Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Οταν ο «Ελκόμενος Χριστός» ξαναγύρισε στη Μονεμβάσια


 ¨επιστροφή μιας εικόνας, ένα τηλεοπτικό σήριαλ και μία μεγάλη υπόθεση ιεροσυλίας χαμένη στα βάθη του παρελθόντος…¨

Η περιπέτεια της κλοπής.
Το χρονικό ...

Ελάχιστοι, ωστόσο, γνωρίζουν το πολύμηνο θρίλερ που διαδραματίστηκε μεταξύ 1979 και 1980 για τον εντοπισμό της εικόνας, αλλά και το ότι στην συγκεκριμένη αρπαγή είχε βασισθεί το επιτυχημένο σίριαλ της κρατικής τηλεόρασης «Ιερόσυλοι» με τον Θάνο Λειβαδίτη, σε σκηνοθεσία του Κώστα Λυχναρά.
Ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν επίσης, πως όταν βρέθηκε η εικόνα γονάτισε μπροστά της ο τότε υπουργός Πολιτισμού Δημήτρης Νιάνιας και αναφώνησε «βρέθηκε ο σύγχρονος Παρθενώνας»!
Η αρπαγή της εικόνας σημειώθηκε τη νύκτα της 10ης Ιανουαρίου 1979 από έναν 47χρονο πρώην στρατιωτικό, ο οποίος εκδιώχθηκε το 1962 από τις Ενοπλες Δυνάμεις με την κατηγορία της «συνωμοσίας κατά του πολιτεύματος».
Στην συνέχεια εργάστηκε ως τοπογράφος και είχε φυλακισθεί για υπόθεση υπεξαιρέσεων και παραβάσεις του νόμου περί επιταγών.
Στις φυλακές Κορυδαλλού ο 47χρονος συναντήθηκε με έναν 37χρονο σεσημασμένο αρχαιοκάπηλο, ο οποίος φέρεται να τον παρακίνησε να κλέψει την εικόνα της «Σταύρωσης του Χριστού» από τον ναό του Ελκόμενου Χριστού.
 
Ο 37χρονος αρχαιοκάπηλος ζήτησε μάλιστα από τον πρώην στρατιωτικό 500.000 δρχ. (περίπου 1.500 ευρώ σήμερα) για τις σχετικές πληροφορίες που του έδωσε.
Ο 47χρονος είχε μεταμφιεστεί σε γέροντα, έβαλε ψεύτικη γενειάδα, μπήκε στον ναό της Μονεμβάσιας, έκοψε το λουκέτο της πόρτας και άρπαξε συνολικά περίπου 35 εικόνες, ανάμεσα σε αυτές και τη «Σταύρωση», της οποίας η αξία τότε υπολογιζόταν σε 100.000.000 δρχ (περίπου 300.000 ευρώ).
Ο ιερόσυλος έκοψε την εικόνα σε τρία κομμάτια. Μετά την κλοπή, ο 47χρονος φόρεσε την παλιά στολή του υπολοχαγού που είχε, φόρτωσε τις εικόνες στο αυτοκίνητο του και τις μετέφερε σε δύο διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας.
 
Λίγο αργότερα άρχισε μόνος του τις διαπραγματεύσεις για να τις πουλήσει. Ομως, οι κινήσεις του έγιναν αντιληπτές από τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αθηνών, οι οποίοι ετοίμασαν την μεγάλη παγίδα. Ανθρωπος της Ασφάλειας εμφανίσθηκε ως γερμανός επιχειρηματίας που ενδιαφερόταν για την αγορά των εικόνων και προσέγγισε τον 47χρονο.
Ετσι, μετά από λίγες ημέρες ο πρώην στρατιωτικός συνελήφθη και η εικόνα της «Σταύρωσης του Χριστού» βρέθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1980 σε ένα πατάρι γκαρσονιέρας στην οδό Δελαπόρτα 53 στου Γκύζη.
Μάλιστα, τότε ο σπουδαίος Φώτης Κόντογλου, μοναδικός αγιογράφος ο ίδιος, είχε χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη εικόνα αριστούργημα. Πρόκειται «ίσως για τη σπουδαιότερη Σταύρωση σε φορητή εικόνα».
Ο τότε αξιωματικός της ΕΛΑΣ Σωτήρης Ηλιόπουλος – υπηρετούσε στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας το 1980 – που είχε πραγματοποιήσει την σχετική έρευνα αναφέρει: «Θυμάμαι τον τότε υπουργό Πολιτισμού, ο οποίος όταν έμαθε ότι βρήκαμε την εικόνα ήλθε στη γκαρσονιέρα, γονάτισε στο πάτωμα, έκανε το σταυρό του και μας είπε «βρέθηκε ο σύγχρονος Παρθενώνας που είχε χαθεί»».
 
Από την άλλη πλευρά ο Κώστας Λυχναράς, σκηνοθέτης των «Ιερόσυλων», θυμάται: «Ο Θάνος Λειβαδίτης έγραφε αυτός τα σενάρια των σειρών που έπαιζε, και μάλιστα ερευνούσε πάρα πολύ στο αστυνομικό δελτίο και έπαιρνε στοιχεία από πραγματικές υποθέσεις, όπως ήταν η κλοπή της συγκεκριμένης εικόνας από τη Μονεμβασιά». 
 
 
Η εικόνα που είχε μετά από περιπέτειες ανεβρεθεί το 1980 και φυλασσόταν έκτοτε στο Βυζαντινό Μουσείο, γύρισε στον τόπο της ύστερα από πολυετείς προσπάθειες του Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιου και αφού δόθηκαν οι αναγκαίες εγγυήσεις για την ασφάλεια της.
Ηδη έχει τοποθετηθεί μέσα στο παρεκκλήσι του Αγ. Ιωάννου, που βρίσκεται στο εσωτερικό του ναού του Ελκόμενου Χριστού. 
Τα μέτρα ασφάλειας που έχουν ληφθεί για την κατασκευή του κουβούκλιου φύλαξης της εικόνας ξεπέρασαν τις 200.000 ευρώ.
Εχει δημιουργηθεί μια ειδικά σχεδιασμένη προθήκη με διπλό τζάμι και ένα ειδικό σύστημα εποπτείας με κάμερες, όπου η εικόνα «σαρώνεται» κάθε δύο δευτερόλεπτα για να μην μπορεί να αντικατασταθεί με αντίγραφό της.
ΠΗΓΗ  .tovima.gr

Καλούμε τον δήμαρχο και όλη την συμπολίτευση να αναθεωρήσουν την βιαστική απόφαση οριστικού λουκέτου του camping

 
Η παράταξη μας χαιρετίζει το ψήφισμα των επαγγελματιών Χωρας- Καψαλίου που ζητά την επαναλειτουργία του camping Καψαλίου. Όπως έχει φανεί η λειτουργία του camping είναι ζωτικής σημασίας για το σύνολο των επαγγελματιών όλου του νησιού και κυρίως για  αυτούς των πλησίων περιοχών .
 Η παράταξη μας επιμένει να υποστηρίζει την δημόσια διαβούλευση όλων των σοβαρών θεμάτων που προκύπτουν  και απασχολούν την τοπική μας κοινωνία και πάντα θα είμαστε σε θέση να προτείνουμε λύσεις  . 
Καλούμε τον δήμαρχο και όλη την συμπολίτευση να αναθεωρήσουν την βιαστική απόφαση οριστικού λουκέτου για την φετινή σεζόν του camping ,έτσι ώστε να βρεθεί από κοινού  μια βιώσιμη φόρμουλα επαναλειτουργίας, τηρώντας παράλληλα , όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται.

Νίκος Μανωλάκος «Η Τουρκία βαδίζει σε κινούμενη άμμο. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι»



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πειραιάς, 2/06/2020 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

«Η Τουρκία βαδίζει σε κινούμενη άμμο. Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι» 


Στις τελευταίες εξελίξεις που διαδραματίζονται στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις, αναφέρθηκε ο Αντιστράτηγος ε.α. και Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά «ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90,4 και την εκπομπή «Προπαντός ψυχραιμία» με τον κ.Νίκο Μπαρδούνια.

«Η Τουρκία βαδίζει σε κινούμενη άμμο» σημείωσε με νόημα, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ για την έναρξη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων, σε περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συμπλήρωσε πως η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, εντός και εκτός διπλωματικού πεδίου, προκειμένου να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο. 


«Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων, έχει βγει από την αφάνεια. Αντιμετώπισε με ομοψυχία και αποφασιστικότητα δύο σημαντικές κρίσεις» τόνισε με νόημα ο κ.Μανωλάκος και υπογράμμισε πως «η Πατρίδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί αυτά που της ανήκουν».

Υπενθύμισε δε, πως τόσο η επιτυχής αντιμετώπιση της απόπειρας εισβολής στον Έβρο, όσο και η διαχείριση της πανδημίας, ανέδειξαν την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, τη σύμπνοια του πολιτικού κόσμου και την ομοψυχία του λαού μας στα κρίσιμα και σοβαρά θέματα και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
Ακούστε ΕΔΩ χαρακτηριστικά αποσπάσματα

Ιερός Ναός Παναγιάς Ελεούσης Φρατσίων.Πρόγραμμα Εορτασμού


Πέμπτη 4 Ιουνίου.
Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ελεούσης. Εορτάζει και Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Παναγιάς Ελεούσης Φρατσίων.
Τετάρτη 3 Ιουνίου 19:00 Πανηγυρικός Εσπερινός.
Πέμπτη 4 Ιουνίου 7:00 Όρθρος και Αρχιερατική θεία λειτουργία.


ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού και περιφράξεων παιδικών χαρών



Ο ∆ήµαρχος Μονεµβασίας προκηρύσσει τη διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού ανοικτής διαδικασίας κάτω των ορίων για την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού και περιφράξεων παιδικών χαρών, προϋπολογισμού 89.999,20 ευρώ με ΦΠΑ (αριθ.ΕΣΗΔΗΣ: 92882).
Η σύμβαση θα ανατεθεί με το κριτήριο της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς αποκλειστικά βάσει της τιμής ανά ομάδα.
Προσφορές υποβάλλονται για το σύνολο των ομάδων ή για μία ή περισσότερες ομάδες του προϋπολογισμού και  για το σύνολο της ποσότητας αυτών.
Οι προσφορές υποβάλλονται από τους οικονοµικούς φορείς ηλεκτρονικά µέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του Εθνικού Συστήµατος Ηλεκτρονικών ∆ηµοσίων Συµβάσεων (ΕΣΗ∆ΗΣ), ως εξής:
  • Ημερομηνία έναρξης υποβολής προσφορών 2/6/2020 ημέρα Τρίτη και ώρα 20:00:00
  • Καταληκτική ημερομηνία και ώρα υποβολής προσφορών: 20/6/2020 ημέρα Σάββατο και ώρα 20:00:00      
  • Ημερομηνία αποσφράγισης προσφορών 23/6/2020 ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00:00
Μετά  την  παρέλευση  της  καταληκτικής  ημερομηνίας  και  ώρας  δεν  υπάρχει  η δυνατότητα υποβολής προσφοράς στο Σύστημα.
Για τη συµµετοχή στο διαγωνισµό οι ενδιαφερόµενοι οικονοµικοί φορείς (προµηθευτές) απαιτείται να διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή, χορηγούµενη από  πιστοποιηµένη  αρχή  και  να  εγγραφούν  στο  ηλεκτρονικό  σύστηµα  (ΕΣΗ∆ΗΣ- ∆ιαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr).
Η εγγύηση συμμετοχής ορίζεται σε ποσοστό 2% του προϋπολογισμού επί του οποίου υποβάλλεται προσφορά χωρίς ΦΠΑ και η εγγύηση καλή εκτέλεσης της σύμβασης σε ποσοστό 5% της συνολικής συμβατικής αξίας, χωρίς το ΦΠΑ.
Το χρονικό διάστημα δέσμευσης από την προσφορά ορίζεται σε πέντε (5) μήνες από την επόμενη της διενέργειας του διαγωνισμού.
Η παράδοση πλήρως τοποθετημένων των ειδών θα γίνει  εντός διαστήματος τριών (3) μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.
Για τα πλήρη τεύχη του διαγωνισµού θα παρέχεται ελεύθερη και πλήρης πρόσβαση στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ∆ήµου http://www.monemvasia.gov.gr/, αμέσως μετά την ανάρτηση της διακήρυξης στο διαδικτυακό τόπο http://www.eprocurement.gov.gr/ «Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων».
Τα  αιτήµατα  για  συµπληρωµατικές  πληροφορίες και διευκρινίσεις  επί  των  εγγράφων  του διαγωνισµού (∆ιακήρυξης και Παραρτηµάτων της), υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο δικτυακό τόπο  του  διαγωνισµού  µέσω  της  ∆ιαδικτυακής  πύλης  www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗ∆ΗΣ έως τις 15.6.2020 & ώρα 14:00.
Πληροφορίες: Αντώνης Παπαγεωργίου – Γιώργος Βασιλείου – τηλ: 2732360542-572, Fax: 2732360 556 – email: papageo@monemvasia.gr – Δήμος Μονεμβασίας- Τμήμα προμηθειών,  Μολάοι – 230 52.

Ανακοίνωση πρόσληψης καθαρίστριας για το Νηπιαγωγείο Νεάπολης


Ο Δήμος Μονεμβασίας θα προσλάβει ένα (1) άτομο με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου έως τη λήξη της σχολικής χρονιάς για την κάλυψη κατεπειγουσών αναγκών καθαριότητας σχολικών μονάδων (Νηπιαγωγείο Νεάπολης) λόγω Κορωναιού σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 64/14.03.2020 τεύχος Α’) «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID -19.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν απλή αίτηση με συνημμένα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο ισόγειο του Δημοτικού Καταστήματος Μολάων (Γραφείο Πρωτοκόλλου) στους Μολάους έως τις 3/6/2020.
Δείτε την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

« Συνεδρίαση Διευρυμένης Ν. Ε. Ν. Λακωνίας »


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΛΑΚΩΝΙΑΣ Σπάρτη, 2 Ιουνίου 2020
ΣΠΑΡΤΗ
Πληρ. : Νίκος Ι. Κουφός
ΤΗΛ : 6932370777 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣ
Τα Τοπικά ΜΜΕ
Θέμα : « Συνεδρίαση Διευρυμένης Ν. Ε. Ν. Λακωνίας »
Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020, συνεδρίασε η Διευρυμένη Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του Κινήματος Αλλαγής, με αντικείμενο :
· Τη συζήτηση για το πολιτικό πλαίσιο και τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής εν μέσω των νέων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του Covid-19, και
· τη διατύπωση προτάσεων για την συμπλήρωση - ανασύνθεση της Προσωρινής Νομαρχιακής Επιτροπής, για τη βέλτιστη λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα του οργάνου.
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με παρουσία του Γραμματέα της ΚΠΕ Μανώλη Χριστοδουλάκη, καθώς και του Αναπληρωτή Γραμματέα του Οργανωτικού Τομέα, Δημήτρη Κουρόγιωργα. Κατά τις εργασίες της, τέθηκαν οι βάσεις ενός οργανωτικού σχεδιαγράμματος για τις πολιτικές παρεμβάσεις της παράταξης στην τοπική κοινωνία, έτσι ώστε να γίνει ευρέως γνωστό το πλαίσιο των συγκεκριμένων προτάσεων, που συγκροτούν το Ενδιάμεσο Πρόγραμμά μας για το 2020, για την άμεση αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, όσο και τη διατύπωση ενός συνολικού σχεδίου για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και ειδικότερα για εμάς τους Λάκωνες, την παραγωγική ανασυγκρότηση του Αγροδιατροφικού και Τουριστικού Τομέα. 


Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΝΕ


ΝΙΚΟΣ Ι. ΚΟΥΦΟΣ

ΕΠΙΤΡΩΠΗ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΥΘΗΡΩΝ&ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝΔημοπρασία Κακιάς Λαγκάδας










Ορκωμοσία νέας υπαλλήλου στο Δήμο Κυθήρων

 
Ορκίστηκε ενώπιον του Δημάρχου Κυθήρων κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη και του Προϊσταμένου του Δήμου κ. Γεωργίου Κασιμάτη και ανέλαβε υπηρεσία, η νέα μόνιμη υπάλληλος κλάδου ΤΕ Διοικητικού-Οικονομικού κα. Συρίγου Κυπαρισσία, επιτυχούσα του διαγωνισμού 10Κ/2018 του ΑΣΕΠ, που αφορούσε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε νησιωτικούς Δήμους. Από τον ίδιο διαγωνισμό αναμένεται επίσης η πρόσληψη ακόμα 2 υπαλλήλων στο Δήμο Κυθήρων (ενός ΠΕ Μηχανολόγου και ενός ΠΕ Χημικού Μηχανικού) καθώς και 2 μόνιμων υπαλλήλων στην Εγχώριο Περιουσία. Είναι η πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια που ο Δήμος μας προσλαμβάνει με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μόνιμο προσωπικό στις διοικητικές του υπηρεσίες, κάτι που επιτεύχθηκε χάρη στις μεθοδικές και συντονισμένες κινήσεις του Δήμου μας προς το Υπουργείο Εσωτερικών την περίοδο 2017-8.
Με αφορμή την ορκωμοσία της νέας υπαλλήλου, ο Δήμαρχος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: “Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για το Δήμο μας, καθώς μετά από σχεδόν 20 χρόνια προσλαμβάνουμε νέο μόνιμο υπάλληλο στις διοικητικές υπηρεσίες, μετά από διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Με την ολοκλήρωση όλων των προσλήψεων από το διαγωνισμό 10Κ/2018, ο Δήμος μας θα ενισχυθεί με άκρως απαραίτητο προσωπικό, ενώ πιέζουμε ήδη το αρμόδιο Υπουργείο για την έγκριση επιπλέον μόνιμων προσλήψεων, καθώς επίκεινται συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων από κρίσιμους τομείς των διοικητικών υπηρεσιών. Εύχομαι στη νέα υπάλληλο καλή και ευδόκιμη θητεία”.
 kythira.gr

"Το υπαρξιακό δίλημμα του Κινήματος Αλλαγής" - Άρθρο Λεωνίδα Γρηγοράκου στο in.gr


του Λεωνίδα Γρηγοράκου*

Τον χώρο της Κεντροαριστεράς επί πολλά χρόνια ενσάρκωνε και εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ. Ήταν και το πλεονέκτημα που του επέτρεπε να αποτελεί για τρεις δεκαετίες κυρίαρχη πολιτική δύναμη. Το αναμφισβήτητο αυτό γεγονός ανατράπηκε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Και τούτο διότι κλήθηκε να διαχειριστεί τις συνέπειες των αλόγιστων επιλογών της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.

Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός υπήρξε επακόλουθο του πρωτοφανούς δημόσιου χρέους και των τεράστιων ελλειμμάτων που άφησε πίσω της η πενταετία της συντηρητικής παράταξης. Για τα όσα συνέβησαν μέχρι τις εκλογές του 2009, το ΠΑΣΟΚ δε φέρει την παραμικρή ευθύνη. Εντούτοις, εισέπραξε την αμφισβήτηση και τη φθορά για πολιτικές που είχε εντόνως επικρίνει και πολεμήσει. Το παράδοξο είναι πως οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί δεν επωμίστηκαν τις επιπτώσεις των καταστροφικών πεπραγμένων τους.

Έτσι ένα πολυδύναμο κεντροαριστερό κόμμα, το οποίο άλλαξε την όψη της Ελλάδας, βρέθηκε στη δίνη μιας βαθιάς κρίσης και κατ’ επέκταση της απαξίωσης. Η καταβαράθρωσή του προκάλεσε σχεδόν κοσμογονικές αναδιατάξεις. Το κενό που δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό το κάλυψε κατ’ αρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ. Αξιοποιώντας, σε συνηγορία με το σύνολο των λοιπών κομματικών σχημάτων, την εσκεμμένη ενοχοποίηση της δημοκρατικής παράταξης, διεύρυνε την επιρροή και την εμβέλειά του. Αξιοσημείωτη ήταν η ανταπόκρισή του στα αποκαλούμενα ΠΑΣΟΚικά  προπύργια. Αποκαλυπτικά παραδείγματα, οι Περιφέρειες της Β’ Πειραιά και της Κρήτης. Η αδιαμφισβήτητη αυτή αλήθεια διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα.

Επιπλέον, το αποτέλεσμα της κάλπης του Ιουλίου του 2019 μετέβαλε άρδην το σκηνικό που προέκυψε. Στον κεντροαριστερό χώρο εισέβαλε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποσπώντας σημαντικό τμήμα του. Στην ουσία, οι μονομάχοι του νέου δικομματισμού λεηλάτησαν την εκλογική και κοινωνική βάση του. Αμφότεροι κέρδισαν την εμπιστοσύνη εκλογέων, οι  οποίοι πριν στήριζαν το ΠΑΣΟΚ. Οι εναπομείνασες δυνάμεις του δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τη φορά των πραγμάτων. Οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν απέδωσαν καρπούς.

Επίσης, και τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αντιπολίτευση οι κομματικοί συσχετισμοί παραμένουν εξαιρετικά δυσμενείς για το Κίνημα Αλλαγής. Η δημοσκοπική του καθίζηση είναι πασιφανής. Η δυστοκία του να εξελιχθεί σε δυναμικό τρίτο πόλο αποδεικνύει ότι δεν έχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις ανάκαμψης. Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι πολιτικά ρεύματα γεννιούνται και αναπτύσσονται όταν οι ηγεσίες τους κατορθώνουν να τα ενσαρκώσουν, να τα εκφράσουν και να τα διευρύνουν. Μόνο, αν οι επικεφαλής τους διαθέτουν το αναγκαίο βάθος, γνώσεις και εμπειρίες, και κυρίως ηγετικές ικανότητες μπορούν να τα καταστήσουν ισχυρά και ανθεκτικά. 

Το δίλημμα, λοιπόν, για το ΚΙΝΑΛ είναι καίριο: Ή θα μένουμε απαθείς, παρακολουθώντας τη διαρκή υποχώρησή του. Ή θα αναζητήσουμε ρηξικέλευθες πολιτικές πρωτοβουλίες. Τη συρρίκνωση του δεν αναστέλλει η οποιαδήποτε εξωπολιτική στήριξη. Κανένα κομματικό σχήμα δεν επιβίωσε, έχοντας ακόμη και την αμέριστη υποστήριξη επιχειρηματικών ομίλων. Η τωρινή αρχηγός, η Φώφη Γεννηματά, υπολείπεται των αναγκών και των απαιτήσεων. Οι αντιφάσεις, οι παλινωδίες της, η αδυναμία της να προβάλει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, το επιβεβαιώνουν.

Η ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς συνιστά υπόθεση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, ενταγμένων και ανένταχτων. Ως εκ τούτου, ο διάλογος δεν πρέπει να ενοχοποιείται. Το ουσιαστικότερο, δεν γίνεται να είναι αντικείμενο συζητήσεων κορυφής.  Κι αυτό γιατί ζητούμενο καθίσταται η θεμελίωση μιας νέας προοδευτικής και σοσιαλδημοκρατικής πρότασης που θα υπερβαίνει προσωπικούς υπολογισμούς και παγιωμένα κομματικά σχήματα.

Αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες θα ισοδυναμούν με την επανίδρυση ενός σύγχρονου κεντροαριστερού φορέα, το βέβαιο είναι ότι Τσίπρας και Μητσοτάκης θα διαμοιραστούν τον κοινωνικό και εκλογικό κορμό του άλλοτε ΠΑΣΟΚ.
 

* Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος είναι καθηγητής Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

--