Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

"ΚΑΜΕΝΗ ΧΩΡΑ"ΜΕΘΑΝΑ.ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ(ΦΩΤΟ)


  Το Ηφαίστειο της Καμμένης Χώρας είναι ένα από τα νεώτερα στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου.Η έκρηξη του πρέπει να έγινε στα χρόνια της βασιλείας του Αντιγόνου του Γονατά (277-240π.Χ) σύμφωνα με τις αναφορές του Στράβωνα(Γεωγραφ.Α,c59,18),του Οβιδίου (Μεταμορφώσεις,ΧV,στ.296-306) ,καθώς και με όσα αναφέρει ο Παυσανίας στο έργο του Ελλάδος Περιήγησις,II,34).
Ο Οβίδιος αναφέρει μάλιστα ότι όλη η περιοχή γύρω από τον οικισμό της Καμμένης ήταν μία εκτεταμένη και πλούσια σε καρπούς πεδιάδα,αλλά η σφοδρή έκρηξη του Ηφαιστείου σκέπασε μεγάλο τμήμα της με τεράστιους όγκους λάβας και τέφρας.
Αν περπατήσετε μέχρι το δυτικό άκρο της Χερσονήσου, θα δείτε στη θέση Καλοκούμπαρο τον καλυμμένο απο τη λάβα Ασβεστόλιθο που φθάνει μέχρι την ακτή.Ο κρατήρας του ηφαιστείου έχει διάμετρο 100 και βάθος 60 περίπου μέτρα.Το ανώτερο ύψος του κώνου είναι 425 μ.
Οι διάσπαρτοι όγκοι λάβας είναι κεροστιλβικός υπερσθενικός ανδεσίτης(Ελ.Πλατάκης 1952) και αυτοί έχουν τη μορφη γιγάντιου λίθινου ποταμού, που εκτείνεται σε μήκος 1500 μέτρων μέχρι τη θάλασσα σχηματίζοντας τον Μαύρο Κάβο,όπως ονομάζουν οι ντόπιοι τον χαμηλό λόφο του ακρωτηρίου ακριβώς κάτω απο το Ηφαίστειο.http://www.methanavolcano.gr/




 'Oταν κάποιος αντικρίζει για πρώτη φορά αυτό το χωριό, του δημιουργείται η εντύπωση ότι η λάβα είναι έτοιμη να καταπιεί ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Πελοποννήσου.Περπατώντας στα στενά δρομάκια του χωριού και μιλώντας με τους ανθρώπους, εύκολα καταλαβαίνεις τη ζεστασιά τους και τη φιλοξενία τους.           Δημήτρης Σταθόπουλος,"ΤΑ ΝΕΑ", Αύγουστος 2008 
Η Καμένη Χώρα μοιάζει με μικρή φωλιά ανθρώπων, γύρω-γύρω προστατεύεται από τη πέτρα του ηφαιστείου και το ατέλειωτο δάσος από πεύκα και ελαιόδεντρα, με τις πεζούλες να κυριαρχούν στα ξέφωτα, που οργώθηκαν για να δώσουν τους πολύτιμους καρπούς της Γης μας.
Σήμερα, απομένουν μόνο εννέα οικογένειες, η κύρια ασχολία τους είναι η καλλιέργεια της ελιάς και των αμπελιών, υπάρχει επίσης κι ένα μικρό κοπάδι αιγοπροβάτων με το γλυκό ήχο των κουδουνιών του να μας θυμίζει την παρουσία του. 
Στο κέντρο του χωριού είναι η μικρή μας εκκλησία του Άη Γιάννη και πιο δυτικά το ξωκλήσι του Αγίου Αντρέα.
Από την Καμένη ξεκινάνε τα μονοπάτια προς Ηφαίστειο, Στέρνα Γαμπρού, Κρασοπαναγιά. 
Δεν είναι δύσκολο να φθάσει κανείς μέχρι εδώ, δύσκολο είναι να φύγει..



Η χερσόνησος των Μεθάνων δημιουργήθηκε από έκρηξη ηφαιστείου. Η ηφαιστειακή αυτή δραστηριότητα χρονολογείται μεταξύ του 276 και 239 π.Χ. και περιγράφεται στα κείμενα των αρχαίων ιστορικών Στράβωνα, Παυσανία και Οβίδιο.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί στα Μέθανα 30 (!) ηφαιστειακοί κρατήρες. Ο σπουδαιότερος από αυτούς βρίσκεται κοντά στο χωριό Καμένη Χώρα, το οποίο είναι κτισμένο πολύ κοντά του, στην άκρη της κόκκινης λάβας.



Το ηφαιστειακό κέντρο των Μεθάνων ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο που συνδέει τα ηφαίστεια Σουσακίου, Αιγίνης, Μεθάνων, Πόρου, Βελοπούλας, Καράβι, Φαλκονέρας, Αντιμήλου, Μήλου, Κιμώλου, Πολύβου, Στρογγυλού, Δεσποτικού, Σπυρηδονησίων, Αντίπαρου, Χριστιανών, Σαντορίνης, Κω, Νισύρου, Αλικαρνασού και Πάτμου.
Το ηφαιστειακό αυτό τόξο έδωσε την αφορμή για την εκδήλωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στο νότιο Αιγαίο κατά τους αρχαίους χρόνους. Τότε έλαβαν χώρα πάρα πολλές εκρήξεις ηφαιστείων γύρω στο τέλος της τριτογενής περιόδου, μετά τις Αλπικές πτυχώσεις, ενώ συνεχίστηκαν και κατά την τεταρτογενή περίοδο.
Στα Μέθανα θα δείτε τα λείψανα πολλών ηφαιστειακών εκρήξεων. Νοτιοανατολικά του υψώματος Χελώνα, στη θέση Σταυρόλογγος καθώς και στη θέση Μακρύλογγος συναντάμε μεγάλους κρατήρες. Επίσης, ηφαιστειακούς κρατήρες θα δείτε στην επάνω Μούσκα, στο χωριό Καμένη Χώρα, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος και εντυπωσιακότερος όλων και στην Κυψέλη.
Από τους προαναφερόμενους κρατήρες, αυτοί που έδρασαν τελευταία ήταν οι παρακείμενοι στην Καμένη Χώρα. Γεγονός που αποδεικνύεται από το μεταλλευτικό υλικό της περιοχής και από τη σημερινή μορφολογική κατάσταση των Μεθάνων.
 Η έκρηξη της Καμένης, την οποία αναφέρουν στις γραφές τους ο Στράβωνας και ο Παυσανίας, πιθανολογείται ότι έγινε μεταξύ των ετών 277 – 240 π.Χ.
Το ηφαίστειο αυτό δεν είναι πια ενεργό. Ο κύριος κρατήρας του βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού Καμένη Χώρα. Έχει διάμετρο 100 μέτρων και βάθος 40 – 50 μ. Στη βορειοανατολική πλευρά του διακρίνονται άλλοι δυο – παρασιτικοί – κρατήρες. Η ανάβαση στον κρατήρα είναι μια μοναδική εμπειρία.http://www.porosnews.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου