Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΑΝΗ:Στον εισαγγελέα ο φερόμενος ως συζυγοκτόνος – αφορμή ένα sms

Στην Εισαγγελία Γυθείου Λακωνίας οδηγήθηκε σήμερα, Δευτέρα, το βράδυ ο 44χρονος, φερόμενος ως δράστης της ανθρωποκτονίας, της 44χρονης συζύγου του στην κοινότητα Πύργου Δυρού, του δήμου Ανατολικής Μάνης.\

Ο εισαγγελέας τον παρέπεμψε στον ανακριτή με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας, με το 44χρονο να παίρνει 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα μήνυμα που είδε ο φερόμενος ως δράστης στο κινητό της 44χρονης τον εκνεύρισε, ακολούθησε έντονος καυγάς και στο τέλος έστρεψε το όπλο εναντίον της συζύγου του.

Ο δικηγόρος του δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο πελάτης του ζητάει συγνώμη από τα παιδιά του για την πράξη του, η οποία έγινε μπροστά στα μάτια της 16χρονης κόρης του, η οποία προσπάθησε να τον αποτρέψει χωρίς όμως αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα όταν αντιλήφθηκε τι επρόκειτο να γίνει έσπρωξε τον πατέρα της, με αποτέλεσμα ο πρώτος πυροβολισμός να βρει την οροφή του σπιτιού, όμως με τη δεύτερη προσπάθεια άφησε νεκρή τη σύζυγό του.

ΕΡΤ- Τρίπολης- Ρεπορτάζ: Πέγκη Μπρούσαλη

ΠΗΓΗ https://www.ert.gr/

Πρόσκληση Παρουσίασης Στρατεύσιμων Κλάσης 2024 στις Στρατολογικές Υπηρεσίες για Κατάθεση Δελτίου Απογραφής (ΔΑ)

 



Σας γνωρίζουμε ότι,

οι
στρατεύσιμοι της κλάσης 2024 (γεννημένοι το έτος 2003),

είναι υποχρεωμένοι να
καταθέσουν Δελτίο Απογραφής

σε οποιαδήποτε Στρατολογική Υπηρεσία

ή σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)

ή στις αρμόδιες Προξενικές Αρχές,

κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους 2021

(από 02 Ιανουαρίου 2021 έως και 31 Μαρτίου 2021),

σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα μέτρα πρόληψης της διασποράς
του νέου κορωνοϊού Covid-19.

Για αναλυτικές πληροφορίες ανοίξτε το έγγραφο που ακολουθεί:

Πρόσκληση Παρουσίασης Στρατεύσιμων Κλάσης 2024 στις Στρατολογικές

http://lyk-kythir.att.sch.gr/


Γενικό Λύκειο Κυθήρων:Υποβολή μόνο από μαθητές της Αίτησης-Δήλωσης για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ η ΕΠΑΛ έτους 2021

Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση (Α-Δ) υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.

Σύμφωνα με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ 5158 Β΄/2020 και 5156 Β΄/2020, η έναρξη της διαδικασίας υποβολής της Αίτησης-Δήλωσης θα γίνεται εντός του μήνα Νοεμβρίου του σχολικού έτους, κατά το οποίο ο/η υποψήφιος/α επιθυμεί τη συμμετοχή του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Ειδικά για τις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2021, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι μαθητές θα υποβάλουν την Αίτηση-Δήλωση, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στη σχολική τους μονάδα, η οποία και θα καταχωριστεί ηλεκτρονικά. Με όμοια απόφαση θα καθοριστεί ο χρόνος και η διαδικασία υποβολής των Αιτήσεων - Δηλώσεων των αποφοίτων για τις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2021.
Ως εκ τούτου, για φέτος, ΜΟΝΟ οι μαθητές θα υποβάλουν την Αίτηση-Δήλωση στην προθεσμία από την Τετάρτη 25 ως και τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου. Οι απόφοιτοι θα υποβάλουν την Αίτηση-Δήλωση σε προθεσμία που θα οριστεί και θα ανακοινωθεί σε επόμενο στάδιο.
Δείτε τις αναλυτικές οδηγίες στον σχετικό σύνδεσμο του Υπουργείου Παιδείας που ακολουθεί:

ADELIN WEB TV ΚΥΘΗΡΑ.ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ "ΙΕΡΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ"ΤΟΥ ΚΑΒΟ ΜΑΛΕΑ (video)

 Ένα μικρό οδοιπορικό στα Ιερά Μονοπάτια του Κάβο Μαλέα...

ΙΟΥΝΙΟΣ 2015.
Στα ασκηταριά του κάβο μαλιά! ...Εκεί που το γαλάζιο του ουρανού γίνεται ένα με την Θάλασσα και η ψυχή φτερουγίζει ελεύθερη στην απέραντη γαλήνη...
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΘΩΜΑ ΕΝ ΜΑΛΕΩ" κ.Σταύρο Σαρμπάνη για την η συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Επιπλέον 41 δήμοι εντάσσονται στο myKEPlive



Επιπλέον 41 δήμοι και 47 Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών εντάσσονται στην πλατφόρμα του myKEPlive του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με τις προσθήκες αυτές το σύνολο των δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανέρχεται σε 137 και το σύνολο των ΚΕΠ σε 180. Επιπλέον έχουν εκπαιδευτεί για τη συγκεκριμένη υπηρεσία 870 υπάλληλοι των ΚΕΠ.

Πρόκειται για τους δήμους Αγίας Παρασκευής, Ακτίου Βόνιτσας, Αλίμου, Αμφιλοχίας, Αρριανών, Βελβεντού, Βόρειας Κυνουρίας, Γ. Καραϊσκάκη, Διδυμότειχου, Δωδώνης, Εμμανουήλ Παππά, Εορδαίας, Ερέτριας, Ζίτσας, Ηγουμενίτσας, Καλαβρύτων, Καλαμαριάς, Καλαμάτας, Κατερίνης, Κοζάνης, Λαμιέων, Λαρισαίων, Λεβαδέων, Λοκρών, Μαρκοπούλου, Μεταμόρφωσης, Μονεμβασιάς, Νέας Ζίχνης, Νέστου, Νικ. Σκουφά, Νότιας Κέρκυρας, Νότιου Πηλίου, Ξάνθης, Ξηρομέρου, Παιονίας, Πετρούπολης, Ραφήνας-Πικερμίου, Σιντικής, Στυλίδας, Ύδρας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ψηφιακά ραντεβού στα ΚΕΠ διεξάγονται κατόπιν ραντεβού μέσω του myKEPlive.gov.gr. Η υπηρεσία διεκπεραιώνει μέσω βιντεοκλήσης διαδικασίες υψηλής ζήτησης για τέσσερις κατηγορίες υπηρεσιών: 1) Πληροφόρηση-Αίτηση, 2) Εξυπηρέτηση από τον δήμο σας, 3) Εξυπηρέτηση πολιτών με αναπηρία και 4) Υπηρεσίες προς επιχειρήσεις. Οι ώρες εξυπηρέτησης που μπορούν να επιλέξουν οι πολίτες είναι από τις 08:30 έως τις 14:30.

Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 2020 η υπηρεσία myKEPlive έχει διεκπεραιώσει 3.949 διαδικασίες.

Τέλος, για λόγους περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, οι ώρες που τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών όλης της χώρας παραμένουν ανοιχτά στο κοινό για συναλλαγές με φυσική παρουσία είναι από τις 07:30 έως τις 15:00, ενώ η προσέλευση γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού με το κατά τόπους κατάστημα.

https://www.zougla.gr/

Κυριακάτικο Παζάρι στο Ποταμό:Συγκρότηση τριμελούς επιτροπής για τον έλεγχο των δηλούμενων ποσοτήτων των παραγωγών υπαίθριου εμπορίου του Δήμου Κυθήρων

Συγκρότηση τριμελούς επιτροπής για τον έλεγχο των δηλούμενων ποσοτήτων των παραγωγών υπαίθριου εμπορίου του Δήμου Κυθήρων (Κυριακάτικο Παζάρι στο Ποταμό)

Το ένα μέλος είναι η πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Κυθήρων, Έλενα Μαγείρου με αναπληρώτρια της η Αντιπρόεδρος, Ειρήνη Βενέρη.



ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ:ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2020-2021 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ



 

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:Η αλήθεια για τις απευθείας αναθέσεις όλα στο φως !

 


Η μείζων αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να απαντήσει επί της ουσίας στα καίρια θέματα και ερωτήματα που της έθεσε με 2 διαδοχικές του απαντήσεις ο Αντιδήμαρχος κ. Χαράλαμπος Σούγιαννης. Φυσικά αυτό δεν μας κάνει εντύπωση, ήταν απολύτως αναμενόμενο, όχι μόνο από εμάς αλλά και από τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Μεταξύ άλλων περιμένουμε (από το Μάιο) να μας απαντήσει ευθέως, ξεκάθαρα και με σαφή και συγκεκριμένα στοιχεία «ΠΟΤΕ», «ΠΟΥ» σε «ΠΟΙΟΝ» από όλους τους υπεύθυνους για την υλοποίηση του έργου του Belvedere και «ΤΙ» ακριβώς «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» έκανε η Αντιπολίτευση για να διορθωθούν παραλείψεις της μελέτης;

Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας έχει κατά καιρούς υποβάλει γραπτά αιτήματα για τις απευθείας αναθέσεις, οι οποίες έχουν απαντηθεί εντός της νόμιμης προθεσμίας  που ορίζει ο Νόμος (30 ημέρες). Πέραν της προφανούς απάντησης, ότι δηλαδή όλες οι απευθείας αναθέσεις (καθώς και όλες οι διοικητικές πράξεις) αναρτώνται στη Διαύγεια και στο Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων ώστε ο καθένας (και οι αιρετοί) να μπορεί να αντλήσει οποιοδήποτε στοιχείο, στις 26-02-2020 με την με αρ. πρωτ. 374 απάντησή μας προς τον δημοτικό σύμβουλο κ. Νίκο Μαγουλά, αναφέραμε επί λέξει τα ακόλουθα αναφορικά με την διάκριση του «έργου» από την «εργασία-υπηρεσία»:

«Κατ’ άρθρ. 1 Ν. 4412/2016 ορίζεται ότι «ως ‘έργο’ νοείται το αποτέλεσμα ενός συνόλου οικοδομικών εργασιών ή εργασιών μηχανικού το οποίο επαρκεί αυτό καθαυτό για την εκπλήρωση μίας οικονομικής ή τεχνικής λειτουργίας. Η εκτέλεση των εργασιών αυτών απαιτεί ιδίως την εφαρμογή μελέτης, με τη χρήση τεχνικών γνώσεων και μεθόδων και αφορά νέες κατασκευές, επεκτάσεις, ανακαινίσεις, επισκευές – συντηρήσεις κατά τη λειτουργία, κατεδαφίσεις υποδομών, ιδίως στις κατηγορίες οδοποιίας, οικοδομικών, υδραυλικών, ηλεκτρομηχανολογικών, λιμενικών, βιομηχανικών – ενεργειακών, δικτύων, πρασίνου, καθαρισμού και επεξεργασίας νερού, υγρών, στερεών και αερίων αποβλήτων, γεωτρήσεων, ειδικών μονώσεων, ανελκυστήρων, ηλεκτρονικού εξοπλισμού, πλωτών έργων και εγκαταστάσεων, ναυπηγείων, αποκαλύψεις μεταλλείων ή όπως οι κατηγορίες αυτές διαμορφώνονται από τις κείμενες διατάξεις και των υποδομών εκ του συνδυασμού των ανωτέρω κατηγοριών». Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει παγίως δεκτά τόσο νομολογιακά (σχετ. η Πράξη 56/2017 του Ελ.Συν.) όσο και από την πρακτική εφαρμογή των σχετικών διατάξεων στο σύνολο των δημοσίων φορέων της Χώρας, προκύπτει αναντίρρητα ότι οι απλές τεχνικές εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό αλλά αρκεί η συνήθης εμπειρία χρήσης των μηχανημάτων, όπως (ενδεικτικά) οι απλές επισκευές κτιρίων και υποδομών, οι χρώσεις (βαψίματα) και μονώσεις, οι αντικαταστάσεις κουφωμάτων, οι χωματουργικές εργασίες, οι αντικαταστάσεις λαμπτήρων, ηλεκτρολογικών πινάκων, πλακιδίων και ειδών υγιεινής, οι διαμορφώσεις πρασίνου και οι κηποτεχνικές εφαρμογές κ.λπ. δε συνιστούν αυτοτελή έργα αλλά «εργασίες» για τις οποίες το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει αποφανθεί ότι ανατίθενται (ή δημοπρατούνται αν πρόκειται για δαπάνες άνω των 20.000€ + Φ.Π.Α.) χωρίς να χαρακτηρίζονται «έργα», αλλά «υπηρεσίες» προκειμένου οι αναθέτοντες φορείς να μην επιβαρύνονται με εργολαβικό όφελος και να διασφαλίζεται εξοικονόμηση πόρων προς το δημόσιο συμφέρον. Αυτό έχει γίνει παγίως δεκτό, όχι μόνο στο δικό μας Δήμο, αλλά ευρύτερα και κατά το στάδιο του προληπτικού ελέγχου δαπανών από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο Δήμος διαθέτει στο αρχείο του σειρά Χρηματικών Ενταλμάτων Πληρωμής της περιόδου 2011-2019 (δηλαδή της περιόδου υποχρεωτικού προληπτικού ελέγχου δαπανών από το Ελ.Συν.) που θεωρήθηκαν ακωλύτως ως απόλυτα σύννομα και ως ορθώς έχοντα από την Επίτροπο και αφορούσαν σε εκτέλεση τεχνικών εργασιών που δεν αποτελούν ολοκληρωμένο και αυτοτελές έργο και μπορούν να εκτελεστούν με τη συνήθη εμπειρία χρήσης μηχανημάτων ή εργαλείων ή δεν απαιτούν άκρως εξειδικευμένες γνώσεις ή επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό. Για όλες τις εν λόγω συμβάσεις που εμπίπτουν στην διαδικασία της απευθείας ανάθεσης του άρθρου 118 Ν.4412/2016: α) δεν απαιτείται η σύνταξη μελέτης αλλά η σύνταξη απλής τεχνικής περιγραφής προϋπολογιζόμενης δαπάνης, β) δεν διορίζεται επιβλέπων μηχανικός ούτε υπάρχουν προμετρήσεις αλλά οι εργασίες παραλαμβάνονται από την τριμελή επιτροπή που ορίζεται με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και υπό την επίβλεψη του Προϊσταμένου Τ.Υ. του Δήμου που συντάσσει τις τεχνικές περιγραφές, γ) η υποχρέωση απογραφής των εργασιών στο ΙΚΑ βαρύνει αποκλειστικά τους αναδόχους και προς τούτο υπάρχει ρητή υπόμνηση προς τους αναδόχους σε όλες τις σχετικές συμβάσεις ενώ η προσκόμιση βεβαίωσης απογραφής των υπηρεσιών αυτών στο Ι.Κ.Α. αποτελεί απαραίτητο δικαιολογητικό πληρωμής το οποίο αν δεν προσκομιστεί δεν ολοκληρώνεται η πληρωμή ούτε εκδίδεται το σχετικό Χ.Ε.Π.».

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι απευθείας αναθέσεις είναι μια νόμιμη και προβλεπόμενη από τις διατάξεις διαδικασία που ακολουθείται από όλους τους δημόσιους φορείς της Χώρας για κάθε προμήθεια ή εργασία προϋπολογισμού έως 20.000€ + ΦΠΑ, δηλαδή έως 24.800€, αποτελούν δε αποκλειστική αρμοδιότητα του Δημάρχου και δεν απαιτείται καμία απόφαση συλλογικού οργάνου για αυτές. Οι απευθείας αναθέσεις δίνονται με βάση την χαμηλότερη τιμή προσφοράς. Απευθείας αναθέσεις έχει υπογράψει και ο κ. Παναγόπουλος ως Διοικητής του Νοσοκομείου Μολάων, συνεπώς τα ανωτέρω είναι απολύτως γνωστά και στους συναδέλφους της μείζονος μειοψηφίας. Εξάλλου πάνω από το 60% των προϋπολογισμών όλων των δημοσίων φορέων της Χώρας υλοποιούνται με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

Εάν κανείς ανατρέξει στους μέχρι το 2014 προϋπολογισμούς του Δήμου, σε εκείνους δηλαδή της τότε Δημοτικής Αρχής που όπως οι πάντες γνωρίζουν αποτελεί τον πολιτικό πρόγονο της σημερινής μείζονος μειοψηφίας, θα αντιληφθεί ότι οι απευθείας αναθέσεις είχαν εργαλειοποιηθεί για την αποκόμιση πολιτικού οφέλους. Εκατοντάδες κωδικοί μικροποσών για κάθε Κοινότητα ξεχωριστά: για αγροτική οδοποιία, για ασπρίσματα, για βλάβες ύδρευσης κ.λπ. Η σημερινή Δημοτική Αρχή ήταν εκείνη που από τον πρώτο της προϋπολογισμό, αυτόν του 2015, εξαφάνισε σχεδόν το 70-80% των απευθείας αναθέσεων και στη θέση τους έβαλε συγκεντρωτικά ποσά που δημοπρατούνται κάθε χρόνο με δημόσιο διαγωνισμό, όπως η ετήσια σύμβαση της αγροτικής οδοποιίας, του σκυροδέματος, των βλαβών της ύδρευσης κ.λπ.  

Οι απευθείας αναθέσεις έχουν περιοριστεί στο απολύτως απαραίτητο και αφορούν κυρίως σε ζητήματα της καθημερινότητας και σε εργασίες συντήρησης υποδομών και δικτύων. Για παράδειγμα, η απόφραξη του δικτύου του ΒΙΟΚΑ στο Καψάλι ή η προμήθεια αντλιών, πινακίδων σήμανσης, κάδων απορριμμάτων, ασφαλτομείγματος για τις λακκούβες κ.λπ. γίνονται με τη νόμιμη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Με απευθείας ανάθεση επίσης εκπονούνται οι μελέτες ύδρευσης, αποχέτευσης και ενεργειακών μέχρι του ποσού των 20.000€ + ΦΠΑ. Με αυτήν την διαδικασία για παράδειγμα εκπονήσαμε την μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων την οποία έχουμε υποβάλει για χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Αττικής. Με απευθείας ανάθεση εκπονήσαμε το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ύδρευσης (Master Plan) αλλά και τις προκαταρκτικές μελέτες του Βιολογικού Καθαρισμού της Αγ. Πελαγίας κ.ο.κ.

Τα περισσότερα χρήματα μάλιστα των απευθείας αναθέσεων επιστρέφονται στην τοπική κοινωνία αφού οι περισσότεροι επαγγελματίες που συνεργάζονται με το Δήμο είναι Κυθήριοι. Και θα συνεχίσει να αποτελεί επιλογή μας να συνεργαζόμαστε με τα τοπικά συνεργεία, με τις τοπικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, αφού ο Δήμος όπως έχει τονιστεί είναι ο μεγαλύτερος «εργοδότης» πάνω στο νησί μας και ειδικά μέσα στην κρίση της πανδημίας η υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων είναι πρωταρχικός μας στόχος.

Χωρίς λοιπόν να υπάρχει καμία απολύτως σκιά δημοσιεύουμε τη λίστα των απευθείας αναθέσεων εργασιών, υπηρεσιών και βασικών προμηθειών από την 01-01-2019 μέχρι και σήμερα. Οι προμήθειες που αφορούν την ύδρευση και την καθαριότητα ή την καθημερινή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών (αντλίες, σωλήνες γεωτρήσεων, εισαγωγή/εξαγωγή αντλιών, ηλεκτρομηχανολογικό υλικό, καθαριστικά και απολυμαντικά, αναλώσιμα χορτοκοπτικών μηχανημάτων, γραφική ύλη κ.λπ.) παρέλκει να αναφερθούν καθώς πρόκειται για διαδικασίες της καθημερινότητας και δε νομίζουμε να θεωρούνται και αυτές από την αντιπολίτευση ως «σκιές», εξάλλου είναι τα πάντα αναρτημένα στη Διαύγεια και το Μητρώο Συμβάσεων.

Πάντως τα συμπεράσματα είναι προφανή και δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΣΚΙΑ: 41 απευθείας αναθέσεις το 2020 και ταυτόχρονα 25 δημόσιοι διαγωνισμοί (δημοπρασίες). Απόλυτη ισορροπία, απολύτως απαραίτητες οι απευθείας αναθέσεις (σε όλους τους φορείς του Δημοσίου οι απευθείας αναθέσεις αποτελούν πάνω από το 60% των ετησίων δαπανών τους), απολύτως νόμιμες και διαφανείς. Τελεία και παύλα.

Δείτε τη λίστα εδώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ:Νέα τραγωδία στη Μάνη – Ήλικιωμένη έβαλε φωτιά σε χόρτα και κάηκε ζωντανή

ΜΑΝΗ. Στο χωριό Φλομοχώρι του Κότρωνα Μάνης, σε ελαιώνα κοντά στον δρόμο κάηκε η 72χρονη γυναίκα που σήμερα το πρωί ενώ ασκούσε αγροτικές εργασίες (κάψιμο κλαδιών) φέρεται να τυλίχθηκε στις φλόγες και να κάηκε ζωντανή. Έρευνα για το συμβάν διεξάγει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αρεόπολης για να διευκρινιστούν  οι συνθήκες κάτω από τις οποίες η γυναίκα βρήκε φρικτό θάνατο ενώ εργαζόταν μαζί με τον άνδρα της. Πληροφορίες κάνουν λόγο για απότομη ριπή αέρα που εγκλώβισε την γυναίκα στις φλόγες.

Φωτογραφία αρχείου

https://notospress.gr/

ΕΛ.ΑΣ:Δ/Τ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΑΝΗ-Συνελήφθη 44χρονος για ανθρωποκτονία

 


Συνελήφθη 44χρονος για ανθρωποκτονία στη Λακωνία

Συνελήφθη, χθες (22.11.2020) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Σπάρτης και του Αστυνομικού Τμήματος Αρεόπολης, 44χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία σε βάρος 44χρονης ημεδαπής.

Ειδικότερα, χθες (22.11.2020) το βράδυ, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας, ο 44χρονος, μετά από διαπληκτισμό που είχε με την 44χρονη για μεταξύ τους οικογενειακές διαφορές, την πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό της.

Μετά από άμεση κινητοποίηση, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Αρεόπολης και του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης, μετέβησαν στο σημείο και συνέλαβαν τον 44χρονο, ενώ κατέσχεσαν και το προαναφερόμενο κυνηγετικό όπλο και -2- κάλυκες κυνηγετικών φυσιγγίων.

Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του, βρέθηκαν, επιπλέον και κατασχέθηκαν -1- κυνηγετικό όπλο και -3- φυσίγγια.

Ο συλληφθείς με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Ασφάλειας Σπάρτης.

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ:TA ΘΡΥΛΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΝΑΡΗΣ – ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ – ΜΙΑΟΥΛΗΣ – ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ


Επιβάτες με καλάθια, που στοιβάζονταν στα καταστρώματα μαζί με πουλερικά και αμνοερίφια που έφερναν “πεσκέσι” σε συγγενείς. Σκάλες που κατέβαζαν τους επιβάτες σε βάρκες για να φτάσουν στο λιμάνι κάποιου νησιού. Εικόνες μια εποχής που ακόμα θυμούνται οι νησιώτες γιαγιάδες και παππούδες, που ταξίδευαν στο Αιγαίο και το Ιόνιο μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν τα θρυλικά πλοία της εποχής που αν και αργά και δίχως τις πολυτέλειες των σημερινών, έδιναν μάχη με τα άγρια κύματα για να φτάσουν στον προορισμός τους. Καθένα τους έχει τη δική του ιστορία…...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/pireas-siros-se-epta-ores-ke-apovivasi-me-varkes-i-epivates-tis-tritis-thesis-kouvalousan-kalathia-me-sfagmena-poulerika-ke-katsikia-gia-tous-singenis-axechastes-ikones-apo-ta-thrilika-plia-tis-ak/
Επιβάτες με καλάθια, που στοιβάζονταν στα καταστρώματα μαζί με πουλερικά και αμνοερίφια που έφερναν “πεσκέσι” σε συγγενείς. Σκάλες που κατέβαζαν τους επιβάτες σε βάρκες για να φτάσουν στο λιμάνι κάποιου νησιού. Εικόνες μια εποχής που ακόμα θυμούνται οι νησιώτες γιαγιάδες και παππούδες, που ταξίδευαν στο Αιγαίο και το Ιόνιο μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν τα θρυλικά πλοία της εποχής που αν και αργά και δίχως τις πολυτέλειες των σημερινών, έδιναν μάχη με τα άγρια κύματα για να φτάσουν στον προορισμός τους. Καθένα τους έχει τη δική του ιστορία…...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/pireas-siros-se-epta-ores-ke-apovivasi-me-varkes-i-epivates-tis-tritis-thesis-kouvalousan-kalathia-me-sfagmena-poulerika-ke-katsikia-gia-tous-singenis-axechastes-ikones-apo-ta-thrilika-plia-tis-ak/

Δεκαετία 70 Το Κανάρης Στο Καψάλι Κύθηρα!!!

Πηγή φωτο Κώστας Ζαντιώτης.


 

Καραβίσιες μνήμες από έναν…στεριανό νησιώτη

ΚΑΝΑΡΗΣ – ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ – ΜΙΑΟΥΛΗΣ – ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

Τα τέσσερα αυτά πλοία ήσαν πανομοιότυπα και δόθηκαν στην Ελλάδα από την Ιταλία, ως αποζημίωση για τις καταστροφές του πολέμου. Τα πλοία αυτά ναυπηγήθηκαν περί το 1952. Από τα πλοία αυτά το ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ πήρε η εταιρεία Ποταμιάνου και τα υπόλοιπα τρία η εταιρεία Νομικού.
Χαρακτηριστικά των πλοίων αυτών ήταν τα ακόλουθα: Εκτόπισμα περί τους 1500 τόνους. Ήσαν διπλέλικα με δύο μηχανές Diesel. Έλεγαν ότι ήσαν πλοία των 15,5 μιλίων, όμως ταξίδευαν με 13 περίπου μίλια. Η γάστρα τους (δηλαδή το μέρος του σκάφους που βρίσκεται στο νερό) ήταν πολύ υδροδυναμική. Το πλοίο πρώρα και πρύμα δεν εκτόπιζε πολλά νερά, γι’ αυτό έκανε ένα περίεργο κούνημα στην τρικυμία. Το κούνημα αυτό ήταν ένας συνδυασμός σκαμπανεβάσματος με μπότσι. Δεν είχαν καρένα αλλά ήσαν πλάκα από κάτω. Οι μηχανές των πλοίων ήσαν αδύνατες για τα σκάφη αυτά, απόδειξη η μέτρια ταχύτητα, για την εποχή εκείνη για σκάφη τόσο υδροδυναμικής γάστρας. Ακόμα και οι μανούβρες μέσα στο λιμάνι καθυστερούσαν λόγω της μικρής ιπποδύναμης των μηχανών. Άλλο ελάττωμα που έφερνε δυσκολίες στις μανούβρες ήταν ότι η μία προπέλα βρισκόταν κοντά στην άλλη και δεν δημιουργείτο ισχυρό ζεύγος δυνάμεων για την περιστροφή των σκαφών (προτέρημα που είχε το «Δέσποινα» του Φουστάνου). Έτσι όλα αυτά τα πλοία απεσύρθησαν σύντομα από την ενεργό υπηρεσία. Ήταν αρκετά ευρύχωρα εν συγκρίσει με τα άλλα πλοία των γραμμών και πολύ καθαρά. Από τα πλοία αυτά το Μιαούλης αποσύρθηκε το 1986. Το Καραισκάκης ήταν αυτό που ταξίδεψε περισσότερο. Το Κολοκοτρώνης είχε και δεύτερο όνομα το Γεώργιος Ποταμιάνος.

ΠΗΓΗ  ikariaki.gr

Επιβάτες με καλάθια, που στοιβάζονταν στα καταστρώματα μαζί με πουλερικά και αμνοερίφια που έφερναν “πεσκέσι” σε συγγενείς. Σκάλες που κατέβαζαν τους επιβάτες σε βάρκες για να φτάσουν στο λιμάνι κάποιου νησιού. Εικόνες μια εποχής που ακόμα θυμούνται οι νησιώτες γιαγιάδες και παππούδες, που ταξίδευαν στο Αιγαίο και το Ιόνιο μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν τα θρυλικά πλοία της εποχής που αν και αργά και δίχως τις πολυτέλειες των σημερινών, έδιναν μάχη με τα άγρια κύματα για να φτάσουν στον προορισμός τους. Καθένα τους έχει τη δική του ιστορία…...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/pireas-siros-se-epta-ores-ke-apovivasi-me-varkes-i-epivates-tis-tritis-thesis-kouvalousan-kalathia-me-sfagmena-poulerika-ke-katsikia-gia-tous-singenis-axechastes-ikones-apo-ta-thrilika-plia-tis-ak/

 




ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΜΑΝΗ:Νεκρή 44χρονη μητέρα δύο παιδιών,Δράστης της ανθρωποκτονίας είναι ο σύζυγος του θύματος

 


Μια οικογενειακή τραγωδία, με θύμα 44χρονη μητέρα δύο παιδιών, συγκλονίζει τη Λακωνία από χθες το βράδυ. Η γυναίκα έχασε τη ζωή της ύστερα από δυο πυροβολισμούς που δέχτηκε μέσα στο σπίτι της, στον Πύργο Διρού Ανατολικής Μάνης.

Δράστης της ανθρωποκτονίας είναι ο σύζυγος του θύματος, ηλικίας επίσης 44 ετών, ο οποίος πυροβόλησε και τη σκότωσε με κυνηγετικό όπλο, μπροστά στα μάτια της 15χρονης κόρης τους. Το δεύτερο παιδί της οικογένειας, ένα αγόρι 18 ετών, βρισκόταν εκτός σπιτιού εκείνη των ώρα.

Το περιστατικό διαδραματίστηκε περίπου στις 10 το βράδυ της Κυριακής. Το ανδρόγυνο  διαπληκτίστηκε έντονα και η λογομαχία τους είχε σαν αποτέλεσμα ο άντρας να βγει εκτός ελέγχου και να υψώσει το όπλο του προς τη σύζυγο του.  Οι αστυνομικές αρχές μετέβησαν από την πρώτη στιγμή στην περιοχή για τη διερεύνηση του εγκλήματος. Έπειτα από έρευνα που πραμγατοποιήθηκε βρέθηκε και κατασχέθηκε ακόμα ένα κυνηγητικό όπλο καθώς και φυσίγγια.

Ο συλληφθείς με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από το Τμήμα Ασφάλειας Σπάρτης.

ΠΗΓΗ  akonikos.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ:O ΚΥΘΗΡΙΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΕΤΕΛΕΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ .1981-1989

Ο Ιωάννης Κορωναίος του Παναγιώτη (1916-1998) ήταν Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός. Χρημάτισε βουλευτής τη δεκαετία του ' 80. Ήταν παντρεμένος με τη Σοφία Κορωναίου.

 

Καταγόταν από τα Κύθηρα και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στην ΑΣΟΕΕ και στο Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης των ΗΠΑ. Κατά την διάρκεια της χούντας εντάχθηκε στο ΠΑΚ, αναπτύσσοντας έντονη αντιδικτατορική δράση, η οποία του στοίχισε την καταδίκη και τον εγκλεισμό του στις φυλακές Κορυδαλλού επί τριετία. Εργάστηκε ως δικηγόρος.

Κατήλθε ως υποψήφιος στις εκλογές του 1974 με το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών χωρίς να εκλεγεί, καθώς έλαβε 2.302 ψήφους.

Τελικά εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1981 και υπηρέτησε ως το 1985, χρονιά κατά την οποία πολιτεύτηκε ξανά χωρίς επιτυχία. Μετά την παραίτηση της Βάσως Παπανδρέου από το βουλευτικό αξίωμα, ο Κορωναίος έγινε βουλευτής Επικρατείας στις 2 Ιανουαρίου 1989. Η θητεία του στη Βουλή τερματίστηκε τον Ιούνιο του 1989.

Πέθανε το 1998 και κηδεύτηκε στις 10 Ιουνίου από τον ιερό ναό του Αγίου Λαζάρου του Α΄ Κοιμητηρίου Αθηνών.

ΠΗΓΗ  wikipedia.org

ΕΚΤΑΚΤΟ ΛΑΚΩΝΙΑ:Οικογενειακή τραγωδία στη Μάνη.Σκότωσε με καραμπίνα τη γυναίκα του

 

Σοκάρει η οικογενειακή τραγωδία στη Μάνη το βράδυ της Κυριακής. Σύμφωνα με το flynews.gr, ένας άντρας 44 ετών πυροβόλησε με κυνηγετική καραμπίνα και σκότωσε την σύζυγό του, επίσης 44 ετών, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Το τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής 22.11.2020, περίπου στις 22:00, στον Πύργο Διρού Μάνης.

Ο δράστης συνελήφθη ενώ η άτυχη γυναίκα (μητέρα δύο ανήλικων παιδιών) διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός της.

Οι Αρχές βρίσκονται από τη νύχτα στον τόπο εγκλήματος και διερευνούν την υπόθεση.

 enikos.gr


Το αεροπορικό δυστύχημα της Κοζάνης:Σαν σήμερα το 1976

 


Συνέβη το πρωί της 23ης Νοεμβρίου 1976, όταν αεροπλάνο της ΟΑ κατέπεσε στην περιοχή του Σαρανταπόρου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 50 επιβαίνοντες.

Ένα από τα ευάριθμα δυστυχήματα, που όμως σημάδεψαν την ιστορία της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Συνέβη το πρωί της 23ης Νοεμβρίου 1976, όταν το αεροπλάνο της εταιρείας με την ονομασία «Νήσος Μήλος», που εκτελούσε το τακτικό δρομολόγιο Αθήνα – Λάρισα – Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή του Σαρανταπόρου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 50 επιβαίνοντες. Στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τραγική κατάληξη της πτήσης, όπως και ο ανεπαρκής τεχνικός εξοπλισμός του αεροδρομίου της Κοζάνης. Ήταν το πέμπτο δυστύχημα στην ιστορία της ελληνικής πολιτικής αεροπορίας και το τέταρτο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που βρισκόταν ήδη υπό κρατικό έλεγχο από τις αρχές του 1975.

 

Το μοιραίο αεροπλάνο ήταν ένα σχετικά καινούργιο YS-11, ελικοφόρο ιαπωνικής κατασκευής, απο τα κορυφαία της εποχής του για σύντομες εσωτερικές πτήσεις, που εντάχθηκε αργότερα και στην Πολεμική Αεροπορία. Με κυβερνήτη τον Κωνσταντίνο Σκιαδά, έμπειρο πιλότο με προϋπηρεσία σε πολεμικά αεροσκάφη, ξεκίνησε στις 8:35 το πρωί από το αεροδρόμιο του Ελληνικού για την τακτική πτήση ΟΑ830, με προορισμό την Κοζάνη και ενδιάμεσο σταθμό τη Λάρισα. Εκτός από τον κυβερνήτη, τον συγκυβερνήτη και τις δύο αεροσυνοδούς, που αποτελούσαν το πλήρωμα, στο αεροσκάφος επέβαιναν συνολικά 46 άτομα (40 Έλληνες και 6 αλλοδαποί).

Η αρχή της τραγωδίας γράφτηκε πάνω από τη Λάρισα, όταν το αεροπλάνο δεν κατόρθωσε να προσγειωθεί, λόγω πυκνής ομίχλης και συνέχισε προς Κοζάνη. Στις 9:46 ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου έλαβε το τελευταίο σήμα του αεροπλάνου κι έδωσε οδηγίες στον πιλότο για την κατάσταση του καιρού, που δεν διέφερε από αυτόν της Λάρισας. Η πτήση γινόταν εξ όψεως λόγω έλλειψης ραδιοβοηθημάτων στο αεροδρόμιο της Κοζάνης. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του αεροπλάνου.

Ο πιλότος στην προσπάθειά του να βρει ασφαλή δίοδο κατέβασε το αεροπλάνο χαμηλά, με αποτέλεσμα αυτό να προσκρούσει στην κορυφή «Φλάμπουρο» της οροσειράς του Σαρανταπόρου σε ύψος 1.379 μέτρων και να συντριβεί. Οι κάτοικοι του χωριού Μεταξάς άκουσαν την έκρηξη και έσπευσαν πρώτοι στον τόπο του δυστυχήματος, αψηφώντας τη χιονοθύελλα που επικρατούσε στην περιοχή. Οι εικόνες φρίκης που αντίκρισαν θα τους στοίχειωναν για πολύ καιρό. Το αεροσκάφος είχε κοπεί στα τρία και ανθρώπινα πτώματα καίγονταν σε μεγάλη ακτίνα. Μία φοβερή μυρωδιά από καμένες σάρκες γέμιζε την ατμόσφαιρα σε αρκετή απόσταση. Ύστερα από λίγη ώρα κατέφθασαν τα σωστικά συνεργεία και σύντομα διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρχουν επιζώντες. Οπλισμένοι χωροφύλακες φρουρούσαν τα πτώματα όλο το βράδυ, με θερμοκρασίες 10 βαθμών κάτω από το μηδέν, για το φόβο επιδρομής λύκων και τσακαλιών. Την επομένη, άρχισε το μακάβριο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων, που δεν ήταν καθόλου εύκολο πράγμα.

Τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος ήταν κυρίως νεαρά παιδιά: σπουδαστές που πήγαιναν να γραφτούν στα ΚΑΤΕ (σημερινά ΤΕΙ), φαντάροι που επέστρεφαν στις μονάδες τους, ένας συνάδελφός τους που πήγαινε να πάρει το απολυτήριό του, μια νεόνυμφη, ένας πατέρας που επέστρεφε στο σπίτι του για πρωτοαντικρύσει το νεογέννητο παιδί του και δυο τραγουδίστριες που θα ξεκινούσαν σειρά εμφανίσεων στο κέντρο «Αδυναμία» της Κοζάνης.

Το αεροπορικό δυστύχημα της Κοζάνης συντάραξε την κοινωνία της εποχής. Ο Τύπος επικέντρωσε την κριτική του στον ανεπαρκή έως ανύπαρκτο τεχνικό εξοπλισμό, όχι μόνο του αεροδρομίου της Κοζάνης, αλλά και πολλών ακόμη ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων. Ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Ηλίας Ντέρος, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι το αεροδρόμιο της Κοζάνης «δεν είναι από τα καλά», ενώ ο υπουργός Συγκοινωνιών, Γεώργιος Βογιατζής, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση (Καραμανλή) θα διέθετε άμεσα 1 δισ. δραχμές για τη βελτίωση της τεχνικής υποδομής των αεροδρομίων.

Πηγή: sansimera.gr

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»: Το χρονοδιάγραμμα ανά Περιφέρεια για την υποβολή αιτήσεων

 


Στην τελική ευθεία για την προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυτήν την εβδομάδα αναμένεται η δημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και ακολουθεί, στις 9 Δεκεμβρίου η έναρξη υποβολής αιτήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Το καινούργιο «Εξοικονομώ» είναι το πιο μεγάλο και το πιο ελκυστικό από όλα τα σχετικά προγράμματα που βγήκαν μέχρι σήμερα, επισημαίνει σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και προσθέτει «ο προϋπολογισμός του είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο. Η ένταση της κρατικής ενίσχυσης είναι σχεδόν διπλάσια. Οι κοινωνικές ομάδες που αφορά είναι περισσότερες, ενώ με την προσθήκη των δράσεων της «έξυπνης ενέργειας» το νέο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» γίνεται πιο σύγχρονο αλλά και πιο αποτελεσματικό σε σχέση με τον στόχο της ενεργειακής εξοικονόμησης. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι έρχεται σε μια στιγμή που η μεγάλη ύφεση που έφερε ο κορονοϊός παντού πιέζει τα νοικοκυριά και την αγορά. Είναι λοιπόν μια μεγάλη τονωτική ένεση – μέσω Βρυξελλών – για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία».

Το ΥΠΕΝ ανέβαλε την πρεμιέρα του προγράμματος για δέκα ημέρες λόγω του κορονοϊού, ενώ για τον ίδιο λόγο στο νέο χρονοδιάγραμμα οι περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας – όπου τα προβλήματα με την πανδημία είναι εντονότερα – μετατέθηκαν στο τέλος.

Επίσης, το απαιτούμενο από τις Πολεοδομίες (ΥΔΟΜ) πιστοποιητικό για να υποβληθεί η αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα (Βεβαίωση νομίμως εκδοθείσας οικονομικής άδειας ή Βεβαίωση τακτοποίησης αυθαιρέτου) δεν είναι υποχρεωτικό στην παρούσα φάση και μπορεί να αντικατασταθεί από μια υπεύθυνη δήλωση. Το πιστοποιητικό είναι απαραίτητο, και εξακολουθεί να αποτελεί προϋπόθεση υπαγωγής στο πρόγραμμα, αλλά θα υποβάλλεται σε επόμενο βήμα της διαδικασίας.

Στις βασικές καινοτομίες του νέου προγράμματος περιλαμβάνονται αφενός η δυνατότητα χρηματοδότησης, για πρώτη φορά, των νοικοκυριών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού και υποδομής φόρτισης ηλεκτρικού αυτοκινήτου, καθώς και η απλουστευμένη διαδικασία υπαγωγής πολυκατοικιών στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα της ΡΑΕ για την ενεργειακή φτώχεια, την περασμένη εβδομάδα, οι παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης με τον καλύτερο δείκτη κόστους / οφέλους (δηλαδή εκείνες που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας με μικρότερη δαπάνη) είναι κατά σειρά η μόνωση, το σύστημα θέρμανσης και τα κουφώματα. Προκύπτει επίσης ότι οι επενδύσεις οικονομικά είναι πιο αποδοτικές στα μεγαλύτερα κτίρια καθώς και στα κτίρια που πριν τις παρεμβάσεις κατατάσσονται σε χαμηλή ενεργειακή κατηγορία (είναι δηλαδή ενεργοβόρα).

Το νέο χρονοδιάγραμμα για την έναρξη υποβολής των αιτήσεων διαμορφώνεται ανά Περιφέρεια ως εξής:

Θεσσαλίας: 09.12.2020

Ηπείρου και Ιονίων Νήσων 11.12.2020

Αττικής 14.12.2020

Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου 16.12.2020

Δυτικής Ελλάδας 18.12.2020

Κρήτης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου 21.12.2020

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 11.01.2021

Δυτικής Μακεδονίας 13.01.2021

Κεντρικής Μακεδονίας 15.01.2021

Πολυκατοικίες 18.01.2021

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής:

Στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ» υπάρχουν πλέον τριών ειδών αιτήσεις. Μια για μεμονωμένα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες και δύο για πολυκατοικίες.

1. Αίτηση Μεμονωμένου Διαμερίσματος ή Μονοκατοικίας,

Αφορά αίτηση πολυκατοικίας που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπό της και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

3. ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΣΤΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ» Αίτηση

Πολυκατοικίας Τύπου Β (Κοινόχρηστες Παρεμβάσεις):

Αφορά αίτηση πολυκατοικίας που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπό της και περιλαμβάνει μόνο αυτοτελείς παρεμβάσεις εξοικονόμησης – αυτονόμησης ενέργειας των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

Τα κίνητρα του προγράμματος αφορούν:

-Επιχορήγηση του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων των επιλέξιμων ακινήτων σε ποσοστό έως 85% και 95% για τις λιγνιτικές περιοχές.

Σημειώνεται ότι ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση Ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει το γινόμενο του 1,2 ευρώ επί το σύνολο της εκτιμώμενης ετήσιας εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας (kWh) όπως προκύπτει από το Α ́ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

– Δυνατότητα χορήγησης άτοκου δανείου για την κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής εφόσον το ζητήσει ο ενδιαφερόμενος. Στην περίπτωση κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής μόνο με ίδια κεφάλαια δεν υπάρχει η δυνατότητα προκαταβολής από το πρόγραμμα. Επίσης, η ιδιωτική συμμετοχή, στην περίπτωση των αιτήσεων πολυκατοικίας τύπου Β, θα καλύπτεται αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια.

Η πρόταση για ενεργειακή αναβάθμιση, που υποβάλλεται με την αίτηση, θα πρέπει να καλύπτει τον ελάχιστο ενεργειακό στόχο αίτησης, ως εξής:

• Για αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων και μονοκατοικιών, αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ.

• Για αιτήσεις πολυκατοικιών τύπου Α, αναβάθμιση κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάταξη στο Α’ ΠΕΑ.

• Για αιτήσεις πολυκατοικιών τύπου Β, δεν τίθεται ελάχιστος ενεργειακός στόχος.

Οι επενδύσεις που επιδοτούνται περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε κουφώματα/συστήματα σκίασης/αερισμού, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης ψύξης, συστήματα ζεστού νερού χρήσης και άλλα συστήματα αυτονόμησης όπως φωτοβολταϊκά συστήματα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές), σημεία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος, συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home), αναβάθμιση ανελκυστήρα και αναβάθμιση φωτισμού. Η εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού επιτρέπεται μόνον εάν με τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας η κατοικία κατατάσσεται τουλάχιστον στην ενεργειακή κατηγορία Β+ (για κτήρια αρχικής κατάταξης Η έως και Δ) ή Α (για κτήρια αρχικής κατάταξης Γ).

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από:

τα 50.000 ευρώ για μονοκατοικία/μεμονωμένο διαμέρισμα/διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία τύπου Α,

– τα 80.000 ευρώ για αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β.

Τα ποσοστά ενίσχυσης ανάλογα με το εισόδημα των αιτούντων φαίνονται στον συνημμένο πίνακα. Επισυνάπτεται επίσης ο πλήρης Οδηγός του προγράμματος.ΠΗΓΗ https://www.aftodioikisi.gr/