Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα με ελαιοπαραγωγούς του αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας

Στη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα με ελαιοπαραγωγούς του αγροτικού Συνεταιρισμού Πετρίνας,
ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο θέμα της χαμηλής τιμής και επιτέθηκε στον υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης & Τροφίμων, με αφορμή τη δήλωσή του πως «τα θέματα αυτά τα ρυθμίζει η αγορά».

Ο Αλ. Τσίπρας κατέθεσε επίσης την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία νέου θεσμικού συμβουλίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελαιοκομίας.
[Πηγή: ΕΡΤ]


Ο θρυλικός Γέρος του Μωριά στα Κύθηρα.

Ο θρυλικός Γέρος του Μωριά στα Κύθηρα. 

Τα ξημερώματα της 4ης Φεβρουαρίου του 1843, πριν 177 χρόνια ακριβώς, φεύγει από τη ζωή μια ηρωική μορφή, συνώνυμη με τον αγώνα του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, ας θυμηθούμε το πέρασμά του από τα Κύθηρα, όπως περιγράφεται στο σχετικό απόσπασμα από το έργο του : "Διήγησις συμβάντων της Ελληνικής φυλής", το οποίο, πιστεύω, προκαλεί τεράστια συγκίνηση κάθε φορά που το ακούμε.

"Επήγαμε τέλος πάντων εις το Τζηρίγο με μια μεγάλη φουρτούνα και αράξαμε σε ένα χωριό, Ποταμό λεγόμενον. Εκεί ευρήκαμεν έναν από τους Γιατρακαίους και μας είπε ότι δεν κάμνει να φανερωθήτε μέσα εις την Χώραν ως Κολοκοτρώνης. Επήγαμεν εις τον διοικητήν του Τζηρίγου, Αρβανιτάκην λεγόμενον...Ο Πρύτανις μας εμάλωσε, διατί είμεθα αρματωμένοι. Επήγα εις τον κομαντάτε τον Ρώσο, του εδιηγήθηκα με την αλήθεια ποίοι είμεθα, πως εκαταντήσαμεν και έτσι διέταξε να μας περιποιηθούν και να μας δώσουν από όλα".


Στην επομένη παράγραφο του έργου του περιγράφεται η επίσκεψή του στο μοναστήρι της Αγίας Μονής. Πρόκειται για μοναστήρι της Αρκαδίας και κακώς (όπως νεότερες έρευνες έδειξαν) η επίσκεψη αυτή συνδέθηκε με το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μόνης των Κυθήρων.
(βλέπε σχετικά άρθρο του Εμμανουήλ Καλλίγερου στην εφημερίδα Κυθηραϊκά-Νοέμβριος 2016 με τίτλο: "Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα Κύθηρα και η Αγία Μόνη").


ΠΗΓΗ 
Γιώργος Λουράντος


ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ:ΑΔΕΙΑ ΑΙΟΛΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ¨ΦΟΙΝΙΚΙΕΣ¨

diavgeia.gov.gr
Περιμένουμε με Δελτίο Τύπου και την επίσημη τοποθέτηση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων &Αντικυθήρων για το θέμα.
adelin 107,3 fm 




ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


Επίσκεψη Τσίπρα στη Λακωνία


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα επισκεφτεί τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου το νομό Λακωνίας, στο πλαίσιο του δημοκρατικού καλέσματος για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, έχει ως εξής:
15:30 Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας Λακωνίας και συζήτηση με ελαιοπαραγωγούς
19:00 Ομιλία στην Σπάρτη στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
ΠΗΓΗ  documentonews.gr

Άδεια παραγωγής 34,5 MW στη θέση «Κοκκίνου» της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του Δήμου Μονεμβασιάς


αιολικός σταθμός εγκατεστημένης ισχύος 34,5 MW και μέγιστης παραγόμενης ισχύος 30 MW στη θέση «Κοκκίνου» της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του Δήμου Μονεμβασιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «PIRITIUM A.E.».
 energypress.gr/

Άδεια παραγωγής 30 MW και στη θέση Μερμηγκάρης» του Δήμου Κυθήρων

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Αιολικός σταθμός εγκατεστημένης ισχύος 34,5 MW και μέγιστης παραγόμενης ισχύος 30 MW στη θέση «Μερμηγκάρης» του Δήμου Κυθήρων της Περιφέρειας Αττικής, στην εταιρεία με την επωνυμία «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «PIRITIUM A.E.».
 energypress.gr

Η ΡΑΕ, εν αγνοία της δημοτικής αρχής Κυθήρων, αδειοδότησε αιολικό πάρκο σε έκταση του δήμο


Κατεπείγουσα επιστολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) απέστειλε ο δήμαρχος Κυθήρων  Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ζητώντας έγγραφες εξηγήσεις σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ για τη χορήγηση άδειας αιολικού πάρκου στα Κύθηρα (στη θέση ‘Φοινικίες’) σε έκταση που ανήκει στο Δήμο και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση της δημοτικής αρχής!
Την απόφαση, ο δήμος πληροφορήθηκε εκ των υστέρων από σχετική ανάρτηση στη Διαύγεια! 

“Η ως άνω απόφαση μας εξέπληξε καθώς στην εν λόγω περιοχή, όπως και στην περιοχή «Μερμηγκάρης», όπου σύμφωνα με δημοσιεύσεις στον τύπο φέρεται να έχει χορηγηθεί όμοια άδεια εγκατάστασης αιολικού σταθμού, δεν υπάρχουν ιδιωτικές εκτάσεις, αλλά εκτάσεις ανήκουσες κατά πλήρη κυριότητα στο δήμο, τις οποίες διαχειρίζεται το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων» σύμφωνα με το άρθρο 84 του Ν.1416/84 και το Π.Δ. 272/85 όπως ισχύει, ενώ και το Ελληνικό Δημόσιο, δεν διαθέτει απολύτως κανένα ακίνητο στις εν λόγω περιοχές” τονίζει στην επιστολή του ο δήμαρχος Κυθήρων.
Όπως αναφέρει σχετικά ο δήμος, «ερωτηματικά  προκαλεί το γεγονός, ότι με βάση την απόφαση της ΡΑΕ, η αίτηση της ενδιαφερόμενης εταιρείας για την κατασκευή αιολικού πάρκου στα Κύθηρα, υποβλήθηκε το 2007, ενώ τα συμπληρωματικά στοιχεία προσκομίστηκαν το 2020, δηλαδή 13 χρόνια μετά!
Σε κάθε περίπτωση, ο δήμος μας θα προβεί σε κάθε ενέργεια για την διασφάλιση της νομιμότητας και των ιδιοκτησιακών του δικαιωμάτων και την προστασία του φυσικού, οικιστικού, ανθρωπογενούς και πολιτιστικού περιβάλλοντος του τόπου μας».

 .localit.gr

Η νεκρώσιμος ακολουθία του Θεοδώρου Ι. Μαγουλά θα γίνει τη Τρίτη 4/2 στις 14.00 από το Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στο κοιμητήριο του Σχιστού.


Η νεκρώσιμος ακολουθία του Θεοδώρου Ι. Μαγουλά θα γίνει τη Τρίτη 4/2 στις 14.00 από το Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στο κοιμητήριο του Σχιστού. Η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στο Σύλλογο Κοινωφελών Έργων Μυλοποτάμου Κυθήρων.

ΚΙΠΑ:Παρουσίαση του προγράμματος «Μονοπάτια Κυθήρων» στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Παρουσίαση του προγράμματος «Μονοπάτια Κυθήρων»
στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο

Με απόλυτη επιτυχία, παρουσιάστηκε στις 21 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κυθήρων το έργο που έχει γίνει στα Κυθηραϊκά Μονοπάτια. Την παρουσίαση έκαναν οι: κ.Γιώργος Π. Κασιμάτης, Πρόεδρος του Κυθηραϊκού Ιδρύματος Πολιτισμού και Ανάπτυξης (ΚΙΠΑ), ο κ.Αλέξης Κατσαρός, Υπεύθυνος Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και ο κ.Ρήγας Ζαφειρίου, Τεχνικός Σύμβουλος, Διευθυντής του Προγράμματος μονοπατιών του ΚΙΠΑ και Ερευνητής/Σύμβουλος του MedINA.
Η παρουσίαση έγινε στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου Κυθήρων, της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας, του ΚΙΠΑ και του MedINA που είναι ορόσημο για την ανάπτυξη του δικτύου μονοπατιών των Κυθήρων και των Αντικυθήρων. Σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία του έργου είναι η αποτελεσματική συνεργασία των τεσσάρων φορέων του προγράμματος, όπως και η συνεχής ηθική και οικονομική υποστήριξη από τον Δήμο Κυθήρων και ιδιαίτερα του Δημάρχου Κυθήρων, κ. Χαρχαλάκη, ο οποίος εξ’ αρχής αγκάλιασε το έργο.
Έγινε λεπτομερής αναφορά στο έργο που έχει εκτελεστεί, καθώς και στα οφέλη από τον πεζοπορικό τουρισμό. Το δίκτυο μονοπατιών των Κυθήρων έχει να επιδείξει μια σειρά από καινοτομίες. Καταρχήν, είναι ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 13 θεματικών διαδρομών, που φτάνει τα 100 χιλιόμετρα.

Οι διαδρομές αυτές έχουν αναβαθμισμένη κυκλική σχεδίαση, βασισμένη στη βέλτιστη εμπειρία των επισκεπτών. Είναι πλήρως σηματοδοτημένες και αναδεικνύουν την εναλλαγή των τοπίων και τον πλούτο αξιοθέατων του νησιού. Παράλληλα, το δίκτυο μονοπατιών του νησιού, απέκτησε τη νέα ταυτότητα ‘Kythera Trails’, υλοποιώντας σταδιακά μια εκτενή δέσμη δράσεων μάρκετινγκ (διαδίκτυο, τύπος, συνέδρια κτλ). Επιπροσθέτως, δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων που αποτελείται από 320 σημεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κατά μήκος των διαδρομών, αλλά και ένα αρχείο τοπικής γνώσης ως αποτέλεσμα της εθνογραφικής μελέτης που έχει λάβει. Πρόσφατα, δύο κυθηραϊκά μονοπάτια έγιναν τα πρώτα στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκαν με το σήμα ‘Green Flag Trails’(Μονοπάτια με Πράσινη Σημαία).
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα οικονομικά οφέλη της τοπικής κοινωνίας από την πεζοπορία. Η πεζοπορία είναι πλέον η δημοφιλέστερη δραστηριότητα στον κλάδο τουρισμού περιπέτειας, που είναι από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους παγκοσμίως. Οι πεζοπόροι μένουν περισσότερο σε έναν προορισμό, ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από το μέσο επισκέπτη και ταξιδεύουν κυρίως Άνοιξη και Φθινόπωρο, επιμηκύνοντας τη σεζόν. Τα μονοπάτια είναι μια από τις αποδοτικότερες επενδύσεις για τα Κύθηρα, με ταχύτατη απόσβεση Ενισχύεται η τοπική οικονομία και η βιωσιμότητα μικρών και μεσαίων κυθηραϊκών επιχειρήσεων. Οι έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό των κερδών από τον πεζοπορικό τουρισμό (67%) που μένει στην τοπική κοινωνία είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από το μαζικό (14%).
Στα 10 αυτά χρόνια του προγράμματος, έχουν δαπανηθεί συνολικά γύρω στα 300.000€. Τα χρήματα προήλθαν από τον Δήμο Κυθήρων, από χορηγίες οργανισμών, επιχειρήσεων, ιδιωτών και ένα μεγάλο μέρος από τους απόδημους Κυθήριους της Αυστραλίας.


Σύμφωνα όμως με στοιχεία που συλλέξαμε, κυρίως από τις οργανωμένες περιπατητικές ομάδες που επισκέφτηκαν τα Κύθηρα, έχει δημιουργηθεί σημαντικό οικονομικό όφελος για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού. Μόνο κατά την περίοδο 2012 - 2017, η τοπική οικονομία ενισχύθηκε με 1.500.000€ από τον πεζοπορικό τουρισμό (εστίαση, διαμονή, μετακίνηση και αγορές). Το ποσό αυτό θα ήταν πολύ μεγαλύτερο αν υπολογίζαμε και τους μεμονωμένους πεζοπόρους, που είναι και οι περισσότεροι.
Η παρουσίαση έκλεισε με την ανάγκη να χτίσουμε ένα κοινό όραμα για την ποιοτική τουριστική ανάπτυξη των Κυθήρων, αναδεικνύοντας το δίκτυο μονοπατιών μας ως ένα από το πιο ολοκληρωμένα, καινοτόμα και διεθνώς αναγνωρισμένα στην Ελλάδα.
Οι στόχοι του προγράμματος μονοπατιών για τους επόμενους μήνες είναι:
Βοηθητικό και προωθητικό υλικό για τα μονοπάτια (χάρτες, mobile app, κινηματογραφικά σποτ, φωτογραφίες).
Συντήρηση των μονοπατιών
Επέκταση του δικτύου στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα, φτάνοντας τα 150 χλμ.
Κατάρτιση και δίκτυο συνεργασίας επαγγελματιών τουρισμού.
Αποκατάσταση μικροφραγμάτων Καραβά Αποκατάσταση και επισκεψιμότητα φαραγγιών
Διάνοιξη διαδρομών για την ορεινή ποδηλασία.



Κύθηρα, 24 Ιανουαρίου 2020

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Κατεπείγουσα επιστολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)


Κατεπείγουσα επιστολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) απέστειλε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ζητώντας έγγραφες εξηγήσεις σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ για τη χορήγηση άδειας αιολικού πάρκου στα Κύθηρα (στη θέση ‘Φοινικίες’), την οποία ο Δήμος πληροφορήθηκε από τη Διαύγεια και χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση.
Ερωτηματικά  προκαλεί το γεγονός, ότι με βάση την απόφαση της ΡΑΕ, η αίτηση της ενδιαφερόμενης εταιρείας για την κατασκευή αιολικού πάρκου στα Κύθηρα, υποβλήθηκε το 2007, ενώ τα συμπληρωματικά στοιχεία προσκομίστηκαν το 2020, δηλαδή 13 χρόνια μετά!
Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος μας θα προβεί σε κάθε ενέργεια για την διασφάλιση της νομιμότητας και των ιδιοκτησιακών του δικαιωμάτων και την προστασία του φυσικού, οικιστικού, ανθρωπογενούς και πολιτιστικού περιβάλλοντος του τόπου μας.

Δείτε την επιστολή εδώ

ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ 34,5 MW και μέγιστης παραγόμενης ισχύος 30 MW στη θέση «Φοινικιές» του Δήμου Κυθήρων


Αιολικός σταθμός εγκατεστημένης ισχύος 34,5 MW και μέγιστης παραγόμενης ισχύος 30 MW στη θέση «Φοινικιές» του Δήμου Κυθήρων της Περιφέρειας Αττικής, στην εταιρεία με την επωνυμία «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «PIRITIUM A.E.». 

energypress.gr