Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ…(ΑΝΤΙ)ΚΥΘΗΡΑ.Aκρως προκλητικό δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Sözcü



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Με ένα άκρως προκλητικό δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Sözcü, δημοσιεύει χάρτη σύμφωνα με τον οποία η νήσος Αντικύθηρα είναι…τουρκική και μάλιστα καταγγέλλει ότι παράνομα η Ελλάδα έχει υψώσει την ελληνική σημαία στο νησί και έχει εγκαταστήσει παράνομα στρατιωτικό άγημα καταπατώντας τις διεθνείς συνθήκες.



Το νησί αυτό όπως είναι γνωστό συνδέει την ελληνική με ιταλική υφαλοκρηπίδα.

Επόμενο βήμα έτσι όπως πάμε το…ακρωτήρια Σούνιο!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ



ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Την Πέμπτη 10/12, ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης συμμετείχε σε ευρεία τηλεδιάσκεψη των Δημάρχων της Αττικής με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έγινε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη.
Ο Δήμαρχος Κυθήρων έθεσε σημαντικά ζητήματα στον Υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Υφυπουργό κ. Δημήτρη Οικονόμου και τον ΓΓ Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο.
Συγκεκριμένα ζήτησε επίμονα την παρέμβαση του ΥΠΕΝ προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχουν δημιουργήσει από το 2017 οι δασικοί χάρτες στις κοινωφελείς και δημόσιες υποδομές (λιμάνια, δρόμοι, δεξαμενές, υποδομές ύδρευσης κ.λπ.) χαρακτηρίζοντάς τις ως «δασικές». Επίσης ζήτησε να υπάρξουν εξαιρέσεις για τα νησιά αναφορικά με την υποχρέωση συλλογής απορριμμάτων σε 4 διακριτά ρεύματα λόγω αντικειμενικών τεχνικών και οικονομικών δυσκολιών.
Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα των ανεμογεννητριών με τον Υπουργό να κάνει λόγο για ανάγκη αναθεώρησης του χωροταξικού των ΑΠΕ παραδεχόμενος επί λέξει ότι «υπάρχουν υπερβολές».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ:ΤΑ ΛΙΟΜΑΖΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

 


ΤΑ ΛΙΟΜΑΖΩΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Κατά την περίοδο της ελαιοσυγκομιδής αναλογιζόμαστε το μόχθο και την ταλαιπωρία των προγόνων μας για να μαζέψουν τις ελιές. Αρχικά με τα χέρια, με ματωμένα δάχτυλα στις κλειδώσεις, σκαρφαλωμένοι πάνω στον κορμό της ελιάς, ή σε δίποδες και τρίποδες σκάλες με τον καρπό να πέφτει σε κάτι ασήκωτα υφαντά ελαιόπανα για να μαζέψουν ένα τσουβαλάκι ελιές σε μια μέρα, ή στην καλύτερη περίπτωση μια οικογένεια να μαζέψει 3 μουζούρια σε μια μέρα, δηλ. 75 οκάδες και να τα φορτώσουν στο γάϊδαρο. Άλλοτε τις ελιές που μάζευαν κάθε μέρα τις κουβαλούσαν στο σπίτι και τις φύλαγαν σε μια αποθήκη. Όταν μαζεύονταν 20-30 μουζούρια, ερχόταν το φορτηγό του εργοστασίου και τα έπαιρνε. Εννοείται ότι από τις αποθήκες μέχρι το φορτηγό οι εργάτες του εργοστασίου μετέφεραν τα τσουβάλια στην πλάτη. Πολλές φορές τα εργοστάσια διέθεταν στους ελαιοπαραγωγούς ένα παχνί στις αποθήκες του εργοστασίου και καθημερινά πήγαιναν εκεί κατευθείαν με τα γαϊδουράκια τον καρπό μέχρι να μαζευτεί μια ποσότητα και να βγάλουν το λάδι. Εννοείται ότι με αυτό το σύστημα οι ελιές έμεναν πολλές ημέρες και «άναβαν» και η ποιότητα του λαδιού δεν ήταν καλή. Γύρω στα 1960 κυκλοφορούσαν κάτι χτενάκια με χοντρές πρόκες σαν τα χειρόχτενα, που δεν ήταν πολύ πρακτικά. Κατόπιν κυκλοφόρησαν τα πλαστικά χτενάκια. Επαναστατική εφεύρεση! Ήταν ελαφρότερα, δεν τραυμάτιζαν το δέντρο και τα χέρια των λιομαζωχτάδων και είχαν απόδοση. Με τα χτενάκια η δουλειά αυγάτιζε, έγινε γλέντι και τα δάχτυλα ανάσαναν. Ώσπου στη δεκαετία του ’70 βγήκαν τα ελαιοραβδιστικά. Αυτή κι αν ήταν επανάσταση! Τώρα αχρηστευτήκανε οι σκάλες, παραμερίστηκαν τα χτενάκια και ο καρπός έπεφτε ολοταχώς και γέμιζε τα σύγχρονα ελαφρά λιοσέντονα. Γύρω στα 1980 κυκλοφόρησε ένα άλλο ειδικό μηχάνημα που διευκόλυνε ακόμη περισσότερο τη διαδικασία. Ήταν το ελαιοραβδιστικό για τα κομμένα κλαδιά. Αυτό το μηχάνημα βοήθησε πάρα πολύ και αγαπήθηκε από τους Κυθηρίους, διότι διευκόλυνε και αυγάτιζε τη δουλειά. Τώρα πια δεν νοείται ελαιοκαλλιεργητής χωρίς αυτό το μηχάνημα, στο οποίο εμείς οι Κυθήριοι, κατά τη συνήθειά μας, δώσαμε την ονομασία «Χαλουλάκος» που ήταν το όνομα του αντιπροσώπου στο Γύθειο, ο οποίος προμήθευσε τα Κύθηρα με πολλά τέτοια στις αρχές που κυκλοφόρησαν. Τώρα πια η διαδικασία γίνεται ως εξής. Στο συνεργείο προπορεύεται κάποιος και κλαδεύει και αραιώνει τα δέντρα και έτσι διευκολύνεται το ελαιοραβδιστικό που ακολουθεί. Κάποιος άλλος βάζει τα κομμένα κλαδιά στο Χαλουλάκο και αστραπιαία ξαλαφρώνουν από τον ελαιόκαρπο. Έτσι τώρα πια σε χρόνο ρεκόρ γεμίζουν τα σεντόνια και τα τσουβάλια, τα οποία αυθημερόν καταλήγουν στο ελαιοτριβείο, όπου με υπερσύγχρονα μέσα η διαδικασία έχει απλουστευθεί και η ποιότητα του λαδιού έχει κατά πολύ βελτιωθεί.


Σ. Αραχωβίτης: Σήμα κινδύνου για τα εμβληματικά μας τρόφιμα από την επισήμανση τύπου NutriScore

Με ερώτηση που καταθέσαμε σήμερα ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Στ. Αραχωβίτης και 35 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ θέλουμε να αναδείξουμε ότι η υπεραπλούστευση στην επισήμανση των τροφίμων που επιχειρείται από συστήματα όπως το NutriScore, είναι αντιεπιστημονική και επικίνδυνη για τα υψηλής διατροφικής αξίας αγνά, υγιεινά, παραδοσιακά μας προϊόντα. Εφόσον δεν λαμβάνεται υπόψη η συνολική διατροφική αξία των αγροτικών μας προϊόντων, μπορεί να αποβεί εντέλει παραπλανητική προς τον καταναλωτή.

Η υιοθέτηση ενός τέτοιου συστήματος από μεμονωμένα κράτη-μέλη μπορεί να λειτουργήσει σαν αθέμιτος ανταγωνισμός, θέτοντας εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία τροφίμων στην εσωτερική αγορά,  γεγονός που όχι μόνον αντιβαίνει τους κανόνες λειτουργίας της Ε.Ε, αλλά αποτελεί μια ακόμη σοβαρή απειλή για τα κύρια εξαγώγιμα εθνικά μας προϊόντα.

Ακόμη, θεωρούμε ότι συστήματα, όπως το NutriScore, αντιβαίνουν και υποσκάπτουν άλλες πολιτικές της Ε.Ε όπως η αναγνώριση -μέσω των ΠΟΠ-ΠΓΕ προϊόντων- του διατροφικού πλούτου της, αποτέλεσμα της ποικιλομορφίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης γεωργικής τεχνολογίας.

Οι μονοσήμαντες αυτές υπεραπλουστεύσεις εύληπτων πληροφοριών και εντυπώσεων προς τον καταναλωτή, δεν οδηγούν μόνο στην παραπλάνησή του, αλλά ακόμη χειρότερα, αποκρύπτοντας εσκεμμένα τον πραγματικό πλούτο των προϊόντων της Ε.Ε, οδηγούν στην επικράτηση ενός μοντέλου διατροφικής ένδειας προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων της αγροδιατροφής.

Την αντίθεσή τους σε τέτοιες λογικές έχουν εκφράσει πολλές συλλογικότητες επιστημόνων και παραγωγικών φορέων, όπως η Επιστημονική Εταιρία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας για το ελαιόλαδο και το Δίκτυο A.R.E.P.O. με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης για όλα τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Αθήνα,  10 Δεκεμβρίου 2020

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:

  • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
  • Υγείας


Θέμα: «
Υιοθέτηση συστήματος επισήμανσης προϊόντων διατροφής με σήματα όπως το Nutri-Score»

Η εισαγωγή ενός ενιαίου συστήματος διατροφικής δήλωσης στις ετικέτες τροφίμων συζητείται επί του παρόντος στα Κράτη Μέλη (Κ-Μ) της ΕΕ. Η δε κατηγοριοποίηση σε διατροφικά περιγράμματα (nutrient profile) εκκρεμεί  από το 2009 με το άρθρο 4 του κανονισμού 1924/2006. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην «Στρατηγική Από το αγρόκτημα στο πιάτο Τα τρόφιμά μας, η υγεία μας, ο πλανήτης μας, το μέλλον μας», πρότεινε να αναπτυχθεί στο πλαίσιο της ΕΕ ένα ουσιαστικό σύστημα σήμανσης τροφίμων υποχρεωτικό από όλα τα Κράτη Μέλη.

Ταυτόχρονα όμως, διάφορα Κ-Μ εξετάζουν ή ακόμη υιοθετούν προαιρετικά το προωθούμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri-Score που βασίζεται στην χρωματική κατηγοριοποίηση των προϊόντων με βάση τη διατροφική τους ποιότητα ώστε να συμβάλει μέσω της ανάλογης επισήμανσης στην  ενημέρωση των καταναλωτών για τη σωστή επιλογή “υγιεινών τροφών. Συγκεκριμένα δε, το Nutri-Score είναι μια διατροφική ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, η οποία αποτυπώνει χρωματικά την συνολική θρεπτική αξία των τροφίμων και ποτών. Βασίζεται σε μια κλίμακα 5 χρωμάτων και γραμμάτων (το Α είναι πράσινο για να αντιπροσωπεύει την καλύτερη διατροφική ποιότητα ενώ το Ε είναι σκούρο πορτοκαλί για να δείξει ότι είναι χαμηλότερης διατροφικής ποιότητας). Η στάθμιση των τροφών γίνεται λαμβάνοντας υπόψη τις θερμίδες, τις λιπαρές ύλες, το κορεσμένο λίπος, το αλάτι και τα σάκχαρα των τροφίμων, χωρίς να αξιολογείται συνολικά το διατροφικό προφίλ του τροφίμου.

Με τη χρήση  αυτού του φαινομενικά απλού και εύληπτου συστήματος επισήμανσης όμως, υποτιμώνται προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας πολλά από τα οποία  αποτελούν σημαντικό μέρος της γαστρονομικής μας κληρονομιάς και της μεσογειακής διατροφής.

Κατά τη γνώμη της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών της Ελιάς (4Ε) «αυτή η χρωματική βαθμολόγηση είναι μια υπερ-απλοποίηση, η οποία στη λογική του κοινού καταναλωτή συνδέεται αναπόφευκτα με την ιδέα ότι το κόκκινο είναι "κακό", το πράσινο είναι "καλό" και το πορτοκάλι είναι "αόριστο. Ο κίνδυνος που μπορεί να έχει αυτή η ταξινόμηση χρωμάτων είναι ότι το ελαιόλαδο μπορεί να πάρει μια «κακή» βαθμολογία για να είναι αποκλειστικά λιπαρό και ότι οι ελιές θα μπορούσαν να αποκτήσουν μια «κακή» βαθμολογία για το αλάτι.»

Έτσι, παραδοσιακά και πολλά ΠΟΠ - ΠΓΕ προϊόντα μας όπως το ελαιόλαδο, η φέτα και αρκετά άλλα τυροκομικά είδη, το μέλι, οι επιτραπέζιες ελιές έχουν προστιθέμενη αξία θρεπτικών συστατικών που δεν εκφράζεται αλλά αντίθετα αγνοείται σε αυτά τα διατροφικά συστήματα πληροφοριών, οδηγώντας πιθανόν έως και την παραπλάνηση.

Αποτέλεσμα μιας τέτοιας προσέγγισης σύμφωνα με τη γνώμη της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών της Ελιάς (4Ε)  είναι  προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες όπως το λάδι ή η φέτα και σάκχαρα όπως το μέλι, να κατατάσσονται στην ίδια προτελευταία ποιοτική κατηγορία μαζί με την κέτσαπ και προϊόντα τύπου κόλα.

Ταυτόχρονα όμως, υφίσταται έντονη ανησυχία ότι μια τέτοια προσέγγιση που υιοθετείται από μια σχετική  πρωτοβουλία μεμονωμένων Κρατών Μελών καθιερώνει φραγμούς στο εμπόριο εντός της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) και δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για μια σειρά αγροτικών προϊόντων.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε, η ΕΕ στις σχετικές με τους ισχυρισμούς επί θεμάτων διατροφής και υγείας κανονιστικές πράξεις, υποχρεώνει τα Κράτη Μέλη να υποβάλλουν προτεινόμενους ισχυρισμούς στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων οι οποίοι και εξετάζονται προκειμένου η ΕΕ να καταλήξει ως προς τους επιτρεπόμενους ισχυρισμούς.

Επειδή μια τέτοια προσέγγιση όπως το προωθούμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri-Score δεν λαμβάνει υπόψη ότι ο απλουστευμένος έστω  χαρακτηρισμός ενός συστατικού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι ίδιες ιδιότητες μεταφέρονται στο τρόφιμο ή το προϊόν στο οποίο συμμετέχει (μια σύνθετη τροφή που το περιέχει).

Επειδή πολλά γεωργικά προϊόντα έχουν προστιθέμενη αξία, η οποία αποκρυπτόμενη αφού δεν εκφράζεται αυτά τα διατροφικά συστήματα πληροφοριών ενδέχεται και να παραπλανεί όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές στα οποία το λίπος είναι ακόρεστο αλλά και η συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και βιοδραστικών συστατικών πλούσια.

Επειδή η υπεραπλούστευση που επιχειρείται από τέτοια όπως το nutriscore συστήματα είναι και αντιεπιστημονική με την έννοια ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η συνολική διατροφική αξία και άρα μπορεί να αποβεί εντέλει και παραπλανητική προς τον καταναλωτή

Επειδή η υιοθέτηση ενός τέτοιου συστήματος από μεμονωμένα Κράτη Μέλη μπορεί να θέτει εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία τροφίμων στην εσωτερική αγορά,  γεγονός που αντιβαίνει τους Κανόνες λειτουργίας της ΕΕ και αποτελεί μια ακόμη απειλή για  κύρια εξαγώγιμα εθνικά μας προϊόντα

Επειδή είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί στο πλαίσιο της ΕΕ ένα ουσιαστικό σχέδιο επισήμανσης τροφίμων, το οποίο να μπορεί να υιοθετηθεί και να διαδοθεί εύκολα σε όλη την Ευρώπη, και ταυτόχρονα να είναι συνεπές με τους κανονισμούς της ΕΕ και να είναι πλήρως διαφανές προς τους καταναλωτές, το δε χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση tου NUTRISCORE αναφέρεται στο Σχέδιο Δράσης της Στρατηγικής Farm to Fork (F2F)

Επειδή ένα τέτοιο σύστημα δεν πρέπει να υποσκάπτει άλλες πολιτικές της ΕΕ όπως η αναγνώριση, προώθηση και  στήριξη των ΠΟΠ-ΠΓΕ και άλλων προϊόντων και πρέπει να μην οδηγεί στην καθιέρωση ενός μοντέλου διατροφικής ένδειας

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Ποιες οι επιπτώσεις μια τέτοιας υιοθέτησης του συστήματος επισήμανσης τροφίμων Nutri-Score από μεμονωμένα Κράτη Μέλη σε σημαντικά προϊόντα της Χώρας μας όπως ελαιόλαδο, ελιές, μέλι και φέτα και άλλα;
  • Ποια είναι η θέση της Χώρας μας στις συζητήσεις για το προωθούμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri-Score σύμφωνα με το οποίο κατηγοριοποιούνται τα προϊόντα με βάση τη διατροφική τους ποιότητα;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να τεκμηριώσει η Χώρα μας ισχυρισμούς υγείας για τα κύρια εθνικά μας προϊόντα και τα ΠΟΠ-ΠΓΕ, σύμφωνα με τον Καν 1169/2011, αλλά και να αντικρούσει συστήματα επισήμανσης των τροφίμων που δημιουργούν εσφαλμένη εντύπωση προς τους καταναλωτές για τα προϊόντα αυτά;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Αραχωβίτης Σταύρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη Ελένη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκιόλας Ιωάννης

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Νίνα

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κων/νος

ΛΕΙΒΑΔΙ 1966

Οι αλησμόνητοι, ο Λώλης και ο Νίκος ο Πλάστης.

ΕΕΤΤ: Χρήσιμες συμβουλές για τους καταναλωτές ταχυδρομικών υπηρεσιών

Χρήσιμες συμβουλές για τους καταναλωτές-χρήστες ταχυδρομικών υπηρεσιών, εξέδωσε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) εξέδωσε «επείγουσα ανακοίνωση» με χρήσιμες συμβουλές για τους καταναλωτές-χρήστες ταχυδρομικών υπηρεσιών, με αφορμή την εορταστική περίοδο που ακολουθεί και λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα η ΕΕΤΤ εφιστά την προσοχή του κοινού, στα εξής:

Κόστος αποστολής: Ελέγξτε εάν το κόστος αποστολής είναι ενιαίο ή διαφοροποιείται ανά περιοχή και επίσης, εάν επηρεάζεται από παράγοντες όπως το ογκομετρικό βάρος της αποστολής (για αντικείμενα που ξεπερνούν το καθορισμένο από την εταιρία όριο βάρους ή/και είναι ογκώδη, όπως π.χ. ηλεκτρικές συσκευές), την παράδοση στον χώρο του παραλήπτη ή σε δυσπρόσιτες περιοχές, την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών (π.χ. express).

Χρόνος παράδοσης: Ενημερωθείτε από τον ταχυδρομικό πάροχο για τον αναμενόμενο χρόνο παράδοσης ή/και τη δυνατότητα παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών ως προς τον χρόνο παράδοσης (π.χ. αυθημερόν παράδοση, επίδοση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή σε μη εργάσιμη ημέρα), οι οποίες ενδέχεται να συνεπάγονται επιπλέον χρέωση.
Τρόπος παραλαβής: Πληροφορηθείτε για τις διαθέσιμες επιλογές παραλαβής του ταχυδρομικού αντικειμένου (π.χ. στον χώρο σας, από καταστήματα της εταιρίας, από θυρίδα, από σημεία εξυπηρέτησης με διευρυμένο ωράριο κ.λπ.) καθώς και για τη δυνατότητα αλλαγής διεύθυνσης επίδοσης του αντικειμένου (υπηρεσίες ανακατεύθυνσης της αποστολής σε άλλη διεύθυνση).

Παρακολούθηση αποστολής: Ενημερωθείτε για την πορεία παράδοσης του ταχυδρομικού αντικειμένου, π.χ. από την ιστοσελίδα της επιχείρησης, μέσω sms, email, τηλεφώνου κ.λπ.

Επανάληψη της προσπάθειας επίδοσης: Οι ταχυδρομικοί πάροχοι υποχρεούνται σε δεύτερη προσπάθεια επίδοσης του αντικειμένου, σε περίπτωση απουσίας σας κατά την αρχική προσπάθεια, με σχετική έγγραφη ειδοποίησή σας.

Παραλαβή με επιφύλαξη: Έχετε τη δυνατότητα είτε να παραλάβετε με επιφύλαξη είτε να δηλώσετε επιφύλαξη εντός μίας ημέρας από την παραλαβή του ταχυδρομικού αντικειμένου, δηλώνοντάς το εγγράφως, εάν το αντικείμενο που σας παραδίδεται έχει υποστεί φθορά ή είναι κατεστραμμένο.

Δυνατότητα μη υπογραφής: Με σκοπό την προληπτική προστασία της δημόσιας υγείας, επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση και μόνο προσωρινά, η επίδοση ταχυδρομικών αντικειμένων ταχυμεταφορών χωρίς υπογραφή του παραλήπτη. Σε περίπτωση που γίνεται χρήση της δυνατότητας αυτής, ο διανομέας βεβαιώνει την επίδοση και καταγράφει, τουλάχιστον, ημερομηνία, τόπο, ώρα επίδοσης και τα στοιχεία του παραλήπτη, ή/και την καταχώρηση μοναδικού προσωπικού κωδικού αναγνώρισης που θα έχει αποσταλεί στους παραλήπτες.

Δικαίωμα αποζημίωσης: Έχετε δικαίωμα να αιτηθείτε αποζημίωση εντός 6 μηνών για την πλημμελή παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών, σε περίπτωση ολικής ή μερικής απώλειας/κλοπής/καταστροφής του περιεχομένου επιστολής ή δέματος, καθώς και την εκπρόθεσμη επίδοση του ταχυδρομικού αντικειμένου, σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στην ατομική σύμβαση που υπογράψατε κατά την αποστολή.

Επιστροφή προϊόντων: Ενημερωθείτε για τη δυνατότητα επιστροφής προϊόντων και τους διαθέσιμους τρόπους αποστολής που σας δίνει το ηλεκτρονικό κατάστημα (π.χ. μέσω συνεργαζόμενης ταχυδρομικής επιχείρησης ή με εταιρία της επιλογής σας) καθώς και το σχετικό κόστος.

Έρευνα αγοράς: Προβείτε σε έρευνα αγοράς και αναζητήστε αναλυτικές πληροφορίες για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και τα σχετικά τιμολόγια, μέσω των διαδικτυακών τόπων και των τηλεφωνικών γραμμών εξυπηρέτησης που διαθέτουν οι ταχυδρομικοί πάροχοι. Προς διευκόλυνση της αναζήτησης και επιλογής υπηρεσίας ταχυμεταφορών, είναι διαθέσιμο το διαδικτυακό εργαλείο Pricescope της ΕΕΤΤ, που σας παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης και σύγκρισης τιμών για τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών των μεγαλύτερων ταχυδρομικών παρόχων στην Ελλάδα.

Τροποποίηση υπηρεσιών: Ρωτήστε εάν υπάρχουν τροποποιήσεις στις παρεχόμενες ταχυδρομικές υπηρεσίες, λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας (π.χ. αναστολή υπηρεσιών, τροποποίηση όρων παροχής, διαφοροποίηση χρόνων παράδοσης κ.λπ.) μέσω των ιστοσελίδων ή/και των κέντρων εξυπηρέτησης των ταχυδρομικών εταιριών και των ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Για περισσότερες χρηστικές πληροφορίες σχετικά με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, η ΕΕΤΤ καλεί τους καταναλωτές να συμβουλευτούν τον Οδηγό Καταναλωτή για Ταχυδρομικές Υπηρεσίες που υπάρχει στην ιστοσελίδα της www.eett.gr.

 Newsbomb.gr.

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές της Λακωνίας.

Στα πλαίσια της εφαρμογής των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που ισχύουν ως τις 07/01/2021 οι κυνηγοί για άλλη μια φορά αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Για λόγους που αγνοούμε, αλλά θεωρούμε βέβαιο πως δε μπορεί να σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας, η μετακίνηση για κυνήγι και ψάρεμα εξαιρέθηκε από τις μετακινήσεις πολιτών για σωματική άσκηση και κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Ζητάμε χωρίς συναθροίσεις και με τήρηση όλων των μέτρων που προβλέπονται (εντός νομού, με μάσκες, κλπ) να μπορούμε να ασκηθούμε ατομικά στην ύπαιθρο όπως οι υπόλοιποι Έλληνες. 

Θεωρούμε πως με την τήρηση όλων τον μέτρων για την αποτροπή της διασπορά του κορωνοιού θα μπορούσαμε και εμείς να συνεχίσουμε την αγαπημένη μας άσκηση.

Μετά από όλα τα παραπάνω  θα πρέπει να δείτε σοβαρά και όλα τα άλλα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν την απαγόρευση...

Περισσότεροι από 20.000 κυνηγοί στην Ελλάδα αναμενόταν να ανανεώσουν την άδεια θήρας τους κατά τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο, αλλά οι δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά και η απαγόρευση μετακίνησης που επεβλήθη σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και την εχθρική στάση που επικρατεί απέναντι στην κυνηγετική οικογένεια από την κυβέρνηση, ανάγκασαν τους κατά τόπους κυνηγετικούς συλλόγους να σταματήσουν προσωρινά την έκδοση αδειών θήρας..

Τα παραπάνω είχαν μεταξύ άλλων σαν αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων, λόγω της απώλειας των σχετικών εσόδων.

Έτσι, από τη Δευτέρα 16/11 και για το διάστημα που θα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα, το σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής μπήκε σε αναστολή λειτουργίας, εξέλιξη που αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα στην προστασία της Ελληνικής φύσης, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης.

Η απαξίωση των κυνηγών από την πολιτεία και ειδικά από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, οδηγεί τους Κυνηγετικούς Συλλόγου στο να απέχουν από:

  • Την παθητική και ενεργητική επιτήρηση της λύσσας
    Στην πρόληψη και έλεγχο της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων
    3. Στο πρόγραμμα επιζωοτιολογικής διερεύνησης της γρίπης των πτηνών
    4. Στη συγκρότηση συνεργείων δίωξης αγριόχοιρων από κατοικημένες περιοχές και καλλιέργειες
    5. Στην εθελοντική πυροπροστασία και πυρόσβεση
    6.Στα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης χειμερινών φαινομένων.. 

Μετά από όλα τα παραπάνω παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αν έχετε προβεί, ή σχεδιάζετε να προβείτε σε κάποια επίσημη τοποθέτηση για την άμεση άρση των παραπάνω αναίτιων περιορισμών σε βάρος τον κυνηγών...

Η απάντησή σας ή ακόμη και η μή απάντησή σας, θα κοινοποιηθεί στους 4000 κυνηγούς μέλη των Συλλόγων μας αλλά και ευρύτερα.

ΟΜΟΦΩΝΑ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ

ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΟΛΑΩΝ

ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΘΕΙΟΥ

ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΡ. ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΕΣ

http://www.dimotikiagoratislakonias.gr/

AQUA JEWEL:TO ΣΑΒΒΑΤΟ 12/12 ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΠΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι το Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο μας «AQUA JEWEL» λόγω των πολύ δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην θαλάσσια περιοχή των πλόων του το δρομολόγιο της Παρασκευής 11/12 θα εκτελεσθεί Σάββατο 12/10 με αναχώρηση από

Πειραιά 08:00

Κύθηρα 14:45 – 15:10

Αντικύθηρα 16:40 – 16:55

Κίσαμμος 19:10.

Με εκτίμηση,

ΤΖΑΜΠΟ ΤΖΕΤ Ν.Ε

ΚΥΘΗΡΑ:Το Μινωικό Ιερό Κορυφής Στον Άγιο Γεώργιο Στο Βουνό

 


Μινωικό Ιερό Κορυφής

Σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης στο Καστρί, βρίσκεται το βουνό του Αγίου Γεωργίου. Εκεί πριν από μερικά χρόνια και συγκεκριμένα το 1991 έγινε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη από τον κύριο Άδωνη Κύρου γνωστό εκδότη του περιοδικού “Εστία”. Εκείνο το Αυγουστιάτικο μεσημέρι ο κ. Κύρου, γνωστός για το πάθος του με την αρχαιολογία σκαρφάλωνε την κακοτράχαλη πλευρά του βουνού που δεσπόζει από την πλευρά της παραλίας του Αυλαίμονα μέχρι που συνάντησε έναν μικρό χωματόδρομο, στην άκρη του χωματόδρομου παρατήρησε κάτι να γυαλίζει, ήταν ένα μικρό χάλκινο αγαλματάκι, σήκωσε το βλέμμα του και παρατήρησε ότι ο χώρος ήταν γεμάτος από θραύσματα κεραμικής!

Δεν άργησε να καταλάβει που βρισκόταν και αμέσως ειδοποίησε τον καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας κ. Γιάννη Σακελλαράκη όπου μέσα σε λίγες μέρες έφτασε στα Κύθηρα μαζί με την γυναίκα του Έφη επίσης αρχαιολόγο. Μία σύντομη επίσκεψη στον Αι-Γιώργη στο Βουνό έφθασε για να πεισθούν και οι τρεις ότι βρίσκονταν στο Ιερό Κορυφής των Μινωιτών του Αυλαίμονα. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Αρχαιολογική Υπηρεσία και τον επόμενο χρόνο έγινε μια σύντομη δειγματοληπτική ανασκαφή. Όλα έδειχναν ότι η κορυφή δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ από τους ανθρώπους και το Ιερό είχε παραμείνει ασύλητο.

Η ανασκαφή ξεκίνησε 1992 και τελείωσε το 1994. Στο βουνό του Αγίου Γεωργίου σε υψόμετρο 355μ. ανακαλύφθηκε το “Μινωικό Ιερό Κορυφής”, η ανασκαφή του μινωικού ιερού κορυφής των Κυθήρων αποδείχθηκε σημαντική ακόμη και για την μελέτη της μινωικής θρησκείας αφού το ιερό στάθηκε τυχερό και δεν συλήθηκε, το μόνο ανάμεσα στα πάμπολλα, συλημένα, δυστυχώς, ιερά κορυφής της Κρήτης. Τα ευρήματα είναι λίθινα λατρευτικά αντικείμενα (ένα έχει γραμμική γραφή Α’), πήλινα ειδώλια ζωών, χάλκινα ανθρώπινα είδωλα λατρευτών, χάλκινα αφιερώματα, κοσμήματα, κεραμικά. Το ποιο σημαντικό από όλα είναι ότι μέχρι στιγμής από όλα τα μινωικά χάλκινα ειδώλια που είχαν ανακαλυφθεί,170 στον αριθμό, βρέθηκαν επιπλέον 83, δηλαδή ένας πραγματικός θησαυρός. Κατά τους χριστιανικούς χρόνους σε αυτόν τον πανάρχαιο τόπο λατρείας χτίστηκε ο ναός του άγιου Γεωργίου.

wordpress.com

Μινωικά ειδώλια στα Κύθηρα

της ΝΙΝΕΤΤΑΣ ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ, Ελευθεροτυπία,  20/11/2011

Περί το έτος 1915, μία ευσεβής γυναίκα, ανεβαίνοντας παραμονές του Δεκαπενταύγουστου στον Αγιο Γεώργιο στο Βουνό στα Κύθηρα, βρήκε ένα χάλκινο μινωικό ειδώλιο, το οποίο παρέδωσε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών. Εικάζεται από την κίνησή της ότι ήταν γυναίκα μιας κάποιας μόρφωσης και κοινωνικής τάξης. Η παράδοση του αρχαίου πρέπει να έγινε μεταξύ 1915 και 1916 γιατί έχει διπλοκαταλογογραφηθεί στα εισερχόμενα του Μουσείου.

Το χάλκινο αυτό μινωικό ειδώλιο (ύψους 0,07 μ.) είναι το πρώτο εύρημα που ουσιαστικά έδειξε την ύπαρξη του μινωικού ιερού κορυφής στον Αγ. Γεώργιο στο Βουνό. Το 1916 ανέβηκε στον Αγ. Γεώργιο ο Γ. Σωτηρίου μαζί με τον Κυθήριο Σπ. Στάθη. Τότε, επισημάνθηκε αρχαιολογικά η ύπαρξη του ιερού κορυφής αλλά όχι και η σημασία του, όπως σημειώνει ο Γιάννης Σακελλαράκης στο βιβλίο του «Κύθηρα: Το μινωικό ιερό κορυφής στον Αγιο Γεώργιο στο Βουνό. Τα προανασκαφικά και η ανασκαφή», που εκδόθηκε πρόσφατα, μετά το θάνατό του. Η σημαντική αυτή προϊστορική θέση υποδείχθηκε το 1992 στον Γιάννη Σακελλαράκη από το φίλο του συλλέκτη Αδωνι Κύρου, γνωστό για τις πεζοπορίες του και τις τεράστιες γνώσεις του στην αρχαιολογία.
Μέχρι τότε ο Αγ. Γεώργιος στο Βουνό παρέμενε αυτό που «ήταν και πριν από χιλιάδες χρόνια, σημείο προσανατολισμού για τους παραπλέοντες ναυτικούς και ασφαλώς εξίσου σημαντικός τόπος λατρείας». Γιατί «ήταν πάμπολλοι κατά καιρούς Κυθήριοι προσκυνητές που ανηφόριζαν από τον Αυλαίμονα, το Καστρί, αλλά και από άλλα μέρη στον Αγ. Γεώργιο στο Βουνό».

Η αρχαιολογική έρευνα που ακολούθησε σ' αυτό το ύψωμα (335 μ.) έφερε στο φως «ένα ασύλητο, σε πλήρη αφάνεια μινωικό ιερό κορυφής, το μόνο γνωστό εκτός της Κρήτης τεκμηριωμένο ανασκαφικά, καθιστώντας τη θέση αυτή από τις σημαντικότερες του Αιγαίου», σύμφωνα με τον ανασκαφέα. Ακόμη και η ύπαρξη του χριστιανικού ναού δείχνει τη διαχρονική λατρευτική χρήση του κατά τη διάρκεια της μεσαιωνικής περιόδου.

Τι δουλειά όμως έχει ένα μινωικό ιερό σε ένα νησί της Πελοποννήσου;

Ο αρχαιολόγος δίνει μια ερμηνεία: «Το νησί των Κυθήρων, αποκομμένο από τον κορμό της Πελοποννήσου, αποτελούσε από τα προϊστορικά μέχρι και τα νεώτερα χρόνια, με το ασφαλές αγκυροβόλιο που διέθετε στον κόλπο του Αγ. Νικολάου (Αυλαίμονα), κομβικό σημείο στο Αιγαίο, στη διακίνηση ανθρώπων, ιδεών και αγαθών». Η θέση είναι μοναδικής στρατηγικής σημασίας για την εποπτεία του θαλάσσιου χώρου από την Πελοπόννησο μέχρι την Κρήτη.

«Τα Κύθηρα φαίνεται πολύ παλιότερα, τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., ήταν το μήλο της έριδος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης. Μέχρι περίπου τα μέσα της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. τα Κύθηρα ήταν μια σημαντική μινωική αποικία».

Σε απόσταση λίγων μέτρων από τον Αγ. Γεώργιο υπάρχει και ο ναός της Παναγιάς Αγ. Νικολάου. Η ανασκαφή έγινε σε οκτώ άνδηρα και ανάμεσα στους δύο ναούς όπου υπήρχε μυκηναϊκή επίχωση. «Η μινωική λατρεία εντοπίστηκε σε όλα τα άνδηρα από Βορρά ώς το Νότο, τόσο στο πλατύτερο και γι' αυτό ευνοϊκότερα διαμορφωμένο χώρο του Ανδηρου 2, όσο και στα στενότερα νοτιότερα άνδηρα, φυσικά όχι με την ίδια ένταση», αναφέρει συμπερασματικά ο ανασκαφέας. Κι επειδή ο χώρος είχε διαχρονική χρήση, τα μινωικά αντικείμενα βρέθηκαν μέσα σε κοιλότητες του βράχου. Οσο για τα μινωικά στρώματα, ήταν ακριβώς κάτω από το επιφανειακό στρώμα σε όλο το μήκος της πλαγιάς. Βρέθηκαν τράπεζες προσφορών, ομοιώματα αρχιτεκτονικών οικοδομημάτων και 84 μινωικά ειδώλια, γυναικεία και ανδρικά, πολλά ζωόμορφα (βοοειδή, πουλιά, ελάφια, σκορπιοί), πλήθος ελασμάτων, ένα σε σχήμα ποδιού, φαλλοί, αγγεία πόσης και αποθηκευτικά, όπως και ρυτά. Εχουν επίσης βρεθεί τμήματα κοχλιαρίων, ένα μάλιστα ενεπίγραφο. Και φυσικά διάφοροι τοίχοι.

Από όλα αυτά, μεγάλη σημασία αποδίδεται στο πλήθος των μινωικών ειδωλίων, κάτι που αποκαλύπτει ότι εκεί ήταν ένα σπουδαίο ιερό υπερτοπικού χαρακτήρα. «Αν σκεφθείς πως όλα τα γνήσια μινωικά ειδώλια που υπάρχουν σήμερα σ' όλο τον κόσμο είναι μόνο 150, αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντικό είναι το ιερό των Κυθήρων στο οποίο βρέθηκαν 86 ειδώλια», μας είπε η αρχαιολόγος Εφη Σακελλαράκη, η οποία έχει μελετήσει τα μινωικά ειδώλια του Αιγαίου και έχει εκδώσει ειδικό τόμο.

Την ρωτήσαμε για την ερμηνεία της στάσης που έχουν κυρίως τα ανδρικά ειδώλια με το δεξί χέρι σηκωμένο, σαν να αποδίδουν τιμές σε μια ανωτέρα αρχή. Από την αρχαιοτάτη αυτή στάση προέρχεται πιθανότατα και ο σημερινός στρατιωτικός χαιρετισμός. «Η στάση αυτή είναι του "αποσκοπείν". Πρόκειται για μια χαρακτηριστική στάση των μινωικών ειδωλίων. Οι λατρευτές δείχνουν έτσι να προσπαθούν να κρυφτούν από τη λάμψη του θείου που προβάλλει εμπρός τους».

Την ίδια στάση έχουν και μερικά γυναικεία ειδώλια, όταν δεν απεικονίζονται με τα χέρια σταυρωμένα στον κορμό. Η κ. Σακελλαράκη έχει ήδη στα σκαριά ειδική μελέτη για τα ειδώλια των Κυθήρων, τα οποία θεωρεί έναν μεγάλο αρχαιολογικό πλούτο για την ιστορία του προϊστορικού Αιγαίου και φυσικά για τη μακραίωνη ιστορία του νησιού.
Άλλη μια επιβεβαίωση ότι οι σημερινοί Άη Γιώργηδες και Προφητ' Ηλίες είναι συνέχεια πανάρχαιων ιερών της λίθινης εποχής και των εκάστοτε θρησκειών που αναπτύσσονταν εκεί ή εισάγονταν με τη μετανάστευση και τις μετακινήσεις καρποσυλλεκτών, κτηνοτρόφων και, αργότερα, εμπόρων.

 ΦΩΤΟ ADELIN FM 











ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ:TO ΣΑΒΒΑΤΟ 12/12 ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ


 

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ:ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤO ΛΙΜΑΝΙ ΜΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ¨Aqua Jewe¨


Το πλοίο Aqua Jewel αναχώρησε πριν λίγο από το λιμάνι της Αγίας Πελαγίας για τον Πειραιά,λόγω καιρικών συνθηκών 

Φωτο adelin 107,3 gm