Τρίτη 8 Μαΐου 2018

ΛΑΚΩΝΙΑ.ΦΑΡΑΚΛΟ ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΩΝ ΒΑΤΙΚΩΝ (ΦΩΤΟ)


Πρόκειται για ένα από τα δυο χωριά, που βρίσκονται πάνω από τη Νεάπολη Λακωνίας και αποτελεί το μπαλκόνι της περιοχής των Βατίκων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 450μ., απέχει 6,5χλμ. από τη Νεάπολη και έχει περί τους 120 κατοίκους.
Κτίστηκε το 15ο αιώνα από τους Ενετούς και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, ενώ ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του αρχηγού τους Φαρακλά.
Για την προστασία του χωριού έκτισαν και το κάστρο της Αγ. Παρασκευής. Γύρω στο 1700, η περιοχή ήταν μια από τις μεγαλύτερες αστικές περιοχές της Πελοποννήσου. Το Φαρακλό υπήρξε ένας εξαιρετικά σημαντικός οικισμός και επί Τουρκοκρατίας. Χαρακτηρίζεται από πλήθος παλαιών σπιτιών, άλλα ερειπωμένα και αρκετά ανακαινισμένα. Σώζονται και πολλά βυζαντινά εκκλησάκια με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Εξίσου γραφικά είναι και αυτά που στέκουν ερειπωμένα. Η περιοχή διαθέτει και έναν αριθμό μεταβυζαντινών ναών. Ειδικότερα ο Αγ. Θεράπων ή Αγ. Θεράπης ή Παλιοκκλησιά είναι κτισμένος με αργολιθοδομή (με ακατέργαστες πέτρες ατάκτως τοποθετημένες για το κτίσιμο των τοίχων).
Στις 23 Σεπτεμβρίου, μέσα σε ξύλινο πλαίσιο στον τοίχο της μικρής εκκλησίας της Παντάνασσας στην ομώνυμη μονή βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, η οποία είχε κλαπεί τον προηγούμενο αιώνα από τη μονή Ελώνης Αρκαδίας. Σήμερα υπάρχει πιστό αντίγραφο της εικόνας σε εικονοστάσιο, που δημιουργήθηκε με δαπάνη της Ελληνικής Αστυνομίας. Άλλη ενδιαφέρουσα εκκλησία στο χωριό είναι ο Προφήτης Ηλίας.http://peloponnisossearch.com
























ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ Η ΦΡΕΓΑΤΑ ΤΟΥ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ HMS Sutherlant (F81) ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 722 ΝΕΚΡΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΤΟΥ HMS Gloucester 1941

Με μεγάλη χαρά θα υποδεχθούμε στις 27-28 Ιουλίου στα Κύθηρα την φρεγάτα του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού HMS Sutherland (F81) μαζί με πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με αφορμή τις εκδηλώσεις που προετοιμάζουμε για τους 722 νεκρούς Βρετανούς του HMS Gloucester το 1941.
Τα 2 πολεμικά πλοία, μετά από αίτημά μας, θα είναι ανοικτά προς επίσκεψη στο κοινό!
Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

ΦΩΤΟ https://www.royalnavy.mod.uk

Εvrotas Clean.Δεύτερο δρομολόγιο στα Κύθηρα 19-20 ΜΑΙΟΥ 2018


10ο FORUM Αυτοδιοίκησης Κύθηρα 8 - 10 Ιουνίου 2018




Αθήνα 26 Απριλίου 2018

Αρ. Πρ. 41 

Προς: τα Μέλη της Ένωσης 
Δημάρχων Αττικής


Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε ότι το ετήσιο Φόρουμ της Αυτοδιοίκησης, θεσμός που διοργανώνεται για 10η χρονιά, από την Ένωση Δημάρχων Αττικής σε συνεργασία με την Π.Ε.Δ.Α., την φετινή χρονιά, θα γίνει στα Κύθηρα, από Παρασκευή 8 Ιουνίου μέχρι Κυριακή 10 Ιουνίου 2018.

Στην φετινή μας συνάντηση θα συζητήσουμε θέματα που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση αλλά και ευρύτερα την Κοινωνία και την χώρα μας, σε μια ιδιαίτερα μάλιστα κρίσιμη περίοδο που διάγουμε.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εν ενεργεία και οι διατελέσαντες Δήμαρχοι της Αττικής που παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλ. 2103646754-6 στην κυρία Κάλυ Αναγνωστοπούλου.

Προς διευκόλυνση των συμμετεχόντων συναδέλφων θα υπάρξει μέριμνα για μίσθωση πούλμαν με ίδια επιβάρυνση (30 ευρώ το πούλμαν συν 20 τα εισιτήρια του πλοίου) με αναχώρηση Παρασκευή και επιστροφή Κυριακή (βράδυ).
Το ακριβές πρόγραμμα του Φόρουμ και η θεματολογία θα σας ανακοινωθούν σύντομα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 
Ο Πρόεδρος 


ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΜΑΡΑΣ

ΠΗΓΗ  http://www.sdat.gr

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.Ανακοίνωση πρόσληψης τριών (3) εργατών καθαριότητας για δύο (2) μήνες. Προσοχή στις προθεσμίες!



ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ.ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Προχωρά κανονικά η κατασκευή των Τεχνικών Διοχέτευσης Ομβρίων στην Αγία Πελαγία Κυθήρων. Θα κατασκευαστούν τεχνικά σε 3 σημεία του οικισμού, ώστε να παροχετεύονται τα όμβρια ύδατα, καθώς ο οικισμός της Αγίας Πελαγίας έχει χτιστεί σε μια μεγάλη χρονικά περίοδο και χωρίς πάντα να εφαρμόζεται ο ρυμοτομικός σχεδιασμός. Το έργο δημοπρατήθηκε το 2017 και λόγω των δαιδαλωδών διαδικασιών για την εκτέλεση δημοσίων έργων, ξεκίνησε να υλοποιείται τώρα.

Στον οικισμό της Αγίας Πελαγίας, ο Δήμος μας έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία καθώς είναι ο οικισμός που δέχεται τη μεγαλύτερη τουριστική επιβάρυνση αφού διαθέτει τις περισσότερες κλίνες στο νησί.
Συγκεκριμένα:
- Ξεκίνησε το έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης - βελτίωσης της οδού Αγίας Πελαγίας προς Αγία Αναστασία που χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κατά το υπόλοιπο μέρος από την Περιφέρεια Αττικής.
- Δημοπρατείται μέσα στο 2018 η ανακατασκευή της παιδικής χαράς και η ολοκλήρωση του παραλιακού φωτισμού (β΄ φάση) μέχρι το Νέο Κόσμο.
- Εντάχθηκε η τοποθέτηση οργάνων παιδικής χαράς στο Νηπιαγωγείο, μέσω του προγράμματος "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ".
- Εντός των επομένων εβδομάδων ολοκληρώνονται τμηματικές ασφαλτοστρώσεις εντός του οικισμού.
- Αναμένεται η τελική χωροθέτηση - αδειοδότηση για την δημοπράτηση της μονάδας αφαλάτωσης 1.200 κυβικών νερού ημερησίως, που έχει ήδη χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής.
- Εντός του καλοκαιριού δημοπρατείται το μεγάλο έργο του νέου δικτύου ύδρευσης σε όλο τον οικισμό, με προϋπολογισμό 3.100.000€ και χρηματοδότηση την Περιφέρεια Αττικής. Ένα έργο που έμενε επί 15 χρόνια στις υποσχέσεις.
- Οδεύει προς Προγραμματική Σύμβαση και δημοπράτηση η αποκατάσταση του Τοιχίου της παραλιακής οδού, με χρηματοδότηση 100.000€ από την Περιφέρεια Αττικής και αξιοποίηση προϋπάρχουσας μελέτης που παρέμενε αναξιοποίητη.
- Τοποθετήθηκαν τα όργανα Gym Park και θα τοποθετηθούν και άλλα εντός του έτους.
- Ο Δήμος μας εξακολουθεί να διεκδικεί την παράδοση από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, του κτιρίου του παλαιού Τελωνείου προς αξιοποίηση.
- Σε συνεργασία με τους Φίλους Μουσείων Κυθήρων, προχωρούν οι μελέτες για την μετατροπή του παλαιού Δημοτικού Σχολείου στο κέντρο του οικισμού, σε ένα μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Μετανάστευσης, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο το νησί και θα παρουσιάζει την ιστορία της κυθηραϊκής μετανάστευσης διαχρονικά.
Το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των λυμμάτων του οικισμού, μπαίνει σε φάση επίλυσης, καθώς μέσα στο 2018 - αρχές του 2019 θα έχει δημοπρατηθεί η Μελέτη Σκοπιμότητας για την Κατασκευή Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού στον οικισμό, με χρηματοδότηση 30.000€ από την Περιφέρεια. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός και ένα τεράστιας σημασίας έργο μπαίνει σε φάση επίλυσης.
Και πολλά άλλα...
Χάρη στην επιμονή, στο όραμα και στη διαρκή μεθοδική δουλειά αιρετών, υπαλλήλων και τεχνικών.



Ενίσχυση του Νοσοκομείου μας με ΑΞΟΝΙΚΟ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ-ΕΥΧΑΡΗΣΤΗΡΙΟ

Ενίσχυση του Νοσοκομείου μας με ΑΞΟΝΙΚΟ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ

Ευχαριστώ θερμά τη Διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Όλγα Ιορδανίδου, της οποίας η παρέμβαση υπήρξε καταλυτική, ωστε να ειμαστε μερος του προγραμματος το οποιο το Υπουργείο Υγείας, μεθοδικα και αθορυβα προετοιμαζει απο τα μεσα του 2017 κσι αφορα σε 19 Νοσοκομεια πανελληνιως.

Ευχαριστώ επίης, τα μέλη του ΔΣ για τη στήριξή τους στο κοινό αγώνα που δίνουμε για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο Νοσοκομείο μας, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του (φορολογούμενου) πολίτη και μόνο.


 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ - ΕΝΟΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΑΛΙΜΟΥ.ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑΣ ΧΡΥΣΟΥ

Σας ανακοινώνουμε ότι την Κυριακή του Τυφλού, 13 Μαΐου 2018 και ώρα 09:30, κατά το πέρας της Αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, θα τελεστεί στον Ιερό μας Ναό, το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της  αείμνηστης Φραντσέσκας Χρυσού χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ Συμεών.
 Εκ του Ιερού Ναού
-- 
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ - ΕΝΟΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΑΛΙΜΟΥ