ταυτίζει ὁ Μ. Βασίλειος, μέ τόν Σταυρό, ὁ ὁποῖος θά εἶναι στραμμένος, κατά τή Δευτέρα Παρουσία, πρός τά τέσσαρα πέρατα καί τίς τέσσαρες ἄκρες τοῦ Σύμπαντος.