Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Η Iστορία του Skunk, του «Χόρτου» που Ήρθε στην Ευρώπη και την Κατέκτησε

Πώς έφθασε στο Άμστερνταμ, πώς κάθε δυνατό χόρτο κατέληξε να λέγεται skunk και ποια η υποτιθέμενη σχέση του με την ψύχωση.

ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΣΤΗΣ ΣΤΟ CANNABIS FREEDOM FESTIVAL ΜΕ ΕΝΑ ΦΥΛΛΟ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΤΡΑΒΑΕΙ ΜΙΑ ΤΖΟΥΡΑ ΣΤΟ ΜΠΡΟΚΓΟΥΕΛ ΠΑΡΚ ΤΟΥ ΜΠΡΙΞΤΟΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΤΟ 2001. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: KIRSTY WIGGLESWORTH/PA ARCHIVE/PA IMAGES

Την άνοιξη του 1985, ένας μεγαλόσωμος Αμερικανός προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ με ένα κουτί σπόρους. Το όνομά του ήταν David Watson. Ή μήπως Sam Selezny; Ή μήπως, όπως θα γινόταν αργότερα γνωστός, «Sam the Skunkman»;

Δεν είχε σημασία για τους ανθρώπους που τον υποδέχτηκαν, τον Michael Taylor και τον Wernard Bruining –ο τελευταίος εκ των οποίων ήταν ιδιοκτήτης του Mellow Yellow, του πρώτου coffeeshop του Άμστερνταμ–, επειδή οι σπόροι ήταν για ποικιλίες κάνναβης που θα προμήθευαν στη συνέχεια το Άμστερνταμ με την πιο αξιόλογη ποιότητα κάνναβης, εκθρονίζοντας τη «σοκολάτα» που ήταν μονοπώλιο στην ολλανδική πρωτεύουσα.

Το γεγονός αυτό ήταν συναρπαστικό για μια σειρά λόγων. Ο ένας ήταν ότι έναν μήνα νωρίτερα, ο Watson είχε συλληφθεί στη Σάντα Κρουζ της Καλιφόρνια για καλλιέργεια κάνναβης. Το ότι κατάφερε να φτάσει στο Άμστερνταμ έκανε κάποιους να τον αποκαλούν κατάσκοπο, ή αλλιώς μυστικό της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικών (DEA) που είχε σταλεί στην Ολλανδία, για να εισχωρήσει στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία χόρτου.

Η λέξη skunk έχει διαφορετική έννοια. Δεν έχει σχέση με κάποια συγκεκριμένη ποικιλία κάνναβης.

Η άφιξη του, σηματοδοτεί την είσοδο στην Ευρώπη της ποικιλίας με την οποία ο Watson μοιράζεται το ψευδώνυμό του –Skunk #1– καθώς ενεπλάκη στη δημιουργία του προτύπου στα τέλη της δεκαετίας του '70. Υβρίδιο αφγανικής indica, μεξικανικής και κολομβιανής sativa, το Skunk #1 έμελλε να κερδίσει το Κύπελλο Κάνναβης 1988, να πουληθεί σε τράπεζες σπόρων σε όλη την Ολλανδία και να γίνει η πρώτη εμπορική υβριδική ποικιλία στον κόσμο.

Πλέον, όμως, η λέξη skunk έχει διαφορετική έννοια. Δεν έχει σχέση με κάποια συγκεκριμένη ποικιλία κάνναβης – έχει γίνει ένας γενικός όρος για το «δυνατό» χόρτο. Πώς λοιπόν το ισχυρό χόρτο κάθε είδους έγινε γνωστό ως skunk; Οι επιπτώσεις του είναι τόσο σοβαρές όσο πιστεύεται ή είναι απλώς κομμάτι της κινδυνολογίας που μετράει δεκαετίες;


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LUIZ RAMPELOTTO/SIPA USA/PA IMAGES

Τη δεκαετία του '90, η Ολλανδία βρισκόταν στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας βιομηχανίας κάνναβης. Ενώ άλλες χώρες εξακολουθούσαν να βασίζονται κυρίως σε εισαγόμενη «σοκολάτα», οι Ολλανδοί –και οι Αμερικανοί απόδημοι που κατέκλυζαν το Άμστερνταμ- πειραματίζονταν με διαφορετικούς τρόπους καλλιέργειας χόρτου. Οι Ολλανδοί συνδύαζαν πολύ καιρό ηλεκτρικές λάμπες και λίπασμα, για να φτιάξουν μερικά από τα καλύτερα αγροτικά προϊόντα του κόσμου και λουλούδια σε μικρούς, κλειστούς χώρους. Έτσι, σύντομα ξεκίνησαν να εφαρμόζουν αυτές τις τεχνικές στην καλλιέργεια κάνναβης.

Οι καλλιεργητές κάνναβης τότε εστίασαν στη χρήση υδροπονικού εξοπλισμού –που τους επέτρεψε να εκμεταλλευτούν τα θρεπτικά συστατικά στη ρίζα του φυτού-, καθώς και τεχνικές που κατέστησαν δυνατό τον έλεγχο της ποσότητας, της έντασης και του μήκους κύματος του φωτός που έπεφτε στα δενδρύλλια, καθώς και την περιεκτικότητα του αέρα σε διοξείδιο του άνθρακα. Έτσι, ένας έμπειρος καλλιεργητής μπορούσε να επιταχύνει τον κύκλο ζωής ενός δενδρυλλίου σε βαθμό που να ανθοφορεί μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ δεν καταλάμβανε περισσότερο χώρο από ένα πορτατίφ.

Η υποτιθέμενη σχέση ανάμεσα στην κάνναβη και την ψύχωση υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

«Αυτές οι τεχνικές έδιναν μεγάλη παραγωγή δυνατού χόρτου, χωρίς να απαιτείται ένα τεράστιο δέντρο κάνναβης που κάνει τρεις με τέσσερις μήνες να ανθίσει, όπως είναι το φυσιολογικό», εξηγεί ο Top Shelf Grower, ένας YouTuber και ειδικός στην κάνναβη. «Στην ουσία, οι καλλιεργητές είχαν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».

Αυτό σήμαινε ότι οποιοσδήποτε εκτός Ολλανδίας –δεδομένου ότι είχε διαβάσει γι' αυτές τις νέες μεθόδους σε περιοδικά, όπως το High Times– μπορούσε να καλλιεργήσει πλέον χόρτο πιο δυνατό απ' οτιδήποτε υπήρχε διαθέσιμο σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, η τεχνολογία που απαιτούνταν ήταν εύκολο να βρεθεί σε ανθοκομικά κέντρα και οι σπόροι μπορούσαν να βρεθούν μέσω Ίντερνετ.

Όλα αυτά συνέβησαν σε μια τέλεια στιγμή για τους χρήστες κάνναβης παγκοσμίως, καθώς η εισαγωγή της λιγότερο δυνατής ποικιλίας «σοκολάτας» σημείωνε πτώση. Εν μέρει αυτό οφειλόταν στα αυστηρά μαροκινά μέτρα, καθώς η εκεί κυβέρνηση κατέστρεφε το ένα τρίτο της σοδειάς της σε μια προσπάθεια να ελέγξει την εξαγωγή, αλλά επίσης και λόγω της τρομοκρατίας, μιας και γινόταν όλο και πιο δύσκολο να σταλούν μεγάλες ποσότητες λαθραίων σε όλον τον κόσμο.


ΔΩΜΑΤΙΑ ΓΕΜΑΤΑ ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΦΟΔΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΓΟΥΛΓΟΥΙΤΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΝ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΩΝ, 2006. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: GLENN COPUS/THE EVENING STANDARD/PA ARCHIVE/PA IMAGES

Το 1994, οκτώ άνθρωποι που λάμβαναν θεραπεία με μεθαδόνη στη Γλασκόβη ανέφεραν ότι κάπνισαν μπάφους ανάλογης προέλευσης και οι τέσσερις βίωσαν ψυχωσικά επεισόδια, από ψευδαισθήσεις παράνοιας μέχρι ακουστικές παραισθήσεις και οφθαλμαπάτες. Το είδος του χόρτου που ευθυνόταν για αυτό; Το skunk.

Την περίπτωση αυτή περιέγραψε το 1995 σε μια επιστολή στην ιατρική επιθεώρηση British Medical Journal ο επιμελητής χρήσης ουσιών Alan Scott Wylie, που στη συνέχεια θα γινόταν ο επικεφαλής γιατρός εθισμών στο παράρτημα του Priory στη Γλασκόβη, μια αλυσίδα ιδιωτικών νοσοκομείων που έγιναν διάσημα για τη θεραπεία celebrities, όπως οι Kate Moss, Ronnie Wood και Robbie Williams. Απ' ό,τι φαίνεται, αυτή η επιστολή είναι η πρώτη φορά που το skunk αναφέρεται σε λάθος πλαίσιο, καθώς ο Wylie το χρησιμοποιεί όχι για να περιγράψει μια συγκεκριμένη ποικιλία χόρτου (δηλαδή Skunk #1 ή κάποια παράγωγο), αλλά ως έναν γενικό όρο για κάθε ισχυρό χόρτο.

Αυτή η επιστολή των 200 λέξεων θα χρησιμοποιούνταν σε πολλές μελέτες και έρευνες στα επόμενα χρόνια.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: JAKE LEWIS

Η υποτιθέμενη σχέση ανάμεσα στην κάνναβη και την ψύχωση υπάρχει εδώ και δεκαετίες και έχει χρησιμοποιηθεί από κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για να περιοριστεί η χρήση. Από αυτά τα φαινόμενα γεννήθηκε ο όρος «Reefer Madness», που πήρε το όνομά του από μια αμερικανική προπαγανδιστική ταινία του 1936.

Αν και η βαρύτητα οποιασδήποτε ψυχικής ασθένειας δεν θα πρέπει να υποτιμάται, σήμερα τα γεγονότα δεν υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η κάνναβη προκαλεί ψύχωση – ακόμη και το skunk υψηλού ποσοστού THC. Μια προσεκτική ανάγνωση των επιστημονικών άρθρων αποκαλύπτει ότι ένα τμήμα της κοινωνίας –οι επιρρεπείς τόσο στη χρήση ουσιών όσο και στις ψυχικές ασθένειες- είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν κάνναβη και να βιώσουν ψύχωση, αλλά όχι επειδή το ένα πυροδοτεί το άλλο.

Το «skunk» ήρθε για να μείνει.

«Δεν είναι ξεκάθαρο αν το skunk είναι η αιτία ή αν είναι απλώς σύμπτωση», λέει ο Ian Hamilton, καθηγητής ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ. «Μπορεί οι άνθρωποι που εμφανίζουν ψυχώσεις να είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση ναρκωτικών, όπως skunk, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πρώτα συμπτώματα ψύχωσης που βιώνουν. Το πραγματικό πρόβλημα, κλινικά, είναι πώς ένας γιατρός αποφασίζει αν πρέπει να διαγνώσει ψύχωση λόγω χρήσης κάνναβης. Πόσο πρόσφατα πρέπει να έχεις χρησιμοποιήσει ο ασθενής κάνναβη και για πόσο καιρό; Δεν είναι ακριβής επιστήμη - δεν έχουμε εξίσου προηγμένα τεστ με αυτά που χρησιμοποιούμε για να διαγνώσουμε παθήσεις όπως ο διαβήτης».

Είναι περίπλοκο, αλλά όπως γράφουν οι καθηγητές Charles Ksir και Carl Hart σε σχέση με την κριτική ανασκόπησή τους για το θέμα, «Μας απασχολεί ότι η παρανόηση της σχέσης ανάμεσα στη χρήση κάνναβης και την ψυχωσική συμπεριφορά οδηγεί σε μια υπεραπλούστευση της περίπλοκης εξελικτικής φύσης της χρήσης ουσιών και των ψυχικών διαταραχών».

Με άλλα λόγια: το να υπεραπλουστεύεις το θέμα, για να προωθήσεις μια πολιτική ή να γράψεις έναν τρομακτικό τίτλο, μάλλον δείχνει ότι δεν λαμβάνεις υπόψη όσους υποφέρουν.

Σήμερα –εκτός και αν είσαι nerd του χόρτου- σχεδόν όλη η κάνναβη θεωρείται skunk, με τα μέσα επίπεδα TCH να κυμαίνονται ανάμεσα στο 10-20%. Επιπλέον, η βιομηχανία καλλιέργειας συνεχίζει να ακμάζει, εξελίσσεται κάθε χρόνο με καινούριους τρόπους, για να ξεπερνά σε διάνοια την Αστυνομία. Στο παρελθόν, οι καλλιεργητές χρησιμοποιούσαν κάθε εκατοστό των σπιτιών. Τώρα, συχνά αφήνουν το καθιστικό ανέγγιχτο, με μια τηλεόραση μέσα, για να αποφεύγουν τις υποψίες. Για παράδειγμα, στη Βρετανία, έχουν γίνει έφοδοι που δείχνουν ότι οι καλλιεργητές περνάνε και σε κτίρια που δεν είναι κατοικίες: μια παλιά τράπεζα της Barclays στο Γκρίμσμπι, ένα εγκαταλελειμμένο ιατρείο στο Χάρλοου ή, τον Φεβρουάριο, ένα παροπλισμένο πυρηνικό καταφύγιο στο Γουίλτσαϊρ.

Επίσης, στο Μπέρμιγχαμ για παράδειγμα, έχει εμφανιστεί μια τάση γνωστή ως «groppers» ή «granny growers»: Χρησιμοποιώντας υδροπονική και εξοπλισμό δυνατού φωτισμού, ηλικιωμένες γυναίκες –εκμεταλλευόμενες το γεγονός ότι η Αστυνομία είναι απίθανο να τις υποψιαστεί για εγκληματική δραστηριότητα- έχουν στήσει φυτώρια στα σπίτια τους και και διεκδικούν μεγάλο μερίδιο της τοπικής αγοράς κάνναβης.


ΔΕΝΔΡΥΛΛΙΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΜΕ ΚΑΡΤΕΛΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΟΥ UKCSC. PHOTO: JAKE LEWIS

Στον αντίποδα αυτών των εγκληματικών εγχειρημάτων και σε πολύ μικρότερη κλίμακα, όσοι καλλιεργούν στο σπίτι τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν παρόμοια τεχνολογία – μερικές φορές να καλλιεργήσουν χόρτο για ιδία χρήση και μερικές φορές να καλλιεργήσουν φυτά που μπορούν να λειτουργήσουν ως φάρμακο για ανθρώπους που τα χρειάζονται, αλλά δεν μπορούν να έχουν νόμιμη πρόσβαση σ' αυτά.

Τα UK Cannabis Social Clubs (UKCSC), ένα δίκτυο τοπικών ομάδων σε όλη τη Βρετανία που κάνουν καμπάνια υπέρ της νομιμοποίησης της κάνναβης, έχουν ξεκινήσει να πουλάνε ένα πακέτο που περιέχει καρτελάκια που μπορείς να βάλεις ως καλλιεργητής σε μέχρι και εννιά φυτά σε ένα σημείο καλλιέργειας, τα οποία σκοπό έχουν να ενημερώνουν την Αστυνομία ότι η επιχείρησή σου δεν έχει εγκληματικές προθέσεις. Τα χρήματα που πληρώνεις για το πακέτο πηγαίνει υπέρ της χρηματοδότησης της νομικής σου υπεράσπισης, αν η Αστυνομία κάνει έφοδο στο φυτώριό σου. Μέχρι στιγμής, δεν χρειάστηκε να βάλουν χέρι στα λεφτά - μάλλον επειδή η έφοδος σε φυτώρια όπου καλλιεργείται κάνναβη για προσωπική χρήση δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα της Αστυνομίας, με την Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Αρχηγών Αστυνομίας, Sara Thornton, να δηλώνει ότι η Αστυνομία είναι πιο πιθανό να καταγράψει απλώς μια πληροφορία για ένα φυτώριο, παρά να την ερευνήσει.

Παρόλο που διάφορες χώρες σε όλον τον κόσμο χαλαρώνουν τη στάση τους απέναντι στη χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους, ο νόμος (και) στην Ελλάδα παραμένει πεισματικά ακλόνητος. Όχι ότι η νομιμότητα του φυτού έχει και τόση σημασία, φυσικά: η κάνναβη παραμένει το ναρκωτικό με τη μεγαλύτερη συχνότητα χρήσης. Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ατόμων, μάλιστα, είναι πιθανόν να έχουν καπνίσει, φάει ή εισπνεύσει μια από τις πολλές ποικιλίες που εντάσσονται στον γενικό όρο «skunk».

Η μαμά σου μπορεί να σε προειδοποίησε, η Daily Mail μπορεί να προσπάθησε να σε τρομάξει και είναι πιθανό το σακουλάκι που αγόρασες χθες βράδυ να παράχθηκε σε τρομερές συνθήκες εκμετάλλευσης, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: το «skunk» ήρθε για να μείνει.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE UK.

ΠΗΓΗ vice.com

(2) ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ COVIT-19 ΣΤΑ ΠΑΠΑΔΙΑΝΙΚΑ:ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΤΡΙΧΕΙΛΗ


 

Υποχρεωτική η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου από 1η Φεβρουαρίου

Από την 1η Φεβρουαρίου 2021 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας παύει την προαιρετική – πιλοτική της λειτουργία και γίνεται υποχρεωτική, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, αποτρέπονται νέες αυθαιρεσίες, διασφαλίζεται η περιουσία των πολιτών, μπαίνει τέλος στη γραφειοκρατία, επιταχύνονται οι επενδύσεις», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.

Ειδικότερα, με τις δύο Υπουργικές Αποφάσεις που υπέγραψε ο κ. Ταγαράς, προβλέπεται η έναρξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου και καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης των κτιρίων/αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Προβλέπεται, επίσης, ο χρόνος ενημέρωσης των στοιχείων, η μορφή καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εντύπων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

«Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι μια κορυφαία μεταρρύθμιση που ιδιαίτερα ικανοποιημένος, που τώρα ως υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπογράφω την οριστική ενεργοποίησή της», ανέφερε κ. Ταγαράς. Τόνισε ότι «το όφελος είναι πολλαπλό. Και για τους ιδιοκτήτες, και για το περιβάλλον και για την οικονομία».

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, «μέσω της κορυφαίας μεταρρύθμισης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας, η χώρα μας αλλάζει σελίδα όσον αφορά στην αποτύπωση του κτιριακού αποθέματος. Ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας του ΤΕΕ, γίνεται πράξη η καταγραφή όλων των κτιρίων -παλαιών και νέων, δημόσιων και ιδιωτικών- με όρους διαφάνειας σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα καθημερινής παρακολούθησης και ενημέρωσης».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς ο ίδιος είχε προετοιμάσει αυτή τη μεταρρύθμιση από το 2015, όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ και την Τρίτη υπέγραψε την οριστική ενεργοποίησή της.

Ο Νίκος Ταγαράς τόνισε ότι «αρχικά, με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μπαίνει σημαντικό αντικίνητρο σε μελλοντικές αυθαιρεσίες καθώς μόνον με την απόκτησή της η τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα θεωρείται ολοκληρωμένη. Παράλληλα, οι πολίτες διασφαλίζουν την περιουσία τους και γλυτώνουν πολλές χαμένες εργατοώρες από την «γραφειοκρατία του χαρτιού» καθώς όλα θα γίνονται ψηφιακά».

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, «δημιουργείται μια αξιόπιστη βάση δεδομένων των κτιρίων για όλη την επικράτεια, ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο για τον πολεοδομικό σχεδιασμό όσο και για την επιτάχυνση των επενδύσεων που έχει ανάγκη έχει η χώρα».

Πιστοποιητικό Πληρότητας

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ, συγκεντρώνονται σε ένα πιστοποιητικό, στο Πιστοποιητικό Πληρότητας, όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες ενός ακινήτου με αποτέλεσμα:

  • Να αποτρέπεται η δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων
  • Να θωρακίζεται η ιδιοκτησία των πολιτών, καθώς θα είναι καταγεγραμμένες όλες οι τυχόν μεταβολές του ακινήτου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται και η διαφάνεια στις δικαιοπραξίες (μεταβιβάσεις)
  • Να μειώνεται δραστικά η γραφειοκρατία καθώς ο πολίτης – ιδιοκτήτης έχοντας ψηφιακά την «ακτινογραφία» του ακινήτου του, δεν χρειάζεται να σπεύδει για οποιοδήποτε έγγραφο σε δημόσιες υπηρεσίες. Πλέον, με λίγα «κλικ» στον υπολογιστή θα μπορεί να λαμβάνει τις απαιτούμενες πληροφορίες (πχ τίτλους ιδιοκτησίας, οικοδομική άδεια, δήλωση ακινήτου στο Κτηματολόγιο κλπ)
  • Το Δημόσιο να αποκτά καταγραφή των ακινήτων του με σημαντικές πληροφορίες (για τη στατική επάρκεια, τη δομική τρωτότητα κλπ), ώστε να μπορούν να προγραμματισθούν και οι απαιτούμενες παρεμβάσεις σε αυτά
  • Να επιταχύνονται οι επενδύσεις, καθώς με ψηφιοποιημένες τις πληροφορίες των ακινήτων (κτιρίων ή οικοπέδων/γηπέδων), συντομεύει δραστικά ο χρόνος διερεύνησης και εξέτασής τους από υποψήφιους επενδυτές.
  • ert.g

ΣΥΡΙΖΑ:Ο κύριος Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος για το ενεργειακό και περιβαλλοντικό βραχυκύκλωμα της χώρας

Ο κύριος Μητσοτάκης είναι προσωπικά υπεύθυνος για το ενεργειακό και περιβαλλοντικό βραχυκύκλωμα της χώρας

Κοινή Δήλωση Σ.Φάμελλου - Π.Πέρκα [Τομεάρχη και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας] για τη σημερινή επίσκεψη του κυρίου Μητσοτάκη στο ΥΠΕΝ
Η σημερινή επίσκεψη του κυρίου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επιβεβαίωσε την προσωπική του ευθύνη για τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στη χώρα, το τελευταίο 18μηνο, στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος.
Δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει:
Για τη μοναδική πράξη «σωτηρίας» της ΔΕΗ με τις αυξήσεις στα τιμολόγιά της που ξεπέρασαν το 20%
Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και τα πρόσφατα «παιχνίδια» εκατομμυρίων που παρατηρήθηκαν στην αγορά ηλεκτρισμού
Για την αύξηση της ενεργειακής φτώχειας και των αποκοπών ρευματοδότησης, ειδικά μέσω πανδημίας
Για το σημαίνοντα ρόλο του κόστους ενέργειας για την Ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας και βιομηχανίας
Για την χρεωκοπία του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνησή του, η οποία οδήγησε σε χαράτσια σε επενδύσεις ΑΠΕ αλλά και στην επιβάρυνση όλων των καταναλωτών μέσω του «πράσινου τέλους» στο πετρέλαιο κίνησης εν μέσω πανδημίας
Για την εξυπηρέτηση των λίγων και εκλεκτών στις επενδύσεις στην ενέργεια και στις ΑΠΕ και την απομάκρυνση από την ενεργειακή δημοκρατία, με το πάγωμα των ενεργειακών κοινοτήτων και τις αιφνίδιες αλλαγές στα μικρά και μικρομεσαία έργα ΑΠΕ
Για τις ιδιωτικοποιήσεις σημαντικών ενεργειακών υποδομών και την απώλεια εργαλείων του δημοσίου για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας
Για την ακύρωση των δασικών χαρτών και την εμπλοκή που θα δημιουργήσει στο κτηματολόγιο
Για το περιβαλλοντικό έγκλημα στις περιοχές NATURA 2000, την κατάργηση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, την καθυστέρηση των Προεδρικών Διαταγμάτων και την απελευθέρωση των χρήσεων που επιβαρύνουν τις περιοχές αυτές, καθώς και για την εκτροπή του Αχελώου που ξαναβγάζει η κυβέρνηση από το συρτάρι
Για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης απορριμμάτων, την καύση και την ακύρωση νομοθετημάτων για την ανακύκλωση, στερώντας πόρους και εξοπλισμό από τους ΟΤΑ και την κοινωνία
Περιορίστηκε σε γενικόλογες αναφορές για να καλύψει σοβαρές αδυναμίες της χώρας:
Για το Ταμείο Ανάκαμψης επανέλαβε ότι μεγάλο του μέρος αφορά περιβαλλοντικά και ενεργειακά έργα, το οποίο όμως διαπραγματεύεται κρυφά από τη Βουλή και τους κοινωνικούς εταίρους, προφανώς για να ικανοποιήσει επιχειρήσεις που επικοινωνούν απευθείας με το Μαξίμου.
Για την κλιματική κρίση και τη συμφωνία των Παρισίων απέφυγε να αναφέρει την αναγκαιότητα ενός κλιματικού νόμου με δεσμεύσεις σε στόχους και χρηματοδοτήσεις.
Για την ηλεκτροκίνηση δεν ανέφερε τίποτα για τη μεγάλη αστοχία του προγράμματος ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ σε κλάδους όπως τα ταξί, οι επαγγελματικοί στόλοι, αλλά και οι δημόσιες συγκοινωνίες, καθώς και για τις καθυστερήσεις που έχουν δημιουργηθεί στο δίκτυο των σημείων φόρτισης και στα μέσα σταθερής τροχιάς, όπως το παγωμένο εδώ και 18 μήνες ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.
Για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» δεν δεσμεύθηκε για επαρκή και ανοικτή χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε η πλατφόρμα εισόδου των ωφελούμενων να μένει ανοιχτή για όλη τη χώρα, ενώ φυσικά απέκρυψε το γεγονός ότι το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την εξοικονόμηση στα δημόσια κτίρια παραμένει παγωμένο εδώ και ενάμιση χρόνο.
Για την οργάνωση του χώρου επέλεξε γενικόλογες αναφορές, αποφεύγοντας προφανώς να αναφερθεί στα σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του πρόσφατου χωροταξικού-πολεοδομικού νόμου, στη χωροταξική αταξία της εποχής του 1960, στην οποία μας οδηγεί, στην αδικία στη μικρή περιουσία και τα ρουσφέτια στους κολλητούς της ΝΔ που περιέχει, αλλά και στην απίθανη καινοτομία των «αρίστων» της ΝΔ με τη μεταφορά του Κτηματολογίου, του φορέα που θα αναλάβει την υλοποίηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων, από το ΥΠΕΝ στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης!
Για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών απέκρυψε ότι, 16 μήνες μετά την εξαγγελία του για βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, το ΥΠΕΝ ακόμα κάνει διαγωνισμό για σύμβουλο για το σχεδιασμό της δίκαιης μετάβασης ενώ, οι λιγνιτικές περιοχές εξελίσσονται σε μαύρη τρύπα, χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί ούτε ειδικοί αναπτυξιακοί στόχοι ούτε κίνητρα. Η «δέσμευση για υποστήριξη» του κυρίου Μητσοτάκη φαίνεται ότι αφορά μόνο τις γερμανικές εταιρείες που ο ίδιος κάλεσε μέσω της συνέντευξής του στη Bild.
Για ποιοτικές θέσεις απασχόλησης, προφανώς αναφερόμενος στα γαλάζια παιδιά που προσλαμβάνονται με αδιαφάνεια στους ενεργειακούς φορείς με παράκαμψη του ΑΣΕΠ και παχυλούς μισθούς 150.000 ευρώ, ενώ, για τα νέα παιδιά, ο κύριος Μητσοτάκης επιφύλαξε, για τη ΔΕΗ, κατάργηση και του ΑΣΕΠ και της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Είναι ξεκάθαρο ότι η πολιτική Μητσοτάκη μάς οδηγεί σε γενικό βραχυκύκλωμα και στην καθυστέρηση της χώρας μας από τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της ομαλής κλιματικής μετάβασης.
Όσο και αν προσπαθεί να χτίσει ένα πράσινο προφίλ χρησιμοποιώντας έναν φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου, που υπήρχε από παλιά στο ΥΠΕΝ, όλοι και όλες κατανοούν την αναγκαιότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για την κλιματική και οικολογική μετάβαση και το μετασχηματισμό της χώρας.

Κυθήρων Σεραφείμ: “Θλιβερό ο κληρικός να κάνει τον χωροφύλακα – Είναι θεολογικά αστοιχείωτοι…” (ΒΙΝΤΕΟ)

 vimaorthodoxias.g

 Άστραψε και βρόντηξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων & Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Δικτύου Ελληνισμού με θέμα: «Εκκλησία και η παρούσα κρίση στην Ελλάδα και διεθνώς», η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 24 Ιανουαρίου 2021.

Στην συζήτηση ετέθησαν  όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την παρούσα Ελληνική κρίση από Εκκλησιολογικής άποψης. Ο Σεβασμιώτατος για ακόμη μια φορά δεν μάσησε τα λόγια του και μίλησε σε ιδιαίτερη σκληρή γλώσσα, την γλώσσα της αλήθειας.

Ο Σεβαστός Ιεράρχης αναφέρθηκε στην εξάπλωση του φόβου που προσπαθούν ορισμένοι λοιμωξιολόγοι να μεταδώσουν στον λαό για τον χώρο της Εκκλησίας σχετικά με τον κορωνοϊό κάνοντας λόγο για “βαρύτατη απιστία” ενώ εξέφρασε και την δυσαρέσκεια του για την χρήση μάσκας στους ιερούς ναους λέγοντας πως: “Δεν μπορούμε να λέμε πως η μάσκα θα μας προστατεύσει μέσα στην Εκκλησία, θλιβερό να κάνει ο κληρικός τον χωροφύλακα”.

Παράλληλα,  ο Σεβασμιώτατος σημείωσε για τα εμβόλια πως: “Θα πρέπει να είναι καθαρά και να μην έχουν καμία υποψία από πάσης πλευράς. Αλλά τώρα υπάρχουν πολλές ενστάσεις με παρενέργειες και θανάτους”

Μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Κυθήρων καταδίκασε και τα λεγόμενα του Νιγηρίας Αλεξάνδρου ο οποίος χαρακτήρισε “Θρησκευτικά αναλφάβητους όσους υποστηρίζουν το απρόσβλητο του ιού κατά τη Θεία Ευχαριστία”. Από την πλευρά του ο Κυθήρων Σεραφείμ υποστήριξε πως “όποιοι πιστεύουν κάτι τέτοιο είναι θεολογικά αστοιχείωτοι”

Παρακολουθήστε παρακάτω την τηλεδιάσκεψη:

1995 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΙΜΙΑ:το τουρκικό φορτηγό πλοίο Φιγκέν Ακάτ (Figen Akat isimli) ''προσάραξε'' στα αβαθή

 ...Χριστούγεννα του 1995 το τουρκικό φορτηγό πλοίο Φιγκέν Ακάτ (Figen Akat isimli) ''προσάραξε'' στα αβαθή κοντά στην ανατολική Ίμια εκπέμποντας σήμα κινδύνου...

O πλοίαρχος αρνείται για 2 ημέρες, ελληνικής βοήθειας και ισχυρίζεται ότι τα Ιμια είναι τουρκικά...
Η τουρκική σχεδίαση για γκριζάρισμα του Αιγαίου, αρχίζει να υλοποιείται...


Επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών στον προαύλιο και περιβάλλοντα χώρο των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στου Ζωγράφου

 


Επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών στον προαύλιο και περιβάλλοντα χώρο των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στου Ζωγράφου

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που αποθήκευε και διακινούσε συστηματικά ναρκωτικά (ακατέργαστη κάνναβη και mdma ) στους παραπάνω χώρους και συνελήφθησαν πέντε (5) άτομα

Απέκρυπταν – αποθήκευαν τα ναρκωτικά σε δένδρα, υδρορροές κ.α σημεία του προαύλιου και περιβάλλοντα χώρου των φοιτητικών εστιών, καθώς και σε κλεμμένο όχημα

Κατασχέθηκαν ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, mdma και ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας κατείχαν, αποθήκευαν και διακινούσαν συστηματικά ναρκωτικά (ακατέργαστη κάνναβη και mdma ) στον προαύλιο και περιβάλλοντα χώρο των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, στου Ζωγράφου.

Στους παραπάνω χώρους πραγματοποιήθηκε χθες (Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021), οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκαν, επιμελώς κρυμμένα σε διάφορα σημεία, (217) συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης, έτοιμες προς πώληση, καθώς και ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν συνολικά πέντε άτομα, από τα όποια (3) είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι δυο μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (ημεδαπός και αλλοδαπός) συνελήφθησαν μετά από συναλλαγή που πραγματοποίησαν στον περιβάλλοντα χώρο των φοιτητικών εστιών, πουλώντας ποσότητες (6,5) και (1,6) γραμ. ακατέργαστης κάνναβης, σε δυο επίσης συλληφθέντες (ημεδαπό και αλλοδαπός).

Από την έρευνα που προηγήθηκε διακριβώθηκε η συστηματική δράση της εγκληματικής οργάνωσης, η όποια διέθετε επαγγελματικού τύπου διάρθρωση και οργανωμένη υποδομή, ενώ χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ) για την αποθήκευση και περαιτέρω διακίνηση – πώληση των ναρκωτικών.

Ειδικότερα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης απέκρυπταν – αποθήκευαν τα ναρκωτικά σε δένδρα, υδρορροές κ.α σημεία του προαύλιου και περιβάλλοντα χώρου των φοιτητικών εστιών, καθώς και σε όχημα που βρίσκονταν στο χώρο, για το οποίο, όπως προέκυψε, είχε δηλωθεί κλοπή από το έτος 2015.

Η διακίνηση και οι αγοραπωλησίες των ναρκωτικών πραγματοποιούνταν ομοίως στον υπαίθριο και περιβάλλοντα χώρο των φοιτητικών εστιών, χώρους τους οποίους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επιτηρούσαν, όπως και τις οικίες τους, που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, (359,6) γραμ. ακατέργαστης κάνναβης, μικροποσότητα mdma , (3.530) ευρώ και (4) κινητά τηλέφωνα,

Σε βάρος των πέντε συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και τους αλλοδαπούς.

Τα ντοκουμέντα 





ΕΛ.ΑΣ:Συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στα Εξάρχεια και στο κέντρο των Αθηνών

Κατασχέθηκαν ηρωίνη βάρους -4- κιλών και -333- γραμμαρίων, -67- φυσίγγια το χρηματικό ποσό των -850- ευρώ, -4- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, -4- κινητά τηλέφωνα, ιδιόχειρες σημειώσεις με χρηματικά ποσά και πλήθος νάιλον συσκευασιών για τον επιμερισμό ναρκωτικών ουσιών

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, απογευματινές ώρες της 24-1-2021 στην Αθήνα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, δύο (2) αλλοδαποί για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Στο πλαίσιο δράσεων της ανωτέρω υπηρεσίας για τη σύλληψη εμπόρων – διακινητών ναρκωτικών και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών αναφορικά με τη δράση των ανωτέρω στη διακίνηση ποσοτήτων ηρωίνης στο κέντρο των Αθηνών και στα Εξάρχεια, εντοπίστηκαν οι δύο αλλοδαποί και πιστοποιήθηκε η εγκληματική τους δράση.

Σε επακόλουθες έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • ποσότητα ηρωίνης βάρους -4- κιλών και -333- γραμμαρίων,
  • το χρηματικό ποσό των -850- ευρώ, 
  •  -67- φυσίγγια
  • -4- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
  • -4- κινητά τηλέφωνα,
  •  ιδιόχειρες σημειώσεις με χρηματικά ποσά και
  • πλήθος νάιλον συσκευασιών για τον επιμερισμό ναρκωτικών ουσιών

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Εκτός ΜΕΘ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος

Εξιτήριο από την ΜΕΘ του νοσοκομείου «Σωτηρία», όπου βρισκόταν διασωληνωμένος επί ένα μήνα, πήρε ο πρώην βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Λεωνίδας Γρηγοράκος ο οποίος είχε νοσήσει από κοροναϊό.


Ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών πλέον παραμένει κλινήρης σε απλή κλίνη του νοσοκομείου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γρηγοράκος είχε διασωληνωθεί από τις 17 Δεκεμβρίου καθώς έχει βαρύ καρδιακό ιστορικό.

Εμβολιάσθηκε ο Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος

Πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα Ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης

ΣΠΑΡΤΗ. Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του εμβολιασμού για την Covid-19, στα Ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, κατά το τριήμερο   21 – 23 Ιανουαρίου.

Ο εμβολιασμοός πραγματοποιήθηκε, σε τροφίμους και προσωπικό, στα Iδρύματα: « Ο Άγιος Παντελεήμων»  στη Μαγούλα Σπάρτης, «Η Αγία Παρασκευή»  στους Μολάους, «Ο Άγιος Αθανάσιος» στη Νεάπολη και «Ο Άγιος Χαράλαμπος» στην Ελίκα.

Μάλιστα, μεταξύ των εμβολιασθέντων στο Ίδρυμα «Ο Άγιος Παντελεήμων» ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος.

Ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε η ανθρωπότητα σύντομα να μπορέσει να ξεπεράσει την σκληρή αυτή δοκιμασία, που στέρησε τη ζωή σε χιλιάδες συνανθρώπους μας και έχει προκαλέσει παγκοσμίως μεγάλη κοινωνική και οικονομική αναστάτωση.

Επιπλέον, με εντολή του κ. Ευσταθίου, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, υποβλήθηκαν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου οι εργαζόμενοι στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και οι εργαζόμενοι στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της τοπικής Εκκλησίας, στην Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη και στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Τα αποτελέσματα όλων των τεστ ήταν αρνητικά.

ΠΗΓΗ https://notospress.gr/

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ:Λίγο οξυγόνο κύριε Χαρδαλιά!


Αυτό με το ψάρεμα δεν το καταλαβαίνω. Ας πούμε ότι βρισκόμουνα στα αγαπημένα μου Κύθηρα. Θα χρειαζότανε να περπατήσω περισσότερη από μισή ώρα από το χωριό για να συναντήσω άνθρωπο στον δρόμο. Κι αν! τι θα πείραζε, λοιπόν, να πάρω την βαρκούλα και να ψαρέψω; Γιατί είναι σωστό να τρέχει κανείς στο πάρκο μαζί με εκατοντάδες ακόμη και είναι λάθος να βρίσκεται στο πέλαγος με την μοναξιά του; Έλεος κάπου… 

Υπάρχουν υπερβολές σε όλη αυτή την ιστορία του Lockdown. Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που βλέπουμε στους δρόμους. Κατεβείτε το πρωί την Κηφισίας. Όλοι κάπου πάνε! Κι αυτοί οι όλοι είναι περίπου οι ίδιοι που ήταν και προ της καραντίνας. Είναι απλό. Οι υπερβολές βρίσκουν αντιστάσεις. Και δεν πρόκειται για έναν ή δύο μήνες καραντίνας. Εδώ κοντεύουμε να ξεχάσουμε πως ήταν η κανονική ζωή. 

Η διαχείριση αυτής της κατάστασης είναι πραγματικά δύσκολη. Η κυβέρνηση χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μέσα στον Κορονοϊό πολλές παράλληλες κρίσεις. Η στάση της αντιπολίτευσης έμοιαζε πολλές φορές με αντίδραση παιδικής χαράς. Η αστάθεια στην συμπεριφορά της Εκκλησίας δημιουργούσε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης. Ο μικρός αριθμός των εμβολίων προκαλεί σήμερα δικαιολογημένη αγωνία για την Οικονομία. Πολλά παράλληλα προβλήματα, πολλές παράλληλες μάχες. Η γενική εικόνα είναι καλή. Έχουν αντιμετωπίσει την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά υπάρχουν και υπερβολές. Όπως αυτή με το ψάρεμα! 

Η καραντίνα βλάπτει σοβαρά την ψυχική μας υγεία. Έχει σημασία να μπορούμε να διαχειριστούμε την καθημερινότητά μας με έναν καλύτερο τρόπο. Χωρίς τόσα πολλά ανούσια «απαγορεύεται». Έτσι κι αλλιώς υπάρχουν απαγορεύσεις που υπαγορεύονται από την σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν είναι ανάγκη να επιβαρύνουμε την κατάσταση με πράγματα που δεν έχουν λογική. Κι αν η ασθένεια αυτή ήρθε για να μείνει περισσότερο απ’ όσο φανταζόμαστε, είναι ανάγκη να προσαρμόσουμε την ζωή μας με έναν τέτοιο τρόπο που αυτή θα είναι ανεκτή. Και σήμερα δεν είναι… 

Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι αν θα έπρεπε να ανοίξουν τα μαγαζιά και τα σχολεία. Έπρεπε να ανοίξουν, επειδή δεν μπορούμε να ζήσουμε το υπόλοιπο του βίου μας μέσα σε τέσσερεις τοίχους. Το ερώτημα είναι πως θα ζούμε έξω από τους τέσσερεις αυτούς τοίχους αν η αντιμετώπιση της ασθένειας πάρει περισσότερο χρόνο. Δεν είναι μόνο ότι με μερικούς ακόμη μήνες σκληρής καραντίνας θα καταστραφεί η Οικονομία. Αυτό είναι το ένα. Το σημαντικότερο είναι ότι θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή στην συμπεριφορά των ανθρώπων για τις επόμενες δεκαετίες. Ας βρούμε, λοιπόν, τρόπους για να σπάσει η  μονοτονία της καραντίνας. Ακούς εκεί να είσαι μόνος στο νησί και να μην μπορείς να μπεις στην βάρκα…

Θανάσης Μαυρίδης

liberal.gr

Α/Β 1198 Κύθηρα, μεταφορά "ανταρτόπληκτων"...1948

 

Α/Β 1198 Κύθηρα, μεταφορά "ανταρτόπληκτων"...1948


Στην φωτογραφία απεικονίζεται το αποβατικόν αρμάτων "Κύθηρα" (Α/Β 1198,  L-185), στο λιμάνι της Σύμης στις 15 Μαΐου του 1948. Το Μάρτιο του 1948 ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος, στην πιο κρίσιμη καμπή του, θα δει ένα νέο είδος επιχειρήσεων: "μεταφορά ανταρτόπληκτων". Έτσι, το συγκεκριμένο σκάφος συμμετείχε σε επιχείρηση μεταφοράς "ανταρτόπληκτων" από το Σκλήθρον Πηλίου, από όπου και η δεύτερη φωτογραφία.
Το Σκλήθρο είναι χτισμένο στο κατάφυτο Μαυροβούνι ανάμεσα στον Κίσσαβο και το Πήλιο.

Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος (΄46-΄49) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη νεότερη εθνική μας ιστορία. Στη μια πλευρά ήταν οι εθνικές δυνάμεις...κι από την άλλη ο δημοκρατικός στρατός ,ή οι "αντάρτικες" δυνάμεις...  Ο εμφύλιος πόλεμος, στα τρία περίπου χρόνια που διήρκεσε (1946-1949), βύθισε τη χώρα στο θάνατο, στο αίμα, στον πόνο, στη δυστυχία, αλλά και στον όλεθρο και την οικονομική καταστροφή, σπέρνοντας παράλληλα το μίσος και χωρίζοντας τους έλληνες σε δύο βαθιά μισούμενες παρατάξεις. 
Μία επίπτωση του εμφυλίου, ήταν ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των προσφύγων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα χωριά τους για να μην βρεθούν στο επίκεντρο των μαχών κυβερνητικού στρατού - "ανταρτών", είτε πάλι επειδή εξαναγκάστηκαν, στη διάρκεια των μεγάλων εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του εθνικού στρατού, ώστε να αποκοπεί κάθε δυνατότητα εφοδιασμού των "ανταρτικών" τμημάτων.

Σύμφωνα με ένα "Μνημόνιο για το ελληνικό προσφυγικό πρόβλημα", που εστάλη στις 8 Οκτωβρίου 1949 προς το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός Π. Τσαλδάρης δήλωνε πως ο αριθμός των προσφύγων του εμφυλίου πολέμου ανέρχονταν σε 684.607 άτομα, από αυτά 166.000 πρόσφυγες είχαν επαναπατρισθεί και ότι άλλοι 225.000 θα επαναπατρίζονταν σύντομα.

Το Α/Β "Κύθηρα" παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό από το Βρετανικό Ναυτικό το 1946, όπου αναφέρονταν ως "RN LCT(Μk IV} 1198".
Η τελετή έπαρσης της Ελληνικής Σημαίας πραγματοποιήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1946 στο Ελ Κάπριτ στη Διώρυγα Σουέζ. Παρελήφθη στην Αίγυπτο από τον Σημαιοφόρο Ε. Καραγεωργόπουλο στις 3 Οκτωβρίου 1946. Εχρησιμοποιήθη εντατικώς για στρατιωτικές και κρατικές μεταφορές.

Εκτός από το Α/Β "Κύθηρα", μεταξύ των ετών 1945 και 1946, παραχωρήθηκαν στο Π.Ν. άλλα ένδεκα σκάφη όμοιου τύπου  ΑΜΟΡΓΟΣ (L 263), ΑΝΑΦΗ (L 258), ΒΡΑΧΝΙ , ΘΗΡΑ (L 260), ΚΑΝΔΑΝΟΣ (L 201), ΚΟΜΜΕΝΟ , ΜΑΛΑΚΑΣΙ , ΜΗΛΟΣ (L 189), ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ , ΣΕΡΙΦΟΣ (L 246), ΣΟΦΑΔΕΣ (L 202), τα οποία εκποιήθηκαν το 1963, με την εξαίρεση των Α/Β "Μήλος" και "Κύθηρα".

Τον Νοέμβριο 1956, ενώ ευρίσκετο στην διάθεση του Υπουργείου Ανοικοδομήσεως, μετά τους σεισμούς των Ιονίων Νήσων, προσήραξε στις ακτές της Κεφαλληνίας και σχεδόν εβυθίσθη όμως τελικώς ανειλκύσθη και εκρίθη επισκευάσιμο. Επίσης εχρησιμοποιήθη και για την επικοινωνία Ν. Περάματος-Ναυστάθμου Σαλαμίνος. Παροπλίσθη το 2003. 

Το Α/Β "Κύθηρα" είχε τα παρακάτω Τεχνικά Χαρακτηριστικά:
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Μήκος 45μ.
Πλάτος 4.8μ.
Βύθισμα 1.2μ.
Εκτόπισμα 320/400τόν.
Ταχύτης 7 κόμβοι
ΠΡΟΩΣΗ
Ντήζελοκινητήρες
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ
2 πυροβόλα 20χιλ.

Πηγές
ΑΡΗΣ -Πολεμικό Ναυτικό
Κύθηρα (Αποβατικό)
*Οι φωτογραφίες από το αρχείο του Στέργιου Αγγελώνια, που την εποχή εκείνη υπηρετούσε ως ναύτης στο πολεμικό ναυτικό.

πηγή tangelonias.blogspot.g