Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Το νησί μας και τα μάτια μας.



 Το νησί μας και τα μάτια μας.

Η καλή εικόνα του νησιού μας σε σχέση με την πανδημία ασφαλώς δέχτηκε πλήγμα. Αρχικά οφείλουμε να συλλυπηθούμε τους οικείους τού ενός (και ας ελπίζουμε πως θα είναι το μοναδικό) θύματος. Να ευχηθούμε οι συμπατριώτες μας, που αυτές τις ημέρες δοκιμάζονται, σύντομα να αναρρώσουν και να στεφθούν νικητές. Όμως πρέπει να προσδιορίσουμε τα όρια αυτής της κατάστασης και να προβάλλουμε το πόσο καλά αντέδρασε το υγειονομικό σύστημα στο νησί μας. Περιχαράκωσε τις αρχικές εστίες κάνοντας ταχύτατα και αποτελεσματικά τις οφειλόμενες ιχνηλατήσεις. Τα 500 παρά ένα αρνητικά τεστ που ακολούθησαν από ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΠΥΥ πιστοποίησε την ετοιμότητα του Νοσοκομείου μας. Θα πρέπει να μη λησμονάμε πως στο Νοσοκομείο αντιμετωπίστηκαν κρούσματα, με όση επάρκεια διαθέτει, με υποδειγματική ετοιμότητα, με αποτρεπτική δυνατότητα της διασποράς της πανδημίας. Θα πρέπει να σεβαστούμε το έργο τού προσωπικού του, τηρώντας σχολαστικά τα οφειλόμενα μέτρα, για να μην επιβαρυνθεί από δική μας ανευθυνότητα το δύσκολο αυτόν τον καιρό έργο του. Όλοι μας πρέπει να δείξουμε τη μέγιστη προσοχή. Η προσωπική ευθύνη είναι η καλύτερη πρόληψη για τη νόσο αυτή. Παντού μάσκα, όχι συγκεντρώσεις, όχι περιττές επαφές.
Η προσπάθεια να συσχετιστεί το νησί μας με κρούσματα της Νάξου και μάλιστα μέσω Προσκυνηματικής εκδρομής, θα πρέπει όλους να μας βρει ενωμένους σε αγώνα αποκάλυψης της αλήθειας. Αυτοί που αγνοήσαν της επιστήμης τις υποδείξεις δεν ήταν οι Κυθήριοι αλλά οι Ναξιώτες εκδρομείς. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τη φήμη του νησιού μας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την προσήλωσή μας στους κανόνες της επιστήμης. Να μη δίδεται η παραμικρή αφορμή για ψευδείς διαδώσεις. Η ευσέβεια και η οξυδέρκεια των Κυθηρίων θα προφυλάξουν τα Ιερά Προσκυνήματα.
Τώρα οι απόψεις και οι πρακτικές ακραίων, τάχα ειδημόνων, καταρρέουν καθημερινά. Τώρα και οι πιο «δύσπιστοι» υπακούουν στις επιστημονικές υποδείξεις. Τώρα το σοφό: «Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτη» ίσως να εμπεδώνεται στο μυαλό όλων, βλέποντας τη ζοφερή πραγματικότητα, άσχετα αν ο εγωισμός εμποδίζει τη δημόσια παραδοχή.
Η σκέψη μου, γράφοντας αυτό το σημείωμα, στρέφεται στον πάσχοντα ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ. Έτυχε να τον συναντήσω, να με κάνει να νιώσω τι σημαίνει Φωτισμένος Ιεράρχης. Οι ευχές για ταχεία ανάρρωση, για την αποκατάσταση της υγείας του είναι το ελάχιστο που του οφείλουμε.

Κοσμάς Μεγαλοκονόμος.



Από 17 Νοεμβρίου οι αιτήσεις για έκτακτο επίδομα σε ελαιοπαραγωγούς

Εγκρίθηκε από την Ε.Ε. η έκτακτη τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, η οποία αφορά στην ενεργοποίηση του νέου Μέτρου 21 «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» για την στήριξη του τομέα ελαιολάδου με 126 εκ. €.

Η έγκριση της τροποποίησης, με την οποία εξαντλήθηκαν οι κανονιστικά προβλεπόμενες χρηματοδοτικές δυνατότητες του ΠΑΑ για την ανακούφιση των παραγωγών από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ήταν το αποτέλεσμα της άριστης και εντατικής συνεργασίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης δήλωσε σχετικά: «Το ΥΠΑΑΤ συνεχίζει, συστηματικά και οργανωμένα, την μεγάλη προσπάθεια στήριξης του παραγωγικού κόσμου της πατρίδας μας, στη βάση του προγραμματικού μας σχεδίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, εξαντλώντας όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που προσφέρονται τόσο από εθνικούς όσο και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους. Σε αυτή τη κατεύθυνση, αξιοποιήσαμε το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τους σημαντικούς πόρους που διαθέτει, ώστε στην εξαιρετικά κρίσιμη αυτή χρονική περίοδο να στηρίξουμε το ελαιόλαδο, ένα στρατηγικό εθνικό προϊόν για τη χώρα μας, με ισχυρή επίδραση στη κοινωνικοοικονομική συνοχή των αγροτικών μας περιοχών, σε όρους απασχόλησης και εισοδήματος».

Σε συνέχεια της έγκρισης, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κ. Μπαγινέτας υπέγραψε τη σχετική Πρόσκληση του Μέτρου.

Σύμφωνα με την Πρόσκληση, δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (ΚΚΕΑ) με βάση το Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (εισοδήματα έτους 2019), οι οποίοι έχουν στη νόμιμη κατοχή τους επιλέξιμη προσδιορισθείσα έκταση αγροτεμαχίων με καλλιέργειες ελιάς ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης, εξαιρουμένης της ποικιλίας Καλαμών (Καλαματιανή, Τσιγκόλι, Αετονύχι), διπλής κατεύθυνσης, όπως αυτή προκύπτει από την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος χρήσης 2019 κατά το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2020.

Το διάστημα υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ορίζεται από 17/11/2020 έως 27/11/2020 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό και ειδικότερα στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/M21.

Μέχρι την έναρξη υποβολής των αιτήσεων στήριξης – πληρωμής οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να προβούν σε εγγραφή για την απόκτηση των προσωπικών τους κωδικών στο σύστημα μέσω του ιστότοπου https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/.

Εγχειρίδιο Οδηγιών συμπλήρωσης της αίτησης θα υπάρχει αναρτημένο σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο εγγραφής.

https://hania.news/

Κορωνοϊός: «Μετακινήθηκε» o ιός σε νομούς λόγω… ελιάς!

Τη συγκομιδή ελιάς εξετάζουν ως πιθανό παράγοντα που προκάλεσε έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού σε διάφορες περιοχές που στο παρελθόν δεν είχαν απασχολήσει τους επιστήμονες, όπως ανέφερε στη διάρκεια της ενημέρωσης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με την Βάνα Παπαευαγγέλου: «Έχουμε αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει μέχρι σήμερα όπως είναι η Φωκίδα, η Μεσσηνία, η Λέσβος και η Κρήτη και πιθανώς η έξαρση σ' αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με συγκομιδή ελιάς. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται».

Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.

“Αυτό το δεύτερο lockdown μας έχει απογοητεύσει. Είμαστε κουρασμένοι και δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε. Απευθύνομαι σ’ αυτούς που δεν συμπεριφέρονται υπεύθυνα”, είπε καταλήγοντας, απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων και συνιστώντας να περιοριστούμε όλοι στην “φούσκα” μας, δηλαδή σε ένα μικρό κύκλο επαφών.

https://kontranews.gr/

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ :Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών στα Νότια Προάστια Αττικής



Στη σύλληψη ενός 23χρονου ημεδαπού προέβησαν, μεσημβρινές ώρες την 11-11-2020, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, για παράβαση του ν. 4139/13 “περί εξαρτησιογόνων ουσιών”, και των άρθρων 187 ‘‘εγκληματική οργάνωση’’ και 45 ‘‘συναυτουργοί’’ του Π.Κ. 

Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και μετά από πολυήμερη  διακριτική επιτήρηση, σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή στελεχών της Ειδικής Ομάδας Επιχειρήσεων Πειραιά (Ε.O.Ε.Π.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά,  συνελήφθη επ' αυτοφώρω 23χρονος, έξω από την οικία του στο Παλαιό Φάληρο, διότι σε νομότυπη έρευνα στην οικία του, παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα κάτωθι:
-είκοσι τρεις (23) πλαστικές συσκευασίες, με αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού μικτού βάρους τεσσάρων κιλών και διακοσίων εξήντα οχτώ γραμμαρίων αυτού (4.268 γραμ.),
-δύο (02) γυάλινα δοχεία με φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού μικτού βάρους  -πεντακοσίων ενενήντα γραμμαρίων(590 γραμ.),
-μία (01) πλαστική συσκευασία με ύποπτη ναρκωτική ουσία, κοκαΐνη μικτού βάρους ενός γραμμαρίου και -εννέα δεκάτων αυτού  (1,9 γραμ.),
-μία (01) ζυγαριά ακριβείας,
-επτά (07) συσκευές κινητής τηλεφωνίας και 
-ένας (01) φορητός υπολογιστής,
Ακολούθησε έρευνα σε έτερη οικία του ανωτέρω στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα ακόλουθα:
-μία (01) πλαστική συσκευασία, με αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού μικτού βάρους έξι γραμμαρίων (6 γραμ.). 
Στη συνέχεια έγινε έρευνα στην οικία έτερου 23χρονου, παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού,  όπου με τη συνδρομή  αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. “ΤΟΜΠΙ” , βρέθηκε και κατασχέθηκε μία πλαστική συσκευασία, που περιείχε τρεις (03) πλαστικές συσκευασίες με ύποπτη ναρκωτική ουσία, κοκαΐνη συνολικού μικτού βάρους τριών γραμμαρίων και πέντε δεκάτων αυτού   (3,5 γραμ.).
Χθες παρουσιάστηκαν αυτοβούλως στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά στο πλαίσιο του αυτοφώρου δύο (02) ημεδαποί μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.



ΛΑΚΩΝΙΑ:ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Αγνοείται ηλικιωμένος στον Αγ. Δημήτριο Μονεμβασίας



Σύμφωνα με τον Λακωνικό Τύπο.

Αγωνία επικρατεί στο χωριό Άγιος Δημήτριος Μονεμβασίας για την τύχη ενός 85χρονου κάτοικου της περιοχής, ο οποίος έχει να δώσει σημεία ζωής από τις 8:00 το βράδυ της Πέμπτης 12/11. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Λακωνικού Τύπου», τα ίχνη του ηλικιωμένου χάθηκαν, κατά τη μετάβαση ή την αποχώρηση από επιχείρηση συγγενικού του προσώπου στην περιοχή.

Για τον εντοπισμό του έχει οργανωθεί επιχείρηση αναζήτησης στην ευρύτερη περιοχή, με τη συμμετοχή της Αστυνομίας, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Λακωνίας, εθελοντών και κατοίκων της περιοχής, χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Όπως αναφέρει η ΕΟΔ Λακωνίας, «μετά από κλήση του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μολάων, 10 εθελοντές διασώστες της ομάδας μας μεταβαίνουν στον Άγιο Δημήτριο Μονεμβάσιας για υποστήριξη σε έρευνα και εντοπισμό ηλικιωμένου άντρα, ο οποίος αγνοείται από χθες  το απόγευμα.

Η έρευνα θα γίνει πεζή και με χρήση 2 drone (με θερμική κάμερα). Για την μετακίνηση των εθελοντών διασωστών δόθηκε ειδική άδεια από τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μολάων. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προφύλαξης για την covid-19».

https://lakonikos.gr/

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ:Εκδήλωση πυρκαγιάς σε αγκυροβολημένο Φ/Γ πλοίο στη Νεάπολη Βοιών

 


Εκδήλωση πυρκαγιάς σε αγκυροβολημένο Φ/Γ πλοίο στη Νεάπολη Βοιών

 
Απογευματινές ώρες της 11-11-2020, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Νεάπολης Βοιών, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για εκδήλωση πυρκαγιάς στο αγκυροβολημένο Φ/Γ πλοίο “AL HANI” σημαίας Τόγκο, στη θαλάσσια περιοχή βόρεια ν. Ελαφονήσου, με επιβαίνοντες δεκατέσσερις (14) αλλοδαπούς μέλη πληρώματος.
Άμεσα ενεργοποιήθηκε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και το τοπικό σχέδιο αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης. Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η Ε/Γ-Λάντζα “ΜΑΧΗ” Ν.Ν. 11 με επιβαίνοντες στελέχη Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ., από την οποία περισυνελλέγησαν ο πλοίαρχος και το πλήρωμα του εν λόγω πλοίου και μεταφέρθηκαν, καλά στην υγεία τους, στο λιμένα Νεάπολης. Υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Α.Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.,  δόθηκαν εντολές για άμεση μεταφορά αντιρρυπαντικών υλικών πλησίον του πλοίου.  Τα ανωτέρω υλικά μεταφέρθηκαν με τη συνδρομή της Φ/Γ-Λάντζας “ΚΑΒΟΜΑΛΕΑΣ Ι” Ν.Π.7583, στην οποία επέβαιναν στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση διαπίστωσης ρύπανσης. 
Πρώτες πρωινές ώρες της 12-11-2020, κατέφθασε στη προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή πλωτό πυροσβεστικό σκάφος από Πειραιά, το οποίο προέβη σε όλες τις κατάλληλες ενέργειες προς κατάσβεση εκδηλωθείσας πυρκαγιάς. Πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας, κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιβιβάστηκε σε ανωτέρω Φ/Γ πλοίο, προς κατάσβεση πιθανών μικρών εστιών σε εσωτερικά του τμήματα, με αποτέλεσμα την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία η λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, ενώ πλησίον του εν λόγω πλοίου βρίσκεται Ρ/Κ επιφυλακής. Παράλληλα, μετέβησαν πρώτες πρωινές ώρες την 12-11-2020, κατόπιν εντολής της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του Υ.ΝΑ.Ν.Π., ο Διοικητής της 5Ης ΠΕΔΙΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.  καθώς και κλιμάκιο εξειδικευμένων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. της Διεύθυνσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σε ανωτέρω περιοχή προς επίβλεψη και συντονισμό ενεργειών που απαιτούνταν.
Από το Λιμεναρχείο Νεάπολης Βοιών, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του “AL HANI” και κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων, ενώ από το περιστατικό δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Κλείνουν τα δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα από Δευτέρα



 Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, από την Δευτέρα 16/11 αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα ότι θα κλείσουν όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας, προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα των γονέων.

Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν η απόφαση θα ισχύσει εξίσου για νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς.

Νωρίτερα, ο Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στο κλείσιμο και των δημοτικών σχολείων, διευκρίνισε ότι το μέτρο εξετάζεται «για να περιορίσουμε μια ακόμη πηγή κινητικότητας, και όχι γιατί υπάρχει πρόβλημα υπερμετάδοσης από τα σχολεία».

https://www.zougla.gr/

ΛΑΚΩΝΙΑ:Επιχείρηση εντοπισμού αγνοούμενου άνδρα στους Μολάους

ΜΟΛΑΟΙ. Μετά από κλήση του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μολάων 10 εθελοντές διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Λακωνίας μεταβαίνουν στον Άγιο Δημήτριο Μονεμβάσιας για υποστήριξη σε έρευνα και εντοπισμό ηλικιωμένου άντρα, ο οποίος αγνοείται από χθες το απόγευμα.

Η έρευνα θα γίνει πεζή και με χρήση 2 drone (με θερμική κάμερα). Για την μετακίνηση των εθελοντών διασωστών δόθηκε ειδική άδεια από τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μολάων. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προφύλαξης για την covid-19.

https://notospress.gr/

¨ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ¨ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΕΩΣ 30/11/2020




 

Επιστροφή ποσών από τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος λόγω των αιολικών πάρκων

 


Ο ΔΕΔΔΗΕ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του διαδικτυακή εφαρμογή για την ενημέρωση των οικιακών καταναλωτών που δικαιούνται επιστροφή χρημάτων στους λογαριασμούς τους μέσω του τέλους 1% που παρακρατείται από τα αιολικά πάρκα.

Όπως ενημέρωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον παρακάτω σύνδεσμο https://apps.deddie.gr/OnePerCentReturnsRES/pages/index.html, να συμπληρώσει τα στοιχεία της παροχής του και να μάθει αν είναι δικαιούχος έκπτωσης στο λογαριασμό του ρεύματος του.

H ανάρτηση αυτής της εφαρμογής από το ΔΕΔΔΗΕ ήταν ένα από τα τελευταία βήματα που απαιτούνται ακόμα για την πραγματική πίστωση της έκπτωσης στους δικαιούχους.

Η έκπτωση αυτή είναι ένα από τα οφέλη που προσφέρουν τα αιολικά πάρκα στις τοπικές κοινωνίες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο (ν. 3468/2006, άρ. 25) το 3% του τζίρου των αιολικών πάρκων παρακρατείται αυτόματα και αποδίδεται κατά προτεραιότητα υπέρ των κατοίκων των χωριών που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα. Το ειδικό αυτό τέλος 3% κατανέμεται ως εξής:

-1,7% στους ΟΤΑ εντός των οποίων λειτουργούν οι σταθμοί. Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να το χρησιμοποιούν για περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης

-1% στους οικιακούς καταναλωτές των τοπικών κοινοτήτων που φιλοξενούν τους σταθμούς για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος 0,3% στο Πράσινο Ταμείο

Όπως τονίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ, πρόκειται για σημαντικά ποσά που συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας. Πριν από δύο έτη περίπου, είχαν διανεμηθεί στους κατοίκους των χωριών μέσω των λογαριασμών ρεύματος 18 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούσαν την παραγωγή έως το 2014.

Τo υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκινήσει την απόδοση του τέλους 1% στους καταναλωτές που αφορά την παραγωγή αιολικής ενέργειας της περιόδου 2015 - 2019 και έχει δημοσιοποιήσει τον κατάλογο με τα ποσά που θα αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές ανά κοινότητα.

Το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ και είναι άμεσα διαθέσιμο αφού έχει ήδη παρακρατηθεί από τα αιολικά πάρκα.

Σύμφωνα με τον κατάλογο, ορισμένες κοινότητες στη νότια Εύβοια, τη Ροδόπη, τη Σητεία, την Αργολίδα και τη Βοιωτία θα λάβουν ποσά που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ή αγγίζουν ακόμα και το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το ειδικό τέλος 3% μπορεί να αναζητήσει κανείς στο ειδικό κεφάλαιο της πρωτοβουλίας ask4wind https://ask4wind.gr/society-myth01/.

ΠΗΓΗ https://www.zougla.gr/

ΒΑΤΙΚΑ:ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ ¨AL HANI¨(ΦΩΤΟ) Συγχαρητήρια σε όλους !!



Στης 11/11/2020 η υπηρεσία μας ενημερώθηκε για πυρκαγιά σε φορτηγό εμπορικό πλοίο που έπλεε ανοιχτά της Ν. Ελαφονήσου. Σε συνεργασία με το συντονιστικό κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος, κινητοποιήθηκαν άμεσα 3 άντρες από το Π.Κ. Νεαπόλεως, η οποίοι με επικεφαλής τον Υποδιοικητή τής Π.Υ. Μολάων Κ. Σαραντάκο Πέτρο, και τον προϊστάμενο του Π.Κ. Νεαπόλεως Κ. Μαχαίρα Λεωνίδα παρελήφθησαν από πυροσβεστικό πλοιάριο του Σώματος, και μετέβησαν στο σημείο για παροχή βοήθειας του πληρώματος, και κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Μετά από περίπου 10 ώρες και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες η άντρες του πυροσβεστικού σώματος και του πυροσβεστικού πλοιαρίου, κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά στο εσωτερικό του πλοίου, η οποία προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές.