Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Μανώλης Λουράντος-Πιέρρος. Αποκλειστικός αντιπρόσωπος της GloChem στα Κύθηρα.

 

Μανώλης Λουράντος-Πιέρρος. Αποκλειστικός αντιπρόσωπος της GloChem στα Κύθηρα.


Μανώλης Λουράντος-Πιέρρος.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος της GloChem στα Κύθηρα.

Η Glochem είναι μια 100% ελληνική εταιρεία η οποία αναπτύσσεται δυναμικά στο χώρο των καθαριστικών και εξειδικευμένων χημικών και διαθέτει ένα ευρύ φάσμα χημικών λύσεων καθαρισμού στους περισσότερους μεγάλους βιομηχανικούς τομείς.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 κρίνεται απαραίτητη η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και της διασποράς, γι'αυτό το λόγο διαθέτουμε τα κατάλληλα αντισηπτικά (gel ,αυτόματος μηχανισμός) και σαπούνια χεριών.

Ανάλογα με την παραγγελία παίρνετε δώρο ντισπένσερ και μηχάνημα αυτόματου ψεκασμού. Σε εμάς θα βρείτε τα κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού για την κουζίνα,προϊόντα δαπέδων και επιφανειών προϊόντα ιματισμού,προϊόντα μπάνιου και υγιεινής ,προϊόντα βιομηχανικού καθαρισμού,προϊόντα περιποίησης αυτοκινήτου ,προϊόντα εξειδικευμένα ισχυρά και καυστικά για βαρέα μηχανήματα και ειδικές κατηγορίες σκληρών λεκέδων.

Επίσης διαθέτουμε προϊόντα οικολογικά ,προϊόντα απολύμανσης καθώς και καθαριστικά προϊόντα για πισίνες.


Σε εμάς θα βρείτε οτιδήποτε έχει σχέση με τον καθαρισμό. Προμηθεύουμε ολόκληρα τα Κύθηρα και τη Λακωνία.
Πώληση χονδρική /καλές τιμές .
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα στα τηλέφωνα: 6944 856 232 / 6980 912 228 E-mail: manolis.lourandos@gmail.com

ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ:ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ 19/4 στις 7.00μμ

Οι Οργανώσεις Μελών ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. των νησιών του Αργοσαρωνικού, σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε ανοιχτή εκδήλωση-ενημέρωση πάνω στα προβλήματα και τις λύσεις που προτείνονται στο σχέδιο θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ και αφορούν τη νησιωτικότητα:

Την Δευτέρα 19 Απριλίου 2021 και ώρα 19.00 με θέμα:
«Η νησιωτικότητα ως βασικός πυλώνας για την περιφερειακή ανάπτυξη»
Ομιλητές:
Νεκτάριος Σαντορινιός: Βουλευτής Δωδεκανήσου-Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πρώην Αν. Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Ανδρέας Μιχαηλίδης: Βουλευτής Ν. Χίου, Αναπληρωτής Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά από το Facebook:
ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά
Νεκτάριος Σαντορινιός
καθώς και από τα site
left.gr και https://podemos.gr/
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι ενδιαφερόμενοι Σύλλογοι και φορείς μπορούν να καταθέσουν γραπτές ερωτήσεις, που θα απαντηθούν άμεσα από τους ομιλητές.
Οι ερωτήσεις θα γίνονται στο παρακάτω mail: syrizaaegina@gmail.com
ή στα τηλέφωνα:2297026963, 6999023160
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα ακολουθήσει επόμενη εκδήλωση για τη νησιωτικότητα (στα μέσα Μαΐου) στην οποία θα συμμετάσχουν επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς των νησιών του Αργοσαρωνικού.
Με εκτίμηση
ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
(ΑΙΓΙΝΑΣ- ΚΥΘΗΡΩΝ- ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ- ΠΟΡΟΥ/ΤΡΟΙΖΗΝΙΑΣ- ΣΠΕΤΣΩΝ -ΥΔΡΑΣ)

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 


Με ιδιαίτερη χαρά, προσκαλούμε τους ελαιοπαραγωγούς των Κυθήρων

👉 την Πέμπτη 22 Απριλίου στις 19.00
σε συνάντηση γνωριμίας με θέμα το κοινωφελές πρόγραμμα “Terra Kytheria - Βιώσιμη Γεωργία στα Κύθηρα”.

Φώτης Σώλος: Ο Κάλαμος καταφύγιο αμάχων και αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821

Η συμβολή των Επτανήσων στην Επανάσταση του 1821: Αφιέρωμα του πολιτιστικού περιοδικού της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας (ΕΕΕ).

Το myEptanisa.gr έχοντας πάντα ως στόχο την προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας των Επτανήσων, πραγματοποιεί αφιέρωμα για τη συμβολή των νησιών στην Επανάσταση του 1821, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την κήρυξή της. Το αφιέρωμα θα έχει τη μορφή συνεντεύξεων-αφηγήσεων, στις οποίες μέλη της Ένωσης θα μοιραστούν με τους αναγνώστες τοπικές ιστορίες και μαρτυρίες που ρίχνουν φως στις προσπάθειες των Επτανησίων να συνδράμουν με κάθε τρόπο τους επαναστατημένους, σε μια περίοδο που τα νησιά τελούσαν υπό αγγλική κατοχή. 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τη συμβολή των Επτανησίων στην Επανάσταση του 1821, μιλήσαμε με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, κύριο Φώτη Σώλο, για τον Κάλαμο από τον οποίο κατάγεται, και τον ρόλο που διαδραμάτισε το μικρό νησί των Επτανήσων στην Επανάσταση.

Συνέντευξη: Λυγερή Βικάτου

 

Μνημείο τιμής και ευγνωμοσύνης των Μεσολλογιτών στους κατοίκους του Καλάμου,
για τη φιλοξενία που παρείχαν κατά την έξοδο του Μεσολογγίου

 

Πριν μας μιλήσετε για τη συμβολή του Καλάμου στην Επανάσταση, θα ήθελα να μας πείτε δύο λόγια για το όμορφο αυτό νησί του Ιονίου. Πού ακριβώς βρίσκεται ο Κάλαμος και πού ανήκει διοικητικά;

Ο Κάλαμος βρίσκεται γεωγραφικά βόρεια της  Ιθάκης και νότια της Λευκάδας , προσεγγίζοντας ανατολικά σε πολύ μικρή απόσταση τις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας.   Είναι ένα από τα πιο πράσινα νησιά της Ελλάδας και έχει για το μέγεθός του, αρκετά μεγάλο ορεινό όγκο. Είναι ονομαστό το πευκόφυτο δάσος του που φθάνει μέχρι τη θάλασσα και οι μικρές του παραλίες με το ψιλό βότσαλο.

Παρά τη κοντινή του απόσταση από την Αιτωλοακαρνανία , ανήκει διοικητικά στο Νομό  Λευκάδας  και από το 2010 με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, στον ενιαίο Δήμο Λευκάδας. Πριν τη δεκαετία του 70 ανήκε διοικητικά στον Νομό Κεφαλληνίας και στην Επαρχία Ιθάκης. Το νησί αυτό καθώς και το διπλανό νησάκι ο Καστός, ανήκαν από την Ενετοκρατία, πάντοτε στα Επτάνησα.

Ποια ήταν η συμβολή του Καλάμου -που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν - στην Επανάσταση του 1821;

Το μικρό αυτό νησάκι λοιπόν, είχε τεράστια και αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθός του,  συμβολή στην Επανάσταση του 1821. Ήταν καταφύγιο.

Στα προεπαναστατικά χρόνια οι Σουλιώτες έστειλαν εκεί τα γυναικόπαιδα τους καθώς πολεμούσαν τον Αλή Πασά. Το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου δηλώνει άλλωστε την  παρουσία τους.  Όταν η Στερεά Ελλάδα μπήκε στην Επανάσταση, οι οικογένειες του Καραισκάκη, του Βαρνακιώτη και πολλές άλλες οικογένειες αγωνιστών έμεναν εκεί για να μπορούν αυτοί οι πολεμιστές της λευτεριάς να πολεμούν ήσυχοι τους Τούρκους χωρίς να φοβούνται αντίποινα. Ο Κάλαμος τότε ανήκε στην Αγγλία και επάνω στο νησί υπήρχε αγγλικός στρατός. Η φιλοξενία τους λοιπόν ήταν ασφαλής και σωτήρια. Βέβαια αυτό δεν ήταν από την αρχή δεδομένο, καθώς οι Άγγλοι δεν ήθελαν τους επαναστάτες και τους έδιωχναν. «Διωγμένοι από τον Κάλαμο με τη ψυχή στο στόμα χιλιάδες γυναικόπαιδα δε βρίσκουν χούφτα χώμα να μείνουν ακυνήγητα κι χάρος δεκατίζει» έχει γράψει ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Με τις φωνές των φιλελλήνων όμως, ο Κάλαμος παραχωρήθηκε και επίσημα σαν καταφύγιο για τους αγωνιστές και τις οικογένειές τους.  Βέβαια, τα διπλωματικά παιγνίδια των Βρετανών με τη Μεγάλη Πύλη τους έκανε να αλλάζουν τη στάση τους σε σχέση με τους πρόσφυγες.

Το νησί έπαιξε ρόλο και στην πολιορκία του Μεσολογγίου;

Από τη πρώτη πολιορκία του Κιουταχή ο Κάλαμος φιλοξενούσε τον άμαχο πληθυσμό.  Η χρονική στιγμή όμως που το νησί έφτασε να έχει 60.000 – 70.000 κόσμο ήταν το 1826, όταν έπεσε το Μεσολόγγι από την πολιορκία του Ιμπραήμ Πασά ο οποίος μαζί με τον Κιουταχή δημιούργησε έναν ασφυκτικό κλοιό που οδήγησε στη πτώση του. Τότε, όχι μόνο από το Μεσολόγγι αλλά και από όλη τη γύρω περιοχή, πέρασαν στον Κάλαμο για να γλιτώσουν από τη μανία των Τούρκων στρατιωτών. Έτσι εκτός από το Σπύρο Καραισκάκη, γιο του ένδοξου αρχιστράτηγου της Επανάστασης, στο νησί μεγάλωσαν και δύο μετέπειτα πρωθυπουργοί της Ελλάδας  που ήταν αδέρφια. Οι Δημήτριος και Ζηνόβιος Βάλβης που κατάγονταν από τη γειτονική στο Μεσολόγγι κωμόπολη, το Αιτωλικό.

Σε αυτοσχέδιες καλύβες και σε σκηνές χιλιάδες ταλαιπωρημένοι άνθρωποι κατάφεραν να επιβιώσουν από τις  κακουχίες.  Με τη βοήθεια του Αγγλικού Στόλου, έφερναν τρόφιμα στους κυνηγημένους. Λέγεται ότι φτιάχτηκε πρόχειρο νοσοκομείο για τους τραυματίες και τους αρρώστους.  Ένας θρύλος λέει «εκατό φούρνοι φούρνιζαν» για να ταΐσουν τους πεινασμένους και δεν έφταναν.

Η φιλοξενία των Μεσολογγιτών - και όχι μόνο - ήταν σωτήρια.

Αν δεν απατώμαι, υπήρξε αναγνώριση αυτής της προσφοράς και από τον Δήμο Μεσολογγίου.

Ο Δήμος της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου έχει απονείμει μετάλλιο στην Κοινότητα Καλάμου ως ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για τη φιλοξενία που πρόσφεραν οι πρόγονοί μας στους κυνηγημένους αυτούς ανθρώπους . Κάθε χρόνο, στον επίσημο εορτασμό της Εξόδου, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου απευθύνει πρόσκληση στον εκλεγμένο  Αντιπρόσωπο  του νησιού να παρίσταται μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Διέξοδος μαζί με τον Ναυτικό Όμιλο Μεσολογγίου διοργάνωσαν επίσης, τον Ιούλιο του 2018 , μια εκδήλωση στον Κάλαμο όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός περικαλλούς μνημείου τιμής και ευγνωμοσύνης  που φιλοτέχνησε ο εικαστικός Βαγγέλης Ρόμπολας.         

Ο Κάλαμος δεν είναι απλά ένα όμορφο νησί. Είναι ένα κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου που πολλοί αγνοούν.  Και πριν την Έξοδο του Μεσολογγίου και μετά την Έξοδο το νησί μας κατά το μεγαλύτερο διάστημα αποτέλεσε ένα ασφαλές καταφύγιο για τους αδύναμους (γυναικόπαιδα) και τους κυνηγημένους. 

Ευχαριστούμε για το μικρό αυτό ταξίδι στην ιστορία του Καλάμου. Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε;

Ναι. Θεωρώ ότι η ελληνική Πολιτεία, τιμής ένεκεν, για ιστορικούς λόγους, έπρεπε να έχει ανακηρύξει το νησί μας σε Δήμο, όπως ήταν μετά την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, ο Δήμος Καρνίων (μαζί με τον Καστό). Προτείνουμε λοιπόν, για τα 200 χρόνια μετά από την Επανάσταση, το ελληνικό κράτος να κάνει αυτό που λησμόνησε.

 

 Το xαρακτηριστικό πευκόφυτο δάσος του Καλάμου, που φθάνει μέχρι την παραλία

Κεντρική άποψη του Καλάμου που ξεχωρίζει το λιμάνι (Μώλος)

 H Παραλία της Αγραπιδιάς 

 

Στ. Αραχωβίτης: «Κίνδυνος απένταξης 25 αρδευτικών έργων του Μέτρου 4.3.1 –ανάμεσά τους και το αρδευτικό της Κελεφίνας- και απώλειας σχεδόν 350 εκατ. ευρώ»

 


Έχουν ήδη περάσει πάνω 18 μήνες από τότε που σαν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εντάξαμε 31 μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 450 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).

Μέσα στους 18 μήνες από τον Ιούλιο του 2019 που είχε προθεσμία, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν κατάφερε ή δεν ήθελε να βγάλει τις αποφάσεις ανάληψης νομικής δέσμευσης για τα 25 έργα που είναι δικαιούχος. Διανύουμε τις παρατάσεις (6μηνη) κι ακόμη τα έργα αυτά -ανάμεσά τους και το αρδευτικό της Κελεφίνας Νομού Λακωνίας- είναι στον αέρα, μαζί με τα σχεδόν 350 εκατ. ευρώ που τους αντιστοιχούν!

Με Ερώτηση που καταθέσαμε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης και συνυπογράφεται από 40 ακόμη βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΠΣ, ζητούμε να μάθουμε τους λόγους της καθυστέρησης και τις προθέσεις του ΥπΑΑΤ για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να διασφαλιστεί η ένταξη των 25 μεγάλων αυτών εγγειοβελτιωτικών έργων της χώρας μας και να μην εξανεμιστούν τα σχεδόν 350 εκατ. ευρώ που τούς αντιστοιχούν. Αναμένουμε τις απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα όπως:

  • Η ολέθρια καθυστέρηση στην διαδικασία για 18 μήνες οφείλεται σε αδυναμία λόγω ελλιπούς στελέχωσης, ανικανότητα ή σε σκοπιμότητα προκειμένου τα έργα να κατευθυνθούν σε συγχρηματοδότηση μέσω ΣΔΙΤ με τεράστιο κόστος προς τους παραγωγούς;
  • Ποια είναι τα έργα υποδομών για τα οποία δικαιούχος της δράσης 4.3.1. του ΠΑΑ έχει κριθεί η Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΥΠ.Α.Α.Τ. και έχουν εκδοθεί αποφάσεις ανάληψης νομικών δεσμεύσεων και για ποια δεν έχουν ακόμη εκδοθεί τέτοιες απαιτούμενες αποφάσεις;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα,  14 Απριλίου  2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

ΘΕΜΑ: «Κίνδυνος απένταξης 25 αρδευτικών έργων του Μέτρου 4.3.1 και απώλεια σχεδόν 350 εκατομμυρίων ευρώ από το ΠΑΑ 2014-2020»

Στις 02/07/2019 εκδόθηκε η Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αρ. πρωτ. 4679 (ΑΔΑ 6ΦΝΡ4653ΠΓ-ΕΩ6) και οι αποφάσεις ένταξης στη δράση 4.3.1: ‘Υποδομές εγγείων βελτιώσεων’ του ΠΑΑ 2014-2020 των τριάντα ένα (31)μεγάλων (με Προϋπολογισμό μεγαλύτερο των 2.200.000€) Εγγειοβελτιωτικών έργων και συνολικού προϋπολογισμού  448.193.171,59 ευρώ.Από τα 31 αυτά έργα υποδομών, τα έξι (6) εντάσσονται στο με δικαιούχο τη Δ/νση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του ΥΠ.ΥΠΟ., ενώ για τα υπόλοιπα είκοσι  πέντε (25)σαν δικαιούχος είναι το ίδιο το ΥπΑΑΤ και συγκεκριμένα η Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων.

Για αυτά τα 25 αρδευτικά έργα υποδομών στις αποφάσεις ένταξης εμπεριέχεται  ειδικός όρος σύμφωνα με τον οποίο: η ανάληψη της κύριας νομικής δέσμευσης της πράξης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 18 μήνες από την έκδοση των αποφάσεων ένταξης και σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από τους 6 μήνες από την προθεσμία αυτή.Η μη τήρηση των ανωτέρω χρονικών ορίων που τίθενται από τις αποφάσεις αυτές δύναται να δικαιολογηθεί μόνο στην περίπτωση δικαστικών ή διοικητικών αποφάσεων που αναστέλλουν την υλοποίηση της πράξης ή λόγω ανωτέρας βίας.

Ωστόσο, ενώ έχουν ήδη παρέλθει 18 μήνες από την έκδοση των σχετικών αποφάσεων ένταξης, από την Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΥΠ.Α.Α.Τ,ουδεμία ανάληψη νομικής δέσμευσης για κανένα από τα 25 αυτά έργα δεν έχει εκδοθεί μέσα στους 18 μήνες που τίθενται αρχικά ως υποχρέωση. Όχι μόνον δεν έχει γίνει καμία ανάληψη δέσμευσης στους 18 μήνες που θέτονται ως υποχρέωση, αλλά για τις περισσότερες από τις 25 ενταγμένες πράξεις, η απαιτούμενη ανάληψη νομικής δέσμευσης δεν φαίνεται να αναλαμβάνεταιούτε στο πλαίσιο 6μηνης παράτασης που δίνεται.

Η καθυστέρηση αυτή, εφόσον ξεπεράσει και την εξάμηνη παράταση χωρίς να έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες νομικές δεσμεύσεις και χωρίς να έχει στοιχειοθετηθεί κάποια περίπτωση δικαστικών ή διοικητικών αποφάσεων που αναστέλλουν την υλοποίηση της πράξης ή λόγοι ανωτέρας βίας, οδηγεί στην απένταξη των έργων αυτών.

Επειδή το ενδεχόμενο να μην έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες νομικές δεσμεύσεις γίνεται όλο και πιο πιθανό όσο το περιθώριο των υφιστάμενων προθεσμιών στενεύει,

Επειδή μια τέτοια εξέλιξη αποτυχίας έκδοσης των νομικών δεσμεύσεων συνεπάγεται  τη μη υλοποίηση σημαντικών έργων για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας,

Επειδή μια τέτοια εξέλιξη αποτυχίας έκδοσης των νομικών δεσμεύσεων συνεπάγεται  τη μη υλοποίηση σημαντικών έργων για την διαθεσιμότητα αρδευτικού νερού και την μείωση του κόστους άρδευσης,

Επειδή μια τέτοια εξέλιξη αποτυχίας έκδοσης των νομικών δεσμεύσεων συνεπάγεται  τη μη υλοποίηση σημαντικών έργων για τη θωράκιση της αγροτικής παραγωγής απέναντι στην κλιματική αλλαγή,

Επειδή μια τέτοια εξέλιξη αποτυχίας έκδοσης των νομικών δεσμεύσεων συνεπάγεται  την απώλεια πολύτιμων κοινοτικών πόρων για τη χώρα μας,

Επειδή στο Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπονται υδραυλικά έργα μόλις 200 εκατομμυρίων € και μάλιστα με την μέθοδο των ΣΔΙΤ που συνεπάγεται κόστος για τους παραγωγούς,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

  • Ποιοι είναι οι λόγοι της καθυστέρησης έκδοσης των αποφάσεων ανάληψης νομικών δεσμεύσεων για τα έργα υποδομών για τα οποία δικαιούχος της δράσης 4.3.1. του ΠΑΑ έχει κριθεί η Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΥΠ.Α.Α.Τ.;
  • Υπάρχει πραγματικά κίνδυνος απώλειας πολύτιμων κοινοτικών πόρων που θα στερήσουν αναγκαία και ώριμα αρδευτικά έργα από τους παραγωγούς;
  • Η ολέθρια καθυστέρηση στην διαδικασία για 18 μήνες οφείλεται σε αδυναμία λόγω ελλιπούς στελέχωσης, ανικανότητα ή σε σκοπιμότητα προκειμένου τα έργα να κατευθυνθούν σε συγχρηματοδότηση μέσω ΣΔΙΤ με τεράστιο κόστος προς τους παραγωγούς;
  • Εφόσον κρίνει ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε εγγενείς αδυναμίες όπως π.χ. η ελλιπής στελέχωση, τι προτίθεται να πράξει για την ενίσχυση και επίσπευση του έργου της Υπηρεσίας;
  • Ποια είναι τα έργα υποδομών για τα οποία δικαιούχος της δράσης 4.3.1. του ΠΑΑ έχει κριθεί η Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΥΠ.Α.Α.Τ. και έχουν εκδοθεί αποφάσεις ανάληψης νομικών δεσμεύσεων και για ποια δεν έχουν ακόμη εκδοθεί τέτοιες απαιτούμενες αποφάσεις;
  • Για ποια από τα έργα αυτά υποδομών που δεν έχουν εκδοθεί αποφάσεις διαβλέπει σοβαρή αδυναμία έκδοσης των σχετικών αποφάσεων ανάληψης νομικών δεσμεύσεων;

Ν.ΔΑΠΕΡΓΟΛΑΣ, «ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΣΤΑ ΒΡΟΧΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ»

 


τοῦ Νεκτάριου Δαπέργολα

Διδάκτορος Ἱστορίας

Σέ προηγούμενα κείμενα, μέ ἀφορμή τά 200 χρόνια ἀπό τη μεγάλη μας Ἐπανάσταση, εἴπαμε ἀρκετά γιά τούς ἐθνοαποδομητές, τίς ἀπόψεις καί τούς στόχους τους, καθώς καί τή μεταχείριση πού ἰδιαίτερα ἐπιφυλάσσουν τόσο στούς ἥρωες τοῦ 1821, ὅσο καί στόν προγενέστερο Ἑλληνισμό τῆς Τουρκοκρατίας. Ἕνα ἀπό τά πιό χαρακτηριστικά πάντως (καί πιό χυδαῖα) ἐπί μέρους κεφάλαια τῆς ἀποδόμησης ἔχει σχέση μέ τούς Σουλιῶτες, οἱ ὁποῖοι ἀποτελοῦν προφανές ἀντικείμενο μίσους γιά τούς ἐθνομηδενιστές. Γιατί; Ἐπειδή ἀπλούστατα ἀποτελοῦν συγχρόνως τρία πράγματα μαζί: διακριτό Ἑλληνισμό, προεπαναστατικό Ἑλληνισμό καί ἀνυπότακτο Ἑλληνισμό. Ἄρα ἡ ὕπαρξή τους ἀποτελεῖ κόλαφο γιά τήν ἀποδομητική ψευτοθεωρία τῆς μετεπαναστατικῆς ἑλληνικῆς ἐθνογένεσης καί τῆς δῆθεν ἑλληνικής ἱστορικῆς ἀσυνέχειας. Τῆς θεωρίας δηλαδή ὅτι τό ἑλληνικό ἔθνος δέν προϋπήρχε τοῦ 19ου αἰώνα καί ὅτι τήν Ἐπανάσταση τήν πραγματοποίησε ἕνα πολυφυλετικό/πολυπολιτισμικό κρᾶμα (κυρίως σλαβοαλβανικῆς προέλευσης), πού καμία ἑλληνική συνείδηση δέν εἶχε, ἀλλά ἀπέκτησε κάποια μορφή αὐτοσυνειδησίας χάρη κυρίως στόν Εὐρωπαϊκό Διαφωτισμό καί τίς ἰδέες τῆς Γαλλικῆς Ἐπανάστασης. Καί τελικά αὐτό τό συνονθύλευμα ἐπαναστάτησε τό 1821, προβάλλοντας πολιτικές διεκδικήσεις, κυρίως ταξικές, ἐνῶ ἡ ἑλληνική ἐθνογένεση ἀκολούθησε ἀργότερα, ὡς μία τεχνητή οὐσιαστικά διαδικασία ἐνοποίησης καί ὁμογενοποίησης τῶν ἑτερόκλητων πληθυσμῶν τοῦ νεόδμητου ἑλλαδικοῦ κρατιδίου.

Ἄν μποροῦσαν οἱ ἐθνομηδενιστές, εἶναι σίγουρο ὅτι θά ἀρνιόντουσαν ἀκόμη καί τήν ὕπαρξη τῶν Σουλιωτῶν. Ἐπειδή ὅμως δέν μποροῦν (προφανῶς ἀκόμη καί τό θράσος ἔχει τά ὅριά του), κάνουν κάτι ἄλλο: τούς ἀλλάζουν κυριολεκτικῶς τά…φῶτα. Ἀμφισβητοῦν εὐθέως κάθε ἔννοια ὕπαρξης ρωμέικης ἐθνικῆς συνείδησης μέσα τους. Καταβιβάζουν τούς ἀγῶνες τους ἐναντίον τοῦ Ἀλή Πασά σέ ἀπλή σύγκρουση πολιτικο-οικονομικῆς ἰσχύος, χωρίς κανένα ἐθνικό χαρακτηριστικό. Φτάνουν μέχρι τό σημεῖο νά ἀναδείξουν τόν Ἀλή Πασᾶ σέ πεφωτισμένο ἡγέτη, ἐνῶ ἀντιμετωπίζουν τούς Σουλιῶτες ὡς τούς ταραξίες τῆς ἐποχῆς, ὡς ληστές καί ταραχοποιούς, μέ τούς ὁποίους συνεπῶς ἡ πολεμική σύγκρουση τοῦ Ἀλή ἦταν καί ἀναπόφευκτη ἀλλά καί δικαιολογημένη. Καί ἀποδομοῦν ἔτσι ὄχι μόνο μία βασική προεπαναστατική σελίδα τοῦ μαχόμενου Ἑλληνισμοῦ, ἀλλά καί μία ὁμάδα ἀνθρώπων πού στή συνέχεια, τό 1821, διαδραμάτισε κύριο ρόλο στόν Ἀγώνα. Καθιστώντας λοιπόν σαφές ὅτι αὐτή ἡ τόσο προβεβλημένη, ἡρωική καί ἐπίλεκτη ὁμάδα γενναίων καί σκληροτράχηλων ἀνδρῶν καί γυναικῶν, δέν διέθετε τήν ὁποιαδήποτε μορφή ἑλληνικῆς συνείδησης, προωθοῦν καί «δικαιώνουν» τή θεωρία ὅτι ἡ ἑλληνική ἐθνογένεση συντελέστηκε πολύ μετά τό 1830. Καί ὅτι πρίν ἀπό αὐτό δέν ὑπῆρχαν οὐσιαστικά Ἕλληνες πού μάχονταν καί ὀνειρεύονταν τή λευτεριά τους.

Ἄν τώρα κάποιος νομίζει ὅτι ὅλα αὐτά εἶναι ἀποκυήματα τῆς φαντασίας μου, πλανᾶται πλάνην οἰκτράν. Ὑπάρχουν διδακτορικές διατριβές καί ἀρκετά ἀκόμη «ἱστορικά» ἄρθρα πού λένε αὐτά ἀκριβῶς τά πράγματα. Αὐτή εἶναι λοιπόν σέ γενικές γραμμές ἡ ἀποδομητική ἄποψη γιά τούς Σουλιῶτες καί αὐτή εἶναι καί ἡ στόχευσή της. Καί βεβαίως οἱ «ἐπιστήμονες» αὐτῆς τῆς ὀπτικῆς δίνουν περαιτέρω ἔμφαση σέ δύο ἐπιμέρους συμβάντα τῆς σύγκρουσης μέ τόν Ἀλή Πασᾶ. Τήν ἀνατίναξη τῆς μπαρουταποθήκης στό Κούγκι ἀπό τόν Σαμουήλ καί κυρίως τόν περίφημο χορό τοῦ Ζαλόγγου. Πρᾶγμα φυσικά καθόλου τυχαῖο, βάσει ὅσων προανέφερα: γιατί καί τά 2 αὐτά γεγονότα ἀποτελοῦν ὕψιστα παραδείγματα ἑνός βαθιά ἀνυπότακτου πνεύματος, ἀλλά καί ἑνός ὀρθόδοξου ρωμέικου ἀξιακοῦ συστήματος, πού φυσικά οὐδόλως ἐρμηνεύεται μέ τίς ἀποδομητικές πομφόλυγες. Καί ἐπειδή λοιπόν δέν ἐρμηνεύεται, αὐτά τά συμβάντα «πρέπει» νά εκμηδενιστοῦν ἤ ἔστω νά ἀποχρωματιστοῦν καί νά γίνουν ὅσο τό δυνατόν πιό ἀνώδυνη καί εὔπεπτη ἱστορική ἀφήγηση.

Τό συμβάν στό Κούγκι γιά παράδειγμα, τό πρῶτο Ἀρκάδι τοῦ νέου Ἑλληνισμοῦ, συνώνυμο τῆς αὐτοθυσίας καί τοῦ ἀνένδοτου ἀγώνα, ὑφίσταται τέτοια παραχάραξη, ὥστε νά ἐμφανίζεται τελικά – μεταξύ ἄλλων τερατολογιῶν – ἀκόμη καί ἡ θεωρία πώς ὄχι μόνο δέν συνέβη ἐκεῖ ἡ γνωστή ἡρωική αὐτοπυρπόληση, ἀλλά πιθανότατα αὐτουργός τῆς ἀνατίναξης ὑπῆρξε ὁ διασημότερος ἥρωας τοῦ Σουλίου, ὁ Φῶτος Τζαβέλας, ὑπακούοντας μάλιστα σέ διαταγή τοῦ Ἀλή Πασᾶ. Ἔτσι, «ἐπιτυγχάνονται» δύο στόχοι ταυτόχρονα: καί ὁ Σαμουήλ παύει νά εἶναι ὁ ἡρωικός καλόγερος πού αὐτοπυρπολήθηκε (πάει λοιπόν στήν ἄκρη ἡ εἰκόνα τοῦ λεβέντη καί ἥρωα κληρικοῦ, πού τόσο ἐνοχλεῖ ὅλους αὐτούς τούς ἀπάτριδες ἀλλά καί ἐκκλησιομάχους ψευδογράφους), ἐνῶ καί ὁ Τζαβέλας μεταβάλλεται σέ προδότη. Ὁπότε «ἐπιβεβαιώνεται» ἔτσι ἡ ἄποψη ὅτι οἱ Σουλιῶτες δέν εἶχαν ἐθνική συνείδηση, ἐνῶ πολλές ἀπό τίς ἡρωικές πράξεις πού τούς ἀποδίδονται, δῆθεν ὀφείλονται σέ θρύλους ἄνευ ἱστορικοῦ πυρήνα ἤ εἶναι κατασκευασμένες ἀπό τούς «ἐθνικιστές ἱστορικούς» τῶν παλαιοτέρων χρόνων.

Ὡστόσο, καί τό περίφημο συμβάν τοῦ χορού αὐτοθυσίας στό Ζάλογγο περιγράφεται μέ τόση δόση ἀμφισβήτησης καί γιά τό ἄν ἦταν ὄντως χορός, ἀλλά καί γιά τό ἄν ἦταν ὄντως αὐτοθυσία, πού τελικά ἀκυρώνεται. Ἴσως νά μή συνέβη κἄν ποτέ – μᾶς λένε – ἀλλά ἀκόμη καί ἄν συνέβη, πιθανῶς ἐπρόκειτο γιά παρορμητική ἀπονενοημένη πράξη αὐτοκτονίας καί οὐδεμία σχέση εἶχε μέ τά ἐπιθανάτια ἄσματα καί ὅλη ἐκείνη τήν αὐτοσυνειδητοποιημένη τελετουργική τραγικότητα πού περιγράφουν ρητά οἱ πηγές τῆς ἐποχῆς. Τό δέ ἀκόμη πιθανότερο εἶναι νά ἐπρόκειτο γιά ἀπλό ἀτύχημα καί οἱ Σουλιώτισσες νά ἔπεσαν στόν γκρεμό, λόγω τοῦ στενού χώρου καί σπρωγμένες κατά λάθος ἀπό τούς ἄντρες τους πού ὑποχωροῦσαν μπροστά στήν ἐπίθεση τῶν Τουρκαλβανῶν. Συνεπῶς, μετά τόν συνωστισμό στή Σμύρνη ἀπό τή Ρεπούση, ἐντοπίστηκε καί νέος τόπος συνωστισμοῦ: στό Ζάλογγο. Ἀπό ἄλλους τή φορά αὐτή ἐθνομάχους – τῆς ἴδιας ὅμως ἀσφαλῶς ἀνεκδιήγητης συνομοταξίας.

Ὅλα αὐτά ἔρχονται ὡς ἀποτέλεσμα μιᾶς ἀκόμη προκρούστειας ἀντιμετώπισης τῶν ἰστορικῶν πηγῶν, πού καί στήν προκείμενη περίπτωση (τῶν Σουλιωτῶν) ἐντελῶς ἄλλα πράγματα διασώζουν, δικαιώνοντας γενικά αὐτά πού ἤδη γνωρίζαμε. Εἶναι ὅμως γνωστή ἡ τακτική τῶν συγκεκριμένων ψευδεπιστημόνων ἀπέναντι στίς μαρτυρίες τῶν πηγῶν: ἄλλες ἀποσιωποῦνται, ἄλλες περικόπτονται, ἄλλες παρερμηνεύονται καί γενικῶς ὅλες προσαρμόζονται γιά νά «δικαιώσουν» προκατασκευασμένες ἐθνοφοβικές καί μισελληνικές ἰδεοληψίες. Πλήρης κακοήθεια, ντυμένη ξεδιάντροπα μέ ἐπιστημοφανεῖς μανδύες, ὥστε νά μοιάζει μέ ἐπιστήμη. Αὐτό δέν εἶναι ὅμως ἐπιστήμη. Εἶναι ἀπλῶς κατάντια…

triklopodia.gr

Καθαρά από κορωνοϊό τα λύματα του βιολογικού Μονεμβασίας



Καθαρά από κορωνοϊό τα λύματα του βιολογικού Μονεμβασίας

Σε δειγματοληψία που έγινε την Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 στα λύματα του βιολογικού καθαρισμού Μονεμβασιας , αρνητικά βγήκαν τα αποτελέσματα για ανίχνευση του SARS-COV-2 .
Η εξέταση του δείγματος έγινε από την ανάδοχο εταιρεία λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού .
Σταύρος Χριστάκος
Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μονεμβασίας

“Χαμόγελο του Παιδιού”: Απατεώνες επικαλούνται ψευδή σχέση, προειδοποιεί ο Οργανισμός

Είναι πολλά τα περιστατικά όπου επιτήδειοι εξαπατούν ευαισθητοποιημένους πολίτες, εκμεταλλευόμενοι το όνομα του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού” προειδοποιεί ο Οργανισμός.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, αυτήν τη φορά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δέχθηκε ενημέρωση για δύο περιστατικά που συνέβησαν στο Αγρίνιο και την Ελασσόνα


Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός αναφέρει πως «στην περιοχή του Αγρινίου, δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία συστήθηκε ως πρόεδρος του Συλλόγου ”Το Χαμόγελο του Παιδιού”, κάλεσαν ιερωμένο της περιοχής, ζητώντας του να καλύψει το ενοίκιο μίας οικογένειας σε ανάγκη. Ισχυρίστηκαν ότι η εν λόγω οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά λαμβάνει υποστήριξη από ”Το Χαμόγελο του Παιδιού”.

Στο άκουσμα της δεινής κατάστασης της οικογένειας, ο ιερέας ανταποκρίθηκε άμεσα, καταβάλλοντας το ενοίκιο στα στοιχεία του λογαριασμού που του κοινοποίησαν. Στη συνέχεια οι εν λόγω γυναίκες απαίτησαν επιπλέον χρήματα από τον ιερέα, εκφοβίζοντάς τον ότι αν δεν ανταποκριθεί, θα προχωρήσουν σε δημοσιοποίηση του ονόματός του.

Ομοίως, στην περιοχή της Ελασσόνας, επιτήδειοι προσέγγισαν ιερέα ζητώντας οικονομική ενίσχυση κάλυψης εισιτηρίων για την υποτιθέμενη διακομιδή παιδιού με σοβαρό πρόβλημα υγείας στο εξωτερικό. Έδωσαν επίσης στοιχεία για να προχωρήσει στην κατάθεση ποσού. Μάλιστα ανέφεραν ότι το παιδί έχει μεταφερθεί με ασθενοφόρο του Οργανισμού στην Αθήνα, από άτομα που δήλωναν εξωτερικοί συνεργάτες με τον Οργανισμό ”Το Χαμόγελο του Παιδιού”.


Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι η ζωή και η υγεία παιδιών και ευάλωτων οικογενειών γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από επιτήδειους για την απόσπαση χρηματικών ποσών. Παράλληλα, βλέπουμε αναρτήσεις λογαριασμών νομότυπων, ευκαιριακών φορέων που εκμεταλλεύονται την ευαισθησία των συνανθρώπων μας.


Σε πλήρη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου. Η βέλτιστη προετοιμασία και η διασφάλιση του καλύτερου συντονισμού μεταξύ όλων των υπηρεσιών και συναρμόδιων φορέων στο σύνολο της χώρας, αποτέλεσε σήμερα αντικείμενο δύο συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στο κτίριο Φάρος της Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η Σύσκεψη Επιτελικού Σχεδιασμού του ΠΣ με συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του Εθνικού Διοικητή Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιου Δημακογιάννη, του Αρχηγού ΠΣ, Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, του Υπαρχηγού ΠΣ, Αντιστράτηγου Ιάκωβου Κλεφτοσπύρου, του Επιτελάρχη ΠΣ, Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, του Προϊσταμένου Κλάδου Επιχειρήσεων ΠΣ, Υποστράτηγου Χρήστου Λάμπρη, του Προϊσταμένου Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης ΠΣ, Υποστράτηγου Χαράλαμπου Χιώνη, καθώς και όλων των Διευθυντών Αρχηγείου ΠΣ.


Κατά τη σύσκεψη, έγινε εκτενής παρουσίαση και αξιολόγηση της μέχρι τώρα υλοποίησης του Προγραμματισμού Ετήσιου Δράσεων Κλάδων και Διευθύνσεων Πυροσβεστικού Σώματος, με ιδιαίτερη έμφαση στην εν εξελίξει προετοιμασία σε επιχειρησιακό επίπεδο για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο, ιδίως στον σχεδιασμό που αφορά στα επίγεια και εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης Σύσκεψη Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, στην οποία μετείχαν ο Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), Υποστράτηγος Σπύρος Βαρσάμης., οι έξι περιφερειακοί Συντονιστές Επιχειρήσεων ΠΣ, καθώς και οι Διοικητές των 13 Περιφερειακών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της χώρας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, επιβεβαιώθηκε σε περιφερειακό επίπεδο η πλήρης ετοιμότητα του μηχανισμού, ενώ επισημάνθηκε η σημασία της στενής και διαρκούς συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, απευθυνόμενος στο σύνολο της φυσικής ηγεσίας του ΠΣ, στάθηκε ιδιαίτερα στο δίπτυχο Επαγρύπνηση - Ετοιμότητα ολόκληρου του μηχανισμού, καθώς και όλων των φορέων που συνδράμουν το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία στο έργο τους. Από πλευράς του, ο Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι η προετοιμασία του μηχανισμού βρίσκεται σε άριστο επίπεδο, ενώ δεν υπάρχει περιθώριο για κανέναν εφησυχασμό, καθώς στον τομέα της πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, «κάθε μέρα είναι και ένα στοίχημα για όλους μας, κάθε μέρα αυτό το στοίχημα θα το κερδίζουμε δουλεύοντας όλοι μαζί».

Οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Νίκος Χαρδαλιάς, συνοδευόμενοι από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον Αρχηγό και Υπαρχηγό ΠΣ, τον Προϊστάμενο Κλάδου Επιχειρήσεων ΠΣ, τον Συντονιστή Επιχειρήσεων ΠΣ με έδρα την Αθήνα, Υποστράτηγο Ιωάννη Πετρούτσο, τον Διοικητή Περιφερειακής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αττικής, Αρχιπύραρχο Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο και τον Διευθυντή Τροχαίας Αττικής, Ταξίαρχο Σπύρο Λάσκο, πραγματοποίησαν στη συνέχεια εναέρια κατόπτευση περιοχών της βορειοανατολικής Αττικής και ειδικότερα της Ιπποκράτειου Πολιτείας στους πρόποδες της Πάρνηθας, καθώς και του Σχοινιά, με έμφαση στη θωράκιση του πευκοδάσους. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Δήμαρχο Μαραθώνα, Στέργιο Τσίρκα, τον Αντιδήμαρχο αρμόδιο για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στάμο, καθώς και εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Ανατολικής Αττικής, με τους οποίους συζήτησαν εκτενώς τα ζητήματα που άπτονται της πυροπροστασίας στην περιοχή.

.zougla.gr

"ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ"

 


"ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ"

Συνάντησα σήμερα τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, σχετικά με τις λαϊκές αγορές, με τον οποίο είχα μία γόνιμη συζήτηση, σε συνέχεια της χθεσινής ενημέρωσης, που είχαμε από τον Υπουργό Ανάπτυξης αι Επενδύσεων κ.Άδωνι Γεωργιάδη, και σημειώσαμε τα εξής βασικά σημεία για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών:
Το νομοσχέδιο ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων στις Λαϊκές αγορές, παρά μόνο σε συνεταιρισμούς και ΚοινΣΕπ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις).
Καταργείται η απαγόρευση του παράλληλου εισοδήματος. Δηλαδή μπορεί ο/η σύζυγος του/της εμπόρου/παραγωγού να έχει εισόδημα.
Οι άδειες ΔΕ θα δίνονται πλέον από τις υφιστάμενες επιτροπές, αλλά μόνος/η του/της ο/η δικαιούχος μπορεί να παίρνει την άδεια μέσα από το πληροφοριακό σύστημα. Η άδεια θα ισχύει για πέντε χρόνια και θα ανανεώνεται αν και εφόσον αν υπάρχει φορολογική ενημερότητα.
ΔΙΝΕΙ τη ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ η άδεια να περνά από τον κάτοχο της άδειας σε συγγενικό πρόσωπο, κληρονομικώ δικαιώματι σαν να είναι κανονική επιχείρηση.
Η διοικητική ποινή απομάκρυνσης από τις Λαϊκές Αγορές, σε περίπτωση τριπλής παράβασης περί μη έκδοσης απόδειξης, από τους τρεις μήνες συζητείται να πέσει στον ένα μήνα.
Δυνατότητα κτήσης μονοπρόσωπης ΙΚΕ (Ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας) για την συμμετοχή στο ΕΣΠΑ.
Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει το διάλογο με τους εκπροσώπους των Λαϊκών Αγορών, θα έχω σειρά συναντήσεων στη Λακωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΕΛ.ΑΣ:ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΟΚΑ ΚΑΙ ΟΠΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ-Συνελήφθησαν δύο διακινητές ναρκωτικών

 


Συνελήφθησαν δύο διακινητές ναρκωτικών στην Πάτρα

Κατασχέθηκαν περισσότερα από πέντε κιλά κάνναβης, 100 γραμμάρια κοκαΐνης, δύο περίστροφα, ένα πιστόλι replica και περισσότερα από 600 φυσίγγια

Συνελήφθησαν, σήμερα το απόγευμα στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, δύο ημεδαποί άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών, καθώς και παράβαση του νόμου για τα όπλα.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, αξιοποιώντας στοιχεία που συνέλεξανκατά το προανακριτικό τους έργο, συνέλαβαν επ΄ αυτοφώρω έναν από τους άνδρες, τη στιγμή που μετέφερε από αυτοκίνητο σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης (γκαράζ) 100 γραμμάρια κοκαΐνηςτα οποία κατασχέθηκαν.

Σε έρευνα που ακολούθησε στο γκαράζ που χρησιμοποιούν οι δύο συλληφθέντες, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν τα εξής:

  • (5) αυτοσχέδιες νάιλον, που περιείχαν 5 κιλά και 220 γραμμάρια κάνναβης,
  • (1) πλαστικό δοχείο με 184 γραμμάρια άγνωστης χημικής ουσίας (χρησιμοποιείται για νόθευση κοκαΐνης),
  • (1) περίστροφο 38mm,
  • (1) περίστροφο 32 mm ,
  • (1) πιστόλι (replica), με δεκατρία αβολίδωτα φυσίγγια,
  • (639) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • (1) ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
  • (2) κινητά τηλέφωνα,
  • (1.300) ευρώ,

Παράλληλα, κατασχέθηκε ένα αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες ως μέσο διευκόλυνσης για την μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

Οριζόντιος εμβολιασμός στα νησιά με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους



Τον οριζόντιο εμβολιασμό όλων των κατοίκων των νησιών με πληθυσμό κάτω των 10.000 αποφασίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Στόχος είναι η δημιουργία Covid free νησιών, με δεδομένο το σχεδιαζόμενο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Για να επιτύχει την ανοσία του πληθυσμού σε αυτά τα νησιά, η κυβέρνηση βασίζεται στις παραλαβές των έξτρα εμβολίων από την Pfizer τον Ιούνιο, αλλά και από την Johnson & Johnson, αν δεν υπάρξουν επιπλοκές μετά τα περιστατικά θρομβώσεων που αναφέρθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν ο μαζικός εμβολιασμός των κατοίκων 69 νησιών με πληθυσμό από 5.000 κατοίκους και κάτω, αλλά πλέον το σχέδιο γίνεται πιο φιλόδοξο, με τον αριθμό των Covid free νησιών να ανεβαίνει στα 85.

Υπενθυμίζεται ότι 18 νησιά θεωρούνται ήδη Covid free, καθώς όλοι οι κάτοικοι τους έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

.zougla.gr

Σήμερα σύσσωμος ο ορειβατικός κόσμος αποχαιρετά έναν μεγάλο, πρωτοπόρο ορειβάτη, τον Κώστα Ζολώτα.

Σήμερα σύσσωμος ο ορειβατικός κόσμος αποχαιρετά έναν μεγάλο, πρωτοπόρο ορειβάτη, τον Κώστα Ζολώτα.

Ο Κώστας Ζολώτας, ένας «μύθος» για τους μυημένους στην ορειβασία, υπήρξε οδηγός βουνού για πάνω από 50 χρόνια, ενώ από το 1958 ανέλαβε ως διαχειριστής το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός», το οποίο, μετέπειτα, ταυτίστηκε με το όνομά του. Εργάστηκε με πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της μεταπολεμικής Ελλάδας συνέπεια και επαγγελματισμό για να αναδείξει τον Όλυμπο ως τουριστικό προορισμό, σε μία εποχή που οι επισκέπτες του βουνού ήταν μόλις 350 ετησίως.
Με πληθώρα αναβάσεων και αναρριχήσεων στο ενεργητικό του, συνόδευσε εκατοντάδες ορειβάτες στην κορυφή του Ολύμπου και συμμετείχε σε δεκάδες επιχειρήσεις ορεινής διάσωσης. Βοήθησε πολύ την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και αποτέλεσε τον αρχικό σύνδεσμο με τη γερμανική διασωστική οργάνωση Bergwacht, ξεκινώντας τις εκπαιδεύσεις με δική του προτροπή το 1994.
Άφησε την τελευταία του πνοή στο μέρος που λάτρευε, πεζοπορώντας στο βουνό.
Καλό σου ταξίδι Κώστα.