Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:Υπογραφή συμβάσεων δύο σημαντικών έργων


Την Παρασκευή 13/03/2020, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης υπέγραψε τις συμβάσεις κατασκευής δύο σημαντικών έργων που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Αττικής και δημοπρατήθηκαν από το Δήμο Κυθήρων. Η υπογραφή των συμβάσεων έγινε στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Νήσων στον Πειραιά με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχου κας. Βασιλικής Θεοδωρακοπούλου – Μπόγρη, του Προϊσταμένου του ΤΤΥΝΔ κ. Σταύρου Βεϊόγλου και του Προϊσταμένου Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κυθήρων κ. Κώστα Στάθη. Οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν αφορούν στα εξής έργα:
  1. «Κατασκευή Αναπλάσεων και Συμπληρωματικών Εργασιών Οδικού Δικτύου Δήμου Κυθήρων (Τοιχίο Αγ. Πελαγίας)» με προϋπολογισμό μελέτης 100.000€ και ποσό συμβάσεως μετά την επιτευχθείσα έκπτωση 77.595,42€ με το Φ.Π.Α. Ανάδοχος είναι ο κ. Χρήστος Μαρασιώνης, Πολ. Μηχανικός/ΕΔΕ και η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είναι 5 μήνες. Με το έργο αυτό θα γίνει συνολική αρχιτεκτονική ανάπλαση του ημιτελούς τοιχίου κάτω από το παλαιό Τελωνείο της Αγ. Πελαγίας το οποίο επί σχεδόν 20 χρόνια είναι ανολοκλήρωτο προκαλώντας αφενός αισθητική υποβάθμιση της περιοχής, εγκυμονώντας αφετέρου και κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών. Πρόκειται για μια ακόμα δέσμευση της Δημοτικής Αρχής προς τους κατοίκους της Αγ. Πελαγίας, που στόχο έχει τη συνολική αναβάθμιση του οικισμού με έργα ουσίας. Υπενθυμίζεται ότι σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται ο παραλιακός φωτισμός προς Νέο Κόσμο, ενώ προγραμματίζεται η δημοπράτηση του νέου δικτύου ύδρευσης και των 2 μονάδων αφαλάτωσης που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα υδροδότησης του οικισμού. Επίσης προχωρούν εντός χρονοδιαγράμματος οι προκαταρκτικές μελέτες του Βιολογικού Καθαρισμού του οικισμού. Πρόκειται για σημαντικά έργα που σχετίζονται άμεσα και με το τουριστικό προϊόν καθώς η ευρύτερη περιοχή δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών λόγω των πολλών ξενοδοχειακών υποδομών που διαθέτει.
  2. «Βελτίωση Βατότητας και Τσιμεντόστρωση Περιφερειακού Δρόμου Ποταμού της Δ.Κ. Αντικυθήρων» με προϋπολογισμό μελέτης 000€ και ποσό συμβάσεως μετά την επιτευχθείσα έκπτωση 216.426,96€ με το Φ.Π.Α. Ανάδοχος είναι ο κ. Δημήτριος Μάρκος, Πολ. Μηχανικός/ΕΔΕ και η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου είναι 8 μήνες. Το έργο αυτό είναι ίσως το πιο «πολύπαθο» από το σύνολο των έργων της Δημοτικής Αρχής τα τελευταία χρόνια. Το έργο εντάχθηκε στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής το Μάρτιο του 2014 μετά από αίτημα (στις 07-06-2013) του τότε Προέδρου της Εγχωρίου Περιουσίας και νυν Δημάρχου κ. Στράτου Χαρχαλάκη προς τον τότε Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Δημ. Κατσικάρη, αίτημα που υποστηρίχθηκε στη συνέχεια και από την τότε Δημοτική Αρχή καθώς και από την τοπική κοινωνία των Αντικυθήρων. Έκτοτε απαιτήθηκαν σχεδόν 5,5 χρόνια για την πλήρη ωρίμανση και αδειοδότηση του έργου, που ανέλαβε εξολοκλήρου ο Δήμος Κυθήρων. Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση – που υπερβαίνει τα όρια του παραλόγου – οφείλεται στην υπαγωγή των Αντικυθήρων στο δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας Natura 2000. Ο δρόμος που θα διαπλατυνθεί και θα τσιμεντοστρωθεί υφίσταται ως αγροτική οδός επί σχεδόν 25 χρόνια και έχει συνολικό μήκος 1100 μέτρα. Συνολικά απαιτήθηκαν εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις 17 δημοσίων υπηρεσιών και αρχών, γεγονός που καταδεικνύει τις χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης και την τεράστια ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας και ριζικής αλλαγής του τρόπου αδειοδότησης των δημοτικών έργων. Με το έργο αυτό, ο κεντρικός οικισμός του Ποταμού θα αποκτήσει έναν σύγχρονο περιφερειακό δρόμο, θα αποσυμφορηθεί το κέντρο του κατά τους θερινούς μήνες, ενώ θα αποκτήσουν προοπτικές αξιοποίησης και όλες οι παρόδιες ιδιοκτησίες.





ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ:ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ-ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ-ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ


Το γεγονός ότι παρουσιάστηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας νέα κρούσματα αλλά και ότι δεν τηρούνται από όλους τα μέτρα προστασίας, οδήγησε σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια σε ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό κ. Τσιόδρας:
Κλείνουν όλα τα εμπορικά κέντρα, καφέ, μπαρ και καφετέριες. Γενικά όλοι οι χώροι εστίασης, εκτός delivery και καταστημάτων εστίασης με δυνατότητα παράδοσης κατ’ οίκον.
Κλείνουν βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικοί και αθλητικοί χώροι (εκτός των ανοιχτών χώρων άθλησης για μεμονομένη άσκηση), κέντρα αισθητικής.
Ο ΕΟΔΥ, καλεί τις ευπαθείς ομάδες που έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία, να μην αναζητούν πληροφορίες για τον κορονοϊό στο τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού, αλλά να απευθύνονται στον προσωπικό του γιατρό.
Παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τροφίμων και σούπερ μάρκετ. Επίσης όλη η εφοδιαστική αλυσίδα, το λιανεμπόριο, οι φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (χωρίς τραπεζοκαθίσματα), τα φαρμακεία, οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.
Λαμβάνονται ειδικά μέτρα για δημόσιους υπαλλήλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας, τα κρούσματα στην χώρα μας είναι 190. Τα 36 διερευνώνται αυτή την στιγμή. Τα 11 κρούσματα (εννέα από αυτά στην Αττική), δεν έχουν σύνδεση με κάποιον νοσούντα, είναι περιπτώσεις που δεν ιχνηλατείται επαφή με γνωστό φορέα του ιού.
Πέντε νοσούντες είναι διασωληνωμένοι. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 2.700 έλεγχοι. Από τους νοσούντες, νοσηλεύονται οι 47.

Παρέμβαση Αρχιεπισκόπου για τον κοροναϊό και την Εκκλησία


Αναλυτικότερα, η δήλωση του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας έχει ως εξής:
«Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και του ελληνικού λαού, στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός και συμπαραστάτης στην εθνική προσπάθεια αποτροπής της εξάπλωσης του κορονοϊού, ενημερώνοντας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας, τους πολίτες. Επίσης, από την πρώτη στιγμή, τάχθηκε πλήρως με τις αποφάσεις των αρμοδίων υπευθύνων κρατικών φορέων σχετικά με τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας, αποφάσεις τις οποίες εφάρμοσε και εφαρμόζει.
Η Εκκλησία μας όλους τους αγκαλιάζει, όλους τους αγαπά και για όλους προσεύχεται. Ούτε μετρητή πίστης διαθέτει ούτε οι κληρικοί μας τηρούν «παρουσιολόγιο» στους Ιερούς Ναούς. Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ζουν και ενεργούν σε πνεύμα ελευθερίας του προσώπου, διαθέτοντας, ταυτόχρονα, ανεπτυγμένο το αίσθημα τόσο της εθνικής όσο και της ατομικής ευθύνης. Και για την Εκκλησία μας, είναι προφανές ότι όσοι ανθρωπίνως ανησυχούν και φοβούνται και όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είναι το ίδιο πιστοί Χριστιανοί  με όλους τους υπόλοιπους.
Η Εκκλησία μας ουδέποτε στάθηκε απέναντι στην Επιστήμη και ουδέποτε επιχείρησε να την υποκαταστήσει. Όμως, ούτε η Επιστήμη επιχείρησε ποτέ να υποκαταστήσει την Εκκλησία στα θέματα Πίστης.
Προκαλεί, πάντως, αφάνταστη λύπη και βαθιά πικρία η απόπειρα ορισμένων, δήθεν ελιτίστικων, κέντρων που αγνοούν και τα στοιχειώδη της Πίστεως και τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, να μετατοπίσουν, δολίως και τεχνηέντως, τη συζήτηση σε καθαρά πνευματικά ζητήματα, διότι προφανώς αυτοσυντηρούνται  ή δικαιολογούν την ύπαρξή τους από διχαστικές λογικές, οι οποίες τορπιλίζουν την ίδια την εθνική συναίνεση και ομοψυχία, που η Πατρίδα μας, αυτές τις στιγμές, έχει τόσο ανάγκη». 
 tanea.gr

Βυζαντινό άρωμα Κυθήρων Άγιος Θεόδωρος στου "Καψέα"

Βυζαντινό άρωμα Κυθήρων
Άγιος Θεόδωρος στου "Καψέα"

Μονόχωρος, καμαροσκέπαστος βυζαντινός ναός του 13ου αιώνα που βρίσκεται σε ένα ύψωμα με φανταστική θέα, απέναντι από το χωριό Αραίους, στη θέση "Καψέας". Στο Ιερό Βήμα του ναού υπάρχει βυζαντινό στρώμα τοιχογραφιών, που χρονολογείται στα τέλη του 13ου αιώνα. Μεταβυζαντινές τοιχογραφίες υπάρχουν στο τέμπλο, που ενδεχομένως να φιλοτεχνήθηκαν μετά την επιδημία πανούκλας το 1744. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα του Οσίου Θεοδώρου του Κυθήρων στο τέμπλο, που απεικονίζεται με Σταυρό και το Κάστρο της Χώρας στα χέρια του.
Το μνημείο σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο, βασίλειο νυχτερίδων και τρωκτικών και αν δεν υπάρχει φροντίδα από τις αρμόδιες υπηρεσίες κάποια στιγμή θα καταρρεύσει.
(Οι πληροφορίες από τη μνημειώδη έκδοση της Ακαδημίας Αθηνών "Ευρετήριο βυζαντινών τοιχογραφιών Κυθήρων" των Μανώλη Χατζιδάκη-Ιωάννας Μπίθα).

Γιώργος Λουράντος


Κορωνοϊός: Αυστηρότερα τα μέτρα -Κλείνουν τα μπαρ, υπό σκέψη καφετέριες και εστιατόρια



Τα νέα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν και να ληφθούν άμεσα, καθώς μετά το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων παρατηρήθηκε πως ο κόσμος συνωστίζεται σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ, χωρίς να δείχνει ανησυχία και γι αυτό έχει σημάνει συναγερμός στην επιστημονική κοινότητα. Μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ο συνωστισμός κόσμου βοηθάει στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Πηγή από το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε στο iefimerida.gr ότι για τα μέτρα ετοιμάζεται νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα είναι έτοιμη το προσεχές 48ωρο.
Ερχονται μέτρα τύπου Ιταλίας

Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα μέτρα που θα περιλαμβάνουν το κλείσιμο των μπαρ θα ανακοινωθούν αύριο Σάββατο από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.
Αυτή την ώρα οι συσκέψεις των επιτελείων είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα τύπου Ιταλίας για τον κορωνοϊό, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κλείσιμο όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια και καφετέριες), ωστόσο το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει κλειδώσει ακόμα.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-kleinoyn-mpar-ypo-skepsi-kafeteries-estiatoria

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ:Παίρνει σιγά-σιγά πίσω ο Κώστας τη ζωή που του αξίζει!

Με τη βοήθεια του Θεού, του ιατρικού κόσμου αλλά και την αμέριστη συμπαράσταση, όλων εκείνων που στέκονται και στηρίζουν την προσπάθειά του, ο Κώστας Καλλάς από τη Μονεμβασία, πατέρας δύο (2) παιδιών, παίρνει σιγά αλλά σταθερά πίσω τη ζωή που έχασε όλα αυτά τα χρόνια. Την ομορφιά της ζωής που του στέρησε το σοβαρό ιατρικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια, συνέπεια ατυχήματος που είχε, με αποτέλεσμα να υποστεί κατάγματα στα οστά του προσώπου του.
Να υπενθυμίσουμε ότι την Πέμπτη (27/02/2020), ο Κώστας πραγματοποίησε την πρώτη και σημαντικότερη χειρουργική επέμβαση. Με αυτή, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ομάδα ειδικών γιατρών μπόρεσε να σταματήσει την διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού από την μύτη. Στον πρώτο μετεγχειρητικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε χθες (11/03/2020), όλα φαίνεται να πηγαίνουν κατ’ ευχήν. Ήδη ο Κώστας αισθάνεται περισσότερο δυνατός, με τον εγκέφαλο να δίνει πλέον σωστές εντολές, μια και όπως μας επισήμανε το οικείο περιβάλλον του «για πρώτη φορά ο Κώστας αισθάνθηκε τη σωστή θερμοκρασία στα πόδια του».
Ο Κώστας Καλλάς στον πρώτο μετεγχειρητικό έλεγχο
Η μητέρα του με μια συγκινητική ανάρτηση, εκφράζει όλα όσα θα θέλαμε εμείς να πούμε, αναφέροντας: «Το νοιώθαμε! Αλλά μας το επιβεβαίωσαν και οι γιατροί σήμερα στον μετεγχειρητικό έλεγχο. Όλα βαδίζουν πολύ καλά! Με την αγάπη σας και την δεξιοτεχνία των γιατρών, ο Κώστας νοιώθει ότι πλησιάζει το τέλος του μαρτυρίου τριάμισι χρόνων! Νοιώθει την αγκαλιά του κόσμου να του δίνει δύναμη και ζεστασιά. Νοιώθει ότι πλησιάζει η ώρα για την επανένταξη του στην ζωή!
Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη μας. Μόνο άπειρες ευχές από καρδιάς. Ο Θεός να σας το ανταποδώσει σε ευλογία απέραντη. Σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά. Ευχαριστούμε! Σας χαρίζω το χαμόγελο που εσείς μου χαρίσατε!».

Ο Κώστας προετοιμάζεται τις για τις επόμενες δύο (2) χειρουργικές επεμβάσεις, μια σε κάθε πόδι, προκειμένου να αποκατασταθούν τα σοβαρά κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει όπως έχουμε αναφέρει πρόγραμμα σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης.
Πλήθος κόσμου συνεχίζει να ενισχύει αυτή την προσπάθεια, έχοντας μέχρι σήμερα συγκεντρωθεί ποσό που πλησιάζει τις 29.000,00€, με τελικό στόχο όπως έχει τονιστεί το ποσό των 50.000,00€.
Όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια, μπορούν να προσφέρουν στον ατομικό ερανικό τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα, ο οποίος δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια με Α.Δ.Α. : 6ΥΝΟ46ΜΤΛΚ-99Ε, με τα παρακάτω στοιχεία:
Εθνική Τράπεζα Ελλάδος Αριθμός λογαριασμού: 41800369518 IBAN λογαριασμού:  GR 5101104180000041800369518 Όνομα Δικαιούχου: ΚΑΛΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΙΟΡΔΑΝΗ
Η αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας. Αυτή είναι η υπέρτατη αρετή. Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε! 
 monemvasianews.gr

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.Έκκληση προς τους πολίτες για Ατομική Προφύλαξη και Κοινωνική Ευθύνη


Έκκληση προς τους πολίτες για Ατομική Προφύλαξη και Κοινωνική Ευθύνη
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εξεταστούν για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και να εκτεθούν οι ίδιοι στον SARS-CoV-2 σε περίπτωση που δεν νοσούν ήδη. Ο ΕΟΔΥ έχει υιοθετήσει κριτήρια εργαστηριακού ελέγχου σύμφωνα με τις Oδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Δίνεται προτεραιότητα για την εξέταση στους συμπολίτες μας με σοβαρή αναπνευστική νόσο, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο περιορισμού της επιδημίας είναι ο περιορισμός κατ’ οίκον με την εμφάνιση συμπτωμάτων ίωσης για τα άτομα που δεν ανήκουν σε ευπαθή ομάδα.
Πρέπει να τονισθεί, ότι όσοι έχουν ήπια συμπτωματολογία ή αναζητούν γενικές πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό, να μην καλούν τον ΕΟΔΥ, αλλά να απευθύνονται στον προσωπικό τους ιατρό.
Περισσότερα πληροφορίες για τα μέτρα προφύλαξης στο www.eody.gov.gr

ΕΟΔΥ - Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι


ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι στο πλαίσιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την πρόληψη της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στις σχολικές μονάδες και την κοινότητα 
1 Αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού οπουδήποτε (π.χ. καφετέριες, κινηματογράφοι)
2  Αποφυγή ομαδικών εξωσχολικών δραστηριοτήτων
3 Αποθάρρυνση συναντήσεων σε σπίτια φίλων, εστιατόρια ή εμπορικά κέντρα
4 Ενθάρρυνση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων εξ αποστάσεως (e-learning)
5  Αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
6  Συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα
7  Κάλυψη του βήχα ή του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο και απόρριψη στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, με το εσωτερικό του αγκώνα
8 Αποφυγή αγγίγματος ματιών, μύτης και στόματος
9  Αποφυγή στενής επαφής (χειραψίες, αγκαλιές και φιλιά)
10  Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης
  11 Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, παραμονή στο σπίτι και επικοινωνία με ιατρό ή με τον ΕΟΔΥ

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Μάνης περί της Θείας Κοινωνίας λόγω του κορωνοϊού


Ἀγαπητοί μου,
     Μέ τήν πρόσφατη ἐνημερωτική Ἐγκύκλιο τῆς Ἱερᾶς Συνόδου σχετικά μέ τό θέμα τοῦ κορωνοϊοῦ ἐκτός τῶν ἄλλων, εἰδικότερα τονίζεται ὡς πρός τό θέμα τῆς Θείας Κοινωνίας ὅτι « γιά τά μέλη τῆς Ὀρθοδόξου ἡμῶν Ἐκκλησίας ἡ προσέλευση στήν Θεία Εὐχαριστία καί ἡ Κοινωνία ἀπό τό Κοινό Ποτήριο τῆς Ζωῆς, ἀσφαλῶς καί δέν μπορεῖ νά γίνει αἰτία μεταδόσεως ἀσθενειῶν, γιατί οἱ πιστοί ὅλων τῶν ἐποχῶν γνωρίζουν ὅτι ἡ προσέλευση στή Θεία Κοινωνία, ἀκόμη καί ἐν μέσῳ πανδημίας, συνιστᾶ, ἀφ' ἑνός, μία ἔμπρακτη κατάφαση αὐτοπαραδόσεως στόν Ζῶντα Θεό καί, ἀφ' ἑτέρου, τρανή φανέρωση ἀγάπης πρός Αὐτόν, ἡ ὁποία κατανικᾶ κάθε ἀνθρώπινο καί, ἴσως, δικαιολογημένο φόβο… Ὅσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεοῦ, πίστεως καί ἀγάπης» καί ἀπολύτως ἐλεύθερα, χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνοῦν τό Σῶμα καί τό Αἷμα τοῦ Χριστοῦ, τό ὁποῖο γίνεται «φάρμακο ἀθανασίας», «εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν καί εἰς ζωήν αἰώνιον».
     Πράγματι, ὅταν προσερχόμεθα στή Θεία Κοινωνία, δέν μεταλαμβάνουμε ἁπλῶς ἄρτο καί οἶνο, ἀλλά κοινωνοῦμε τό Σῶμα καί τό Αἷμα τοῦ Χριστοῦ. Εἶναι Αὐτός ὁ Ἴδιος ὁ Χριστός, ὁ Κύριος καί Θεός μας, καί ὁ Χριστός εἶναι ἡ ζωή, ἡ ὑγεία καί ὄχι ἀσθένεια, ἡ πτώση καί ὁ θάνατος. Ὁ Χριστός οὔτε μολύνεται, οὔτε μολύνει. Μόνον ἁγιάζει καί χαριτώνει, γιατί εἶναι Πηγή Ζωῆς, Αὐτοζωή καί Ἀνάσταση.
     Ὁ ἴδιος ὁ Χριστός μᾶς εἶπε: «Λάβετε φάγετε........πίετε ἐξ' αὐτοῦ πάντες...». Ἡ παραγγελία αὐτή τοῦ Σωτῆρος Χριστοῦ δέν σημαίνει κάτι ἀλληγορικό ἤ εἰκονικό, ἀλλά δηλώνει ἕνα ἱερό Μυστήριο μεταβολῆς ἐν Ἁγίῳ Πνεύματι τοῦ ἄρτου καί τοῦ οἴνου σέ Σῶμα καί Αἷμα Χριστοῦ.
     Ὅλοι οἱ ἅγιοι καί οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας ὅλων τῶν αἰώνων αὐτή τήν ἀλήθεια τονίζουν, ὅτι πρόκειται δηλαδή περί τῶν Ἀχράντων Μυστηρίων, τῶν «ζωοποιῶν μυστικῶν δωρημάτων» καί ὅτι τά ὑλικά στοιχεῖα πού βλέπουμε στό ἅγιο Δισκάριο καί στό ἅγιο Ποτήριο εἶναι τά ἐξωτερικά στοιχεῖα, τό κέλυφος γιά τήν ἀνθρώπινη πεπερασμένη λογική μας. Ὁ πυρῆνας, ἡ οὐσία, εἶναι ὁ Χριστός.
     Ἔτσι ἡ Θεία Κοινωνία μᾶς ἑνώνει μέ Αὐτόν τόν Κύριο, καί μετέχουμε στή θεία ζωή. Γινόμεθα χριστοφόροι καί σύσσωμοι Χριστοῦ καί ἐκ νέου λαμβάνουμε τήν αἰώνια ζωή ἀφοῦ ἑνωνόμεθα μέ τόν Αἰώνιο καί Ἀθάνατο Χριστό. Γι' αὐτό καί ὁ Μ. Βασίλειος συνιστᾶ «Τό μεταλαμβάνειν τοῦ ἁγίου Σώματος καί Αἵματος τοῦ Χριστοῦ, καλόν καί ἐπωφελές».
     Ἀφοῦ, λοιπόν, ἡ Θεία Κοινωνία εἶναι ὁ Χριστός, ἡ Πηγή τῆς Ζωῆς καί ὄχι τοῦ θανάτου, κανένας ἀπολύτως κίνδυνος μεταδόσεως ἀσθενειῶν δέν ὑπάρχει μέ τήν Θεία Μετάληψη.
     Ἄλλωστε, ποτέ κανείς ἀνά τούς αἰῶνες δέν ἔπαθε τό παραμικρό ἀπό τή Θεία Μετάληψη μέ τήν ἴδια λαβίδα, οὔτε λαϊκός οὔτε κληρικός. Πλεῖστες εἶναι μάλιστα οἱ μαρτυρίες τῶν κληρικῶν πού διηκόνησαν ἤ διακονοῦν στά νοσηλευτικά ἱδρύματα, οἱ ὁποῖοι οὐδέποτε ἔπαθαν τίποτα ἀπό μεταδοτική νόσο, τή στιγμή μάλιστα πού «καταλύουν» - ὅπως εἶναι γνωστό- ὅ,τι ἔχει ἀπομείνει στό Ἅγιο Ποτήριο μετά τή μετάληψη τῶν ἀσθενῶν ἀπό κάθε νόσημα, γλείφοντας στήν κυριολεξία τήν Ἁγία Λαβίδα καί καθαρίζοντας πλήρως τό Ἅγιο Ποτήριο.
Χριστιανοί μου,
     Ἡ θεία προτροπή εἶναι: «Σῶμα Χριστοῦ μεταλάβετε, πηγῆς ἀθανάτου γεύσασθε», καί ἡ θεία πρόσκληση:« Μετά φόβου Θεοῦ πίστεως καί ἀγάπης προσέλθετε»._
Μετά πατρικῶν εὐχῶν

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΜΑΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Γ’

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Κυθήρων: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Φίλοι μας και συγγενείς μας που έρχεστε σπίτι σας για να είστε ασφαλείς απ´την Πανδημία που σαρώνει, σας παρακαλούμε να φερθείτε με υπευθυνότητα απέναντι σε όλους εμάς που θα σας υποδεχτούμε! Όσο υγιείς και να νιώθετε, μη ξεχνάτε πως έρχεστε από περιοχές που νοσούν! Μείνετε σπίτια σας! Μη βάλετε και εμάς σε κίνδυνο! Στο νησί ζουν πολλοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες! Μη κυκλοφορήσετε τις πρώτες μέρες παραμονής σας στα Κύθηρα μέχρι να εξασφαλίσετε όσο γίνεται ότι δεν φέρετε τον ιό!
Ευχαριστούμε!

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΜΑΡΙΑ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ.ΣΤΙΣ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ


Μετά από 10 δύσκολες ημέρες νοσηλείας, η μητέρα μου Μαρία Χαρχαλάκη απεβίωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής 13 Μαρτίου 2020, στο Τζάνειο Νοσοκομείο σε ηλικία 84 ετών. Θέλω να ευχαριστήσω τη Διοίκηση και το προσωπικό του Τζανείου, ιδιαίτερα τη Διοικήτρια κα. Μαρία Αρβανίτη καθώς και τους θεράποντες ιατρούς, Παθολόγους κα. Παπαζαφειροπούλου, κ. Κρανιδιώτη και κ. Παμπόρη, τη νοσηλεύτρια κα. Δέσκου και όλο το προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής για τις υπηρεσίες που της προσέφεραν. Ευχαριστώ επίσης τους θεράποντες ιατρούς και το προσωπικό της Ευρωκλινικής Αθηνών όπου νοσηλεύθηκε αρχικά καθώς και όσους με βοήθησαν τις ημέρες αυτές με κάθε τρόπο.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί τη Δευτέρα 16 Μαρτίου στις 4:30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίας Πελαγίας Κυθήρων. Η ταφή θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο στην Παναγία Δέσποινα του Καραβά.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ (1936-2020)
Η Μαρία Χαρχαλάκη γεννήθηκε στον Πειραιά στις 18-03-1936. Ο πατέρας της Ιωάννης Μπίκος ήταν Υδραίος, πλωτάρχης του Βασιλικού Ναυτικού και απόγονος του Ιερέα Ιωάννη Μπίκου, πεθερού του ενδόξου Ναυμάχου του 1821 Ανδρέα Μιαούλη. Η μητέρα της Χρυσούλα Κατσανεβάκη ήταν Αντικυθήρια και εργαζόταν ως οικονόμος στην κατοικία του Αχιλλέα Παπαδάτου, υπουργού των Κυβερνήσεων Ελευθερίου Βενιζέλου. Νονά της Μαρίας Χαρχαλάκη ήταν η κόρη του Αχιλλέα Παπαδάτου, Πανδώρα, σύζυγος του μεγάλου Έλληνα πολιτικού και Προέδρου της Βουλής Αθανασίου Τσαλδάρη.
Μεγάλωσε στο Νέο Φάληρο μαζί με τους γονείς της και τα 3 αδέρφια της, Άννα, Νικόλαο και Κωνσταντίνο και ήταν ενορίτισσα του Ι. Ν. Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Ν. Φαλήρου (Καστέλας). Ο πατέρας της απεβίωσε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και είχε διατελέσει μεταξύ άλλων διοικητής στο ΚΕΑ (Κρατικό Εργοστάσιο Αεροπλάνων) στο Φάληρο ενώ ως μέλος του πληρώματος του θωρηκτού Αβέρωφ (υπό τη διοίκηση του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη) είχε λάβει μέρος σε όλες τις νικηφόρες ναυμαχίες των Βαλκανικών Πολέμων. Η μητέρα της Χρυσούλα απεβίωσε σε ηλικία σχεδόν 95 ετών το 1995.
Η Μαρία Χαρχαλάκη τελείωσε το Α΄ Γυμνάσιο Θηλέων στον Πειραιά και στη συνέχεια εισήχθη κατόπιν απαιτητικών για την εποχή εισαγωγικών εξετάσεων στην περίφημη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιά απ΄ όπου πήρε το Πτυχίο της Δασκάλας Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως με άριστα. Παράλληλα σπούδασε Θεολογία στη Γαλλική Σχολή «Jeanne d’ Arc» του Πειραιά, μουσική (ακορντεόν και πιάνο) και ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά σε άριστο επίπεδο). Ήταν μέλος των αδελφοτήτων Θεολόγων «Ο Σωτήρ» και «Η Ζωή» καθώς και πιστοποιημένη κατηχήτρια της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 1961 με βεβαίωση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεοκλήτου Β΄.
Διορίστηκε ως δασκάλα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Μαγνησίας το 1963 και δίδαξε για 21 χρόνια στα χωριά του Πηλίου (Χάνια, Ζαγορά, Άγιος Βλάσιος και Μηλιές όπου και τα περισσότερα χρόνια) καθώς και στην Ευξεινούπολη Αλμυρού, όπου κατέλειπε την φήμη αρίστης παιδαγωγού δημιουργώντας ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς με τους κατοίκους των περιοχών. Κατά την υπηρεσία της στο Πήλιο γνωρίστηκε με τον τότε Μητροπολίτη Δημητριάδος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Χριστόδουλο, με τον οποίο διατήρησε συχνή προσωπική επικοινωνία μέχρι το θάνατο του τελευταίου το 2008. Παράλληλα με τα διδασκαλικά της καθήκοντα, ο μακαριστός Χριστόδουλος της είχε αναθέσει την διοργάνωση ομιλιών θρησκευτικού και εθνικού περιεχομένου και την εποπτεία των κατηχητικών σχολείων στα χωριά του Πηλίου. Ο Νομάρχης Μαγνησίας την βράβευσε το 1970 «διά την πέραν των κυρίων καθηκόντων αυτής αναπτυχθείσαν εκπαιδευτικήν, θρησκευτικήν και εθνικήν δραστηριότητα». Το 1984 μετατέθηκε στην Αθήνα και αφυπηρέτησε ευδοκίμως από το 98ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στις αρχές του 1990. Μετά τη συνταξιοδότησή της και για πολλά χρόνια παρείχε εθελοντική εργασία στα συσσίτια απόρων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, στον Ι. Ν. Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Νέου Φαλήρου καθώς και σε άλλες φιλανθρωπικές δράσεις. Απεβίωσε στον Πειραιά στις 13/03/2020 σε ηλικία 84 ετών.
Αιωνία η μνήμη της!