Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ.Γίνε εθελοντής για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19



Αγαπητοί Συμπολίτες,
Η υγειονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας λόγω της νόσου Covid-19 είναι πρωτόγνωρη και η εξέλιξη της αναμένεται ραγδαία. Η προσφορά όλων μας είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπισθούν οι δυσανάλογες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Η στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας και των επαγγελματιών του είναι απαραίτητη με όποιες δυνάμεις μπορεί ο καθένας μας.
Στην προσπάθεια αυτή το Υπουργείο Υγείας ενισχύει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με κάθε τρόπο τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Καθώς όμως η πανδημία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς κρίθηκε αναγκαία η παροχή υπηρεσιών υγείας στις δομές υγείας της χώρας μας κι από εθελοντές.
Εθελοντικό πρόγραμμα
Το παρόν εθελοντικό πρόγραμμα απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας. Επίσης μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει.
Οι εθελοντές ανάλογα με τα προσόντα τους δύναται να υποστηρίζουν τις δομές υγείας της χώρας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών που ανακύπτουν. Θα παρέχουν συγκεκριμένο έργο και θα έχουν συνεργασία με το ήδη υπηρετούν προσωπικό.
Δήλωση Συμμετοχής
Οι εθελοντές θα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στη σχετική φόρμα καταγραφής εδώ.
Οι αιτήσεις των εθελοντών θα καταχωρούνται ανά Υγειονομική Περιφέρεια σύμφωνα με τη δήλωση προτίμησης που θα συμπληρώνουν στο σχετικό πεδίο. Εν συνεχεία θα υπάρξει κατανομή από τις Υγειονομικές Περιφέρειες ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στις δομές υγείας της περιοχής ευθύνης τους.
Επιλογή εθελοντών
Ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Εθελοντών της κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας καλεί σε συνέντευξη τους εθελοντές. Στην επιλογή των εθελοντών συνεκτιμάται η εργασιακή εμπειρία, οι δεξιότητες του κάθε εθελοντή και το εν γένει ενδιαφέρον του για να εργαστεί σε συγκεκριμένα πεδία που χρήζουν άμεσης ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που έχουν ανακύψει.
Έναρξη εργασίας εθελοντών
Οι εθελοντές που θα επιλεγούν ανάλογα της θέσης και των καθηκόντων που θα ορισθούν να αναλάβουν, θα λάβουν ταχύρρυθμη εκπαίδευση από τον υπεύθυνο διεύθυνσης/υπηρεσίας (πχ ιατρικής- νοσηλευτικής- διοικητικής- τεχνικής υπηρεσίας, κ.ά) και θα ξεκινήσουν άμεσα να εργάζονται.
Χρήσιμες Επισημάνσεις
Πριν συμπληρώσετε την αίτηση, σας ενημερώνουμε πως στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 περιλαμβάνονται:
Άτομα άνω των 70 ετών
Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια
Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια
Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη
Καρκινοπαθείς υπό ενεργό χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία
Μεταμοσχευμένοι που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανασοκατασταλτικά φάρμακα
ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ
Για να γίνετε εθελοντής παρακαλούμε πατήστε ethelontes.gov.gr.

ΚΥΘΗΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ.Ο κορωνοϊός, τα μέτρα και οι δυσκοίλιοι

Ο κορωνοϊός, τα μέτρα και οι δυσκοίλιοι


Ο κορωνοϊός έχει εισβάλλει πια στις ζωές μας και τις άλλαξε με τρόπο ολοκληρωτικό.Για τις καταστροφικές συνέπειες του κορωνοϊού, που απειλεί την ανθρωπότητα, αλλά και την παγκόσμια οικονομία, ακούμε κάθε μέρα και από όλους, ειδικούς ή άσχετους. Προσωπικά δεν είμαι ούτε ειδικός ούτε και σχετικός, ό,τι ακούμε όλοι, ακούω κι εγώ κι όσο μπορώ, ως υπεύθυνος πολίτης, ενημερώνομαι. Ήθελα όμως να μοιραστώ κάποιες σκέψεις με αφορμή τον ιό και τις αντιδράσεις.Ως κράτος, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ενήργησαν με ταχύτητα, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Η αντιμετώπιση της ασύμμετρης αυτής απειλής, ήταν υποδειγματική.Έγκαιρα μέτρα, κατάλληλοι άνθρωποι, υπεύθυνη ενημέρωση. Στήριξη του κρατικού μηχανισμού, των επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών. Φυσικά και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, αλλά η μέχρι τώρα πορεία, μας κάνει αισιόδοξους, ότι θα βγούμε νικητές.Το σπουδαίο του μέχρι τώρα επιτεύγματος, φαίνεται όταν παρακολουθούμε χώρες με πολύ ισχυρότερες οικονομίες και καλύτερες κρατικές δομές, να έχουν καταρρεύσει και να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση.Ως λαός, αιφνιδιαστήκαμε στην αρχή, όμως πολύ γρήγορα, αντιληφθήκαμε το ασυνήθιστο και το επικίνδυνο της εξέλιξης και συμμορφωθήκαμε στις επιταγές των ιθυνόντων. 
Η ατομική μας ευθύνη, γενικά, απεδείχθη σε υψηλό βαθμό, με αποτέλεσμα, μέχρι τώρα, να έχουμε πάει πολύ καλά. Θα επισημάνω όμως, ότι υπάρχει ένα ποσοστό πολιτών, που αγνοούν, υποτιμούν ή «χλευάζουν», τόσο τα μέτρα όσο και τον ίδιο τον ιό.Σε αυτούς τους συμπολίτες ας κατευθυνθεί η προσπάθεια όλων μας, στην ευρύτερη οικογένειά μας, στο κοινωνικό περιβάλλον, έτσι ώστε να αντιληφθούν, ότι το θέμα δεν είναι μόνον η προσωπική τους επιβίωση, αλλά η ευθύνη τους έναντι των άλλων, προγόνων, απογόνων και κοινωνικού περίγυρου. Ας κοιτάξουν την Ιταλία, την Ισπανία και την «υπερφίαλη» Αγγλία του Μπόρις Τζόνσον. Ο σκοπός μας είναι να καθυστερήσει η εξάπλωση του ιού, να υπάρχει μια αναλογική διασπορά στον χρόνο, προκειμένου το σύστημα υγείας να μπορέσει να ανταποκριθεί. Μέχρι τώρα το καταφέρνουμε κι η προσπάθεια συνεχίζεται.Κάποιοι βέβαια, μόνον ευχαριστημένοι δεν είναι, που η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός ανταπεξέρχεται και παρατηρούμε μια δυσκοιλιότητα και μία δυσανεξία στην αποδοχή των μέτρων. Βλέπετε το να ποντάρεις στη δυστυχία και την καταστροφή, είναι πιο ενδιαφέρον και κομματικά πλέον εκμεταλλεύσιμο.Απ ́ την άλλη όμως, δεν αντιλαμβάνονται ότι ο λαός έχει διαμορφώσει άποψη και έχει βγάλει τα συμπεράσματά του για όλους. Ας μην τζογάρουν συνεπώς στην αποτυχία και την καταστροφή, γιατί το πολιτικό τους μέλλον δεν θα είναι ανθηρό.Μένοντας, λοιπόν, στο σπίτι, ας σκεφτούμε ότι «ουδέν κακόν αμιγές καλού».Ας εκμεταλλευτούμε τον χρόνο που δεν είχαμε μέχρι τώρα, κυνηγώντας την καθημερινότητα κι ας επικοινωνήσουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους. Προσωπικοί και οικογενειακοί απολογισμοί, ισολογισμοί, διαλογισμοίκαι σχεδιασμοί,ας μας απασχολήσουν. Σύζυγοι, σύντροφοι, γονείς, παιδιά, ας πάρουν τον χρόνο μας και το ενδιαφέρον μας. Μαστορέματα, καθαρισμοί, μετατροπές, παιγνίδια με τα παιδιά μας, επαναλήψεις σε μαθήματα, διαβάσματα βιβλίων, παρακολουθήσεις ταινιών, ας μπουν στην καθημερινή μας πλέον «καραντίνα». Κι ας οπλιστούμε με θάρρος και κουράγιο για την επόμενη μέρα. Γιατί η επόμενη μέρα, θα έρθει και θα απαιτεί περισσότερη προσπάθεια, για να αρθούν οι συνέπειες του απεχθούς κορωνοϊού. Για να συνεχίσουμε την προσπάθεια ανάταξης τηςχώρας.Γιατί εμείς οι Έλληνες, δεν το βάζουμε κάτω.Γιατί εμείς οι Έλληνες, έχουμε αντισώματα σε κάθε είδους κορωνοϊούς.Θα αντέξουμε και θα προχωρήσουμε σε πείσμα απάντων:κορωνοϊού και «κορωνοϊοθελητών», Τούρκων και τουρκολάγνων,συνωμοτών και συνωμοσιολόγων, φίλων και εχθρών.Μένουμε σπίτι λοιπόν, για να έχουμε την υγειά μας.

Η Υπουργική απόφαση για απαγόρευση λειτουργιών είναι άκυρη, ανυπόσταση και αντισυνταγματική


Η υπ’ αριθμ. 2867/Υ1/ ΦΕΚ Β872/16.3.2020 υπουργική απόφαση περί επιβολής απαγορεύσεως λειτουργιών σε Ιερούς Ναούς είναι απολύτως άκυρη, άλλως ανυπόστατη, ως αντισυνταγματική

Στις 16 Μαρτίου 2020 εκδόθηκε η υπ’ αριθ. 2867/Υ1 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) με την οποία επιβλήθηκε η «..προσωρινή απαγόρευση της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών κ.λπ.) κάθε δόγματος και θρησκείας..» (άρθρο 1, παρ.1).

Η ανωτέρω υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε συνέχεια «..της από 25-2-2020 Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού» (Α΄ 42) και ιδίως της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 2 και της παραγράφου 4 αυτού..» (Κ.Υ.Α. 2867/Υ1, Εισαγωγή, παρ.1).

Η ανωτέρω υπουργική απόφαση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με σειρά διατάξεων του Συντάγματος:
1. Καταρχήν, η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση βασίζεται σε άκυρη, άλλως ανυπόστατη, πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Πιο συγκεκριμένα, η από 25/2/2020 πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι άκυρη ως προς το εδάφιο (στ) της παραγράφου 2 του άρθρου 1, που εντέλλει την «προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας ….χώρων θρησκευτικής λατρείας…» (άρθρο 1, παρ.2, περ.στ, της από 25/2/2020 Π.Ν.Π.).

Όμως το Σύνταγμα στο άρθρο 48 ορίζει ρητά τις συνταγματικές διατάξεις επί των οποίων μπορεί να επέμβει η πολιτεία με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, όταν η χώρα βρίσκεται σε ‘κατάσταση πολιορκίας’, δηλαδή σε συνθήκες όμοιες με πόλεμο, όπως χαρακτηριστικά περιέγραψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του στις 17/3/2020 (σχετ… ).

Οι συνταγματικές διατάξεις, σχετικά με τις οποίες μπορεί να εκδοθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι οι κάτωθι: «..5 παρ.4, 6, 8, 9, 11, 12 παράγραφοι 1 έως και 4, 14, 19, 22 παράγραφος 3, 23, 96 παράγραφος 4 και 97» (άρθρο 48 Σ).

Όπως φαίνεται σαφώς η διάταξη του άρθρου 13 του Συντάγματος (στην παράγραφο β’ του οποίου θεμελιώνεται το δικαίωμα της ελευθερίας στη θρησκευτική λατρεία) δεν περιλαμβάνεται στις διατάξεις αυτές.

Είναι λοιπόν σαφές ότι ο Συντακτικός Νομοθέτης παραχώρησε τη δυνατότητα έκδοσης πράξεων νομοθετικού περιεχομένου μόνο ως προς ορισμένες συνταγματικές διατάξεις, γεγονός που αναγνωρίσθηκε και στη Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 822/1995).

Στην ανωτέρω απόφαση ορίζεται, σχετικά με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ότι: «..το Σύνταγμα ρύθμισε ειδικά και εξαντλητικά τις περιπτώσεις θέσεως πρωτευόντων κανόνων δικαίου από τα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας..» και ότι «…κανόνας δικαίου, τιθέμενος από όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, κατά παράβαση των ανωτέρω διατάξεων, είναι ένεκα τούτου ανίσχυρος και δεν μπορεί, με τη μορφή του αυτή, να ισχυροποιηθεί ούτε με αναδρομική κύρωσή του με νόμο».

2. Επιπλέον, η ως άνω υπουργική απόφαση παραβιάζει το άρθρο 3 του Συντάγματος στο οποίο ορίζεται ότι «Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού…»… «Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο…» (άρθρο 3 παρ.1 του Συντάγματος).

Η υπ’ αριθμ. 2867/Υ1 υπουργική απόφαση παραβιάζει το άρθρο 3 καθότι εξισώνει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος με όλες τις θρησκείες και τα δόγματα που υφίστανται στην ελληνική επικράτεια, πρακτική που είναι απόλυτα αντισυνταγματική για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ρητά η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος ορίζεται από το Σύνταγμα ως η επικρατούσα θρησκεία (άρθρο 3, παρ.1) και Δεύτερον, γιατί η πρακτική αυτή παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, εφόσον η Ορθόδοξη Εκκλησία αντιπροσωπεύει την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού.

Στο σημείο αυτό, ως προς την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας, η εν λόγω υπουργική απόφαση παραβιάζει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου (από 25/2/2020) στην οποία βασίζεται αφού στην ΠΝΠ αυτή ορίζεται ότι: «….…Κατά την επιβολή των μέτρων επιλέγεται από τα αρμόδια όργανα το ηπιότερο δυνατό για την εκπλήρωση του σκοπού του, υπό το πρίσμα της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας.» (από 25/2/2020 Π.Ν.Π., άρθρο 1, παρ.2, τελευταία παράγραφος).

Στην πράξη, η αρχή της αναλογικότητος κατοχυρώνεται στο άρθρο 25 παρ. 1 του Συντάγματος (όπως το άρθρο αυτό ισχύει από 18.4.2001, μετά την αναθεώρηση από την Ζ' Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων), κατά το οποίο οι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν, κατά το Σύνταγμα, να επιβληθούν στα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου, πρέπει να προβλέπονται είτε απ' ευθείας από το Σύνταγμα, είτε από τον νόμο, εφόσον υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητος (ΟλΑΠ 14/2001, ΑΠ 96/2010 Ε’Ποιν.Τμ.).

3. Περαιτέρω, η συγκεκριμένη (υπ’ αριθ.2867/Υ1) υπουργική απόφαση αρνείται, στην ουσία, την Αγία Τριάδα, εις το όνομα της οποίας θεσπίσθηκε και υφίσταται ισχύων το Ελληνικό Σύνταγμα.

Πράγματι ως Επικεφαλίδα/ προμετωπίδα του Συντάγματος έχει τεθεί η φράση «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος».

Με το να απαγορεύει τις λειτουργίες και ιεροπραξίες στους Ορθόδοξους Ιερούς Ναούς στην ελληνική επικράτεια η ως άνω υπουργική απόφαση αρνείται, στην ουσία, την Παντοδυναμία του Θεού και τη θέση του στην κτίση.

Ειδικότερα, η ως άνω υπουργική απόφαση τοποθετεί την επιστήμη, που είναι ανθρώπινο δημιούργημα, σε θέση ανώτερη από το Θεό καθόσον τα υγιειονομικά μέτρα προτίθενται ως κυρίαρχο μέσο προστασίας των ανθρώπων από την ασθένεια ενώ η παρουσία στον Ιερό Ναό και η συμμετοχή στη Θεία Μετάληψη παρουσιάζονται ως πρακτικές που μπορούν να θέσουν τους ανθρώπους σε θανάσιμο κίνδυνο!

Επιπλέον, ο Ιερός Ναός που είναι Οίκος του Θεού, παρουσιάζεται με την υπό κρίση απόφαση ως απλός τόπος συνάθροισης ανθρώπων, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η υπουργική απόφαση βασίζεται στην άρνηση της Παντοδυναμίας του Θεού.

Με την πρακτική αυτή, η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση παραβιάζει το άρθρο 13 παρ.1 περί προστασίας της θρησκευτικής συνείδησης καθόσον η συνεχής παρουσίαση του Τριαδικού Θεού, με τη χρήση των μέσων ενημέρωσης, ως υποδεέστερου της επιστήμης και η προσπάθεια επιβολής της θεώρησης αυτής στη συνείδηση των ανθρώπων στην ελληνική επικράτεια αποτελεί προσπάθεια αλλοίωσης της θρησκευτικής συνείδησης, παρά το ότι το δικαίωμα στη θρησκευτική συνείδηση προστατεύεται ρητά από το Σύνταγμα (άρθρο 13 παρ.1), είναι τόσο κρίσιμο ώστε περιλαμβάνεται στις Συνταγματικές διατάξεις που δεν επιδέχονται αναθεώρηση (άρθρο 110, παρ.1 του Συντάγματος) ενώ κάθε προσπάθεια αλλοίωσής του στοιχειοθετεί και ποινικό αδίκημα.

Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 134 του Ποινικού Κώδικα (ΠΚ) (Ν.4619/2019), ορίζεται ότι: «1. Όποιος επιχειρεί με βία ή απειλή βίας να καταλύσει, να μεταβάλει, να αλλοιώσει ή να καταστήσει ανενεργό, διαρκώς ή προσκαίρως, το δημοκρατικό πολίτευμα που στηρίζεται στη λαϊκή κυριαρχία ή θεμελιώδεις αρχές ή θεσμούς του πολιτεύματος αυτού… τιμωρείται με κάθειρξη ισόβια η πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.

2. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και: (α) όποιος επιχειρεί να τελέσει την πράξη της προηγούμενης παραγράφου με κατάχρηση της ιδιότητάς του ως οργάνου του κράτους…

3. Θεμελιώδεις αρχές και θεσμοί του πολιτεύματος θεωρούνται στο Κεφάλαιο αυτό: …στ) η αρχή της δέσμευσης του νομοθέτη από το Σύνταγμα και της εκτελεστικής και της δικαστικής λειτουργίας από το Σύνταγμα και τους νόμους… και η) η γενική ισχύς και προστασία των ατομικών δικαιωμάτων που προβλέπει το Σύνταγμα».

Καθίσταται λοιπόν σαφές από τα ανωτέρω ότι η υπ’ αριθμ. 2867/Υ1 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) περί απαγορεύσεως λειτουργιών και ιεροπραξιών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας είναι απόλυτα άκυρη, άλλως ανυπόστατη, καθώς παραβιάζει τόσο άμεσα όσο και έμμεσα σειρά διατάξεων του Συντάγματος και καθώς βασίζεται σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου που είναι άκυρη, άλλως ανυπόστατη, αφού δεν πληρεί τους όρους του άρθρου 48 του Συντάγματος.

Η ακυρότητα/ ανυπόστατο της ανωτέρω υπουργικής απόφασης επισφραγίζεται από το άρθρο 111 παρ.1 του Συντάγματος που ορίζει ότι: «Κάθε διάταξη νόμου ή διοικητικής πράξης με κανονιστικό χαρακτήρα, που είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα, καταργείται από την έναρξη της ισχύος του».

Να αναφερθεί στο σημείο αυτό πως η υπεροχή του Συντάγματος ως ο υπέρτατος κανόνας δικαίου, τόσο σε σχέση με το εσωτερικό όσο και το διεθνές δίκαιο, τονίσθηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλο, σε ομιλία του στα πλαίσια της αναγόρευσής του σε Επίτιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που έλαβε χώρα στις 22 Μαίου του 2015.

Στην ομιλία αυτή, με τίτλο «Το Σύνταγμα μεταξύ Διεθνούς και Ευρωπαϊκού δικαίου.

Η ιεραρχία της έννομης τάξης», ο κύριος Παυλόπουλος τόνισε ότι «..Το Σύνταγμα, ως θεμελιώδης νόμος αποτελούμενος όχι μόνον από τους κανόνες δικαίου που περιλαμβάνει αλλά και από τις γενικές αρχές οι οποίες συνάγονται απ’ αυτούς, υπερισχύει αναποδράστως κάθε άλλου κανόνα δικαίου. Είτε αυτός εντάσσεται στο εσωτερικό δίκαιο είτε στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όπως ενσωματώνονται κάθε φορά στην έννομη τάξη μας».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε επίσης ότι «Ιδιαίτερα διαφωτιστική αυτής της νομικής λογικής είναι η νομολογία που διαμόρφωσε η απόφαση (παραπεμπτική) του Συμβουλίου της Επικρατείας 3242/2004 (πρβλ. όμως και τις αποφάσεις ΣτΕ (Ολ.) 3670/2006, 3470/2011)».

Καθίσταται επίσης σαφές από τα προεκτιθέμενα ότι το δικαίωμα της ελευθερίας στη θρησκευτική λατρεία (άρθρο 13 παρ.2 του Συντάγματος) είναι απόλυτο, μη επιδεχόμενο περιορισμούς κάτω από οποιοδήποτε συνθήκη, ούτε ακόμα σε κατάσταση της χώρας σε συνθήκες πολέμου, όπως συνάγεται σαφώς από το άρθρο 48 του Συντάγματος.

Καθίσταται επίσης σαφές ότι η υπ’ αριθ. 2867/Υ1 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) με την οποία επιβλήθηκε η «..προσωρινή απαγόρευση της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας είναι απόλυτα άκυρη, άλλως ανυπόστατη, ως αντισυνταγματική.
 ΠΗΓΗ romfea.gr

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ.Λαϊκές αγορές πώς θα λειτουργήσουν έως 30-04-2020


Ο Δήμος Μονεμβασίας με την υπ’ αριθ. 70/23-03-2020 απόφαση Δημάρχου καθόρισε τον τρόπο λειτουργίας των λαϊκών αγορών του Δήμου για το χρονικό διάστημα από 23-03-2020 μέχρι 30-04-2020, στα πλαίσια της Κ.Υ.Α αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20006/20-03-2020  (ΦΕΚ 943/Β/2020) «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των λαϊκών αγορών της παρ. 9 του άρθρου 2 του ν. 4497/2017….. και επιμέρους ρυθμίσεις λειτουργίας αυτών…..»
Δείτε την ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.

Σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και στο νησί των Κυθήρων

Ρεπορτάζ Γιώτα Πολίτη

Σε πλήρη εφαρμογή τέθηκαν και στο νησί των Κυθήρων τα μέτρα και οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. 
Οι περιπολίες στους δρόμους του νησιού ξεκίνησαν από πολύ νωρίς σήμερα για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊου. 
Σε μια από αυτές συναντήσαμε τον Διοικητή του Α.Τ. Κυθήρων Υπαστυνόμο κ. Τριαντάφυλλο Πηλίκο και τον Αντιδήμαρχο Πολιτικης Προστασίας κ. Γιάννη Κατσανεβάκη. 
Ο Δήμος Κυθήρων και οι αρχές του τόπου όπως πάντα έτσι και ολόκληρο το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο πλευρό των κατοίκων των Κυθήρων όσο και των ακριτικών Αντικυθήρων με πρώτιστο έργο τους την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων. 
Συστηματικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν σε ολόκληρο το νησί καθ΄όλη τη διάρκεια ισχύος της απαγόρευσης. 
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες που βγαίνουν εκτός σπιτιού θα πρέπει να φέρουν μαζί τους την απαραίτητη έγγραφη βεβαίωση μετάβασης ή την ηλεκτρονική έγκριση μέσω SMS για την μετακίνηση τους ενώ σημειώνεται ότι όποιος κυκλοφορεί πρέπει να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο. 
Το πρόστιμο σ'αυτές τις παραβάσεις ανέρχεται σε 150 ευρώ.

Γιώτα Πολίτη
ADELIN 107,3 FM 


Η ΔΕΗ ανακοίνωσε δωρεάν πάγιο, εκπτώσεις, μηδενίζονται προμήθειες



Η ΔΕΗ ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα ελάφρυνσης και βελτίωσης της εξυπηρέτησής της προς τους πελάτες. Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.
 Δωρεάν πάγιο για όλους €5 έκπτωση σε πελάτες e-bill
Έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες και σε καταναλώσεις πάνω από 2.000 KWh
Διεύρυνση ωραρίου 11770
Ηλεκτρονικές πληρωμές χωρίς προμήθειες

Η ΔΕΗ στέκεται δίπλα στην ελληνική κοινωνία τις δύσκολες ώρες που περνάμε. Βασική της προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και συγχρόνως η στήριξη των καταναλωτών της. Ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, που επιβάλλεται η μεγαλύτερη δυνατή παραμονή μας στο σπίτι.
Η ΔΕΗ, στο βαθμό των δυνατοτήτων της, προχωρά σε μια σειρά μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης των πολιτών. Ενώ παράλληλα, βοηθά όλους τους πελάτες της να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους και να εξυπηρετηθούν από το σπίτι τους καλώντας στο τηλεφωνικό κέντρο της ΔΕΗ 11770 ή μέσα από την ιστοσελίδα www.dei.gr.
Συγκεκριμένα από τις 26 Μαρτίου 2020 και για το επόμενο τρίμηνο η ΔΕΗ προσφέρει:

• Δωρεάν πάγιο για όλους τους πελάτες χαμηλής τάσης.
• Έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες κατηγορίας Β' & Γ' (ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών, άτομα σε μηχανική υποστήριξη, που δεν εντάσσονται στο ΚΟΤ). Οι ευάλωτοι πελάτες-δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου συνεχίζουν να τιμολογούνται με τα ειδικά προνομιακά τιμολόγια και μεγάλες εκπτώσεις.
• €5 έκπτωση για όλους τους πελάτες e-bill, παλαιούς και νέους. Συμβουλεύουμε όλους τους καταναλωτές μας να εγγραφούν από το κινητό, το tablet ή τον υπολογιστή τους στην υπηρεσία e-bill και να επωφεληθούν τόσο από τις απλοποιημένες διαδικασίες, όσο και από την έκπτωση στους λογαριασμούς τους.
• Έκπτωση 8% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις χαμηλής τάσης με κατανάλωση πάνω από 2.000 KWh, ώστε να μην επιβαρυνθούν από τις υψηλές καταναλώσεις για όσο διάστημα παραμείνουν στο σπίτι με τις οικογένειές τους, αλλά και για τις επιχειρήσεις, που αυτή την περίοδο δοκιμάζονται.
Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει ήδη προβεί σε σειρά παρεμβάσεων για την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πελατών της από το τηλεφωνικό κέντρο 11770 και την ιστοσελίδα της www.dei.gr, ώστε να βοηθήσει τους πελάτες της να παραμείνουν στο σπίτι. Συγκεκριμένα:
  Το τηλεφωνικό κέντρο 11770 λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο καθημερινά από τις 7:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ.
• Οι πελάτες μπορούν να εξυπηρετηθούν από το 11770 για όλες τις συναλλαγές τους (νέα συμβόλαια, αλλαγές στοιχείων, διακανονισμοί, κλπ.).
• Στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ www.dei.gr/epayment όλοι οι πελάτες μπορούν να πληρώσουν απλά και γρήγορα χωρίς καμία επιπλέον προμήθεια με όλες τις χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.
• Το τηλεφωνικό κέντρο 11770 εξυπηρετεί όσους πελάτες δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές πληρωμές δίνοντάς τους οδηγίες βήμα-βήμα για την πληρωμή μέσω της ιστοσελίδας της ΔΕΗ.
• Το τηλεφωνικό κέντρο 11770 θα μπορεί, σε περίπτωση που ο εκτιμώμενος χρόνος αναμονής υπερβαίνει τα 3 λεπτά, να καλεί όσους πελάτες το επιθυμούν, ώστε να βελτιωθεί η διαδικασία εξυπηρέτησής τους.
Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, υπεύθυνος για τον εκσυγχρονισμό της Εμπορίας, κ. Γιώργος Καρακούσης δήλωσε: «Η ΔΕΗ σε αυτή τη δοκιμασία στέκεται δίπλα στο κοινωνικό σύνολο. Οι εργαζόμενοί μας δίνουν τη μάχη για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας και για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων. Οι πελάτες μας αυτές τις κρίσιμες ώρες πρέπει να μείνουν σπίτι για να παραμείνουν ασφαλείς».

 dikaiologitika.gr