Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Με αφορμή την ανάδειξη νέου Προεδρείου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους εμάς στον επί 2,5 χρόνια πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Μπάμπη Σκούρο. Ο κ. Σκούρος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, και υπηρέτησε το θεσμό με σύνεση, ήθος και αποτελεσματικότητα, αποδεικνύοντας σε όλους πως ο ρόλος του αφορούσε αποκλειστικά και μόνο στην εύρυθμη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Συγχαίρουμε τον νέο πρόεδρο κ. Ηλία Στρατηγάκο, για την ολική αποδοχή του, του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στη θέση του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου για άλλη μια φορά εκλέχτηκε ένας Λάκωνας που είναι στέλεχος του συνδυασμού μας στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας.
Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας 
Αδαμαντία Τζανετέα
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Ηλίας Κανελλάκης
Παναγιώτης Καρράς
Σταματική Μπελεγρή
Ιωάννης Μπουκουβάλας
Ιωάννης Τζεφεράκος

Ντία Τζανετέα

Εκδήλωση Πολιτιστικού Συλλόγου Ποταμού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ ΓΙΑ ΔΑΣΙΚΟ

- ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ!

- ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ! 
- ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ!
Την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 στις 12 μ. συγκέντρωση και συνέντευξη Τύπου της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ έξω από το Υπουργείο «Πολιτισμού» (Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας)
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΗ
Με κεντρικό ερώτημα:
- ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ή ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ;!
Αναλυτικά η Ανακοίνωση:
Η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στη Μάνη, η οποία εκπροσωπεί συλλόγους, φορείς και 1.167 πολίτες που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των Υπουργικών Αποφάσεων (του Γ.Παπακωνσταντίνου) του 2012, που αδειοδοτούν τα πρώτα «αιολικά πάρκα» στη χερσόνησο της Μάνης, με τις πρώτες 42 ανεμογεννήτριες από σύνολο 100 με προοπτική να ξεπεράσουν τις 217 Α/Γ, διοργανώνει την Τετάρτη 8 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση στο Υπουργείο «Πολιτισμού» (Μπουμπουλίνας 20-22 στο ύψος του πεζοδρόμου της Τοσίτσα όπισθεν Αρχαιολογικού Μουσείου).
Καταγγέλλουμε τη στάση της ηγεσίας του Υπουργείου «Πολιτισμού», που με τις αποφάσεις και τις ενέργειες της, από θεματοφύλακας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, έχει μετατραπεί σε διεκπεραιωτή των απαιτήσεων των εργολάβων της αιολικής απάτης. Παραδίδει τη Μάνη και τα μνημεία της στους σύγχρονους κατακτητές με συνοπτικές διαδικασίας και αποφάσεις απαράδεκτες ηθικά και πολιτικά, και έωλες νομικά.
Συγκεκριμένα τόσο το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), όσο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), με πρόσφατες αποφάσεις τους, σε ευθεία γραμμή με τις επιθυμίες των εργολάβων των αιολικών, αποφάσεις που υπέγραψε η Υπουργός «Πολιτισμού» Λυδία Κονιόρδου, επιτρέπουν την καταστροφή της Μάνης και τη μετατροπή της σε βιομηχανική ζώνη. 
Καταγγέλλουμε για τη στάση της την Υπουργό «Πολιτισμού» Λυδία Κονιόρδου, η οποία αρνείται να έχει συνάντηση μαζί μας και την Γενική Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία λειτούργησε σε όλη τη διαδικασία σαν επισπεύδουσα, παρεμβαίνοντας στα δύο όργανα (ΚΑΣ και ΚΣΝΜ) και ασκώντας πιέσεις στα μέλη τους, ώστε να αποφασίσουν υπέρ της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μάνη μέσα από συνοπτικές διαδικασίας. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σκεπτικό της υπέρ των ανεμογεννητριών απόφασης του ΚΑΣ περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση αρχαιολόγου, είναι η κ/α Βελένη, μέλους του ΚΑΣ, που ισχυρίστηκε ότι ανεμογεννήτριες θα είναι τα «μνημεία του μέλλοντος». 
Αξίζει να αναφερθεί ότι η τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων Λακωνίας ήταν και είναι κατηγορηματικά αντίθετη στην εγκατάσταση των Α/Γ αλλά τόσο το ΚΑΣ, όσο και το ΚΣΝΜ αποφάσισαν με βάση τις εισηγήσεις-απαιτήσεις των ενδιαφερομένων εταιρειών, που έκαναν… αυτοψία στα απάτητα βουνά της Μάνης με… ελικόπτερο και με… drone. Στην περίπτωση του ΚΣΝΜ μάλιστα η εισηγήτρια ήταν επίσης αρνητική στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών, ενώ οι εκπρόσωποι των μανιάτικων συλλόγων δεν κλήθηκαν στη συνεδρίαση την οποία είχαν οι ίδιοι προκαλέσει, ενώ δεν κλήθηκαν και οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των εταιρειών.
Η Μάνη, μια ιστορική περιοχή της Ελλάδας, με τεράστιο και εν πολλοίς ανεξερεύνητο πολιτισμικό απόθεμα, με μνημεία όλων των εποχών, με καθοριστική συμβολή των ανθρώπων της σε όλους τους αγώνες του Ελληνικού Έθνους, βρίσκεται προ μιας μη αναστρέψιμης καταστροφής.
Μια περιοχή πραγματικό Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με 94 παραδοσιακούς οικισμούς, 1.000 πύργους και πυργόσπιτα, 600 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, μεγαλιθικά μνημεία και οικισμούς στα βουνά που δεν έχουν καν χρονολογηθεί (άχρονα), με τοποθεσίες, τοπία και μνημεία τα οποία διακρίνονται για την ιστορική, πολιτισμική και περιβαλλοντική σημασία τους, απειλείται με αφανισμό. 
Απαιτούμε να κηρυχθεί συνολικά η Μάνη Ιστορικό Μνημείο και να τεθεί σε καθεστώς ειδικής προστασίας. Το ΥΠΠΟ να λάβει ενεργά θέση και να μεριμνήσει άμεσα υπέρ των ενεργειών, που ήδη γίνονται εκ μέρους της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Νεωτέρων Μνημείων, να χαρακτηριστεί η Μάνη ιστορικός τόπος σύμφωνα με το ν. 3028/2002. Η Μάνη αποτελεί ένα ιστορικό πάρκο που πρέπει να προστατευθεί, ώστε να είναι δυνατή και η οικονομική της ανάπτυξη στα βάση της αξιοποίησης αυτού του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτει.
Απαιτούμε ανάκληση των αποφάσεων του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ και η Υπουργός «Πολιτισμού» να ζητήσει άμεσα τη διενέργεια αυτοψίας.
Η συγκέντρωση και η συνέντευξη Τύπου που οργανώνουμε την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017, έξω από το Υπουργείου «Πολιτισμού», είναι μια πρώτη αντίδραση. Οι ενέργειες μας θα κλιμακωθούν μέχρι να ακυρώσουμε οριστικά τα σχέδια καταστροφής της Μάνης.
- ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ !
- ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ !
- ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ! 
- ΟΙ ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ !
- ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΝΙΑΤΩΝ ή ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ !
Υ .Γ.: Τα εισαγωγικά («») στο Υπουργείο «Πολιτισμού» εκφράζουν τη διαπίστωσή μας ότι με τις συγκεκριμένες πράξεις της ηγεσίας του ΥΠΠΟ και των οργάνων του (ΚΑΣ-ΚΣΝΜ) ουσιαστικά, ακυρώνεται η λέξη «Πολιτισμού». 
Αθήνα 6 Μαρτίου 2017
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΗ (Συντονίζει τους 28 συλλόγους και φορείς τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας καθώς και τους 1.167 Μανιάτες και φίλους της Μάνης που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης του 2012 με την οποία αδειοδοτούνται οι 42 πρώτες ανεμογεννήτριες που προβλέπεται να εγκατασταθούν σε πρώτη φάση πάνω από την Αρεόπολη και μέχρι την Τριανταφυλλιά).-

ΠΗΓΗ 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΤΟ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ ΣΤΟ ΚΑΨΑΛΙ. Ζωγραφικός Πίνακας

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΑ ΠΑΠΑΔΙΑΝΙΚΑ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ

Συνελήφθησαν δύο (2) άτομα για ναρκωτικά στη λακωνια

Συνελήφθησαν, χθες (4.3.2017) το απόγευμα, στο 5ο χιλιόμετρο της Επαρχιακής Οδού Δαφνίου-Σκάλας Λακωνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, δύο (2) ημεδαποί, ηλικίας 21 και 34 ετών, αντίστοιχα, γιατί κατείχαν μικροποσότητα κάνναβης, η οποία κατασχέθηκε. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κροκεών.
ΠΗΓΗ  http://www.dimotikiagoratislakonias.gr

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ.ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΤΗΣ

Τι πρέπει να κάνει ένας δημοτης 
όταν αναρτάται ο δασικός χάρτης της περιοχής του
Θα πρέπει καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η προθεσμία για την υποβολή μιας αντίρρησης στην ανάρτηση των δασικών χαρτών είναι μόνον 60 ημερολογιακές ημέρες (και 20 επιπλέον ημέρες για τους κατοίκους του εξωτερικού), χωρίς να προβλέπεται από το Νόμο η δυνατότητα του να δοθεί η οποιαδήποτε παράταση σε αυτές τις προθεσμίες.
Αμέσως μετά, για τις περιοχές που δεν θα έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις, ο δασικός χάρτης κυρώνεται, καθίσταται οριστικός και αναρτάται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ).
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, όποιος έχει ένα γεωτεμάχιο (ή σπίτι κλπ) που φαίνεται να έχει πρόβλημα στον δασικό χάρτη και ο ιδιοκτήτης του δεν υποβάλλει αντίρρηση στην διαδικασία της ανάρτησης του δασικού χάρτη, από την στιγμή που θα κυρωθεί αυτός ο χάρτης, ο ιδιοκτήτης αυτού του γεωτεμαχίου:
1. Δεν θα μπορεί πλέον να το πουλήσει,
2. Δεν θα μπορεί να το μεταβιβάσει ούτε καν στα παιδιά του,
3. Δεν θα μπορεί να πάρει καμία αγροτική επιδότηση (γιατί το γεωτεμάχιο του θα θεωρείται πλέον δασική έκταση),
4. Όταν γίνει η κτηματογράφηση στην συγκεκριμένη περιοχή, το Ελληνικό Δημόσιο θα το δηλώσει σαν δική του ιδιοκτησία και αυτός που το κατέχει θα πρέπει να αποδείξει (με πολύ δύσκολο τρόπο) ότι αυτός είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης.
Ο πολίτης δηλαδή που δεν θα υποβάλλει αντίρρηση για μια ιδιοκτησία του που φαίνεται να έχει πρόβλημα στον αναρτημένο δασικό χάρτη, θα μπει σε μια μεγάλη ταλαιπωρία και περιπέτεια, με άγνωστο τέλος.
Σημειώνεται επίσης ότι, αν κυρωθεί ένας δασικός χάρτης, αλλάζει μόνον μετά από εκδίκαση σχετικής αίτησης ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μια διαδικασία που, εκτός από μεγάλο κόστος, απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής, ενώ η εμπειρία έχει δείξει ότι οι πιθανότητες του να κερδίσει ο πολίτης μια υπόθεση εκεί, είναι ελάχιστες.
Άρα, όταν αναρτάται ένας δασικός χάρτης, οι πολίτες θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν δύο πράγματα:
α. Πρώτα από όλα να ενημερωθούν για το εάν ιδιοκτησίες τους φαίνεται να έχουν κάποιο πρόβλημα σχετικά με την δασική νομοθεσία.
Όσοι πολίτες έχουν πρόσβαση στο internet και μπορούν να εντοπίσουν τις ιδιοκτησίες τους πάνω στους αναρτημένους ορθοφωτοχάρτες, μπορούν να κάνουν και μόνοι τους αυτόν τον έλεγχο, κάνοντας αναζήτηση στην ειδική ιστοσελίδα που θα έχει αναρτηθεί ο δασικός χάρτης.
Οι υπόλοιποι, θα πρέπει μάθουν που είναι τα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης του Δασικού Χάρτη που θα έχουν συσταθεί για αυτό τον σκοπό (πιθανότατα να είναι τα κατά τόπους Δασαρχεία του κάθε Νομού), και να πάνε σε αυτά να ενημερωθούν, έχοντας μαζί τους οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να βοηθήσει τον εντοπισμό των ιδιοκτησιών τους (για παράδειγμα, Τοπογραφικά Διαγράμματα, αποσπάσματα από το ελαιοκομικό μητρώο που δείχνουν τις συντεταγμένες των χωραφιών τους κλπ).
Εάν δεν μπορέσουν και εκεί να μάθουν με σιγουριά τι γίνεται, θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν επιστήμονα (π.χ. ιδιώτη Δασολόγο μελετητή), που κατέχει το αντικείμενο και έχει την τεχνογνωσία για να τους βοηθήσει.
β.Από τη στιγμή που αποδειχτεί ότι κάποιες από τις ιδιοκτησίες τους έχουν πρόβλημα με τον αναρτημένο δασικό χάρτη, θα πρέπει οπωσδήποτε να υποβάλλουν σχετική αντίρρηση.
Γιατί, αν το αμελήσουν ή αν δεν του δώσουν την πρέπουσα σημασία, θα μπλεχτούν σε μια τόσο πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία, που όχι μόνο θα τους κοστίσει πολύ περισσότερο, αλλά που επίσης δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα έχει αίσιο τέλος για αυτούς.

https://www.facebook.com/496477873814660/photos/a.924698990992544.1073741828.496477873814660/1102967806498994/?type=3&theater
ΠΗΓΗ  Δεσποινα Βαγγελόγλου