Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ (24-9-2016)

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ 

Ι Ε Ρ Α    Π Α Ν Η Γ Υ Ρ Ι Σ  
Π Α Ν Α Γ Ι Α Σ   Μ Υ Ρ Τ Ι Δ Ι Ω Τ Ι Σ Σ Η Σ

(24η   Σεπτεμβρίου  2016)
Π ρ ό γ ρ α μ μ α   ἑ ο ρ τ ῆ ς
23-9-2016, ὥρα 5.30μ.μ. Ἀκολουθία Μικροῦ  Ἑσπερινοῦ εἰς τό Καθολικόν τῆς εὑρέσεως τῆς Θαυματουργοῦ Εἰκόνος τῆς Παναγίας τῆς Μυρτιδιωτίσσης.
23-9-2016, ὥρα 7μ.μ. Ἀκολουθία Μεγάλου Ἀρχιερατικοῦ Ἑσπερινοῦ εἰς τό νέον Καθολικόν τῆς Μονῆς, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἐλλασῶνος κ.Χαρίτωνος καί συγχοροστατούντων τῶν παρισταμένων Ἱεραρχῶν.
23-9-2016, ὥρα 10 μ.μ. Ἱερά Ἀγρυπνία εἰς τό Καθολικόν τῆς εὑρέσεως τῆς Θαυματουργοῦ Εἰκόνος τῆς Μυρτιδιωτίσσης μέχρι 2ας πρωϊνῆς. 


24-9-2016, ὥρα 7 π.μ. Ἀκολουθία Ὄρθρου καί ἐν συνεχείᾳ Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἀλεξανδρουπόλεως κ.Ἀνθίμου.
24-9-2016, ὥρα 10.30 π.μ. Ἱερά Λιτάνευσις τῆς Θαυματουργοῦ Εἰκόνος τῆς Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης πέριξ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς, προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ.Σεραφείμ.
24-9-2016, ὥρα 12 μ.μ. Ἐγκαίνια Ἐκκλησιαστικοῦ Μουσείου καί Βιβλιοθήκης τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Μυρτιδίων.
24-9-2016, ὥρα 6.30 μ.μ.
 Ἀκολουθία Ἑσπερινοῦ Ἀποδόσεως τῆς Ἑορτῆς.
25-9-2016, ὥρα 7 π.μ. Ὄρθρος - Ἀρχιερατική Θ. Λειτουργία καί Ἱερόν Μνημόσυνον ὑπέρ τῶν ἀειμνήστων κτητόρων τῆς Ἱερᾶς Μονῆς, ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ.Σεραφείμ. .
Παρακαλοῦνται καί προσκαλοῦνται ὁ Ἱερός Κλῆρος τῆς νήσου καί ἅπασαι αἱ Πολιτικαί, Στρατιωτικαί καί Ἀστυνομικαί Ἀρχαί τῆς νήσου καί τοῦ Νομοῦ νά παρευρεθοῦν εἰς τάς λατρευτικάς εὐκαιρίας ἐπί τῇ μεγάλῃ Θεομητορικῇ Ἑορτῇ τῆς Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης.
Τελετάρχης κατά τήν Ἱεράν Λιτάνευσιν τῆς Θαυματουργοῦ Εἰκόνος ὡρίσθη ὁ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π.Παναγιώτης Μεγαλοκονόμος, Γενικός Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.             
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
------------------------------------------
Πηγή:  imkythiron.gr
------------------------------------------

"ΚΑΜΕΝΗ ΧΩΡΑ"ΜΕΘΑΝΑ.ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ(ΦΩΤΟ)


  Το Ηφαίστειο της Καμμένης Χώρας είναι ένα από τα νεώτερα στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου.Η έκρηξη του πρέπει να έγινε στα χρόνια της βασιλείας του Αντιγόνου του Γονατά (277-240π.Χ) σύμφωνα με τις αναφορές του Στράβωνα(Γεωγραφ.Α,c59,18),του Οβιδίου (Μεταμορφώσεις,ΧV,στ.296-306) ,καθώς και με όσα αναφέρει ο Παυσανίας στο έργο του Ελλάδος Περιήγησις,II,34).
Ο Οβίδιος αναφέρει μάλιστα ότι όλη η περιοχή γύρω από τον οικισμό της Καμμένης ήταν μία εκτεταμένη και πλούσια σε καρπούς πεδιάδα,αλλά η σφοδρή έκρηξη του Ηφαιστείου σκέπασε μεγάλο τμήμα της με τεράστιους όγκους λάβας και τέφρας.
Αν περπατήσετε μέχρι το δυτικό άκρο της Χερσονήσου, θα δείτε στη θέση Καλοκούμπαρο τον καλυμμένο απο τη λάβα Ασβεστόλιθο που φθάνει μέχρι την ακτή.Ο κρατήρας του ηφαιστείου έχει διάμετρο 100 και βάθος 60 περίπου μέτρα.Το ανώτερο ύψος του κώνου είναι 425 μ.
Οι διάσπαρτοι όγκοι λάβας είναι κεροστιλβικός υπερσθενικός ανδεσίτης(Ελ.Πλατάκης 1952) και αυτοί έχουν τη μορφη γιγάντιου λίθινου ποταμού, που εκτείνεται σε μήκος 1500 μέτρων μέχρι τη θάλασσα σχηματίζοντας τον Μαύρο Κάβο,όπως ονομάζουν οι ντόπιοι τον χαμηλό λόφο του ακρωτηρίου ακριβώς κάτω απο το Ηφαίστειο.http://www.methanavolcano.gr/



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ 24.10.2016-31.10.2016

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΑΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Από τις πιο ισχυρές και ιστορικές οικογένειες στα Κύθηρα. Ανέδειξε πολιτικούς, ιερωμένους, στρατιωτικούς, γιατρούς, ζωγράφους, λογίους, νομικούς, αρχαιολόγους. 

Η οικογένεια με Βενετική καταγωγή ανιχνεύεται στα Κύθηρα από το 16ο αι. και κατά το 18ο είναι ισχυρότατη με τίτλους ευγενείας και μεγάλη περιουσία. 

  
Από τις προσωπικότητες που ανέδειξε η οικογένεια θα αναφέρω τον πολύγλωσσο λόγιο και νομικό, γερουσιαστή στην Ιόνιο Γερουσία, με σπουδές στην Πίζα, Εμμανουήλ Βαλερίου Στάη (1817-1895) γνώριμο και μελετητή του Σολωμού, οι μελέτες του οποίου θεωρούνται σταθμός στη θεώρηση του Σολωμικού έργου.


Ο Βαλέριος Νικ. Στάης(1857-1923) διαπρεπής αρχαιολόγος, Γενικός Έφορος Αρχαιοτήτων, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, καθώς και στην ανέλκυση και προβολή του απαράμιλλης σπουδαιότητας ναυαγίου των Αντικυθήρων. Είναι από τους πρώτους που μελέτησαν το μηχανισμό των Αντικυθήρων και διέβλεψαν τη σπουδαιότητά του για τη μαθηματική και μηχανική ιδιοφυϊα των αρχαίων Ελλήνων. 


Ο Σπύρος Εμμ. Στάης (1859-1932) ήταν σημαίνων πολιτικός στις κυβερνήσεις του Χαριλάου Τρικούπη και Γεωργίου Θεοτόκη. Σαν Υπουργός Παιδείας άφησε σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο (ίδρυση σχολείων, εμπορικών σχολών, νομοσχέδια κ.α.)

----------------------------------
Ελένη Χάρου-Κορωναίου
----------------------------------

Έγκριση πρακτικών δημοπρασίας έργου “Κατασκευή νέου Υδατόπυργου στις Αλεξανδράδες”




Χρόνια πολλά στη Σοφία, στην Αγάπη και στην Ελπίδα!

Σήμερα 17/9 εορτάζουν η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη.
Η Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη μαρτύρησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Αδριανού (117 – 138 μ.Χ.). Οι τρεις θυγατέρες της Αγίας Σοφίας, πήραν τα ονόματα τους από το χωρίο της Καινής Διαθήκης: «νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα· μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη.» ( Α' Κορινθίους. 13:13).
Η Αγία Σοφία, τίμια και θεοσεβής γυναίκα, γρήγορα χήρεψε και με τις τρεις κόρες της ήλθε στη Ρώμη. Εκεί καταγγέλθηκαν ως φημισμένες χριστιανές. Τότε ο αυτοκράτορας πληροφορήθηκε ότι οι τέσσερις γυναίκες ήταν χριστιανές και διέταξε να τις συλλάβουν.
Αφού απομόνωσαν τη μητέρα, άρχισαν να ανακρίνουν τις κόρες. Πρώτη παρουσιάστηκε στο βασιλιά η δωδεκάχρονη Πίστη.
Με δελεαστικούς λόγους ο Ανδριανός προσπάθησε να πείσει την Πίστη να αρνηθεί το Χριστό και θα της χορηγούσε τα πάντα, για να ζήσει ευτυχισμένη ζωή, αλλά αντιμετώπισε το άκαμπτο φρόνημα της νεαρής. Τα λόγια της Αγίας Γραφής αποτέλεσαν δυναμική απάντηση της Πίστης: «ἐν πίστει ζῶ τῇ τοῦ υἱοῦ τοῦ Θεοῦ τοῦ ἀγαπήσαντός με καὶ παραδόντος ἑαυτὸν ὑπὲρ ἐμοῦ» (Γαλ. 2: 20) δηλαδή «ζω εμπνεόμενη από την πίστη μου στον Χριστό, που με αγάπησε και έδωσε τον εαυτό Του για τη σωτηρία μου». Τότε, μετά από βασανιστήρια, την αποκεφάλισαν.
Επίσης με τα λόγια της Αγίας Γραφής απάντησε και η δεκάχρονη Ελπίδα, όταν τη ρώτησαν αν αξίζει να υποβληθεί σε τέτοια βασανιστήρια: «ἠλπίκαμεν ἐπὶ Θεῷ ζῶντι, ὅς ἐστι σωτὴρ πάντων ἀνθρώπων, μάλιστα πιστῶν» (Α΄ Τιμοθ. 4:10). Δηλαδή, «ναι, διότι έχουμε στηρίξει τις ελπίδες μας στον ζωντανό Θεό, που είναι σωτήρ όλων των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των πιστών». Αμέσως τότε και αυτή αποκεφαλίστηκε.
Αλλά δεν υστέρησε σε απάντηση και η εννιάχρονη Αγάπη. Είπε ότι η ύπαρξή της είναι στραμμένη «εἰς τὴν ἀγάπην τοῦ Θεοῦ καὶ εἰς τὴν ὑπομονὴν τοῦ Χριστοῦ» (Β’ Θεσσαλ. 3: 5). Βέβαια δεν άργησαν να αποκεφαλίσουν και αυτή.
Περήφανη για τα παιδιά της η Σοφία, ενταφίασε με τιμές τις κόρες της και παρέμεινε για τρεις μέρες στους τάφους τους, παρακαλώντας το Θεό να την πάρει κοντά του. Ο Θεός άκουσε την προσευχή της και η Σοφία παρέδωσε το πνεύμα της δίπλα στους τάφους των παιδιών της.


Read more: http://www.newsbomb.gr

Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΜΟ

Με λαμπρότητα έγινε ο πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός στην Αγία Σοφία στις Σπηλίες του Καλάμου. 
Κατά το έθιμο τη γιορτή διοργανώνουν τα μέλη της οικογενείας Σωτήρχου που συντηρούν την εκκλησία. 
Μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα του σπηλαίου ακούστηκε το μεστό περιεχομένου κήρυγμα του πατέρα Πέτρου Μαριάτου, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα των εορταζομένων αγίων γυναικών και το δρόμο που διάλεξαν να ακολουθήσουν.









-------------------------------------------
Βασίλειος Σταύρου ιερέως Χάρος
-------------------------------------------