Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ανακοίνωση Συλλόγου "Ο Όμορφος Καραβάς"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο σύλλογος μας "Ο Όμορφος Καραβάς" σας ενημερώνει ότι το εργαστήρι μας "Μάθε με να σε Μάθω" θα γίνει εκτάκτως το Σάββατο 18 Απριλίου και ώρα 19:00. 

Σας περιμένουμε λοιπόν να ευχηθούμε το Χριστός Ανέστη τσουγκρίζοντας αυγά και πίνοντας τσιπουράκι.

Μηνάς Εμμ. Σουρής
Ο πρόεδρος του συλλόγου

Διευκρινήσεις της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το δημοσίευμα μας "Το καμμένο αυτοκίνητο βρίσκεται ακόμη πεταμένο στην Πλατεία Άμμο......"

Το αυτοκίνητο αυτό ανήκει στον κ. Γεώργιο Μηνά Κορωναίο, μόνιμο κάτοικο στην Πλατεία ΄Αμμο. Όταν κάηκε είχε πάνω του την μία πινακίδα, κατά δήλωση του ιδιοκτήτη  του, επίσης κατά δήλωσή του κάηκε και η άδεια κυκλοφορίας του.

Ο ιδιοκτήτης επήρε αντίγραφο του βιβλίου συμβάντων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και μέχρι σήμερα το εν λόγω όχημα δεν έχει διαγραφεί από το Υπουργείο Μεταφορών και επικοινωνιών και έτσι παραμένει ακόμα στην κυριότητα του ιδιοκτήτη του.

Μετά από το συμβάν το όχημα παρέμεινε στην μέση του δρόμου και μετά από  τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, ο ιδιοκτήτης υποσχέθηκε στον Αντιδήμαρχο, μπροστά στον Αστυνόμο και στον Πρόεδρο της Κοινότητας Καραβά ότι,  μέχρι την 25.03.2015 θα το απομάκρυνε, όμως τίποτα δεν έκανε. Έτσι την επόμενη ημέρα της λήξης της προθεσμίας, με εντολή του Δήμου, ο κ. Κωνσταντίνος Ανδρόνικος το πήρε από την περιοχή και το μετέφερε σε άλλο σημείο της περιοχής κοντά στο χωριό, επειδή λόγω του μη αποχαρακτηρισμού του από το Υπουργείο Συγκοινωνιών, δεν μπορούσε να μεταφερθεί στην ειδική περιοχή των προς διάλυση παλαιών αυτοκινήτων του κ. Ανδρόνικου.

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Φωτογραφία χρήστη.
Με αφορμή τη φωτογραφία που μας κοινοποίησε ο κ. Δεσύλλας από την Κέρκυρα αξίζει να αναφέρομε ότι από το 1951 αρχίζει μια καινούρια εποχή για τα Κύθηρα. Δύο μεγάλοι επιχειρηματίες Κυθήριοι ευεργέτες, ο Νικόλαος Τριφύλλης και ο Μιχαήλ Σεμιτέκολος υπογράφουν ένα πρακτικό για την εκτέλεση δύο μεγάλων έργων στα Κύθηρα. Την ανέγερση του Τριφυλλείου Νοσοκομείου και την ασφαλτόστρωση του αμαξιτού δρόμου Χώρας Ποταμού. Τα έργα ολοκληρώθηκαν στη 10ετία του ’50 με τις γενναίες χορηγίες των ευεργετών και τη συνδρομή των απανταχού Κυθηρίων. Για τη διαχείριση των εράνων, την επιμέλεια και την επίβλεψη των έργων συγκροτήθηκε μια 15μελής επιτροπή από Κυθηρίους: Γρηγόριο Κασιμάτη, υπουργό, Δημήτριο Μαρσέλλο υπουργό, Κρίτωνα Δηλαβέρη, βουλευτή, Ιωάννη Κοντολέοντα, βουλευτή, Παναγιώτη Φωτεινό, καθηγητή Πανεπιστημίου, Ιωάννη Φώτιο, δ/ντή Υπουργείου Παιδείας, Θεόδωρο Κατράκη δικηγόρο, Γαβριήλ Καλοκαιρινό, γραμματέα Αρχιεπισκοπής, Θεόδωρο Αρχοντούλη, δικηγόρο, Παναγιώτη Πανάρετο τμηματάρχη Υπουργείου Εργασίας, Παναγιώτη Τριφύλλη, αρχικτηνίατρο, Ιωάννη Κασιμάτη, δ/ντή της εφημερίδας «Κυθηραϊκή δράσις» και τους επιχειρηματίες Νικόλαο Καστρίσιο, Βασίλη Μπαβέα και Παναγιώτη Γαβρίλη. Η φωτογραφία είναι από την πανηγυρική κατάθεση του θεμελίου λίθου για την ανέγερση του Νοσοκομείου μας στην είσοδο του Ποταμού. Διακρίνονται ο Μιχαήλ Σεμιτέκολος, ο Ιωάννης Κοντολέων, ο Γρηγόριος Κασιμάτης κ.α. Πηγή Eleni Harou

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 14/4/2015 - Συνάντηση Δημάρχου με Σύλλογο της Πορφυρίδας

Με το νέο Δ.Σ. της Ένωσης Νεολαίας Κυθήρων "Πορφυρίς" συναντήθηκε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης το πρωί της Τρίτης του Πάσχα, ύστερα από πρόσκληση του ιδίου. 

Ο κ. Δήμαρχος καλοσώρισε το νέο Δ.Σ. και το συνεχάρη για την πρωτοβουλία επαναδραστηριοποίησης του Σωματείου, του οποίου ο κ. Δήμαρχος υπήρξε Γενικός Γραμματέας επί σειρά ετών. 

Έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις δυνατότητες συνεισφοράς στα τοπικά κοινωνικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά δρώμενα. 

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ - ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ - ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ

Το Μεγάλο Σαββάτο ο χασάπης του νησιού επισκέπτεται όλα τα σπίτια για τη σφαγή το κατσικιού ή του αρνιού που έχουν θρέψει ή αγοράσει για το Πάσχα. Από το σφάγιο παίρνουν το τζιγέρι (τζιέρι=συκώτι) για τη μαγειρίτσα για το δείπνο της Ανάστασης και το υπόλοιπο το φιλούν για την Κυριακή του Πάσχα.
Στις 10 το βράδυ στολισμένοι ξεκινούν για την εκκλησία, να παρακολουθήσουν την Ακολουθία της Αναστάσεως. Τη Λαμπρή φορούν τη πιο λαμπρή στολή τους. Οι περισσότεροι έχουν ράψει καινούρια ανοιξιάτικα ρούχα. Είναι τόσο όσο όμορφες οι Ελαφονησιωτοπούλες τη νύχτα της Ανάστασης, ώστε βλέποντάς της ο άγνωστος σε μας κάτοικος του νησιού, συνέθεσε την παροιμία: “Μάη μην πάρεις γάιδαρο και τη Λαμπρή γυναίκα”.Τα παιδιά κρατούν τις λαμπάδες, που τους έχουν φέρει οι νονοί τους και οι μεγάλοι αγοράζουν από το παγκάρι λευκά κεριά για το Άγιο φως. Η εκκλησία τώρα είναι στολισμένη με κορδέλες λευκές. Η χαρά διαδέχτηκε το πένθος. Η ζωή νίκησε το θάνατο. Όλοι είναι ντυμένοι με ζωηρά ανοιξιάτικα ρούχα. Πάει η “μαυρίλα της Μεγάλης εβδομάδας”.

Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν και ο παπάς βγαίνει από την Ωραία Πύλη με τη λαμπάδα του αναμμένη ψάλλοντας το "Δεύτε λάβετε φως..." και μεταλαμπαδεύει το Αναστάσιμο Φως στους πιστούς. Στη συνέχεια μεταλαμπαδεύεται το Ανέσπερο Φως από λαμπάδα σε λαμπάδα κι από λιανοκέρι σε λιανοκέρι. Κατόπιν βγαίνουν όλοι έξω όπου ο παπάς διαβάζει το Ευαγγέλιο της Αναστάσεως.

Μόλις πει το "Χριστός Ανέστη" χτυπούν οι καμπάνες χαρμόσυνα, αρχίζουν οι ομοβροντίες των βαρελότων, ενίοτε και δυναμίτιδων, και γενικά δημιουργείται πανζουρλισμός. Αρχίζουν τους ασπασμούς, δίνοντας το φιλί της αγάπης. Όταν ο παπάς τελειώσει το Ευαγγέλιο, κατευθύνεται στην είσοδο της εκκλησίας. Τον ακολουθούν μόνο οι ψάλτες και ελάχιστοι πιστοί, κυρίως όσοι θέλουν να μεταλάβουν. Οι υπόλοιποι,λόγω της “διαμαρτυρίας του στομάχου τους”,κατευθύνονται στο σπίτι τους όπου τους περιμένει η αχνιστή μαγειρίτσα.

Φεύγοντας παίρνουν μαζί τους το αναμμένο κερί της Αναστάσεως, προσπαθώντας να μη τους το σβήσει το ανοιξιάτικο αεράκι. Όταν φτάσουν στα σπίτια τους, με τον καπνό της λαμπάδας ή του κεριού τους κάνουν το σχήμα του σταυρού στην κυρία είσοδο του σπιτιού τους. Μετά ανάβουν το καντήλι, το οποίο προσπαθούν να κρατήσουν τουλάχιστον σαράντα ημέρες.

Ληστεία στο Έλος Λακωνίας


Συνελήφθησαν, (10.4.2015) το βράδυ, στο Έλος Λακωνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βλαχιώτη, δύο (2) αλλοδαποί, ένας 32χρονος υπήκοος Πακιστάν και ένας 30χρονος υπήκοος Ρουμανίας, για ληστεία σε βάρος 23χρονου αλλοδαπού υπηκόου Πακιστάν.
Ειδικότερα, χθες το βράδυ, στο Έλος Λακωνίας, οι ανωτέρω, με τη χρήση σωματικής βίας, αφαίρεσαν από την κατοχή του 23χρονου ένα κινητό τηλέφωνο και τράπηκαν σε φυγή.
Μετά από άμεση κινητοποίηση αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Βλαχιώτη, εντοπίστηκαν λίγο αργότερα και συνελήφθησαν.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπάρτης.
Την αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Βλαχιώτη, ενώ ερευνάται η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλα παρόμοια αδικήματα. Πηγή lakoniapress.gr

Αλοιζιάνικα Κύθηρα 1965


ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ


ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ "ΜΥΡΤΥΔΙΩΤΙΣΣΑΣ"

 Η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας φιλοξενείτο στον Ιερό Ναό του Εσταυρωμένου στη Χώρα από την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Χθές Δεύτερη μέρα του Πάσχα ξεκίνησε η περιφορά της περνώντας από τον Άγιο Γεώργιο στο Λιβάδι και συνέχισε για τα Φράτσια όπου και θα διανυκτέρευε .Από σήμερα Τρίτη μέρα του Πάσχα, συνοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυθήρων κ.Σεραφείμ ,του Ιερού κλήρου και πλήθος πιστών θα ξεκινήσει η περιφορά σε όλες τις ενορίες του νησιού . Η περιφορά της εικόνας θα ολοκληρωθεί την Κυριακή των Μυροφόρων όπου και θα επιστρέψει στο μοναστήρι στα Μυρτίδια. Adelin fm 107.3 ΚΥΘΗΡΑ Φωτο Ειρηνη Βενερη-Τραβασαρου

3 θέσεις εργασίας στο Μουσείο Νεάπολης

Προκήρυξη πρόσληψης επιστημονικού προσωπικού και ειδικευμένων εργατών με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για τις ανάγκες της Πράξης «Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης Βοιών» ενταγμένης στο Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007-2013».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ

την πρόσληψη του παρακάτω επιστημονικού προσωπικού και ειδικευμένων εργατών με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για τις ανάγκες του ενταγμένου στο Ε.Π. «Δυτική Ελλάδας-Πελοποννήσου - Ιονίων Νήσων 2007-2013» έργου «Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης Βοιών» για χρονικό διάστημα έως 30/6/2015, με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης σε περίπτωση παράτασης του έργου και εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις.


Α/Α ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ            ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ             ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

     ΠΕ Αρχαιολόγων           Μία (1) θέση                  Μουσείο Νεάπολης
2      ΥΕ Ειδικευμένος            Δύο (2) θέσεις                Μουσείο Νεάπολης
Εργάτης για στερεωτικές
 – αναστηλωτικές –
ανασκαφικές εργασίες

Όσοι επιθυμούν να προσληφθούν, καλούνται να συμπληρώσουν την αίτηση και να την υποβάλουν με τα συνημμένα δικαιολογητικά, νομίμως επικυρωμένα, είτε αυτοπροσώπως, είτε με άλλο εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, εφόσον η εξουσιοδότηση φέρει την υπογραφή τους θεωρημένη από δημόσια αρχή, είτε ταχυδρομικά (σε περίπτωση ταχυδρομικής υποβολής οι αιτήσεις με τα συνημμένα δικαιολογητικά θα πρέπει να έχουν πρωτοκολληθεί στην Υπηρεσία έως την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων) στο γραφείο της γραμματείας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας, στην διεύθυνση Αγησιλάου 59 Σπάρτη, ΤΚ 23100, υπόψη κου Νικόλαου Αποστολάκου ή κας Ελένης Μπισμπή (τηλ. επικοινωνίας: 27310-25363) εντός προθεσμίας πέντε (5) εργασίμων ημερών που αρχίζει από την επομένη της καταχώρισης στο διαδικτυακό κόμβο (ιστοσελίδα) της εφαρμογής ΔΙΑΥΓΕΙΑ (http://diavgeia.gov.gr) και του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.και της ανάρτησης της ανακοίνωσης στον πίνακα ανακοινώσεων της Υπηρεσίας από 14/4/2015 έως και 20/4/2015.

Κάθε υποψήφιος δικαιούται να υποβάλει μία μόνο αίτηση και για θέσεις μίας μόνο κατηγορίας προσωπικού. Η σώρευση θέσεων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού σε μία ή περισσότερες αιτήσεις συνεπάγεται αυτοδικαίως σε κάθε περίπτωση ακύρωση όλων των αιτήσεων και αποκλεισμό του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία.


Δείτε την προκήρυξη εδώ


ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Πηγή .apela.gr/

Για να μην «χάσουμε το πλοίο της γραμμής» και να «ξαναβρούμε» τα Κύθηρα!

Ασυντόνιστοι οι Δήμαρχοι Κυθήρων και Μονεμβάσιας…

 ΚΥΘΗΡΑ. Απάντηση στον Δήμαρχο Μονεμβάσιας δίνει ο ομόλογός του των Κυθήρων. «Δεν αντιλαμβάνομαι, τον λόγο της έγγραφης αντίδρασής σου, καθώς η κίνησή μου να επισκεφθώ τον Υπουργό Ναυτιλίας μαζί με το Δήμαρχο της Ελαφονήσου αναφέρεται κυρίως σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος όπως στη δυνατότητα καθημερινών τουριστικών πλόων μεταξύ των δύο νησιών, η οποία αποτελεί επιθυμία και των δύο Δημοτικών Αρχών, αλλά και των παραγόντων του τουρισμού. Για το θέμα αυτό είχα ήδη μία εξαιρετικά εποικοδομητική συνεργασία με τον πλοιοκτήτη του Ε/Γ-Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ κ. Πολυχρόνη Τουρλομούση, ο οποίος έχει προσφέρει τα μέγιστα στην περιοχή και η άποψή του σε ακτοπλοϊκά ζητήματα είναι πάντα σεβαστή» αναφέρει ο Δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, στον Δήμαρχο Μονεμβάσιας.

Μάλιστα θέτει ανοικτά το θέμα του παράνομου αγκυροβολίου της Νεάπολης επισημαίνοντας ότι: «το μείζον ζήτημα του παράνομου αγκυροβολίου στον όρμο της Νεάπολης, που επηρεάζει αρνητικά και το νησί των Κυθήρων λόγω της πρόδηλης αισθητικής και περιβαλλοντικής υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής, με απασχολεί εντονότατα ήδη από την επαύριο της ανάληψης των καθηκόντων μου και προς τούτο απευθύνθηκα προς τον τότε Υπουργό Ναυτιλίας κ. Βαρβιτσιώτη χωρίς να λάβω καμία απάντηση. Έχω χρέος να μην παύσω να ασχολούμαι με το καυτό αυτό ζήτημα, που απασχολεί την τοπική κοινωνία του Δήμου μου καθώς και όλα τα τοπικά Μ.Μ.Ε. που το έχουν κατά καιρούς θίξει, ενίοτε δε με πολύ έντονο τρόπο». Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα θα περίμενε τη στήριξή του Ηρακλή Τριχείλη. «Θα περίμενα να το συζητήσουμε τηλεφωνικά ή κατ΄ ιδίαν, και όχι την επιστολή που έλαβα, η οποία μάλιστα δημοσιεύθηκε και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου σου, δίνοντας στους αναγνώστες την εσφαλμένη εικόνα ότι οι Δήμοι μας βρίσκονται σε διάσταση απόψεων πάνω σε ζητήματα σοβαρά που απαιτούν συναίνεση και συνεργασία».

Ο Δήμαρχος Χαρχαλάκης μάλιστα υπογραμμίζει την καλή του διάθεση με την εξής αναφορά: «Για παράδειγμα, για το πρόσφατό αίτημά σου να συμπεριληφθεί η Μονεμβάσια στην άγονη γραμμή των Κυθήρων, εκτιμώ ότι θα έπρεπε να έχω ενημερωθεί, καθώς η συγκεκριμένη γραμμή δημόσιας υπηρεσίας επιδοτείται επί τούτου για τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα και ως Δήμαρχος εκπροσωπώ τους χρήστες της άγονης αυτής γραμμής, ήτοι τους Δημότες μου. Ωστόσο, δεν έδωσα δημοσιότητα στο ζήτημα, ούτε έστειλα επιστολή, καθώς θεώρησα ότι το αίτημά σου είναι εύλογο και θα προσπαθήσω να το στηρίξω και εγώ με κάθε τρόπο».

Ο Δήμαρχος Κυθήρων ξεκαθαρίζει ότι  σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Ελαφονήσου, που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στον Υπουργό, δεν είναι αρμόδιος να τα αναλύσει, αρμοδιότερος είναι ο οικείος Δήμαρχος, με τον οποίο έχει εξαιρετική συνεργασία.
Αναφορικά με τις ακτοπλοϊκές γραμμές δημόσιας υπηρεσίας που θα ισχύσουν από το 2016 και μετά (λήξη της ισχύουσας σύμβασης με τη ΛΑΝΕ), έχει εξουσιοδοτηθεί από το Δ.Σ. να αποστείλει σχετικές επιστολές σε όλους τους όμορους Δήμους, προκειμένου ως γεωγραφική ενότητα να διαμορφώσουν από κοινού μία αμοιβαία επωφελή πρόταση προς το Υπουργείο, ούτως ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν τα καλλίτερα δυνατά αποτελέσματα για τις περιοχές τους. Καλεί μάλιστα τον Ηρ. Τριχείλη στα Κύθηρα όποτε αυτός το θελήσει για μια εκ του σύνεγγυς συνεργασία πάνω σε κοινά ζητήματα που απαιτούν κοινές δράσεις.


Στην επιστολή που έχει αποστείλει προς τους Δημάρχους Λακωνίας και Μεσσηνίας, ο κ. Χαρχαλάκης υπογραμμίζει την δυσχερή δημοσιονομική κατάσταση αλλά και την κοινή πορεία που πρέπει να έχουν οι ΟΤΑ της περιοχής σε θέματα που τους «συνδέουν».

Τους καλεί να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για την ακτοπλοϊκή σύνδεση και συγκοινωνία και τους καλεί τον Σεπτέμβριο του 2015, από τις 20 έως τις 24 του μηνός, στα Κύθηρα, να συμμετέχουν στον εορτασμό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας και να πάρουν αποφάσεις για κοινή στόχευση και δράση Πηγή notospress.gr