Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Έκτακτο επίδομα ειδικού σκοπού για τις κλειστές επιχειρήσεις

 Όπως έγινε γνωστό, αύριο Δευτέρα,ανακοινώνεται οριζόντιο μέτρο στήριξης για τις επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές τον Απρίλιο. Οι σχετικές ανακοινώσεις, αναμένεται να γίνουν στις 9.00 το πρωί της Δευτέρας από τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας σε ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα ανέφερε:

«Η κυβέρνηση έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, στηρίζει με κάθε τρόπο όσους πλήττονται, και αύριο το πρωί η κυβέρνηση θα ανακοινώσει επιπλέον μέτρο που θα αφορά τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, που θα παραμείνουν κλειστές το μήνα Απρίλιο με κυβερνητική εντολή».

zougla.gr

ΒΕΡΟΥΤΗΣ:ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΟΛΑΩΝ

Το Νοσοκομείο Μολάων επισκεφθήκαμε χθες με κλιμάκιο μηχανικών, προκειμένου να συμβάλλουμε στο σχεδιασμό και στην αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών του.

Ο διοικητής του Νοσοκομείου και καλός φίλος Konstantinos Koronios μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου, μας ενημέρωσε για τις πολύ σημαντικές επεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει, αλλά και γι αυτές που είναι ακόμα αναγκαίες για την ολοκληρωμένη αναβάθμιση του κτηρίου.
Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να ενισχύσουμε τις δημόσιες υποδομές υγείας του τόπου μας, αθροίζοντας δυνάμεις στην προσπάθεια επίτευξης του κοινού καλού !

Θεόδωρος Βερούτης


Πάνω από την Κρήτη και τη Ρόδο οι εκπομπές SO2 από έκρηξη Αίτνας – Υπό προϋποθέσεις μπορούν να προκαλέσουν όξινη βροχή

Σύμφωνα με τον γνωστό Μετεωρολόγο, Σάκη Αρναούτογλου, οι εκπομπές κινήθηκαν τις τελευταίες ώρες ανατολικότερα, πάνω από την Κρήτη στροβιλιζόμενες γύρω από τον εαυτό τους, σε σχήμα σαλιγκαριού όπως φάνηκε σήμερα από τους δορυφόρους και πάνω από τα Δωδεκάνησα.

Οι εκπομπές φαίνεται να κατευθύνονται προς την Κύπρο, με τους ειδικούς να είναι καθυσηχαστικοί, λέγοντας πως δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες οι συγκεντρώσεις τους προκειμένου να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

.el.gr

ΕΠΑΜ - Ανακοίνωση για τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για τα ελληνοτουρκικά






 

ΒΑΤΙΚΑ:ΜΙΚΡΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΛΑΧΙ


Μικρής έκτασης πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 04 Απριλίου στο χωριό Λάχι σε ρεματιά με καλαμιές.

Άμεση ήταν η επέμβαση του πυροσβεστικού κλιμακίου Νεάπολης με όχημα και πυροσβέστες,το υδροφόρο όχημα του δήμου,και κάτοικοι της περιοχής που βοήθησαν στην κατάσβεση.

Φωτο 





ΕΛ.ΑΣ:Είχε καταπιεί 36 συσκευασίες κοκαΐνης



Στα χέρια της Αστυνομίας έπεσε το πρωί της Πρωταπριλιάς ένας 33χρονος διακινητής κοκαΐνης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στην Αθήνα.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την αποτροπή εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στην Ελληνική Επικράτεια, από χώρες της Αφρικής, εντόπισαν και συνέλαβαν τον ανωτέρω, ο οποίος αφίχθη αεροπορικώς στη χώρα μας, προερχόμενος από τη Γουινέα.

Ο 33χρονος μετέφερε δια της μεθόδου της καταπόσεως, ποσότητα κοκαΐνης σε 36 αυτοσχέδιες συσκευασίες, συνολικού βάρους 730 γραμμαρίων, οι οποίες και κατασχέθηκαν. Επίσης, κατασχέθηκαν και το κινητό του τηλέφωνο

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

ΝΕΟΚΛΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ:ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΓΕΡΑΚΙΟΥ.

 


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΕΡΑΚΙΟΥ.

Είχα τη χαρά σήμερα να συναντήσω από κοντά το διοικητικό συμβούλιο του αγροτικού συνεταιρισμού Γερακίου και να συζητήσω μαζί τους για τις εξελίξεις στο θέμα των δασικών χαρτών και σε αυτό της ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας.
Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Γιώργος Χρηστάκης, η Γραμματέας Μαρία Πήλιουρα, ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Νικίας, το μέλος του Μαργαρίτα Βαρελά, ενώ παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παναγιώτης Αγγελέτου, καθώς και άλλα μέλη του συνεταιρισού.
Τους ενημέρωσα σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης να δώσει την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να κατοχυρώσουν το τεκμήριο κυριότητας και να διασφαλίσουν έτσι την περιουσία τους.
Σημαντική εξέλιξη σε αυτό παίζει επίσης η αλλαγή του ποσοστού της πύκνωσης των φρυγάνων και των ασπαλάθων, ποσοστό το οποίο καθορίζει και το αν μία έκταση είναι δασώδης η μη δασώδης.
Σχετικά με την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας, τους ανέφερα εκ νέου την πάγια θέση μου ότι θα πρέπει να βρεθεί μία λύση δίκαιη για όλους, η οποία θα δημιουργήσει εξωστρέφεια του προϊόντος προς τις διεθνείς αγορές και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική ενίσχυση και θωράκιση των ελαιοπαραγωγών.
Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επικοινωνία και σε συνεργασία για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Προχωράμε όλοι μαζί! Νεοκλής Κρητικός





LIVE ΑΠΟΨΕ ΑΠΟ ΧΩΡΑ:Ἀκολουθία Ἱερᾶς Παρακλήσεως Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης καί ἐν συνεχείᾳ Κατανυκτικός Ἑσπερινός εἰς τόν Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ἐσταυρωμένου

ΚΥΡΙΑΚΗ Γ’ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ, 4 Ἀπριλίου 2021, ὥρα 6 μ.μ., Ἀκολουθία Ἱερᾶς Παρακλήσεως Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης καί ἐν συνεχείᾳ Κατανυκτικός Ἑσπερινός εἰς τόν Ἱερόν Μητροπολιτικόν Ναόν Ἐσταυρωμένου Χριστοῦ Χώρας – Κυθήρων, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων & Ἀντικυθήρων Σεραφείμ.

Φωτιά Άνδρος: Εκκενώθηκαν προληπτικά δύο χωριά - Τραυματίστηκε Πυροσβέστης

 


Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε στον οικισμό Ρέματα στην Άνδρο, από τις 1:30 το βράδυ, σε περιοχή με χαμηλή βλάστηση. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, ενώ νωρίτερα ένας από αυτούς τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς. Μεταφέρθηκε το πρωί της Κυριακής στο Κέντρο Υγείας, απ' όπου έφυγε λίγο αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του enandro.gr το πρωί της Κυριακής, οι άνεμοι μετέφεραν τη φωτιά προς την παραλία των Λεύκων και όχι προς τα κατάφυτα Ρέματα ώστε να κινδυνεύσουν οικισμοί.



Ωστόσο, ο δήμαρχος της Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης ζήτησε να εκκενωθούν προληπτικά περιοχές, μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής. Πρόκειται για τα Ρέματα και το Ατένη. Επίσης, ο δήμαρχος έστειλε στο σημείο δύο υδροφόρες για να συνδράμουν στην προσπάθεια των Πυροσβεστών.



Προς το παρόν βρίσκονται στο σημείο 5 οχήματα της Πυροσβεστικής, 15 πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη. Νωρίτερα έφτασε στο νησί από την Αθήνα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ μέσα στη μέρα αναμένεται να φτάσει άλλη μία.

Πληροφορίες και φωτογραφίες από enandro.gr







ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ


Την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2020, για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος, συζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Ο κ. Λιβανός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγροτική οικονομία, λόγω της πανδημίας, επιβάλλουν την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για το φορολογικό έτος 2020, για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους  έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και για τους αλιείς παράκτιας αλιείας που εκμεταλλεύονται ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα μέτρων.ΠΗΓΗ https://www.agrocapital.gr/

ΝΕΑΠΟΛΗ:Ολοκληρώθηκε και η τρίτη εβδομάδα εμβολιασμών στο Κέντρο Υγείας

Ολοκληρώθηκε και η τρίτη εβδομάδα εμβολιασμών στο Κέντρο Υγείας Νεάπολης, με διαρκώς αυξανόμενη συμμετοχή των συμπολιτών μας.

Εμβολιάστηκαν με την πρώτη τους δόση
203 ακόμα κάτοικοι των Βατίκων. Πλέον ο συνολικός αριθμός όσων έχουν λάβει την πρώτη δόση είναι 458!
Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε από ειδική μονάδα του Ε.Ο.Δ.Υ. και η εξόρμηση εμβολιασμών για την πρώτη δόση, στην Ελαφόνησο. Συμμετείχαν και εμβολιάστηκαν 390 κάτοικοι, κάνοντας το πρώτο βήμα προς την ανοσία.
Μαζί με όσους έχουν ήδη απευθυνθεί σε άλλες υγειονομικές μονάδες του νομού, σχεδόν 1.000 κάτοικοι της περιοχής μας, αποκτούν συν τω χρόνω, προστασία κατά του κορωνοιού.
Επί συνόλου 8.700 κατοίκων λοιπόν, βάσει απογραφής, το ποσοστό σε ελάχιστο χρόνο έχει περάσει το 10% του πληθυσμού, μειώνοντας τον κίνδυνο νόσησης στην περιοχή μας.
Συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα της πολιτείας και εμβολιαζόμαστε.
Το τέλος της πανδημίας είναι κοντά.

ΝΕΑΠΟΛΗ:ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ Δ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ


 

Lockdown: Απαγόρευση μετακινήσεων - Τι ισχύει για το ταξίδι με πλοίο

Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι πλέον πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας - Τι προβλέπεται για την μετακίνηση με πλοίο προς τα νησιά.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 21:00 και 05:00, καθώς και η απαγόρευση διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Αναλυτικά το ΦΕΚ αναφέρει:

Από τις 5:00 έως τις 21:00 καθημερινά στο σύνολο της Επικράτειας επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για την εξυπηρέτηση ζωτικών, προσωπικών ή επαγγελματικών αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο και οι οποίες επιτρέπονται συγκεκριμένα για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

α) Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.

β) Μετακίνηση από και προς το σχολείο/φορέα/εξεταστικό κέντρο, εφόσον λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.

γ) Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

δ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα/επιχείρηση, σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις της παρούσας και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση
έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.

ε) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή και μόνο εντός των ορίων του οικείου Δήμου ή σε απόσταση έως δύο (2) χιλιομέτρων από την οικία του μετακινούμενου.
στ) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

ζ) Μετάβαση σε χώρο λατρείας σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία
για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

η) Συνοδεία μαθητών από και προς το σχολείο/φορέα/ εξεταστικό κέντρο από γονέα ή κηδεμόνα.

θ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, ατομικά ή έως τρία (3) άτομα ή οικογενειών (συζύγων/ συμβιούντων και τέκνων), συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων, καθώς και της μετακίνησης προς τον σκοπό ερασιτεχνικής αλιείας με πλωτό μέσο μήκους έως οκτώ (8) μέτρων, υπό την προϋπόθεση τήρησης της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Από το Σάββατο, 3 Απριλίου 2021 και μόνο για τα Σαββατοκύριακα επιτρέπεται η μετακίνηση της περίπτωσης αυτής και με τη χρήση οχήματος.

Υπερτοπικές μετακινήσεις

Απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, ή ειδικώς α) στην περίπτωση της Αττικής, εκτός των ορίων
της Περιφέρειας και β) στην περίπτωση των υπολοίπων περιοχών που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, εκτός των ορίου του Δήμου, εξαιρουμένων
των περιπτώσεων μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:

α) από και προς την εργασία,

β) για λόγους υγείας,

γ) προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας,

δ) για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,

ε) για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή/φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, σύμφωνα με την περ. (ιστ) της παρ. 2 του άρθρου 3 ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου/εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων, σύμφωνα με την περ. (β) της παρ. 2 του άρθρου 3,

στ) για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/ φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό. Η περ. (ιε) της παρ. 2 του άρθρου 3 εφαρμόζεται αναλόγως. Για την πιστοποίηση των λόγων κατ’ εξαίρεση μετακίνησης εφαρμόζονται οι παρ. 3 και 5 του άρθρου 3.

Θαλάσσιες συνδέσεις εντός της χώρας

1. Απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε τύπου πλοίου και σκάφους και της λειτουργίας πορθμείων για τη μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων, λαντζών και θαλασσίων ταξί από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντιστρόφως,
καθώς και μεταξύ των νησιών της χώρας. Από την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου εξαιρείται η κυκλοφορία πλοίων και σκαφών προς τον σκοπό μεταφοράς
επιβατών δια θαλάσσης για τους λόγους των περ. α), γ), στ), ζ), ι), ια), ιε) και ιζ) της παρ. 2 του άρθρου 3. Ειδικώς η μετακίνηση από τα μικρά νησιά προς τα μεγαλύτερα
νησιά, καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τροιζηνίας Μεθάνων προς τη νήσο Πόρο, επιτρέπεται και για τους λόγους των περ. δ) και ε) της παρ. 2 του άρθρου 3.

2. Απαγορεύεται εντός της ελληνικής Επικράτειας ο απόπλους και ο κατάπλους κάθε τύπου ερασιτεχνικού σκάφους, των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων, ανεξαρτήτως σημαίας. Τα εν λόγω πλοία και σκάφη δύνανται να μετακινούνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) έκτακτης ανάγκης και ανωτέρας βίας που αφορούν σε μηχανική βλάβη, ζημία, ακυβερνησία και λοιπές συναφείς, απολύτως αναγκαίες, περιπτώσεις που συναρτώνται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος,

β) μεθορμίσεων και δοκιμαστικών πλόων, σύμφωνα με τις εκάστοτε κείμενες διατάξεις και τις διαταγές των οικείων Λιμενικών Αρχών, γ) εφοδιασμού των πλοίων και σκαφών με καύσιμα, νερό και εφόδια,

δ) καταπόπλων σε/από ναυπηγεία προς επισκευή και εκτέλεση λοιπών συναφών εργασιών. Μετά την περάτωση των ανωτέρω εργασιών, επιτρέπεται απόπλους για μεμονωμένο πλου κενό επιβατών, είτε στον λιμένα ελλιμενισμού του πλοίου, είτε σε έτερο λιμένα επιθυμίας του Πλοιάρχου αυτού,

ε) εξυπηρέτησης αποκλειστικά σκοπών που σχετίζονται με την ασφάλεια κρίσιμων ενεργειακών υποδομών της χώρας. Η παρούσα περίπτωση αφορά αποκλειστικά
στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής του ν. 4256/2014 (Α’ 92),

στ) εφόσον χρησιμοποιούνται για προπονητικούς σκοπούς στα αθλήματα, για τα οποία επιτρέπεται η προπόνηση, σύμφωνα με το σημείο 20 (Αθλητισμός) του πίνακα
της παρ. 1Β του άρθρου 1,

ζ) διενέργειας ερασιτεχνικής αλιείας με τη χρήση σκαφών μήκους έως οκτώ (8) μέτρων σύμφωνα με την περ. θ) της παρ. 2 του άρθρου 3.

newsbomb.gr

ΜΗΝΥΜΑ & ΚΗΡΥΓΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ 4-4-2021

 Τό Μήνυμα τῆς Κυριακῆς (ἠχητικό μήνυμα)

ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη
Κυθήρων & Ἀντικυθήρων κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ
ΚΥΡΙΑΚH Γ' ΝΗΣΤΕΙΩΝ - ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ
(04-04-2021)  

ΚΥΡΙΑΚΗ Γ' ΝΗΣΤΕΙΩΝ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ (4-4-2021)

ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ
Κυριακή τῆς Σταυροπροσκυνήσεως

«Ἐμοί δέ μή γένοιτο καυχᾶσθαι εἰ μή ἐν τῷ Σταυρῷ
τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ » (Γαλ. 6,14).

     Κυριακή τῆς Σταυροπροσκυνήσεως σήμερα καί ἄς ἀκούσουμε τί λέγει ὁ Ἅγιος Κύριλλος Ἱεροσολύμων στό περίφημο ἔργο του «Κατηχήσεις» σχετικά μέ τόν Σταυρό τοῦ Κυρίου μας καί τό σωτηριῶδες ἔργο Του πού ἐπιτεύχθηκε μέσῳ τῆς Σταυρικῆς Θυσίας Του.
     Καύχημα τῆς Ἐκκλησίας μας εἶναι τό καθετί πού ἔπραξε ὁ Ἰησοῦς, ἀλλά τό καύχημα τῶν καυχημάτων εἶναι ὁ Σταυρός Του.
     Ἦταν πραγματικά θαυμαστό, πού ἀνέβλεψε ὁ ἐκ γενετῆς τυφλός στήν κολυμβήθρα τοῦ Σιλωάμ, ἀλλά τί εἶναι αὐτό μπροστά στήν ἀνάβλεψη τῶν πνευματικά τυφλῶν ὅλης τῆς οἰκουμένης;
     Θεωρεῖται μέγα θαῦμα καί ὑπερφυσικό, πού ἀναστήθηκε ὁ Λάζαρος, ἐνῶ ἦταν τετραήμερος νεκρός, ἀλλά τότε ἡ Χάρη τῆς Ἀναστάσεως σταμάτησε σ’ αὐτόν. Τί εἶναι ὅμως αὐτό μπροστά στήν ἀνάσταση τῶν νεκρωμένων ἀπό τήν ἁμαρτία, σέ ὁλόκληρη τήν οἰκουμένη;


     Εἶναι θαυμαστό πού ἀπό τούς πέντε ἄρτους πήγασε τροφή γιά πέντε χιλιάδες, ἀλλά τί εἶναι αὐτό μπροστά στό ὅτι χόρτασε αὐτούς πού πέθαιναν ἀπό πνευματική πεῖνα, ἐξαιτίας τῆς ἀγνοίας τους, σέ ὅλα τά μέρη τῆς γῆς;
     Εἶναι θαυμαστό πού ἐλευθέρωσε τή γυναῖκα ἐκείνη, τή δεμένη ἀπό τόν Σατανᾶ δεκαοχτώ χρόνια, ἀλλά τί εἶναι αὐτό μπροστά στήν ἐλευθερία πού ἔδωσε σέ ὅλους ἐμᾶς, τούς σφιχτοδεμένους μέ βαριές ἁλυσίδες ἁμαρτημάτων;
     Αὐτό λοιπόν, τό ὁλόφωτο στεφάνι τῆς δόξας τοῦ Σταυροῦ, ἀφ’ ἑνός φώτισε τούς τυφλωμένους ἀπό τήν ἀγνωσία καί ἀφ’ ἑτέρου ἐλευθέρωσε τούς δεσμίους τῆς ἁμαρτίας καί λύτρωσε ὅλους τούς ἀνθρώπους ὅλων τῶν αἰώνων.
     Νά μή ντρεπόμαστε, λοιπόν, γιά τό Σταυρό τοῦ Σωτῆρα μας, ἀλλά μᾶλλον νά καυχώμαστε. Εἶναι βέβαια ὁ λόγος τοῦ Σταυροῦ γιά τούς Ἰουδαίους σκάνδαλο, γιά τούς εἰδωλολάτρες ἀνοησία, ἀλλά γιά μᾶς εἶναι σωτηρία. Πραγματικά, «γιά ὅσους βαδίζουν τόν δρόμο τῆς ἀπωλείας εἶναι ἀνοησία, γιά ὅσους ὅμως βαδίζουν τόν δρόμο τῆς σωτηρίας εἶναι δύναμη Θεοῦ» (Α’ Κορ. 1,18). Διότι δέν ἦταν ἁπλός ἄνθρωπος αὐτός πού σταυρώθηκε γιά μᾶς, ἀλλά ὁ Υἱός τοῦ Θεοῦ, Θεός πού ἐνανθρώπησε.
     Νά μή ντρεπόμαστε, λοιπόν, νά ὁμολογήσουμε τόν Ἐσταυρωμένο. Ἡ σφραγίδα τοῦ Σταυροῦ ἄς γίνεται μέ τά δάχτυλα καί μέ θαρραλέα διάθεση ὁμολογίας στό μέτωπο. Καί πάνω ἀπ’ ὅλα ἄς κάνουμε τό σημεῖο τοῦ Σταυροῦ. Καί στόν ἄρτο, ὅταν τρῶμε, καί στό ποτήρι, ὅταν πίνουμε, καί στήν πόρτα τῆς εἰσόδου καί στήν πόρτα τῆς ἐξόδου. Ἄς κάνουμε τόν σταυρό μας πρίν ἀπό τόν ὕπνο, ὅταν ξαπλώνουμε κι' ὅταν σηκωνόμαστε, ὅταν περπατᾶμε κι' ὅταν καθόμαστε. Μήν ἀμελεῖς καί μή θεωρεῖς ἀσήμαντο νά κάνεις παντοῦ καί πάντοτε τό σημεῖο τοῦ Σταυροῦ, διότι πάνω στόν Σταυρό ὁ Κύριος μας κατανίκησε τούς δαίμονες καί ὁλοφάνερα τούς καταξευτέλισε. Κάνε τό σημεῖο τοῦ Σταυροῦ καί γιά νά τιμᾶς τόν εὐεργέτη σου.

π.Θεολόγος Παντελῆς