Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Εκλογές Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων 2016


Με το πέρας της διαδικασίας των εκλογών της Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων η παράταξη Κύθηρα-Αντικύθηρα Νέο Ξεκίνημα Ενωμένοι Πολίτες συγχαίρει κατ' αρχήν τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. για την εκλογή τους. Ευχόμαστε στον κο Παναγιώτη Κομηνό και στα μέλη του Δ.Σ. δύναμη και επιτυχία στους στόχους της Εγχωρίου Περιουσίας, ενός θεσμού που έχουμε το μοναδικό προνόμιο να απολαμβάνουμε στα νησιά μας. Έχοντας επίγνωση τόσο του παρελθόντος, όσο και του απαιτητικού παρόντος για την πρόοδο και ανάπτυξή μας, έχουμε την πεποίθηση ότι ο πρόεδρος και το επιτελείο του με έμφαση στα δύο μέλη της παράταξής μας Γιάννη Χαρατζά και Σπύρο Κουσουρή, θα δώσουν αναπόφευκτα το μέγιστο των δυνατοτήτων τους για την καλή λειτουργία του θεσμού, καθ όλη τη διάρκεια της θητείας τους.
Γραμματεία Τύπου Κύθηρα-Αντικύθηρα Νέο Ξεκίνημα Ενωμένοι Πολίτες

ΛΑΚΩΝΙΑ.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ MANI RUN


ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΣΟΦΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Με αφορμή τη δημοσίευση του φιλοκυθήριου κ. Δεσύλλα στο χρονολόγιό μου της ιστορικής φωτογραφίας του Μανώλη Σοφίου αναφέρω μερικά στοιχεία που αντλήθηκαν από το βιβλίο του Ιωάννου Π. Κασιμάτη «Από την παλαιά και σύγχρονη Κυθηραϊκή ζωή» Το Σεπτέμβριο του 1944 ήρθαν στα Κύθηρα αρχικά Άγγλοι αλεξιπτωτιστές ανιχνευτές, για να εξακριβώσουν εάν υπήρχαν ακόμα Γερμανοί. Κατόπιν ήρθε στα Κύθηρα Αγγλικός στόλος προερχόμενος από τον Τάραντα της Ιταλίας. Στις 22 Σεπτεμβρίου ήταν αραγμένα στην αμμουδιά του Καψαλιού περί τα 15 σκάφη, φορτηγίδες ή οπλιταγωγά, τορπιλοβόλα και πιο βαθιά ήταν αγκυροβολημένα άλλα 7 σκάφη και πιο ανοιχτά ένα αντιτορπιλικό και άλλα, συνολικά 30 πολεμικά σκάφη. Το θέαμα ήταν πρωτοφανές για τα Κύθηρα και για το μικρό όρμο του Καψαλιού και ο Σοφίος, ευσυνείδητος επαγγελματίας με το μαγικό φακό του διέτρεξε με πολύ κόπο την απόσταση από τον Ποταμό στο Καψάλι για να πάρει αυτή την ιστορική φωτογραφία. Πιστεύεται ότι τα Κύθηρα
Πηγή  Eleni Harou

ΒΑΤΙΚΑ :: ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΕΝΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ


Η λιμνοθάλασσα της Στρογγύλης είναι ένας σπουδαίος υγροβιότοπος που καλύπτει έκταση 425 στρεμμάτων. 
Ανήκει στο χερσαίο τμήμα του Δήμου Ελαφονήσου, αλλά και στον πρώην Δήμου Βοιών περιλαμβάνοντας τις μικρότερες λίμνες του Μαγγάνου και του Νερατζιώνα, Ένα στενόμακρο τμήμα από αμμοθίνες την διαχωρίζει από την θάλασσα.
Λόγω της οικολογικής της σπουδαιότητας το 2000 ο υγροβιότοπος εντάχθηκε στο προστατευόμενο Δίκτυο NATURA 2000 με Κ.Α 2540002, καθώς επίσης δηλώνεται και στην απογραφή CORINE BIOTOPES.
Στα νερά της λιμνοθάλασσας κάποτε υπήρχαν ψάρια (κέφαλοι, λαβράκια, τσιπούρες), τα οποία από το φυσικό άνοιγμα( το οποίο πλέον δεν υπάρχει από την παρέμβαση και την αδιαφορία του ανθρώπου ,) εισέρχονταν γόνος από την θάλασσα και εκεί μεγάλωναν.
Αμμοθίνες πλαισιώνουν την λίμνη και βρύα όπου έβρισκαν καταφύγιο και τροφή μεταναστευτικά πουλιά, που ξεχειμωνιάζανε εδώ μέχρι να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Σήμερα εν έτη 2016 αυτή η πανέμορφη λίμνη αργοπεθαίνει . Δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας από την πολιτεία και έχει εγκαταλειφθεί εντελώς.
Είναι θλιβερή η εικόνα σήμερα να βλέπεις ελάχιστα πουλιά ούτε 5 στον αριθμό που μάλλον είτε γήρατος είτε κάποιας ασθένειας ,δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον νότο.
Ακόμα πιο θλιβερό να βλέπεις να "οργώνουν" την λίμνη άνθρωποι για να δείξουν τις ικανότητες των 4χ4 αυτοκινήτων τους καταστρέφοντας ότι έχει μείνει και διαταράσσοντας την πανίδα που ακόμα υπάρχει.
'Επιβάλλεται άμεσα να ανοίξει η δίοδος προς την θάλασσα να ξαναπάρει ζωή . Να ενταχθεί σε πρόγραμμα προστασίας με τις ανάλογες εγκαταστάσεις καθώς είναι το τελευταίο σημείο στάσης των πουλιών .Ένα παρατηρητήριο πουλιών και η προστασία του γόνου θα ξαναδώσουν ζωή σε αυτήν την υπέροχη λίμνη που απλώνεται κατά μήκος του Βατικιώτικου κάμπου!
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ





.

ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ! ΓΑΤΑΚΙΑ ΖΩΝΤΑΝΑ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΣTO ΚΑΨΑΛΙ ΚΑΙ ΚΑΡΒΟΥΝΑΔΕΣ


Ποιος μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο και γιατί ??? Τα γατάκια Βρέθηκαν στα σκουπίδια.... Πεταμένα στους κάδους απορριμάτων στο καψάλι και στις Καρβουνάδες.

ΕΚΚΛΗΣΗ !   Αφήστε τα με τη μητέρα τους και επικοινωνήστε μαζί μας,μπορούμε να βοηθήσουμε !!! 

Τηλ.Φιλοζωική Κυθήρων 6987 189994 η στην κτηνίατρο κ.Κατερίνα Σταθάτου 6974 259871.
 

BATIKA.ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΤΡΟΧΟΒΙΛΑ ΤΟΥ.

Μέχρι εδώ καλά, όλοι οι καλοί χωράνε. .....Το πρόβλημα είναι ότι όταν δεν σέβεσαι νόμους και το περιβάλλον ,που έκανες χιλιόμετρα για να το απολαύσεις τότε υπάρχει θέμα. Σήμερα στην Πούντα απέναντι από την Ελαφόνησο ,αλλά και στην παραλία του Μάγγανου στα Βάτικα ,τροχόσπιτα και τροχοβίλες στην κυριολεξία ,περνώντας πάνω από αμμοθίνες παρκάρισαν πάνω στην παραλία. Κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν τον συγκεκριμένο ιδιοκτήτη που βλέπετε στις φωτογραφίες ,ότι στο σημείο αυτό δίπλα είναι ο αρχαιολογικός χώρος "Παυλοπέτρι" αλλά και χώρος ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα- Καρέττα που αυτή την εποχή βγαίνει να γεννήσει τα αυγά της .καθώς επίσης και την νομοθεσία περί αιγιαλού που απαγορεύει το πάρκινγκ πάνω στο κυμοθάλασσο, ο κύριος αρνήθηκε να το μετακινήσει όποτε ειδοποιήθηκε το Α.Τ.Νεάπολης το οποίο και ανέλαβε την υπόθεση. ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ .Περισσότερο δε όταν δεν σέβεσαι τον χώρο ,τους νόμους , τότε είναι και αναισθησία .Μετά την παρέμβαση της αστυνομίας η τροχοβίλα μετακινήθηκε σε επιτρεπόμενο χώρο με τις ανάλογες συστάσεις .
 Πηγή ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ


Πρόσκληση για την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπης της 20-5-2016


Eπιστολή ΑΔΜΗΕ για τον υποθαλάσσιο αγωγό.


Σε επιστολή του ΑΔΜΗΕ, με παραλήπτη και τον Δήμαρχο Μονεμβασίας κ. Ηρακλή Τριχείλη, παρέχεται πληροφόρηση για τον αρχικό σχεδιασμό του έργου κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την νήσο Κρήτη.
Η μορφή του αγωγού που θα τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα την Κρήτη περιγράφεται στην παραπάνω επιστολή της οποίας το περιεχόμενο μπορείτε να αναγνώσετε εδώ.
Τη λήψη της επιστολής ΑΔΜΗΕ ακολούθησε έγγραφη πρόσκληση του Δημάρχου στον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Ιωάννη Μπλάνα, με την οποία του ζητά άμεσο καθορισμό ημερομηνίας παρουσίας του ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, με σκοπό να προβεί σε αναλυτική ενημέρωση αλλά και να ακούσει τις απόψεις των μελών του δημοτικού οργάνου.
Πηγή http://www.monemvasia.gov.gr/

Ανακοίνωση Δήμου Ευρώτα για τα αδέσποτα ζώα

Το ζήτημα των αδέσποτων ζώων στο Δήμο μας λαμβάνει όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις και αφορά και απαιτεί την εμπλοκή όλων  μας , δημοτών και Δημοτικής Αρχής. Ήδη ο Δήμος μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει προχωρήσει στην εφαρμογή προγράμματος για τα αδέσποτα φιλοδοξώντας να επιλύσει στο μέτρο του δυνατού το πρόβλημα.
Στα πλαίσια του προγράμματος και με βάση τις υποχρεώσεις του Δήμου που προκύπτουν από το Ν.4039/2012 , τα αδέσποτα ζώα υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση , εμβολιάζονται , αποπαρασιτώνονται , σημαίνονται ηλεκτρονικά , στειρώνονται και επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον. « Για την επαναφορά των αδέσποτων στο φυσικό περιβάλλον λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων στην περιοχή του πληθυσμού που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι δήμοι , οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς σωματεία. και ενώσεις » ( Ν.4039/2012 ) . Είναι επομένως ευνόητο ότι τα καταφύγια ζώων  αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης και όχι μόνιμης διαμονής και περιορισμού των ζώων. Όποιος επιθυμεί δύναται να χορηγεί τροφή στα αδέσποτα αλλά μόνο εντός των ταΐστρων που έχουν τοποθετηθεί από τον Δήμο.
Σε περίπτωση καταγγελίας για επιθετικό ζώο γίνεται η περισυλλογή από κατάλληλα συνεργεία και οδηγείται σε υπάρχων καταφύγιο ή στο δημοτικό κτηνιατρείο ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε ιδιωτικά κτηνιατρεία όπου εξετάζεται από τη πενταμελή επιτροπή του Δήμου για να διαπιστωθεί αν το ζώο είναι απρόκλητα επιθετικό. Σε περίπτωση διαφωνίας , καλείτε να αποφασίσει η ειδική επιστημονική επιτροπή του Δήμου. Αν το ζώο κριθεί επιθετικό , το φιλοζωϊκό σωματείο της περιοχής δύναται να αναλάβει τη φροντίδα , εποπτεία και διαδικασία υιοθεσίας  διαφορετικά το επιθετικό ζώο υποβάλλεται σε ευθανασία.
Επειδή η προστασία των αδέσποτων ζώων είναι ζήτημα ανθρωπιάς και στοίχημα πολιτισμού , ας βοηθήσουμε όλοι μας σε έναν ανθρώπινο τρόπο μεταχείρισης και ας μην ξεχνάμε ότι και οι ιδιοκτήτες των σκύλων έχουν υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα , εκτός από τους κανόνες ευζωίας που πρέπει να εφαρμόζονται ( υγιεινή χώρου διαβίωσης, κατάλληλη διατροφή , απουσία κοντής αλυσίδας ), όλοι οι δεσποζόμενοι σκύλοι επιβάλλεται να σημανθούν ηλεκτρονικά , να γνωστοποιηθεί η σήμανσή τους στο Δήμο και να καταχωρηθούν στην ηλεκτρονική βάση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξής και Τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο τα ζώα επιστρέφονται στον ιδιοκτήτη τους αν χαθούν , μειώνονται οι κλοπές και τα εγκαταλελειμμένα ζώα και έτσι περιορίζεται και το πρόβλημα των αδέσποτων . Επιπλέον , συνίσταται οι ιδιοκτήτες των ζώων να τα στειρώνουν  αν δεν επιθυμούν απογόνους , ώστε να μην αυξάνεται ο αριθμός τους και δημιουργούνται επιπλέον προβλήματα υιοθεσίας τους ή και εγκατάλειψης τους.
Η απόκτηση και διατήρηση ενός σκύλου είναι θέμα που απαιτεί προηγουμένως ώριμη σκέψη αναλογικά με την καθημερινή του φροντίδα και επιμέλεια. Όποια επιπόλαια και άστοχη ενέργεια έχει ως συνέπεια «την επαύριον» να μεγεθυνθεί το πρόβλημα των αδέσποτων, γι αυτό ας αναλογιστούμε όλοι το μερίδιο ευθύνης που φέρουμε και ας πράξουμε ανάλογα.

Ο αντιδήμαρχος
Ηλίας Παναγιωτακάκος

Αριστοτέλης Κ. Κοσκινάς «Κύθηρα, διοικητικώς περιφερόμενα»

Όταν στη πρώτη περίοδο Γαλλικής κυριαρχίας των Ιονίων Νήσων (1797-1799), συγκροτούνται 3 «Νομοί» κατά το γαλλικό πρότυπο, ο νοτιότερος ονομάζεται «Νομός Αιγαίου», και περιλαμβάνει τη Ζάκυνθο και τα Κύθηρα. Γιατί «Νομός Αιγαίου»; Το όνομα δεν δικαιολογείται για τη «κεντροβαρική» Ζάκυνθο, και υπαινίσσεται βλέψεις πολιτικές. Ισχύει πάντως για τα Κύθηρα – σύνορο του Ιονίου προς το «Αρχιπέλαγος».
Η μεταιχμιακή γεωγραφία πλούτισε με αντινομίες αυτό το πρώτο και τελευταίο Ιόνιο νησί, γεωλογική προέκταση του Μαλέα, πλωτή γέφυρα της Κρήτης, που ισορροπεί ανάμεσα σε κόσμους από τη «Μινωική» εποχή. Αλλά στα ελληνικά διοικητικά χρονικά αυτή η αμφισημία εκφυλίστηκε σε πρωτοφανή (ακόμα και για τη φαιδρά πορτοκαλέα) σειρά από παλινωδίες – καθώς τα Κύθηρα περιφέρονταν «τήδε κακείσε», από νομό σε νομό.
Πελοποννησιακό εκκρεμές: 1864-1929
Με την ενσωμάτωση της Επτανήσου στη προϋπάρχουσα διοικητική δομή του Ελλαδικού κράτους το 1864, τα Κύθηρα προσαρτώνται ως αυτοτελής «Επαρχία» στο Νομό Λακωνίας. Αποτελουν τη 5η επαρχία του νομού – που συναπαρτίζουν οι επαρχίες Μυστρά-Σπάρτης, Επιδαύρου Λιμηράς (με έδρα τη Μονεμβασία), Γυθείου, και Οίτυλου (Μάνης).
Αλλά αυτή η υπαγωγή (γεωγραφικά εύλογη δεδομένης της «διοικητικής κουλτούρας» του ελλαδικού συγκεντρωτισμού), ανατρέπεται άρδην από τη κυβέρνηση Κουμουνδούρου στη «μεταρρυθμιστική» συγκυρία της προσάρτησης της Θεσσαλίας. Το 1881 η Επαρχία Κυθήρων αποσπάται από τη Λακωνία: προσαρτάται στο Νομό «Αργολίδος και Κορινθίας» – 6η μετά τις ομόλογες επαρχίες Κορινθίας, Άργους, Ναυπλίας, Ύδρας και Τροιζηνίας, Σπετσών και Ερμιονίδος. Σκίζεται έτσι, για τα Κύθηρα, ο «ασκός του Αιόλου». Και ανοίγει ένας μακροχρόνιος κύκλος αλλεπάλληλων διοικητικών μετακινήσεων:
1. Το 1899, στο πλαίσιο μίας γενικευμένης «διχοτόμησης» των νομών (που θα αυξηθούν έτσι από 16 σε 26), η κυβέρνηση Θεοτόκη επαναφέρει την Επαρχία Κυθήρων στη Λακωνία. Ειδικότερα τώρα, από έναν Κερκυραίο πρωθυπουργό, η ιονική νήσος εντάσσεται στο νεοσύστατο «Νομό Λακωνικής», τον οποίο συναπαρτίζει από κοινού με τις επαρχίες Γύθειου (όπου και η έδρα του νομού) και Οίτυλου. Διαχωρίζεται έτσι το κύριο σώμα του νομού – στο εξής «Νομός Λακεδαίμονος», με τις επαρχίες Λακεδαίμονος (Σπάρτη), και Επιδαύρου Λιμηράς (Μονεμβασία), από τη Μάνη, στην οποία προσαρτώνται τα Κύθηρα.
2. Η μεταρρύθμιση Θεοτόκη αναστρέφεται έως το 1909: οι νομοί επανέρχονται στα προηγούμενα όριά τους, – και τα Κύθηρα «αποκαθίστανται» στην Αργολιδοκορινθία.
Από τη μετανάστευση, στη Πειραϊκή «κληρουχία»
Το περισσότερο χρόνο, κατά το Πελοποννησιακό εκκρεμές (1881-1909), η Επαρχία Κυθήρων λειτουργεί και ως «στενή» εκλογική περιφέρεια – με όχι αμελητέα σημασία, αφού εκλέγει 2-3 βουλευτές βάσει εκλογικών συστημάτων που προϋποθέτουν τουλάχιστον 15.000 (ή, αργότερα, 21.000) εγγεγραμένους «δημότες»-εκλογείς. Είναι όμως αληθινοί οι αριθμοί; Ήδη πριν από την Ένωση, και αργότερα με εντεινόμενους ρυθμούς, οι Κυθήριοι μεταναστεύουν. Η κυθηραϊκή Διασπορά διογκώνεται δυσανάλογα. Συμπληρωματικά, αν όχι παραπληρωματικά, είναι τα πληθυσμιακά «υπόλοιπα» που ξεμένουν στη φτωχή νησιωτική κοιτίδα. Στη Σμύρνη λ.χ. η Κυθηραϊκή παροικία αριθμεί, τη τριακονταετία 1890-1922, 25.000 άτομα. Που αποκαλούν τη προσφιλή τους Σμύρνη «Μείζονα Κύθηρα».
Οργανικότερη θα αποδειχτεί η ειδική σχέση των Κυθήριων με τον Πειραιά. Στο Πειραιά, όπως στη Σμύρνη, η Κυθηραϊκή παροικία πληθαίνει τη τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα. Το 1899 οργανώνεται η «Κυθηραϊκή Αδελφότητα Αθηνών-Πειραιώς» – ενώ το 1924 το κέντρο βάρους μεταφέρεται στο νέο «Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών». Η νέα αυτή πραγματικότητα δεν είναι άσχετη με τη νέα μετακίνηση της Επαρχίας Κυθήρων: το 1929, επί κυβέρνησης Βενιζέλου, τα Κύθηρα αποκολλώνται αμετάκλητα από τη Πελοπόννησο, για να προσαρτηθούν τώρα πια στο «Νομό Αττικής και Βοιωτίας». Με πυρήνα τη (προϋπάρχουσα στην «Αττικοβοιωτία») επαρχία Αίγινας, η πρωτεύουσα παίρνει ήδη πριν τα Κύθηρα την Επαρχία Ύδρας και Τροιζηνίας (1925), και το 1948 τις Σπέτσες (που αποκόπτονται από την Επαρχία Ερμιονίδας). Στη πράξη όμως αυτός ο νησιωτικός μικρόκοσμος θεωρείται «γεωγραφικό εξάρτημα» του λιμανιού – όπως δείχνει η υπαγωγή του στο «Νομό/Νομαρχία Πειραιώς» (1964-1972 και 1994).


Δύο «ασύμμετρα» πολεμικά ιντερμέδια
Και όμως: η Ελληνική πολιτεία δεν δοκίμασε «τα πάντα». Δεν διανοήθηκε να συνδέσει (όπως οι Γάλλοι) τα Κύθηρα με τη Ζάκυνθο – που απέχει το ίδιο με τον Πειραιά. Δεν επιχείρησε καν να ενσωματώσει τα Κύθηρα στη γειτονική-νησιωτική Κρήτη. Οι «συμμετρίες» με τις οποίες πειραματίστηκε η ελληνική διοίκηση για τα Κύθηρα ήταν πάντα «συγκλίνουσες» προς το νοητό, και τελικά το πραγματικό πολιτικό βαρύκεντρο. Συγκεντρωτικές. «Ασύμμετρα» με αυτή την έννοια ήταν δύο σχήματα ενός «διοικητικού μπαρόκ», που «λανθάνουν» της προσοχής επειδή επιζούν ελάχιστα, σε ανώμαλες πολιτικές συνθήκες.
Πρώτο σχήμα: η νόθα, ληστρική και δούλη «αναβίωση» της Ιονικής ενότητας υπό τον φασιστικό πέλεκυ, την υπερδιετή περίοδο Ιταλικής κατοχής (Απρίλιος 1941-Σεπτέμβριος 1943). Στο πλαίσιο του μεθοδικού διαμελισμού της χώρας, τα Κύθηρα αποσπώνται από τη προπολεμική διοικητική τους ένταξη (Νομός Αττικοβοιωτίας, 1929), και εξαρτώνται από την εγκατεστημένη στη Κέρκυρα δικτατορική εξουσία του φασίστα επίτροπου Παρίνι.
Δεύτερο σχήμα: το 1916 τα Κύθηρα προσχωρούν στη Βενιζελική κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης. Όταν αργότερα συμφωνείται η επάνοδός τους στη διοίκηση της Αθήνας, οι Κυθήριοι υπογράφουν τη Διακήρυξη της Αυτονομίας της «Αυτόνομης Διοικήσεως Κυθήρων», τη 5η Μαΐου 1917. Καθώς μάλιστα οι αδιαπραγμάτευτοι Κυθήριοι υιοθετούν αυτολεξεί τις αποφάσεις της κυβέρνησης της Θεσσαλονίκης, δυνάμει διατάγματος της «Αυτονόμου Διοικήσεως», τα μικρά Κύθηρα θα κηρύξουν τον πόλεμο στην αυτοκρατορική Γερμανία!
Πηγή  http://dragonerarossa.gr/

O Δήμος Κυθήρων συμμετείχε στην έκθεση “Activetrip”




Oλοκληρώνοντας το πρόγραμμα τουριστικής προβολής στις εκθέσεις τουρισμού του πρώτου εξαμήνου του έτους 2016, ο Δήμος Κυθήρων συμμετείχε στην έκθεση “Activetrip” που πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 15 Μαΐου 2016 στην Πάτρα, στις εγκαταστάσεις του πολυχώρου “Αγορά Αργύρη”. Η έκθεση διοργανώθηκε από το Κέντρο Επικοινωνίας και Προβολής, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Συνδέσμου Των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA). Η Έκθεση πλαισιώθηκε από Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας, καθώς και από άλλες παράλληλες εκδηλώσεις με έμφαση στις νέες και ειδικές- εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Η τέλεση των εγκαινίων έγινε από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα και την Αντιπεριφειάρχη Πελοποννήσου κα. Κωνσταντίνα Νικολάκου. Παρευρέθηκαν επίσης βουλευτές, δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής, εκπρόσωποι περιφερειών, δημοτικών αρχών, τουριστικών φορέων, επιχειρηματίες του τουρισμού και πλήθος κόσμου ενώ ακολούθησε ημερίδα με θέμα τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και τον γαστρονομικό τουρισμό.Τον Δήμο Κυθήρων εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής και δημοτικός σύμβουλος κ. Μηνάς Κορώνης, και ο Δημοτικός υπάλληλος και υπεύθυνος τουριστικής προβολής του Δήμου κ. Παναγιώτης Γιαννιώτης. Στην λειτουργία του περιπτέρου βοήθησαν και Κυθήριοι φοιτητές που διαμένουν στην περιοχή της Πάτρας. Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις των εκπροσώπων του Δήμου μας με τουριστικά γραφεία της Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας τα οποία έχουν προγραμματίσει εκδρομές στα Κύθηρα το καλοκαίρι του 2016. Τέλος επισημάνθηκε από τους επισκέπτες της έκθεσης η ανάγκη συχνότερης σύνδεσης με πλοίο της Καλαμάτας και του Γυθείου με τα Κύθηρα, ειδικά μετά την ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου Τρίπολη - Σπάρτη.



ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ!

Κατά την εκλογική διαδικασία της 18ης Μαίου 2016, αναδείχθηκε η νέα διοίκηση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων για το υπόλοιπο της δημοτικής περιόδου. Η διαδικασία ήταν καθόλα άψογη και χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση από τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία. Το ειδικό εκλεκτορικό σώμα συνήλθε μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Κυθήρων κ. Χαρχαλάκη, ο οποίος εργάστηκε επί αρκετούς μήνες με τα στελέχη της Κυβέρνησης προκειμένου να ψηφιστούν οι απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, που εκκρεμμούσαν από το 2010. Η χθεσινή μέρα ήταν ιστορική, όχι μόνο για τον Θεσμό της Εγχωρίου Περιουσίας, αλλά και για τα Κύθηρα και Αντικύθηρα συνολικά.
Νέος Πρόεδρος της Επιτροπής αναδείχθηκε πανηγυρικά ο κ. Κομηνός Παναγιώτης του Δημητρίου, Οικονομολόγος, απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ, με εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία σε θέματα λογιστικά, μηχανογράφησης και ανάπτυξης λογισμικού και με πολύ μεγάλη προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Κομηνός κατέχει επίσης σημαντική εμπειρία στην διοίκηση της Εγχωρίου Περιουσίας, ως Μέλος και Αναπληρωτής Πρόεδρος τα τελευταία χρόνια. Τα νέα τακτικά μέλη της Επιτροπής είναι ο κ. Ιωάννης Βέζος, ο κ. Κουκάκης Εμμανουήλ, ο κ. Μυλωνόπουλος Κωνσταντίνος και ο κ. Χαραντζάς Ιωάννης.
Αναπληρωματικά Μέλη εξελέγησαν κατα σειρά εκλογής: 1) ο κ. Κουσουρής Σπυρίδων, 2) ο κ. Στάθης Εμμανουήλ, 3) ο κ. Μαρσέλλος Στυλιανός και 4) ο κ. Τριφύλλης Εμμανουήλ.
Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στα μέλη του ειδικού εκλεκτορικού σώματος που συμμετείχαν κατά τρόπο άψογο στην διαδικασία, στα τοπικά Μ.Μ.Ε. για την κάλυψη της διαδικασίας, τους υπαλλήλους του Δήμου και ειδικά τον κ. Γεώργιο Κασιμάτη που εκτελεί τα χρέη του Γραμματέα της Επιτροπής άμισθα επί σειρά ετών και στους υποψήφιους που συμμετείχαν στις εκλογές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Η ορκομωσία της νέας διοίκησης της Επιτροπής θα ανακοινωθεί.


Πηγή 

Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων

Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.
Την ημερομηνία αυτή του 1919 και κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και άρχισε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων.  200.000 - 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr





Η γενοκτονία των Ποντίων ( 1916 - 1923 ) με 353.000 νεκρούς αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη γενοκτονία του αιώνα μας.

Το Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916-1923. Η αναγνώριση αυτή, παρόλη την εβδομηκονταετή καθυστέρηση, δικαίωσε ηθικά τον ποντιακό ελληνισμό και συνέδεσε το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη. Γιατί η ήττα του 1922, η "νέα τάξη πραγμάτων" που επικράτησε τότε, με την απόλυτη συνενοχή ολόκληρου του ελλαδικού πολιτικού κατεστημένου, περιόρισαν ουσιαστικά όχι μόνο τα γεωγραφικά όρια του ελληνισμού αλλά και τα διανοητικά. 

Ο περιορισμός των πνευματικών νεοελληνικών οριζόντων είχε άμεση αντανάκλαση στη ελλειματική ιστορική μνήμη των σύγχρονων Ελλήνων.

Τι εννούμε με τον όρο "γενοκτονία" ; 

Η γενοκτονία ως όρος διαμορφώθηκε κυρίως στη δίκη της Νυρεμβέργης το 1945, όπου δικάστηκε η ηγεσία των ναζιστών εγκληματιών του πολέμου. Συγκεκριμένα ο όρος σημαίνει τη μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. 
Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις. 
Ο γενοκτόνος δεν εξοντώνει μια ομάδα για κάτι που έκανε, αλλά για κάτι που είναι. Στην περίπτωση των Ελλήνων του Πόντου, επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί. Πως και πότε διαπράχθηκε η γενοκτονία; 
Ο ποντιακός ελληνισμός, από την πτώση της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας ( 1461 ) γνώρισε συνεχείς διωγμούς, σφαγές, ξεριζωμούς και προσπάθειες για το βίαιο εξισλαμισμό και εκτουρκισμό του, με αποκορύφωμα τη συστηματική και μεθοδευμένη εξόντωση - γενοκτονία του αιώνα μας.
Επτά χρόνια μετά την άλωση της Πόλης, οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Τραπεζούντα. Η οθωμανική κατάκτηση του μικρασιατικού Πόντου μπορεί να διαριθεί σε τρεις περιόδους.

  • Η πρώτη αρχίζει με την άλωση της Τραπεζούντας το 1461 και λήγει στα μέσα του 17ου αιώνα. Την περίοδο αυτή οι Τούρκοι κρατούν μάλλον ουδέτερη στάση κατά των Ελλήνων του Πόντου.
  • Η δεύτερη αρχίζει στα μέσα του 17ου αιώνα και λήγει με το τέλος του πρώτου ρωσοτουρκικού πολέμου. Χαρακτηρίζεται με τη θρησκευτική βία κατά των χριστιανικών πληθυσμών. Κατά την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται οι ομαδικοί εξισλαμισμοί των ελληνικών πληθυσμών.
  • Η τελευταία περίοδος, που τελειώνει το 1922 υποδιαιρείται σε δύο υποπεριόδους. Η πρώτη αρχίζει με τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή, το 1774.



Χαρακτηρίζεται από τη συστηματική προσπάθεια των τοπικών αρχών να μην εφαρμόζουν προς όφελος των χριστιανώντους φιλελεύθερους νόμους. H δεύτερη υποπερίοδος αρχίζει το 1908 και χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη του τουρκικού εθνικισμού.
Από τους βαλκανικούς πολέμους και από τους επίσημους συμβούλους, των Γερμανών, οι Νεότουρκοι διδάχθηκαν ότι μονάχα με την εξαφάνιση των Ελλήνων και Αρμενίων θα έκαναν πατρίδα τους τη Μικρά Ασία. Οι διάφορες μορφές βίας δεν αρκούσαν για να φέρουν τον εκτουρκισμό.