Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

ΔΙΑΚΟΦΤΙ ΚΕΡΑΙΑ:Η Εταιρεία προτίθεται να την μεταφέρει σε άλλο σημείο πιθανώς στη περιοχή του Λιμανιού.

Γράφει το

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες η ομόθυμη αντίδραση των κατοίκων του Διακοφτίου φαίνεται να φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα . Η επισπεύδουσα Εταιρεία Κινητής Τηλεφωνίας προτίθεται να απεγκαταστήσει την κεραία και να την μεταφέρει σε άλλο σημείο πιθανώς στη περιοχή του Λιμανιού. Μακάρι να υλοποιηθεί άμεσα αυτή η εκδοχή κλείνοντας ένα πολύ σοβαρό θέμα που δημιουργήθηκε εκ του μηδενός ..Πάντως όπως γίνεται πάντα η ετοιμότητα και η συντονισμένη αντίδραση ,με την βοήθεια πάντα των κατάλληλων ανθρώπων, παραμένουν τα τα βασικά πολεμοφόδια για την επίλυση των προβλημάτων ...στο σωστό χρόνο..

ΕΚΤΑΚΤΟ:ΚΡΟΥΣΜΑ COVID-19 ΣΤΑ ΒΙΓΚΛΑΦΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΧΕΙΛΗ

 


Δήμος Μονεμβασίας

Κρούσμα κορωνοϊού στα Βιγκλάφια
Δ.Ε. Βοιών - Rapid tests Στα Βιγκλάφια υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού με πολλές επαφές μεταξύ των κατοίκων.Μετά από πρόσκληση του Δήμου τη Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021 στις 10:00 πμθα γίνουν από τον Ε.Ο.Δ.Υ. στα Βιγκλάφια Rapid tests, η προσέλευση για έλεγχο θα πρέπει να είναι μεγάλη.Η περιοχή ολόκληρη χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχουν ενδείξειςαυξημένου κινδύνου επιμόλυνσης. Στο Κυπαρίσσι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 75 Rapid tests τα οποία ήταν αρνητικά. Η επαγρύπνηση όπως και στην Ρειχιά παραμένει γιατί και εδώ ο κίνδυνοςείναι υπαρκτός και υψηλός.
Ο Δήμαρχος
Ηρακλής Τριχείλης

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.ΠΑ.Μ.:ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΑΓΚΑ


 

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ:Σύλληψη αλλοδαπού για ναρκωτικά στον Πειραιά

Στη σύλληψη ενός (01) 29χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα, στα Καμίνια Πειραιά, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά για παράβαση του νόμου ''περί εξαρτησιογόνων ουσιών''.

Ειδικότερα κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, διενεργήθηκε νομότυπη έρευνα στην οικία του ανωτέρω με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. “ΤΟΜΠΙ”, όπου  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα κάτωθι:
-ένα (01) γυάλινο βάζο με πιθανόν ναρκωτική ουσία φυτικά αποσπάσματα  ακατέργαστης κάνναβης, μικτού βάρους 212 γραμμαρίων, 
-ένα (01) γυάλινο βάζο με πιθανόν ναρκωτική ουσία φυτικά αποσπάσματα  ακατέργαστης κάνναβης, μικτού βάρους 230 γραμμαρίων, 
-ένα (01) γυάλινο βάζο με πιθανόν ναρκωτική ουσία φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, μικτού βάρους 196 γραμμαρίων, 
-μια (01) ζυγαριά ακριβείας και
-δυο (02) τετράδια με χειρόγραφες σημειώσεις
 
Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Πειραιά, ενώ οι κατασχεθείσες ναρκωτικές ουσίες πρόκειται να αποσταλούν στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση.

ΣΥΡΙΖΑ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ:Για τον παράτυπο εμβολιασμό 24 «γαλάζιων» στελεχών


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τον παράτυπο εμβολιασμό 24 «γαλάζιων» στελεχών

Το πλιάτσικο των αρίστων της ΝΔ έχει ξεπεράσει πια κάθε όριο. Συνεχίζουν πιστά το παράδειγμα που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης με τους συνεργάτες του.
Μετά τον γαλάζιο Περιφερειάρχη Δωδεκανήσου ο οποίος έκλεψε τη σειρά κάποιου συμπολίτη μας έφτασαν στο σημείο να εμβολιάσουν παράτυπα 24 «γαλάζια» στελέχη στη Θεσσαλονίκη με εμβόλια που προορίζονταν για μικρά παιδιά με αναπηρία.
Η χυδαιότητα τους έχει ξεπεράσει πλέον και την πιο νοσηρή φαντασία.

ΚΡΟΥΣΜΑ COVID-19 ΣΤΑ ΒΙΓΚΛΑΦΙΑ:ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΡΚΟ ΠΡΟΕΔΡΟ

 


ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ!

Για τη Δευτέρα 01/03/2021
Αρχικά να Ευχαριστούμε τον Δήμαρχο κύριο Ηρακλή Τριχείλη για την άμεση δράση του σε ενα τόσο λεπτό θέμα!
Ο πρόεδρος Παναγιώτης Μάρκος της κοινότητας Αγίου Γεωργίου, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο κύριο Ηρακλή Τριχείλη , ύστερα από ενημέρωση του κέντρου Υγείας απο τον Ιωάννη Μιχαλέτο καθώς και τους γιατρούς ότι υπάρχει κρούσμα CO-VID στα Βιγκλάφια, έκανε κάποιες ενέργειες με στόχο την εύρεση ενός κατάλληλου χώρου για την εξυπηρέτηση των ιατρών, του κλιμακίου ΕΟΔΥ και τη Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου,για τον έλεγχο των κατοίκων. Να ευχαριστήσω εκτός των προαναφερθέντων για τις ενέργειες με στόχο την υγεία όλων, τον Παναγιώτη Λιάρο, ο οποίος έκανε την παραχώρηση του χώρου του μαγαζιού του για τους ελέγχους και τα co-vid test. Τη Δευτέρα 01/03/2021 και ώρα 10:00 π.μ υπό την αιγίδα του προέδρου και του κλιμακίου παρακαλώ τους κατοίκους του Αγίου Γεωργίου, του Βιγκλαφίου, της Μεγάλης Σπηλιάς καθώς και την ευρύτερη περιοχή, να παρεβρεθούν και να κάνουν το τεστ. Επειδή η υγεία είναι για όλους χωρίς εξαίρεση, θέλω να παρακαλέσω επίσης τους εργάτες γης,κάτοικοι των προαναφερθέντων χωριών, να παρευρεθούν και να κάνουν το τεστ, ακόμα και αν δεν διαδέτουν έγγραφα. Πρωταρχικό ρόλο παίζει η υγεία μας και δεν εξαιρείται κανένας. Σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί διαμονή υπάρχει διαθέσιμο και το σχολείο Αγίου Γεωργίου. Ο κορονιός είναι εδώ, δεν πρέπει να τον αμελήσει κανείς. Αν όχι για εμάς ας ευαισθητοποιούμε για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν άμεσα.
Ευχαριστώ πολύ, ο πρόεδρος Μάρκος Παναγιώτης!!

Κίνηση Πολιτών Κυθήρων ¨Dynamo Kythira¨:Πως θα φαίνεται μια ανεμογεννήτρια 100 μέτρων στην κορυφή του Μερμηγκαρίου

Στις φωτογραφίες μπόρουμε να δούμε από που μπορεί να είναι ορατή ΜΙΑ ανεμογεννήτρια συνολικού ύψους 100 μέτρων, τοποθετημένη στην κορυφή του Μερμηγκαρίου.

Κάποιες διευκρινίσεις:
1. Το κυκλικό τμήμα αποτυπώνει μέχρι που θα είναι ορατή στη θάλασσα λαμβάνοντας υπ' όψιν την καμπυλότητα της γής.
2.Τα κόκκινα στίγματα σε όλο σχεδόν το νησί φανερώνουν τις περιοχές από τις οποίες θα είναι ορατή λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το γήινο ανάγλυφο.
3. Κόκκινα στίγματα θα παρατηρήσουμε μέχρι την ενδοχώρα της Πελοπονήσσου-ορεινή Αρκαδία και τo νομό Ηρακλείου της Κρήτης
4. Όλα αυτα υπό συνθήκες ΚΑΛΗΣ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑΣ και κατα ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΝΥΚΤΑΣ.
Υπο αυτές τις συνθήκες φαίνεται από την κορυφη Ψηλορείτη της Κρήτης και την Μήλο.
Ας φανταστούμε το φαινομενο πολλαπλασιαστικα, με 15 ανεμογεννήτριες στην ψηλότερη κορυφή του νησιού και όλο αυτό σε επιπλέον 5 θέσεις στο νησί.





ΣΚΙΑΘΟΣ:ΑΛΛΟΔΑΠΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΣΚΥΛΟ ΤΟΝ ΕΠΝΙΞΕ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΕ ΔΕΜΕΝΟ ΣΩΛΙΝΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥ


Πρόκειται για έναν 33χρονο αλλοδαπό, μόνιμο κάτοικο του νησιού.

Εξιχνιάστηκε από τους λιμενικούς της Σκιάθου, η αποτρόπαια δολοφονία – πριν τρεις μέρες – ενός σκύλου που βρέθηκε πνιγμένος στη θάλασσα του Αη Γιώργη, έχοντας δεμένο έναν σωλήνα από το λαιμό του.

Αξιοποιώντας υλικό που κατέγραψαν κάμερες, οι λιμενικοί έφτασαν στα ίχνη του δράστη, που είναι ένας 33χρονος αλλοδαπός κάτοικος του νησιού.

Εναντίον του σχηματίστηκε δικογραφία που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Βόλου, ενώ θα αφεθεί ελεύθερος καθώς έχει παρέλθει η προθεσμία της αυτόφωρης διαδικασίας και θα παραπεμφθεί σε τακτική δικάσιμο.

newsbomb.gr

Κορονοπάρτι στο Ρέθυμνο: Έκαναν γλέντι με 200 άτομα και… ζωντανή μουσική

Απίστευτο περιστατικό έλαβε χώρα στο Ρέθυμνο, εν μέσω κορονοϊού και των απαγορεύσεων που ισχύουν για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς πραγματοποιήθηκε σε ορεινό χωριό του νομού Ρεθύμνου την περασμένη Κυριακή κοινωνική εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα - σύμφωνα με άλλες πληροφορίες περισσότερα από τριακόσια - και μάλιστα με την παρουσία πολύ γνωστής καλλιτέχνιδας..

Η εκδήλωση έγινε σε γνωστό χώρο κοινωνικών εκδηλώσεων, νυχτερινές ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του rethnea.gr, η κινητικότητα στον συγκεκριμένο χώρο έγινε αντιληπτή από αστυνομικούς, οι οποίοι λόγω του συγκεντρωμένου πλήθους και για να μην σημειωθούν έκτροπα δεν παρενέβησαν. Συγκέντρωσαν όμως αποδεικτικό υλικό, συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου οι διοργανωτές, σχηματίστηκε δικογραφία για την υπόθεση, ασκήθηκε δίωξη εις βάρος τους για παραβίαση των μέτρων περί μολυσματικών ασθενειών και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα. Παράλληλα τους επιβλήθηκαν και διοικητικά πρόστιμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση έλαβε χώρο σε μια περίοδο κατά την οποία ο νομός Ρεθύμνου από τις 13 Φεβρουαρίου έχει τεθεί σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου (στο κόκκινο) εξ αιτίας της σοβαρής διασποράς του νέου κορονοϊού κι ενώ καθημερινά καταγράφεται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων covid-19 στον νομό.

Καθημερινές δε είναι οι εκκλήσεις των ειδικών αλλά και των τοπικών αρχών προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τη μη διασπορά του κορονοϊού και για την προστασία από τον covid-19 προκειμένου να αποκατασταθεί η επιδημιολογική εικόνα του νομού και να αποφευχθούν περαιτέρω υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις.

newsbomb.gr

Κέντρο Υγείας Νεάπολης:Ενημέρωση με αφορμή προσφάτως διαγνωσθέν κρούσμα Covid-19, στην ευρύτερη περιοχή των Βιγκλαφίων

Με αφορμή προσφάτως διαγνωσθέν κρούσμα Covid-19, σε συμπολίτη μας στην ευρύτερη περιοχή των Βιγκλαφίων, ενημερώνουμε ότι,

την Δευτέρα 1/3/2021 και από ώρα 10:00 π.μ., κλίμακιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, θα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του χωριού (εστιατόριο Παναγιώτη Λιάρου),
και θα προβαίνει σε λήψη αντιγονικών Rapid tests, σε όποιον το επιθυμεί.
Προτρέπουμε τους φίλους συμπολίτες μας να ελεγχθούν, ώστε η ιχνηλάτηση να γίνει περισσότερο αξιόπιστη.
Η πανδημία είναι εδώ και δείχνει τα δόντια της...
Τηρούμε τα μέτρα, φοράμε μάσκες και εμβολιαζόμαστε.
Το τέλος της πανδημίας ειναι κοντά.

Aqua Jewel:λόγω της επερχόμενης επιδείνωσης του καιρού τα δρομολόγια θα τροποποιηθούν από τις 28/2 ως τις 2/3/21

Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι λόγω της επερχόμενης επιδείνωσης του καιρού τα δρομολόγια του πλοίου Aqua Jewel θα τροποποιηθούν από τις 28/2 ως τις 2/3/21 ως εξής:

28/02 Κύθηρα - Πειραιάς 11:45’ το πρωί
01/03 Πειραιάς - Κύθηρα 12:30’ το μεσημέρι
Παρακαλούμε τους ταξιδιώτες να επικοινωνήσουν στο 2736031160 προκειμένου να ενημερωθούν περαίτερω.

ΕΛ.ΑΣ:ΠΑΝΩ ΑΠΟ (3) ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗ ΕΚΡΥΒΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΗΜΕΔΑΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ

Συνελήφθη ένα άτομο για ναρκωτικά στην Κορινθία

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, πάνω από -3- κιλά ηρωίνης

Συνελήφθη, χθες (25.2.2021) το βράδυ, στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου, 38χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Ειδικότερα, χθες (25.2.2021) το βράδυ , ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, οι παραπάνω αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε όχημα που επέβαινε ο ανωτέρω, όπου εσωτερικά του οχήματος και συγκεκριμένα κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού, βρήκαν επιμελώς κρυμμένες και κατέσχεσαν, -7- ποσότητες ηρωίνης, συνολικού βάρους -3.346- γραμμαρίων.

Επιπλέον, κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα και ένα (1) κινητό τηλέφωνο, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου.

ΕΛ.ΑΣ:ΗΡΩΙΝΗ ΚΑΙ ΚΟΚΑΙΝΗ ΕΚΡΥΒΕ ΣΤΟ ΦΙΛΤΡΟ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΗΜΕΔΑΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

 

Συνελήφθη ένα άτομο για ναρκωτικά

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, -1.002- γραμμάρια ηρωίνης και -66,8- γραμμάρια κοκαΐνης

Συνελήφθη, χθες (25.2.2021) το απόγευμα, στο Νέο Αυτοκινητόδρομο Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και κλάδο Λεύκτρο- Σπάρτη, στο ύψος σταθμού διοδίων Μάναρη Αρκαδίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, σε συνεργασία με του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Ανατολικής Πελοποννήσου, 38χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.

Ειδικότερα, χθες (25.2.2021) το απόγευμα , ύστερα από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, οι παραπάνω αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε όχημα που επέβαινε ο ανωτέρω, όπου σε ειδική κρύπτη εντός του φίλτρου του αεραγωγού της καμπίνας του οχήματος, βρήκαν επιμελώς κρυμμένες και κατέσχεσαν, -2- ποσότητες ηρωίνης, συνολικού βάρους -1.002- γραμμαρίων και -2- ποσότητες κοκαΐνης, συνολικού βάρους -66,8- γραμμαρίων.

Επιπλέον, κατασχέθηκε το παραπάνω όχημα, το χρηματικό ποσό των -365- ευρώ και κινητό τηλέφωνο, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας



Πρόταση του Δήμου Μονεμβασίας στο ΕΣΠΑ για το Δημοτικό Κτίριο Νεάπολης

Πρόταση του Δήμου στο ΕΣΠΑ για το Δημοτικό Κτίριο Νεάπολης

Ο Δήμος Μονεμβασίας υπέβαλε πρόταση για χρηματοδότηση του έργου: «Συντήρηση και επισκευή διώροφου κτιρίου δημοτικού γραφείου Νεάπολης», συνολικού προϋπολογισμού 1.100.000,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.
Η συγκεκριμένη πρόταση αφορά σε εργασίες συντήρησης και επισκευής διωρόφου κτιρίου στη Νεάπολη (πρώην δημαρχείο Βοιών), οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του με εφαρμογές ενεργειακής καινοτομίας στο σύνολο του κτιρίου και με επεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος και στις Η/Μ εγκαταστάσεις, που στόχο έχουν την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίησή του με τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών και τη φιλοξενία πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ Γ. ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ

ΔΙΑΚΟΦΤΙ ΚΕΡΑΙΑ:Μαρία Γαλάνη Να βγει Η κεραία Χτες


Δημοσιεύουμε κείμενο που έστειλε η κυρία Μαρία Γαλάνη στην ομάδα του σταθμού μας ¨ΚΥΘΗΡΑ News¨

Να Βγει Η κεραία Χτες

Επίσης έχω μια απορία. Πως ήλθαν οι 3 κύριοι της συγκεκριμένης εταιρείας και τοποθέτησαν τους διαόλους αυτούς πάνω από το σπιτάκι μας;;

Από ποιόν πήραν άδεια;;

Όταν φώναξα την αστυνομία γιατί δεν μου έδωσαν η τουλάχιστον δεν μου είπαν από ποιόν έχουν πάρει την άδεια;; για να μπούν κεραίες ιδιαιτέρως σε οικισμό διατηρητέο όπως εδώ προκλητικά και χωρίς να σεβαστούν τίποτα. ;;;

Δηλαδή εάν κάποιος ενοικιάσει τον χώρο του μπορεί ο ενοικιαστής να κάνει ότι Θέλει;;;

Ντροπή και αίσχος χτες όχι σήμερα.

Εφόσον υπάρχουν τεχνικοί εδώ της συγκεκριμένης εταιρείας γιατί ήλθαν άλλοι από πάνω;;; όπως ήλθαν και μου έβαλαν τους διαόλους πάνω από το κεφάλι μου να έλθουν να τις Βγάλουν εχτές οι τεχνικοί που είναι εδώ.

Σημειωτέον όταν ρώτησα την αστυνομία τι είναι αυτοί οι διαόλοι μου είπαν ότι δεν ξέρουν επίσης δεν μου έδωσαν πληροφορίες από που είναι η άδεια που τους επέδειξαν.

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TTV ΚΥΘΗΡΑ:Μητσοτάκης στα Κύθηρα 29.05.1992

 

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:Σημαντικές επιδόσεις στην Ανακύκλωση


Σημαντικές επιδόσεις στην Ανακύκλωση από το Δήμο Κυθήρων

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ Α.Ε.), κατά το έτος 2020, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 39 δρομολόγια μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών από τα Κύθηρα προς το ΚΔΑΥ Ασπροπύργου. Η μεταφερόμενη ποσότητα ήταν 212 τόνοι, που αντιστοιχούν σε περίπου 53 κιλά ανά κάτοικο. Έτσι, ο Δήμος Κυθήρων πέτυχε να έχει τη μεγαλύτερη έκπτωση (25%) από τους 66 Δήμους της Αττικής, στο επιβαλλόμενο τέλος ταφής που αποδίδεται στον ΕΔΣΝΑ και για το Δήμο Κυθήρων αφορά μόνο στην ταφή του υπολείμματος.
Σήμερα λειτουργούν 293 μπλε κάδοι που θα αυξηθούν κατά 50 στο επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, μέχρι το Πάσχα θα αρχίσει να υλοποιείται στο νησί μας και το πρόγραμμα συλλογής γυαλιού με την τοποθέτηση ειδικών μεταλλικών κάδων στους μεγάλους οικισμούς.
Στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών και ταυτόχρονα να ενημερώσουμε σωστά τους πολίτες προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό του υπολείμματος (δηλαδή των οργανικών αποβλήτων) που δυστυχώς πετιέται στους μπλε κάδους, επιβαρύνοντας τεχνικά και οικονομικά τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Αττικής, θα ξεκινήσουμε σύντομα μια ευρεία ενημερωτική καμπάνια για την ανακύκλωση.
Αναλυτικές οδηγίες μπορούν να διαβάσουν οι πολίτες στον ακόλουθο σύνδεσμο:

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ:Διαγωνισμός εκπόνησης Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ)

 


Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας προκηρύσσει  συνοπτικό διαγωνισμό, ως εξής:

Αντικείμενο – Διάρκεια σύμβασης
Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) Δήμου Μονεμβασιάς, προϋπολογισμού 39.680,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α και με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφοράς, βάσει της βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής.
Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε εικοσιπέντε  (25) ημέρες από την ημερομηνία ανάρτησης της σύμβασης στο ΚΗΜΔΗΣ.

Ημερομηνία και τόπος διενέργειας του διαγωνισμού
Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στα γραφεία του Δήμου Μονεμβασίας την 8η/3/2021, ημέρα Δευτέρα  και ώρα 10:00 ως 11:00, διάστημα κατά το οποίο οι υποψήφιοι δύνανται να υποβάλλουν τις προσφορές αυτοπροσώπως ή μέσω εκπροσώπου ή με ταχυδρομικές υπηρεσίες, στην επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού.

Δεκτοί στο διαγωνισμό
Ημεδαπές ή αλλοδαπές επιχειρήσεις ατομικές ή εταιρικές, που δραστηριοποιούνται στην παροχή των σχετικών με τη διακήρυξη υπηρεσιών.

Εγγυήσεις – Χρόνος ισχύος προσφορών
Για την υπογραφή της σύμβασης απαιτείται η παροχή εγγύησης καλής εκτέλεσης, το ύψος της οποίας ορίζεται σε ποσοστό 5% επί της αξίας της σύμβασης, χωρίς ΦΠΑ.
Οι προσφορές δεσμεύουν τους διαγωνιζόμενους για διάστημα δύο (2) μηνών από την επόμενη της διενέργειας του διαγωνισμού.

Ισχύουσες διατάξεις
Η διενέργεια του διαγωνισμού διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 4412/16 (ΦΕΚ-147 Α/8-8-16): Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ).

Πρόσβαση σε πληροφορίες
Στα τεύχη και έντυπα του διαγωνισμού και στην αναλυτική διακήρυξη  παρέχεται ελεύθερη άμεση και πλήρη πρόσβαση, στην ιστοσελίδα του Δήμου στη διεύθυνση https//monemvasia.gov.gr
Η αναλυτική διακήρυξη του διαγωνισμού έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο http://www.eprocurement.gov.gr «Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων» με αριθ. 21PROC008198377.
Η παρούσα περίληψη της διακηρύξεως θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα και στον πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου και στο διαδικτυακό τόπο https//sites.diavgeia.gov.gr.

Πληροφορίες: Αντώνης Παπαγεωργίου – Γεώργιος Βασιλείου – τηλ: 2732 360 542 & 579
papageo@monemvasia.gr, vasileiou@monemvasia.gr.

Ιωάννης Βλάχος (Δασκαλογιάννης)Είχε ναυτικά ¨πρακτορεία¨σε πολλά ελεύθερα ελληνικά νησιά, όπως στα Κύθηρα.



200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση !

ΑΦΙΕΡΩΜΑ της Σελίδας μας στον

Ιωάννη Βλάχο (Δασκαλογιάννης) (1730 - 1771) – Ο πρωτομάρτυρας της Επανάστασης στην Κρήτη

Ο Ιωάννης Βλάχος γεννήθηκε στην Ανώπολη Σφακίων, ένα ορεινό χωριό σε ύψος 600 μέτρων, περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά απ’ τη θάλασσα. Η ακριβής ημερομηνία γεννήσεώς του πιθανολογείται πως είναι ή το 1722 ή το 1730, το οποίο θεωρείται και πιθανότερο.
Το «Βλάχος» δεν είναι βέβαιο αν ήταν όντως αληθινό επίθετο ή προσωνύμιο, όπως είχαν τότε σχεδόν όλοι οι Σφακιανοί. Στην ιστορία έμεινε γνωστός ως «Δασκαλογιάννης» (και πολύ λιγότερο ως «Δασκαλάκης»), επειδή εξαιτίας της μεγάλης του μόρφωσης τον αποκαλούσαν «δάσκαλο» (Ο Δάσκαλος, ο Γιάννης).
Με το όνομα επίσης τούτο αναφέρεται και σε τουρκικό έγγραφο του 1750: «Bente Daskalo Vani Vazici Kasteli Mezbur: Ο δούλος Δάσκαλος Γιάννης, γραμματικός του Καστελίου».
Είναι πιθανή η καταγωγή του Δασκαλογιάννη απ’ τη ναυτική γενιά των Ανδρουλακάκηδων, του Λουτρού. Ο πατέρας του ονομαζόταν Ανδρέας και ήταν ένας πλούσιος καραβοκύρης. Αυτός επέμενε στο γιο του να σπουδάσει στο εξωτερικό, πιθανότατα στην Ιταλία όπου σπούδαζαν τότε κι άλλοι Κρητικοί, με αποτέλεσμα να γίνει ο Δασκαλογιάννης ένας από τους πλέον εγγράμματους, μορφωμένους και πολυταξιδεμένους Σφακιανούς, ο οποίος μιλούσε και την ιταλική και τη ρώσικη γλώσσα.
Ο Δασκαλογιάννης ήταν μετρίου αναστήματος, ανδροπρεπής με μια φυσική ευφράδεια που τον βοηθούσε να πείθει εύκολα το συνομιλητή του, μιας και είχε το σπάνιο χάρισμα της ρητορικής ηγεσίας.
Είχε τέσσερα αδέρφια, το Νικόλαο ή Χατζή Σγουρομάλλη, τον Παύλο, το Μανούσο και το Γεώργιο. Η γυναίκα του λεγόταν Σγουρομαλλίνη ή Ξανθομαλλίνη, με καταγωγή από το Ρέθυμνο και μαζί της είχε αποκτήσει τέσσερις κόρες και δύο γιους. Τη Μαρία, την Ανθούσα, την Ελευθερούσα, το όνομα της τέταρτης δεν αναφέρεται πουθενά, τον Ανδρέα και το Νικολάκη.
Στην κατοχή του ο Δασκαλογιάννης είχε τέσσερα τρικάταρτα καράβια κι ο ίδιος ταξίδευε με αυτά στα λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Είχε, μαζί με τ’ αδέρφια του, ναυτικά «πρακτορεία» στα κυριότερα λιμάνια και σε πολλά ελεύθερα ελληνικά νησιά, όπως στα Κύθηρα.
Οι Σφακιανοί εκείνης της εποχής, σε αντίθεση με τους άλλους Κρητικούς που απεχθάνονταν τότε τη θάλασσα, είχαν δεκάδες καράβια στη Μεσόγειο, με βάση τον όρμο Λουτρό στο Λιβυκό, δυτικά της Χώρας Σφακίων, στα ίχνη του αρχαίου «διλίμενου» Φοίνικα. Ο Δασκαλογιάννης ήταν πιθανά ο μόνος Σφακιανός της εποχής που τολμούσε να κυκλοφορήσει στην επαρχία με ευρωπαϊκά ρούχα, χωρίς να τον αποκαλούν «ψαλιδόκωλο»!
Ο Δασκαλογιάννης έβλεπε την εξαθλίωση των συμπατριωτών του που στέναζαν κάτω απ’ τον τουρκικό ζυγό και δεν άργησε να ταχθεί στο πλευρό του Ορλόφ που υποκινούσε επανάσταση στη σκλαβωμένη Ελλάδα.
Ο Δασκαλογιάννης γύρισε στα Σφακιά γεμάτος όνειρα και ενθουσιασμό για την απελευθέρωση του τόπου του και δε δυσκολεύτηκε να πείσει και εμψυχώσει τους συμπατριώτες του. Τους κάνει να πιστέψουν ότι ήρθε η ώρα να ελευθερωθεί το γένος των Ελλήνων από τους Τούρκους με τη βοήθεια των Ρώσων. Ξεπέρασε εύκολα τους λιγοστούς ενδοιασμούς των καπεταναίων, και αφού τους βεβαίωσε ότι ο Μόσκοβος μάχεται κιόλας στα ελληνικά νερά, έφυγε για την Αδριατική και γύρισε τα Χριστούγεννα του ίδιου χρόνου φορτωμένος όπλα και ελπίδες.
«Μεσούντος του μηνός Σιεβάλ», δηλαδή το τέλος Ιανουαρίου 1770, οι Τούρκοι των Χανίων αναφέρουν στον σουλτάνο ότι, όπως αποκαλύπτουν «εξ αλλεπαλλήλων πηγών γραπταί πληροφορίαι», δεκάδες ρούσικα πλοία εισέβαλαν στη Μεσόγειο από το Γιβραλτάρ. Φήμες αλλά και αληθινές ειδήσεις πήγαιναν και ερχόταν ανάμεσα στα Χανιά και την Κωνσταντινούπολη. Οι πασάδες της Κρήτης πανικόβλητοι απαγόρευσαν στους Χριστιανούς να φορούν ρούχα όμοια με των Τούρκων. Στις πόρτες τους χάραξαν διακριτικά σημάδια…
Ο Αλέξιος Ορλώφ, που βρισκόταν τότε στη Πάρο με το ρώσικο στόλο, στέλνει ξανά επιστολή στον Δασκαλογιάννη και του υπόσχεται για άλλη μια φορά βοήθεια, αφού αρχίσει τον αγώνα. Με τη γραπτή διαβεβαίωση του αρμόδιου εκπροσώπου της Ρωσίας, δεν ήταν δυνατόν να μη πιστέψουν ότι μια ομόδοξη αυτοκρατορία, με τόσες δυνατότητες, μπορούσε να τους εγκαταλείψει στα νύχια του άπιστου.
Μετά τις καθιερωμένες συνελεύσεις στις οποίες όλοι οι «άνδρες των αρμάτων» ψήφιζαν, στις αυλές της Παναγίας της Θυμιανής, πόλεμο ή ειρήνη, οι καπετάνιοι κίνησαν, φανερά πλέον, τις προπαρασκευές. Με πρόσχημα το Πάσχα, έφευγαν από τα Κάστρα και τα πεδινά χωριά οι Σφακιανοί «άποικοι» και μαζεύονταν στα Σφακιά για να αρματωθούν και να καταταχθούν στα επαναστατικά σώματα. Τουρκικό έγγραφο επισημαίνει ότι οι άπιστοι αυτοί «ανεχώρησαν κρυφίως εκ των χωρίων όπου διέμενον και συνεκεντρώθησαν άπαντες εις την επαρχίαν Σφακίων». Αλλά κανένας άλλος «κατωμερίτης» δεν κινήθηκε.
Την 25 Μαρτίου 1770, μια μέρα που αργότερα θα γίνει εθνικό σύμβολο, δεκάδες παπάδες πάνοπλοι και δύο χιλιάδες επαναστάτες με τους καπετάνιους τους, ύστερα από μια πανηγυρική λειτουργία μετά των απαραιτήτων πυροβολισμών, κήρυξαν την επανάσταση, υψώνοντας την επαναστατική σημαία στην Ανώπολη. Αρχηγοί των επαναστατών, εκτός από τον Δασκαλογιάννη αναφέρονται ο Μανούσακας, ο Γιωργάκης, ο Βουρδουμπάς, ο Χούρδος, ο Μπουνάτος, ο παπα Σήφης, ο Βολούδης, ο Μωράκης, ο Σκορδίλης και άλλοι.
Ο Δασκαλογιάννης με τους δικούς του κατέβηκε στον Αποκόρωνα, οπλισμένος αυτή τη φορά. Άλλοι καπετάνιοι πέρασαν στα Ρεθεμνιώτικα. Ο Δασκαλογιάννης έφτασε στη Μαλάξα και με το ναυτικό κανοκιάλι ερευνούσε το κρητικό πέλαγος για να ανακαλύψει τα ρούσικα καράβια που περίμενε. Λίγες μέρες πριν είχε απαντήσει στους απεσταλμένους των Τούρκων, ιερωμένους, που έφερναν πρόταση συνδιαλλαγής: «Κατ’ ουδένα τρόπον ησυχάζομεν!».
Όμως τελευταία στιγμή ο Αλέξιος Ορλόφ με το ρώσικο στόλο, αντί να πλεύσει προς τα Χανιά, όπως είχε υποσχεθεί με την επιστολή προς τον Δασκαλογιάννη, έπλευσε προς τον Τσεσμέ όπου και συμμάχησε με τον τούρκικο στόλο και του δόθηκε ο τίτλος «Τσεσμενέσκη», δηλαδή νικητής του Τσεσμέ. Η κίνηση αυτή, έμεινε στην ιστορία σαν «Ορλωφικά» κι απέδειξε ότι οι Έλληνες χρησιμοποιήθηκαν σαν αντιπερισπασμός της Ρωσίας απέναντι της Τουρκίας, καθώς με τη συνθήκη Κιουτσούκ-Καϊναρτζή οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν εγκαταλείποντας τους Έλληνες.
Ο Δασκαλογιάννης βλέπει τα σχέδια του να καταρρέουν μετά την εγκατάλειψη των Ρώσων, εν τούτοις δεν εγκαταλείπει τον αγώνα. Δεν υποκύπτει. Συνεχίζει έστω κι αν αρχίζει να χάνεται κάθε ίχνος ελπίδας.
Ο σουλτάνος είχε πληροφορηθεί από τις 10 Απριλίου τις κινητοποιήσεις του Δασκαλογιάννη. Αλλά δεν ήθελε να κινηθεί χωρίς να εξακριβώσει τις πληροφορίες. Στις 7 Μαΐου του 1770 έφτασε στο Μεγάλο Κάστρο αυτοκρατορικό φιρμάνι που όριζε:
«Αν εξακριβώσητε ότι πράγματι ούτοι (οι Σφακιανοί) τυγχάνουσι επαναστάτες και στασιαστές, ενισχύουν δε τους εχθρούς της πίστεως και προβαίνουν εις πράξεις ανατρεπτικάς… τότε πάντες υμείς εν ομοφωνία εκστρατεύσατε εναντίον τους και προβήτε εις την σφαγήν και τον αφανισμόν αυτών…».

Στο μεταξύ οι επαναστάτες εξόντωναν τους Τουρκοκρητικούς του κάμπου και τις φρουρές των μικρών πύργων. Κατά τα τουρκικά αρχεία, στις 28 Μαΐου ο αρχηγός του στρατού που είχε εντολή να χτυπήσει τους επαναστάτες αναφέρει ότι οι προσπάθειές του να ησυχάσει τους Σφακιανούς απέτυχαν. Ο ηγούμενος του Πρέβελη και ο επίσκοπος Αρκαδίας (Μεσαράς) που έστειλε για συμφωνίες εκδιώχθηκαν από τον Δασκαλογιάννη. Οι μάχες με τον στρατό που συγκεντρώθηκε στις Βρύσες άρχισαν τις ύστερες μέρες του Μαΐου.
Οι τουρκικές δυνάμεις χτυπούσαν τα Σφακιά από δυο μέρη. Από την ανατολική διάβαση, περιοχή Τσιλίβδικα – Καλλικράτης. Και, κατά μέτωπον, από την Κράπη προς Ξυλόδεμα. Οι συγκρούσεις συνεχίζονταν νύχτα και μέρα και το αίμα πλημμύριζε τα βουνά. Οι πρώτοι νεκροί ήταν οι άμαχοι Χριστιανοί που οι Τούρκοι χρησιμοποιούσαν για μεταφορείς, - σακουλιέρηδες - και τους έστηναν μπροστά από τα δικά τους τμήματα για να δεχθούν πρώτοι τα πυρά των επαναστατών.
Η υπεροχή των Τούρκων σε αριθμό και η απουσία βοήθειας ανάγκασαν τον Δασκαλογιάννη να αναδιπλωθεί στα βουνά και τα περάσματα. Ο αρχηγός, απογοητευμένος από την απατηλή στάση των Ρώσων, συγκέντρωσε όλα τα τμήματα στις πύλες των Σφακιών.
Παρά την τεράστια αριθμητική υπεροχή του εχθρού, δίνει φονικότατη μάχη στα στενά της Νίμπρου που κρατά δύο ολόκληρες μέρες. Ο σκοπός του δεν είναι φυσικά να εμποδίσει τη προέλαση του εχθρού αλλά να την καθυστερήσει, για να δοθεί καιρός στα γυναικόπαιδα να επιβιβασθούν στα καράβια, μια και δεν υπήρχε πια άλλη σωτηρία.
Ο Τούρκος σερασκέρης αναφέρει γραπτώς στον πασά του Μεγάλου Κάστρου την 20ή του μηνός Σαφέρ, 1184, δηλαδή την 6η Ιουνίου 1770 ότι «ο στρατός έφθασε εις την επαρχίαν Σφακίων» και επετέθη «κατά των ληστών» με τηλεβόλα, τουφέκια και λοιπά πολεμικά όργανα κατασφάζων και εξολοθρεύων αυτούς».
Ο αγώνας ήταν σκληρός και άνισος. Αλλά ο τόπος ευνοούσε τους επαναστάτες. Οι Τούρκοι έπρεπε να περάσουν από φαράγγια και άνυδρα βουνά. Οι Σφακιανοί τους περίμεναν παντού, τους αιφνιδίαζαν, κυλούσαν ακόμη και βράχους από τις πλαγιές και τους αποδεκάτιζαν. Οι στρατιώτες που προχωρούσαν συντεταγμένοι μαζί με τα υποζύγια δεν μπορούσαν να αμυνθούν σ’ αυτή την πρωτοφανή μορφή πολέμου.
Οι μέρες περνούσαν. Δίψα και ζέστη βασάνιζε τους εισβολείς. Οι Σφακιανοί έδιδαν και μάχες «εκ παρατάξεως» στην είσοδο κάθε χωριού. Οι Τούρκοι περνούσαν αφήνοντας εκατοντάδες νεκρούς στα λαγκοπεράματα και στα ποροφάραγγα.

Οι Τούρκοι πληροφορούνται ότι τα γυναικόπαιδα έχουν σκοπό να επιβιβασθούν στα καράβια για να δραπετεύσουν κι αμέσως 6.000 στρατός καταφθάνει στην Ανώπολη για να τα εμποδίσει. Εφτακόσιοι ως οχτακόσιοι Σφακιανοί που βρίσκονται στην περιοχή τρέχουν για να τα προστατεύσουν. Πάνω από το Λουτρό γίνεται άγρια μάχη στήθος με στήθος, με το μαχαίρι, γιατί με τα όπλα υπήρχε κίνδυνος να χτυπήσουν τα γυναικόπαιδα.
Από τους 700 - 800 άνδρες του Δασκαλογιάννη, έχουν σκοτωθεί οι 300 όμως και οι Τούρκοι πλήρωσαν με τίμημα 1000 νεκρούς, αλλά μπαίνουν στο τέλος στην Ανώπολη. Άρχισε άγρια σφαγή. Άνδρες και γυναίκες πολεμούν απεγνωσμένα ώσπου σκοτώθηκαν όλοι και όλες. Μόνο εκατό γυναικόπαιδα που αιχμαλώτισαν οι Τούρκοι επέζησαν από τούτο το άγριο μακελειό. Οι Τούρκοι από εκεί και μετά συνέχιζαν το εξοντωτικό τους έργο, κόβοντας δέντρα, ξεριζώνοντας αμπέλια. Όσους άνδρες συλλάμβαναν τους έσφαζαν επί τόπου, ενώ τις άσχημες γυναίκες, τα παιδιά και τους γέρους τους έριχναν σε γκρεμούς για να διασκεδάσουν.
Στη διάρκεια τούτης της φονικής μάχης ο Δασκαλογιάννης είχε στείλει τη γυναίκα του μαζί με τις δύο μεγάλες του κόρες, τη Μαρία και την Ανθούσα, στο Λουτρό για να μπουν στο καράβι του. Όμως στο δρόμο τραυματίστηκε η Σγουρομαλλίνη και οι κόρες της νομίζοντας ότι σκοτώθηκε τρέχουν απελπισμένες, χωρίς να ξέρουν που πηγαίνουν, με αποτέλεσμα να πέσουν στα χέρια των Τούρκων που όταν έμαθαν ότι είναι κόρες του αρχηγού τις παρέδωσαν στο σερασκέρη.
Ο Δασκαλογιάννης εν τω μεταξύ κατεβαίνει στο Λουτρό, μαθαίνει το χαμό των παιδιών του, βλέπει τη γενική καταστροφή και στη απελπισία του πάνω αποφασίζει να παραδοθεί στον πασά. Οι άλλοι αρχηγοί όμως δεν τον αφήνουν να πραγματοποιήσει τη σκέψη του.
Ο πασάς του έστειλε επιστολή παρακαλώντας τον να παραδοθεί και με την υπόσχεση ότι αν κάνει αυτό που του έλεγε όχι μόνο δεν θα βλάψει τα Σφακιά αλλά θα φύγει αμέσως από εκεί. Ο Δασκαλογιάννης συγκαλεί γενική συνέλευση στα Κρούσια για να τους ανακοινώσει την πρόταση, όμως η συνέλευση αποφασίζει ομόφωνα ότι θα συνεχίσει τον αγώνα και απαντούν στο πασά ότι δεν θα παραδοθούν ποτέ. Και η τελευταία πράξη του αιματηρού δράματος παίζεται στο φαράγγι της Αράδαινας, ένα από τα πιο ωραία και επιβλητικά φαράγγια των Λευκών Ορέων με κατακόρυφες πλευρές εκατοντάδων μέτρων.
Οι Τούρκοι μαζεύτηκαν χαμηλά και στρατοπέδευσαν στο Φραγκοκάστελλο όπου υπάρχει νερό γιατί οι Σφακιανοί δηλητηρίασαν όλα τα πηγάδια της περιοχής. Και από κει με επιδρομές και ενέδρες προσπαθούσαν να συλλάβουν το Δασκαλογιάννη. Η εντολή του πασά ήταν ρητή: «Να συλληφθεί ζωντανός ο αρχηγός». Αλλιώς ο στρατός, παρά τις απώλειες και τις δαπάνες, δεν θα έφευγε από τα Σφακιά.
Αλλά και οι Σφακιανοί βρίσκονταν σε τραγική θέση. Όλα τα χωριά καμένα. Τα κοπάδια, τα σπίτια, οι σοδειές λεηλατημένες. Και έφταναν οι ψυχρές μέρες του φθινοπώρου. Σε λίγο θα κατέβαιναν χιόνια στα βουνά. Οι θάλασσες θα αγρίευαν. Τα γυναικόπαιδα θα αφανίζονταν. Μέσα σ’ αυτό το τρομερό κλίμα, ο Δασκαλογιάννης αποφάσισε να δεχθεί τις επίμονες προτάσεις των πασάδων. Οι κήρυκες κραύγαζαν κάθε μέρα:
«Αν παραδοθεί ο Δασκαλογιάννης, εμείς θα φύγουμε από τα Σφακιά και θα χορηγήσουμε γενική αμνηστία. Ο Δασκαλογιάννης θα κρατηθεί για ένα διάστημα σαν εγγύηση ότι δεν θα συνεχισθεί η επανάσταση!»
Παρά την φυσική κάλυψη του γνώριμου τόπου, η νίκη ήταν αδύνατη για τους Σφακιανούς. Γρήγορα οι Τούρκοι τους περικυκλώνουν και όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να διασκορπιστούν στα όρη, για να σωθεί ο καθένας όπως μπορούσε. Μερικοί τότε έφυγαν από τη Κρήτη και δεν ξαναγύρισαν ποτέ πια. Όσοι παρέμειναν κατέβαιναν τη νύχτα από τις κορυφές των βουνών στα τουρκοχώρια των γύρω επαρχιών, σκοτώνοντας όσους αγάδες συναντούσαν και άρπαζαν ότι έβρισκαν για να θρέψουν τα πεινασμένα παιδιά τους. Οι αγάδες δεν τολμούσαν να βγουν από τα σπίτια τους και παρά τη νίκη τους ήταν τρομοκρατημένοι. Κι ο πασάς δεν ήθελε να αφήσει τα Σφακιά, ρημαγμένα αλλά ακόμη ανυπότακτα, αφού κανένας δεν «εμούτισε», δε δήλωσε υποταγή.
Για να ενθαρρύνει το Δασκαλογιάννη να παραδοθεί, του στέλνει κι άλλο γράμμα, σε ήπιο τόνο όμως τούτη τη φορά:
«Σαν έρθεις να μιλήσωμε και σαν ανταμωθούμε,
ούλα θε να συμπαθηστούν και φίλοι θα γενούμε».
Κι εκείνος, κάτω από το βάρος της ευθύνης για τέτοια πρωτοφανή καταστροφή, έστω και αν η πρόθεσή του δεν ήταν καμιά άλλη πέρα από τη επιθυμία να ελευθερώσει τον τόπο του από το ζυγό των τυράννων, θεωρεί τον εαυτό του σαν κύριο υπεύθυνο και αποφασίζει να παραδοθεί, νομίζοντας ότι έτσι θα εξιλεωθεί.
Ο πασάς τον δέχεται, του παρουσιάζει τη κόρη του Μαρία για να τον ευχαριστήσει και μετά άρχισε να τον ανακρίνει. Κάτω από τέτοιες συνθήκες τον αναγκάζει, σαν εκπρόσωπο και αρχηγό της επαρχίας του, να στείλει επιστολή που έλεγε τα εξής:
«Προς τους καπεταναίους των Σφακίων.
Με το γενικό αρχηγό σας τον οποίο θεωρώ φίλο και όχι αιχμάλωτο έδωσα τις ακόλουθες συμφωνίες που πρέπει να παραδεχτείτε όλοι, αλλιώς θα σας καταστρέψομε εντελώς.
Πρώτον: Ο αρχηγός Δασκαλογιάννης δεν θα επιστρέψει στα Σφακιά αλλά θα παραμείνει μαζί μας, για τρία χρόνια, με την περιποίηση φυσικά που απαιτεί η θέση του.
Δεύτερον: Πρέπει να δηλώσουν οι Σφακιανοί εγγράφως ότι αναγνωρίζουν την τούρκικη κυβέρνηση της Κρήτης.
Τρίτον: Οι Σφακιανοί θα εξακολουθούν να έχουν τα όπλα τους, θα διοικούνται σύμφωνα με τα έθιμά τους, και θα πληρώνουν κάθε χρόνο 5000 γρόσια».
Την επιστολή με τη συμφωνία του Δασκαλογιάννη και του πασά μεταφέρουν δυο χριστιανοί στου Ασκύφου όπου ήταν συγκεντρωμένα τα υπολείμματα των Σφακιανών. Αφού δεν υπήρχαν περιθώρια επιλογής, γίνεται αποδεκτή από όλους και γράφουν στο πασά:
«Δεχόμαστε τη συμφωνία του αρχηγού μας με τον εξοχότατο βεζίρη της Κρήτης, αναγνωρίζουμε την Τούρκικη κυβέρνηση, υποσχόμεθα να πληρώνουμε 5000 γρόσια και εμπιστευόμαστε τη ζωή του αρχηγού μας στην τιμιότητα του εξοχότατου βεζίρη».
Την απάντηση αυτή την έστειλαν την ίδια μέρα στον πασά με 500 πρόβατα δώρο, εβδομήντα πέντε οπλαρχηγοί, ο πρωτόπαπας κι άλλοι έξι παπάδες. Βασιζόμενοι στις «συμφωνίες» του Χασάν πασά, νόμισαν πως μπορούσαν ακίνδυνα να παρουσιαστούν σ’ αυτόν αφού είχαν δηλώσει την υποταγή τους.
Τούτο ακριβώς περίμενε και εκείνος. Αφού διέταξε και τους συνέλαβαν αμέσως, τους παίρνει μαζί του στο Ηράκλειο για να κοσμήσουν το θρίαμβο του. Μετά τους φέρνει στις φυλακές του Κούλε όπου μερικούς κρέμασε αμέσως και μερικοί πέθαναν από τα βασανιστήρια. Όσοι έζησαν δεν κατόρθωσαν να δραπετεύσουν παρά μετά από χρόνια.
Το Δασκαλογιάννη και την κόρη του τους κράτησε στο σεράι του ο πασάς γιατί ήθελε να τους χρησιμοποιήσει σαν δόλωμα μήπως και καταφέρει να συλλάβει και τους άλλους τρεις αδελφούς του που είχαν προλάβει να καταφύγουν στα Κύθηρα. Όμως λίγο καιρό μετά αφού είδε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να καταφέρει τούτη τη σύλληψη, αποφάσισε να προχωρήσει στην εκτέλεση του αρχικού σχεδίου του. Δηλαδή, να παραδώσει το Δασκαλογιάννη στο μαινόμενο πλήθος για να τον εκτελέσουν.
Έτσι, την Παρασκευή 17 Ιουνίου 1771, ο πασάς φώναξε ένα βάρβαρο γενίτσαρο, ειδικό στους βασανισμούς, και του παράδωσε τον Δάσκαλο. Οι Τούρκοι του Μεγάλου Κάστρου που με ιδιαίτερη ευχαρίστηση παρακολουθούσαν πάντα τις εκτελέσεις των Χριστιανών, είχαν συγκεντρωθεί στον τόπο του μαρτυρίου του.
- Θέλω το θάνατο σκληρό και στη μεγάλη πλατεία, ζήτησε ο πασάς απ’ το δήμιο.
Ο «ειδικός» κάλεσε σε σύσκεψη την παρέα του και βρήκαν τον τρόπο που θα σκότωναν τον Δάσκαλο. Τον έσυραν στους δρόμους. Μαζεύτηκαν τα μπουλούκια απ’ όλες τις γειτονιές. Άκουσαν οι Χριστιανοί τη βοή να σηκώνεται από τις τέσσερις άκρες της πολιτείας και μαντάλωσαν τα σπίτια τους. Οι φονιάδες ξεκίνησαν για την πλατεία της ανατολικής πύλης του Μεγάλου Κάστρου που οι Τούρκοι ονόμαζαν Ακ Μεϊτάν (σημερινή πλατεία Ελευθερίας). Μπροστά έσερναν τον μελλοθάνατο και πίσω ακολουθούσαν άγριοι και πολεμικοί, οι ηρωικοί γενίτσαροι, έτοιμοι να δείξουν την ανδρεία τους πάνω στον δεμένο Δασκαλογιάννη. Ήρθαν μαραγκοί, έμπηξαν τέσσερις πασσάλους στο χώμα, κάρφωσαν σανίδες κι έκαναν ένα κάθισμα ψηλό.
- Γιάε που θα σε κάτσω, Δάσκαλε. Στο θρόνο, σαν το μητροπολίτη, έλεγε ο δήμιος.
Ο Δάσκαλος άκουε και δε μιλούσε. Είχε το κεφάλι ίσιο όσο γινόταν. Κείνη την ώρα, στην πλατεία του Μεγάλου Κάστρου, ένιωθε πως κρινόταν η Κρήτη στο πρόσωπό του κι έκανε κουράγιο κι έσφιγγε τα δόντια του να μην την προσβάλει. Με τον φριχτό θάνατο που του ετοίμαζαν οι Τούρκοι, λογάριαζαν πως θα γελοιοποιούσαν τον πρώτο επαναστάτη της Κρήτης. Αυτό το καταλάβαινε ο Δάσκαλος. Και μάζευε τη δύναμή του να δώσει την ύστερη μάχη.
Όταν τέλειωσε ο «θρόνος» τον σήκωσαν και τον κάθισαν επάνω. Του ’δεσαν χέρια και πόδια. Του ’δεσαν και το κορμί γερά να μη μπορεί να κινηθεί! Και σάλπισαν.
Τότε ήρθε ένας γενίτσαρος με ξυράφι στο χέρι. Ανέβηκε στον «θρόνο», άρπαξε τον μάρτυρα απ’ τα μαλλιά και άρχισε να τον γδέρνει σιγά-σιγά, μαστορικά, σαν να τον ξύριζε. Έκοβε λουρίδες από το κεφάλι μέχρι το στήθος κι ύστερα άλλες προς την ωμοπλάτη. Φρίκιασε ο όχλος να δει τέτοιο θέαμα. Πήδηξαν τα αίματα και γέμισαν τα χέρια των δημίων. Ο «ειδικός» έπαιρνε τις λουρίδες και τις πετούσε πάνω στο πλήθος:
- Τζάμπα πετσί για τα στιβάνια σας, φώναζε!

Μπροστά του έβαλαν ένα καθρέφτη για να μεγαλώσουν την οδύνη του. Έπειτα έφεραν δεμένο τον αδερφό του, Χατζή Σγουρομάλλη και όταν είδε ο ένας τον άλλο, έβγαλαν δυνατή φωνή. Απ’ τη στιγμή αυτή ο Σγουρομάλλης τρελάθηκε.
Την ίδια στιγμή άλλοι Τούρκοι βίαζαν μέσα στο σεράι την κόρη του Δασκαλογιάννη, με σκοπό να την «εκτουρκεύσουν».
Εκείνο, όμως, που περίμεναν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, δεν έγινε. Μάταια λογάριαζαν πως ο Δάσκαλος θα ούρλιαζε, θα ‘κλαιγε, θα γύρευε έλεος. Εκείνος πάλευε σαν άντρας περήφανος με τους φοβερούς πόνους. Κάθε φορά που το ξυράφι έκοβε το κορμί του, ακουγόταν ένα πνιχτό μουγκρητό. Τίποτε άλλο.
Ο όχλος εκνευρίστηκε από την αντοχή του. Ένιωθαν πως τούτος ο γκιαούρης περιφρονούσε τον θάνατο και τους δημίους του, κέρδιζε μια κρατερή μάχη μέσα στην καρδιά του Μεγάλου Κάστρου και αποθηριώθηκαν. Έβρισαν το Χριστό και τους Κρητικούς και απείλησαν γενική σφαγή για μια στιγμή.
Ένας Τούρκος, ο Χασάν Μαράζης, διηγήθηκε σε βαθιά γεράματα, την εντύπωση που του ’κανε ο ηρωικός θάνατος του Δασκάλου. Ήταν τότε νέος και φανατικός. Έβλεπε τον καπετάνιο να παλεύει συγκρατημένος με τα βασανιστήρια και τρόμαξε: «Αυτός δεν ήταν άνθρωπος, μα την πίστη μου».
Οι δήμιοι, όμως, συνέχισαν και μετά τον θάνατό του να κόβουν το δέρμα του νεκρού και να το πετούν στον όχλο. Για να πιστέψουν πως πέθανε τον άφησαν πάνω στα ξύλα, δυο μέρες, να τον σαπίσει ο καλοκαιρινός ήλιος. Ύστερα έβαλαν δυο ραγιάδες και τον έθαψαν σ’ ένα λάκκο, μια δεκαριά βήματα νοτιοανατολικά από τη γωνία της Ακ-Τάμπιας. Εκεί σκέπασε το λείψανό του το χώμα του Κάστρου κι η λησμονιά.
Η είδηση του μαρτυρικού θανάτου του Δασκαλογιάννη συγκλόνισε τα Σφακιά. Οι καπετάνιοι, που έμειναν με το τουφέκι στα χέρια πάνω στα ερείπια, ορκίστηκαν εκδίκηση. Συνέχισαν τις επιδρομές κατά των αγάδων και τρία χρόνια αργότερα εξόντωσαν και τον πανίσχυρο γενίτσαρο Αληδάκη και τις εκατοντάδες των ανθρώπων του πυρπολώντας τον πύργο του και καταστρέφοντας τα υποστατικά του
ΠΗΓΗ http://hiropoiito.blogspot.com/