Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Καραβίσιες μνήμες από έναν…στεριανό νησιώτη

Λέω φίλοι μου, να θυμηθούμε οι παλαιότεροι και να μάθουμε οι νεώτεροι, σ’ ένα άρθρο αφιέρωμα, όλα τα πλοία (πιστεύω να μην ξεχάσω κανένα, αλλά αν γίνει συγχωρήστε με), που “έπιαναν” από παλιά μέχρι σήμερα τα λιμάνια της Ικαρίας, προερχόμενα ή από τον Πειραιά, ή από λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη), ακολουθώντας την “άγονο γραμμή”. Με την ευκαιρία να ευχαριστήσω τους καραβολάτρες φίλους από τα forum shipfriends και nautilia, arhipelagos, ellinikiaktoploia, που “δανείστηκα” τις πληροφορίες – περιγραφές και τις φωτογραφίες που παρουσιάζω. (Η γλώσσα που χρησιμοποιείται παρακάτω, σε ορισμένες περιπτώσεις , ήταν η αρχαία ελληνική, που χρησιμοποιείτο τότε για τις ανακοινώσεις και τα δελτία τύπου – μην ξεχνάτε ήταν στα μέσα του 20ου αιώνα).
Α/Π ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΣ
Το ατμόπλοιο “Ελλήσποντος” του Καβουνίδη από τις 16 Μαρτίου έως 20 Απριλίου 1923 είχε τη γραμμή Ικαρία – Καρλόβασι – Βαθύ Σάμου – Πυθαγόρειο – Λέρος – Κάλυμνος – Κως – Νίσυρος – Σύμη – Ρόδος, με επιστροφή και αυτό όταν η Δωδεκάνησος δεν ήταν Ελληνική.


Α/Π ΗΛΙΟΥΠΟΛΙΣ
Ήταν άνω των 1000 τόνων, μέχρι 1200 τόνους. Ήταν Μαύρο. Είχε πλώρη γυρτή, άλμπουρα υψηλά και γυρτά προς τα πίσω και τσιμινιέρα γυρτή, σε χρώμα φάβα (κιτρινομπέζ). Το πλοίο ήταν σε στυλ γιοτ (yacht), θαλαμηγού της εποχής εκείνης, δηλαδή της προπολεμικής εποχής. Όταν εξυπηρετούσε τις Κυκλάδες το 53- 54 ήταν ήδη παλαιό. Ήταν διπλέλικο ατμοκίνητο με δύο παλινδρομικές μηχανές, περισσότερο πολύστροφες από άλλα όμοια πλοία της εποχής του όπως η «Μοσχάνθη» και το «Άνδρος». Για να σχηματίσει κανείς γνώμη για την ακτοπλοΐα της εποχής παραθέτω τη διαφήμιση του στις εφημερίδες, στη στήλη των δρομολογίων (περί το 1953-54): Το ηλεκτροφώτιστο και με νερά τρεχούμενα θαλαμηγόν «Ηλιούπολις», αναχωρεί εκ Πειραιώς την 8:30 μμ. δια Σύρον, Τήνον, Μύκονον, Καρκινάγρι, Αρμενιστήν, Εύδηλον, Άγιον Κήρυκον, Φούρνους, Καρλόβασι, Βαθύ, Τηγάνι.
Διεφημίζετο το ηλεκτροφώτιστο και τα τρεχούμενα νερά. ‘Ήταν ακόμα νωπά τα ταξίδια με τα καΐκια στην κατοχή ή με τα βοηθητικά του στόλου αμέσως μετά την απελευθέρωση. Φανταστείτε τον επιβάτη και ιδίως τον τριτοθεσίτη πως έφθανε μετά από τόσο ταξίδι, παραμένοντας στους διαδρόμους του πλοίου δεξιά και αριστερά της πρώτης και δευτέρας θέσεως, όπου ήταν η τρίτη θέση, πόσο ταλαιπωρημένος έφτανε στη Σάμο. Φανταστείτε να περάσετε με μικρό βαπόρι, με δυνατό καιρό, τον Κάβο-Ντόρο, τον Τσικνιά, το Ικάριο πέλαγος και τη θάλασσα της Σάμου για να φτάσετε στον προορισμό σας.
To HΛΙΟΥΠΟΛΙΣ αποβιβάζει εξόριστους στον Εύδηλο της Ικαρίας, κάπου μεταξύ 1947 και 1949 μιας και σε μια από αυτές βλέπουμε σε δεύτερο πλάνο το ΣΟΦΙΑ ΤΟΓΙΑ που είχε αυτό το όνομα εκείνη τη διετία. Τις φωτογραφίες τράβηξε με αυτοσχέδια μηχανή ο εξόριστος Στέλιος Κασιμάτης και ανήκουν στο αρχείο του γιου του.
Α/Π ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΤΟΓΙΑΣ
Το πλοίο ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΤΟΓΙΑΣ (ή ΜΑΡΙΛΕΝΑ) είχε μήκος 193 ποδιών, πλάτος 30,6 ποδιών και βύθισμα 17 ποδιών. Tον Νοέμβριο 1949, ο Eυάγγελος Tόγιας αγόρασε από τους Γεωργίου Παν. Xαδούλη & Σία το επιβατηγό MAPH. Tον Δεκέμβριο του ιδίου έτους, ο 27χρονος μοναχογιός του E. Tόγια, Kωστάκης, τραυματίστηκε θανάσιμα πάνω στο συγκεκριμένο πλοίο στις επισκευές και μετασκευές που λάμβαναν χώρα τότε πάνω στο σκαρί, το οποίο για αυτό το λόγο το 1950 μετονομάστηκε KΩΣTAKHΣ TOΓIAΣ. Το πλοίο εκτελούσε την γραμμή Τήνος-Ικαρία-Σάμος και Ζάκυνθος-Κεφαλονιά. Ήταν περί τους 1200 έως 1500 τόνους και ελέγετο ότι υπήρξε θαλαμηγός κάποιου εξέχοντος Αιγυπτίου. Ήταν ατμοκίνητο, με δύο παλινδρομικές μηχανές, διπλέλικο. Ταξίδευε με 13 μίλια περίπου. Όταν ελέγετο «Μαρινέλα» ήταν λευκό, ως «Κωστάκης» είχε το σκάφος μαύρο.
Στις μετασκευές άλαξαν οι μέσα χώροι, τα σαλόνια, οι καμπίνες. Έφυγαν οι παλινδρομικές μηχανές και αντικατεστάθησαν με μηχανές Diesel. Έτσι ευρυχώρηνε το πλοίο, δεν ήταν ζεστό αφού απομακρύνθηκαν τα καζάνια ατμού, αλλά μετατέθηκε το μετάκεντρο και έγινε κακοτάξιδο. Όταν έγιναν οι μετασκευές αυτές το πλοίο ήταν αρκετά παλαιό. Έλεγαν τότε ότι ήταν τόσο γερό το σκάφος, από γαλβανισμένες λαμαρίνες και με πολλούς νομείς, ώστε συνέφερε η τόσο μεγάλη μετασκευή. Έλεγαν μάλιστα ότι τους υποχρέωσαν να φτιάξουν διπύθμενα, για λόγους ασφαλείας, ενώ τα πλοία της παλαιάς κατασκευής, όπως τα γιοτ, δεν είχαν. Στις μετατροπές άλλαξε η μορφή της πλώρης και η μορφή της πρύμης για να εμφανιστεί πιο μοντέρνο το πλοίο.
Διαβάστε περισσότερα στον παρακάτω σύνδεσμο:
 

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ AQUA JEWEL


Άμεση διακοπή των εφημεριών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από το Πολυδύναμο Ιατρείο του Δήμου Σπετσών στο Περιφερειακό Ιατρείο Κρανιδίου, λόγω έξαρσης κορωνοϊού



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ
Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πειραιάς, 21/04/2020 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ανησυχία για τις Σπέτσες εν μέσω κορωνοϊού- Κατάθεση Ερώτησης για άμεση διακοπή των εφημεριών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από το Πολυδύναμο Ιατρείο του Δήμου Σπετσών στο Περιφερειακό Ιατρείο Κρανιδίου.

Ο Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Μανωλάκος κατέθεσε σήμερα 21/04/2020 ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα την άμεση διακοπή των εφημεριών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από το Πολυδύναμο Ιατρείο του Δήμου Σπετσών στο Περιφερειακό Ιατρείο Κρανιδίου, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού στην περιοχή του Κρανιδίου, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν διασπορά του ιού στο νησί. 


Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Άμεση διακοπή των εφημεριών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από το Πολυδύναμο Ιατρείο του Δήμου Σπετσών στο Περιφερειακό Ιατρείο Κρανιδίου, λόγω έξαρσης κορωνοϊού

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με επιστολή που λάβαμε από τον δήμαρχο Σπετσών κ. Παναγιώτη Λυράκη, το Πολυδύναμο Ιατρείο του Δήμου Σπετσών υπολειτουργεί, με μόλις μια επιμελήτρια ιατρό, μια αγροτική και μια νοσηλεύτρια. 


Παρότι έχουν γίνει ενέργειες από το 2014, μέχρι σήμερα, δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης και μάλιστα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Πολυδύναμου Ιατρείου του Δήμου Σπετσών, αναγκάζεται να μεταφέρεται για εφημερίες και στο Περιφερειακό Ιατρείο Κρανιδίου.

Όπως γνωρίζετε ωστόσο, σήμερα 21/04/2010, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι στην δομή μεταναστών στο Κρανίδι, εντοπίστηκαν περισσότερα από 150 θετικά κρούσματα κορωνοϊού ανάμεσα στα 470 δείγματα που ελήφθησαν την Κυριακή.

Τα δείγματα ελήφθησαν μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος σε 28χρονη έγκυο από τη Σομαλία, η οποία παραμένει σε υγειονομική απομόνωση στο ξενοδοχείο το οποίο λειτουργεί ως δομή φιλοξενίας μεταναστών.

Είναι λογικό λοιπόν να επικρατεί προβληματισμός για τυχόν διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού στην ευρύτερη περιοχή των Σπετσών, που μέχρι τώρα έχει καταφέρει να αποφύγει, τηρώντας αυστηρά μέτρα.

Ως εκ τούτου, γίνεται έκκληση, εξαιτίας της ανησυχητικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, οι εν λόγω ιατροί και η νοσηλεύτρια να σταματήσουν να μετακινούνται για εφημερίες στο Κρανίδι και να μην διακινδυνεύσουμε τη διασπορά του ιού στο νησί. 


Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

· Ποιες ενέργειες προτίθεστε να λάβετε, προκειμένου να διακοπούν άμεσα οι εφημερίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από το Πολυδύναμο Ιατρείο του Δήμου Σπετσών στο Περιφερειακό Ιατρείο Κρανιδίου, λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού και να προστατευτούν οι κάτοικοι του Δήμου Σπετσών, από τυχόν διασπορά του ιού;
· Υπάρχει σχεδιασμός να ενισχυθεί το Πολυδύναμο Ιατρείο του Δήμου Σπετσών για να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού;
· Σε μελλοντικό χρόνο, προτίθεται το Υπουργείο να εξετάσει το αίτημα του Δήμου Σπετσών και των κατοίκων, όπως τέθηκε και από τον Ιατρικό Σύλλογο Πειραιά, για τη διοικητική μεταφορά του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σπετσών από την 6η ΥΠΕ στην 2η ΔΥΠΕ, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικός ο προγραμματισμός, ο συντονισμός, η εποπτεία και ο έλεγχος της υγειονομικής κάλυψης των κατοίκων των Σπετσών; Αν μια ενδεχόμενη τέτοια μεταφορά δεν είναι εφικτή, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ανήκουν, νοσοκομειακά τουλάχιστον, στα νοσοκομεία του Πειραιά;


Ο Ερωτών Βουλευτής,




Νικόλαος Μανωλάκος, 

Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Ν.Δ

Απεστάλη στο Δήμο Κυθήρων ο φάκελος τεχνικογεωλογικής μελέτης κατολισθητικών φαινομένων στα Κύθηρα.


Απεστάλη στο Δήμο Κυθήρων ο φάκελος τεχνικογεωλογικής μελέτης κατολισθητικών φαινομένων στα Κύθηρα. (περιοχές Αγία Πελαγία κλπ). Η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την περιφέρεια Αττικής. ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑΣ_ΑΤΤΙΚΉΣ
 Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη

Αγάπη διδαχθήκαμε.... ρουφιανιές προσφέρουμε....


Χριστός Ανέστη σε αυτούς που πιστεύουν ενώ υγεία και παν ποθητόν, εύχομαι, στους Άλλους....σε εκείνους που επέλεξαν να σταυρώσουν τους συνανθρώπους τους αυτές τις Άγιες Ημέρες.

Αγάπη διδαχθήκαμε.... ρουφιανιές προσφέρουμε....(ειλικρινά δεν ξέρω τι πρέπει και τι δεν πρέπει)... Εγώ μένω σπίτι αλλά τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα- τουλάχιστον 8 άτομα και πάνω! 
Με το καράβι ήρθαν οι μόνιμοι κάτοικοι λες και αυτούς θα τους σεβαστεί ο κορονοϊος. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν θα έπρεπε να έρθουν, αλλά και όσοι ήρθαν δεν έγινε ο απαιτούμενος έλεγχος(μου το επιβεβαίωσαν 3 άτομα). 

Εν πάση περιπτώση εγώ μένω σπίτι και προσφέρω από εδώ κατά διαστήματα και ανά περίπτωση. Μακάρι και οι αρμόδιοι να περιορίζονταν στα δικά τους καθήκοντα, να επικοινωνούσαν με κάποιες αδύναμες ομάδες που γνωρίζω πολύ καλά ότι έχουν ανάγκη. Θα ήθελα να βλέπω πιο συχνά - προσωπικά δεν το έχω δει ποτέ- το αυτοκίνητο που προσφέρθηκε για τον κορονοιο προκειμένου να προσφέρει βοήθεια όπως φάρμακα, τρόφιμα και λοιπά. ( παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος)! αντίθετα με τους αστυνομικούς που τρέχουν καθημερινά! Τους βλέπω να περνάνε πότε για ελέγχους πότε να εκτελούν εντολές ανωτέρων τους, να κυνηγούν παπάδες και δεσποτάδες που «παρανόμησαν» και επέτρεψαν να μπουν στις εκκλησίες 8 άτομα αντί για 4! γενικά εκτελούν το καθήκον τους και ΜΠΡΑΒΟ - όχι δεν ειρωνεύομαι, ντόμπρα μιλάω- .....Αλλά επιμένω, αυτή η ρουφιανιά στα Κύθηρα, τι να πω;
Νόμιζα ότι είχε εκλείψει τελευταία, αλλά μάλλον λόγω κορονοϊού επανήλθε και μάλιστα εναντίον της ορθοδοξίας. Βέβαια δεν είναι τσιριγώτες  όλοι οι ρουφιάνοι. 
Επί ευκαιρία των ημερών, θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο του Καραβά ως υπεύθυνο άτομο με καλοσύνη και ταπεινότητα που αντιλήφθηκα ότι τον χαρακτηρίζουν, ανάρτησε την προσφορά βοήθειας σε όποιον την είχε ανάγκη. 
Εγώ προσωπικά ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο και τον παπά Παναγιώτη - που πέρα απ τις «παρανομίες» στις οποίες προέβησαν- ήταν οι μόνοι που ήρθαν και με ρώτησαν αν χρειάζομαι βοήθεια, οικονομική ή υλική, για το άτομο που είμαστε δικαστικοί συμπαραστάτες. 
Ζήτω συγνώμη από τους αναγνώστες.... δεν συνηθίζω να ενοχλώ και να εκφράζομαι κατά αυτόν τον τρόπο. 
Πραγματικά δεν είχα την πρόθεση να κατηγορήσω κανέναν. 
Δεν επαινώ όμως, χωρίς λόγο, κανέναν. 
Απλά καταθέτω γεγονότα που δεν έπρεπε να συμβούν, αλλά συνέβησαν και προσφορές που θα έπρεπε να γίνουν αλλά δεν έγιναν. 
Υποστηρίζω το δίκιο και κατακρίνω την αδικία. 
Χριστός Ανέστη!

Συντάκτης: Καλλιγέρου Μαρία
Ανεπηρέαστη από πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις και απόψεις άλλων..