Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Νήσων:Εγινε το πρώτο βήμα για την νομιμοποίηση του Λιμένα Διακοφτίου Κυθήρων.

Εγινε το πρώτο βήμα για την νομιμοποίηση του Λιμένα Διακοφτίου Κυθήρων. Σε συνέχεια της συνάντησης εργασίας τον Ιανουάριο του 2021 μεταξυ ΓΓ Ναυτιλίας, διευθυντή ΓΓ δημόσιας περιουσίας κ. Αριστομένη Μπίνη, της κτηματικης υπηρεσίας Πειραιά , της Περιφέρειας Αττικής και στελεχών του Δήμου Κυθήρων ενεργοποιήθηκε και συγκροτήθηκε η αρμόδια επιτροπή για την χάραξη του αιγιαλού και παραλίας , γεγονός που δεν είχε συμβεί για χρόνια. Η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και απέστειλε στις 19/2/21 στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής το πόρισμα της προκειμένου να εκδώσει σχετική απόφαση. Αυτό είναι το πρώτο αλλά καθοριστικό βήμα για τη νομιμοποίηση του λιμένα ο οποίος θεωρείται μη νόμιμος από την δεκαετία του 90 . Το δημοτικό Λιμενικό ταμείο θα έχει πλέον τη δυνατότητα να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες συντήρησης, αποκατάστασης κ αναβάθμισης του λιμένα που τόσο έχει ανάγκη. Ένα εξαιρετικό νέο αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ:Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη έσπασαν σήμερα κάθε ρεκόρ της υποκρισίας και θράσους.

Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής

Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη έσπασαν σήμερα κάθε ρεκόρ της υποκρισίας και θράσους. Προκαλούν την κοινή γνώμη.

Αλήθεια ποιος διόρισε στο Εθνικό Θέατρο τον «επικίνδυνο», όπως ομολόγησαν  κ. Λιγνάδη;

Αλήθεια ποιος επί εβδομάδες προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση;

Την απάντηση πλέον την γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες. Και για τα δύο ερωτήματα.

Η κ. Μενδώνη, με εντολή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.

Η υπόθεση έχει ήδη πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και δεν πείθει κανέναν η σημερινή καθυστερημένη αντίδραση της Κυβέρνησης.

Σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε παραιτηθεί. Αλλά εδώ για την Κυβέρνηση της ΝΔ η λέξη «φιλότιμο», είναι απόλυτα άγνωστη.

Ντροπή!

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ:Tο ζήτημα της Χύτρας έχει ξεκαθαριστεί και έχει μπει κατά την προσωπική μου άποψη στη σωστή του διάσταση.

Μετά τη σημερινή κοινή συνάντηση Δημάρχου, Προέδρου Εγχωρίου Περιουσίας και Προέδρου Τουριστικής Επιτροπής και με το Δελτίο Τύπου που ανακοινώθηκε, το ζήτημα της Χύτρας έχει ξεκαθαριστεί και έχει μπει κατά την προσωπική μου άποψη στη σωστή του διάσταση. Η Εγχώριος ΔΕΝ έχει προχωρήσει σε διακήρυξη για τη μίσθωση της Σπηλιάς της Χύτρας, αλλά έχει πάρει μια κατ΄ αρχήν απόφαση η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς (Δήμος, Τουριστική Επιτροπή, Σύλλογος Καταλυμάτων κλπ) που θα πουν τις απόψεις τους για το θέμα.

Η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου θα συνεδριάσει κατά το αμέσως προσεχές διαστημα όχι μόνο για αυτό το θέμα αλλά και για όλα τα τρέχοντα τουριστικά ζητήματα ενόψει του καλοκαιριού (πρόγραμμα προβολής, νέο λογότυπο και Destination Branding, πτήσεις από Θεσσαλονίκη και άλλα).
Ως Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής, δηλώνω για ακόμα μία φορά ότι η Επιτροπή ΔΕΝ έχει καθοριστικές αρμοδιότητες ούτε αποφασίζει για τουριστικά ζητήματα, αλλά μόνο προτείνει και εισηγείται σχετικά θέματα προς το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο ρόλος της δηλαδή είναι εισηγητικός και όχι αποφασιστικός.
Τέλος, επιθυμώ να συγχαρώ το πρώτο Δ.Σ. του νεοσύστατου Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Κυθήρων «CeriGO», που πρόσφατα ιδρύθηκε μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων και είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλει θετικά και με προτάσεις στην τουριστική προβολή και ανάπτυξη του νησιού.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ:Aκυβερνησία του Φ/Γ ''KING 2''στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. νοτιοανατολικά του Γυθείου

Ενημερώθηκαν βραδινές ώρες χθες οι Λιμενικές Αρχές Γυθείου και Νεάπολης Βοιών από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για ακυβερνησία του Φ/Γ ''KING 2'' σημαίας Κομόρες, στη θαλάσσια περιοχή 3,5 ν.μ. νοτιοανατολικά του Γυθείου, με 20 άτομα πλήρωμα, χωρίς ο Πλοίαρχος να αιτεί συνδρομή.

Σύμφωνα με δήλωση του Πλοιάρχου η ακυβερνησία οφείλεται σε κακή ποιότητα καυσίμων και στο σημείο μετέβη το σκάφος «ΤΖΑΚ ΣΠΑΡΟΟΥ» Ν.Γ. 112  προς ανεφοδιασμό του εν λόγω Φ/Γ με καύσιμα, ενώ στη συνέχεια το “KING 2” προσέγγισε το λιμένα Γυθείου, όπου αγκυροβόλησε με ασφάλεια. 
Από το Λιμεναρχείο Γυθείου απαγορεύτηκε ο απόπλους του Φ/Γ πλοίου μέχρι προσκόμισης πιστοποιητικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα νηογνώμονα, ενώ επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις.

ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ:Το 2012 η τότε Κυβέρνηση επεχείρησε να ΠΟΥΛΗΣΕΙ σε ιδιώτες τη νησίδα Χύτρα.(έγγραφα)

Το 2012 η τότε Κυβέρνηση επεχείρησε να ΠΟΥΛΗΣΕΙ σε ιδιώτες τη νησίδα Χύτρα. Εάν αυτό είχε γίνει (όπως έγινε με άλλα μικρά νησιά), το μάζεμα της Σεμπρεβίβας και η Σπηλιά της Χύτρας θα ήταν τα πρώτα θύματα των αδηφάγων ιδιωτικών συμφερόντων και οι κύριοι χαμένοι οι ίδιοι οι Κυθήριοι.

Ευτυχώς, μισή χούφτα άνθρωποι τότε, όχι πάνω από 5-10, φέραμε τον κόσμο ανάποδα για να βγει η Χύτρα από αυτή τη λίστα. Τα καταφέραμε. Τότε ήμασταν μόνοι μας. ΚΑΝΕΝΑΣ δεν διέρρηξε τα ιμάτιά του για την απόφαση πώλησης.






Ν. Κασιμάτη: Τραγική η υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας και αδίστακτη η κυβερνητική στοχοποίηση των ηρώων γιατρών και νοσηλευτών που μάχονται τον COVID-19


Η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίνα Κασιμάτη, καταθέτει Κοινοβουλευτική Αναφορά την με αρ. πρωτ. 8117/18-02-2021 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας "Άγιος Παντελεήμων", με την οποίαν καταγγέλλουν την αβάσταχτη πίεση που δέχεται το νοσοκομείο, με δεδομένη την τραγική υποστελέχωση.

Η Βουλευτής Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίνα Κασιμάτη, δηλώνει πως η επιπρόσθετη στοχοποίηση του υγειονομικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας από την κυβέρνηση είναι αδίστακτη και μη ανεκτή, και προωθεί την επιστολή της Γενικής Συνέλευσης Γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας "Άγιος Παντελεήμων" με τα αιτήματά τους που αφορούν αποκλειστικά και μόνο στη δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον:

· να καλυφθούν άμεσα όλες οι κενές θέσεις στο νοσοκομείο με μόνιμο προσωπικό,

· να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί, συμβασιούχοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας,

· να σταματήσουν εδώ και τώρα οι απαράδεκτες αποφάσεις της Διοίκησης της 2ης Υ.Π.Ε. για αναγκαστικές μετακινήσεις, όπως των γιατρών από τη ΜΕΘ και τη ΜΕΝΝ,

· να σταματήσει τώρα η Διοίκηση τη μετάθεση ευθυνών τους στους γιατρούς και το λοιπό προσωπικό, αποποιούμενη τις δικές της,

· τέλος, ενόψει της σημερινής εφημερίας (19/2) απαιτείται από τη Διοίκηση να καταρτίσει, να υπογράψει και να κοινοποιήσει συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης της εφημέρευσης των κλινικών και τμημάτων, της νοσηλείας των ασθενών COVID και μη.

Οι γιατροί προειδοποιούν πως δεν θα επιτρέψουν ξανά φαινόμενα, όπου στελέχη της Κυβέρνησης αντί να απολογούνται για την κατάσταση στις πτέρυγες νοσηλείας, στις ΜΕΘ και στα ΤΕΠ, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στοχοποιούν τους νοσοκομειακούς γιατρούς για να αποσείσουν τις δικές τους κυβερνητικές ευθύνες.

Επισυνάπτεται η αναφορά της βουλεύτριας και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας "Άγιος Παντελεήμων".

Η αναφορά της βουλεύτριας
Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας

Προσλήψεις 1.030 ειδικών φρουρών για τη φύλαξη των ΑΕΙ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος A’ 25/17.02.2021 ο ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4777: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις»


Ειδικότερα στο άρθρο 18 (Σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) προβλέπεται η πρόσληψη των 1.030 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν τη νέα Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Συγκεκριμένα, συνιστώνται Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.), οι οποίες συγκροτούνται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται για τον σκοπό αυτό σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 2734/1999 (Α΄ 161).

• Tο παραπάνω προσωπικό διατίθεται σε Α.Ε.Ι. με κριτήριο την ύπαρξη και την έκταση των αναγκών που διαπιστώνονται και ανακατανέμεται ανάλογα με τις περιστάσεις, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. συνεργάζεται με τον πρύτανη ή τον αρμόδιο αντιπρύτανη, καθώς και με τις αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα του ιδρύματος. Οι διοικήσεις των Α.Ε.Ι. διευκολύνουν το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, όπως αυτά ορίζονται.

• Αποστολή των Ο.Π.Π.Ι. είναι η προστασία και ασφάλεια τόσο των προσώπων που βρίσκονται στους χώρους των Α.Ε.Ι., όσο και των υποδομών αυτών. Οι Ο.Π.Π.Ι. είναι αρμόδιες για την άσκηση αστυνομικών καθηκόντων εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. και ιδίως για: α) Την πρόληψη της τέλεσης και την αντιμετώπιση κάθε αξιόποινης πράξης εντός των χώρων των Α.Ε.Ι., β) τη στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων μαζί με το προσωπικό των Α.Ε.Ι., γ) την πραγματοποίηση περιπολιών στο πλαίσιο των καθηκόντων της περ. α΄. Κατά την άσκηση των καθηκόντων του, το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. δεν φέρει πυροβόλο όπλο, συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και ασκεί όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες σύμφωνα και με την παρ. 3 του άρθρου 3 του ν. 4485/2017

 Για τη συγκρότηση των Ο.Π.Π.Ι. συνιστώνται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χίλιες τριάντα (1.030) οργανικές επί θητεία θέσεις ειδικών φρουρών, οι οποίες κατανέμονται σε Υπηρεσίες, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 18 του ν. 2800/2000 (Α΄ 41). Το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. υπάγεται στην Ελληνική Αστυνομία, η εν γένει υπηρεσιακή του κατάσταση ρυθμίζεται από τις πάγιες διατάξεις που διέπουν το αστυνομικό προσωπικό και τους ειδικούς φρουρούς και η μισθοδοσία του βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

ΕΛ.ΑΣ:ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΕΚΡΥΒΕ ΤΑ ΧΑΣΙΣΙΑ ΗΜΕΔΑΠΟΣ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ

Συνελήφθη ημεδαπός στη Λέσβο, για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

Κατασχέθηκαν -2.100- περίπου γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης (χασίς)

Σ υνελήφθη, χθες (18-02-2021) στην ευρύτερη περιοχή της Γέρας στη Λέσβο, μετά από οργανωμένη επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Γέρας, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία, για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών .

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, παρουσία δικαστικού λειτουργού και με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου « KULLO », στην οικία του συλληφθέντα, καθώς και σε παρακείμενη αποθήκη ιδιοκτησίας του, στην παραπάνω περιοχή , κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δεκατρείς (13) συσκευασίες, που περιείχαν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης (χασίς), βάρους -2.100- περίπου γραμμαρίων.

Κατά την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε ότι, οι παραπάνω ποσότητες ναρκωτικών προορίζονταν για διάθεση σε τρίτους, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.

Η ΤΑΙΝΙΑ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ:O αδελφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους: Πανελλαδική προβολή της βραβευμένης ιταλικής ταινίας

Στο πλαίσιο μιας νέας κινηματογραφικής συνεργασίας που στοχεύει να προωθήσει ταινίες για παιδιά και νέους, βραβευμένες από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας και το CineDoc KIDS προβάλουν από κοινού την βραβευμένη ιταλική ταινία My Brother Chases Dinosaurs, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Εμπνευσμένη από μια αληθινή ιστορία, O Αδελφός Μου Κυνηγάει Δεινόσαυρους είναι μια χιουμοριστική, οικογενειακή ταινία για την ατέλεια και την ποικιλομορφία. Ο Τζακ έχει έναν αδερφό, τον Τζο, ο οποίος έχει σύνδρομο Down. Ως παιδί, ο Τζακ πίστευε το τρυφερό ψέμα που του είπαν οι γονείς του, πως ο Τζο ήταν ξεχωριστός και είχε υπερδυνάμεις. Ωστόσο, τώρα που πρόκειται να πάει στο λύκειο, ο Τζακ δεν πιστεύει πια ότι ο αδερφός του είναι υπερήρωας. 

Στην πραγματικότητα, σχεδόν ντρέπεται για αυτόν, ειδικά από τότε που γνώρισε την Αριάνα, την πρώτη αγάπη της ζωής του. Το να προσέχει τον μικρό του αδερφό και την απρόβλεπτη συμπεριφορά του σύντομα γίνεται βάρος, σε σημείο που ο Τζακ προσποιείται ότι δεν έχει αδερφό και κρύβει την ύπαρξη του Τζο από τους νέους του συμμαθητές και, κυρίως, από την Αριάνα. Μα δεν μπορείς να αγαπηθείς όπως είσαι, αν δεν μπορείς να αγαπήσεις κάποιον παρά τις ατέλειές του και αυτό είναι ένα μάθημα ζωής που θα πρέπει να μάθει ο Τζακ. Ο αδερφός του, ο Τζο, θα είναι αυτός που θα του το διδάξει, με τον ειλικρινή του τρόπο, τη μοναδική του οπτική και τα απλά αλλά περιέργως σοφά λόγια του.

Η ταινία απέσπασε το βραβείο Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου τον Απρίλιο 2020, μετά από ταυτόχρονη online ψηφοφορία πανευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής, αποτελούμενης από περισσότερους από 2.000 νέους ηλικίας 12-14 ετών από 32 χώρες της Ευρώπης.

Από τις 30 Ιανουαρίου 2021 και για δώδεκα μήνες, θα πραγματοποιηθούν προβολές της ταινίας σε σχολεία, κινηματογράφους, πολιτιστικούς συλλόγους και κινηματογραφικές λέσχες σε όλη την Ελλάδα. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλλει η εξάπλωση του COVID-19, θα γίνουν και online προβολές με παράλληλες δράσεις. Επίσης, η ταινία θα ταξιδέψει σε Αίγινα, Αλόννησο, Αμοργό, Άνδρο, Κέα, Κεφαλλονιά, Κύθηρα και Τήνο, μέσω του δικτύου CineDoc Island. H ταινία θα προσφέρεται δωρεάν στα σχολεία με εκπαιδευτικό υλικό για δραστηριότητες στην ψηφιακή ή φυσική τάξη. Επικοινωνήστε στο mybrotherchasesdinosaurs@gmail.com Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας και στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτοβουλίας Tempo Forte.


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ Συνδιοργάνωση των: Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους | Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας | Cinedoc Kids Υπο την αιγίδα: Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου Σε συνεργασία: Πρεσβεία της Ιταλίας | Πολιτιστική Πρωτοβουλία Tempo Forte | Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος | Κινηματογράφος Δαναός | Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου

parallaximag.gr

Απόφαση Πλακιωτάκη για άμεση καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού και επιδόματος ανεργίας ναυτικών

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα ειδική σύσκεψη για τις έκτακτες επιχορηγήσεις που παρέχονται στους ναυτικούς, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας Covid-19.

Αποτέλεσμα της σύσκεψης είναι η υπογραφή Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου να πιστωθούν στους ναυτικούς τα οφειλόμενα ποσά που αντιστοιχούν στην αποζημίωση ειδικού σκοπού για το τελευταίο τρίμηνο 2020 καθώς και το επίδομα ανεργίας για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 ύψους 1,3εκ. και 630,000 ευρώ αντίστοιχα.

Από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δόθηκαν κατευθύνσεις και οδηγίες και για την επίσπευση καταβολής στους δικαιούχους των εκκρεμούντων επιδομάτων του έτους 2020 καθώς και εκείνων του 2021.

«Από την αρχή της πανδημίας», δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης, «η Κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα στήριξης των ναυτικών, στα οποία περιλαμβάνονται και η αποζημίωση ειδικού σκοπού για εκείνους που τελούν υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, καθώς και η επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους τους άνεργους ναυτικούς. Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις πέντε περίπου εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα, καταλήξαμε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε ο χρόνος καταβολής των αποζημιώσεων να περιορισθεί όσο περισσότερο γίνεται. Με σεβασμό στους ναυτικούς και με συναίσθηση των ιδιαίτερων συνθηκών που ασκούν το επάγγελμά τους η καταβολή των επιδομάτων θα συνεχισθεί για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί.»

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο Πρόεδρος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου κ. Ανδρέας Κομματάς, ο Πρόεδρος του Οίκου Ναύτου κ. Παρασκευάς Γιαννόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΝΑΝΠ Υποναύαρχος ΛΣ Ιωάννης Αργυράκης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

ΛΑΚΩΝΙΑ:Κινηματογραφική καταδίωξη χθες βράδυ από την ΟΠΚΕ Σπάρτης και σύλληψη 5 ανηλίκων Ρομά..

Σύμφωνα με όσα γράφει η

Κινηματογραφική καταδίωξη χθες βράδυ από την ΟΠΚΕ Σπάρτης και σύλληψη 5 ανηλίκων Ρομά..

Από πληροφορίες της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ οι 5 ανήλικοι έκλεψαν ΙΧ χρώματος κίτρινου από την περιοχή της Σκάλας και ερχόμενοι προς Σπάρτη εντοπίστηκαν από δυνάμεις της ΟΠΚΕ μετά από πληροφορίες του Αστυνομικού Τμήματος Σκάλας , οπότε ξεκίνησε καταδίωξη από το ύψος της Τραπεζοντής.
Μετά το εργοστάσιο ΛΑΚΩΝΙΑ και συγκεκριμένα στη ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ προσπάθησαν να στρίψουν αριστερά με αποτέλεσμα να χάσουν τον έλεγχο μετά την πίεση της ΟΠΚΕ και να βγουν εκτός οδοστρώματος σε παρακείμενο χωράφι και να ακολουθήσει η σύλληψη και των 5 ανηλίκων Ρομά .
Στη περιοχή της Σκάλας έγιναν και άλλες κλοπές οχημάτων αυτές τις μέρες και ελέγχονται αν έχουν σχέση και με αυτές οι 5 Ρομά.

EKTAKTO:ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΕΚΣΚΑΦΕΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΜΜΟΥΤΣΕΣ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Φωτιά εκδηλώθηκε πριν από λίγο σε μηχάνημα JCB (εκσκαφέας ) στην περιοχή Αμμούτσες Κυθήρων απο άγνωστη αιτία.

Η επέμβαση του πυροσβεστικού κλιμακίου ήταν άμεση με ένα πυροσβεστικό όχημα όπου επιχείρησε στην κατάσβεση. Ωστόσο από την φωτιά το μηχάνημα υπέστη πολύ σημαντικές ζημιές.

ADELIN 107,3 FM

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TTV ΚΥΘΗΡΑ:Τσάι στου Βενάρδου Αγ Πελαγία Κύθηρα 31.03.1996

 

Στη φυλακή για 15 χρόνια ο βιαστής - ιερέας της 12χρονης από τη Μάνη!

 


Βίαζε κατ’ εξακολούθηση και ασελγούσε στο 12χρονο κοριτσάκι σε ένα μικρό χωριό της Μάνης. Το δικαστήριο δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα της έφεσης. Αθώος ο συγκατηγορούμενος παππούς  του κοριτσιού.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και θα επιστρέψει στις φυλακές Αθώος ο κατηγορούμενος παππούς για σεξουαλικά αδικήματα, ένοχος για ενδοοικογενειακή βία

ΜΑΝΗ. Σε συνολική κάθειρξη 15,5 χρόνων καταδικάστηκε χθες από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας ο 56χρονος ιερέας που κρίθηκε ένοχος για τη σεξουαλική κακοποίηση μιας 12χρονης σε χωριό της Ανατολικής Μάνης. Αντίθετα, ο 67χρονος παππούς της ανήλικης κρίθηκε αθώος για τις σεξουαλικές κατηγορίες που αντιμετώπιζε και ένοχος μόνο για ενδοοικογενειακή βία και επικίνδυνη σωματική βία κατά εξακολούθηση.

Η υπόθεση βιασμού της 12χρονης είχε συγκλονίσει την Ελλάδα και έπειτα από σχεδόν 15 συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών, χθες το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση.

Απόφαση
Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία τον 56χρονο ιερέα ένοχο για βιασμό τετελεσμένο κατ’ εξακολούθηση, ένοχο για γενετήσια πράξη με παθούσα που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 χρόνια κατ’ εξακολούθηση και ένοχο για κατάχρηση σε ασέλγεια ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη κατ’ εξακολούθηση. Επίσης, κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για σωματική βλάβη ανηλίκου.

Συνολικά του επιβλήθηκε κάθειρξη 15 ετών και 6 μηνών, ενώ το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη και έτσι θα οδηγηθεί στις φυλακές.

Ο έτερος κατηγορούμενος, ο 67χρονος παππούς της ανήλικης, κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία για βιασμό κατ’ εξακολούθηση, γενετήσια πράξη με παθούσα που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 χρόνια, κατάχρηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη και αιμομιξία κατ’ εξακολούθηση.

Όμως, κρίθηκε ένοχος για ενδοοικογενειακή βία κατ’ εξακολούθηση κατά αδύνατου προσώπου και επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση και καταδικάσθηκε σε 18 μήνες φυλάκισης με 3ετη αναστολή.

Χρ. Κουτσουρούπας: «Αποδόθηκε δικαιοσύνη»
Μετά την έκδοση της απόφασης, ο συνήγορος υπεράσπισης του 67χρονου παππού της ανήλικης, Χρήστος Κουτσουρούπας, δήλωσε: «Με την απόφαση αυτή αποδόθηκε δικαιοσύνη. Το δικαστήριο εξάντλησε όλα τα περιθώρια, εξετάζοντας κάθε πτυχή της υπόθεσης και ρίχνοντας άπλετο φως. Στην αρχική καταγγελία στο “Χαμόγελο του Παιδιού” η ανήλικη είχε αναφερθεί μόνο στον ιερέα και δεν είχε πει τίποτα για τον παππού. Ακολούθως, όμως, υπήρξε υποβολή της ανήλικης από τη μητέρα της και τον ιερέα, με στόχο να στραφούν οι κατηγορίες στον παππού και να αποσιωπηθούν από τον ιερέα. Οι κατηγορίες, όμως, αυτές για δήθεν σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης από τον παππού δεν αποδείχθηκαν από κανένα στοιχείο και δεν τεκμηριώθηκαν από καμία ιατροδικαστική εξέταση. Αποτέλεσμα ήταν όλες αυτές οι κατηγορίες να καταρρεύσουν, να λάμψει η αλήθεια και ο 67χρονος να αθωωθεί για τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης του παιδιού».

Πηγή: tharrosnews.gr

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ:Επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της υποστελέχωσης των Κτηματολογικών Γραφείων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ

Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πειραιάς, 19/02/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της υποστελέχωσης των Κτηματολογικών Γραφείων

Ο Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, κατέθεσε στις 18/02/2021 Ερώτηση προς τους Υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, με θέμα: «Μεγάλες καθυστερήσεις στις συναλλαγές με τα Κτηματολογικά Γραφεία, λόγω της υποστελέχωσής τους»

Στην ερώτηση ο βουλευτής επισημαίνει

· Τις μεγάλες καθυστερήσεις, που παρατηρούνται τόσο στην καταχώρηση εγγραπτέων πράξεων όσο και στην έκδοση πιστοποιητικών από τα Κτηματολογικά Γραφεία, γεγονός που οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού αυτών

· Τις εκ τούτου συνέπειες στην ασφάλεια των συναλλαγών

και ρωτά τους υπουργούς πώς σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Κτηματολογικών Γραφείων και πότε εκτιμούν ότι θα είναι ικανοποιητικά επαρκής η στελέχωση τους, ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια των συναλλαγών

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Κύριοι Υπουργοί,

Την 4η του τρέχοντος μηνός, δημοσιεύθηκε στον Τύπο καταγγελία του Προέδρου της Ένωσης Συμβολαιογράφων

Ελλάδας, στην οποία γίνεται λόγος για μεγάλες καθυστερήσεις, που παρατηρούνται τόσο στην καταχώρηση εγγραπτέων πράξεων (συμβολαίων, προσημειώσεων κλπ) όσο και στην έκδοση πιστοποιητικών από τα Κτηματολογικά Γραφεία σε όλη την Επικράτεια.

Ειδικότερα η καταχώρηση εγγραπτέων πράξεων, λόγω των συνθηκών της πανδημίας, γίνεται κατόπιν ραντεβού, που κλείνουν οι πολίτες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ενδεικτικά, οι απευθυνόμενοι με ηλεκτρονικό μήνυμα στο Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιά την εβδομάδα, που διανύουμε, για να προσκομίσουν εγγραπτέες πράξεις προς καταχώρηση, κλείνουν ραντεβού για τα τέλη Μαΐου 2021.

Το πρόβλημα, σε ό,τι αφορά τα Κτηματολογικά Γραφεία, που υπάγονται στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, μεταξύ των οποίων και το Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιά, εντοπίζεται στην υποστελέχωσή τους.

Στα κτηματολογικά γραφεία που αναμένουν την ένταξή τους στον φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, οι καθυστερήσεις αυτές, φτάνουν μέχρι και ένα χρόνο.

Όσον αφορά την περίπτωση των Υποθηκοφυλακείων, αρμοδιότητος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι, βέβαιο, , ότι μετά την ενσωμάτωσή τους στο Κτηματολόγιο, εντός του 2021, τα προβλήματα στα Κτηματολογικά Γραφεία, που θα τα απορροφήσουν, θα πολλαπλασιαστούν, καθόσον θα αυξηθεί η χωρική τους αρμοδιότητα, όπως αναμένεται να συμβεί με την απορρόφηση του Υποθηκοφυλακείου Σαλαμίνας από το Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιά.

Συνεπεία όλων αυτών, καθίσταται εξαιρετικά χρονοβόρα η μεταγραφή των εμπραγμάτων δικαιωμάτων, με την οποία συντελείται η απόκτησή τους. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις αγορές ακινήτων με δάνειο, η λήψη του δανείου εξαρτάται από το πότε θα ολοκληρωθεί η μεταγραφή του αγοραπωλητηρίου

συμβολαίου στο Υποθηκοφυλακείο ή η καταχώριση του στο Κτηματολόγιο και η έκδοση του αντιστοίχου πιστοποιητικού. Εν συνεχεία, παρατηρείται δεύτερη μεγάλη καθυστέρηση για την καταχώρηση της εγγραφής της προσημείωσης και την έκδοση, επίσης, του αντιστοίχου πιστοποιητικού, γεγονός που σημαίνει ότι καθυστερεί για μήνες η εκταμίευση των δανείων και η αποπληρωμή του τιμήματος.

Με βάση τα παραπάνω τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ασφάλεια των συναλλαγών και, για τον λόγο αυτόν, σε πολλές περιπτώσεις, έχει παρατηρηθεί μείωση του όγκου των μεταβιβάσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργοί:

• Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Κτηματολογικών Γραφείων;

• Πότε εκτιμάτε ότι θα είναι ικανοποιητικά επαρκής η στελέχωση τους ώστε να αποκατασταθεί η ασφάλεια των συναλλαγών;

Ο Ερωτών

Νικόλαος Μανωλάκος

Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Ν.Δ.

Συνάντηση ενημέρωσης και εργασίας του Δημάρχου με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:

Ενημέρωση για το θέμα της "Χύτρας". Χωρίς συναισθηματικές εξάρσεις και κυρίως με βάση την ΑΛΗΘΕΙΑ.

Είδα ότι πολλοί αντέδρασαν στην πρόθεση της Επιτροπής. Δεν είδα, όμως, ανάλογες αντιδράσεις όταν το 2012 η Κυβέρνηση προσπάθησε να πουλήσει τη Χύτρα ούτε όταν η Επιτροπή δεχόταν ύπουλο και ανέντιμο πόλεμο με απώτερο στόχο την κατάργησή της. Τότε την Εγχώριο τη σώσαμε κυριολεκτικά μισή χούφτα άνθρωποι χωρίς καμία ευρεία κοινωνική υποστήριξη.
Ελπίζω, από τώρα και στο εξής τα λόγια για την Εγχώριο να είναι πολύ πιό σώφρονα και μετρημένα.
Εξυπακούεται ότι δεν πρόκειται να απαντήσω ποτέ σε προσωπικές επιθέσεις, απλά τις αγνοώ και τις παραδίδω στην κρίση των πολιτών.

Συνάντηση ενημέρωσης και εργασίας είχε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευάγγελο Βενάρδο, την Παρασκευή 19/2 με τη συμμετοχή και του Προέδρου της Τουριστικής Επιτροπής – Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Ευάγγελου Λουράντου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και το ζήτημα της πρόθεσης της Επιτροπής να προβεί στην μίσθωση της Σπηλιάς στη νησίδα Αυγό (Χύτρα). Μετά από αμοιβαία συνεργασία, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

  1. Η Εγχώριος Περιουσία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο Δήμο (άρθρο 84 Ν.1416/84), ο οποίος όμως δεν έχει δικαίωμα διαχείρισής της και ο Νομοθέτης έχει ορίσει ως αποκλειστικό διαχειριστή της Περιουσίας το ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων» που λειτουργεί ως Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ειδικού σκοπού, η δε διοίκησή του (Πρόεδρος και Μέλη) έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση ως «αιρετοί εξ αιρετών» δηλαδή εκλεγόμενοι από το ειδικό εκλεκτορικό σώμα (Δήμαρχος, Δημοτικό Συμβούλιο, Πρόεδροι και Μέλη Κοινοτήτων). Η σημερινή διοίκηση, μάλιστα, εξελέγη σχετικά πρόσφατα, ο δε Πρόεδρος κ. Βενάρδος προτάθηκε και υποστηρίχθηκε τόσο από την παράταξη της Δημοτικής Πλειοψηφίας όσο και από την παράταξη της Μείζονος Μειοψηφίας, η οποία εκπροσωπείται στην Επιτροπή και με ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος. Υπενθυμίζουμε ότι η παράταξη της Ελάσσονος Μειοψηφίας δεν υπέδειξε υποψήφιο Πρόεδρο για την Επιτροπή.
  2. Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Π.Δ. 272/85, η Επιτροπή δεν ενεργεί για λογαριασμό του Δήμου, ούτε δέχεται εντολές από αυτόν, αλλά λειτουργεί πλήρως ανεξάρτητα και αυτόνομα, καθώς οι αρμοδιότητές της για τη διαχείριση ολόκληρης της Εγχώριας Περιουσίας είναι αποκλειστικές και δέσμιες. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ο σημερινός Δήμαρχος ως Μέλος, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Επιτροπής την περίοδο 2011-2014 ήταν ένας από εκείνους που αντιστάθηκαν σθεναρά στην προσπάθεια ορισμένων (αιρετών και μη) να υποτάξουν την Εγχώριο στις ορέξεις του εκάστοτε Δημάρχου, μετατρέποντάς την σε Νομικό Πρόσωπο πλήρως υποτελές στην κάθε Δημοτική Αρχή. Αυτό απεφεύχθη με σειρά δυναμικών ενεργειών τόσο του νυν Δημάρχου, όσο και της τότε Διοίκησης της Επιτροπής.
  3. Τα όσα κατά τις τελευταίες ημέρες γράφονται δημοσίως για την Εγχώριο Περιουσία είναι εξόχως άδικα, ενώ κατά κύριο λόγο εκφράζονται από ανθρώπους που όχι μόνο αγνοούν βασικές παραμέτρους της λειτουργίας του Θεσμού, αλλά ουδέποτε ζήτησαν να ενημερωθούν σχετικά με αυτόν ή ακόμα χειρότερα υιοθετούν απόψεις και αντιλήψεις που σκόπιμα επιχειρούν να διαβάλουν το κύρος και το έργο της Επιτροπής. Η Επιτροπή θα προβεί σύντομα σε αναλυτική δημοσιοποίηση και ενημέρωση όλων των έργων και δράσεών της, αλλά και των πραγματικών της εσόδων που ουδεμία απολύτως σχέση έχουν με όσα δημοσίως διαδίδονται και επιχειρούν να παρουσιάσουν την Εγχώριο ως «την κότα με τα χρυσά αβγά». Οι Κυθήριοι εμπιστεύονται τον Θεσμό της Εγχώριας Περιουσίας και είναι (και οφείλουν να είναι) ιδιαίτερα περήφανοι για αυτόν, καθώς τα Κύθηρα είναι το μοναδικό μέρος στην Ελλάδα που έχει το μέγα προνόμιο να αυτοδιαχειρίζεται τις κοινόχρηστες εκτάσεις του, χωρίς την παραμικρή εμπλοκή του Δημοσίου, που μόνο προβλήματα προκαλεί στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η Επιτροπή λειτουργεί κατά τρόπο διαφανέστατο και διαυγή και απόδειξη τούτου είναι ότι οι κατά καιρούς καταγγελίες και μομφές που έγιναν για την Εγχώριο (από τους ‘συνήθεις υπόπτους πολεμίους της’) έχουν καταπέσει με τρόπο παταγώδη.
  4. Κυριαρχεί επίσης η αντίληψη ότι ορισμένα αξιοθέατα ή κοινόχρηστοι χώροι αποτελούν κάποια ιδιότυπη «ιδιοκτησία» όσων επί χρόνια τα προβάλλουν, αξιοποιούν ή εκμεταλλεύονται εμπορικά. Αυτό δεν ισχύει σε κανένα μέρος στην Ελλάδα και για κανέναν απολύτως χώρο. Οι κοινόχρηστες εκτάσεις, οι βραχονησίδες, οι παραλίες και οι αιγιαλοί κ.λπ. ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου ο οποίος θεσμικά εκπροσωπεί το σύνολο των δημοτών, ήτοι ανήκουν συνολικά στον Κυθηραϊκό Λαό, εξ΄ ονόματος του οποίου τα διαχειρίζεται η Επιτροπή. Δεν έχουν κανένα «νόμιμο ιδιοκτήτη» ούτε είναι δυνατόν να υπάρχουν σχέσεις προτίμησης στην εμπορική τους προβολή και εκμετάλλευση με κανέναν ιδιώτη. Κάθε ιδιώτης και επαγγελματίας που ασχολείται με το τουριστικό προϊόν του νησιού μας είναι άξιος επαίνου, ιδίως όταν αυτό το κάνει μέσα σε μια περίοδο οικονομικά ασταθή, όμως και η Επιτροπή είναι εκ του Νόμου υποχρεωμένη να εισπράττει τα έσοδα που προκύπτουν από την Εγχώριο Περιουσία, τόσο για να μπορεί να λειτουργεί (μισθοδοσία προσωπικού, φορολογία, ΕΝΦΙΑ, δαπάνες ΔΕΚΟ κ.λπ.) όσο και για να εκτελεί έργα τα οποία όπως προαναφέρθηκε θα ανακοινωθούν αναλυτικά. Εάν η Επιτροπή εγκαταλείψει την διαδικασία είσπραξης των εσόδων της, τότε θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε αδράνεια και τελικά σε κατάργηση με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για τον τόπο μας. Σε ό,τι αφορά, δε, το φετινό καλοκαίρι που λόγω κορωνοϊού δεν θα είναι ιδεατό, κάθε διευκόλυνση και ευεργέτημα που θα θεσπιστεί από την Κυβέρνηση για την πληρωμή των ενοικίων, θα ισχύσει και για όλες τις μισθώσεις της Επιτροπής, όπως εξάλλου έγινε και το 2020 με την μείωση των ενοικίων κατά 60% σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών (αντίστοιχη έκπτωση δυστυχώς δεν υπήρξε και στις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης).
  5. Επιπλέον, ειδικά το θέμα της Χύτρας, ενέχει και μια άλλη πολύ σημαντική διάσταση που ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί. Η ύπαρξη έστω και στοιχειώδους οικονομικής δραστηριότητας στα μικρά νησιά και κυρίως στις βραχονησίδες, σχετίζεται και με εθνικά ζητήματα αλλά και με ζητήματα Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζει και την κυριότητά τους έναντι των κατά καιρούς αξιώσεων του Δημοσίου. Υπενθυμίζουμε ότι το 2012 το Υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να πουλήσει τη Χύτρα σε ιδιώτες και η πώληση απεφεύχθη την τελευταία στιγμή χάρη στις δυναμικές τότε νομικές ενέργειες και παρεμβάσεις της Επιτροπής με πληρεξούσιο δικηγόρο τον κ. Δημήτριο Θ. Λουράντο. Εάν αυτό είχε συμβεί, σήμερα τόσο η συλλογή της Σεμπρεβίβας, όσο και η τουριστική αξιοποίηση της Σπηλιάς, θα είχαν παραδοθεί σε αδηφάγα ιδιωτικά συμφέροντα με απρόβλεπτες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Όσοι λοιπόν σήμερα καθυβρίζουν ή ειρωνεύονται την Εγχώριο, ας σκεφτούν έστω μόνον αυτό. Και ας αναλογιστούν ότι ακόμα και η καθαριότητα στο νησί μας (που σχετίζεται άμεσα με τον τουρισμό) οφείλεται εν πολλοίς στην Εγχώριο Περιουσία, χωρίς την οποία δεν θα διαθέταμε έναν υπερσύγχρονο χώρο διαχείρισης (Λαχνός) και το νησί θα βρισκόταν σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο καθώς θα έπρεπε να στέλνει τα απορρίμματά του καθημερινά στη Φυλή! Καλό είναι λοιπόν, οι άκριτες και εν θερμώ κατηγορίες και συκοφαντίες κατά της Εγχωρίου, αλλά και οι προσβολές της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας των μελών της (που προφανώς θα πρέπει να συνοδεύονται και από τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία), να παύσουν, γιατί πέρα από αναληθείς, μπορούν να αποτελέσουν και «επιχείρημα» για όσους διαχρονικά προσπαθούν να καταργήσουν την Εγχώριο Περιουσία. Και τότε, όσοι με περισσή ευκολία διαβάλουν την Εγχώριο, θα φέρουν μια τεράστια και ανυπολόγιστη ευθύνη έναντι όλων των Κυθηρίων.
  6. Τέλος, η Επιτροπή, αφουγκραζόμενη την κοινωνία και όχι σε διάσταση με αυτήν όπως τεχνηέντως ορισμένοι προσπαθούν να αποδείξουν, δεν έχει προβεί σε Διακήρυξη για τη δημοπρασία της Σπηλιάς της Χύτρας. Με την απόφασή της εξέφρασε την πρόθεσή της να θέσει ορισμένους όρους στην εμπορική εκμετάλλευση της Σπηλιάς (όπως είναι υποχρεωμένη εκ του Νόμου να κάνει) και τίποτε άλλο. Συνεπώς το ζήτημα ευρίσκεται ακόμα στο στάδιο του σχεδιασμού. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής, θα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όχι μόνο νομικών, αλλά κυρίως τεχνικής και πρακτικής φύσεως (π.χ. μη δημιουργία μονοπωλίων κ.λπ.), μέσα στους οποίους προφανώς εντάσσεται και η άποψη του Δήμου, της Τουριστικής Επιτροπής και των Συλλογικών Φορέων που έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν θεσμικά κατευθείαν στην Επιτροπή. Από την εμπορική-επαγγελματική εκμετάλλευση των κοινοχρήστων χώρων που ανήκουν στη διαχείριση της Επιτροπής θα πρέπει να αποδίδεται ένα εύλογο ετήσιο μίσθωμα προς την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας και φυσικά να τηρείται απαρέγκλιτα ο ανταγωνισμός σύμφωνα με το Εθνικό και Ενωσιακό Δίκαιο.

ΓΝ-ΚΥ ΚΥΘΗΡΩΝ:ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 19/02 ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ 2 ΔΟΣΕΙΣ

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021, όσοι έχουνε εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, μπορούν να λαμβάνουν βεβαίωση εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Η βεβαίωση χορηγείται μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr

Η επιχείρηση ¨ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ¨ συνεχίζεται.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

ΤΟΥ ΓΝ-ΚΥ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠ. ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ

Προκήρυξη για θέσεις στο Λιμενικό Σώμα -Τι προσόντα απαιτούνται

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για την επιλογή και κατάταξη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ειδικότητας Κυβερνήτη ή Μηχανικού, με εφαρμογή του συστήματος μοριοδότησης των υποψηφίων

Ο διαγωνισμός προκηρύσσεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να καταταχθούν στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, ως απευθείας κατάταξης Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ειδικότητας Κυβερνήτη ή Μηχανικού, πρέπει να πληρούν τα προσόντα που αναγράφονται στο παρακάτω έγγραφο ενώ θα ακολουθήσει και Διαδικασία Προκαταρκτικών Εξετάσεων.

Στην προκήρυξη καθορίζονται:

α. Ο αριθμός των προκηρυσσομένων θέσεων ανά ειδικότητα (Κυβερνήτη ή Μηχανικού) υποψηφίων.
β. Ο τρόπος συμπλήρωσης των ως άνω καθορισθεισών θέσεων όταν αυτές δεν καλύπτονται λόγω μη προσέλευσης ή αποτυχίας των υποψηφίων.
3. Επίσης στην προκήρυξη ή με αποφάσεις του Υπουρ-γού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα αναφέρεται και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με τη διεξαγωγή και τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Άρθρο 2 Προσόντα υποψηφίων

1. Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να καταταχθούν στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, ως απευθείας κατάταξης Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ειδικότητας Κυβερνήτη ή Μηχανικού, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 3079/2002 (Α ́ 311), όπως προστέθηκε με το άρθρο 20 του ν. 4676/2020 (Α ́ 67), θα πρέπει:

α. Να είναι Έλληνες πολίτες, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα ή Δημοτολόγια της Χώρας.
β. Να είναι πτυχιούχοι Πλοίαρχοι ή Μηχανικοί Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) της ημεδαπής, με θαλάσσια υπηρεσία τουλάχιστον έξι (6) μηνών μετά την απόκτηση διπλώματος Γ ́ τάξης του Εμπορικού Ναυτικού (Ε.Ν.), ως Αξιωματικοί Ε.Ν.

Αν οι εν λόγω υποψήφιοι δεν επαρκούν για την κάλυψη των ανά ειδικότητα προκηρυ-χθεισών θέσεων, οι θέσεις καλύπτονται από υποψηφίους, πτυχιούχους Πλοίαρχους ή Μηχανικούς Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) της αλλοδαπής και με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις.

γ. Να μην έχουν υπερβεί το 30ό έτος της ηλικίας τους, όριο ηλικίας που θεωρείται ότι συμπληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου του έτους προκήρυξης του διαγωνισμού.
δ. Όλοι οι υποψήφιοι (άνδρες και γυναίκες) πρέπει να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ., χωρίς υποδήματα.
ε. Οι άνδρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
στ. Να έχουν τουλάχιστον καλή γνώση (Β2) της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικής ή ισπανικής γλώσσας.
ζ. Να είναι υγειονομικώς κατάλληλοι (σωματικής ικανότητας πρώτης κατηγορίας Ι/1), σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 11/2014 (Α ́ 17), όπως ισχύει, για τους κατατασ-σόμενους στα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν πτυχία Ανωτάτων Σχολών και ειδικά ως προς την δυσχρωματοψία, για τους μεν πτυχιούχους Α.Ε.Ν. Πλοιάρχων σύμφωνα με την περ. (β) της παρ. 505 του Γενικού Πίνακα Νοσημάτων, Παθήσεων και Βλαβών, ενώ για τους δε πτυχιούχους Α.Ε.Ν. Μηχανικών σύμφωνα με την περ. (α) της παρ. 505 του Γενικού Πίνακα Νοσημάτων, Παθήσεων και Βλαβών, του εν λόγω π.δ.

η. Να μην έχουν καταδικαστεί σε οποιοδήποτε βαθμό:(1) για τέλεση ή απόπειρα τέλεσης κακουργήματος σε οποιαδήποτε ποινή,(2) για τέλεση ή απόπειρα τέλεσης των αδικημάτων: λαθρεμπορίας, βύθισης ή προσάραξης πλοίου λόγω αμέλειας ή εκ προθέσεως, παράβασης των διατάξεων περί προστασίας του εθνικού νομίσματος, ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολής του πολιτεύματος, προδοσίας της χώρας, προσβολής κατά της πολιτειακής εξουσίας, τρομοκρατικών πράξεων, φυλετικών διακρίσεων, προ-σβολής κατά της ελεύθερης άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων, παραχάραξης, κιβδηλείας, ψευδορκίας, ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, ψευδούς βεβαίωσης, ανθρωποκτονίας, καταπίεσης, περί ναρκωτικών, όπλων και πυρομαχικών και τυχερών παιχνιδιών, παράνομης αλιείας, κλοπής, υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), εκβίασης, απάτης, πλαστο-γραφίας, πλαστογραφίας πιστοποιητικού, δωροδοκίας ή δωροληψίας, απιστίας περί την Υπηρεσία, παράβασης καθήκοντος, συκοφαντικής δυσφήμησης, κατά της γε-νετήσιας ελευθερίας ή οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής,(3) για οποιοδήποτε έγκλημα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα,(4) για τέλεση ή απόπειρα τέλεσης οποιουδήποτε άλλου εγκλήματος από δόλο σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών.
θ. Να μη διώκονται ως φυγόποινοι ή φυγόδικοι για τα παραπάνω αδικήματα.
ι. Να μην έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίστηκε για τη στέρησή τους.
ια. Να μην τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική) είτε υπό επικουρική δικαστική συμπαράσταση (πλήρη ή μερική), είτε υπό συνδυασμό των δύο προηγουμένων.
ιβ. Να μην είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών.
ιγ. Να μην έχουν εκπέσει από στρατιωτικό βαθμό, αποβληθεί ή απολυθεί κατά περίπτωση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, εξαιτίας τέλεσης πειθαρχικών παραπτωμάτων.
ιδ. Να έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην πατρίδα και τη δημοκρατία και να μην πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Σε περίπτωση στην οποία υποψήφιος, μετά την επιτυχία και την κατάταξή του, αρνείται την εκτέλεση των στρατιωτικών του καθηκόντων λόγω θρησκευτικών ή άλλων δοξασιών και πεποιθήσεων ανα-καλείται η πράξη κατάταξής του.
ιε. Να μην φέρουν δερματοστιξία (τατουάζ), ή οπές από διάτρηση σώματος (piercing), σε εξωτερικά εμφανές σημείο του σώματός τους, κατά την περιβολή της στρατιωτικής στολής, σύμφωνα με τις ισχύουσες για το προ-σωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διατάξεις. Σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δεν επιτρέπεται να φέρει δερματοστιξία με απεικονίσεις, οι οποίες εκ του περιεχομένου τους, αίρουν την ουδετερότητά του, η οποία επιβάλλεται από το Σύνταγμα, ή προκαλούν κατά τέτοιο τρόπο, ο οποίος δεν συνάδει με την ιδιότητα και τα κα-θήκοντά του, ή περιλαμβάνουν μηνύματα διακρίσεων, μίσους ή βίας κατά προσώπου, ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία.
Εάν διαπιστωθεί ότι υποψήφιος φέρει δερματοστιξία (τατουάζ) ή οπές από διάτρηση σώματος (piercing), σε εμφανές, κατά την περιβολή της στρατιωτικής στολής, σημείο του σώματός του, θα αποκλείεται του διαγωνισμού.

Μοριοδότηση για αξιωματικούς

Η μοριοδότηση των συμμετεχόντων υποψηφίων πραγματοποιείται μηχανογραφικά και προσδιορίζεται από τον βαθμό του τίτλου σπουδών τους ο οποίος πολλαπλασιάζεται επί εκατόν δέκα (110) και ελέγχεται μέχρι εκατοστού της μονάδας.

Για τη γνώση της αγγλικής ή γαλλικής ή γερμανικής ή ιταλικής ή ισπανικής γλώσσας, προστίθεται αριθμός μορίων ως ακολούθως:

Εβδομήντα (70) μόρια για κάθε μία εξ αυτών σε όσους κατέχουν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών που αποδει-κνύει την άριστη γνώση (Γ2).
Πενήντα (50) μόρια για κάθε μία εξ αυτών σε όσους κατέχουν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών που αποδει-κνύει την πολύ καλή γνώση (Γ1).
Τριάντα (30) μόρια για κάθε μία εξ αυτών σε όσους κα-τέχουν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών που αποδεικνύει την καλή γνώση (Β2).
Αν ο υποψήφιος κατέχει τίτλους γνώσης της ίδιας ξέ-νης γλώσσας διαφόρων επιπέδων λαμβάνεται υπόψη μόνο ο ανώτερος τίτλος.
3. Όσοι είναι κάτοχοι πτυχίου Α.Ε.Ν. Πλοιάρχου ή Μη-χανικού με δίπλωμα Γ ́ τάξης του Ε.Ν., για κάθε μήνα θαλάσσιας υπηρεσίας ως Αξιωματικοί Ε.Ν. μετά την απόκτηση του εν λόγω διπλώματός τους και πέραν της βασικής απαιτούμενης θαλάσσιας υπηρεσίας των έξι (6) μηνών, λαμβάνουν επτά (7) μόρια ανά μήνα και για έως δεκαοκτώ (18) μήνες.

Όταν δεν προκύπτουν σαφώς από τα σχετικά πιστοποιητικά οι μήνες θαλάσσιας υπηρεσίας, μετατρέπονται οι ημέρες του συνόλου των χρονικών καταχώρισης των αιτήσεων και να διατηρούνται τουλάχιστον μέχρι την κατάταξη.

Πληροφορίες στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής