Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ:ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ

Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων-ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πειραιάς, 02/12/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατάθεση Αναφοράς

Ο Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος, στις 02/12/2020 υπέβαλε Αναφορά προς τους Υπουργούς Υγείας, Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα: «Αίτημα του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιώς και Νήσων, για ένταξη όλων των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.»

Ακολουθεί η σχετική Αναφορά :

Κύριοι Υπουργοί,

Θέτω υπόψιν σας επιστολή του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιώς και Νήσων, μέλους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔια), με την οποία αιτούνται την τροποποίηση του ΦΕΚ 4011 Β΄/18-09-2020, ώστε να ενταχθούν όλοι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και να ληφθούν μέτρα για την προστασία τους από τον νέο κορωνοϊό, με την πρόβλεψη της δυνατότητος να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εργαζόμενοι εξ’ αποστάσεως και, όπου αυτό δεν είναι εφικτό, να δικαιούνται ειδικής αδείας.

Παρακαλώ, όπως δείτε τα θέματα και τις προτάσεις του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιώς και Νήσων με τη δέουσα ευαισθησία, καθόσον οι διαβητικοί αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα χρονίως πασχόντων στην

χώρα μας και διατρέχουν, λόγω εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος, αυξημένο κίνδυνο νόσησης από COVID και υψηλή πιθανότητα θνητότητας.

Νικόλαος Μανωλάκος,

Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων Ν.Δ.

Η κρυμμένη πολιτεία των Κυθήρων | Παλαιοχώρα Κυθήρων εντυπωσιακό video

 Η κρυμμένη πολιτεία των Κυθήρων | Παλαιοχώρα Κυθήρων

ΠΗΓΗhttps://www.youtube.com/watch?v=ZB5THKehTS4&vl=el 

Τέλη Κυκλοφορίας 2021: Παράταση πληρωμής μέχρι τον Φεβρουάριο


Τέλη Κυκλοφορίας 2021: Όπως αναμενόταν δόθηκε παράταση της πληρωμής στους κατόχους ΙΧ, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

 Τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοινώνουν την επέκταση των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, για τον μήνα Δεκέμβριο 2020.

Μέσα σε αυτά είναι και η δίμηνη παράταση της καταβολής των τελών κυκλοφορίας του 2021, έως τις 26 Φεβρουαρίου του 2021.

Με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, θα παραταθεί η προθεσμία και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο κ. Βεσυρόπουλος, «η Κυβέρνηση έχει πλήρη αντίληψη και συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών, που έχει δημιουργήσει η πανδημία. Η παράταση για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας είναι επιβεβλημένη, για να διευκολύνει τους πολίτες και να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να εκπληρώσουν αυτή την υποχρέωση».

Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση και η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας πρέπει να γίνει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα:

  1. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών ανά την επικράτεια που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενης επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως. Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Οι επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων και για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες.
  2. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής εντός του μηνός, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Δεκέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.
  3. Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Δεκέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης.
  4. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.
  5. Όπως έχει ανακοινωθεί και ήδη υλοποιείται, επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο κατά δύο μήνες.
  6. Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους, για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.
  7. Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον Δεκέμβριο. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, και τον μήνα Δεκέμβριο, το 50% της ζημίας τους θα καταβάλλεται στους δικαιούχους και θα πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
  8. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 θα δοθεί τον Ιανουάριο του 2021, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του ίδιου επιπέδου απασχόλησης έως τέλος Ιουνίου του 2021. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου. Επιπλέον, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Στο ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται από τον μαθηματικό τύπο που θα εφαρμοστεί, θα συνυπολογίζεται ολόκληρη η περίοδος Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου και θα προσαρμόζεται ανάλογα και με το ποσό που έλαβαν οι επιχειρήσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα σε όσους δεν πρόλαβαν να αιτηθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 να λάβουν την ενίσχυση για το σύνολο του ποσού, όπως, επίσης, και να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ως προς τα δεδομένα που καταχωρήθηκαν κατά την προηγούμενη δήλωση.
  9. Παρατείνεται η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 κατά δύο μήνες, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Κάρπαθος: Έκαναν πάρτι σε νεκροταφείο με φωτορυθμικά και μουσική

 


Πάρτι στο νεκροταφείο Πηγάδια της Καρπάθου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή,  με φωτορυθμικά και μουσική… αλλά, σύμφωνα με τον δήμαρχο Καρπάθου, χωρίς κόσμο.

Η είδηση έχει προκαλέσει την αντίδραση του δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου που καταδικάζουν το γεγονός, αφού όπως τόνισε ο δήμαρχος, Γ. Νισύριος, δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη διοργάνωση του «πάρτι»

 «Είναι ασέβεια να γίνονται τέτοια πράγματα μέσα σε νεκροταφείο», δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του ANT1, o δήμαρχος Καρπάθου και συμπλήρωσε λέγοντας, «ήταν πρωτοβουλία του προέδρου του δημοτικού διαμερίσματος, μόνο του προέδρου και όχι του συμβουλίου. Δεν το ήξερα, μόλις μπήκα στο γραφείο μου, σήμερα το πρωί, το πληροφορήθηκα».

 Το πάρτι, σύμφωνα με τον κ. Νισύριο, έγινε προς τιμή του Αγίου Νικολάου, που είναι πολιούχος της τοπικής κοινότητας και δεν είχε κόσμο, λόγω της απαγόρευσης, μόνο φώτα και… ξένη μουσική.cnn.gr

 
Δείτε αποκλειστικές φωτογραφίες από το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.





 

Παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Ιανουαρίου


Τον «οδικό χάρτη» για μια «σταδιακή και ασφαλή» επιστροφή στην καθημερινότητα έδωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Σημειώνοντας πως η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι μεγάλη, παρά τη μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών αποφασίστηκε:

Να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι και το πρωί της 7ης Ιανουαρίου 2021 και να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.

Μέχρι το πρωί (06:00) της ίδια ημέρας παραμένουν κλειστά η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα δικαστήρια και οι αθλητικές δραστηριότητες, πλην αυτών που και σήμερα συνεχίζουν να έχουν δραστηριότητα (πρωτάθλημα Super League σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ).

Επίσης παραμένει σε ισχύ το μέτρο που αφορά τις απαγορεύσεις μετακινήσεων από νομό σε νομό, παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης των συναθροίσεων, ενώ διατηρείται στα ίδια ποσοστά και η τηλεργασία.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, νεότερες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες σχετικά με το τι θα συμβεί με τις εκκλησίες, καθώς και τα κομμωτήρια και τους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου.

«Συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από την εφαρμογή του δεύτερου καθολικού lockdown» επισήμανε τονίζοντας ότι «και στη χώρα μας, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βοήθησε στην τιθάσευση αρχικά και στην πτώση των κρουσμάτων στη συνέχεια. Όμως η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου είναι αργή».

Υπογράμμισε ότι είναι πιο αργή απ' όσο αναμενόταν «εξαιτίας και της κόπωσης όλων μας μετά από δέκα μήνες μάχης με τον αόρατο και ύπουλο εχθρό, τον κορωνοϊό. Είναι ενδεικτικό ότι συγκρίνοντας το δεύτερο με το πρώτο lockdown η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά περίπου 20%, ενώ τα περιοριστικά μέτρα μετά και το κλείσιμο των σχολείων είναι ουσιαστικά τα ίδια».

Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, υπάρχει μία σχετική σταθεροποίηση ή και ήπια μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των κρουσμάτων. Επίσης οι κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ βαίνουν μειούμενες, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των κενών απλών κλινών Covid-19.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε επταήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.609 κρούσματα έναντι 2.352 κρουσμάτων στο διάστημα 5 έως 11 Νοεμβρίου, της πρώτης δηλαδή εβδομάδας του δεύτερου lockdown, και έναντι 2.674 κρουσμάτων στο διάστημα 12 έως 18 Νοεμβρίου, οπότε και σημειώθηκε ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων. Ο αριθμός των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός στους 4.008 ανθρώπους έναντι 4.079 στις 20 Νοεμβρίου, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών του δείκτη εισαγωγών ανά ημέρα έχει μειωθεί στις 343 έναντι 447 την ίδια ημερομηνία, με τις εισαγωγές να είναι ισοσκελισμένες με τα εξιτήρια».

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά είπε, «με τόσο μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων συνανθρώπων μας και κατειλημμένων κλινών ΜΕΘ, εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες και να σώσουν ζωές».

Περνώντας στη συνέχεια σε θέματα που αφορούν στον τομέα της οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

«Η Ελλάδα δεν είναι πια ουραγός στην Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση δρομολόγησε και συνεχίζει εν μέσω πανδημίας ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό έργο που βελτιώνει το επενδυτικό περιβάλλον και οδηγεί στην αναμόρφωση της οικονομίας και της χώρας γενικότερα.

Οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία μας, γεγονός που αποδεικνύεται έμπρακτα από τις αποδόσεις για τους τίτλους κάθε διάρκειας που κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Και την ίδια ώρα, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις που θα δώσουν στη χώρα νέα δυναμική και νέες, καλύτερα αμειβόμενες, θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικά γεγονότα αποτελούν οι επενδύσεις της Microsoft, το έργο της Volkswagen στην Αστυπάλαια και η επέκταση των επενδύσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή, η χώρα αποκτά οικονομική δύναμη πυρός για τα επόμενα χρόνια καθώς μπορεί να αντλήσει 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιπλέον 40 δισεκατομμύρια στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και οι πόροι αυτοί θα συμβάλουν άμεσα και αποτελεσματικά όχι μόνο στην ταχεία και δυναμική ανάκαμψη αλλά και την ουσιαστική αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Ταμείο μάς δίνει τη δυνατότητα να εντάξουμε έργα και επενδύσεις που έχουν γίνει από τον Φεβρουάριο του 2020.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για το 3ο τρίμηνο αναδεικνύουν τόσο τη δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική οικονομία πριν την υγειονομική κρίση, όσο και τις αντοχές της κατά τη διάρκεια της κρίσης. Συγκεκριμένα, το 2019, η ελληνική οικονομία παρουσίασε υψηλότερη μεγέθυνση (+1,9%) από το 2018, σημειώνοντας, μάλιστα, για πρώτη φορά από το 2007, μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κάτι που συνεχίστηκε και το 2020, με ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο (+0,4%), και όχι ύφεση (-0,5%), όπως ήταν οι εκτιμήσεις.

Η ελληνική οικονομία, όμως, δείχνει και αντοχές, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία για το 2ο και το 3ο τρίμηνο όταν -κόντρα στις προβλέψεις των καταστροφολόγων- συγκράτησε την ύφεση κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2020 σε μονοψήφιο ποσοστό.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται για όσο διάστημα απαιτηθεί, και μέσα στο 2021. Έχει ήδη προβλέψει για τον σκοπό αυτό 7 δισ. ευρώ και στέκεται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη».

 .zougla.gr

Το «Αστέρι της Βηθλεέμ» θα εμφανιστεί στον ουρανό για πρώτη φορά τα τελευταία 800 χρόνια

 


Η «σύνοδος Δία και Κρόνου» θα είναι ορατή από τη Γη στις 21 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τα Χριστούγεννα

Οι δύο μεγαλύτεροι πλανήτες στο ηλιακό σύστημα, ο Δίας και ο Κρόνος, θα εμφανιστούν πιο κοντά ο ένας στον άλλο στο νυχτερινό ουρανό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των Χριστουγέννων, σε μια προσέγγιση που θα συμβεί για πρώτη φορά τα τελευταία 800 χρόνια, λένε οι αστρονόμοι.

Και οι δύο γίγαντες του πλανητικού μας συστήματος, πλησιάζουν σταδιακά ο ένας τον άλλο από τις αρχές του καλοκαιριού και θα εμφανιστούν σχεδόν ως ένας «διπλός πλανήτης» στις 21 Δεκεμβρίου.

Το φαινόμενο, γνωστό ως «σύνοδος», μπορεί να γίνει ορατό από οπουδήποτε στη Γη, αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα.


 Στην κοντινότερη θέση τους μετά από πολλές εκατοντάδες χρόνια, οι δύο πλανήτες θα εμφανίζονται πως απέχουν λιγότερο από το πλάτος ενός «γεμάτου» φεγγαριού - από το χειμερινό ηλιοστάσιο και μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων.

Ο Γερμανός αστρονόμος, Γιοχάνες Κέπλερ, έγραψε το 1614 ότι πίστευε πως το «αστέρι της Βηθλεέμ» στην ιστορία της Γέννησης θα μπορούσε να ήταν «σύνοδος του Δία και του Κρόνου».


 
Άλλοι ανέφεραν ότι οι «τρεις σοφοί» θα μπορούσαν να ακολουθούν μια τριπλή σύνοδο του Δία, του Κρόνου και της Αφροδίτης για να φτάσουν στη φάτνη που γεννήθηκε ο Ιησούς.

Παρόλο που η Αφροδίτη δεν θα είναι ορατή ως μέρος της διάταξης των πλανητών του 2020, θα εξακολουθεί να αποτελεί ένα εντυπωσιακό αστρονομικό θέαμα, με όσους βρίσκονται στον Ισημερινό να έχουν ρτην καλύτερη θέα, ωστόσο η «σύνοδος» θα είναι ορατή και σε άλλα μέρη του κόσμου. 

 .protothema.g

ΛΑΚΩΝΙΑ:Αυτοκτόνησε 44χρονος σε χωριό της Σπάρτης

Την Κυριακή 6/12 εντοπίστηκε νεκρός 44χρονος μέσα στο σπίτι του στην περιοχή Σπαρτιά Λακωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες έβαλε ο ίδιος τέλος στη ζωή του. Οι Αστυνομικοί που κλήθηκαν να επέμβουν βρήκαν το 44χρονο κρεμασμένο με σχοινί. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο και παρέλαβε τη σορό.

Για ένα ξεχωριστό άνθρωπο κάνουν λόγο φίλοι και συγχωριανοί του: «Ο Κώστας (Οτσαλάν) ήταν ψυχάρα. Τα έδινε όλα για τους φίλους του. Ένας ξεχωριστός άνθρωπος με καρδιά αγνού Ελληναρά. Κράταγε ένα χωριό ζωντανό…»

 notospress.gr/

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ:Χριστουγεννιάτικο Χωριό – Διαδικτυακό & anti-covid από το Νομικό Πρόσωπο

 

Φίλες και φίλοι,

Το 2020  είναι μια ιδιαίτερη χρονιά για όλους μας!  Πολλά  άλλαξαν ή αλλάζουν στην καθημερινότητά μας!

Η αξία όμως της προσφοράς στα παιδιά παραμένει σταθερή, ανεκτίμητη και αδιαπραγμάτευτη.

Τίποτα δεν πρέπει να μετριάσει την παιδική δίψα για τη χριστουγεννιάτικη χαρά.

Το Νομικό πρόσωπο του Δήμου Μονεμβασίας  και αυτή την τόσο διαφορετική  χρονιά, καινοτομεί και προσκαλεί τα παιδιά και όσους αισθάνονται παιδιά να ζήσουν την μαγεία  των Χριστουγέννων ΖΩΝΤΑΝΑ μέσω ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και LIVE STREΑMING!

Με φαντασία  και εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της σύγχρονης ηλεκτρονικής εποχής η εταιρία παραγωγής και παρουσίασης καλλιτεχνικών εκδηλώσεων LONG VEHICLE PRODUCTIONS δημιούργησε ένα Χριστουγεννιάτικο διαδικτυακό (anti-covid) χωριό! Αντιπρόταση  στη  ματαίωση των Χριστουγεννιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων λόγω  COVID-19.

Αυτά τα Χριστούγεννα σίγουρα θα είναι διαφορετικά!
Όμως, μπορούμε να τα κάνουμε εξαιρετικά!
Από απόσταση, αλλά μαζί!

Με πίστη ότι  η επόμενη μέρα μπορεί να μην είναι “νύχτα” και η χαρά των Χριστουγέννων να κρατήσει την αξία της στην καρδιά μας αποφασίσαμε ως νομικό πρόσωπο  να εξασφαλίσουμε μια θέση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα  η οποία  έχει εγκατασταθεί  στη σελίδα του δήμου: monemvasia.gov.gr και του νομικού προσώπου : nomikomonemvasias.gr,

Για είκοσι πέντε ημέρες από 12 Δεκεμβρίου έως 3 Ιανουαρίου  θα εκπέμπει καθημερινά και θα κρατάει συντροφιά στα παιδιά για 16 ώρες το 24ωρο. (8:00 έως 00:00)

Οι 6 ώρες  από αυτές θα είναι live (16:00 έως 22:00).
Αυτές τις 6 ώρες τα παιδιά θα μπορούν να απολαύσουν ένα «πλούσιο» άκρως Χριστουγεννιάτικο ψυχαγωγικό – δημιουργικό πρόγραμμα φτιαγμένο από ειδικούς παιδαγωγούς και ψυχολόγους. Θα μπορούν να επικοινωνήσουν, να συμμετέχουν ενεργά, να παίξουν και να δημιουργήσουν προκειμένου…

ΝΑ ΜΗΝ ΒΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ

Κλείνοντας εύχομαι ολόψυχα σε όλους μας καλές γιορτές! Η γέννηση του Χριστού ας είναι το προμήνυμα για μια χρονιά χαρούμενη, με υγεία, με λιγότερα προβλήματα και περισσότερες φωτεινές εικόνες.

…ελάτε λοιπόν  να παραμείνουμε ασφαλείς χωρίς να αφήσουμε αυτά  τα Χριστούγεννα να χαθούν!

Η Πρόεδρος του Ν.Π Δήμου Μονεμβασίας
Αλειφέρη Παναγιώτα


Στο χώρο αυτό θα βρείτε τις επόμενες ημέρες το link εισόδου στο διαδικτυακό μας Χριστουγεννιάτικο Χωριό


 

ΒΑΛΕΡΙΟΣ ΣΤΑΗΣ Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ

 


Ο Βαλέριος Στάης γεννήθηκε το 1857 στη Χώρα Κυθήρων. Ο συνονόματος παππούς του, είχε διοριστεί από τον Άγγλο Αρμοστή Μαίτλαντ σαν αντιπρόσωπος των Κυθήρων , στην Κέρκυρα για την σύνταξη του Ιονίου Συντάγματος. Ο πατέρας Νικόλαος, ήταν ιατροφιλόσοφος και υπήρξε ο πρώτος Δήμαρχος του νησιού μετά την Ένωση με την Ελλάδα.
Από τα είκοσι μέχρι τα είκοσι τρία του σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και στην συνέχεια έφυγε για την Γερμανία όπου έγινε μεταστροφή και αποφάσισε να σπουδάσει Αρχαιολογία και έκανε την διατριβή του το 1885.  
Στις 3 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου επέστρεψε στην Ελλάδα και διορίστηκε Εφορος Αρχαιοτήτων στους νομούς Κορινθίας και Αργολίδας.
Η ανασκαφική δραστηριότητά του ξεκίνησε στο Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο, θεωρώ ότι η ιατρική φλόγα είχε παραμείνει αναμμένη, σαν αναπληρωτής του Παναγή Καββαδία. Στην συνέχεια δούλεψε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών όπου ύστερα από 26 χρόνια σαν Έφορος, το 1921 έγινε Διευθυντής! Στην Αττική συνέχισε το ανασκαφικό έργο του.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι πάντα ιδιανικά όπως τα περιγράφουν οι διάφοροι βιογράφοι. Σαν Έφορος λοιπόν της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, ο Βαλέριος Στάης αποφαίνεται ότι το Αρχαίο Ωδείο Πατρών δεν είναι Ωδείο αλλά ρωμαϊκές θέρμες και μέχρι να πεισθεί η Εταιρεία για την λάθος εκτίμησή της, το μνημείο είχε καταλεηλατηθεί. Ολόκληρη η μαρμάρινη επένδυση, κεφαλές λεόντων χάθηκαν δια παντός όπως αναφέρει η πατρινή εφημερίδα ''Φορολογούμενος'' στο φύλλο της 26ης Γενάρη 1890 που εξέδιδε ο Κων. Φιλόπουλος παππούς εκ μητρός, του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.
Παντρεύτηκε την Χαρίκλεια Ροδίου εγγονή του Γενναίου Κολοκοτρώνη. Απέκτησαν ένα γιό τον μετέπειτα αντιστράτηγο Νικόλαο Στάη.
Ο Βαλέριος Στάης πέθανε το 1923 από ημιπληγία σε ηλικία 66 χρόνων.

- Πηγές: Θέματα Αρχαιολογίας 2017, Βιβλιοθήκη της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας 1992, εφημερίδα Φορολογούμενος.

 http://eptanisos.blogspot.com