Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

ΕΛ.ΑΣ:KANNABH ΗΡΩΙΝΗ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΗ ΧΗΜΙΚΗ ΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ ΒΡΑΧΙΟΛΑΚΙΑ ΣΤΑ ΑΡΧΗΓΙΚΑ ΜΕΛΗ

Εξαρθρώθηκαν δύο ανεξάρτητα κυκλώματα που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην οργανωμένη διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης στην Κάλυμνο

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης σε Κάλυμνο και Αττική, 8 αρχηγικά μέλη - πυρήνες των εγκληματικών ομάδων, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει συνολικά 29 άτομα

Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της διεύθυνσης-συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, προμήθειας-κατοχής-διακίνησης ναρκωτικών, παραβίασης περιορισμών διαμονής και οπλοκατοχής

Κατασχέθηκαν -115,6- γραμμ. κάνναβη, ποσότητες ηρωίνης και άγνωστης σύστασης χημικής ουσίας, -8- οχήματα, -4- μαχαίρια, -16- κινητά τηλέφωνα, εξοπλισμός διαμοιρασμού ναρκωτικών, ζυγαριά ακριβείας, 2.200€ κ.α.

Εξαρθρώθηκαν, έπειτα από μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Καλυμνίων, δύο ανεξάρτητα μεταξύ τους κυκλώματα που δραστηριοποιούνταν παράλληλα και συστηματικά στην οργανωμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Κάλυμνο.

Συνελήφθησαν χθες (Τρίτη 30 Μαρτίου 2021) το πρωί, κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης σε Κάλυμνο και Αττική, οκτώ μέλη (αρχηγοί και πυρήνες) των εγκληματικών ομάδων που συγκροτούσαν τα δύο κυκλώματα, ενώ η δικογραφία που σχηματίσθηκε περιλαμβάνει συνολικά είκοσι εννέα άτομα, όλοι τους ημεδαποί ηλικίας από 20 έως 52 ετών.

Οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της διεύθυνσης-συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, προμήθειας-κατοχής-αποθήκευσης-διακίνησης ναρκωτικών, παραβίασης περιορισμών διαμονής και οπλοκατοχής.

Για τον τερματισμό της εγκληματικής δραστηριότητας των δύο κυκλωμάτων και τη σύλληψη των μελών τους, σχεδιάσθηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Καλυμνίων και υλοποιήθηκε με επιτυχία εκτεταμένης κλίμακας συντονισμένη - ταυτόχρονη αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές της Καλύμνου και της Αττικής.

Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής , της Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Κω και τη συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών της Β’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκάνησου.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη διακρίβωση των παράνομων δραστηριοτήτων των δύο κυκλωμάτων, από την εμπεριστατωμένη έρευνα που διενεργήθηκε, τη μεθοδική συγκέντρωση προανακριτικού υλικού και την ενδελεχή ανάλυση στοιχείων:

  • διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών της κάθε εγκληματικής ομάδας,
  • διευκρινίστηκε ο ρόλος, η ιεραρχική σχέση και η δομή της οργάνωσης τους,
  • ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των μελών τους (profile)
  • εξακριβώθηκε ο τρόπος – μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi),
  • προσδιορίστηκαν οι επιμέρους παράνομες ενέργειες των μελών της οργάνωσης
  • χαρτογραφήθηκε το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας
  • προσδιορίστηκε το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν

Όπως προέκυψε, τα μέλη των δυο κυκλωμάτων είχαν αναπτύξει μεγάλο δίκτυο διακίνησης, με παράλληλη δράση που χρονολογείται τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2020, ήταν διαρθρωμένοι ιεραρχικά και οργανωμένοι σε υποομάδες με ξεχωριστή αποστολή, στόχευαν σε συγκεκριμένο «πελατολόγιο» χρησιμοποιώντας ιδιωτικά οχήματα (αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες), καθώς και κωδικοποιημένη ορολογία για τις συναλλαγές τους.

Αναλυτικότερα, ως προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε εγκληματικής ομάδας, η μια δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση κυρίως ακατέργαστης κάνναβης και κοκαΐνης, ενώ η άλλη επικεντρωνόταν στη διακίνηση κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης σε εξαρτημένους χρήστες.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

  • Ηρωίνη βάρους 8 γραμμαρίων
  • Κάνναβη ακατέργαστη βάρους 115,6 γραμμαρίων
  • Ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας
  • Άγνωστης χημικής σύστασης λευκή σκόνη βάρους 41,6 γραμμαρίων
  • 18,5 φαρμακευτικά ναρκωτικά δισκία
  • 4 θρυμμάτισες κάνναβης
  • 8 οχήματα, από τα οποία 4 Ι.Χ.Ε αυτοκίνητα και 4 δίκυκλα
  • 16 κινητά τηλέφωνα.
  • 5 μαχαίρια.
  • Το χρηματικό ποσό των 2.200 ευρώ
  • Κάρτες κινητών τηλεφώνων, βιβλιάρια τραπέζης, κάρτες τραπεζών, σημειώσεις
  • Πλήθος πλαστικών συσκευασιών κενών περιεχομένου

Κατά τον χρόνο διερεύνησης της υπόθεσης, τα δύο κυκλώματα προέβησαν σε 400 δοσοληψίες ναρκωτικών, διακινώντας περισσότερα από 4,3 κιλά κάνναβη και 100 γραμμάρια κοκαΐνη αποκομίζοντας πάνω από 68.000 ευρώ.

Σημειώνεται δε ότι, για να πετύχουν τον σκοπό τους, σε μία χρονική περίοδο όπου εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, παραβίαζαν κατ' εξακολούθηση τις ισχύουσες ρυθμίσεις θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Υπογραμμίζεται ότι, η αποδόμηση των δύο αυτών κυκλωμάτων

  • αποτελεί καίριο πλήγμα στα κανάλια διοχέτευσης ναρκωτικών,
  • διακόπτει οριστικά την εγκληματική τους δράση καθόσον εξαρθρώθηκαν πλήρως,
  • είναι απότοκος ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού και στοχευμένων δράσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, οι οποίες συνεχίζονται αδιάλειπτα εστιάζοντας στην αποτελεσματική αντιμετώπισης της διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών και την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

O ι συλληφθέντες οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω.








ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜOIΡΑΣΓΕΝΤΗΣ:Συμμετοχή ως κοινωνικός εταίρος στο Διάλογο για το Νέο Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών


Συμμετοχή ως κοινωνικός εταίρος στο Διάλογο για το Νέο Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών-Ελληνικό Ινστιτούτο DRG (ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ)., επέλεξε 15 στελέχη από την Ελληνική Αγορά Υπηρεσιών Υγείας, να συμμετάσχουν ως κοινωνικοί εταίροι, στο διάλογο για το Νέο Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (DRG)
Έχω τη τιμή και τη χαρά να βρίσκομαι και εγώ, μεταξύ των στελεχών που επιλέχθηκαν, ήτοι του ΕΟΠΥΥ, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλιση κτλ
Ο διάλογος διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Structural Reform Support Programme).
To εν λόγω έργο, εφόσον ολοκληρωθεί, θα αλλάξει τη τρόπο λειτουργίας αλλά και κοστολόγησης-αποζημίωσης των Νοσοκομειακών Υπηρεσιών, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα της Υγείας. Ένα έργο σημαντικό, αλλά ταυτόχρονα δύσκολο και με πολλές προκλήσεις.

ΣΠΥΡΟΣ ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΗΣ:Σκέψεις για εναλλακτικές ενεργειακές επενδύσεις. Το Παράδειγμα του Αη Στράτη


Σκέψεις για εναλλακτικές ενεργειακές επενδύσεις. Το Παράδειγμα του Αη Στράτη

Διάβασα σήμερα στο συνημμένο αρθρο την περίπτωση του Αη Στράτη (υπηρξε και δημοσίευση στα ΝΕΑ προχτες)
'Άη Στράτης: Ένα Απομονωμένο Νησάκι του Β. Αιγαίου Γίνεται Σημείο Αναφοράς της Νέας Ενεργειακής Εποχής (energia.gr)
Ο Αη Στρατής είναι βέβαια διαφορετική περίπτωση από τα Κύθηρα. Για παράδειγμα δεν είναι διασυνδεδεμένο και δεν μπορεί να γίνει συζήτηση, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, για παραγωγή ενέργειας πέρα από τις ανάγκες του. Οι οποίες είναι και πολύ χαμηλότερες από τα Κύθηρα
Εκείνο όμως που έχει σημασία στην ολη ιστορία είναι
Α. Η εμπλοκή και βοήθεια στο νησί από το ΚΕΠΑ (Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας) που είναι ο εθνικός φορέας για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών, της Ορθολογικής Χρήσης και της Εξοικονόμησης Ενέργειας. Το ερώτημα είναι αν βοήθησαν στο Αη Στράτη, μήπως χρειάζεται να το «σπρώξουμε» να ενδιαφερθούν και για τα Κύθηρα ?
Β. Η ισόρροπη μορφή του έργου. Μια Ανεμογεννήτρια 900 KW, συνδυασμός με φωτοβολταικό πάρκο 225 KW και σύστημα αποθήκευσης ενέργειας 2.68 MWh
Το σημαντικό εδώ δεν είναι τι επιλέχθηκε (προφανώς είναι αυτό που πρέπει για αυτό νησί), ούτε το γεγονός ότι το έργο υλοποιεί ιδιωτική εταιρεία. Το σημαντικό είναι ότι από ότι φαίνεται υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια και τεχνογνωσία για να σχεδιάσουμε σωστα, πάντα κάτω από τον έλεγχο της Κυθηραικης κοινωνίας μέσω των οργάνων μας και της συμμετοχή μας.
Για παράδειγμα, ένα τέτοιο έργο, διαμορφωμένο κατάλληλα για τα Κύθηρα, θα μπορούσε να σχεδιαστεί από το ΚΕΠΑ (περιλαμβάνοντας τις δυνατότητες των Κυθήρων π.χ. ενδεχομένως και άλλες μορφές ενέργειας όπως βιομάζα ή κυματική κλπ.) και να υλοποιηθεί από μια Κυθηραϊκη Ενεργειακή Κοινότητα
Ελπίζω, ακολουθώντας και την πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση, οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Φλεβάρη του 2020 να υλοποιηθούν στο σύνολο τους (και όπου χρειάζεται να ενισχυθούν με κατάλληλες προβλέψεις στο προϋπολογισμό ή και με την αναζήτηση προ0σθετης χρηματοδότησης).
Όπως έχω ξανά αναφέρει, πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε φαραωνικά σχέδια για ενεργειακές επενδύσεις στο νησί μας , είναι να διαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε το δικό μας ενεργειακό σχέδιο. Και να το κάνουμε με τέτοιο τρόπο και μέτρο, ώστε η «εγχώρια» παράγωγη και να είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τη φύση και το περιβάλλον το νησιού μας, και να βοηθήσει συνολικά την ανάπτυξη των Κυθήρων και να βελτιώσει τη ζωή των κατοίκων
Διαβάστε εδώ:

330 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης

Νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα- Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 και αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:

[(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

Δ) Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν ν ενταθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021.  Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Επισημαίνεται ότι

Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.

Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

Λόγω ένταξης στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, ως  δράση πανδημίας, θα εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επισυνάπτεται ενημερωτικός πίνακας

ΔΡΑΣΗ: Επανεκκίνηση της Εστίασης

 

Α/Α

ΚΑΝΟΝΑΣ

ΔΕΔΟΜΕΝΟ

1

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

ΕΠΑΝΕΚ  ΕΣΠΑ 2021 - 2027

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

2

Κανονισμός

Προσωρινό Πλαίσιο  

3

Στόχος

Παροχή κεφαλαίου κίνησης (grant) με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της εστίασης

4

Ποσό ενίσχυσης

7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως:

[(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%

Το μέγιστο ποσό ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

5

Π/Υ Δράσης

330 εκατ. €

6

Ωφελούμενοι

Μικρομεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις Εστίασης.

Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Η δράση αφορά επιχειρήσεις. που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης.

7

Κριτήρια πρόσκλησης

Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

Δ) Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

8

Υποβολή αιτήσεων

ΠΣΚΕ (www.ependyseis.gr)

Ολοκλήρωση υποβολής αιτήσεων 31-7-2021 προκειμένου να ενταθούν και οι εποχιακές. Η έναρξη θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ε.Ε.

9

Αξιολόγηση

ΑΜΕΣΗ

10

Καταβολή επιχορήγησης

Αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης.

11

Ανάλωση ληφθείσας επιχορήγησης

Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021.

Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

12

Επιπλέον έλεγχοι

Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.

Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

 

Λόγω ένταξης στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, σαν δράση πανδημίας, θα εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 dimotikiagoratislakonias.gr

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !!!! ΤΟ ΔΙΑΚΟΦΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ"!!!


Από

Είπαμε πρωτομηνιά σήμερα ας μην αρχίσουμε με βαριά γκρίνια..άλλά είναι μερικά πράγματα που δεν μπορείς να τα παραβλέπεις συνέχεια. Σε πονάνε ..αλλά δεν μπορείς να προσποιείσαι τον αδιάφορο. Ιδιαίτερα όταν επαναλαμβάνονται.. μιλάω για τον φωτισμό και ιδιαίτερα για τον δρόμο του Λιμανιού. Πιο συγκεκριμένα τους μήνες του χειμώνα παρατηρείται το φαινόμενο του ''απόλυτου σκότους'' για μεγάλες χρονικές περιόδους ,μπορεί και μήνες...ανταπόκριση καμία. Εδώ και πολλές μέρες από τα 30 περίπου φωτιστικά που βρίσκονται από την γέφυρα μέχρι το Λιμάνι ανάβουν τα 4 και αυτά μισά ...και είμαστε η είσοδος η πύλη του νησιού ...η βιτρίνα .

Αλλά αγαπητοί μου φίλοι, υπάρχει και άλλος λόγος ίσως πιο σοβαρός. Οι λιγοστοί κάτοικοι του Διακοφτίου , τον Χειμώνα -αν και εφέτος ήταν πολλοί περισσότερο λόγω των συνθηκών- έχουν ανάγκη αυτό τον φωτισμό ....μέσα στις άγρια νύχτα. Είναι μια ανθρώπινη αντίδραση ....διαβάστε τι έγραφε το Diakofti. gr φέτος τα Χριστούγεννα......." στο αγαπημένο μας Διακόφτι επικρατεί ..σκοτάδι ..και όχι μόνο στον οικισμό- από τον ανεπαρκή έτσι και αλλιώς Δημοτικό Φωτισμό- συν τις βλάβες που σπάνια αποκαθίστανται-αλλά και στον ευρύτερο χώρο. Όπως και να το κάνεις η Γέφυρα και τα φώτα μέχρι το Λιμάνι δίνουν τον τόνο (και το φως στο χωριό!!) Την Νύχτα οι λιγοστοί κάτοικοι αισθάνονται μια ανακούφιση και μια αισθητική ευχαρίστηση όταν το φως υπερισχύει στο βαθύ σκοτάδι της υπαίθρου..!! Άσε που συνήθως αυτό το κομμάτι αποτελεί την συνήθη περιπατική διαδρομή για τους κατοίκους...Μια γειτόνισσα μου έλεγε πέρσι ''Δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημασία έχει για εμάς ,τον Χειμώνα να ανάβουν αυτές οι λάμπες ....αφού κάθομαι και τις μετράω από το τζάμι....αλλιώς ...΄΄αγριεύεις΄΄..Σήμερα μετά από μήνες αδιαφορίας καταλήξαμε να ανάβουν ΠΕΝΤΕ(5).!!!λάμπες από τα 30 φωτιστικά . ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ !!!! ΤΟ ΔΙΑΚΟΦΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ"!!! Έτσι μετά το ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΛΙΜΑΝΙ ..με το ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΚΥΛΙΚΕΙΟ και ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ που έκλεισαν ,τις απερίγραπτες κολώνες των φωτιστικών, την ΕΤΟΙΜΟΡΟΠΗ ΓΕΦΥΡΑ , τις σκουριασμένες μέχρι ΕΞΑΦΑΝΙΣΗΣ

και ανύπαρκτες σε επικίνδυνα σημεία ΜΠΑΡΕΣ ...τον Αδιαγράμμητο δρόμο ήρθε να προστεθεί το ΒΑΘΥ ΣΚΟΤΑΔΙ !!!! Τι να σας πω ;;; ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ...ΥΠΟΜΟΝΗ ..ΘΑ ΞΗΜΕΡΩΣΕΙ !!!! Και εμείς λέμε τώρα ...μήπως πρέπει να ασχοληθεί κανένας ..αρμόδιος?? ( Ευτυχώς που με διαβάζουνε ..)

ΝΕΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΕΤΡΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ 3 ΝΕΚΡΟΥΣ

Σε σοκ είναι όλη η Ελλάδα από τον χαμό τριών ανθρώπων την ώρα της δουλειάς τους στην Ερέτρια. Όλα έγιναν στο χωριό Γυμνό. Οι τρεις άνδρες κεραυνοβολήθηκαν από 20.000 βολτ την ώρα που έκαναν έργα υπογειοποίησης καλωδίων. Άλλος ένας συνάδελφός τους νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της Χαλκίδας. 

Όλη αυτή η τραγωδία εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια των κατοίκων του χωριού. Τα τρία μέλη του συνεργείου εργολάβου που εκτελούσε εργασίες για τον ΔΕΔΔΗΕ είχαν ακαριαίο θάνατο.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής

«Γύρω στις 2 παρά με πήρε τηλέφωνο μια φίλη μου που μένει πάνω στην πλατεία όπου έγινε και το δυστύχημα και ούρλιαζε. Πρώτα είχαμε δει το ρεύμα να ανοιγοκλείνει  στα σπίτι μας σε δύο σύντομες διακοπές. Πήγαμε όλοι στην πλατεία του χωριού. Οι δύο νεκροί ήταν πεσμένοι στο έδαφος και έβγαζαν καπνούς. Μόλις μου παν για τον τρίτο σήκωσα το βλέμμα στα σύρματα και είδα έναν μαύρο, κατάμαυρο όγκο με μπουφάν. Ήταν φοβερό. Υπήρχε και τραυματίας και αυτόν τον έσωσε ο αγροτικός γιατρός που έσπευσε στο σημείο», λέει στο newsit.gr η Ιωάννα Κοτρογιάννη γυναίκα του προέδρου της κοινότητας Γυμνού. 

Άλλος κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο newsit.gr είπε: «Γίνονται εργασίες περίπου 2 μήνες. Κάνουν ανάπλαση στο κέντρο του χωριού. Πλακόστρωτα και γίνεται υπογειοποιηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Πήγα στην πλατεία του χωριού και είδα τους δύο να είναι πέσμενοι στο έδαφος και ο τρίτος να κρέμεται νεκρός στα καλώδια της κολώνας. Ο τέταρτος από τους έργατες μεταφέρθηκε με σοβαρά εγκαύματα στο νοσοκομείο». 

Το newsit.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Γιώργο Μαθιόπουλο. Όπως είπε 2 νεκροί και ένας τραυματίας σε σοβαρή κατάσταση έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Χαλκίδας. Για αρκετή ώρα γινόταν προσπάθεια να απεγκλωβιστεί ο 3ος νεκρός ο οποίος κρέμονταν νεκρός από έναν στύλο σε ύψωμα στην περιοχή. Στην επιχείριση συμμετείχαν 12 πυροσβέστες με 5 οχήματα και ειδικό βραχιονοφόρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες δυο από τους άτυχους άνδρες ήταν 50 ετών και ο τρίτος 45.

newsit.gr


Τράπεζες: Στην Ιστορία περνούν τα βιβλιάρια καταθέσεων


Στην… Ιστορία περνάει σταδιακά το βιβλιάριο ταμιευτηρίου, καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι τράπεζες εκπαιδεύουν το κοινό ώστε να μην του είναι απαραίτητο.

Η ίδια η πανδημία, όπως επιμόρφωσε πολύ σύντομα και εξ ανάγκης μεγάλη ομάδα καταθετών για τις ψηφιακές συναλλαγές και το e-banking, προετοίμασε το έδαφος για τον περιορισμό αν όχι την πλήρη εξαφάνιση του κλασικού, παραδοσιακού βιβλιαρίου καταθέσεων ταμιευτηρίου.

Μέσα στο χρόνο, το βιβλιάριο θα είναι άχρηστο επί της ουσίας, ακόμη και αν ως ένα μικρό ποσοστό μειοψηφίας, εξακολουθεί να υφίσταται με τη φυσική μορφή του. Σήμερα, ποσοστό 80% και άνω των καταθετών ενημερώνονται για την κίνηση των λογαριασμών τους ψηφιακά, μέσα από το e- banking και το mobile banking, λαμβάνοντας σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση, το statement των καταθετικών τους λογαριασμών.

Η συμβολή της πανδημίας έδωσε ακόμη περισσότερη ώθηση στην τάση κατάργησης ή εξάλειψη του γνωστού βιβλιαρίου, όταν με εντολή και απόφαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη σε τραπεζικό κατάστημα χωρίς ραντεβού (γενικώς) – πόσο μάλλον για ενημέρωση βιβλιαρίου.

Τη δυνατότητα αυτή – ιδιαίτερα προσφιλή για μια ειδική μερίδα του πληθυσμού – ο καταθέτης μπορεί να την ενεργοποιήσει είτε ψηφιακά, είτε και με τη «φυσική παρουσία» του βιβλιαρίου (όσοι έχουν ακόμη), το οποίο μπορούν να ενημερώνουν στα ειδικά Μηχανήματα Ενημέρωσης που υπάρχουν για το σκοπό αυτό στις τράπεζες.

Αντίστοιχα μηχανήματα έχει η Τράπεζα Πειραιώς σχεδόν σε όλα της τα καταστήματα (συνολικό δίκτυο 505 καταστημάτων στο τέλος του 2020,) δίνοντας την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να ενημερώσουν μόνοι τους και εύκολα το βιβλιάριό τους. Βέβαια, η σημερινή κατάσταση που υποχρεώνει το κοινό να κλείνει ραντεβού για να συναντηθεί με τραπεζικό στέλεχος (και όχι βέβαια για ενημέρωση βιβλιαρίου στο ταμείο- συναλλαγή που απαγορεύεται), έχει εκ του αποτελέσματος περιορίσει και το «πηγαινέλα» στα συγκεκριμένα Μηχανήματα.

Άλλωστε, η πλήρης κατάργηση βιβλιαρίου είναι απλά θέμα χρόνου τόσο για την Τράπεζα Πειραιώς – τον μεγαλύτερο σήμερα τραπεζικό όμιλο της χώρας- όσο και για τις υπόλοιπες τράπεζες. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να καταργηθεί και εντός του Ιουλίου. Οι τράπεζες πάντως δίνουν κίνητρα και ενημερώνουν πάραυτα για την «αλλαγή σκηνικού».

Στην Alpha Bank δεν έβαλαν καν Μηχανήματα Αυτόματης Ενημέρωσης, στο πλαίσιο μιας φιλοσοφίας που δεν δικαιολογεί τη συγκεκριμένη επένδυση, προ των πυλών της πλήρους κατάργησης. Αλλωστε σήμερα, που οι περισσότεροι πελάτες της Τράπεζας χρησιμοποιούν εναλλακτικά δίκτυα , δεν θα είχε νόημα μία τέτοια κίνηση.

Αρκεί να σημειωθεί ότι ακόμη και σήμερα δεν μπαίνουν στις τράπεζες οι καταθέτες για ενημέρωση βιβλιαρίου έτσι απλά. Η συναλλαγή αυτή στο «γκισέ» δεν επιτρέπεται καν και η εν λόγω υπηρεσία θα διατίθεται για λίγο καιρό ακόμη , για τους λίγους εκείνους «καλούς» πελάτες της Τράπεζας που θα ζητήσουν ραντεβού με τον προσωπικό τους σύμβουλο (personal banker) για άλλες συναλλαγές και υπηρεσίες – οπότε στο πλαίσιο αυτό, πιθανόν να εξυπηρετηθούν και για αυτό. Ούτως ή άλλως όμως, η ίδια η πελατεία της Alpha bank έχει από μόνη της σχεδόν μηδενίσει το «κοντέρ» των έντυπων ενημερώσεων.

Το ίδιο στυλ πελατείας έχει και η Eurobank, στην οποία ήδη το ποσοστό χρήσης του digital banking είναι πολύ υψηλό. Από τις αρχές του 2019 σε κάθε νέα σχέση το βασικό προϊόν που προσφέρεται στους ιδιώτες πελάτες της Τράπεζας είναι ο λογαριασμός με statement. Μόνο κατόπιν αιτήματος πελάτη, προσφέρεται η δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμού με passbook. Τα ανοίγματα λογαριασμών με statement για ιδιώτες ανέρχονται σήμερα σε ποσοστό που υπερβαίνει το 85%. ‘Αλλωστε, η Τράπεζα έχει αποϋλοποιήσει όλα τα φυσικά statemenets λογαριασμών και από 1/1/2021 η ενημέρωση των πελατών γίνεται αποκλειστικά με πρόσβαση στα ηλεκτρονικά κανάλια της Τράπεζας. Να σημειωθεί ότι υπάρχει πάντα η δυνατότητα για επαναφορά του φυσικού statement , αλλά τα αιτήματα είναι ιδιαίτερα περιορισμένα. Τώρα για τους κατόχους των passbook η Eurobank έχει εγκαταστήσει στο δίκτυο καταστημάτων 138 Μηχανήματα (passbook printer units (PPU) τα οποία εξυπηρετούν τα νέα βιβλιάρια με magnetic stripe. Τον Ιούνιο, αναμένεται να εγκατασταθούν επιπλέον 100 μονάδες.

Στην Εθνική Τραπέζα, η κατάργηση του βιβλιαρίου δεν είναι και το πιο απλό πράγμα, δεδομένου της σύνθεσης της πελατείας της. Αν και κάποια στιγμή υπήρξαν σκέψεις πλήρους κατάργησης, τελικά αποφασίστηκε η διατήρησή του, αφού ένα σημαντικό μέρος του πελατολογίου της Εθνικής , θέλει «διακαώς» το βιβλιάριο, θεωρώντας το βασικό συστατικό της σχέσης με την Τράπεζα.

Παρά ταύτα, η Εθνική προχωρεί σε εγκατάσταση των ειδικών Μηχανημάτων Αυτόματης Ενημέρωσης σε όλο το δίκτυο της Τράπεζας, ώστε να μην χρειάζεται να περιμένει κανείς στις ουρές των ταμείων, ούτε να επιβαρύνεται η Τράπεζα με το κόστος που σημαίνει αυτό για την ίδια.

Η κατάργηση του βιβλιαρίου, ο έστω περιορισμός του, η παροχή κινήτρων για αυτόματες και ηλεκτρονικές ενημερώσεις, το άνοιγμα νέων λογαριασμών μόνο με e–statements είναι μια τεράστια προσπάθεια από σύσσωμο το τραπεζικό σύστημα, που παράλληλα μέσα από μία τεράστια καμπάνια, προσπαθεί να μειώσει λειτουργικά κόστη και να περιορίσει τις ουρές στα ταμεία.

powergame.gr

Επίσκεψη στα ΚΕΠ με το “rantevou.kep.gov.gr”



Οι πολίτες προγραμματίζουν άμεσα και με ακρίβεια την επίσκεψή τους στα ΚΕΠ μέσα

από το rantevou.kep.gov.gr

Διαθέσιμη είναι από την Τετάρτη η πλατφόρμα rantevou.kep.gov.gr , προκειμένου οι
πολίτες να κλείνουν ραντεβού για να επισκεφτούν το ΚΕΠ που τους εξυπηρετεί. Σκοπός
είναι να διευκολύνονται να προγραμματίζουν την επίσκεψή τους στο κατάστημα της
επιλογής τους άμεσα και με ακρίβεια, αποφεύγοντας ταλαιπωρία και συνωστισμό, κάτι
που αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει προκαλέσει η
πανδημία.

Η πλατφόρμα αξιοποιεί τις υπηρεσίες του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής
Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Η είσοδος γίνεται με
κωδικούς Taxisnet. Για τη νόμιμη μετάβαση στο ΚΕΠ, μετά την οριστικοποίηση του
ραντεβού ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα εκτύπωσης των στοιχείων ραντεβού ή και
της παραλαβής του σχετικού αποδεικτικού με e-mail, εφόσον έχει συμπληρωθεί το
αντίστοιχο πεδίο.

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα τελευταία μέτρα για την πανδημία το ωράριο
λειτουργίας των ΚΕΠ είναι 07.30-15.00. Η επίσκεψη γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού και
αφορά στο σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται από τα ΚΕΠ. Για τους πολίτες οι οποίοι
επιθυμούν να κλείσουν ραντεβού χωρίς να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα, υπάρχει
πάντοτε η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με το κατάστημα της επιλογής τους.


 

Οι πολίτες δεν πρέπει να ξεχνούν και την «Ψηφιακή Εξυπηρέτηση από Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών» μέσω του myKEPlive χωρίς την ανάγκη μετακίνησης.

Tο myKEPlive είναι η νέα πλατφόρμα διαδικτυακής ενημέρωσης & εξυπηρέτησης για τη διεκπεραίωση συγκεκριμένου αιτήματός σας, μέσω τηλεδιάσκεψης/ βιντεοκλήσης, με ραντεβού, από υπαλλήλους των ΚΕΠ για πολίτες και επιχειρήσεις.

Στόχος του myKEPlive είναι η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση και η παροχή διοικητικής πληροφόρησης στους πολίτες, χωρίς τη φυσική μετάβαση των πολιτών στα ΚΕΠ. Με την ψηφιακή πλατφόρμα αναβαθμίζεται και βελτιώνεται η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών από το κράτος με στόχο τη διαφάνεια και τη διευκόλυνση τους.

Κλείστε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης για διεκπεραίωση της υπόθεσής σας ή απλή διοικητική πληροφόρηση.

Παρέχονται:

Για να κλείσετε το ψηφιακό σας ραντεβού, θα χρειαστεί να καταχωρίσετε:

  • το ονοματεπώνυμό σας
  • την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (e-mail)
  • τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου
  • τη διεύθυνσή σας

Σημειώστε πως το ραντεβού μπορεί να το κλείσει και κάποιος άλλος για εσάς. Στην τηλεδιάσκεψη όμως, θα πρέπει να είστε εσείς.
Μετά την τηλεδιάσκεψη, θα ολοκληρωθεί σε 2ο χρόνο η διαδικασία.

Παρέχεται ειδική εξυπηρέτηση με διερμηνέα για άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις.

Ο Δήμος Μονεμβασίας συμμετέχει στην πλατφόρμα myKEPlive με τα Κ.Ε.Π. Βοιών και Ζάρακα, που διεκπεραιώνουν αιτήματα χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ:Eπισκέψεις της κινητής μονάδας του Κέντρου Κοινότητας στην Νεάπολη



Οι επισκέψεις της κινητής μονάδας του Κέντρου Κοινότητας στην Νεάπολη, θα πραγματοποιηθούν κατά τον μήνα Απρίλιο τις:

Πέμπτη 1 Απριλίου
Πέμπτη 8 Απριλίου
Πέμπτη 22 Απριλίου
λειτουργεί σε χώρο πλησίον του ΚΕΠ της Δημοτικής Ενότητας Βοιών Τηλ: 2734360148.
Τα Κέντρα Κοινότητας είναι δομές που σχεδιάστηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ιδρύθηκαν σε Δήμους και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαικό Ταμείο στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Διαθέτει και Κινητή Μονάδα για την κάλυψη των αναγκών των λοιπών Δήμων που συμμετέχουν στην Προγραμματική Σύμβαση όπως ο Δήμος Μονεμβασίας.
Η Κινητή Μονάδα στελεχώνεται με ένα (1) από τους δύο Ψυχολόγους και με έναν (1) από τους δύο Κοινωνικούς Λειτουργούς.
Στην επικράτεια του Δήμου Μονεμβασίας λειτουργεί στη Νεάπολη σε χώρο πλησίον του ΚΕΠ της Δημοτικής Ενότητας Βοιών Τηλ: 2734360148.
Στο Κέντρο Κοινότητας μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής οι οποίοι αντιμετωπίζουν κάποιο κοινωνικό πρόβλημα οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους (ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος) και χρειάζονται τη συνδρομή της Πολιτείας.
Επίσης παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και συμβουλευτικής καθώς και διοργάνωσης εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, ενημερωτικό και κοινωνικό περιεχόμενο.
Περισσότερη πληροφόρηση για το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Σπάρτης εδώ