Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Λόγω Τιμής, 20 χρόνια μετά:Πρεμιέρα 23 Σεπτεμβριου

Λόγω Τιμής, 20 χρόνια μετά: από τις 23 Σεπτεμβρίου και κάθε Δευτέρα στις 23:00 στον ΣΚΑΪ ΤV

Οι ναοί της αγίας Σοφίας στα Κύθηρα

Πολλά από τα 88 περίπου σπήλαια των Κυθήρων είναι χώροι λατρείας.
Η αγία Σοφία τιμάται σε 3 σπηλαιώδεις ναούς. Στο Μυλοπόταμο, στην αγία Πελαγία και στον Κάλαμο, στην περιοχή Σπηλίες.

Τα σπήλαια αυτά εξερευνήθηκαν το 1954 από τον κορυφαίο Κυθήριο σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο. Ένας παλαιός θρύλος των Κυθήρων λέει πως τα 3 σπήλαια αυτά συγκοινωνούν μεταξύ τους. Του Μυλοποτάμου είναι το μεγαλοπρεπέστερο με ωραίες αίθουσες και λαμπρό διάκοσμο από τον οποίο δεν λείπει και το λουτρό της Κυθέρειας Αφροδίτης.
Της αγίας Πελαγίας βρίσκεται 150 μ. από την πηγή Γάλανη, έχει μήκος 38 μ. βάθος 8 μ. με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, κατεβαίνεις με σκαλοπάτια και καταμεσής του σπηλαίου υπάρχει ένα μικρό θυσιαστήριο με την εικόνα της αγίας Σοφίας.
Το σπήλαιο του Καλάμου είναι ανηφορικό, έχει μήκος 135 περίπου μέτρα, έχει σταλακτίτες, σταλαγμίτες και πολλές νυχτερίδες. Η ρεματιά μπροστά από το σπήλαιο έχει σπάνια ομορφιά. Σ’ αυτό το σπήλαιο βρέθηκαν τα αρχαιότερα λείψανα ανθρώπινης παρουσίας στα Κύθηρα, που χρονολογήθηκαν στη νεολιθική εποχή.
 www.eleniharou.gr
Η αγία Σοφία στο σπήλαιο του Μυλοποτάμου
Η αγία Σοφία στο σπήλαιο του Καλάμου
Η είσοδος του σπηλαίου της αγίας Σοφίας στην Αγία Πελαγία
Στο εσωτερικό του σπηλαίου στην Αγία Πελαγία

Δύο στρέμματα χασισοφυτεία εντόπισε η αστυνομία στη Λαμία (φωτογραφίες)



Δύο στρέμματα γεμάτα με δενδρύλλια χασίς, εντόπισε η αστυνομία σε απόκρημνη περιοχή στο χωριό Δαμάστα της Λαμίας, κοντά στο ομώνυμο μοναστήρι. Αστυνομικοί από τη Λαμία βρέθηκαν μπροστά σε ένα ειδικά διαμορφωμένο αποψιλωμένο χώρο που είχε εγκατασταθεί η φυτεία, ενώ τα χασισόδεντρα είχαν ύψος πάνω από 1,5 μέτρο.

Μάλιστα, η φυτεία είχε εντοπιστεί από ελικόπτερο της αστυνομίας, που πέταξε στην περιοχή.
Εκτός από τα 644 δενδρύλλια, κατασχέθηκαν ακόμη 11 συσκευασίες, που περιείχαν συνολικά 37 κιλά και 768 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, ενώ εντοπίστηκαν δύο αυτοσχέδιοι χώροι αποξήρανσης, διάφορα σκαπτικά εργαλεία και λάστιχα ποτίσματος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, εντός του χώρου της φυτείας υπήρχε αυτοσχέδια δεξαμενή νερού, μεγάλης χωρητικότητας, καθώς και πρόχειρα καταλύματα διαμονής.
Οι καλλιεργητές δεν εντοπίστηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



ΚΑΨΑΛΙ.Άφιξη Τουριστικού σκάφους *Γαλιλεο* στο Καψαλι


Το 51 μέτρων ιστιοφόρο «Galileo» ένα κλασικό ευρύχωρο και καλά εξοπλισμένο εσωτερικά πλοίο που ανακαινίστηκε το 2016.
Στο κύριο κατάστρωμα, έχει ένα σαλόνι με ένα αμερικανικό μπαρ που οδηγεί σε μια ζεστή και κομψή τραπεζαρία που τελειώσει με ξύλο και δέρμα. Οι επισκέπτες στο Galileo μπορούν να απολαύσουν τον υπαίθριο χώρο καταστρώματος, με υπαίθριο μπαρ και χώρο ηλιοθεραπείας του πλοίου.
Το M / S Galileo, κατασκευασμένο με τις πιο αυστηρές ρυθμίσεις ασφαλείας, ξεκίνησε το 1992 και ανακατασκευάστηκε το 2007. Το Galileo είναι χωρητικότητας 49 ατόμων και ένα από τα 11 πλοία κρουαζιέρας που διαθέτει η εταιρεία Variety Cruises.
ΠΗΓΗ  http://www.e-nautilia.gr/

ΦΩΤΟ Γιαννης Αυγερινος

Καλυβάκια Ξενιών Βουπρασίας: Φυτεία με πάνω από 300 δενδρύλλια χασίς - Ξεπερνά τις 750.000 ευρώ το όφελος

 

Συνελήφθησαν τρεις καλλιεργητές ναρκωτικών σε ορεινή περιοχή της Ηλείας -  Οι αστυνομικοί εντόπισαν οργανωμένη φυτεία κάνναβης απ΄ όπου κατάσχεσαν περισσότερα από (300) δενδρύλλια - Το παράνομο χρηματικό όφελος, που θα αποκόμιζαν οι δράστες από την συγκομιδή της κάνναβης από την φυτεία ξεπερνά τις (750.000) ευρώ

Συνελήφθησαν, σήμερα (16-9-2019) το πρωί, σε ορεινή περιοχή της Ηλείας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών με την συνδρομή αστυνομικών της ΟΠΚΕ, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, τρεις δράστες και πιο συγκεκριμένα ένας 34χρονος ημεδαπός και δύο αλλοδαποί άνδρες 33 και 37 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της κατοχής και καλλιέργειας ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί αξιοποιώντας στοιχεία, εντόπισαν σε ορεινή δασική περιοχή της Ηλείας, οργανωμένη φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης, που αποτελούνταν από (300) δενδρύλλια, το ύψος των οποίων έφτανε μέχρι και τα (4) μέτρα, ενώ συνέλαβαν επ αυτοφώρω μέσα στην φυτεία τους καλλιεργητές της.
Επιπλέον, σε έρευνες που ακολούθησαν στον χώρο της φυτείας και περιμετρικά της, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν:
  • (20) τμήματα φυτών στο στάδιο της αποξήρανσης,
  • δύο ζυγαριές,
  • μια δεξαμενή νερού χωρητικότητας (500) λίτρων και
  • λάστιχα ποτίσματος μεγάλου μήκους
Σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί στους δράστες και στις οικίες τους, βρήκαν στην κατοχή τους και κατάσχεσαν το χρηματικό ποσό των (5.500) ευρώ και τρία κινητά τηλέφωνα.
Το παράνομο χρηματικό όφελος, που θα αποκόμιζαν οι δράστες από την συγκομιδή και διακίνηση της κάνναβης, από την φυτεία ξεπερνά τις (750.000) ευρώ.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας.



ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΛΑΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ! ΑΜΕΣΑ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤΑ


ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΛΑΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ!
ΑΜΕΣΑ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤΑ
*******************************************************
Με αφορμή το σημερινό (16/9/2019) δημοσίευμα της εφημερίδας ''ΤΑ ΝΕΑ'' επαναφέρει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Λαγίου,λόγω κτηματολογίου του Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα να αναλάβει πρωτοβουλία και σε συνεργασία με την τριμελή Επιτροπή να κινητοποιήσουν τους Βουλευτές τον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη για την επίλυση του προβλήματος από την Κυβέρνηση σύμφωνα με τον ν. 3127/03
Υπενθυμίζω το αποφασιστικό μέρος του Δ.Σ Ευρώτα:
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΑΓΙΟΥ Δ.Ε ΚΡΟΚΕΩΝ – ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ.
εισηγητής: Ηλίας Παναγιωτακάκος
---------------------------------------------------------
+Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα παρεμβαίνοντας στην δημόσια έκκληση της τριμελούς επιτροπής που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Λαγίου της Δ.Ε Κροκεών του Δήμου Ευρώτα αποφασίζει:
+Να υιοθετήσει το κείμενο της τριμελούς επιτροπής του Λαγίου και του νομικού παραστάτη τους.
+Να συμπορευθεί έμπρακτα στον αγώνας τους για πολιτική-νομοθετική λύση, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιοχές της χώρας ανάλογη με τον ν.3127/2003.
+Να αποσταλεί η απόφαση του Δ.Σ του Δήμου Ευρώτα σε όλους τους θεσμικούς φορείς της Λακωνίας τον Πειφερειάρχη, το Περιφερειακό Συμβούλιο για κοινή συμπόρευση και στην Κυβέρνηση για άμεση νομοθετική παρέμβαση του προβλήματος που κινδυνεύουν συμπολίτες μας να γίνουν ακτήμονες στην γη τους..................................................
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Κτηματολόγιο: Σβήνουν ακίνητα από το χάρτη:
Τα κλειδιά των περιουσιών τους θα πρέπει να παραδώσουν στο Δημόσιο έως το τέλος του 2020 οι κάτοικοι του Λάγιου Λακωνίας. Το Λάγιο είναι ένα μικρό χωριό με μόλις 165 κατοίκους που ασχολούνται κατά κύριο λόγο με την καλλιέργεια της ελιάς.

Αιτία του... κακού; Ο συνδυασμός της δημιουργίας κτηματολογίου και τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του Δημοσίου. Η διαδικασία κατάρτισης του κτηματολογίου από το 2004 μετέτρεψε το Λάγιο σε χωριό ακτημόνων, αφού τα κτήματα των κατοίκων καταχωρίστηκαν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου κατά 52%.
Το Λάγιο δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτο Παραδιά, έγκειται στο τεκμήριο κυριότητας υπέρ του κράτους σε όλα τα εκτός σχεδίου ακίνητα της χώρας. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση αμφισβήτησης της ιδιοκτησίας από οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βρουν τίτλους ιδιοκτησίας από τον... προπερασμένο αιώνα!
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Βριλησσίων, όπου πριν από έναν χρόνο κοινοποιήθηκαν σε 150 ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αγωγές από το υπουργείο Οικονομικών. Και το θέμα εκκρεμεί ακόμα. Προβλήματα ωστόσο υπάρχουν και στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης με το κυριότερο να είναι η συχνή ανυπαρξία ιδιοκτησιακών τίτλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες
Όσοι δεν επιθυμούν να δηλώσουν το ακίνητό του. Αυτοί θα πρέπει να το ξεχάσουν και να το αφαιρέσουν από το Ε9 ώστε να μην φορολογείται το ακίνητο. Και αυτό επειδή το επόμενο βήμα θα είναι η διασταύρωση του Κτηματολογίου με το Ε9 ώστε να εντοπιστούν όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους και να καταβάλουν το αντίστοιχο παράβολο/ πρόστιμο.
Όσοι επιθυμούν να το σώσουν αλλά είναι αμελείς. Αυτοί θα πληρώσουν πρόστιμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Κτηματολόγιο υπάρχει εισήγηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος τα πρόστιμα αφενός να μειωθούν και αφετέρου να επιβάλλονται κλιμακωτά και να μην είναι κάθετα όπως είναι σήμερα.
Εάν ένας ιδιοκτήτης δεν δηλώσει το ακίνητό του και θέλει να το κάνει μετά την περίοδο υποβολής τους:
Το πιο πιθανό είναι να μην ενημερωθεί για την ανάρτηση της μελέτης και έτσι δεν θα μπορεί να υποβάλει ένσταση για το ακίνητο. Επομένως χάνει το δικαίωμα αλλαγής μιας λανθασμένης πρώτης εγγραφής για το ακίνητό του.
Ακόμη κι αν δεν χάσει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση, το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο, διότι απαιτείται υποχρεωτικά εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα, γνωστοποίηση στο Δημόσιο της ένστασης και υπόμνημα νομικής θεμελίωσης και στήριξης του δικαιώματός του.
Υπάρχει επιπλέον κίνδυνος στην περίπτωση που κάποιος άλλος έχει δηλώσει το ίδιο ακίνητο, η επιτροπή εξέτασης των ενστάσεων να προκρίνει αυτόν στις πρώτες εγγραφές και στη συνέχεια να απαιτείται η προσφυγή στα δικαστήρια ώστε να αλλάξουν οι πρώτες εγγραφές.
Όλη αυτή την περίοδο η εγγραφή του ακινήτου δεν μπορεί να μεταβιβαστεί ή να εκδοθεί οικοδομική άδεια και στην ουσία το ακίνητο είναι "δεσμευμένο"


Ηλιας Παναγιωτακακος