Δευτέρα 3 Μαΐου 2021

VIDEO ΚΥΘΗΡΑ:Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΑ ΚΥΠΡΙΩΤΙΑΝΙΚΑ (Δρυμονάρι)

 

Στα Κύθηρα, όποια μέρα της εβδομάδας έπεφτε η εορτή της Αγίας Μαύρας την έλεγαν «αγιομαυρίτικη» και τη θεωρούσαν αποφράδα για όλο τον χρόνο.

 


Ποια είναι η Αγία Μαύρα που γιορτάζει σήμερα -Λαογραφία, έθιμα

Η Αγία Μαύρα είναι μάρτυρας της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη της οποίας τιμάται στις 3 Μαΐου, μαζί με του συζύγου της Τιμόθεου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Μαύρα, Μαύρος και Μαυρουδής.

Η Μαύρα με τον Τιμόθεο, σύμφωνα με το sansimera.gr, ήταν ένα νιόπαντρο ζευγάρι που ζούσε στη Θηβαΐδα της Αιγύπτου τον 3ο αιώνα. Μαρτύρησαν με σταυρικό θάνατο, επειδή αρνήθηκαν να αποκηρύξουν την πίστη τους.


Η Αγία Μαύρα είναι πολιούχος της Λευκάδας, από την οποία πήρε το νησί το όνομά του κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας (Santa Maura).

Aπολυτίκιο
Σήμερον συν τη συνάθλῳ πιστοί, συζύγω τιμήσωμεν, Μαύρα τη νύμφη Χριστού,την τούτων γεραίροντες, εύτολμον καρτερίαν. Ούτοι γαρ σταυρωθέντες, ίχνεσι του σφαγέντος, ηκολούθησαν πόθω, και πάντων τας αμαρτίας, Σταυρώ προσηλώσαντος.


Λαογραφία


Την ημέρα της γιορτής της Αγίας Μαύρας επιβιώνει η λαϊκή δοξασία ότι δεν πρέπει κανείς να κάνει οποιαδήποτε εργασία, γιατί θα του συμβεί κάποιο κακό. Ίσως, επειδή το όνομα της Αγίας συσχετίζεται με το μαύρο χρώμα, που για τον ελληνικό λαό έχει την έννοια του κακού, του θανάτου ή της γρουσουζιάς.

Στα Κύθηρα, όποια μέρα της εβδομάδας έπεφτε η εορτή της Αγίας Μαύρας την έλεγαν «αγιομαυρίτικη» και τη θεωρούσαν αποφράδα για όλο τον χρόνο.

Στην Κύπρο την ίδια ημέρα δεν εργάζονταν για να μην γεμίσει το σπίτι «μαύρες» (κατσαρίδες).

Και στην παλιά Αθήνα οι νοικοκυρές δεν έπιαναν βελόνα, για να μη βγάλουν στο πρόσωπο σπυριά (που τα έλεγαν και «μαύρες»)


Πηγή: sansimera.gr

Λήμνος - «Διαδρομή Προς Βορρά»: Έκθεση Μανώλη Χάρου στον Χώρο Τέχνης «Ώχρα Μπλε»

Στη Λήμνο και στον Χώρο Τέχνης «Ώχρα Μπλε» παρουσιάζει για δεύτερη φορά έργα του ο Μανώλης Χάρος. Είναι έργα ζωγραφικά πάνω σε καμβά, καθώς και κάποια έργα μικτής τεχνικής σε χαρτί μοναδικά, στα οποία χρησιμοποιεί και χαρακτικές μεθόδους.

manolis chars i tenta

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΡΟΣ, Η τέντα, 90Χ110 εκ.

Όλα αντιπροσωπεύουν την τελευταία δουλειά του καλλιτέχνη.

manolis charos to teleutaio fos

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΡΟΣ, Το τελευταίο φως, 36Χ33 εκ.

Τα έργα που έχουν γίνει στην άλλη άκρη του Αιγαίου, στα Κύθηρα, ασχολούνται με τον χαρακτήρα του χρόνου και του τόπου των νησιών, που είναι παρόμοιος σε όλο το ελληνικό Αρχιπέλαγος.

manolis charos prosechos

ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΑΡΟΣ, Προσεχώς 50Χ50 εκ.

Τα χρώματα και το σχέδιο αναφέρονται στις εικόνες και τα συναισθήματα που όλοι μας έχουμε νιώσει σε κάποιο τέτοιο χώρο, ενώ ο χρόνος που βιώνεται σε άλλο ρυθμό επηρεάζει τον τρόπο που αποτυπώνεται το κάθε τι από τον ζωγράφο.

ΙNFO:

Ώρες λειτουργίας για τον Μάιο:

Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.00-14.00

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00-14.00 και 18.00-21.00

Κυριακή κλειστά

Για τον Ιούνιο:

Ανοικτά καθημερινά 10.00-14.00 και 18.00- 21.30

Κυριακή 18.00- 21.30

Διάρκεια έκθεσης: 1 Μαΐου - 6 Ιουλίου 2021

Χώρος Τέχνης "Ώχρα Μπλε", Π.Κυδά 8, 81400 Μύρινα, Λήμνος. T/F:+302254 026264, 6976220673. e-mail: ochra.blue13@gmail.comhttp://ochrablue.blogspot.gr/https://www.facebook.com/OchraBlue

manolis charos diadromi pros vorra

ΦΡΑΤΣΙΑ:Μέσα στην Αναστάσιμη χαρά τιμήσαμε τον μεγαλομάρτυρα και τροπαιοφόρο Άγιο Γεώργιο


Μέσα στην Αναστάσιμη χαρά τιμήσαμε στο χωριό μας τον μεγαλομάρτυρα και τροπαιοφόρο Άγιο Γεώργιο στο ομώνυμο εκκλησάκι στα Λενταρακιάνικα. Η φετινή εορτή ήταν κατανηκτικότατη και παρά τους περιορισμούς η προσέλευση των πιστών ήταν ικανοποιητική ενώ τηρήθηκαν όλες οι υγειονομικές συμβουλές. Το αναλόγιο κόσμησε με την παρουσία του ο νεαρός Κωνσταντίνος Ι. Κοντολέων ενώ την περιποίηση του ναού επιμελήθηκε η πάντα αθόρυβη και φιλαγία συγχωριανή μας κυρία Λαμπρινή Δ. Παυλάκη.

Ο ναός τ'Αγιού Γιωργιού των Λενταράκιδων χτίστηκε το 1682 από κάποιον Γεώργιο Λεονταράκη του Θεοδώρου-Χαδέα. Από το 1736 έως το 1757 νοικοκύρης του Ναού είναι ο πατήρ Γεώργιος Λεονταράκης ο οποίος είναι εγγονός του προαναφερθέντος Γεωργίου Θ. Λεονταράκη. Ανακαινίζει τον ναό εκ βάθρων εσωτερικά και εξωτερικά. Το 1747 η Μαρούλα χήρα του Θεοδώρου Λεονταράκη αφήνει τον ναό στον κληρονόμο της με την προϋπόθεση πως θα αγιογραφηθεί η Πλατυτέρα στην Κόγχη του Ιερού Βήματος. Ο ναός είναι μονόχωρος, καμαροσκέπαστος και πάνω από την κύρια είσοδο δεσπόζει μικρό πώρινο καμπαναριό που φιλοξενεί μόνον μια καμπάνα. Σπάνια περίπτωση αποτελεί ο ναός αυτός αφού ο θόλος δεν είναι ημικυλινδρικός αλλά τριγωνικός κι αυτή η κτιριακή ιδιαιτερότητα ίσως τον κάνει τον μοναδικό στο νησί. Ο ναός διαθέτει πέτρινο τέμπλο με εξαιρετικής τεχνοτροπίας αγιογραφίες, Δεσποτικές εικόνες και προφήτες, πάνω από αυτές σε ξύλινη κορνίζα οι Απόστολοι και τα Λυπηρά. Στο βόρειο τοίχο σώζεται Αγιογραφία του Αρχάγγελου Μιχαήλ και ακόμα μια τοιχογραφία σχεδόν κατεστραμμένη αφιερωμένη στον τιμώμενο Άγιο. Η εικόνα του βήματος του Αγίου Γεωργίου φέρει επιγραφή Π. Κυριάκη με χρονολογία 1932. Τελευταίος νοικοκύρης του Ναού ήταν ο πατήρ Κοσμάς Λεονταράκης (+1939 Σκονάκης) ο οποίος ήταν γιος τους πατρός Γεωργίου Λεονταράκη και ο τελευταίος ιερέας της ιερατικής διαδοχής της οικογένειάς του. Ο ναός βρίσκεται σε υπέροχη τοποθεσία, είναι ανακαινισμένος και αξίζει προσκυνηματικής επισκέψεως.
Ευχόμαστε στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες να είναι πάντα καλά, να έχουν χρόνια πολλά και πάνω απ'όλα υγεία και του χρόνου να είμαστε ακόμα περισσότεροι.
Χριστός Ανέστη!








ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TTV ΚΥΘΗΡΑ:Πάσχα Αγία Πελαγία Κύθηρα 01.05.1994

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ


Σε επικοινωνία που είχε ο σταθμός μας πριν λίγο με τον Σεβασμιώτατο μητροπολίτη Κυθήρων κ.κ Σεραφείμ σχετικά με την περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα μας διευκρίνισε τα εξής:

Σήμερα το απόγευμα Δευτέρα του Πάσχα στις 16:00 θα αναχωρήσει από τον Ιερό Ναό Εσταυρωμένου Χώρας. Η περιφορά θα γίνεται στο ειδικά διαμορφωμένο όχημα ,χωρίς τη συνοδεία πιστών λόγω των μέτρων προστασίας κατά της διασποράς του κορονοιού.
Φέτος η εικόνα θα λειτουργηθεί στις εκκλησίες και οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν στις ενορίες τους την εικόνα.
Ως προς το πρόγραμμα μεταφοράς της εικόνας στα χωριά των Κυθήρων ,θα ισχύουν οι καθιερωμένες ημέρες και ώρες των προηγούμενων χρόνων.
Π.χ στην ενορία της Αγίας Πελαγίας η λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Πελαγίας θα τελεστεί την Πέμπτη της Διακαινησίμου 5 Μαΐου στις 4 το απόγευμα ,ερχόμενη από τον καραβά.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η περιφορά της πάντα με το ειδικό όχημα προς την ενορία του Ποταμού. adelin fm

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ:ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΟΨΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ


Ρεπορτάζ ADELIN 107,3 FM 

Σε πλήρη εξέλιξη το έργο που θα αλλάξει την όψη της παραλίας !

Πρόκειται για το τοιχίο στο παλιό τελωνείο της Αγίας Πελαγίας

Σε αυτό το χάλι ήταν το τοιχίο για πολλές δεκαετίες 

Το έργο χρηματοδοτείται με ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής δυνάμει Προγραμματικής Σύμβασης με το Δήμο Κυθήρων.

Το έργο αφορά στην ανάπλαση και ανάδειξη του τοιχίου στο παλαιό Τελωνείο της Αγίας Πελαγίας, το οποίο επί σχεδόν 25 χρόνια βρίσκεται σε ημιτελή κατάσταση, ενέχοντας και κινδύνους για τους διερχόμενους και τους πεζούς, αλλά και προσβάλλοντας τη δημόσια αισθητική σε έναν οικισμό όπου υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση τουριστικών κλινών στο νησί.

Φωτογραφικό υλικό από τα έργα ανάπλασης του τοιχίου 











Θεόδωρος Κατσανέβας: Νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο Σισμανόγλειο

 

Νοσηλεύεται με covid από τις 19 Απριλίου

Επιδείνωση παρουσίασε χθες η κατάσταση της υγείας του 74χρονου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά και πρώην βουλευτή Θεόδωρου Κατσανέβα, που νοσηλεύεται από τις 19 Απριλίου με κορωνοϊό, στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο. Ετσι, οι γιατροί προχώρησαν χθες το βράδυ στη διασωλήνωσή του.
 O ίδιος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις 18 Απριλίου, όταν και διαγνώσθηκε θετικός, είχε ενημερώσει ότι 4 μέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 14 Απριλίου, είχε κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Πιθανότατα, όταν εμβολιάσθηκε να είχε ήδη προσβληθεί. 

ΚΥΘΗΡΑ:Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΑ ΚΥΠΡΙΩΤΙΑΝΙΚΑ (Δρυμονάρι)

Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και της εορτάζουσες !!!

¨Ὡς τῶν αἰχμαλώτων ἐλευθερωτής, καὶ τῶν πτωχῶν ὑπερασπιστής, ἀσθενούντων ἰατρός, βασιλέων ὑπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν¨


Ανάμεσα στα χωριά Αλοϊζιάνικα και Κυπριωτιάνικα βρίσκεται το πολύ παλιό και γραφικό ξωκλήσι, αφιερωμένο στον Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο Γεώργιο.

Το ξωκλήσι ανακαινίστηκε πρόσφατα από τον κ. Μηνά Σάμιο και τον αείμνηστο Χρήστο Πολίτη με πολύ κόπο, μεράκι και προσωπική εργασία.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια  (προ κορονοιού) στην γιορτή του Αγίου Γεωργίου οι κάτοικοι των γύρω χωριών διοργάνωναν με κέφι ένα μικρό πανηγύρι στον προαύλιο χώρο του μικρού Ναού.
Βλέπε εδώ αρχείο 2013:https://adelinfm.blogspot.com/2018/04/video.html

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και φέτος Δευτέρα 03 Μαίου 2021 ανήμερα της εορτής τελέστηκε η ακολουθία από τον πατήρ Σεραφείμ Μαρσέλο και με την παρουσία λίγων κατοίκων από τα γύρω χωριά που τίμησαν με την παρουσία τους τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο.
Θα ανεβάσουμε και το σχετικό (video) σε λίγο.

ADELIN 107,3 FM