Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ:Ο άγιος Χαράλαμπος και η επιδημία της πανούκλας στα Κύθηρα


Σήμερα γιορτάζει ο άγιος Χαράλαμπος, ο οποίος θεωρείται προστάτης των πανωλόβλητων.
Ναοί του αγίου στα Κύθηρα υπάρχουν στον Καραβά, στο Μυλοπόταμο, στα Πετροχειλιάνικα, στα Γερακιτιάνικα, στον Ποταμό 2 ναοί και στη Χώρα βήμα του αγίου μέσα στο ναό της αγίας Άννας.
Στην εικόνα του αγίου στην αγία Άννα υπάρχει η εξής επιγραφή: «ΛΥΜΗΣ ΟΛΕΘΡΟΥ ΛΙΣΣΟΜΑΙ ΣΟΙ ΠΑΜΜΕΔΩΝ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΡΕΕΙΝ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ» η οποία σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει: Παντοδύναμε, σε ικετεύω, να διαφυλάττεις άτρωτους από την ολέθρια λοιμική αυτούς που με τιμούν.
Λοιμική ήταν η βουβωνική πανούκλα που ήρθε από την ανατολή, και αφάνισε το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης. Στον καιρό των Ενετών η πανούκλα ήρθε και στα Κύθηρα το 1647, το 1690 και το 1719. Φοβερή μάστιγα για το νησί, με μεγάλες απώλειες, με απομόνωση των μολυσμένων και των ύποπτων ατόμων και ολόκληρων περιοχών και με έντονη ξενοφοβία.
Οι βενετικές αρχές επέδειξαν μεγάλη ευαισθησία σε θέματα υγιεινής και δημιούργησαν τα λοιμοκαθαρτήρια το 17ο αι. στις κτήσεις τους στον Ελλαδικό χώρο.
Σε μια άλλη εικόνα του αγίου στα Κύθηρα ο άγιος απεικονίζεται να κρατεί από τα μαλλιά ένα μαύρο δαίμονα, προσωποποίηση της πανούκλας.
ΠΗΓΗ  eleniharou.gr

«Καμπάνες» για το χύμα τσίπουρο! Τα πρώτα πρόστιμα που επιβλήθηκαν άγγιξαν τις 25.000 ευρώ

 
Πρόστιμα αθροιστικού ύψους 24.500 ευρώ επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας επιχειρησιακής δραστηριότητας για την πάταξη του παρεμπορίου, εκ μέρους της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ενώ φαίνεται ότι η αγορά προσαρμόζεται στις διατάξεις για την πώληση χύμα τσίπουρου καθώς σε 85 ελέγχους σε καταστήματα μαζικής εστίασης βεβαιώθηκαν συνολικά 7 παραβάσεις.
Πιο αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε εκ μέρους του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων:
1) Κατά το χρονικό διάστημα από 03.02.2020 έως 09.02.2020 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 296 έλεγχοι και βεβαιώθηκαν συνολικά 40 παραβάσεις.
2) Σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και την συνδρομή των τοπικών, δημοτικών και περιφερειακών, αρχών οι επιχειρήσεις ελέγχου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου έλαβαν χώρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη.
3) Ελέγχθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν δεκάδες είδη παρεμπορίου (περισσότερα από 1.120 τεμάχια), κυρίως απομιμητικά, τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά.
4) Επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας, κ.α. συνολικού ύψους 18.000 ευρώ.
5) Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 85 έλεγχοι σε καταστήματα μαζικής εστίασης, κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν 7 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα, συνολικού ύψους 6.500 ευρώ, που αφορούσαν σε παραπλανητική ένδειξη επί τιμοκαταλόγων για το προϊόν τσίπουρο και το προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διημέρων). Ο μικρός αριθμός παραβάσεων αποδεικνύει τη συμμόρφωση των καταστηματαρχών με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία περί διάθεσης τσίπουρου σε καταστήματα μαζικής εστίασης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Η ΑΒΛΕΜΟΝ Ν.Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό ό,τι από την Κυριακή 1 Μαρτίου 2020,το Ε/Γ - Ο/Γ ΟΝΙΣ θα δρομολογηθεί στη γραμμή Λαύριο - Κέα - Κύθνο.


ΤΑΚΤΙΚΗ ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΙΗ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ


Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, 18:30
Αίθουσα της Φιλαρμονικής στον Ποταμό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλαρμονικής Ποταμού Κυθήρων προσκαλεί τα μέλη του σωματείου στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση, που θα γίνει στην αίθουσα της φιλαρμονικής, πάνω από το Πνευματικό Κέντρο του Ποταμού, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 6:30 το απόγευμα.

Τα θέματα είναι:

1 Απολογισμός διοικητικών πεπραγμένων χρήσης 2019 και οικονομικός απολογισμός από το Δ.Σ. ανάγνωση της έκθεσης της εξελεγκτικής επιτροπής, συζήτηση επ’ αυτών και ψηφοφορία έγκρισης του οικονομικού απολογισμού και των διοικητικών πεπραγμένων της παραπάνω χρήσης.
2 Απαλλαγή από κάθε ευθύνη των απερχόμενων, Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής και εκλογή νέων.
3 Ανάθεση εργασίας για διδασκαλία και διεύθυνση της μπάντας της φιλαρμονικής
4. Αρχαιρεσίες προς ανάδειξη νέου Δ.Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής για τα έτη 2020-2023
Καλούμε όλα τα μέλη μας, παλαιά και νέα, να δώσουν το παρόν καθώς και όσους θα ήθελαν να γραφτούν ως νέα μέλη και να παρακολουθούν από κοντά τις δραστηριότητές μας.

τα μέλη του Δ.Σ.

Παναγιώτης Λευθέρης, πρόεδρος
Γιάννης Κασιμάτης, αντιπρόεδρος
Στέλλα Καϊδετσή, γραμματέας
Μάνος Τριφύλλης, ταμίας
Μάνος Βασιλάκης, μέλος