Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020

Ο θρυλικός Γέρος του Μωριά στα Κύθηρα.

Ο θρυλικός Γέρος του Μωριά στα Κύθηρα. 

Τα ξημερώματα της 4ης Φεβρουαρίου του 1843, πριν 177 χρόνια ακριβώς, φεύγει από τη ζωή μια ηρωική μορφή, συνώνυμη με τον αγώνα του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, ας θυμηθούμε το πέρασμά του από τα Κύθηρα, όπως περιγράφεται στο σχετικό απόσπασμα από το έργο του : "Διήγησις συμβάντων της Ελληνικής φυλής", το οποίο, πιστεύω, προκαλεί τεράστια συγκίνηση κάθε φορά που το ακούμε.

"Επήγαμε τέλος πάντων εις το Τζηρίγο με μια μεγάλη φουρτούνα και αράξαμε σε ένα χωριό, Ποταμό λεγόμενον. Εκεί ευρήκαμεν έναν από τους Γιατρακαίους και μας είπε ότι δεν κάμνει να φανερωθήτε μέσα εις την Χώραν ως Κολοκοτρώνης. Επήγαμεν εις τον διοικητήν του Τζηρίγου, Αρβανιτάκην λεγόμενον...Ο Πρύτανις μας εμάλωσε, διατί είμεθα αρματωμένοι. Επήγα εις τον κομαντάτε τον Ρώσο, του εδιηγήθηκα με την αλήθεια ποίοι είμεθα, πως εκαταντήσαμεν και έτσι διέταξε να μας περιποιηθούν και να μας δώσουν από όλα".


Στην επομένη παράγραφο του έργου του περιγράφεται η επίσκεψή του στο μοναστήρι της Αγίας Μονής. Πρόκειται για μοναστήρι της Αρκαδίας και κακώς (όπως νεότερες έρευνες έδειξαν) η επίσκεψη αυτή συνδέθηκε με το Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Μόνης των Κυθήρων.
(βλέπε σχετικά άρθρο του Εμμανουήλ Καλλίγερου στην εφημερίδα Κυθηραϊκά-Νοέμβριος 2016 με τίτλο: "Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στα Κύθηρα και η Αγία Μόνη").


ΠΗΓΗ 
Γιώργος Λουράντος


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου