Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας - Απάντηση στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

Η μόνη απόπειρα συγκάλυψης- και είναι γνωστή στο πανελλήνιο- είναι η απόπειρα που έκανε ο κ. Τσίπρας, εγγράφως μάλιστα, να μείνει στο σκοτάδι η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης στην πρεσβεία της Βενεζουέλας. Είναι πραγματικά θλιβερή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, να δώσει κομματικό χρώμα σε μια υπόθεση η οποία θα έπρεπε να βρίσκει ενωμένο τον πολιτικό κόσμο απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που μέσω της ημερίδας με θέμα «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», ενθάρρυνε τα στόματα να ανοίξουν. Και θα λάβει κάθε θεσμικό μέτρο ώστε να αντιμετωπιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα. Οσο για τις συγκεκριμένες υποθέσεις που έχουν έρθει στο φως, το λόγο έχει πλέον η δικαιοσύνη και όλες οι κρατικές υπηρεσίες είναι στη διάθεσή της.

Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος:Στην Πατρίδα μας εξακολουθεί να… πετάει ο γάιδαρος!…

Η πολυήμερη δραματική ταλαιπωρία συμπολιτών μας κατοίκων των προνομιούχων Βόρειων προαστείων της Αττικής αλλά και αλλού με οδηγεί να θέσω 2 ερωτήματα: 

     Πρώτον – Πετάει ή δεν πετάει ο γάιδαρος όπως θέλει το σχετικό λαϊκό δίλημμα; 

    Όσο και αν ακουστεί αυτό παράξενο και ίσως κριθεί από μερικούς και επιστημονικά αντιδεοντολογικό στο μέτρο που όλοι γνωρίζουμε, ή θα έπρεπε να γνωρίζουμε από το Νόμο της βαρύτητας και την ανατομική μορφή των συμπαθών τετράποδων, η απάντηση είναι απόλυτα αρνητική!.. 

   Με άλλα λόγια με δεδομένες τις συγκεκριμένες επιστημονικές, ιστορικές, πολιτικές, συναισθηματικές και ψυχοκοινωνικές παραμέτρους ο γάιδαρος ΠΟΤΕ και σε ΚΑΜΙΑ Χώρα του Πλανήτη Γη δεν είχε κατορθώσει να απογειωθεί και να… πετάξει!.. 

     Δεύτερον – επιτρέπεται επί σειρά δεκαετιών ηλεκτροφόρα καλώδια να «σφιχταγκαλιάζονται» με κλαδιά δέντρων προξενώντας πυρκαγιές τα καλοκαίρια και διακοπή ηλεκτροδότηση τους χειμώνες;  

     Η απάντηση, χωρίς αμφισβήτηση, πρέπει να είναι ΟΧΙ βέβαια!… 

  Η καταστροφική «Μήδεια» έφερε δυναμικά στο προσκήνιο της επικαιρότητας την σκληρή πραγματικότητα της συνεχιζόμενης «γύμνιας» των Κρατικών φορέων και μηχανισμών, όπως είχε συμβεί και με την φονική πύρινη λαίλαπα που σάρωσε καλοκαιριάτικα το «Μάτι», με τις πλημμύρες σε Μάνδρα και Καρδίτσα όπως και με παρόμοιες καταστροφές επί σειρά δεκαετιώνθυμίζοντας ότι υπάρχει η αγαπημένη Πατρίδα ΕΛΛΑΔΑ όπου τα ηλεκτροφόρα καλώδια συνεχίζουν το «θανατηφόρο» τους σφιχταγκάλιασμα με κλαδιά δένδρωνΤελικά στην Πατρίδα μας ο γάιδαρος πετούσε, πετάει και φοβάμαι ότι θα εξακολουθήσει να πετάει!.. 

 Πόσο και γιατί παραμένουμε τόσο εύπιστοι αλήθεια, παιδιά, γυναίκες, άνδρες, παππούδες και γιαγιάδες στην εποχή μας και πόσο εύκολα θα μπορούσε κάποιος ή κάποιοι να μας αλλάξουν τα μυαλά, με συστηματική υποβολή σε πλύση εγκεφάλου από τα περιώνυμα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικού Εκμαυλισμού), και να μας κάνουν να δούμε τα άσπρα μαύρα και τον γάιδαρο να… πετάει; 

 Λένε οι Κινέζοι «δείξε με το δάκτυλό σου το ελάφι και φώναξε να ένα… άλογο» 

 Θυμηθείτε μερικά συνθήματα όπως «γυρίζουμε σελίδα», «έρχεται η Αλλαγή», «θα επανιδρύσουμε το Κράτος», και καθώς οι εργατοπατέρες κατέβαζαν τους διακόπτες οικτίροντάς εαυτούς λέγαμε: «Είδες η…ΔΕΗ:»   

 Και τώρα, αναφερόμενος στον τίτλο του άρθρου μου, στην Πατρίδα μας δείξε το γάιδαρο και φώναξε:  

   «Παιδιά, κοιτάξτεπετάει!» 

 

Η πειθώ της Ομάδας και της Εξουσίας 

     Θα αναφερθώ στα εντυπωσιακά αποτελέσματα που έδωσαν δύο κλασικά πειράματα κοινωνικής ψυχολογίας που έγιναν τον περασμένο αιώνα από τους μακαρίτες διακεκριμένους Αμερικανούς συναδέλφους Solomon Asch και Stanley Milgramισόβια μέχρι τον θάνατό τους μέλη όπως και ο υπογράφων του American Psychological Association. Στα δύο αυτά πειράματα οι ερευνητές και οι συνεργάτες τους δημιουργούν για το άτομο συνθήκες ασάφειας και αμφιβολίας και αδυναμίας λήψης απόφασης, φέρνοντάς το αντιμέτωπο με ερεθίσματα αμφίβολης ευκρίνειας. 

    Το «άτομο-θύμα» οδηγείται από τις συνθήκες του πειράματος έντεχνα σε συναισθηματική σύγκρουση καθώς από τη μία μεριά αισθάνεται την έντονη υποκειμενική τάση να κάνει τη σωστή επιλογή όπως ακριβώς έχει μάθει μέχρι αυτήν τη στιγμή στη ζωή του (π.χ., ο γάιδαρος ΔΕΝ… πετάει), και η συμπεριφορά των συνεργατών των καθηγητών που προφανώς κάνουν λανθασμένες επιλογές που προβληματίζουν τα «θύματα» των πειραμάτων. 

     Για να γίνει κατανοητή η διαδικασία άσκησης πίεσης από την ΟΜΑΔΑ στο άτομο και για να μας διδάξει και κάτι νομίζω χρήσιμο στην εποχή μας, την εποχή της αμφισβήτησης των πάντων από τους πάντες και της αμφιβολίας για όλα και για όλουςας δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στα πειράματα αυτά. 

     Στο πείραμα του Asch (όπου ΟΛΑ τα άτομα εκτός ενός που το βαφτίζουμε «θύμα» είναι συνεργάτες του ερευνητή) ο ερευνητής δείχνει δύο κάρτες όπου στην πρώτη κάρτα υπάρχει μια ευθεία γραμμή ενός συγκεκριμένου μήκους και στη δεύτερη κάρτα υπάρχουν τρεις ευθείες γραμμές διαφορετικού μήκους, η μία από τις οποίες είναι εμφανέστατα και χωρίς αμφιβολία ακριβώς ίσου μήκους με τη γραμμή της πρώτης κάρτας. 

     Ο εξεταστής ρωτά ένα – ένα τα άτομα της ομάδας να κάνουν τη σύγκριση των γραμμών αφήνοντας τελευταίο το «θύμα» της παρέας. 

     Στην επίδειξη των καρτών ΟΛΟΙ οι συνεργάτες του ερευνητή συμφωνούν σε κάτι που είναι ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΑ λάθος (και το «θύμα» όπως καταγράφεται από τη βιντεοκάμερα ξαφνιάζεται, γέρνει μπροστά, κοιτάζει τις γραμμές, κοιτάζει ένα – ένα τα μέλη της ομάδας και είναι εμφανή στο πρόσωπό του τα αισθήματα του ξαφνιάσματος και της δυσπιστίας…) 

    Όταν έρχεται η σειρά του «θύματος» να συγκρίνει τις γραμμές στις δύο κάρτες, υποθέτω ότι δεν θα σας εκπλήξει η διαπίστωση ότι ένας μεγάλος αριθμός ατόμων απαντά δίνοντας την ίδια απάντηση που έδωσαν ΟΛΑ τα άλλα μέλη της ομάδας!… 

 

Εκπληκτικό; Όχι ακριβώς! 

     Το «θύμα» στο συγκεκριμένο πείραμα έχει ουσιαστικά δυο επιλογές, κάθε μια από τις οποίες συνεπάγεται και ένα σχετικό συναισθηματικό και ψυχοκοινωνικό κόστος. Εφόσον επιλέξει να σταθεί πιστό στις προσωπικές του απόψεις και να πει τι ακριβώς είναι σωστό και τι λάθος τότε θα βρεθεί σε ευθύγραμμη ισορροπία με τις υποκειμενικές του πεποιθήσεις και τα αντικειμενικά δεδομένα, αλλά θα έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τα άλλα μέλη της ομάδας που δηλώνουν, γιατί έτσι συμφωνήθηκε, το ακριβώς αντίθετο. Εάν ταυτισθεί με τα άλλα μέλη της ομάδας τότε θα έλθει σε σύγκρουση με τις υποκειμενικές του πεποιθήσεις και την ορθή αντίληψη πραγματικότητας αλλά αποφεύγει την αντιπαράθεση με την ομάδα. 

     Οι «δικαιολογίες» που έδωσαν «τα θύματα» στο πείραμα με τις γραμμές του Asch εστιάσθηκαν στη δική τους κακή εκτίμηση του μήκους των γραμμών ακόμη και σε προβλήματα… όρασης! 

     Στα πειράματα του καθηγητή Stanley Milgram «το θύμα» καλείται να προξενήσει πόνο σε κάποιο άγνωστο άτομο επειδή έτσι τον παροτρύνει να κάνει το άτομο που κατέχει θέση εξουσίας. Τα «θύματα» τελικά υποκύπτουν στις έντονες πιέσεις που τους ασκούν οι συνεργάτες του ερευνητή και ξεπερνούν τον έλεγχο της συνείδησής τους που τους υπαγορεύει να αποφύγουν να προξενήσουν πόνο σε άγνωστα άτομα. 

     Αλήθεια σε καθημερινή βάση πόσες φορές είμαστε ΣΥΝΕΠΕΙΣ σε πεποιθήσεις και αξίες που είναι ΟΡΘΕΣ και πόσες φορές αρνιόμαστε την πραγματικότητα, σαν τον Άγιο Πέτρο πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, υποκύπτοντας σε Κομματικά προστάγματα ή για να συμβιβασθούμε με την ομάδα, την παρέα όπου ανήκουμε και μας το επιβάλλει ή για να μη χάσουμε κεκτημένα και ΕΞΟΥΣΙΑ; 

     Όσοι μένουν πιστοί στις ΑΡΧΕΣ τους ΔΕΝ ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ… 

    Όσοι ΣΥΜΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ, αποδεχόμενοι ότι υπάρχει η συγκεκριμένη χώρα που λέγεται  ΕΛΛΑΔΑ όπου ο γάιδαρος πετούσε και εξακολουθεί να πετάει απολαμβάνουν ξεδιάντροπα τα λάφυρα της ΕΞΟΥΣΙΑΣ… 

ΚΚΕ:Για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και της υπ. Πολιτισμού σχετικά με την υπόθεση Λιγνάδη

Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την “υπόθεση Λιγνάδη” δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης.

Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων.
Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για “Κώδικες Δεοντολογίας”, αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό “να προχωρήσει σε κάθαρση”.
Οι ευθύνες τους, όμως, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού -και όχι μόνο- αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να “μένουν σιωπηλοί”. Αλλά και διατηρώντας το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

Έκλεισαν ...τα 1.000 οι ναρκαλιευτές του στρατού ξηράς

Την παρέμβαση σε 1.000 έκτακτα περιστατικά εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανημάτων και πυρομαχικών συμπλήρωσε το Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς. Σε ανακοίνωση του, το Γενικό Επιτελείο Στρατού αναφέρει ότι «τιμά το προσωπικό του, το οποίο καθημερινά και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες σε όλη την ελληνική επικράτεια εξουδετερώνει με ασφάλεια και επαγγελματισμό Εκρηκτικά Μηχανήματα/Μηχανισμούς και Πυρομαχικά, τα οποία συνιστούν απειλή για το κοινωνικό σύνολο». Αναλυτικότερα, κατά την αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών εντοπίστηκαν και καταστράφηκαν 1193 βλήματα, 694 χειροβομβίδες, 94 νάρκες, 43 ρουκέτες, 25 βόμβες αεροπορίας και 22 οπλοβομβίδες.

www.zougla.

"πρώτα ο άνθρωπος":Η ημιμάθεια είναι επικίνδυνη σε θέσεις ευθύνης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Δημοτικού Συνδυασμού "πρώτα ο άνθρωπος"

Κύθηρα, 20 Φεβρουαρίου 2021

Συνεχίζουμε να είμαστε θεατές στο θέατρο του παραλόγου στα Κύθηρα με αφορμή την εκμίσθωση της σπηλιάς της βραχονησίδας Χύτρα. Στην σκηνή ανέβηκε ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας και ο Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής. Με κοινή ανακοίνωση και μετά την καθολική κατακραυγή, αναδιπλώθηκαν, εξέφρασαν την επιθυμία τους για διάλογο με τους εμπλεκόμενους και σχετικούς φορείς, και αποκάλυψαν ότι δεν είχαν σκοπό να κάνουν δημοπρασία αλλά να θέσουν οικονομικούς όρους στην εκμετάλλευσή της. Μάλιστα μέσα στην σύγχυσή τους διολίσθησαν θέτοντας μέχρι και ζήτημα εθνικής κυριαρχίας που εξαρτάται από την οικονομική εκμετάλλευση της σπηλιάς.
Οι σταράτες κουβέντες είναι οι πιο σωστές κουβέντες. Πάρτε πίσω την απόφαση για οικονομική εκμετάλλευση της βραχονησίδας. Το να βάλετε το θέμα στον πάγο εξυπηρετεί μόνο τον εγωισμό σας.

Η αναφορά και μόνο σε Εθνικά ζητήματα κυριαρχίας που εξασφαλίζονται από την οικονομική εκμετάλλευση της βραχονησίδας είναι τουλάχιστον επιπόλαια στην παρούσα χρονική στιγμή. Οι υπόλοιπες δηλαδή βραχονησίδες της περιοχής, που δεν τις εκμεταλλεύεται οικονομικά η Εγχώριος, κινδυνεύουν να απωλέσουν την εθνική τους κυριαρχία; Και επειδή αγαπητοί κύριοι ,μάλλον δεν γνωρίζετε καλά το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας να σας θυμίσουμε τον καθοριστικό ρόλο που έχει σε αυτό η άσκηση της αλιείας.

Η ημιμάθεια είναι επικίνδυνη σε θέσεις ευθύνης.

Εκτός της βραχονησίδας δεν απαντήσατε για τις παραλίες. Πάρτε πίσω την απόφαση με τις αυθαίρετες αυξήσεις στις τιμές εκκίνησης.
Η αγορά θα καθορίσει το τελικό τίμημα, όχι εσείς. Επιτέλους κ, Δήμαρχε σταματήστε να κρύβεστε πίσω από συσκέψεις και πάρτε σαφή θέση όπως έκανε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Είστε υπέρ ή κατά της αύξησης των τιμών εκκίνησης των διαγωνισμών?

Στεκόμαστε δίπλα στον θεσμό της Εγχωρίου Περιουσίας. Πιστεύουμε ότι η Επιτροπή Εγχώριας Περιουσίας πρέπει να λειτουργεί αναπτυξιακά, αφουγκραζόμενη την τοπική κοινωνία, πέρα από σκοπιμότητες και μακριά από «σωτήρες». Αναγνωρίζουμε τους αγώνες προηγούμενων επιτροπών που λειτουργώντας με σύνεση υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα της Εγχωρίου και καλούμε το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο της Εγχωρίου να πράξει το ίδιο.

Τέλος το να μην γίνονται σχόλια και να ακούγονται γνώμες για την Εγχώριο «γιατί παραμονεύουν αόρατοι εχθροί» αν μη τι άλλο,είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτο.
Δεν υπάρχουν αόρατοι εχθροί Κ.Χαρχαλάκη ορατοί είναι και είναι αυτοί που διοικούν.
Οι Υπογράφοντες
Παναγόπουλος Δημητρης, Μεγαλοκονομος Στυλιανος, Νικόλαος Μαγουλάς,
Καλλιγερος Ιωαννης, Γεωργιλάς Παρασκευάς

ΛΑΚΩΝΙΑ:ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΜΑΡΙΝΑΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Με τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Θοδωρή Βερούτη και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μονεμβασίας Παναγιώτη Γράφο, στην Μαρίνα Μονεμβασίας που εκτελείτε με χρηματοδότηση και επίβλεψη της Περιφέρειας το έργο επέκτασης και θωράκισης της Μαρίνας Μονεμβασιας με προϋπολογισμό 1.500.000 € και ανάδοχο την εταιρεία ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ .
Η εκτέλεση του έργου προβλέπει επέκταση του προσήνεμου μώλου κατά 54 μέτρα και ακρομόλιο 15 μέτρα . Επίσης θα γίνει πλευρική θωράκιση της μαρίνας με φυσικούς ογκόλιθους .
Το έργο υλοποιείται με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς , άλλωστε η ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ είναι γνωστή για την αξιοπιστία της ενώ έχουν γίνει πολλές αυτοψίες από τον Αντιπεριφερειάρχη και τον επιβλέποντα μηχανικό Άγγελο Πλειώτα της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας .
Στην επίσκεψη του ο αγαπητός φίλος Θοδωρης Βερουτης μας γνώρισε την πρόθεση της περιφερειακής αρχής να προχωρήσει το έργο της Μαρίνας με την κατασκευή των χερσαίων εγκαταστάσεων ( προβλήτα από την χερσαία ζώνη λιμένος ως την Μαρίνα και κατασκευή κάθετου προβλήτα έξω από τον υπάρχοντα ) ώστε να ολοκληρωθεί το έργο της Μαρίνας . Η ολοκλήρωση του έργου θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής μας .
Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Δήμου και περιφέρειας Πελοποννήσου με αντικείμενο για την Μονεμβασια την μελέτη του δρόμου Γέφυρας Κάστρου για την οποία η περιφέρεια έχει διαθέσει πίστωση 100.000 € και έχει υπογραφεί προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου , Περιφέρειας και Αναπτυξιακή Εταιρεία ΠΑΡΝΩΝΑ με αντικείμενο την μελέτη τπυ δρόμου . Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να παρουσιαστεί η πρώτη πρόταση της ομάδας μελετητών .
Για την συντήρηση του εθνικού δικτύου από την Αγία Κυριακή ως την Μονεμβασία που έχει υποστεί σημαντική φθορά από την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης , ύδρευσης έχει ενταχθεί στο προγραμμα οδοποιίας της περιφέρειας και θα γίνει αλλαγή ασφαλτοτάπητα δίνοντας λύση σε ένα σημαντικό ζήτημα πολλών χρόνων .
Για την στήριξη των πρανών πάνω από τον οικισμό του Κάστρου με χρηματοδότηση 2.500.000 € από την περιφέρεια Πελοποννήσου ήδη έχει περάσει από τις οικονομικές επιτροπές περιφέρειας και Δήμου η σύναψη προγραμματικής σύμβασης και θα προχωρήσουμε στην δημοπράτηση του έργου .
Για την στήριξη των πρανών από το ΛΑΖΑΡΕΤΟ ως την κεντρική πύλη όπου πρόσφατα είχαμε πτώση ογκόλιθου οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας ετοιμάζουν άμεση μελέτη στήριξης των πρανών και προστασία του δρόμου με φράχτες ανάσχεσης . Παράλληλα ο Δήμος έχει υποβάλει πρόταση μελέτης για την στήριξη των πρανών από Ομάδα καθηγητών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου .
Θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό φίλο Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας ΘΟΔΩΡΗ ΒΕΡΟΥΤΗ για το συνεχές και ουσιαστικό ενδιαφέρον του για τα θέματα της Μονεμβασίας . Υπάρχει πολύ καλή καθημερινή συνεργασία του Δημάρχου Μονεμβασιας με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου , τον Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας και την περιφερειακή σύμβουλο Μαργαρίτα Σπυριδάκου για το σύνολο των θεμάτων του Δήμου μας .
Σταύρος Χριστάκος
Αντιδήμαρχος Δ.Ε. ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ