Τρίτη 20 Απριλίου 2021

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟY:Μια εικόνα του Ακάθιστου από τα Κύθηρα

Στο κέντρο η Παναγία βρεφοκρατούσα πλαισιώνεται από 24 μικρές εικόνες που αναφέρονται στο περιεχόμενο των 24 οίκων του Ακαθίστου.

Από το Α μέχρι το Μ οι ιστορημένοι οίκοι είναι το ιστορικό μέρος του Ακαθίστου. Ο Ευαγγελισμός, η Γέννηση, η προσκύνηση των Μάγων, η φυγή στην Αίγυπτο, η Υπαπαντή. Από το Ν μέχρι το Ω είναι το θεολογικό, το δυσκολότερο μέρος του Ακαθίστου. Κάθε εικόνα από τις 24 ακολουθεί ένα ορισμένο εικονογραφικό πρόγραμμα. Π.χ. ο πρώτος οίκος, το Α που αναφέρεται στον Ευαγγελισμό πρέπει να αποδοθεί εικονογραφικά ως εξής: “Σπίτια και η Παναγία καθημένη εις σκαμνί, κλώθουσα μετάξι κόκκινον και επάνωθεν ουρανός και εξ αυτού άγγελος κατερχόμενος μετά νεφελών με την δεξιάν ευλογεί αυτήν, με την αριστεράν βαστάζει κλαδίον ανθισμένον”

Η περιγραφή αυτή, όπως και όλων των οίκων, υπάρχει στην “Ερμηνεία της Ζωγραφικής Τέχνης” του Διονυσίου ιερομονάχου εκ Φουρνά των Αγράφων.

Η εικόνα βρίσκεται στο Μητροπολιτικό ναό του Εσταυρωμένου.

Ξεχάστηκε ότι οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν, για «να ελευθερώσουν την Πόλη και την Αγια-Σοφιά»… όσο διαρκεί η επέτειος

Του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά

Οι Έλληνες πετύχαμε να επιβιώσουμε, όχι σαράντα, αλλά τετρακόσια «χρόνια σκλαβιάς και φυλακής». Όμως σερνόμαστε, δυο ολόκληρους τώρα αιώνες, ως «ελεύθερο» κράτος, σε ένα ρεζιλίκι αυτοκαταστροφής, θλιβερό.

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο κεντρικός άξονας προβληματισμού στην ενιαύσια επέτειο της «εθνεγερσίας» μας. Επειδή, όμως, έχουμε φτάσει στον έσχατο (δηλαδή γελοιωδέστατο) πάτο της παρακμής, ο «εορτασμός» μας παρακάμπτει προγραμματικά κάθε ενδεχόμενο αυτοκριτικής. Παραδόθηκε εμβληματικά η ευθύνη του εορτασμού σε πρόσωπα που ξέρουν, ίσως, τις τεχνικές του εντυπωσιασμού, αλλά αγνοούν κωμικοτραγικά τις προϋποθέσεις για την ιστορική επιβίωση μιας συλλογικότητας.

Ολόκληρη η Ελλάδα αντιλαμβάνεται και γιορτάζει την επέτειο με τους όρους που έχουν επιβάλει στην Ιστοριογραφία οι δυτικές σκοπιμότητες. Ξεχάστηκε ότι οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν, για «να ελευθερώσουν την Πόλη και την Αγια-Σοφιά» – ενδεχόμενο, που ήταν ο εφιάλτης της Δύσης. 

Εξουδετέρωσαν οι Δυτικοί τον εφιάλτη μεθοδικά: συγκατατέθηκαν στη δημιουργία ενός εδαφικά ελάχιστου κρατιδίου, που θα περιλάμβανε τοποθεσίες και ονομασίες της Αρχαίας Ελλάδας, αλλά θα βρισκόταν κάτω από τον άμεσο έλεγχο της Δύσης – ανομολόγητο, τυπικό ωστόσο προτεκτοράτο. Θα το διαχειρίζονταν οι Δυτικοί μέσω βασιλικής οικογένειας ευρωπαϊκής: των Βίττελσμπαχ αρχικά (Όθων) και των Γκλύσμπουργκ αργότερα (Γεώργιος). Οικονομικά, απολύτως εξαρτημένο το κρατίδιο από ευρωπαϊκά δάνεια και με όλους τους θεσμούς του (Κεντρική Διοίκηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Παιδεία, Θρησκεία, Διπλωματία) υποταγμένους στην παθητική μίμηση των δυτικών πρωτοτύπων.

Σήμερα, με την εμπειρία δύο αιώνων δουλείας στον μιμητισμό και στην εξάρτηση (με αδιάντροπη πάντοτε τη μέθη για «εξευρωπαϊσμό»), ένας Ελληνας μέσης ευφυΐας μπορεί μάλλον να διακρίνει, ακόμα και ποιοι υπουργοί σε κάθε ελληνική κυβέρνηση είναι «εμφυτευμένοι» από ποια δυτική, «προστάτιδα» της Ελλάδας, χώρα. Θεωρούμε οι σημερινοί Ελληνώνυμοι εντελώς αυτονόητο να αποκαλούμε «προστάτιδες» τις δυνάμεις, που αρνήθηκαν μεθοδικά (άμεσα ή έμμεσα) την ακεραιότητα της ελληνικής ιστορικής παρουσίας και συνέχειας – οργάνωσαν τη συρρίκνωση του Ελληνισμού σε κρατίδιο κωμικά μεταπρατικό. Η σημερινή Ελλάδα, με αποσβησμένη τη μνήμη και την αξιοπρέπεια της άλλοτε αυτοκρατορίας, παραιτημένη a priori από κάθε ισοτιμία στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., επιτρέπει στον κάθε Σόιμπλε και στον κάθε Σαρκοζί να χλευάζει, στη διεθνή σκηνή, τον εξευτελισμό της υποταγής της στη δική τους τοκογλυφία.

Αξίζει να προβληματιστούμε με τη σύγκριση: Ποια συλλογική ατίμωση λογαριάζουμε απεχθέστερη και οδυνηρότερη: Την αυθαιρεσία και αρπαχτικότητα των άλλοτε Τούρκων πασάδων και αγάδων ή τον δολοφονικό αμοραλισμό των σήμερα «συμμάχων» μας (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ε.Ε.); Δεχθήκαμε οι Ελληνες να «ανήκομεν εις την Δύσιν», όταν «Ανατολή» ήταν ο εφιάλτης του σοβιετικού ολοκληρωτισμού. Ο εφιάλτης εκείνος εξέλιπε, αλλά οι «σύμμαχοί» μας έχουν μονιμοποιήσει την κατοχή των στρατιωτικών τους «βάσεων» στα εδάφη μας, ενώ δεν ταυτίζονται οι αμυντικές μας ανάγκες: Γι’ αυτούς αντίπαλος στις κυριαρχικές τους φιλοδοξίες είναι ο Πούτιν, για μας απειλή εξ Ανατολών είναι το Ισλάμ και ο μεγαλομανής Ερντογάν. Τα συμφέροντά μας δεν συμπίπτουν, η συμμαχία έχει αλλοτριωθεί σε απροκάλυπτη υποταγή του προγραμματικά αδύναμου στον συγκυριακά ισχυρό. Φυσικά, δεν το λέμε. Το κρύβουμε κάτω από το χαλί.

Αλλά κάτω από το χαλί είναι αδύνατο να κρυφτεί ο τρόμος της απειλής του θανάτου. Ναι, καθόλου υπερβολή, στην Ελλάδα σήμερα νεκρώνεται εσκεμμένα και προγραμματικά η γλώσσαέχει επίσης εσκεμμένα ενταφιαστεί η αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα, έχει θρησκειοποιηθεί, δηλαδή ακυρωθεί, η Εκκλησία. Και τα τρία εγκλήματα εξωραΐζονται και αποκλείεται κάθε αντίσταση άμυνας, διότι και τα τρία λανσάρονται σαν «κατακτήσεις» εκσυγχρονισμού, «προόδου», εξευρωπαϊσμού. Πουλιέται το «Ελληνικό» στην Αττική, κορυφαίο σμαράγδι της μεσογειακής ομορφιάς, τόπος μοναδικός όπου το φως δεν αφήνει σκιά, λαμπρύνει τα πάντα, όπως στη ζωγραφική του Σπύρου Παπαλουκά. Και πουλιέται, έχοντας ήδη ατιμαστεί αυτό το μοναδικό κάλλος, για να χτιστούν τρεις ουρανοξύστες, μαζί με το γυφταριό «περιωπής» χαρτοπαιχτικών άντρων. Ναι, στην Αττική. Για να πλουτίσουμε οι Ελληνώνυμοι, έστω σαν νταβατζήδες.

Ο πολιτισμικός μας θάνατος και η ιστορική μας εξαφάνιση δεν είναι δυνατό να αναχαιτιστούν με την πολιτική – η πολιτική στο Ελλαδιστάν έχει προ πολλού τελειώσει. Ούτε από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ούτε από νομοθέτες ή καλοπροαίρετους δασκάλους μπορούμε να περιμένουμε το θαύμα. Γιατί, το να ξαναγεννηθεί ζωή (όχι «μεταρρυθμίσεις», «βελτιώσεις», «ανακαινίσεις»), να ζωντανέψει βιωματικές εμπειρίες η γλώσσα, να ξαναλειτουργήσουν σχέσεις, κοινότητα, τέχνη, συλλογικές προοπτικές – όλα όσα προϋποθέτουν γέννα και όχι απλώς κατανόηση και απόφαση, μόνο στις εκκλησιές μπορεί να συμβούν.

Να δείτε τους ναούς να γίνονται σχολειά που να σώζουν τη γλώσσα, να σώζουν τη μουσική, τη ζωγραφική, τη δραματουργία ως δυνατότητες να κοινωνείται η ύπαρξη, όχι να προπαγανδίζονται «πεποιθήσεις». Αυτά τα «κρυφά», δηλαδή ανοιχτά σε όλους, μέρα και νύχτα, σχολειά, μόνο ένας παλαβός (δηλαδή αληθινός) αρχιεπίσκοπος μπορεί να τα τολμήσει. Για μια ακόμα φορά, η «ιερά μανία» να αναστήσει ξανά στις ευθύνες του τον Ελληνισμό.

ΠΗΓΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ, 18 Απρ. 2021. ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 19.4.2021.

«Λαίλαπα 21»ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΚΩΝΙΚΟ ΚΟΛΠΟ

ΜΗΝΥΜΑ ΙΣΧΥΟΣ 

Στον λακωνικό κόλπο βρίσκουν καταφύγιο για λίγες ώρες ξεκούρασης τα πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού που συμμετέχουν στην άσκηση «Λαίλαπα 21» που πραγματοποιείτε σε συνδυασμό με τη μεγάλη άσκηση «Ηνίοχος 21».

Ήδη από χθές το μεσημέρι τα πολεμικά πλοία έχουν βρεί το «ησυχαστήριό» τους τόσο στο λιμάνι του Γυθείου, όσο και στους μικρούς κολπίσκους της γύρω περιοχής.

Από το πρωί της Δευτέρας, η προβολή ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού τοποθετείται δίπλα σ’ αυτή των «μπλε φτερών», όπου εδώ και δυο εβδομάδες φιλοξενούν άλλες επτά χώρες στην Ανδραβίδα, στο πλαίσιο του «Ηνίοχου».

Η «Λαίλαπα 21» ξεχύνεται νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου και νότια από την Κρήτη κι αυτή την εβδομάδα τα πλοία του πολεμικού στόλου εντάσσονται στα πολυποίκιλα σχέδια του «Ηνίοχου».

Περισσότερες από έξι φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, ακόμη και υποβρύχια έχουν «εισβάλει» στα σχέδια της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ιδιαιτέρως οι σιωπηλοί θηρευτές του βυθού έχουν ν’ αντιμετωπίσουν τους εναέριους κυνηγούς τους, το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3B ORION και τα οργανικά ελικόπτερα S-70 των φρεγατών.

Η προστασία θαλασσίων στόχων από την μια πλευρά και η αντιαεροπορική άμυνα από τα πλοία είναι μόνο δυο από τα συνηθισμένα σενάρια.

Το επίπεδο δυσκολίας ανεβαίνει όμως, όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές καθώς ακριβώς εκεί εντάσσονται και οι JTAC της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ οι οποίοι καλούνται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να στοχοποιήσουν τους ευκαιριακούς στόχους και να τους καταδείξουν στους ιπταμένους από τις επτά χώρες.

Την Κυριακή εντάχθηκαν στην υπέρ-δύναμη του «Ηνίοχου» και τα F-16 & F-15 της IAF. Οι Ισραηλινοί μάλιστα αισθάνονται διπλά δικαιωμένοι, όπως γράφουν και τα Ισραηλινά ΜΜΕ, για τη συνεργασία τους με την Ελλάδα.

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία μέχρι σήμερα δεν έχει χάσει ούτε έναν «Ηνίοχο», με τα στελέχη της να δηλώνουν όχι μόνο τον ενθουσιασμό τους που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά να υποδεικνύουν την κοινή ανορθόδοξη αεροπορική κουλτούρα που διακατέχει τους αεροπόρους των δυο χωρών.

Παράλληλα η επένδυση του Ισραήλ στην βάση εκπαίδευσης αέρος στην Καλαμάτα δείχνει ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας αποτελεί μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη η οποία γιγαντώνεται στην περιοχή.

Όμως και οι Αμερικανοί σχεδόν καθημερινά με τις αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν σταματούν να χαρακτηρίζουν τον «Ηνίοχο» ως μια εκ των κορυφαίων ασκήσεων στην οποία λαμβάνουν μέρος.

Πάντως δεν πρέπει να αμελεί κανείς και το σερί της Πολεμικής Αεροπορίας η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους Σαουδάραβες ιπταμένους, τους αεροπόρους των ΗΑΕ όπου έχουν επανέλθει στην Ελλάδα και παίρνουν μέρος στον «Ηνίοχο», όπως και τους Γάλλους κατά την άσκηση SKYROS.

Την Κυριακή η πίστα της Ανδραβίδας γέμισε με 33 από τα 100 συνολικά μαχητικά τα οποία έκαναν το λεγόμενο «elephant walk», κλέβοντας τα βλέμματα όλων όσοι βρίσκονται στην 117 Πτέρυγα Μάχης, την ώρα που πάνω από τα αεροσκάφη πετούσε και το ελικόπτερο της Κύπρου.

Το μήνυμα που εκπέμπει ο «Ηνίοχος» είναι η αναγνώριση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας από τις σύμμαχες χώρες οι οποίες εκτός του ραντεβού που έδωσαν στην Ανδραβίδα, ήδη ετοιμάζονται και για το επόμενο. Τέλος, σήμερα την βάση της Ανδραβίδας θα επισκεφθεί και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να παρακολουθήσει μέρος της άσκησης και να ενημερωθεί από τους ανώτερους αξιωματικούς για την εξέλιξή της

githio-click.gr




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΨΕΚΑΣΜΩΝ ΠΡΟΝΥΜΦΟΚΤΟΝΙΑΣ 4η ΕΠΙΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕ DRONE



 

Το «ΠΙΝΔΟΣ» ήταν ένα από τα παλιά όμορφα πλοία του Αργοσαρωνικού

 

Το «ΠΙΝΔΟΣ» ήταν ένα από τα παλιά όμορφα πλοία του Αργοσαρωνικού, που άφησε πολλές αναμνήσεις και άρχισε το δρομολόγιο στην θαλάσσια “γραμμή” των νησιών την δεκαετία του ’50.
Το ιστορικό του πλοίου
Ο Γεώργιος Ν. Βατικιώτης, το 1951 αγοράζει μαζί με άλλους από τον Ποταμιάνο το ατμόπλοιο ΠΙΝΔΟΣ ΙΙ Το ατμόπλοιο αυτό ναυπηγήθηκε το 1907 και το 1922, ως γιότ, είχε το όνομα «SYLVANA». Ήταν στην «Ηπειρωτική» του Ποταμιάνου από το 1948 και έκανε δρομολόγια προς τα Ιόνια Νησιά και τα λιμάνια της Ηπείρου. Ο Γεώργιος Ν. Βατικιώτης παραμένει στο «ΠΙΝΔΟΣ ΙΙ» ως μέτοχος μέχρι το 1954. Το 1955 το ΠΙΝΔΟΣ ΙΙ περιέρχεται στον Δημοσθένη Ν. Βατικιώτη και στον Γιάννη Τρίπο, γαμπρό της οικογενείας Βατικιώτη.
Το «ΠΙΝΔΟΣ ΙΙ» και το «ΝΕΡΑΪΔΑ» του κάπταν Γιάννη Λάτση, είναι τα δύο θρυλικά πλοία του Αργοσαρωνικού, που αναχωρούσαν από Πειραιά για Αίγινα, Μέθανα, Πόρο, Ύδρα, Ερμιόνη, Σπέτσες και έφταναν μέχρι το Λεωνίδιο, Κυπαρίσσι, Μονεμβασιά. Το «ΠΙΝΔΟΣ ΙΙ» έχει συνδεθεί με την παλιά οικογένεια του Πόρου με μεγάλη παράδοση και ιστορία στον Αργοσαρωνικό που χάνεται στα βάθη του αγώνα του 1821. Είναι το πλοίο των συμπατριωτών, των φίλων και των γνωστών σ’ όλα τα λιμάνια. Αρκεί ένα γεια, μια χειραψία, μεταφορά χαιρετισμού από κάποιον παλιό φίλο για να κόψεις μισό εισιτήριο ή να μην κόψεις καθόλου. Το 1957 γίνεται γενική επισκευή στο «ΠΙΝΔΟΣ ΙΙ» και τοποθετείται μηχανή ντήζελ. Το πλοίο γίνεται «ΠΙΝΔΟΣ», αν και από τα πρώτα του δρομολόγια, όλοι το έλεγαν «ΠΙΝΔΟΣ», ακόμη και τα δρομολόγια στις εφημερίδες έτσι το έγραφαν και σπανιότερα ως «ΠΙΝΔΟΣ ΙΙ».
Αργότερα στον Αργοσαρωνικό μπαίνουν πιο σύγχρονα πλοία και το ΠΙΝΔΟΣ συνεχίζει για λίγο, με το όνομα «ΑΡΗΣ», δρομολόγια σε άλλες θάλασσες. Αναφέρεται ότι διαλύθηκε το 1998.

Διακοπές ρεύματος σε περιοχές του Δήμου Μονεμβάσιας την Πέμπτη 22/04

 Όπως γνωστοποίησε ο ΔΕΔΔΗΕ, διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22/4, από 08:00 έως 16:30, στις εξής περιοχές του Δήμου Μονεμβάσιας:

Λυρά, Ελληνικό, Κρυόβρυση, Φούτια, Αυλός

Η διακοπή οφείλεται σε απαραίτητες τεχνικές εργασίες συντήρησης στον Υ/Σ ΥΤ/ΜΤ Μολάων.

Σημειώνεται πως η επανατροφοδότηση θα γίνει χωρίς προειδοποίηση και μπορεί να γίνει και πριν από την αναγραφόμενη ώρα, γι’ αυτό λοιπόν οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα θα πρέπει να θεωρούνται ότι βρίσκονται συνέχεια υπό τάση.

Για λόγους ασφαλείας, απαγορεύεται η προσέγγιση στους αγωγούς ή σε άλλα στοιχεία του δικτύου, έστω και αν βρίσκονται στο έδαφος.

ΕΛ.ΑΣ:ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΔΙΑΚΙΝΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ (3) ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑ

 


Συνελήφθη διακινητής ναρκωτικών στην Δυτική Αχαΐα

Ο συλληφθείς διακινούσε ναρκωτικά σε ανήλικους, ενώ σε έρευνα που διενεργήθηκε στην οικία του κ ατασχέθηκαν περισσότερα από 100 γραμμάρια κάνναβης

Συνελήφθη, χθες, το μεσημέρι, στην Κάτω Αχαΐα, από τους αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας, ένας ημεδαπός άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για διακίνηση ναρκωτικών.

Παράλληλα, συνελήφθησαν και τρεις ημεδαποί άνδρες, ένας ενήλικας και δυο ανήλικοι, ηλικίας 17 και 16 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για αγορά ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών, εντόπισαν τους τρεις αγοραστές να μεταβαίνουν σε διαφορετικούς χρόνους στην οικία του διακινητή, όπου προμηθεύτηκαν ναρκωτικές ουσίες και τους συνέλαβαν.

Σε σωματικούς ελέγχους, που ενήργησαν οι αστυνομικοί στον άνδρα και στους δύο ανήλικους βρήκαν στην κατοχή τους και κατέσχεσαν συνολικά (4,9) γραμμάρια κάνναβης.

Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία του διακινητή, οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας βρήκαν και κατέσχεσαν (97,6) γραμμάρια κάνναβης, το χρηματικό ποσό των (415) ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών.

ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ ΤΣΑΚΩΣΑΝ ΑΛΛΟΔΑΠΟ ΜΕ ¨ΦΟΥΝΤΕΣ¨ΠΡΟΩΘΟΥΣΕ ΧΡΗΣΗ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΕ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

Στη σύλληψη ενός 38χρονου αλλοδαπού προέβησαν, μεσημβρινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά (Π.Ο.ΔΙ.Ν./Κ.Λ. Πειραιά) με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. “ΤΟΜΠΙ”, σε συνεργασία με στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά/Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών/Ειδικής Ομάδας Επιχειρήσεων Πειραιά (Ε.Ο.Ε.Π.), για παράβαση του Ν. 4139/13 “περί εξαρτησιογόνων ουσιών”.

Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και μετά από εξακρίβωση στοιχείων ταυτότητας, τόπου διαμονής καθώς και ότι ο ανωτέρω διατηρεί λογαριασμό σε ιστοσελίδες όπου προωθεί τη χρήση κάνναβης, διενεργήθηκε νομότυπη έρευνα, από τα ανωτέρω στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στην οικία του συλληφθέντος, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα κάτωθι:
-δέκα (10) πλαστικές συσκευασίες που περιείχαν φυτικά αποσπάσματα ακατέργαστης κάνναβης, μεικτού βάρους ενός κιλού και τετρακοσίων τριάντα δύο  γραμμαρίων (1.432 gr),
-δύο (02) γυάλινα βάζα των 500 ml που περιείχαν βούτυρο κάνναβης μεικτού βάρους ενός κιλού και τριακοσίων είκοσι έξι γραμμαρίων (1.326gr),
-μια (01) πλαστική συσκευασία που περιείχε κατεργασμένη κάνναβη μεικτού βάρους εννέα γραμμαρίων και πέντε δεκάτων του γραμμαρίου (9,5gr),
-ένα πλαστικό κυτίο που περιείχε κατεργασμένη κάνναβη μεικτού βάρους πέντε γραμμαρίων και οκτώ δεκάτων του γραμμαρίου (5,8gr),
-τέσσερα (04) χάπια πιθανώς “ECSTASY”,
-μια ζυγαριά ακριβείας με υπολείμματα πιθανώς ναρκωτικών ουσιών και
-τρία (03) κινητά τηλέφωνα.
 Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.
Τα ντοκουμέντα 



Οδοποιία Δήμου Μονεμβασίας



Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας προκηρύσσει ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου «Οδοποιία Δήμου Μονεμβασίας» προϋπολογισμού  591.960,41 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.)

  1. Αναθέτουσα Αρχή – Στοιχεία επικοινωνίας:
    Αναθέτουσα αρχή: Δήμος Μονεμβασίας
    Είδος αναθέτουσας αρχής: Ο.Τ.Α.
    Οδός:Μολάοι
    Ταχ.Κωδ.:23052
    Τηλ.:2732360581
    E-mail: sofia@molaoi.gr
    Ιστοσελίδα:www.monemvasia.gov.gr
  1. Πρόσβαση στα έγγραφα: Άμεση και δωρεάν πρόσβαση στα έγγραφα της σύμβασης στον ειδικό, δημόσια προσβάσιμο, χώρο ΄΄ ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί ΄΄ της πύλης www.promitheus.gov.gr, στο ΚΗΜΔΗΣ, καθώς και στην ιστοσελίδα της αναθέτουσας αρχής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να λάβουν γνώση των εγγράφων της σύμβασης και της μελέτης από το γραφείο του Δήμου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες. Μπορούν επίσης να λάβουν αντίγραφα αυτών με δαπάνες και φροντίδα τους.
  1. Δικαιούμενοι συμμετοχής στη διαδικασία σύναψης σύμβασης:
    Στο διαγωνισμό γίνονται δεκτοί:
    Ημεδαποί διαγωνιζόμενοι, μεμονωμένοι ή σε κοινοπραξία, εγγεγραμμένοι στο Μ.Ε.Ε.Π, που καλύπτουν τις κατηγορίες και τάξεις του έργου, δηλαδή  κατηγορία Οδοποιίας & Οικοδομικών Αλλοδαποί διαγωνιζόμενοι από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.), ή από κράτη που έχουν υπογράψει την συμφωνία για τις Δημόσιες Συμβάσεις (Σ.Δ.Σ.) του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (Π.Ο.Ε.), στα οποία τηρούνται επίσημοι κατάλογοι αναγνωρισμένων εργοληπτών, εφόσον είναι εγγεγραμμένες σε αυτούς και σε τάξη και κατηγορία αντίστοιχη με τις καλούμενες του Ελληνικού Μητρώου ΜΕΕΠ.
    Αλλοδαποί διαγωνιζόμενοι που αποδεικνύουν ότι κατά τη τελευταία πενταετία, έχουν εκτελέσει έργα παρόμοια (ποιοτικά και ποσοτικά) με το δημοπρατούμενο.
  1. Προθεσμία εκτέλεσης έργου: είναι 120 ημέρες.
  1. Κριτήριο ανάθεσης: η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά αποκλειστικά βάσει τιμής (χαμηλότερη τιμή)
  1. Παραλαβή προσφορών: Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) στη διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr του συστήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4412/2016.
    Η ημέρα λήξης παραλαβής προσφορών είναι η 10η Μαΐου 2021 ημέρα Δευτέρα και η ώρα λήξης 15:00
    Η ημέρα  ηλεκτρονικής αποσφράγισης προσφορών είναι η 14η Μαΐου 2021,     ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00πμ.
  1. Χρόνος ισχύος προσφορών: Κάθε υποβαλλόμενη προσφορά δεσμεύει τον συμμετέχοντα στον διαγωνισμό για διάστημα εννέα μηνών.
  1. Γλώσσα σύνταξης προσφορών: Ελληνική
  1. Χρηματοδότηση: Το έργο χρηματοδοτείται από ΣΑΤΑ και από έσοδα από ανεμογεννήτριες.
  1. Εγγυητική συμμετοχής: Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής 2% επί των δημοπρατούμενων εργασιών της μελέτης, δηλαδή το ποσό των 11.839,20 €.

 

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΠΕΙΡΑΙΑ και οι Οργανώσεις Μελών σε θέση μάχης.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΠΕΙΡΑΙΑ και οι Οργανώσεις Μελών σε θέση μάχης.

Στον εργασιακό Μεσαίωνα που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το νέο Νομοσχέδιο- οδοστρωτήρα κατά των εργασιακών δικαιωμάτων και τα πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα που προτίθεται να νομοθετήσει, θα μας βρει αποφασιστικά απέναντι στη Βουλή και στην κοινωνία, στο πλευρό των εργαζομένων για την υπεράσπιση του μόχθου και των δικαιωμάτων τους.
Μία είναι η δική μας απάντηση
ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
(Φωτογραφίες από την τοποθέτηση πανό στην περιφέρεια Πειραιά στα πλαίσια των δράσεων που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο)





Η Εκκλησία αποφάσισε ομόφωνα στις 21.00 η Ανάσταση


Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, κατά την πραγματοποιηθείσα μέσω τηλεδιασκέψεως συνεδρίασή Της, της Τρίτης 20ής Απριλίου 2021, ενημερώθηκε για όλες τις ενέργειες του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, οι οποίες έγιναν Συνοδική εντολή και εξουσιοδοτήσει κατά το διάστημα από την τελευταία συνεδρίαση μέχρι και σήμερα, κυρίως ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και την Πασχάλια περίοδο.

Κατ’ αρχάς, εξέφρασε την χαρά για το γεγονός ότι όλοι οι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες, σύμφωνα με όσα ζήτησε από την Ελληνική Πολιτεία.

Ως προς το ζήτημα του ωραρίου των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος, η Ιερά Σύνοδος, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, απεφάσισε την χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.

Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος έλαβε σοβαρά υπ’ όψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν την συμμετοχή στην χαρά της Αναστάσεως, απεφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται στην πλούσια παράδοσή Της, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου.

Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού.

Με Εγκύκλιό Της προς τις Ιερές Μητροπόλεις, την οποία θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες, η Ιερά Σύνοδος θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα και το Τυπικό που θα ακολουθηθεί.

Για την ενιαία έκφραση της θέσεως της Εκκλησίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να εμφανίζεται στα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως μόνον ο Εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Επιπλέον, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, λαβούσα υπ’ όψη την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου επί του σχεδίου νόμου υπό τον τίτλο «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ», απεφάσισε να εκφράσει τις ευχαριστίες Της προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως για το υποβληθέν σχέδιο νόμου, το οποίο κατ’ αρχήν συμμερίζεται την αγωνία και το ενδιαφέρον της Ιεράς Συνόδου για την αναβάθμιση της Δευτεροβαθμίου Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, ως και για την ίδρυση μεταλυκειακών δομών μαθητείας υποψηφίων Κληρικών.

Περαιτέρω, απεφάσισε την παραπομπή αυτού στην μέλλουσα να συγκληθεί Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας προς ενημέρωση και επεξεργασία.

Ως προς τις εκφρασθείσες δημοσίως, αποκλίνουσες θεολογικά, απόψεις κληρικού τινος η Ιερά Σύνοδος επελήφθη καθηκόντως ήδη και κατά την προηγουμένη και κατά την σημερινή Συνεδρία Αυτής.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Κρούσμα Covid-19 στο Λύκειο του Γυθείου

Θετική στον ιό του Covid-19 βρέθηκε μαθήτρια Α2 της τάξης του Γενικού Λυκείου του Γυθείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μαθήτρια κόλλησε τον ιό από τους γονείς της που ασκούν εμπορική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Γυθείου. 

Το Α2 τμήμα του σχολείου σταματά τη λειτουργία του και οι μαθητές θα επιστρέψουν στη σχολική τους αίθουσα μετά το Πάσχα.
Πραγματοποιήθηκαν rapid test σε όλους τους μαθητές του τμήματος τα οποία ήταν όλα αρνητικά, ενώ αναμένεται να γίνουν και επαναληπτικά τεστ.

lakonikos.gr

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΟΔΩΡΗ ΤΡΑΒΑΣΑΡΟ TTV:Εορτασμός Ένωσης Επτανήσων Κύθηρα 21.05.1993

 

ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ:ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΓΥΑΛΙ!

 


ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΓΥΑΛΙ!

Ξεκίνησε από σήμερα στα Κύθηρα το πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης γυάλινων συσκευασιών (μπουκάλια κ.λπ.) με την τοποθέτηση ειδικών κάδων σε επιλεγμένα σημεία του νησιού, καταρχήν στα τουριστικά σημεία όπου υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση καταστημάτων εστίασης. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Κυθήρων με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.
Πληροφορίες για τον τρόπο συλλογής γυάλινων συσκευασιών μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.herrcoglass.gr/

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΕΣ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΟΥΝ ΣΩΤΗΡΙΕΣ

Φωτογραφίες από την υδατοδεξαμενή στη θέση Σταυλί 

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΕΣ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΑΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ

Διεξήχθει σήμερα Τρίτη 20 Απριλίου έλεγχος στις παλιές αναξιοποίητες υδατοδεξαμενές των Κυθήρων στις θέσεις Σταυλί και Φράτσια από τον Προιστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυθήρων Πυραγό κύριο Φουντουλάκη Σπυρίδων και τον αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ.Γιάννη Κατσανεβάκη για επικείμενη χρήση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Γιώτα Πολίτη

ADELIN FM ΚΥΘΗΡΑ
 



Νέες υπηρεσίες του Kithira Travel


 Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε πως:

  • Αναβαθμίσαμε το σύστημα Online αγοράς εισιτηρίων
  • Προσφέρουμε πλέον την υπηρεσία αγοράς κρατήσεων μέσω Payment-link

 

Αναβαθμισμένο σύστημα αγοράς online εισιτηρίων

Όσον αφορά την αγορά των εισιτηρίων online μπορείτε να δείτε το νέο μας σύστημα στην ιστοσελίδα μας επιλέγοντας το μενού «Εισιτήρια» και πατώντας στο κουμπί «Αγορά εισιτηρίων»

 

Payment – Link

Οποιοσδήποτε έχει κράτηση εισιτηρίων (είτε ηλεκτρονική είτε τηλεφωνική) μπορεί να πληρώσει εξ’ αποστάσεως μέσω χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας. Χρειάζεται μόνο να μας γνωστοποιήσει τον αριθμό κράτησης και το e-mail του.

Διαδικασία:

  1. Το γραφείο μας στέλνει τον σύνδεσμο πληρωμής (Payment-link) στο e-mail του 
  2. ταξιδιώτη

  3. Μόλις γίνει η πληρωμή, αυτομάτως ενημερωνόμαστε και μετατρέπουμε την κράτηση σε Prepaid εισιτήρια.

  4. Ο ταξιδιώτης μπορεί να παραλάβει τα εισιτήριά του από οποιοδήποτε σημείο εξυπηρέτησης θέλει (Χώρα ή Διακόφτι), ακριβώς όπως γίνεται και με την ηλεκτρονική αγορά.