Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Γίνε κι εσύ ο ήρωας του Παναγιώτη - Ραφαήλ


Αν κοιτάξεις τα μάτια ενός μικρού παιδιού θα βρεις όλο τον κόσμο κλεισμένο σε μία αχτίδα αισιοδοξίας. Τα παιδιά δεν ξέρουν τι είναι καλό ή κακό, μόνο αναπνέουν για την κάθε στιγμή με μία πρωτόγνωρη δύναμη που εμείς οι ενήλικες σταδιακά χάνουμε όσο μεγαλώνουμε. Κάθε παιδί κρύβει έναν ήρωα μέσα του.
Ένας τέτοιος μικρός ήρωας είναι και ο Παναγιώτης-Ραφαήλ Γλωσσιώτης, μόνο που η ζωή ξεκίνησε λίγο διαφορετικά για αυτόν. Από την ηλικία των 3 μηνών διαγνώστηκε με μία βαριά εκφυλιστική νόσο που προσβάλλει όλο το μυϊκό σύστημα του ανθρώπου και επηρεάζει την ικανότητα κατάποσης και αναπνοής. Η νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1 αποτελεί τη νούμερο ένα αιτία βρεφικής θνησιμότητας παγκοσμίως. Η καθημερινότητά του Παναγιώτη είναι δύσκολη, αφού ακόμα και οι πιο απλές κινήσεις γίνονται με δυσκολία. Πράγματα που για εμάς είναι δεδομένα, για τον Παναγιώτη δεν είναι, όπως η στήριξη κεφαλής.


Ο μικρός Παναγιώτης και οι γονείς του δεν το βάζουν κάτω, όμως. Ήδη έχει γίνει θεραπεία με το μοναδικό φάρμακο που διατηρεί την κατάσταση του ασθενή σταθερή, αλλά δεν δίνει λύση στο πρόβλημα.
Η αποκατάσταση του ελαττωματικού γονιδίου είναι η μόνη διέξοδος στον αγώνα που δίνει ο Παναγιώτης. Αυτή μπορεί να έρθει μόνο από την Αμερική με ένα ταξίδι που θα του αλλάξει τη ζωή ή για την ακρίβεια θα γίνει η αφετηρία για μία νέα – καλύτερη.  
Ας γίνουμε όλοι μια γροθιά για τον Παναγιώτη-Ραφαήλ. Το συγκεκριμένο φάρμακο προορίζεται για ασθενείς έως 2 χρονών και ο μικρός μαχητής είναι 17 μηνών.
Τα περιθώρια στενεύουν, αλλά όλοι μαζί μπορούμε να δώσουμε φωνή στα όνειρά του.
Ακόμα και οι μικροί ήρωες χρειάζονται κάποια στιγμή κάποιον δίπλα τους. Ας γίνουμε οι δικοί του σύμμαχοι.
Ακολουθήστε τον αγώνα ζωής του Παναγιώτη Ραφαήλ στα social media:
https://bit.ly/2lW6lkD
Yπογράψτε για να «ακούσει» ο Υπουργός Υγείας την ιστορία του:
https://bit.ly/2lAa6ME
ΠΗΓΗ  www.zougla.gr

Κ.ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ.Επιτέλους, μετά από 4,5 χρόνια, η Ελλάδα έχει έναν σοβαρό Πρωθυπουργό που την καθοδηγεί!

Επιτέλους, μετά από 4,5 χρόνια, η Ελλάδα έχει έναν σοβαρό Πρωθυπουργό που την καθοδηγεί! 

Ο Kyriakos Mitsotakis, απέδειξε και σήμερα με την ομιλία του στην 84η #ΔΕΘ, πως η χώρα μας βαδίζει σταθερά και με γρήγορα βήματα προς την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της, όπως συμβαίνει στις σοβαρές ευρωπαϊκές χώρες.
Η στροφή της κυβερνητικής πολιτικής προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων, μόνο χαμόγελα και αισιοδοξία προκαλεί σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
Η Ελλάδα ξύπνησε από τον λήθαργο και την επιδοματική πολιτική. Η Ελλάδα αναπνέει ξανά, στόχος όλων μας να κρατήσουμε τους νέους μας στη χώρα

Κώστας Κατσαφάδος

Έλα στην μεγάλη οικογένεια της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης! Γίνε Εθελοντής, Μην Μένεις Θεατής!

Νιώθεις την ανάγκη να είσαι ενεργός πολίτης;
Έχεις ανεπτυγμένη αίσθηση κοινωνικής προσφοράς;
Θέλεις να βοηθήσεις αλλά θεωρείς ότι δεν μπορείς;

Κι όμως, μπορείς!
Μπορείς να κάνεις την διαφορά!
Λάβε την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να είσαι έτοιμος να ανταπεξέλθεις και να βοηθήσεις κατάλληλα εκεί που υπάρχει ανάγκη! Γίνε Εθελοντής Διασώστης!
Ξεκινάει τον Οκτώβριο το Βασικό Σχολείο Γνώσεων για το παράρτημα Λακωνίας!
Αν θες και εσύ λοιπόν να κάνεις την διαφορά, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σου για να σου δώσουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι:

https://forms.gle/FbZroTQToeW7ybRN8

Έλα στην μεγάλη οικογένεια της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης!
Γίνε Εθελοντής, Μην Μένεις Θεατής!


ΛΑΚΩΝΙΑ.Φωτιά στο Χωσιάρι Γυθείου (ΦΩΤΟ)

 ΦΩΤΟ Giorgos Demoirakos


Πυρκαγιά  έχει ξεσπάσει αυτή την ώρα στο Χωσιάρι Γυθειου.
Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.
adelin fm 

ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΔΗΜΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

Το πρωί της Κυριακής 8 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 10:00, συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων, για πρώτη φορά με τη νέα του σύνθεση, υπό την προεδρία του πλειοψηφήσαντος Συμβούλου του Α΄ Συνδυασμού κ. Γεωργίου Κομηνού με μοναδικό θέμα την εκλογή του Προεδρείου του Δ.Σ. και των αιρετών μελών της Οικονομικής Επιτροπής. Μετά από την διεξαχθείσα ψηφοφορία και επί συνόλου 16 παρόντων μελών του Δ.Σ. (απών ήταν ο Π. Αλεβιζόπουλος), το Προεδρείο του Δ.Σ. μέχρι τις 07/11/2021, έχει ως εξής:
- Πρόεδρος: Εμμανουήλ Στάθης, ψήφοι 16
- Αντιπρόεδρος: Στυλιανός Μεγαλοκονόμος, ψήφοι 16
- Γραμματέας: Ευάγγελος Λουράντος, ψήφοι 16

Εξελέγησαν επίσης τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, της οποίας η λειτουργία με βάση το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο (Ν.4623/2019), είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένη. Μετά την εκλογή των αιρετών μελών, η σύνθεση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κυθήρων μέχρι τις 07/11/2021, έχει ως εξής:
1. Χαρχαλάκης Ευστράτιος (Δήμαρχος) ως Πρόεδρος εκ του Νόμου
2. Σούγιαννης Χαράλαμπος (Αντιδήμαρχος) ως μέλος εκ του Νόμου
3. Κομηνός Γεώργιος (Αντιδήμαρχος) ως μέλος εκ του Νόμου
4. Ζαντιώτης Παναγιώτης (αιρετό μέλος εκ της πλειοψηφίας) με αναπληρωματικό τον Ευάγγελο Λουράντο
5. Καλλίγερος Δημήτριος (αιρετό μέλος εκ της πλειοψηφίας) με αναπληρωματικό τον Καψάλη Κωνσταντίνο
6. Μαγουλάς Νικόλαος (αιρετό μέλος εκ της μείζονος μειοψηφίας) με αναπληρωματικό τον Καλλίγερο Ιωάννη
7. Τριφύλλης Εμμανουήλ (αιρετό μέλος εκ της ελάσσονος μειοψηφίας) με αναπληρωματικό τον Κοντολέοντα Δημήτριο

Τα συλλογικά όργανα του Δήμου (Δ.Σ. και Ο.Ε.) θα αρχίσουν τις τακτικές συνεδριάσεις τους για τα τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα, μετά την επικύρωση των πρακτικών εκλογής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για λόγους ασφάλειας του Δικαίου.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΕΛΩΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ Δ.Σ.
ΣΤΑΘΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Πρόεδρος Δ.Σ.
Γεννήθηκε το 1954 στο Κεραμωτό Κυθήρων. Τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο Κυθήρων και στη συνέχεια φοίτησε σε Σχολή Λογιστών στην Αθήνα. Το 1981 διορίστηκε Γραμματέας της Κοινότητας Καρβουνάδων, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 1998. Από το 1999 μέχρι και το 2013, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, υπηρέτησε ως Προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Κυθήρων, αποκτώντας εξαιρετικά σημαντική εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, τον τρόπο λειτουργίας των Δήμων και την οικονομική τους διαχείριση. Είναι παντρεμένος με την Κυριακή Στάθη το γένος Εμμανουήλ Κασιμάτη, νηπιαγωγό, και έχει έναν γιό, τον Παναγιώτη, πτυχιούχο Χημικό. Κατοικεί στον Αβλέμωνα. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος το Μάιο του 2019 με την παράταξη «ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΡΑ», του Δημάρχου κ. Στράτου Χαρχαλάκη.

ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ, Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
Γεννήθηκε στον Ποταμό Κυθήρων το 1977, τελείωσε το Λύκειο Κυθήρων, ζει και εργάζεται στα Κύθηρα. Πρόεδρος της Τ.Κ. Ποταμού από το 2010 μέχρι τον Αύγουστο του 2019. Είναι γραμματέας του Δ.Σ. του «Ιδρύματος Μιχαήλ Π. Παναγιώτου» και του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμού. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Τριφυλλείου Νοσοκομείου – Κ.Υ. Κυθήρων την περίοδο 2013-2015, του σωματείου «Φιλαρμονική Ποταμού» και της «Πατρικίας Σχολής Καραβά». Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος τον Μάιο του 2019 με την παράταξη «ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ» του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημήτρη Παναγόπουλου.

ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Γραμματέας Δ.Σ.
Γεννήθηκε το 1994 στον Χολαργό και μεγάλωσε στα Κύθηρα. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο νησί και μετά από επιτυχή δοκιμασία στις πανελλήνιες εξετάσεις εισήχθη στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΑΤΕΙ Κρήτης, του οποίου σήμερα είναι τελειόφοιτος (επί πτυχίω). Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, στο Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου καθώς και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κυθήρων. Μιλάει Αγγλικά. Κατάγεται από αυτοδιοικητική οικογένεια, καθώς ο πατέρας του Δημήτριος Ευαγγ. Λουράντος (+ 2017) υπήρξε επί σειρά ετών στέλεχος της τοπικής αυτοδιοίκησης: Νομαρχιακός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά καθώς και υποψήφιος Δήμαρχος Κυθήρων το 2014 και επικεφαλής παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος το Μάιο του 2019 με την παράταξη «ΚΥΘΗΡΑ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΡΑ», του Δημάρχου κ. Στράτου Χαρχαλάκη.

ΔΙΑΚΟΦΤΙ.Ο ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΕΙΛΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΛΕΝΤΙΣΑΝ ΜΕ ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗ ΣΤΟΥ ¨ΜΑΝΩΛΗ¨


Πρώτοι ήρθαν τελευταίοι έφυγαν...
Ο λόγος για τους εξαιρετικούς ηθοποιούς Αιμίλιο Χειλάκη και την σύζυγό του Αθηνά Μαξίμου που την Τετάρτη 4/9 διασκέδασαν στον Διακόφτι Κυθήρων με τη λύρα του Γρηγόρη Αλυσσανδράκη.
Το αγαπημένο ζευγάρι τραγούδησε, χόρεψε και φυσικά απόλαυσε την υπέροχη κουζίνα της ταβέρνας Μανώλης με την αξιότιμη παρέα τους.
Στο λαούτο και τη φωνή ήταν επίσης ο εξαιρετικός Νίκος Ευαγγελάτος.
Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα και φυσικά θα τα ξανά πούμε σύντομα..
Γρηγόρης Αλυσσανδράκης

Γενικό Λύκειο Κυθήρων.Πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς για τους μαθητές και τις μαθήτριες


Πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς για τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας θα είναι η Τετάρτη 11η Σεπτεμβρίου.
Ώρα προσέλευσης 09:00.
Ο Αγιασμός είναι προγραμματισμένος να πραγματοποιηθεί στις 09:15.
Αμέσως μετά θα δοθούν τα σχολικά βιβλία και πρόγραμμα για την Πέμπτη και την Παρασκευή.
Παρακαλούνται οι μαθητές και μαθήτριες να έχουν μαζί τους:
Την σχολική τους τσάντα για να μπορούν να μεταφέρουν τα βιβλία και
Στυλό και σημειωματάριο για να γράψουν το πρόγραμμα.
Καλή σχολική χρονιά

ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ.Ορισμός Αντιδημάρχων – Μεταβίβαση Αρμοδιοτήτων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                        

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
                                                                                                                                             Ελαφόνησος,    06/09/2019


Θέμα:  Ορισμός Αντιδημάρχων – Μεταβίβαση Αρμοδιοτήτων
 ΑΠΟΦΑΣΗ υπ’ αρ. 1153/2019
Η Δήμαρχος Ελαφονήσου
Έχοντας υπόψη:
  1. Τις διατάξεις του άρθρου 59 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Α’ 87), όπως αντικαταστάθηκε από τηνπαρ.1 του άρθρου 68 του Ν.4555/2018 (Α’ 133) Πρόγραμμα Κλεισθένης Ι, αναφορικά με τον ορισμότων Αντιδημάρχων και την αναπλήρωση του Δημάρχου και από το άρθρο 5 του Ν.4623/2019 (Α’134).
  2. Τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 3852/2010 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
  3. Την υπ’ αριθ. 28549/16.04.2019 (ΦΕΚ 1327/17.04.2019 τεύχος B’) απόφαση ΥΠ.ΕΣ.»Πρωτοβάθμιοι και Δευτεροβάθμιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Χώρας, σύμφωνα με το ν. 3852/2010, όπως ισχύει.»
  4. Τις διατάξεις του άρθρου 92 του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Α’ 87), όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 33 του Ν.4483/2017 (Α’ 107) και της παρ. 3 ε’ άρθρου 3 ν.4051/2012 (Α’ 40), αναφορικά με την αντιμισθία.
  5. Το γεγονός ότι στον Δήμο Ελαφονήσου υφίσταται μία (1) Δημοτική Ενότητα.
  6. Την εγκύκλιο ΥΠ.ΕΣ. εγκ.82/59633/20.08.2019: Ορισμός Αντιδημάρχων.
  7. Τον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου Ελαφονήσου.
  8. Την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου Ελαφονήσου.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ
Α. Ορίζει τους κατωτέρω δημοτικούς συμβούλους ως Αντιδημάρχους του Δήμου Ελαφονήσου και μέλη της Οικονομικής Επιτροπής σύμφωνα με το άρθρο 76 του Ν.4555/2018, με θητεία από 6 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι 5 Σεπτεμβρίου 2020, εντός της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, και τους μεταβιβάζει αρμοδιότητες ως εξής:
  1. Τον κ. Αρώνη Αντώνιο και του μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες για τα θέματα:
α) Ηλεκτροφωτισμού, β) Ύδρευσης, γ) Καθαριότητας, Αποκομιδής Απορριμμάτων, Ανακύκλωσης και λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας, δ) Διαχείρισης, κίνησης και συντήρησης οχημάτων.
  1. Την κ. Κοντραφούρη Χρυσούλα και της μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες για τα θέματα:
α) Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, β) Πολιτικής Προστασίας και Ασφάλειας Εργαζομένων, γ) Παιδείας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού και Τοπικής Ανάπτυξης, δ) Τύπου και Επικοινωνίας.
Β. Σε όλους τους Αντιδημάρχους, μεταβιβάζει την αρμοδιότητα τέλεσης των πολιτικών γάμων.
Γ. Όλοι οι  Αντιδήμαρχοι προβαίνουν στη θεώρηση υπογραφών, αντιγράφων κλπ των προσερχόμενων πολιτών. Εξουσιοδοτούνται να υπογράφουν βεβαιώσεις, πιστοποιητικά και λοιπά διοικητικά έγγραφα που εκδίδονται από τις Δημοτικές Υπηρεσίες του Δήμου Ελαφονήσου.
Δ. Απαντούν εγγράφως ή προφορικώς, ως ορίζει το άρθρο 61 παρ. 3 του Ν.3852/2010 για τα
θέματα αρμοδιότητάς τους.
Ε. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος των Αντιδημάρχων, τις αρμοδιότητες ασκεί η Δήμαρχος.
ΣΤ. Όταν η Δήμαρχος απουσιάζει ή κωλύεται, τα καθήκοντά της ορίζεται να ασκεί ο Αντιδήμαρχος κ. Αρώνης Αντώνιος, ενώ όταν και αυτός απουσιάζει ή κωλύεται , αναπληρώνεται από την Αντιδήμαρχο κ. Κοντραφούρη Χρυσούλα.
Η παρούσα να δημοσιευθεί μία φορά σε μία ημερήσια εφημερίδα του νομού και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Η Δήμαρχος
Λιάρου Ευσταθία

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ Τό Γενέθλιον τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου ΓΡΑΠΤΟΝ Θ. ΚΗΡΥΓΜΑ Τό μεγάλο «Ναί»


Τό Γενέθλιον τῆς Ὑπεραγίας Θεοτόκου
ΓΡΑΠΤΟΝ Θ. ΚΗΡΥΓΜΑ
Τό μεγάλο «Ναί»
«Μέ τήν Ἁγία Γέννησή σου ὁ Ἰωακείμ καί ἡ Ἄννα ἐλευθερώθηκαν, Ἀμόλυντε, ἀπό τήν ντροπή τῆς ἀτεκνίας. Αὐτήν τήν γέννηση γιορτάζει καί ὁ λαός σου, λυτρωμένος ἀπό τήν ἐνοχή τῶν ἁμαρτημάτων του, καθώς σοῦ κραυγάζει: Ἡ στείρα γεννάει τήν Θεοτόκο καί τροφό τοῦ Σωτῆρα μας, τῆς ζωῆς μας».
Αὐτή ἡ Νεοελληνική ἀπόδοση τοῦ Κοντακίου τῆς γιορτῆς τῆς Παντάνασσας, Χριστιανοί μου, μᾶς ὑπενθυμίζει τήν καίρια – γιά τήν σωτηρία μας – συμβολή τῆς Παναγίας μας στό σχέδιο τοῦ Θεοῦ γιά τήν Παλιγγενεσία.

(Χρειάζονται ἐδῶ δύο σχόλια: 1ον: Κοντάκιο εἶναι το τροπάριο, πού ψάλλεται ἀπό τούς Ἱερεῖς ἤ τούς Ψάλτες τελευταῖο μετά τήν Μικρή Εἴσοδο. 2ον: Στήν ἐποχή μας ἡ ἀτεκνία δέν θεωρεῖται μέ κανένα τρόπο ντροπή – ὄνειδος. Ἁπλά ἀποτελεῖ μιά ἀτυχία τῆς φύσεως. Γιά τούς Ἑβραίους, ὅμως, λογιζόταν μεγάλο μειονέκτημα, ἐπειδή ἀποκλειόταν νά γεννηθεῖ στήν οἰκογένεια τους ὁ προσδοκώμενος Μεσσίας).
Εἶχε δύο ἐπιλογές ἡ ταπεινή καί ἁγνή κόρη τῆς Ναζαρέτ: Νά φοβηθεῖ μπροστά στόν Ἄγγελο καί νά ἀρνηθεῖ τήν παράδοξη μητρότητα ἤ νά ἀφεθεῖ στό θέλημα τοῦ Θεοῦ, ἀπαντώντας: «Ἰδού ἡ δούλη Κυρίου, γένοιτο μοι κατά τό ρῆμα σου».
Ἡ κατάφαση αὐτή ἀποτέλεσε τό μέγιστο ἀνθρώπινο ἔργο στήν Ἱστορία. Οὔτε οἱ μεγάλοι κατακτητές, οὔτε οἱ σπουδαῖοι σοφοί, οὔτε οἱ κλασικοί συγγραφεῖς, οἱ καλλιτέχνες, οἱ ποιητές, οἱ ἐφευρέτες, οἱ πολιτικοί καί τόσοι ἄλλοι μπόρεσαν νά ἀλλάξουν τήν «μοῖρα» τοῦ ἀνθρώπου, νά ἀνατρέψουν τήν θανατερή ἐπιλογή τοῦ Ἀδάμ, ὅπως κατώρθωσε ἡ ἄσημη ἕως τότε Παρθένος τῆς Γαλιλαίας. Ἐκεῖνο τό «ναί» τῆς Μαριάμ ἦταν ἕνας πνευματικός σεισμός, πού γκρέμισε κάθε εἴδωλο ψευδοσωτήρα. Τό σχέδιο τοῦ Θεοῦ ἄρχισε νά πραγματοποιῆται: Ἀπό τήν Ναζαρέτ στήν Βηθλεέμ. Κι ἀπό ἐκεῖ στήν Αἴγυπτο, στό κήρυγμα τοῦ Δωδεκάχρονου στό Ναό, στόν Ἰορδάνη, στήν Γαλιλαία, στά «μέρη Τύρου καί Σιδῶνος», στήν Γενησαρέτ, στήν Ἰεριχώ, στήν Σαμάρεια, στόν Γολγοθᾶ, στόν κενό Τάφο, στήν «ἐπαγγελία τοῦ Πατρός».
Ὁ λαός πού καθόταν στό σκοτάδι καί τήν σκιά τοῦ θανάτου ἔχει πιά τήν φωτεινή, τήν βέβαιη ἐλπίδα, τόν Χριστό του. Πού εἶναι ἡ ζωή του, τό ὅραμα του, «τῶν ἐφετῶν ἡ ἀκρότης».
Πώς μετά νά μή γιορτάζει τήν Γέννηση τῆς «τροφοῦ τῆς ζωῆς ἡμῶν»;

Πρωτ. π.Π.Μαριᾶτος