Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Ξεκινούν οι μελέτες για τον βιολογικό καθαρισμό της Αγίας Πελαγίας Κυθήρων


Την Προγραμματική Σύμβαση για την «Προκαταρκτική Μελέτη Κατασκευής και Λειτουργίας Βιολογικού Καθαρισμού Αγ. Πελαγίας Νήσου Κυθήρων», προϋπολογισμού 24.666,66 ευρώ με ΦΠΑ, υπέγραψαν η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης. Η μελέτη χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και θα ανατεθεί από τον Δήμο Κυθήρων.
Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική φάση των μελετών για το αποχετευτικό δίκτυο και τον βιολογικό καθαρισμό του οικισμού της Αγίας Πελαγίας, ο οποίος δεν διαθέτει σήμερα καμία σχετική υποδομή, παρά το γεγονός ότι εξυπηρετεί μεγάλο αριθμό επισκεπτών λόγω των πολλών ξενοδοχείων, ενοικιαζομένων δωματίων και τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.
Το συγκεκριμένο ζωτικής σημασίας αναπτυξιακό έργο, επί σειρά ετών δεν παρουσίασε κανένα δείγμα προόδου και ωρίμανσης και ως εκ τούτου η Περιφέρεια και ο Δήμος το ενέταξαν εξαρχής στις προτεραιότητές τους.
Μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής μελέτης, θα ακολουθήσει η εκπόνηση του συνόλου των υπολοίπων μελετών και η διαδικασία αδειοδότησης του έργου, ώστε να μπορεί να ενταχθεί σε εθνικό ή ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
http://www.patt.gov.gr

ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ Ν.Ε. ΑΡΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΠΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23/03/2019


Πειραιάς, Παρασκευή 22/03/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ Ν.Ε. ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι μετά την άρση απαγόρευσης απόπλου, το δρομολόγιο του Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ (Ν.Π. 11732) αύριο Σάββατο 23/03/2019 θα διαμορφωθεί ως ακολούθως:


ΣΑΒΒΑΤΟ 23/03/2019

ΚΥΘΗΡΑ                 ΝΕΑΠΟΛΗ                 ΑΝΑΧ.           ΑΦΙΞΗ

ΚΥΘΗΡΑ-ΝΕΑΠΟΛΗ                                08.00                09.15

ΝΕΑΠΟΛΗ-ΚΥΘΗΡΑ                                10.00                 11.15

ΚΥΘΗΡΑ-ΝΕΑΠΟΛΗ                                14.00                15.15



Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε να επικοινωνείτε με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και πρακτορεία.
ΝΕΑΠΟΛΗ: Vatika Bay Shipping Agency Τηλ. 27340 24004
ΚΥΘΗΡΑ: Kithira Travel Τηλ. 27360 31390

Δ/Τ.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΥΠ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΝΗΣΩΝ ΒΑΣΩ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΠΟΓΡΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΥΠ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΝΗΣΩΝ ΒΑΣΩ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΠΟΓΡΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ


Την Αίγινα επισκέφτηκε την Τετάρτη 20 Μαρτίου, η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη και συναντήθηκε με εκπροσώπους των Αρχών, υποψηφίους Δημάρχους και πολίτες του νησιού, με τους οποίους συζήτησε θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής. Η επίσκεψη ξεκίνησε από το έργο που αποτελεί χρόνια επιδίωξη των κατοίκων της Αίγινας για σύνδεση του δικτύου ύδρευσης από την Αττική. Στο εργοτάξιο της κατασκευής του αγωγού ύδρευσης που θα μεταφέρει νερό από τη Σαλαμίνα στην Αίγινα η κα Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη ενημερώθηκε για την πορεία των έργων που αποτελεί υποχρέωση της Περιφέρειας Αττικής. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το σημείο που ένας τεράστιος βράχος έχει αποκολληθεί και απειλεί σπίτια και επιχειρήσεις και διαπίστωσε το μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας για ζωές και περιουσίες. Ιδιαίτερη στιγμή της περιοδείας στο νησί , ήταν η επίσκεψη στους τάφους των Σαλαμινομάχων που θάφτηκαν στην Βορειοδυτική πλευρά της Αίγινας που κοιτά την Σαλαμίνα. Κατά την επίσκεψη στο νησί, η υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος, συναντήθηκε με την ΔΗΜ.Τ.Ο της Νέας Δημοκρατίας, με τα μέλη της οποίας συζήτησε για τις πολιτικές εξελίξεις που επηρεάζουν και το πανέμορφο νησί του Σαρωνικού. Σημαντικές συζητήσεις σε άριστο κλίμα είχε η κα. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη με υποψηφίους Δημάρχους της Αίγινας, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις και προβληματισμούς για τις υποχρεώσεις της Περιφέρειας Αττικής στην βελτίωση των υποδομών και της καθημερινότητας κατοίκων και επισκεπτών, ενώ κατέγραψε όλα τα θέματα που αναφέρθηκαν, δεσμευόμενη να συμβάλει στην αντιμετώπιση τους μετά την εκλογή της στη θέση της Περιφερειακής Συμβούλου Νήσων Αττικής.

ΠΗΓΗ Βάσω Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη 









ΚΥΘΗΡΑ.Η καθιερωμένη Επιμνημόσυνος Δέησις- καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του ήρωος του 1821 ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ



Το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Μαρτίου τελέστηκε η καθιερωμένη Επιμνημόσυνος Δέησις και εν συνεχεία οι καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του ήρωος του 1821 ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ που βρίσκετε στην διασταύρωση των οδών Διακοφτίου-Αγίας Μόνης.
Την Επιμνημόσυνο Δέησιν τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ.κ. Σεραφείμ  μετά  του Ιερού Κλήρου, παρουσία των Στρατιωτικών Αρχών,των Σωμάτων Ασφαλείας των Κυθήρων,καθώς και τμήματος της μαθητιώσας νεολαίας. 
Στεφάνι κατάθεσαν στην προτομή του Αρχιστράτηγου της επανάστασης του 1821 ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ  ο Αντιδήμαρχος πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κυθήρων κύριος Ιωάννης Κατσανεβάκης ,οι Διοικητές και Υποδιοικητές των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας των Κυθήρων,και εκπρόσωπος της μαθητιώσας νεολαίας.
Παρά τον δυνατό βοριά η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και εν συνεχεία προσφέρθηκαν καφέδες,νηστίσιμα κεράσματα ,και τσιριγώτικο τσίπουρο στους παρευρισκόμενους στο κελί φιλοξενίας του Ιερού Ναού της Αγίας Μόνης από τον Ιερέα Σεραφείμ Μαρσέλο,τον κύριο Σωτήρη Μπαρού και την κυρία Ελένη Τζοβάρα,απουσίας του πατήρ Γεώργιου Αδικημενάκη που του ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση .
ADELIN 17,3 FM ΚΥΘΗΡΑ


 «Εύρηκα την εκκλησία σκεπασμένη από κλαδιά δέντρων και μία μάντρα πεσμένη και έκανα τάμα λέγοντας Αγία Μονή μου, βοήθησέ μας να ελευθερώσουμε το γένος από τους τούρκους και θα σε φτιάξω όπως ήσουν πρώτα. Επλήρωσα το τάμα μου, το δεύτερο χρόνο της επανάστασης. Έστειλα χρήματα για να ανακαινισθεί η Μονή» (Απομνημονεύματα Θ. Κολοκοτρώνη).


Το 1803 ο Κολοκοτρώνης, ημέρα Κυριακή των Βαΐων, ευρέθηκε στα Κύθηρα και συγκεκριμένα στο μοναστήρι της «Αγίας Μονής» δηλαδή της Παναγίας. Είναι γνωστό, ότι κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 πολλοί αγωνιστές και λόγιοι βρήκαν καταφύγιο στα αγγλοκρατούμενα Κύθηρα (Θ. Κολοκοτρώνης, Γρηγ. Κωνσταντάς κ.ά.). Εκεί γράφει ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης: «Εύρηκα την εκκλησία σκεπασμένη από κλαδιά δέντρων και μία μάντρα πεσμένη και έκανα τάμα λέγοντας Αγία Μονή μου, βοήθησέ μας να ελευθερώσουμε το γένος από τους τούρκους και θα σε φτιάξω όπως ήσουν πρώτα. Επλήρωσα το τάμα μου, το δεύτερο χρόνο της επανάστασης. Έστειλα χρήματα για να ανακαινισθεί η Μονή» (Απομνημονεύματα Θ. Κολοκοτρώνη).


"Αυτό το Μοναστήρι ήταν μεγάλο και εχαλάσθη εις την πρώτην Τουρκίαν , όταν επέρασα ήτον μία μάνδρα χαλασμένη και σκεπασμένη η εκκλησιά με κλάδους δένδρων"
"Παναγία μου βοήθησέ μας να ελευθερώσωμεν την Πατρίδα μας από τον τύραννο και να σε φκιάσω καθώς και ήσουν πρώτα".
"Με εβοήθησε. Και εις τον δεύτερον χρόνον της επαναστάσεώς μας επλήρωσα το τάμα μου και την έφκιασα."
αφηγείται ο Κολοκοτρώνης. 












































ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ 23 & 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019