Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Κύθηρα Αντικύθηρα Μένουμε εδώ - Δημήτρης Κοντολέων ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ





Πρώτα ο άνθρωπος.Ερωτήματα …με λόγια


Κύθηρα 22/5/2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερωτήματα …με λόγια
Μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει η απάντηση του κ. Χαρχαλάκη στο σποτάκι «μόνο λόγια…» που ο Συνδυασμός «πρώτα ο άνθρωπος » ανάρτησε στο διαδίκτυο σχετικά με αυτά που έλεγε το 2014 και με αυτά που λέει το 2019 για τους μικρές μονάδες βιολογικού καθαρισμού.
Τελικά ο κ. Χαρχαλάκης πότε έλεγε την αλήθεια το 2014 ή το 2019;
Έχουν ή δεν έχουν λύσει το πρόβλημα των λυμάτων μικρότεροι από την Αγία Πελαγία οικισμοί σε άλλα νησιά;
Αν ναι, γιατί δεν μπορούν να λύσουν το ίδιο πρόβλημα και τα Κύθηρα; Επειδή δεν το θέλει ο κ. Χαρχαλάκης;
Μόνο για φιέστες και φανφάρες είναι πρόθυμος ο κ. Χαρχαλάκης;
Τελικά, αν σε κάτι είναι ικανός αυτό είναι η διαστρέβλωση της αλήθειας, η αντιστροφή της πραγματικότητας και η δημιουργία εικονικής πραγματικότητας.
Τα κούφια και τα αντιφατικά λόγια όμως έχουν πια κουράσει κ. Χαρχαλάκη.
Ο λαός των νησιών μας θέλει έργα, έργα υποδομής. Κι αυτά θα τα αποκτήσει με μεθοδική δουλειά όταν η νέα Δημοτική Αρχή με Δήμαρχο τον Δημήτρη Παναγόπουλο θα αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου.
Όλα τα άλλα μόνο ανίερες σκοπιμότητες εξυπηρετούν.
Πρώτα ο άνθρωπος

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ. ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η τουριστική σεζόν άρχισε με τις πρώτες πτήσεις τσάρτερ από την Ολλανδία δυστυχώς η δημοτική για μια άλλη φορά είναι απών 
Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου δεν έχουν καθαρίσει τον δρόμο προς Αερεδρόμιο μια από τις πύλες εισόδου των επισκεπτών (τα τελευταία 5 χρόνια τον καθαρίζουν στο τέλος της τουριστικής σεζόν τέλος Σεπτέμβρη αρχές Οκτώβρη) ούτε τον περιβάλλοντα χώρο του Αεροδρομίου με συνεργασία με την ΥΠΑ Κυθήρων 
Χθες ήλθε στο  νησί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την ένωση των Επτανήσων διέσχισε τον δρόμο αυτό βλέποντας σκουπίδια αυτοκίνητα για απόσυρση χόρτα μάραθα στις άκρες του δρόμου
Είναι αδιανόητο να έρχεται επίσημη επίσκεψη στο νησί μας ο πρώτος Πολίτης της χώρας και να αντικρίζει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση

Giannis Kasimatis



Γενικό Λύκειο Κυθήρων.ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΠΙΔΟΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ


Οι έλεγχοι επίδοσης των μαθητών και μαθητριών του σχολείου, που έχουν και την προφορική βαθμολογία του Β΄ Τετραμήνου είναι έτοιμοι και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τους παραλαμβάνουν από το σχολείο τις εργάσιμες μέρες και ώρες. 
Να θυμίσουμε ότι το σχολείο δεν θα λειτουργήσει Παρασκευή 24/5 και Δευτέρα 27/5 λόγω εκλογών. 
Σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών δεν θα λειτουργήσει και Παρασκευή 31/5 και Δευτέρα 3/6 . 
Επίσης κατά τις ημέρες που διεξαγωγής Πανελληνίων Εξετάσεων η είσοδος στο σχολείο απαγορεύεται για όλους όσους δεν εμπλέκονται στις εξετάσεις αυτές.

Γενικό Λύκειο Κυθήρων

Κύθηρα Αντικύθηρα Μένουμε εδώ ,ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ


Κύθηρα Αντικύθηρα Καινούργια Μέρα.Οι πολίτες θα σας απαντήσουν κύριε Παναγόπουλε


Τα στελέχη του κυρίου Παναγόπουλου «κρέμονται» διαχρονικά από τα χείλη του δημάρχου μας κ. Στράτου Χαρχαλάκη. Επιδιώκουν να ανοίξουν πεδίο αντιπαράθεσης πάνω στο λόγο και το έργο του δημάρχου. Είναι λογικό, αφού ο επικεφαλής τους διακρίνεται για την αφωνία και την πολιτική ανυπαρξία του στο δημόσιο διάλογο, έβγαλε πρόγραμμα copy – paste από το έργο μας και αγρεύει την ψήφο του λαού μας, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια.
Τους ενημερώνουμε λοιπόν ότι οι δημότες μας έζησαν την παρουσία, και τη αεικίνητη προσφορά των στελεχών μας αυτά τα χρόνια. Είδαν τους αντιδημάρχους να αλωνίζουν το νησί καθημερινά από άκρου εις άκρον (τον Ζορμπά, το Μαθιό, τον Κατσανεβάκη και το Ζαντιώτη). Είδαν τοπικούς συλλόγους να ενισχύονται έμπρακτα από την διοίκησή μας ακόμα και οικονομικά. Είδαν και αναγνώρισαν ότι με ελάχιστο προσωπικό και στενές δημοσιονομικές συνθήκες δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό για να υποστηριχθεί η καθημερινότητα του πολίτη και το πετύχαμε, διατηρώντας υψηλό επίπεδο στην καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό και αντιμετωπίζοντας τα πολλά προβλήματα του δικτύου ύδρευσης. Είδαν τους άξιους τοπικούς προέδρους που συνεργάστηκαν χωρίς σκοπιμότητες με την διοίκηση να επιτελούν έργο σε κάθε γωνιά των οικισμών μας.
Η απέλπιδα προσπάθεια του συνδυασμού του κυρίου Παναγόπουλου, να συσπειρώσει κόσμο στις τάξεις του, πέφτει στο κενό. Το αντιλαμβανόμαστε κάθε στιγμή που μιλάμε μαζί με τους πολίτες στις κατάμεστες αίθουσες που τους συναντούμε.
Την Κυριακή, στις 26 του Μάη, οι δημότες μας θα απαντήσουν με περηφάνια και αξιοπρέπεια. Ελεύθερα και συνειδητά θα επανεκλέξουν τον Στράτο Χαρχαλάκη και τα ικανά στελέχη του για να προχωρήσουμε μπροστά. Το μέλλον τους ανήκει και κανένας δεν τους σταματά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠτΔ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κατά τη χτεσινή επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στα Κύθηρα, ο κ. Πρόεδρος επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κυθήρων, όπου ξεναγήθηκε από τον αρχαιολόγο και πρώην Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Κουκούλη.
Ο Πρόεδρος έμεινε ενθουσιασμένος από την περιήγησή του στο Μουσείο μας και αποχωρώντας για να συνεχίσει την επίσκεψή του στο νησί μας ευχαρίστησε τον κ. Κουκούλη για την ξενάγησή του, καθώς και τον κ. Ν. Κομηνό υπεύθυνο του Μουσείου για την άψογη λειτουργία του χώρου.

Για τους Βιολογικούς Καθαρισμούς και το... πρόγραμμα του κυρίου Παναγόπουλου.



Διαβάζουμε το πρόγραμμα του συνδυασμού του κ. Παναγόπουλου για τον βιολογικό καθαρισμό και τις σχετικές ανακοινώσεις του κ. Ιωάννη Καλλίγερου και για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης με μοναδικό σκοπό το πρόσκαιρο εκλογικό κέρδος.
Προφανώς όλοι συμφωνούμε στην υλοποίηση μεγάλων έργων όπως ο Βιολογικός Καθαρισμός για όλους τους οικισμούς των Κυθήρων ή η αναβάθμιση του αεροδρομίου. Αλλά μόνο εμείς, δυστυχώς, έχουμε το πολιτικό θάρρος και σθένος να αναφέρουμε το σύνολο των παραμέτρων που επηρέαζουν τον χρόνο ολοκλήρωσής τους, όπως οι διαδικασίες μελέτης των έργων, η αδειοδότησή τους, η ανεύρεση τρόπων χρηματοδότησής τους ακόμα και η διαδικασία δημοπράτησης και συμβασιοποίησης. Και όλα αυτά πριν κάν ξεκίνησει η υλοποίηση!
Στην πρόσφατη επίσκεψη μας στο Μυλοπόταμο και την συζήτησή μας με τους κατοίκους, τους ενημερώσαμε αναλυτικά σχετικά με το τι ισχύει για την υλοποίηση έργου βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, αναφέραμε ότι:
Οι υποδομές τέτοιου είδους (Επεξεργασίας Λυμάτων, Διαχείρισης Απορριμμάτων κτλ) σχεδιάζονται και υλοποιούνται με στόχο την κάλυψη των αναγκών αυτών για τα επόμενα 30 χρόνια κατ’ ελάχιστον. Ο πληθυσμός της Τ.Κ. Μυλοποτάμου -καθώς είναι αυτονόητο ότι η μονάδα θα πρέπει να εξυπηρετεί τουλάχιστον όλους τους οικισμούς της Τοπικής Κοινότητας-, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ανέρχεται σε 102 άτομα και φαίνεται αναλυτικά στον ακόλουθο πίνακα (φυσικά ο πραγματικά μόνιμος πληθυσμός του χειμώνα είναι σχεδόν ο μισός!).
ΤΚ Μυλοποτάμου102
Αραίοι15
Κάτω Χώρα25
Μυλοπόταμος49
Πίσω Πηγάδιον13
Συγκεκριμένα στοιχεία για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες (ιδιοκτήτες κατοικιών στην περιοχή που τις χρησιμοποιούν τους θερινούς μήνες) και τους τουρίστες που διαμένουν στην περιοχή δεν διαθέτουμε. Μπορούμε, όμως, χωρίς να είμαστε εκτός πραγματικότητας να θεωρήσουμε ότι στα διαστήματα υψηλής ζήτησης (Ιούλιο – Αύγουστο) το σύνολο επισκεπτών και τουριστών θα είναι τουλάχιστον 200 άτομα ημερησίως. Συνεπώς, ο μέγιστος εξυπηρετούμενος πληθυσμός σήμερα είναι τουλάχιστον 300 άτομα. Ο πληθυσμός αυτός σε ορίζοντα 30 ετών φτάνει στα 462, με μια ετήσια αύξηση 1,5%. Με βάση τα παραπάνω ενδεικτικά στοιχεία, πρέπει να σχεδιαστεί Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων τριτόβαθμιου επιπέδου ικανή τεχνικά να εξυπηρετεί τουλάχιστον 460 άτομα. Αναφέραμε και ως ενδεικτικό κόστος για την προμήθεια Μονάδας Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμάτων τριτοβάθμιου επιπέδου το ποσό των 200.000€ (πλέον ΦΠΑ 24%).
Η επίσκεψη μας στον Μυλοπόταμο έγινε την Τρίτη 14 Μαϊου και, συνεπώς, πριν την πρόσφατη ανακοίνωση του κ. Ιωάννη Καλλίγερου στην οποία παρουσιάζει στοιχεία για την διαστασιολόγηση του Βιολογικού στο Μυλοπόταμο. Και μιας και η συγκεκριμένη εξαγγελία είναι η προμετωπίδα του προγράμματος του κ. Παναγόπουλου (είναι η μόνη συγκεκριμένη πρόταση μέσα στο πρόγραμμά του, καθώς όπως αναδείξαμε σε άλλες ανακοινώσεις μας αυτό συνιστά μνημείο γενικότητας, ευχολογίων και αοριστολογίας) και ο κ. Καλλίγερος είναι μηχανικός, δεχόμαστε ότι την έχουν σκεφτεί προσεκτικά. Τι αναφέρει ο κ. Καλλίγερος συνοπτικά; Την ανάγκη προμήθειας μιας μονάδας επεξεργασίας για να διαχειρίζεται τα λύματα περίπου 300-400 ατόμων με κόστος 250.000 – 280.000 ευρώ συν ΦΠΑ.
Καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμά με εμάς, λοιπόν, ο κ. Καλλίγερος. Μόνο που ενώ ο κ. Καλλίγερος με την αναφορά αυτή κλείνει την ανάλυσή του για την διαδικασία υλοποίησης του έργου -αφήνοντας, έτσι, να εννοηθεί ότι το όλο θέμα είναι η πραγματοποίηση μιας προμήθειας 300.000 ευρώ-, εμείς παρουσιάσαμε το σύνολο της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθηθεί:
Η προβλεπόμενη, από την σχετική νομοθεσία, διαδικασία για την υλοποίηση μιας τέτοιας εγκατάστασης περιλαμβάνει:
  • Μελέτη χωροθέτησης ΕΕΛ και διάθεσης επεξεργασμένων υγρών στο έδαφος (αποδέκτης).
Για την εγκατάσταση της μονάδας και την διάθεση στο έδαφος των επεξεργασμένων υγρών απαιτείται μια έκταση τουλάχιστον 4 στρεμμάτων. Η έκταση αυτή θα πρέπει να είναι μακριά από πηγές, ποτάμια κτλ.Η Μελέτη υποβάλλεται μαζί με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εγκρίνεται από την αρμόδια Δ/νση Υδάτων.
  • Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων κατηγορίας Α2 για ισοδύναμο πληθυσμό >300 ατόμων. Απαιτούνται Εγκρίσεις από -τουλάχιστον- τους ακόλουθους φορείς: Δ/νση Δασών, Εφορεία Αρχαιοτήτων, Δ/νση Υδάτων κτλ. Το σύνολο των φορέων ορίζεται από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατά την υποβολή της Μελέτης. Ακόμα κι αν η σχεδίαση γινόταν για πληθυσμό <300 ατόμων και το έργο κατατασσόταν στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, οι εγκρίνοντες φορείς δεν αλλάζουν.
  • Μελέτη δικτύου αποχέτευσης των οικισμών.
Η μελέτη αφορά στον σχεδιασμό του Δικτύου εντός των οικισμών, μεταξύ των οικισμών και την σύνδεσή τους με την Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων. Η μελέτη πρέπει να περιλαμβάνει Τοπογραφική Αποτύπωση του συνόλου των οικισμών (ουσιαστικά του οδικού δικτύου, από το οποίο θα διέλθει ο αγωγός λυμάτων) και Υδραυλική Μελέτη.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, θα πρέπει να συνταχθούν Τεύχη Δημοπράτησης για το σύνολο του έργου (Προμήθεια και Εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων και υλοποίηση Δικτύου αποχέτευσης). Το συνολικό έργο εκτιμάται ότι θα έχει κόστος δημοπράτησης μεγαλύτερο των 500.000€ (περίπου 200.000 για την Μονάδα και 300.000 για δίκτυο αποχέτευσης περίπου 5χλμ).
Ο συνδυασμός του κ. Παναγόπούλου αλλά και ο κ. Καλλίγερος, αν και μηχανικός, δεν κάνει καμίααπολύτως αναφορά στην ανάγκη εκπόνησης των παραπάνω μελετών, στις διαδικασίες αδειοδότησης των έργων και, κυρίως, στους χρόνους που όλα αυτά απαιτούν. Αντιθέτως υπόσχονται υλοποίηση του έργου εντός έξι μηνών, χρόνος που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα ακόμα και αν ήταν μια απλή προμήθεια!
Όσον αφορά στο κόστος λειτουργίας, αν και μια ενδεικτική προσφορά που λάβαμε από την εταιρεία που σήμερα διαχειρίζεται τον ΒΙΟΚΑ Καψαλίου ανέρχεται στο πόσο των 10.000€ ετησίως χωρίς τα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας, χημικών, προμηθειών, αναλωσίμων και βλαβών, θα δεχτούμε τον υπολογισμό του κ. Καλλίγερου ότι το ετήσιο κόστος θα είναι μόνο 500 ευρώ μιας και αναφέρει ότι η ετήσια επιβάρυνση θα είναι 7-10 ευρώ για τους 50 κατοίκους του Μυλοποτάμου. Τον καλούμε, μάλιστα, να μας δώσει την σχετική προσφορά ώστε να την χρησιμοποιήσουμε τόοο για το συγκεκριμένο έργο όταν υλοποιηθεί όσο και για τον εν λειτουργία ΒΙΟΚΑ στο Καψάλι που σήμερα κοστίζει ετησίως στο Δήμο περίπου 80.000€.
Κλείνοντας, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την πρόσφατη αναφορά του κ. Παναγόπουλου στο Καψάλι, όπου κατηγόρησε την παράταξή μας πως θα μετατρέψει την περιοχή σε «απέραντο βόθρο» επειδή προγραμματίζει να αξιοποίησει και να αναβαθμίσει τεχνολογικά τον υπάρχοντα ΒΙΟΚΑ σχεδόν για το μισό νησί. Ο λαϊκισμός και τα εύκολα λόγια πλέον δεν πείθουν. Ο ΒΙΟΚΑ του Καψαλίου είναι σχεδιασμένος να εξυπηρετεί 8.000 κατοίκους και σήμερα λειτουργεί για 250 άτομα το χειμώνα και περίπου 1.500 το καλοκαίρι. Αν η σύνδεση περισσοτέρων οικισμών στον ΒΙΟΚΑ μετέτρεπε το Καψάλι σε βόθρο, αυτό θα γινόταν και σήμερα. Αλλά όλοι ξέρουν ότι αυτό δεν ισχύει γιατί ο ΒΙΟΚΑ λειτουργεί και συντηρείται κανονικά και το επεξεργασμένο υπόλειμμα που καταλήγει στον νόμιμα αδειοδοτημένο αποδέκτη που είναι η θάλασσα, είναι καθαρό. Η σύνδεση περισσοτέρων οικισμών, πάντα μετά από την πραγματοποίηση των απαραίτητων μελετών και των αντίστοιχων αδειοδότήσεων, θα επιτρέψει και την τεχνολογική αναβάθμιση του ΒΙΟΚΑ.
Η αναφορά της λύσης σε κάθε πρόβλημα είναι εύκολη τις περισσότερες φορές. Το δύσκολο είναι να γνωρίζεις και να παρουσιάζεις το σύνολο των απαιτούμενων διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν και των προβλημάτων που πρέπει να υπερκεραστούν ώστε να επιτευχθεί η λύση. Το δύσκολο είναι να λές όλη την αλήθεια, χωρίς να φοβάσαι να γίνεις δυσάρεστος. Γιατί μόνο τότε μπορείς να είσαι πραγματικά χρήσιμος. Και εμείς θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί. Και είμαστε!
Κύθηρα Αντικύθηρα Καινούργια Μέρα

ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ ΠΡΕΚΑΣ ΔΙΑΧΗΡΙΣΤΗΣ ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ ΝΕΑ (.facebook.com)


Απαντώ στο συνδυασμό “Πρώτα ο Άνθρωπος” σχετικά με το ερώτημα που μου απεύθυνε για τη συμμετοχή μου στο debate που θα διενεργήσουν οι κ.κ Μπαχτής, Καλλίγερος και Κορωναίος. Θέλω να ενημερώσω τους πάντες ότι το group «Κυθηραϊκά Νέα» στο Facebook συντηρείται από μένα, μετά την απώλεια του συμπατριώτη μας Αντώνη Λαμπρινίδη, για να διακινούνται ειδήσεις που αφορούν τα μέλη του. Στο group μπορεί να εγγραφεί ελεύθερα όποιος θέλει και να προσθέτει τις αναρτήσεις του. Μέχρι σήμερα δεν έχω κάποιο νόμιμο ενημερωτικό μέσο. Ως εκ τούτου δεν ήταν στις προθέσεις μου να συμμετέχω και το γνωρίζει προσωπικά ο κ. Μπαχτής. Νομικό πλαίσιο και ελεύθερη αγορά υπάρχουν, οπότε ο κ. Μπαχτής ας κάνει όσα debate θέλει, δικαίωμά του είναι και δε με αφορά αρκεί να σέβεται τα δέοντα. Εύχομαι καλή εκλογική διαδικασία. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Ιππόλυτος Πρέκας

Στέλιος Μαρσέλος εκδότης της «Κυθέρεια» Περί debate και… πράσινα άλογα!


Δυστυχώς ή ευτυχώς στη μικρή μας κοινωνία ουδέν κρυφό. 
Όπως και το 2014 όπου οι συγκεκριμένοι “συνάδελφοι” έστησαν το ίδιο σκηνικό δίχως να ενημερώσουν κανένα άλλο τοπικό ΜΜΕ, (Κυθηραϊσμό, Adelin, Κυθέρεια, δηλ. τους κ.κ. Ηλία Μασσέλο, Παν. Πολίτη και Στ. Μαρσέλο, προέβησαν και φέτος σε προεκλογική περίοδο στην ίδια κίνηση εντυπωσιασμού και σκοπιμότητας. 

Debate κυρίες και κύριοι, χαρακτηρίζεται η δημοκρατική διαδικασία εκπροσώπησης όλων των τοπικών και αναγνωρισμένων ΜΜΕ (δηλ. όσων τηρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και δεν είναι τζαμπατζήδες και αερολόγοι) καθώς και το σύνολο των υποψήφιων δημάρχων. 
Η απαξίωση όμως και ο... ψηλομυτισμός, φαίνεται πως δεν επιτρέπει σε ορισμένους να έχουν εικόνα σε ακτίνα 360°. Αν όχι, τότε η άλλη ερμηνεία είναι ότι αρέσκονται στο να εθελοτυφλούν.

Δικαίωμα βέβαια του καθενός είναι να προβάλλεται όπου επιθυμεί και να… προβάλει ότι θέλει! 
Τα υπονοούμενα όμως και ο απαξιωτισμός που “ρυπαίνουν” την αξιοπρέπεια μας, εμείς τουλάχιστον, δεν θα τα ανεχθούμε απ’ όπου κι αν προέρχονται. Δεν θα κατέβουμε στο επίπεδο τους έστω κι αν επανειλημμένα προκληθήκαμε.

Μόνο μια ερώτηση έχουμε: Αξιότιμοι κύριοι, εσείς που επιθυμείτε να “δημοσιογραφείτε” μήπως σας διαφεύγει η συναδελφική δεοντολογία, που ασφαλώς θα γνωρίζετε, και που συχνά επικαλείστε; 
Δυστυχώς, αλλά δικαιώνονται οι πολλοί: σ’ αυτή τη χώρα ο καθένας βάζει μια άσπρη ρόμπα και κάνει εγχειρήσεις! 

Στον ίδιο βαθμό, υπόλογοι είναι και οι δύο υποψήφιοι, που δέχτηκαν να δώσουν, και καλά "μάχη", παρότι υπήρξαν διαδικασίες αποκλεισμού. Μήπως τελικά η υπόθεση είναι κι εδώ σικέ; Θα αποδειχτεί μετά τις εκλογές...

Τέλος, από την πλευρά μου σας συνιστώ, ότι την επόμενη φορά που θα προβείτε σε μια τέτοιου είδους διαδικασία, καλό και σώφρον θα ήταν να ονομάσετε τη διαδικασία με κάποιο άλλο όνομα, ώστε να διαφυλαχθεί και το κύρος της δημοσιογραφίας που μάλλον πιστεύετε ότι εκπροσωπείτε.
Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να λογοδοτήσετε τουλάχιστον στους “φίλους” σας αναγνώστες και ακροατές σας.

Σημ.: Ξεκάθαρα λοιπόν, η «Κυθέρεια» ούτε το 2014 ενημερώθηκε από κανέναν περί του φιάσκου που ονομάστηκε “debate” ούτε βέβαια και σήμερα. 
Και επειδή η φαντασία ορισμένων καλπάζει, ερωτώ τα τοπικά "συναδελφικά" ΜΜΕ: Δίνουμε τους υπολογιστές μας και τα κινητά μας τηλέφωνα για "βιοψία" σε χάκερ;

Με εκτίμηση
Ο εκδότης της «Κυθέρεια»
Στέλιος Μαρσέλος

Επίσκεψη του Πρ. Παυλόπουλου σε Κύθηρα και Αντικύθηρα


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ήταν το κεντρικό πρόσωπο των εορτασμών που γίνονται στα Κύθηρα για τη συμπλήρωση 155 χρόνων από την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
Ο κ. Παυλόπουλος μετέβη στο «Νησί» -όπως μονολεκτικά αποκάλεσε τα Κύθηρα ο Όμηρος στην Ιλιάδα- το πρωί της Τρίτης (21/5), ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης. Εκεί, παρέστησαν στις εκδηλώσεις που ξεκίνησαν από τον Μητροπολιτικό Ναό Εσταυρωμένου, στη Χώρα Κυθήρων (Μπελβεντέρε). Στη συνέχεια μετέβησαν στην πλατεία Στάη, στο Ηρώο όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Στη σχετική ομιλία του ο Πρ. Παυλόπουλος εξήρε, μεταξύ άλλων, τον έντονο συμβολισμό που διακρίνει την επιλογή των Κυθήρων για τον εορτασμό της επετείου της ενσωμάτωσης: «Στα Κύθηρα συναντώνται τα στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και αποδεικνύουν ότι αυτός ο πολιτισμός είναι εκείνος που υπήρξε κοιτίδα και λίκνο του δυτικού και του ευρωπαϊκού».
Παράλληλα αναφέρθηκε στην εθνική συνείδηση των ανθρώπων των Κυθήρων «που διαμορφώθηκε μέσα από τους αγώνες αλλά και από αυτό το κράμα μεταξύ της ιστορίας και της συνείδησης του έθνους των Ελλήνων και της χριστιανικής παράδοσης και της χριστιανικής διδασκαλίας». Επίσης μίλησε για τον πίνακα του Βατώ, «Η αναχώρηση για τα Κύθηρα» και την κινηματογραφική ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, «Ταξίδι στα Κύθηρα» εξηγώντας ότι  «τα Κύθηρα συμβολίζουν την ουτοπία, καθώς, όταν φθάνει κάποιος στο Νησί, βρίσκει κάτι άλλο από αυτό που περίμενε. Υποστήριξα ότι, όταν φθάνεις στα Κύθηρα, βρίσκεις όχι μόνο αυτό που ονειρεύτηκες, αλλά και κάτι παραπάνω». Ο κ. Παυλόπουλος έστειλε κι ένα σημαντικό μήνυμα: «Κάποιοι στην Τουρκία βαυκαλίζονται ότι τάχα εκείνοι διαθέτουν το δίκαιο του ισχυρού. Τους διαμηνύουμε λοιπόν ότι το λεγόμενο δίκαιο του ισχυρού, πέρα από ανιστόρητο, συνιστά μία επικίνδυνη αυταπάτη όχι για μας αλλά για εκείνους οι οποίοι δεν γνωρίζουν σε τι αχαρτογράφητα νερά πορεύονται και πόσο αποφασισμένοι είναι η διεθνής κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς για να υπερασπιστούμε τη διεθνή νομιμότητα. Απέναντι σε αυτή την ανιστόρητη ιδέα περί δήθεν δίκαιου του ισχυρού, εμείς υπερασπιζόμαστε την ισχύ του δικαίου, την ισχύ της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας και αυτή είναι η δύναμή μας, αυτή είναι η δύναμη της δημοκρατίας. Αυτή είναι η δύναμη της ελευθερίας την οποίαν μας εμπνέει και αυτός ο τόπος».  Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Στα μοναχικά αλλά εμβληματικά Κύθηρα το θαύμα λειτουργεί ακόμα και λειτουργεί για να μας εμπνέει. Μας δείχνει -εκτός από την ιστορία μας- και τον προορισμό μας». 
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ευστράτιος Χαρχαλάκης στον πανηγυρικό της ημέρας επεσήμανε: «Η σημερινή ημέρα πρέπει να αποτελεί ημέρα τιμής και μνήμης των εθνικών αγώνων και των μεγάλων μαχών που δόθηκαν όχι μόνο για την ένωση των Επτανήσων με τον εθνικό κορμό, αλλά κυρίως για την επικράτηση των ιδεών και των ιδεωδών του πλουραλισμού της Δημοκρατίας και της ανοχής στο διαφορετικό. Προσέφερε στο έθνος μία διαφορετική κουλτούρα, την επτανησιακή, που καλλιεργήθηκε στα νησιά του Ιονίου επί σειρά ετών και αποτελεί μέρος της ιδιαιτερότητας αυτής. Οφείλουμε και σήμερα να γνωρίζουμε και να κρατάμε ζωντανή αυτήν τη μνήμνη, απέναντι στην προσπάθεια ισοπέδωσης αξιών και ηθών, απέναντι στη μηχανή της παγκοσμιοποίησης που δίνει αξία στους αριθμούς παραμερίζοντας τον άνθρωπο». 
Και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τόνισε: «Η παρουσία σας στα Κύθηρα και περισσότερο στα ακριτικά Αντικύθηρα, για δεύτερη μάλιστα φορά μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια, αποτελεί μεγάλη τιμή για τον τόπο μας. Σας ευχόμαστε να σας διακατέχει πάντα το φρόνημα των ριζοσπαστών της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, το φρόνημα της φιλοπατρίας και κυρίως της υπηρέτησης της αλήθειας. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε τα λόγια του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, που μας προτρέπει να θεωρούμε εθνικόν ό,τι είναι αληθές». Ακολούθησε παρέλαση και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφτηκε το Μουσείο Κυθήρων, όπου ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και διευθύντρια του Μουσείου, Στέλλα Χρυσουλάκη.
Από εκεί, ο Πρόεδρος και η συνοδεία του μετέβησαν στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας για μια σύντομη ξενάγηση στη μόνιμη έκθεση βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων.
Περίπου μία ώρα αργότερα, το ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσγειωνόταν στα Αντικύθηρα. Η επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Αντικυθήρων ήταν συγκινητική, καθώς τον Πρόεδρο υποδέχτηκαν η μοναδική δασκάλα και οι τρεις μαθητές του νησιού, που παρουσίασαν ένα θεατρικό προς τιμήν του. Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για το υπό κατασκευή Πάρκο Γεωεπιστημών–Παγγαία, για το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής από τον διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Εμμανουήλ Πλειώνη. Μετά από μία σύντομη στάση στο ναό Αγίου Μύρωνος, ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Βασιλειάδης μετέβησαν στον οικισμό Ποταμό στα Αντικύθηρα για να παραστούν στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο δήμαρχος Κυθήρων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΧΑΤΖΗΠΕΡΟΣ.155η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
155η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Με εξαιρετική λαμπρότητα τελέστηκε χτες η Επέτειος των 155 ετών από την ενσωμάτωση των Επτανήσων με την Μητέρα-Πατρίδα στα Κύθηρα, παρουσία της αυτού εξοχότητος του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Υφυπουργού Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Γεώργιου Βασιλειάδη. Την Περιφέρεια και την Περιφερειάρχη Αττικής εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος.
Την 21η Μαΐου τα Επτάνησα γιορτάζουν το έπαθλο για τους αγώνες και τις θυσίες ενός μέρους του Ελληνικού Έθνους που δε δέχτηκε παθητικά την κατάπνιξη των πόθων του. Από αυτούς τους αγώνες ξεπήδησε ο Ριζοσπαστισμός ο οποίος οδήγησε στην Ένωση των νησιών μας με την Ελλάδα.
Ας μνημονεύσουμε τα λόγια του Ριζοσπάστη βουλευτή Ιωάννη Δετοράτου-Τυπάλδου: «Επειδή η Ανεξαρτησία, η Κυριαρχία και η Εθνικότης εκάστου λαού είναι δικαιώματα φυσικά και απαράγραπτα διακηρύττει ότι η ομόθυμος, στερεά και αμετάτρεπτος θέληση του Επτανησιακού λαού, είναι η ανάκτηση της ανεξαρτησίας τους και η ένωση αυτού με το λοιπό Έθνος του, την απελευθερωμένη Ελλάδα.».
Με συνδυασμό από Ελληνικά και Βυζαντινά στοιχεία και επιρροές από τους Ενετούς και Άγγλους, τα Επτάνησα –κατά την ένωσή τους με την Ελλάδα– έφεραν μαζί τους και την λόγια δυτική κουλτούρα τους με την πλούσια μουσική παράδοση και την γνωστή σε όλους μας Επτανησιακή Μουσική Σχολή..






Κύθηρα Αντικύθηρα Καινούργια Μέρα.ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ κα. ΝΕΖΗ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ κα. ΝΕΖΗ
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη είναι μια υποδομή που για να λειτουργήσει χρειάζεται ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Προσωπικό ο Δήμος ΔΕΝ έχει και ούτε μπορεί να προσλάβει άμεσα! Ο εθελοντισμός λοιπόν είναι όχι μόνο ευπρόσδεκτος, αλλά απαραίτητος. Αν η κα. Νέζη κόπτεται τόσο για τη Βιβλιοθήκη, ιδού πεδίον δόξης εθελοντισμού λαμπρόν! Την πληροφορούμε ότι η Βιβλιοθήκη είναι ζωντανή, παρά την προεκλογική σπέκουλα που επιχειρεί να υποβαθμίσει τα πάντα και να μας παρουσιάσει ως απράγμονες σε όλα τα επίπεδα.
Φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, παιδιά, μαθητές, γίνονται εργαστήρια για μαθησιακές δυσκολίες, όμως όσοι τα κάνουν δεν επιδιώκουν τον δημόσιο έπαινο ή την κοινωνική καταξίωση μέσω αυτών και έτσι διατηρούν την ανωνυμία τους.
Από το 2015 μέχρι σήμερα έγιναν εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, μαθήματα από την ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ, πολιτιστικές εκδηλώσεις, διαλέξεις και ημερίδες. Παραθέτουμε ενδεικτικές φωτογραφίες από μερικές μόνο εκδηλώσεις της περιόδου 2015 – 2018.
Εκτός από τις εκδηλώσεις, κάναμε και άλλα στη Βιβλιοθήκη ως Δημοτική Αρχή:
 Κτιριακή συντήρηση, αντικατάσταση κουφωμάτων, πλήρης εσωτερική και εξωτερική πυρασφάλεια, διαμόρφωση υπαίθριου σκακιού στην αυλή καθώς και δομών για τα εκπαιδευτικά προγράμματα των παιδιών.
 Ολοκληρώσαμε το έργο της απογραφής όλων των βιβλίων που περιήλθαν στην Δημοτική από την παλιά δανειστική βιβλιοθήκη καταρτίζοντας ταυτόχρονα και το σχετικό πρωτόκολλο.
 Προμήθεια και εγκατάσταση νέου Η/Υ και εκτυπωτικού μηχανήματος και προμήθεια αναλώσιμων, επισκευή και συντήρηση υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
 Αξιοποίηση προσωπικού μέσω του ΟΑΕΔ για την λειτουργία της, η Βιβλιοθήκη είναι ανοικτή κάθε μέρα 8-2μμ εκτός Παρασκευής και Κυριακής. Δυστυχώς αυτό μπορεί να γίνει με το υπάρχον προσωπικό και με τις διαδικασίες του ΟΑΕΔ.










ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ.ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ



Προς : Τον Συνδυασμό Πρώτα ο άνθρωπος. Απάντηση 

ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22-05-2019

Στην επιστολή σας που λάβαμε στις 22/5/2019 και στο ερώτημα σας αν ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Adelin 107.3 προσκλήθηκε, να συμμετέχει στην διαδικασία στο Debate που έχει ανακοινώσει ο ιδιοκτήτης του Tsirigo FM κύριος Μπαχτής σας ενημερώνουμε ότι δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση για την οργάνωση debate με τους υποψηφίους δημάρχους στις επερχόμενες εκλογές Κυριακής 26 Μαίου 2019 και ως σταθμός δεν έχουμε προσκληθεί να συμμετέχουμε στην διαδικασία. 
Το radio Adelin 107.3 ως σταθμός με την πορεία που έχει διανύσει όλα αυτά τα χρόνια βαδίζοντας πάνω σε δημοκρατικές διαδικασίες,σε κάθε εκλογική αναμέτρηση δίνει βήμα σε όλους ανεξαιρέτως με μοναδικό γνώμονα την ενημέρωση του δημότη των Κυθήρων, σαν ψηφοφόρος να έχει καθαρότερη και διάφανη εικόνα για όλους τους υποψηφίους.
Στην επιστολή σας διαβάσαμε επίσης ότι ζητήθηκε από την παράταξή σας να συμμετέχουν όλα τα τοπικά ΜΜΕ και αυτό κατά την γνώμη μας θα ήταν το ορθόν. Ως γνωστόν, σε ένα debate,οι υποψήφιοι πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήσεις για τα θέματα τού Δήμου μας ώστε με αυτόν τον τρόπο να δοθεί η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να σχηματίσουν καθαρότερη ιδέα ζωντανά, άμεσα, αλλά και συγκριτικά ,οπότε και η εκπροσώπηση και του σταθμού radio Adelin θα συνέβαλε σε αυτό. 
Ευχόμαστε στην παράταξη "Πρώτα ο Άνθρωπος"και στον επικεφαλής υποψήφιο Δήμαρχο κύριο Δημήτρη Παναγόπουλο καλή επιτυχία .

Φατσέας Δημήτριος.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κύθηρα Αντικύθηρα Μένουμε Εδώ

Φατσέας Δημήτριος του Κωνσταντίνου
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος

Προ έτους περίπου η Αρχαιολογική Υπηρεσία ζήτησε από το Δήμο Κυθήρων την έκφραση γνώμης για την σχεδιαζόμενη μεγάλη επέκταση της αρχαιολογικής ζώνης στην Παλαιόπολη των Κυθήρων. Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο το οποίο εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του στην ανωτέρω σχεδιαζόμενη επέκταση.
Ως γνωστόν πρωταρχικό καθήκον του δημάρχου σύμφωνα με το νόμο είναι η πιστή εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στη συνέχεια η αρχαιολογική υπηρεσία προέβη στην επέκταση της αρχαιολογικής ζώνης δεσμεύοντας μια κυριολεκτικά τεράστια έκταση στην περιοχή της Παλαιόπολης. Όταν οι κάτοικοι της περιοχής παραπονέθηκαν και ζήτησαν εξηγήσεις από ανώτερους υπαλλήλους της υπηρεσίας πήραν την απάντηση: « Στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για το θέμα αυτό δεν παρέστη κανείς από το Δήμο Κυθήρων για να υποστηρίξει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ».
Απ’ ότι φαίνεται, και σε αυτό το θέμα όπως και στο δασικό, ο δήμαρχος Κυθήρων θεωρεί ότι δεν είναι αρμόδιος να στηρίζει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και τα συμφέροντα των πολιτών!
Τώρα θ’ αρχίσουν τα ατελείωτα προβλήματα για τους κατοίκους που έχουν ιδιοκτησία γης στην περιοχή.

Φατσέας Δημήτριος του Κωνσταντίνου
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το συνδυασμό
Κύθηρα Αντικύθηρα Μένουμε Εδώ

155η επέτειος της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα με Σπάνιο Ιστορικό Ντοκουμέντο από την Ένωση Επτανησίων Ελλάδας

Η ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 155ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ENA ΣΠΑΝΙΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝO: ΤΟ Α’ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΩΝ ΕΠΙΣΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΥΠΑΤΟΥ  ΑΡΜΟΣΤΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ JOHN YOUNG, 1ST BARON LISGAR, ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΟΝΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.
 JΟΗΝ YOUNG σε προχωρημένη ηλικία
 
Με αφοσίωση στον κυρίαρχο στόχο της, την “με κάθε πρόσφορο μέσο αξιοποίηση της πολιτιστικής και πνευματικής παράδοσης των Επτανήσων και της επιστημονικής και συγγραφικής δραστηριότητας που αναφέρεται σ' αυτά”, η Ένωση Επτανησίων Ελλάδας τιμά την 155η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα με την δημοσιοποίηση της ψηφιοποιημένης έκδοσης ενός σπάνιου ιστορικού ντοκουμέντου, 200 περίπου ιδιόχειρων διοικητικών επιστολών του Sir John Young, 1st Baron Lisgar, πολιτικού του Συντηρητικού Κόμματος της Αγγλίας, διπλωμάτη και Υπάτου Αρμοστή των Ιονίων Νήσων κατά το διάστημα 1855-1859.  
Ο Sir J. Young ήταν γιός του Sir William Young, 1st Baronet of Bailieborough Castle, διευθυντή της περίφημης Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών (EIC). Πήρε εξαιρετική μόρφωση στο Κολλέγιο Eton και το Corpus Christi College της Οξφόρδης και ανέλαβε το δύσκολο πόστο του Αρμοστή των Ιονίων Νήσων σε ηλικία 48 ετών, διοικητικά έμπειρος και με γενική κατεύθυνση την διατήρηση των εδαφικών και κοινωνικών ισορροπιών της εποχής του, προς όφελος της Μεγάλης Βρετανίας. 
Οι επιστολές καλύπτουν το κρίσιμο πρώτο έτος της θητείας του, από τον Μάρτιο του 1855 έως τον Μάιο του1856 και παραχωρήθηκαν ευγενώς προς δημοσίευση στην Ένωση Επτανησίων Ελλάδας από τον κ. Γιώργο Σαράφογλου, εθνολόγο, με σημαντική πορεία και προσωπικό ενδιαφέρον σε ζητήματα Ιστορίας και Πολιτισμού. Eίναι δεμένες σε τόμο και δημοπρατημένες από τον Οίκο John T. Finnegan. Το εξώφυλλο του βιβλίου προσετέθη πολύ αργότερα, γύρω στα 1950 προκειμένου να συγκρατήσει τις επιστολές και δεν αποτελεί μέρος τους.  Οι επιστολές βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, είναι όλες γραμμένες σε ευανάγνωστη αγγλική καλλιγραφική γραφή και φέρουν ημερομηνία και στοιχεία του παραλήπτη τους.  Δεδομένης της ιδιαίτερα κρίσιμης περιόδου κατά την οποία ο Sir John Young ανέλαβε τα καθήκοντά του, με τον επτανησιακό λαό να πένεται και την χολέρα να μαστίζει την Ζάκυνθο και να έχει φτάσει μέχρι την Κέρκυρα, το πλέγμα των παραληπτών αλλά και των αιτημάτων που αναδύονται μέσα από τις διοικητικές επιστολές του αποτελεί ένα μοναδικό, όσο και συναρπαστικό υλικό για κάθε μελετητή, επιστήμονα ή ιδιώτη.
 
Γιώργος Σαράφογλου
 
Με αφορμή την 155η επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα η Ιόνιος Βιβλιοθήκη της Ε.Ε.Ε. παρουσιάζει το Α’ Μέρος των διοικητικών επιστολών του Sir John Young, περίπου 100 εξ αυτών και στην συνέχεια θα παρουσιαστούν οι υπόλοιπες, με παράλληλα συνοδευτικά μελετητικά σημειώματα από εξειδικευμένους επιστήμονες και ιστορικούς, συνεργάτες και αρωγούς στο έργου μας, έτσι ώστε σταδιακά να αναδειχθεί όλος ο πλούτος και η αξία του σπάνιου αυτού ντοκουμέντου και να μπορούν πλέον όλοι όσοι ενδιαφέρονται να έχουν πρόσβαση σε αυτό.
Πέραν της αυταπόδεικτης ιστορικής τους αξίας, οι διοικητικές επιστολές του Υπάτου Αρμοστή Sir John Young συμβάλλουν ουσιαστικά στην ανάδειξη του αγωνιστικού πνεύματος και της αποφασιστικότητας των Επτανησίων, καθώς καταδεικνύουν την αντίδραση των κατοίκων των Ιονίων Νησιών στην Αγγλική κατοχή, που τότε ονομαζόταν επίσημα “Προστασία”. Πριν την θεσμοθέτηση της Προστασίας της Ανεξάρτητης Πολιτείας των Επτανήσων (Συνθήκη της Βιέννης, 1815), όμως, λεγόταν απλά “κατοχή”:  “Οι Άγγλοι εκάθησαν εις την Επτάνησον χρόνους 54, μήνας 8 και ημέραν μίαν”, έγραψε ανώνυμος χρονικογράφος κατά την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.  Η αντίδραση των Επτανησίων στις προθέσεις του Υπάτου Αρμοστή να καταστήσει την Κέρκυρα και τους Παξούς Βρετανικές Αποικίες, με αντάλλαγμα την παραχώρηση/προσάρτηση των υπολοίπων πέντε Ιονίων Νησιών στην Ελλάδα  ήταν τόσο μεγάλη και έφεραν την Βρετανική Κυβέρνηση σε τόσο δύσκολη θέση,  που σύντομα μετά τη διαρροή τους στην εφημερίδα London Daily News ο Sir John Young ανακλήθηκε από τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 1859, μετά πολλών επαίνων.
O Sir John Young διοίκησε τα Επτάνησα κυριολεκτικά μέσα στο μάτι του κυκλώνα, όταν η Αγγλική επέμβαση στα πράγματα της Ιονίου Κοινοπολιτείας είχε πλέον δημιουργήσει μια πολιτική και κοινωνική αντιπαράθεση χωρίς επιστροφή.  Μια ιστορική αντιπαράθεση η οποία σε λιγότερο από πέντε χρόνια μετά την θητεία του, την 21η Μαΐου 1864, θα κατέληγε στην οριστική και αμετάκλητη ένταξη των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα και την εμβληματική έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στο Κάστρο της Κέρκυρας.-  
  
Α’ Μέρος των διοικητικών επιστολών:  ΕΔΩ

Γραφείο τύπου ΕΝΩΣΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πρώτα ο άνθρωπος.Προς Ρ/Σ ADELIN FM KAI EΦΗΜ.ΚΥΘΕΡΕΙΑ


Κύθηρα 22/5/2019
Προς κ.κ.
Παναγιώτη Πολίτη, ιδιοκτήτη Ρ/Σ ADELIN FM
Στέλιο Μαρσέλο, εκδότη Εφημ. «ΚΥΘΕΡΕΙΑ


Σχετικά με τον αναίτιο και αστήρικτο επικοινωνιακό πόλεμο που δέχεται ο Συνδυασμός «πρώτα ο άνθρωπος » και ο επικεφαλής του συνδυασμού Δημήτρης Παναγόπουλος για το λεγόμενο DEBATE (Tηλεμαχία) που διοργανώνεται την Τετάρτη 22-5-2019, παρακαλώ να μας γνωρίσετε εάν έχετε προσκληθεί από τον κ. Μπαχτή, ιδιοκτήτη του Ρ/Σ tsirigo fm ώστε να συνδιοργανώσετε μία πραγματικά αντικειμενική, πολυφωνική και αδέσμευτη Τηλεμαχία.
Εμείς εγκαίρως δημοσιοποιήσαμε την πρόθεση μας να συμμετάσχουμε σε debate με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των τοπικών μέσων ενημέρωσης και με μοναδικό στόχο την αντικειμενική ενημέρωση των δημοτών μας.
Θερμή παράκληση να τύχουμε απαντήσεως,