Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ:Mείωση των συνδρομών των μελών του ΕΕΠ έως 50% για το 2021, λόγω των επιπτώσεων του COVID-19.

 


Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά
Συνεδρίασε σήμερα το ΔΣ του επιμελητηρίου σε τηλεδιάσκεψη μέσω του προγράμματος e:Presence.gov.gr, όπως γίνεται κάθε μήνα από την έναρξη της πανδημίας.
Σήμερα είχαμε ακόμη μιά καινοτομία, κατά την συνεδρίαση έγιναν τρεις μυστικές ψηφοφορίες, τα 41 μέλη του ΔΣ ψήφισαν ηλεκτρονικά τον νέο αντιπρόεδρο, τον πρόεδρο του τμήματος Επαγγελματιών του ΔΣ και του αναπληρωτή του.
Η τόσο απλή, σύντομη και διαφανής διαδικασία έγινε από την εταιρία electobox.
Μεταξύ των θεμάτων που εγκρίθηκαν σήμερα.
Ορίσθηκαν εκπρόσωποι στις θεματικές επιτροπές στην ΚΕΕΕ.
Συστήθηκαν θεματικές επιτροπές του ΕΕΠ, Πνευματικών Δικαιωμάτων, Φορολογικών - Ασφαλιστικών θεμάτων, Επαγγελμάτων σχετικών με την οικοδομική δραστηριότητα.
Αποφασίστηκε τέλος η μείωση των συνδρομών των μελών του ΕΕΠ έως 50% για το 2021, λόγω των επιπτώσεων του COVID-19.

Τέλος οι πληρωμές «αέρα» για «σούπερ» ταχύτητες ίντερνετ - Πότε μπορείς να καταγγείλεις τη σύμβαση

 Η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε ότι τίθενται σε ισχύ οι διατάξεις του Εθνικού Κανονισμού Ανοιχτού Διαδικτύου (ΕΚΑΔ) για τις ταχύτητες στα σταθερά δίκτυα. Σίγουρα έχει τύχει σε πολλούς να πληρώνουν ταχύτητες για 24 mbs και να πιάνουν κάτω από 10. Μετά από χρόνιο αίτημα καταναλωτών, έρχεται η ΕΕΤΤ να θέσει κανόνες προστατεύοντας καταναλωτές από τιμές... αέρα.

Οι πάροχοι υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο θα ενημερώνουν πλέον τους συνδρομητές των σταθερών δικτύων για τις ρεαλιστικά αναμενόμενες ταχύτητες της σύνδεσής τους, και όχι μόνο για τις ονομαστικές και διαφημιζόμενες ταχύτητες.

Συγκεκριμένα, οι πάροχοι σταθερών δικτύων πρόσβασης υποχρεούνται να ενημερώνουν τους συνδρομητές για την ελάχιστη, μέγιστη και συνήθως διαθέσιμη ταχύτητα που αναμένεται στη σύνδεσή τους. Η ενημέρωση αφορά τόσο τους νέους συνδρομητές όσο και τους υφιστάμενους συνδρομητές ενός παρόχου.

Έτσι, ένας νέος συνδρομητής θα μπορεί, στο πλαίσιο της προσυμβατικής ενημέρωσης, να λαμβάνει πληροφόρηση για τις ταχύτητες που μπορεί να αναμένει στη σύνδεσή του, πριν την υπογραφή της σύμβασης. Η ενημέρωση θα γίνεται τόσο από τα καταστήματα όσο και από την ιστοσελίδα ή τις γραμμές τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του παρόχου. Παρόμοια, ένας υφιστάμενος συνδρομητής θα μπορεί να ενημερώνεται για τις ταχύτητες σύνδεσης είτε τηλεφωνικά είτε από την ιστοσελίδα του παρόχου (π.χ. μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στην ιστοσελίδα του παρόχου).

Η ενημέρωση για τις ταχύτητες σύνδεσης αποτελεί μέρος των όρων της σύμβασης, ενώ ο συνδρομητής αποκτά δικαίωμα αποζημιώσεων ή επανορθώσεων σε περίπτωση που διαπιστωθούν συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες αρνητικές αποκλίσεις από την ελάχιστη ταχύτητα. Παραδείγματα δυνατών επανορθώσεων ή αποζημιώσεων είναι η έκπτωση στον λογαριασμό, η δυνατότητα επιλογής πακέτου με χαμηλότερη ονομαστική ταχύτητα, η επιστροφή τμήματος ή συνόλου του παγίου, ή ο συνδυασμός αυτών. Σε περίπτωση αποκλίσεων μεγαλύτερων του 30% για ADSL δίκτυα και 20% για τις υπόλοιπες τεχνολογίες (π.χ. VDSL, Fiber To The Home-FTTH) από την τιμή της ελάχιστης ταχύτητας για την οποία ενημερώθηκε, ο συνδρομητής αποκτά και το δικαίωμα αζήμιας καταγγελίας της σύμβασης, εφόσον το πρόβλημα δεν διορθωθεί εντός 30 ημερών (με εξαίρεση τις υποχρεώσεις του συνδρομητή για καταβολή τυχόν υπολοίπων επιδότησης συσκευών ή τερματικού εξοπλισμού ή κατασκευής σύνδεσης στο δίκτυο).

Η υποβολή παραπόνων από τους συνδρομητές για αποκλίσεις από την ελάχιστη ταχύτητα, θα γίνεται μέσω της υπηρεσίας εξυπηρέτησης πελατών της κάθε εταιρείας και θα εκκινεί διαδικασία ελέγχου του παραπόνου, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και διενέργεια μετρήσεων από την πλευρά των συνδρομητών, με βάση τα μετρητικά εργαλεία που παρέχει η κάθε εταιρεία/πάροχος. Επίσης, οι πάροχοι θα επικαιροποιούν τις τιμές των ταχυτήτων σύνδεσης τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και οι συνδρομητές θα έχουν δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης, εφόσον υποβαθμίζονται οι ήδη παρεχόμενες ταχύτητες.

Οι συνδρομητές μπορούν να επικοινωνούν με τους παρόχους για αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τις νέες διαδικασίες, καθώς και να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες στις παρακάτω ιστοσελίδες των παρόχων για το Ανοιχτό Διαδίκτυο:

Cosmote: https://www.cosmote.gr/cs/cosmote/gr/anoikto_diadiktyo.html
Nova: https://www.nova.gr/el/politiki-anoiktou-diadiktiou
Vodafone: https://www.vodafone.gr/vodafone-ellados/oroi-ypiresion-prosvasis-sto-diadiktyo/
Wind: https://www.wind.gr/gr/netneutrality/
Επιπλέον, θα υπάρχει και προσωποποιημένη ενημέρωση στους υφιστάμενους συνδρομητές για τις αλλαγές των όρων της σύμβασης, μέσω του λογαριασμού τους ή μέσω SMS ή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Οι σχετικές διατάξεις, που τίθενται σε εφαρμογή, περιγράφονται αναλυτικά στο άρθρο 7 του Κεφαλαίου Β, καθώς και στα Κεφάλαια Γ και Δ του ΕΚΑΔ. Ολόκληρο το κείμενο του ΕΚΑΔ είναι διαθέσιμο εδώ.

https://www.dikaiologitika.gr/

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ: TO ΠΛΟΙΟ ΚΑΛΥΜΝΟΣ

 


Το ΚΑΛΥΜΝΟΣ, κατασκευής 1948.


ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Κατασκευάστηκε το 1948 στα ναυπηγεία της Δανίας Aalborg Vaerft A/S, Aalborg για την κυβέρνηση της Ισλανδίας. Αρχικό όνομα HELKA, σημαία Ισλανδίας. 
Το 1966 αγοράστηκε από την Δωδεκανησιακή Ατμοπλοΐα Α.Ε. και μετονομάστηκε ΚΑΛΥΜΝΟΣ υπό ελληνική σημαία. 
Το 1968 αγοράστηκε από τον Κωνσταντίνο Γ. Δουλγέρ και μετονομάστηκε ΑΡΚΑΔΙΑ. 
Το 1969 περιήλθε στην Evdoxos Shipping Co. S.A. και μετονομάστηκε ΚΑΛΥΜΝΟΣ. 
Το 1981 πουλήθηκε για διάλυση στα Μέγαρα.

https://www.greekshippingmiracle.org/

ΒΑΤΙΚΑ:Η πυραμίδα και η Αιγυπτιακή σφίγγα στα Βιγκλάφια

Μια από τις Ελληνικές πυραμίδες που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων και όχι μόνο, είναι και η πυραμίδα στα Βιγκλάφια Λακωνίας, κοντά στην πανέμορφη Ελαφόνησο και το Παυλοπέτρι.


Θα ακολουθήσουμε το ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα βήματα όσων την επισκέφθηκαν και τις μαρτυρίες τους όπως καταγράφηκαν:
Πρώτη αναφορά γι΄ αυτήν έκανε ο άγγλος περιηγητής κατ΄ άλλους αρχαιολόγος Leake ο οποίος επισκέφθηκε το χώρο και είπε ότι πρόκειται για τον τάφο του Κινάδου – πλοιάρχου στο πλοίο του Μενέλαου - (από αναφορά του Παυσανία). Μιλώντας για το κτίσμα σημείωνε ότι στο σημείο «…όπου ο βράχος είναι εντελώς κάθετος και γύρω-γύρω σχηματίζονται σπήλαια, ανακάλυψα τα ερείπια μιας αρχαίας πυραμίδας.
Σήμερα είναι μόνο ένας σωρός από ορθογώνιους όγκους, με πολύ λίγες πέτρες στο εσωτερικό της να βρίσκονται ακόμη στη θέση τους. Γύρω της, από τις τρεις πλευρές, ένα όρυγμα (χαντάκι) έχει σκαφτεί στο βράχο. Η τέταρτη πλευρά της πυραμίδας βρίσκεται στο χείλος του βράχου και δεν έχει όρυγμα». 


Μεσολάβησαν εκατόν τριάντα χρόνια από την αναφορά του, χρόνια απόλυτης σιωπής, και αργότερα την επισκέφτηκαν οι Waterhouse και Simpson, οι οποίοι αν και μίλησαν για προϊστορικά ευρήματα καθώς και για τα μαύρα –γυαλιστερά κεραμεικά του 4ου π.χαι, δεν προσδιόρισαν την ακριβή τοποθεσία της. 
Ακολουθεί ο Vischer ο οποίος αναφέρει πως την είχε δει, και τέλος ο Pritchett αρχαιολόγος πανεπιστημίου του Καναδά, ο οποίος οδήγησε τον Χρήστο Λάζο να την επισκεφθεί το 1996. Αναφέρει: «Πριν τα Βιγκλάφια, σε μια ευθεία απόσταση ενός χιλιομέτρου και στη δεξιά πλευρά του δρόμου, συναντούμε για έξαρση του εδάφους που κυμαίνεται από 15-20μ σχηματίζοντας απότομους γκρεμούς, είτε υπόσκαφες εσοχές, που έχουν χρησιμοποιηθεί σαν μαντριά ή στάβλοι. 
Σε παρακείμενο στάβλο, πίσω από την ιδιωτική έκταση γερμανού επιστήμονα, υπάρχει στάβλος με διαφορετική λιθοδομή από τους υπόλοιπους. Είναι βέβαιο πως η πόρτα του μεταφέρθηκε αυτούσια από την πυραμίδα για να αποτελέσει την είσοδο του στάβλου.

 


Είναι η μεγαλύτερη κατασκευή σε σχέση με τις υπόλοιπες στην Ελλάδα, με εξαίρεση την πυραμίδα του Αμφείου, αφού οι διαστάσεις της είναι μεγαλύτερες και από την πυραμίδα του Ελληνικού που οι διαστάσεις της είναι 14,70χ8,61μ. Γύρω από τα θεμέλια της κατασκευής υπάρχει βαθιά τάφρος από τις τρεις πλευρές, ενώ δεν έχει από την πλευρά που βρίσκεται προς το γκρεμό. Σε κάποιο σημείο της τάφρου υπάρχουν εγκοπές που μαρτυρούν την χρησιμοποίηση μετακινούμενης γέφυρας.
Αυτό δείχνει ένα καθαρά οχυρωματικό χαρακτήρα της κατασκευής, που δεν τον συναντούμε σε άλλες κατασκευές, και συνιστά μία ιδιαιτερότητα. Η κεραμική που έχει αναφερθεί είναι του 4ου – 5ου π.χ αιώνα, αλλά αν λάβουμε υπόψη μας ότι η τάφρος είναι αρκετά μπαζωμένη, δεν αποκλείεται σε βαθύτερα στρώματα να υπάρχει και προγενέστερων εποχών. Από τη νότια πλευρά του γκρεμού έχουν αποκολληθεί μεγάλοι βράχοι, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η πυραμίδα να προστατευόταν με τάφρο και από την νότια πλευρά.Η εκσκαφή της τάφρου μαρτυρεί τον οχυρωματικό χαρακτήρα του έργου, παράλληλα όμως αποτελεί και λατομείο από το οποίο έχουν λατομηθεί οι μεγάλοι ορθογώνιοι και τετράγωνοι ογκόλιθοι της λιθοδομής.


Ανάμεσα στην πυραμίδα και την Ελαφόνηση παρεμβάλλεται μια περιοχή όπου βρίσκεται ένα αρχαίο νταμάρι, πολλές αρχαιότητες και μια μικρή λιμνοθάλασσα περιτριγυρισμένη από εδαφικές εξάρσεις γεμάτες με μυκηναϊκούς τάφους, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι συλημένοι.
Σε κάποιο σημείο της ακτής, ανάμεσα στους τάφους, υπάρχει το ανάγλυφο της αιγυπτιακής σφίγγας που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Παρόμοια ευρήματα έχουν βρεθεί και στον Ταύγετο.
Όταν επισκέφθηκε την πυραμίδα, ο Παυσανίας ανέφερε, πως εκτός από τον τάφο του Κινάδου είδε και ναό της Αθηνάς. Ο ίδιος, θεωρεί τις πυραμίδες ταφικά μνημεία, άλλοι τις θεωρούν λατρευτικούς χώρους, άλλοι οχυρωματικά έργα, τα κτίσματα, ωστόσο, αυτά χάνονται στην αχλύ του χρόνου και κρατούν καλά κρυμμένα τα μυστικά τους.
Έχουν συληθεί, λεηλατηθεί, καταστραφεί και κάποτε έχουν μεταφερθεί κομμάτι κομμάτι για να χρησιμοποιηθούν, όπως αναφέραμε, ως στάβλοι, μαντριά ή αποθήκες.
Είναι βέβαιο πως η Ελληνική γη, γη λουσμένη στο φως, γη που περπάτησαν θεοί μαζί με τους ανθρώπους, έχει πολλά να μας αποκαλύψει ακόμα. 

ΠΗΓΗ https://www.iellada.gr/

_________________________________________________

ΑΠΟ http://amfipolinews.blogspot.com

Η Πυραμίδα των Βιγκλαφίων.
Σε πολλούς είναι γνωστό ότι η περιοχή έχει ένα πλούσιο ιστορικό παρελθόν.
Πολλοί γνωρίζουν για την Λακωνική Τρίπολη, Σίδη - Ήτις – Αφροδίσιας, που ήλθε ο απόγονος του Ηρακλή Βοίας να συνενώσει στην καινούργια πόλη "Βοιές".
Επίσης πολλοί γνωρίζουν για την βυθισμένη προϊστορική πολιτεία στο "Παυλοπέτρι", την επονομαζόμενη και Λακωνική Ατλαντίδα. Λίγοι όμως γνώριζαν για την λεγόμενη πυραμίδα των Βιγκλαφίων.

Η πυραμίδα στα Βιγκλάφια είναι μία κατασκευή με διαστάσεις 17,50 χ 16 μ.

Αφού αναφέρθηκα στην αγαπημένη μου Λακωνία, ας ρίξουμε μία ματιά και στην δική της Σφίγγα...

Λαξευμένη προϊστορική κεφαλή σφίγγας σε βράχο κοντά σε θεμέλια αρχαίας πυραμίδας στα Βιγκλάφια Λακωνίας. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΗΣ).

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ:Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση των νόμων περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων στη Νέα Σμύρνη Αττικής

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση των νόμων περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων στη Νέα Σμύρνη Αττικής

 

Στη σύλληψη ενός 36χρονου ημεδαπού προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, για παράβαση των νόμων περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων.
Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, διενεργήθηκε νομότυπη έρευνα παρουσία εισαγγελικού λειτουργού στην οικία του 36χρονου, όπου, μετά από ένδειξη αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ''BRUTUS'', εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τα ακόλουθα:
 
- μια πλαστική συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους σαράντα τριών γραμμαρίων και πέντε δεκάτων του γραμμαρίου (43,5gr),
- μια πλαστική συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους δύο γραμμαρίων και πέντε δεκάτων του γραμμαρίου (2,5gr),
- μια πλαστική συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους εννιακοσίων πενήντα γραμμαρίων (950gr),
- μια πλαστική συσκευασία με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους οκτακοσίων ογδόντα τεσσάρων γραμμαρίων (884gr), 
-  μία ζυγαριά ακριβείας με υπολείμματα φυτικών αποσπασμάτων ακατέργαστης κάνναβης,
-   μία σιδηρογροθιά
-  δύο (02) πτυσσόμενα μαχαίρια (πεταλούδες) με λάμα μήκους δέκα εκατοστών (10 cm) έκαστο και
-  ένα χρηματοκιβώτιο, εντός του οποίου ανευρέθησαν φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους εξήντα επτά γραμμαρίων (67gr). 

Lockdown: Παράταση μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου

Τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό παρατείνονται μέχρι και την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι υψηλό. Η διάρκεια των περιοριστικών μέτρων θα επαναξιολογηθεί ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.



Τηρούμε τα μέτρα για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, τους συμπολίτες μας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας!

SUPER MARKET ¨ΓΚΙΚΑΣ¨ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!

Μετά το αίσιο τέλος που είχα από την ασθένεια covid-19 για 20 κ πλέον μέρες,θα ήθελα να ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ  Όλο το προσωπικό του νοσοκομείου μας,το νοσηλευτικό κ ιατρικό για την αμέριστη συμπαράσταση κ υπηρεσίες που μου πρόσφεραν με αξιοζήλευτο επαγγελματισμό καθώς γνώριζαν πως έχω μολυνθεί από τον ιο.

Ιδιαίτερα στην παθολόγο κυρία Μαρία Κόλλια.

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΣΑΜΙΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΣΑ ΜΑΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟ,ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΔΕΙΞΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ Κ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ.

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ,ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ Κ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ.

ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ Ν.Ε.ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/11 ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ


 

Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι & πότε θα το πάρουν -Διαδικασία & δικαιολογητικά (ΦΕΚ)

 


Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση  για την «χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους».

Άρθρο 1

Χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε κάθε μη επιδοτούμενο μακροχρόνια άνεργο

Εγκρίνουμε τη χορήγηση από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους τετρακοσίων ευρώ (400,00 €) σε κάθε μη επιδοτούμενο μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, που αποκτά την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου από 1-3-2020 έως και τη δημοσίευση της παρούσας, εξαιρουμένων όσων έλαβαν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση της υπ’ αρ. οικ. 15687/282/16-4-2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 1468).

Άρθρο 2

Διαδικασία καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης

  1. Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου 1 πραγματοποιείται από τον ΟΑΕΔ κατόπιν έγκρισης από το Δ.Σ. του Οργανισμού, μετά από οίκοθεν έλεγχο στο μητρώο ανέργων και σχετική εισήγηση των αρμοδίων Διευθύνσεων.
  2. Από τον οίκοθεν έλεγχο του ΟΑΕΔ διαπιστώνονται για κάθε δικαιούχο τα παρακάτω στοιχεία:

α) Η διατήρηση της ιδιότητας του μακροχρόνια άνεργου κατά τη δημοσίευση της παρούσας,

β) το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο,

γ) ο αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.

δ) ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης ^M^), ε) ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ),

στ) ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού, καθώς και ο διεθνής αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

  1. Οι δικαιούχοι οφείλουν να επικαιροποιήσουν τα ως άνω στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ εντός χρονικού διαστήματος που θα ορίσει ο ΟΑΕΔ.
  2. Η καταβολή της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ολοκληρώνεται την 31-12-2020.

Άρθρο 3

Αχρεωστήτως καταβληθέντα

Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ. ΠΗΓΗ https://www.aftodioikisi.gr/

ΣΠΑΡΤΗ:Η 26 Νοεμβρίου 1943 - Μια μαύρη επέτειος η δολοφονία 118 πατριωτών στο Μονοδένδρι



Του Τάσου Κόϊκου.

Το 1943 η αντίσταση κατά των κατακτητών μεγαλώνει στην Πελοπόννησο. Οι Γερμανοί κατακτητές με υπόδειξη των ταγμάτων ασφαλείας της περιοχής προχωρούν σε μαζικές συλλήψεις. Στις 22-23 Οκτωβρίου στη Σπάρτη και τη γύρω περιοχή συλλαμβάνονται 550 Έλληνες πολίτες. Γίνονται προσπάθειες από τους συγγενείς των συλληφθέντων μεταξύ των οποίων ήταν 4 ανήλικα αδέλφια της οικογένειας Δημητρίου Τζιβανόπουλου να αποφυλακιστούν από τις φυλακές της Τρίπολης όπου εκρατούντο.

Όλες οι προσπάθειες για όλους απέβησαν άκαρπες και το τι επακολούθησε είναι σε όλους μας γνωστό. Εκτελέστηκαν στο Μονοδένδρι, οι 118 από αυτούς (μεταξύ τους και τα 4 ανήλικα αδέλφια). 

Έχουν γραφτεί πολλά για τη βάρβαρη αυτή πράξη των Γερμανών και των Ελλήνων συνεργατών τους. Όλα αναδεικνύουν τη διαφορά του δημοκρατικού και ελεύθερου φρονήματος της μιας πλευράς και της φασιστικής σκέψης των ολοκληρωτικών καθεστώτων (Ναζισμός, Σταλινισμός και κάθε ισμός) από την άλλη. 

Η ΜΙΑ ΠΛΕΥΡΑ: Η αυταπάρνηση, ο αλτρουισμός, η ανδρεία, η αγάπη για τους άλλους και κυρίως για τους νέους, η απέχθεια προς τη βαρβαρότητα, η περιφρόνηση του θανάτου, που συμπυκνώνονται στη στάση, ενός από τους εκτελεσθέντες, του εξαίρετου ανθρώπου και διακεκριμένου επιστήμονα, του Γιατρού Χρήστου Καρβούνη.

Αλλά ας αφήσουμε μια σπουδαία Ελληνίδα την κ. Ιωάννα Τσάτσου (σύζυγο του πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας της μεταπολίτευσης) να τα περιγράψει:

«27 Νοεμβρίου 1943» «……….Χτύπησε το τηλέφωνο. Σήκωσα η ίδια το ακουστικό και άκουσα την είδηση: -Στη Σπάρτη, στο Μονοδένδρι, τουφέκισαν χτες οι Γερμανοί 117, όλον τον ανθό της πόλης και μέσα σ' αυτούς, το Χρήστο Καρβούνη. Έμεινα σαν απολιθωμένη. Δεν καταλάβαινα. Δεν ήθελα να καταλάβω. Ο άνθρωπος ξαναείπε τα ίδια λόγια, τον ακούω ακόμα. Χτες το πρωί στο Μονοδένδρι τουφέκισαν εκατόν δέκα εφτά. Τέσσερα παιδιά του Τζιβανόπουλου και τον γιατρό Καρβούνη. Κάθε σπίτι κι ένας νεκρός. Όλη η Σπάρτη μοιρολογάει. Αν είχε καεί ολόκληρη, θάταν λιγότερο το κακό.


Οι Γερμανοί την τελευταία στιγμή σεβάστηκαν τον εξαιρετικό επιστήμονα και του έδωσαν χάρη. Ο Καρβούνης παρακάλεσε να δοθεί η δική του χάρη σ’ ένα από τους τέσσερις Τζιβανόπουλους. Να μη κλάψει η μάνα τέσσερις γιους μαζί. Ο Γερμανός αρνήθηκε. Τότε ο Καρβούνης επαναστάτησε.- Είστε ένας λαός βάρβαρος, είπε στον αξιωματικό, σε τέλεια γερμανικά. Ντρέπομαι που σπατάλησα οχτώ χρόνια στον τόπο σας. Οχτώ χρόνια πεταμένα, χαμένα.


Ο Γερμανός θύμωσε, κοκκίνισε και με όλη τη δύναμή του τον χτύπησε με το κοντάκι του όπλου του στο μπράτσο. Όταν μάζεψαν τους νεκρούς στο Μονοδένδρι, ο Χρήστος Καρβούνης είχε το μπράτσο σπασμένο».... .» (Από το βιβλίο της Ιωάννας Τσάτσου» Φύλλα Κατοχής). 


Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ: Η βαρβαρότητα και η κτηνωδία των Γερμανών, σε πλήρη ταύτιση με τη μισαλλοδοξία, τη φασιστική νοοτροπία, και τη μανία αλληλοεξόντωσης κάποιων Ελλήνων. Όλα αυτά συμπυκνώνονται στην παρακάτω επιστολή του Διοικητή του Τάγματος Ασφαλείας της Σπάρτης «Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ». Θαυμάστε τη: 

«Προς την Γερμανική Διοίκησιν Σπάρτης. Ενταύθα 
Κατόπιν προφορικής υμών διαταγής λαμβάνομεν την τιμήν να επιστρέψωμεν υμίν συνημμένως την από 22. 11. 43 αίτησιν του κ. Δημητρίου Τζιβανόπουλου μεθ’ όλων των συνημμένων και να αναφέρωμεν υμίν ότι οι μεν δυο αδελφοί Δημοσθένης και Ιωάννης είναι ενεργά μέλη του ΕΑΜ, οι δε έτεροι δυο Σωκράτης και Παρασκευάς ανήκουν εις την μαχητικήν ομάδα ΕΑΜ - ΕΠΟΝ. 

Κατόπιν των ανωτέρω άπαντα τα εν τη αιτήσει του πατρός των αναφερόμενα είναι ψευδέστατα και οι τέσσεροι υιοί του όχι μόνον δεν πρέπει να απολυθούν εκ των φυλακών Τριπόλεως ένθα κρατούνται, απεναντίας δε απορρούμεν πως ούτοι μέχρι σήμερον δεν έχωσι εκτελεσθή. 

    Ο Διοικητής
 Λεωνίδας Βρεττάκος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας από τους πέντε επικεφαλείς που συνδιοικούσαν το εν λόγω τάγμα Ασφαλείας, υπό τον Λεωνίδα Βρεττάκο, μετά τα Δεκεμβριανά του 1944, κατάφερε όχι μόνο να αποφύγει την τιμωρία του για τη συνεργασία του με τους κατακτητές, αλλά μετατάχτηκε όπως πολλοί όμοιοί του στον τακτικό Ελληνικό Στρατό.

Δεν ξέχασε όμως τα διδάγματα που αποκόμισε από τους Ναζί (πρώην συνεργάτες του) και πρωταγωνίστησε, λίγο αργότερα το 1947, σε ένα άλλο όμοιο, αλλά μικρότερο σε αριθμό θυμάτων ολοκαύτωμα στα Πελετά Αρκαδίας. Τότε υπηρετούσε ως υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού, στο Λεωνίδιον.

- Δείτε το αφιέρωμα για την σφαγή στο Μονοδένδρι Λακωνίας από την εκπομπή της ΕΡΤ "Μαρτυρίες", ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ https://www.leonidion.gr