Κυριακή 22 Μαΐου 2016

ΝΕΑΠΟΛΗ.ΝΕΚΡΟ ΔΕΛΦΙΝΙ "ΞΕΒΡΑΣΕ" Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ.

 ΞΕΒΡΑΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑΠΟΛΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΕΡΕΙΠΙΟ-ΚΑΡΝΑΓΙΟ ΕΙΔΟΠΟΙΗΘΙΚΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ.


BATIKA.ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΤΑΧΥΠΛΟΟΥ ΣΚΑΦΟΥΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός του νέου υπερσύγχρονου σκάφους του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Νεάπολης Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας. Την τελετή αγιασμού τέλεσαν οι ιερείς π.Διονύσιος Μιχαλέτος και ο π.Παναγιώτης Αρώνης . Στην τελετή παρέστησαν ο κύριος Τζανέτος Φιλιππάκος Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Ο κύριος Τζώρτζης Κουτσολιούτσοςεκπρόσωπος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Folli Follie που το σκάφος είναι μια ευγενική χορηγία του ομίλου προς το Λιμενικό Σώμα . Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ.Ηρακλής Τριχείλης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου . Ο Δήμαρχος Ελαφονήσου κ.Χαράλαμπος Λιάρος ,ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ.Κουτσονικολής. Ο Διευθυντής της Αστυνομίας Ταξίαρχος κ.Γιώργος Μαρουδάς και ο αστυνόμος του Α.Τ.Νεάπολης Ευάγγελος Δρίβας . Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Μολάων ,ο Διοικητής του Α.Τ.Μολάων ,ο Λιμενάρχης κύριος Δημήτρης Βατίστας ,Ναύαρχοι και Πλωτάρχες και το προσωπικό όλο του Λιμεναρχείου Νεάπολης καθώς και η κυρία Μπελεγρή Μαντώ που εκπροσώπησε την Αντιπεριφέρεια και την Περιφέρεια. Επίσης αρκετός κόσμος τίμησαν με την παρουσία τους τον αγιασμό και παραλαβή του νέου σκάφους στο Λιμεναρχείο Νεάπολης. Οι επίσημοι καλεσμένοι χαιρέτησαν την τελετή τονίζοντας πόσο σημαντικό έργο θα προσφέρει το νέο σκάφος στα νέα δεδομένα και ανάγκες για πρόληψη ,ασφάλεια ,έλεγχο και αποτελεσματικότητα σε μια μεγάλη ακτίνα περιοχής που καλύπτει το Λιμεναρχείο Νεάπολης. Στο τέλος της τελετής χαιρέτησε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, ο Λιμενάρχης Κύριος Βατίστας.Μεταξύ άλλων και σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης από μέρους του , ανέφερε μεταξύ άλλων ,πως πριν οκτώ χρόνια που ανέλαβε καθήκοντα Λιμενάρχη δική του εισήγηση ήταν για τις ανάγκες της περιοχής ,ένα μεγαλύτερο και σύγχρονο σκάφος. Με την συνεργασία όλων των αρμοδίων ,σήμερα πραγματοποιήθηκε αυτός ο στόχος .Στο τέλος λόγω μετάθεσης αποχαιρέτησε και ευχαρίστησε όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί του κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά προς τον Δήμο αλλά και τους ψαράδες της περιοχής . Εμείς ευχόμαστε το νέο σκάφος να είναι καλοτάξιδο και να βοηθήσει το Λιμεναρχείο Νεάπολης στις αποστολές του.

ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ *ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ-ΟΜΑΔΑ ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ*



ΚΑΨΑΛΙ ΚΥΘΗΡΩΝ 06/2001 ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ HMS GLOUCESTER 1939-1941.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ 6/2001 ΣΤΟ ΚΑΨΑΛΙ ΚΥΘΗΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ HMS GLOUCESTER 1939-1941.
Πηγή 
Σπυρος Μεγαλουδης

Τα καΐκια της φυγής...«Σε σκάλισαν καλή Κυρά σε πλώρη Βατικιώτικη ξεχτένιστη γοργόνα»

Κορυφαία στον Αγώνα της Ελλάδας κατά των δυνάμεων του Αξονα ήταν η συνεισφορά πού είχαν οι Βατικιώτες καϊκιέρηδες που με τα καΐκια τους μετέφεραν Ελληνες και συμμάχους στην Κρήτη
«Σε σκάλισαν καλή Κυρά σε πλώρη Βατικιώτικη ξεχτένιστη γοργόνα»,
Γιάννης Ρίτσος
Η μεταφορά χιλιάδων Κρητικών και συμμάχων, κυρίως Αγγλων, μετά το «σπάσιμο» του μετώπου της Αλβανίας, με βατικιώτικα καΐκια, από τη νότια Λακωνία και ιδιαίτερα από τα Βάτικα και τον Πειραιά, στην Κρήτη, είναι ένα άγνωστο έπος της σύγχρονης ιστορίας μας, πριν, κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης και σε όλη την Κατοχή (1941-1945).
Για πρώτη φορά «Η Εφημερίδα των Συντακτών» φέρνει στο φως με πρωτότυπη έρευνα μια «χαμένη» πλευρά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, εμπλουτίζοντας την ιστορική γνώση. Ταυτόχρονα, καταδεικνύεται ο εξαιρετικά σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισαν απλοί άνθρωποι με υψηλό σύστημα κοινωνικών αξιών.
Οι Κρητικοί και οι σύμμαχοι έφτασαν κατά χιλιάδες στα παράλια της Πελοποννήσου, Καλαμάτα, Γύθειο, Μονεμβασιά, κυρίως όμως στη Νεάπολη Λακωνίας και την Ελαφόνησο, λόγω εγγύτερης απόστασης από την Κρήτη. Μια επιτροπή στη Νεάπολη, κάτω από τη «μύτη» των Ιταλών και των Γερμανών, οργάνωνε τη φύλαξη και την ασφαλή διαφυγή τους, με καϊκιέρηδες της περιοχής.
Επικεφαλής της επιτροπής αυτής ήταν ο εμβληματικός παπα-Μανόλης Λαλούσης. Η Ιερά Σύνοδος Κρήτης τον τίμησε μετά την Κατοχή με υπόδειξη του γυμνασιάρχη του Αλικιανού Χανίων, Γιώργου Καψωμένου, το 1951. Το ίδιο και ο Δήμος Ηρακλείου το 1991, όταν είχε πεθάνει, μετά από πρότασή μου. Στην τελετή παραβρέθηκε ο γιος του, Νίκος Λαλούσης.
Ταυτόχρονα, μετά το τέλος της Μάχης της Κρήτης, γινόταν και η μεταφορά των Πελοποννησίων, άλλων Ελλήνων στρατιωτών και όσων έρχονταν αργότερα από τη Μέση Ανατολή από Κρήτη προς Πελοπόννησο, από ηρωικούς καϊκιέρηδες. Μοναδική μορφή καϊκιέρη υπήρξε ο Πέτρος Αρώνης (Τσουλάκος) από το Ελαφονήσι Λακωνίας.
Η έρευνα που παρουσιάζουμε σήμερα γι’ αυτό το συγκλονιστικό γεγονός έγινε μεταξύ 1989-1990 και καταγράψαμε τους τελευταίους επιζώντες Βατικιώτες καϊκιέρηδες και άλλους ανθρώπους, από τους οποίους δεν ζει πλέον κανείς. Κάποιοι θυμόντουσαν πλέον λίγα πράγματα λόγω ηλικίας. Μέρος της έρευνας αυτής παρουσιάστηκε το 1991 στην εφημερίδα του Ηρακλείου «Μεσόγειος», που διέκοψε την έκδοσή της.
Στο Ελαφονήσι ρόλο έπαιζε ο παπα-Κούλης Γεωργουδής και η σύζυγός του Μαρία. Ομως το πρωτεύον στοιχείο ήταν η τρομερή στήριξη του πληθυσμού των Βατίκων στους Κρητικούς και στους διωκόμενους συμμάχους.
Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος του κινδύνου αυτής της συστηματικής προσπάθειας, πρέπει να τονίσουμε πως στον μικρό όρμο των Βατίκων υπήρχε φυλάκιο Ιταλών, στη Νεάπολη, στο Ελαφονήσι, στα Βελανίδια (τελευταίο χωριό του Μαλέα) Γερμανοί, στα Κύθηρα απέναντι από τη Νεάπολη ιταλικά φυλάκια, στα Αντικύθηρα Ιταλοί, ενώ πίσω από τη Νεάπολη, περίπου 50 χιλιόμετρα, υπήρχε το γερμανικό αεροδρόμιο των Μολάων.
Τα γερμανικά υποβρύχια και η καταδίωξή τους περιπολούσαν καθημερινά μεταξύ Μαλέα-Αντικυθήρων-Κρήτης, ενώ άλλη καταδίωξη από το Γύθειο, με τορπιλακάτους, χτυπούσε στη Νεάπολη τον κόσμο και τα καΐκια.

Το Μήνυμα της Κυριακής 22-5-16 και Γραπτό Θείο Κήρυγμα

Τό Μήνυμα της Κυριακής (Ηχητικό μήνυμα) από τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων
κ.ΣΕΡΑΦΕΙΜ 
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ
(22-05-2016)

 




ΓΡΑΠΤΟΝ ΘΕΙΟΝ ΚΗΡΥΓΜΑ 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥ

                   (22-5-2016)                   

Ἕνας παράλυτος τριανταοκτώ χρόνια φωνάζει: βοήθεια. Κανένας δέν τόν ἀκούει. Ἡ φωνή του πέφτει στό κενό. Ὁ καθένας κοιτάζει τή βολή του. Αὐτό εἶναι τό ἔγκλημα τῆς ἀνθρωπότητας. 

Ὁ παράλυτος τοῦ σημερινοῦ Εὐαγγελίου ζοῦσε διπλό δράμα. Τήν παραλυσία του καί τήν ἐγκατάλειψι τοῦ κόσμου. Τόν εἶχαν ἐγκαταλείψει ὅλοι οἱ συγγενεῖς του, γνωστοί καί φίλοι του. Γι'αὐτό, ὅταν τόν ρώτησε ὁ Χριστός, ἄν ἤθελε νά γίνει καλά, τοῦ εἶπε μέ παράπονο, ναί ἀλλά δέν ἔχω ἄνθρωπο γιά νά μέ βοηθήσει. Φωνάζω βοήθεια καί κανένας δέν μέ ἀκούει. 

Αὐτή εἶναι ἡ δραματική φωνή τοῦ ἀνθρώπου σ' ὅλους τούς αἰῶνες καί ἰδιαίτερα σήμερα. Φωνάζει βοήθεια, καί ὁ ἦχος πέφτει στό κενό. Παρά τά τέλεια μέσα ἐπικοινωνίας, παρά τίς πολυσύχναστες πόλεις, παρά τίς καταπληκτικές ἐπιστημονικές προόδους, ὁ ἄνθρωπος μένει ἀβοήθητος. Ὁ καθένας ζῆ μόνο γιά τόν ἑαυτό του. Ἀπομονωμένοι καί διασπασμένοι ἀπό τό σύνολο τῶν ἀνθρώπων. Ζοῦμε μέσα σέ μία ἀπέραντη ἐγωκεντρική μοναξιά. Συστεγάζονται καί συνεργάζονται οἱ ἄνθρωποι στίς ἐπιχειρήσεις καί στά ἐργοστάσια, συναγελάζονται στίς πλατεῖες, στίς ἀγορές, στά πανεπιστήμια, ψυχαγωγοῦνται στά κέντρα διασκεδάσεως, στά γήπεδα, στίς τελετές καί στίς πανηγύρεις, διασταυρώνονται στούς δρόμους, ἀλλά χωρίς νά βοηθήσει ὁ ἕνας τόν ἄλλον οὐσιαστικά. Ὅλα γίνονται, δυστυχῶς, συμβατικά, ἐπιφανειακά, χωρίς εἰλικρίνεια, χωρίς ἀνθρωπιά. Χωρίς Θεό. 

Καί ὁ ἄνθρωπος, γιά νά σπάσει τήν ἀπομόνωσή του, βρίσκει ἄλλα ὑποκατάστατα. Ἡ ζωή  χωρίς Θεό δέν ἀντέχεται, εἶναι γεμάτη δυστυχία. Γι'αὐτό ὁ ἄνθρωπος τρέχει δεξιά καί ἀριστερά γιά νά μήν τρελαθεῖ. Λύση ὅμως δέν βρίσκει, γι'αὐτό καί φωνάζει συνέχεια: βοήθεια. 

Καί ὅμως ἡ βοήθεια ὑπάρχει. Ἀρκεῖ νά τήν ἀναγνωρίσουμε καί νά τήν ἀναζητήσουμε ἐκεῖ πού πρέπει.
Πραγματική βοήθεια εἶναι ὁ Χριστός. Περιμένει νά τόν καλέσουμε.

Ἀρχιμ. π. Φρ. Δημητρίου
----------------------------------
Πηγή:  imkythiron.gr
----------------------------------