Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΘΗΡΑΣ


Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Ελαφόνησο-


ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (19:00): Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά στην Ελαφόνησο. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Αδ. Τζανετέα «αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και η εύρυθμη λειτουργία του νησιού». Πάντως, όπως δήλωσε η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τρομοκρατημένοι από τη φωτιά και τα όσα έζησαν, πολλοί τουρίστες αποφάσισαν να φύγουν από την περιοχή. Είναι πολλοί οι επισκέπτες του νησιού που αποφάσισαν να φύγουν από την Ελαφόνησο, λόγω της πυρκαγιάς. Δυστυχώς, λόγω της αποχώρησης των επισκεπτών, ενδέχεται να πληγεί οικονομικά η Ελαφόνησος».
ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (17:30): Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου (10/8) στην Ελαφόνησο και, πλέον, η κατάσταση παρουσιάζει καλύτερη εικόνα. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της (βάσει των τωρινών δεδομένων), ωστόσο ακόμα είναι σε εξέλιξη και γι' αυτό  παραμένουν όλες οι δυνάμεις, μέχρι να τεθεί υπό έλεγχο. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση και εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπιστεί τις επόμενες ώρες.
ΑΡΧΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (16:14): Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου (10/8) στην Ελαφόνησο. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τη χωματερή του νησιού και παρ' όλο που λίγο νωρίτερα έμοιαζε να τίθεται υπό έλεγχο, στη συνέχεια αναζωπυρώθηκε λόγω της αυξημένης έντασης του αέρα. Ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς, αλλά οι ισχυροί άνεμοι, που φτάνουν και τα 8 μποφόρ, κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το έργο τους.
Αυτή την ώρα (4:00 μμ), η φωτιά καίει σε κοντινή απόσταση από την περιοχή «Νησιά της Παναγίας» και επιδίωξη των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι μην ξεφύγει και κατευθυνθεί σε κατοικημένη περιοχή. Νωρίτερα, εκκενώθηκε το κάμπινγκ στην παραλία του Σίμου, καθώς η πύρινη λαίλαπα κατευθυνόταν προς το σημείο, καθώς και ένα ξενοδοχείο της περιοχής.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και πλέον στο σημείο επιχειρούν: 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, με τη συνδρομή και τεσσάρων υδροφόρων ΟΤΑ. Επίσης, επτά άτομα πεζοπόρο τμήμα αναχώρησαν με ελικόπτερο Super Puma από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
Στο νησί βρίσκεται και η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδαμαντία Τζανετέα, η οποία ανέφερε στον «Λακωνικό Τύπο»: «Η κατάσταση είναι δύσκολη. Οι ισχυροί άνεμοι θέτουν σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές. Χρειαζόμαστε επιεγόντως αεροπλάνα. Αυτά που ήρθαν έκαναν κάποιες ρίψεις νερού κι έφυγαν».
/www.lakonikos.gr

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ ΤΩΡΑ (ΦΩΤΟ)

Το προγνωστικό σύστημα IRIS - Ελαφόνησος 10/08/2019

Το βίντεο με την πρόγνωση εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς δίνεται στη δημοσιότητα αφού πρώτα τα αντίστοιχα δεδομένα έχουν προωθηθεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), αμέσως μετά την ενεργοποίηση του συστήμτος IRIS (ώρα 10:00 τοπική). MeteoGr

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου – Κλείνει για λόγους προστασίας ο ορεινός όγκος της Κουρκούλας και το φαράγγι του Λάρνακα



Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου
Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή μας, ενέχουν σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς, κηρύσσοντάς τη σε Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5)
Για το λόγο αυτό, σήμερα Σάββατο 10 Αυγούστου συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Δήμου Μονεμβασίας.
Εκτός του αρμόδιου για θέματα ΠΣΕΑ Αντιδήμαρχου, μετείχαν ο αναπληρωτής Δ/κτης του Α.Τ. Μολάων, ο αναπληρωτής της Π.Υ. Μολάων, ο Λιμενάρχης Νεάπολης, εκπρόσωποι του Δασαρχείου Μολάων,  Αντιδήμαρχοι του Δήμου Μονεμβασίας, ο Δ/ντης της Υπηρεσίας Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου Μονεμβασίας, ο αρμόδιος υπάλληλος του Τμήματος ΠΣΕΑ του Δήμου μας και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Μολάων ,Μεταμόρφωσης και Πακίων.
Έπειτα από σχετικές εισηγήσεις, αποφασίστηκαν ως αναγκαία μέτρα τα ακόλουθα:
  • Ενεργοποίηση των συγκροτημένων τοπικών ομάδων για καθημερινή επιτήρηση και διάθεση των μηχανημάτων τους σε περίπτωση συμβάντος στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας.
  • Περιπολίες  για σήμερα και αύριο  από Π/Υ – Αστυνομία – Λιμεναρχείο – Δήμο.
  • Κινητοποίηση των Δημοτικών Συμβούλων και των Προέδρων Τοπικών Συμβουλίων με βάρδιες και περιπολίες.
  • Ανακοίνωση – ενημέρωση των δημοτών για την απαγόρευση επικίνδυνων εργασιών (καύσεις, ηλεκτροσυγκολλήσεις, χρήση τροχού κοπής, χειρισμός εύφλεκτων μηχανημάτων).
  • Πρόσκληση των προέδρων των Τ.Κ. για εθελοντική συμμετοχή κατοίκων του Δήμου στην καθημερινή επιτήρηση και τη διάθεση των Γεωργικών Μηχανημάτων.
  • Διάθεση σε ετοιμότητα των πόρων και του προσωπικού του Δήμου (μηχανήματα, προσωπικό, υδροφόρες κλπ) στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
  • Να τεθεί σε επιφυλακή το εμπλεκόμενο προσωπικό του (Γραφείο Πολ. Προστασίας Δήμου, των χειριστών μηχανημάτων, οδηγών κλπ) .
  • Επιτήρηση των απεκατεστημένων ΧΑΔΑ
  • Κλείσιμο του ορεινού όγκου της Κουρκούλας και του φαραγγιού του Λάρνακα για σήμερα 10/8/2019 και για αύριο 11/8/2019 .
  • Σε περίπτωση δε που ο δείκτης επικινδυνότητας αύριο είναι της ιδίας κλίμακας (5) θα ισχύσουν εκ νέου τα παραπάνω προαναφερόμενο μέτρα.
Περισσότερη πληροφόρηση στο πρακτικό του Συντονιστικού Οργάνου.

Eλαφόνησος: «Έτρεχα να σωθώ με το παιδί μου στα χέρια…»



Η φωτιά ξεκίνησε από σκουπίδια..!

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ. Το κατά όσο θα αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους δεν είναι θέμα αυτής της στιγμής. Ωστόσο η οργή των πολιτών είναι μεγάλη όταν η ζωή τους απειλείται, η οικογενειακή ηρεμία αναστατώνεται και οι διακοπές τους καταστρτέφονται επειδή επέλεξαν την Ελαφόνησο για διακοπές.
Ένα μικρό νησί δεν μπορεί να μην έχει προετοιμαστεί ακόμα και για το ενδεχόμενο να πάρει φωτιά ένας ξεχασμένος σκουπιδότοπος.
Χθες ανακοινώθηκε δελτίο εξαιρετικού κινδύνου και ακραίων συνθηκών για την νότια Λακωνία. Σήμερα η Ελαφόνησος καίγεται γιατί, κατά τα φαινόμενα, έγινε ανάφλεξη σε σκουπίδια. Μάρτυρες λένε ότι αν ο αέρας δεν άλλαζε φορά τα πράγματα θα ήταν δύσκολα.

Στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ο ομογενής που επέλεξε για διακοπές την Ελαφόνησο εξιστορεί το δράμα του:
«Έπρεπε μέσα σε 10 λεπτά να αποφασίσω πώς θα σώσω την οικογένειά μου. Η φωτιά ήταν τεράστια σε έκταση, ήμασταν εγκλωβισμένοι και επικράτησε πανικός μέσα σε ένα κάμπινγκ με εκατοντάδες ανθρώπους». Αυτά αναφέρει ο Ηλίας Παπαδόπουλος, πατέρας ενός μικρού κοριτσιού, ο οποίος επέλεξε να κάνει διακοπές μαζί με τη γυναίκα του στην Ελλάδα - ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στην Αμερική - και βίωσε τον απόλυτο τρόμο στο νησί. Όπως τόνισε ο ίδιος, οι άνεμοι στο νησί σήμερα είναι πολύ ενισχυμένοι, και περιέγραψε το πώς άφησε τα πάντα πίσω του και έτρεξε προς το μοναδικό μονοπάτι που έδειχνε την έξοδο, με το παιδί του αγκαλιά. «Κοίταξα τη φορά του ανέμου, και έβαλα το μυαλό μου να σκεφτεί. Έπρεπε να σώσω το παιδί μου. Πριν επικρατήσει πανικός στο κάμπινγκ, σπεύσαμε προς το αυτοκίνητο και φύγαμε. Στο πάρκινγκ ήταν σταθμευμένα τουλάχιστον 200 αυτοκίνητα. Σε περίπου 15 λεπτά, από τη στιγμή που είδαμε τους καπνούς  στο λόφο, κατέφθασε η Πυροσβεστική και η αστυνομία που εκκένωσε με ασφάλεια το κάμπινγκ».
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αυτόπτης μάρτυρας η φωτιά ξέσπασε νωρίς το πρωί από σκουπίδια.
«Αυτή την ώρα, μεσημέρι Σαββάτου, όλος ο κόσμος που διέμενε στο κάμπινγκ, βρίσκεται μαζί μας στο λιμάνι. Δεν γνωρίζουμε αν το κάμπινγκ έχει καεί και γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί εκεί. Παντού υπάρχουν περιπολικά και όλοι έχουν βγει από τα μαγαζιά τους», σημειώνει.
«Είμασταν τυχεροί και σωθήκαμε. Είμαστε με τα αντικείμενα στα χέρια που υπήρχαν μέσα στο αυτοκίνητό μας. Όλα έμειναν πίσω».
ΠΗΓΗ  https://notospress.gr

ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ

Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην πυρκαγιά στην Ελαφόνησο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και με επτά άτομα πεζοπόρο τμήμα, που αναχώρησαν με ελικόπτερο «σούπερ πούμα» από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική.

SOS ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ (5) ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11/8 ΓΙΑ ΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΑ


(VIDEO) H ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


Τελευταία εξέλιξη,Φωτιά τώρα στην Ελαφόνησο - Εκκενώνεται το «Camping»



Η φωτιά βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το «Camping», στο οποίο έχει δοθεί εντολή όσοι βρίσκονται εκεί να μεταβούν προς το λιμάνι.

Η φωτιά βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το «Camping», στο οποίο έχει δοθεί εντολή όσοι βρίσκονται εκεί να μεταβούν προς το λιμάνι.
Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 5 τα ξημερώματα του Σαββάτου στην χωματερή του νησιού. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 21 πυροσβέστες, 7 οχήματα, 5 PZL, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π.
 www.ethnos.gr/

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ ΒΟΙΩΝ

Ωρα 10:10. Από νωρις το πρωί ξέσπασε φωτιά στην Ελαφόνησο σύμφωνα με μαρτυρίες παραθεριστών που εγκαταλείπουν το νησί. Στην κορυφή του λόφου της Ελαφονήσου και πολύ στο κάμπινγκ μαίνεται φωτιά με ανέμους 5 μποφόρ μια μέρα που είχε δοθεί συναγερμός λόγω συνθηκών. Ακόμα δεν έχουν γίνει ρίψεις από εναέρια μέσα ενώ το σημείο είναι δύσβατο και η φωτιά μάλλον ξεκίνησε από την χωματερή της Ελαφονήσου. Νεότερα σε λίγο.
 notospress.gr

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΝΕΕΣ ΦΩΤΟ ΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ




ΕΚΤΑΚΤΟ ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΛΗΨΗ ΑΠΟ ΚΥΘΗΡΑ

Ξεναγησεις στο Κάστρο Αντικυθήρων