Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Εντοπίστηκε νέα φυτεία κάνναβης στη Λακωνία

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση και τη σύλληψη των καλλιεργητών της

ΣΠΑΡΤΗ. Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης στοιχείων, εντοπίσθηκε σε δασική περιοχή του Δήμου Σπάρτης Λακωνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Λακωνίας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης.
Ειδικότερα, στις 8.8.2020 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και εξερεύνηση στην ανωτέρω περιοχή, κατά την οποία εντοπίστηκε σε ειδικά διαμορφωμένο και κατάλληλα εκχερσωμένο χώρο, φυτεία κάνναβης, όπου καλλιεργούσαν 104 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως -3- μέτρων περίπου, τα οποία αφού εκριζώθηκαν, κατασχέθηκαν.
Επιπλέον, στο χώρο της φυτείας, βρέθηκαν αποσπάσματα δενδρυλλίων κάνναβης, συνολικού βάρους -54,7- γραμμαρίων, καθώς και αντίστοιχος αρδευτικός και καλλιεργητικός εξοπλισμός, τα οποία και κατασχέθηκαν.
Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ατόμων που καλλιεργούσαν την φυτεία.
 notospress.gr

Ολοκληρώθηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο (Master Plan) για την διαχείριση των υδατικών πόρων των Κυθήρων



Ολοκληρώθηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο (Master Plan) για την διαχείριση των υδατικών πόρων των Κυθήρων
Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου μας η συνοπτική παρουσίαση του Επιχειρησιακού Σχεδίου (Master Plan) που εκπόνησε ο Δήμος μας αναφορικά με την διαχείριση των υδατικών πόρων στο νησί μας. Το Master Plan καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις για έργα ύδρευσης στο νησί μας, επιβεβαιώνοντας πλήρως με επιστημονικά δεδομένα, την μέχρι σήμερα ακολουθούμενη υδρευτική πολιτική του Δήμου μας. Με βάση τα συμπεράσματα του Master Plan, ο Δήμος μας θα αξιώσει την ωρίμανση και χρηματοδότηση νέων έργων ύδρευσης, μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Μπορείτε να δείτε την συνοπτική παρουσίαση του Master Plan, στον ακόλουθο σύνδεσμο 
https://kythira.gr/wp-content/uploads/2020/08/WaterMasterPlanKythira.pdf?fbclid=IwAR0kQwaeJBRnmPU-dAAdWNVst7jE5-ICiFvbuoTWfVVklRXcQaiHdEc9tuU 

ΜΗΝΥΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Θ' ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΤΟΥ ΜΗΤΡ. ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ & ΚΗΡΥΓΜΑ (9/8/2020

ΓΡΑΠΤΟΝ Θ. ΚΗΡΥΓΜΑ
Τό ἔργο τῆς ὑποδομῆς, τά ὑλικά, ή πρόθεση καί τά κριτήρια μιᾶς ὀρθῆς πορείας.
th matthaios 
     Ἀδιαμφισβήτητα τό θεμέλιο τῆς Πίστεως εἶναι ὁ Κύριος. Κάθε ἄλλη θεμελίωση εἶναι καταδικασμένη.
     Σ΄αὐτό τό θεμέλιο ὁ κάθε πιστός καλεῖται νά συμβάλει στήν οἰκοδόμηση τῆς Ἐκκλησίας.
     Κι ἐνῶ ξεκινοῦν ὅλοι οἱ πιστοί μέ καλή πρόθεση , ὁ βαθμός τοῦ ζήλου τους ποικίλει. Γι΄αὐτό ὁ Ἀπόστολος Παῦλος ὡς «ὑλικά» (χρυσάφι, ἀσῆμι,πετράδια,ξύλο,ἄχυρα,καλάμια) δέν ἐννοεῖ τά ἀντίστοιχα ὑλικά εἴδη. Ὑπονοεῖ τά πνευματικά δομικά στοιχεῖα τῆς Ἐκκλησίας μας.

         Πρῶτο ἀπ΄αὐτά-ἀντίστοιχο μέ τό χρυσάφι-εἶναι ἡ ἀπόλυτα θερμή διάθεση νά δουλέψουμε στό ἔργο τοῦ Θεοῦ. Μιά διάθεση πάνω ἀπό κάθε ἄλλη ἐπιδίωξη μας στήν ζωή, πρώτη στήν κλίμακα τῶν προτεραιοτήτων μας. Ὅσο ἡ μέριμνα μας γιά τό κοινό μας σπίτι ἐξασθενεῖ καί ὑποχωρεῖ ὡς πρός ἄλλες ἐπιδιώξεις μας, τόσο τό ἔργο μας καί ἡ συνεισφορά μας θά μοιάζουν μέ ἄχυρα καί καλάμια. Στοιχεῖα, βέβαια, πού ἡ φωτεινή δικαιοσύνη τοῦ Θεοῦ θά ἐξαφανίσει.
         Ὅμως, ἡ εὐσπλαχνία, ἡ ἐπιείκεια, καί ἡ χάρη τοῦ Πατέρα μας θά σώσει -ἔστω καί μετά βίας- καί αὐτόν τόν ἀσήμαντον ἐργάτη, πού ξεκίνησε ἔχοντας ἀγαθή πρόθεση. Θάναι σάν νά γλυτώνει περνώντας μέσα ἀπό φωτιά!
Πότε, ὅμως, καί πῶς θά ἐλέγξουμε τόν ἑαυτό μας ἄν συμβάλλει ἤ ὄχι στήν οἰκοδομή τῆς Ἐκκλησίας; Ἤ -ἀκόμα χειρότερα- ἄν ἐπιχειρεῖ νά τήν κατεδαφίσει;
        Γιά ὁποιονδήποτε Ὀρθόδοξο Χριστιανό εἶναι αὐτονόητη ἡ προσπάθεια πού ὀφείλει στήν συγκρότηση τῆς Ἐκκλησίας. Πρῶτα-πρῶτα μέ τήν παρουσία του στήν ζωή Της. Μέ τήν συμμετοχή του στήν Λατρεία τοῦ Θεοῦ μας. Μέ τήν συμβολή του στά ἔργα τῆς ἀγάπης. Μέ τήν ἀνάπτυξη ἀγαθῶν σχέσεων μέ κάθε ἀδελφό του. Μέ τό νά «καταπίνει» τό δίκαιο του γιά νά μή πικράνει τό ἀδικοῦντα. Μέ τήν ἀπουσία, τέλος, κάθε ἰδιοτέλειας (τολμῶ νά πῶ καί τῆς δῆθεν «ἱερᾶς»).
         Κάθε ἄλλη στάση ἀπέναντι στό Θεῖο Οἰκοδόμημα, πού ὁ Κύριος θεμελιώνει, εἶναι διασπαστική, δαιμονιώδης, αἱρετική.
Σταθερό χαρακτηριστικό αὐτῶν πού ἐπιχειροῦν νά φθείρουν τήν Ἐκκλησία εἶναι ἡ κακόβουλη κριτική: Κριτική γιά τά πάντα. Γιά λεπτομέρειες. Γιά πραγματικές ἤ φανταστικές ἀστοχίες. Μέ ταυτόχρονη ἔπαρση τῶν κακεντρεχῶν αὐτῶν κριτῶν πώς εἶναι Χριστιανοί!
        Ἄς ἀποφύγουμε, Χριστιανοί μου, τέτοια στάση. Κι ἄν νομίζουμε πώς ἐμεῖς εἶμαστε οἱ σωστοί, ἄς μείνουμε μέσα στήν Ἐκκλησία βοηθώντας, κι ὄχι ἀπ΄ἔξω πετροβολώντας.
        Μέσα σ΄Αὐτήν εἶναι ἡ Χάρη, μέσα εἶναι ἡ διδαχή, μέσα ἡ χαρά, μέσα ἡ ἐλπίδα!...
        Γιά τήν Ἐκκλησία δέν περισσεύει κανείς.
Πρωτ. π.Π.Μαριᾶτος


ΚΟΣΜΑΣ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ.Αλήθειες μικρές και μεγάλες

Αλήθειες μικρές και μεγάλες
Καλοί είναι οι έπαινοι και οι ευχαριστίες μετά από το σβήσιμο κάθε φωτιάς. Μα θα πρέπει να γίνεται και αξιολόγηση των πεπραγμένων. διαφορετικά πώς θα βελτιώνονται οι υπηρεσίες όταν κατά το προσφιλές Ελληνικό συνήθειο διαπιστώνεται ότι «όλα δούλεψαν στην εντέλεια»;
Η δική μου γνώμη, μη ιδικού, αλλά από αυτά που είδα, άλλη είναι. Στις φωτογραφίες καθένας μπορεί να διαπιστώσει τα λεγόμενα μου. Θεωρώ πως πολλά θα μπορούσαν να είχαν "δουλέψει" καλύτερα. Κι αν δούλευαν καλύτερα, σύμφωνα με τις δυνατότητές μας πάντα, η καταστροφή θα ήταν πολύ μικρότερη. Αυτό άλλωστε δεν διερευνάτε, μετά από τρία χρόνια, για την περασμένη μεγάλη φωτιά στα Κύθηρα; Τώρα γιατί ωραιοποιούμε τα πράγματα; Εξηγούμε:
Τα ελικόπτερα άργησαν να έρθουν και στη φωτιά της Αγίας Πελαγίας. Γι’ αυτό είχα ανεβάσει στο F/B φωτογραφίες με τίτλο: «Τι περιμένουν για να στείλουν αεροπλάνα; Το πάθημα δεν έγινε μάθημα;». Όταν ήρθαν έδειξαν την αξία τους. Έδειξαν ότι αν έρχονταν το συντομότερο δυνατό, η φωτιά θα έσβηνε πολύ πιο γρήγορα. Δεν θα απειλούσε σπίτια και περιουσίες, θα περιοριζόταν η καταστροφή του περιβάλλοντος και το όλο κόστος της κατάσβεσης θα ήταν πολύ λιγότερο. Κατά τη γνώμη των ιδικών, η κατάσβεση είναι πολύ πιο εύκολη όσο πιο γρήγορα δράσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Σε δύσβατες περιοχές μόνο τα ιπτάμενα μέσα αποδίδουν. Η φωτιά είναι εχθρός και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Με την επιτελική ταχύτητα που αντιμετωπίζεται η εισβολή εχθρικών αεροπλάνων. Καλύτερα να έρθουν αμέσως τα ιπτάμενα πυροσβεστικά μέσα, ακόμα κι αν δεν είναι απόλυτα αναγκαίο, παρά να έρθουν καθυστερημένα. Τότε επί ώρες θα απασχολούνται με την κατάσβεση και το συνολικό κόστος θα είναι απείρως μεγαλύτερο. Το πυροσβεστικό κλιμάκιο αν έκανε τις απαιτούμενες ασκήσεις ετοιμότητας, ίσως οι πυροσβεστικοί κρουνοί να ήταν σε άμεση ετοιμότητα.

Εν κατακλείδι σπίτια κινδύνεψαν. Ένα από αυτά, οι ιδιοκτήτες του, έκπληκτοι το είδαν, όταν καταλάγιασαν οι φλόγες και οι καπνοί, να έχει διασωθεί. Κάηκαν και ελιές. Τυλίχτηκε νοτίως η Αγία Πελαγία και οι θαυμάσιες παραλίες της με εκτεταμένο μαύρο μανδύα, με την οσμή του καμένου και τη σκόνη της στάχτης. Αν δούμε προσεκτικά τις φωτογραφίες θα προσέξουμε πως σε μεγάλο βαθμό τη φωτιά την περιόρισαν και την έσβησαν οι καλλιεργημένοι αγροί. Το απλό που δεν μπορούν να κατανοήσουν οι ιθύνοντες είναι: για να ΣΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ θα πρέπει οι δασωθέντες αγροί να μπορούν να καθαρίζονται… κι αν δεν γίνεται αλλιώς στην κακοδιοικούμενη Χώρα μας, να ενταχθούν στη νομοθεσία περί δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, που επιτρέπει την προληπτική αποψίλωση ακόμα και δασικών εκτάσεων. Χρόνια το φωνάζω, τώρα είδα να το υποστηρίζουν δημόσια και άλλοι. Δεν είναι ώρα να επαναπαυόμαστε, μα να βελτιωνόμαστε. Το πάθημα της Αγ. Πελαγίας ίσως συνετέλεσε σε πολύ καλύτερη εικόνα στην κατάσβεση της φωτιάς στα Φράτσια.
ΚΟΣΜΑΣ ΜΕΓΑΛΟΚΟΝΟΜΟΣ


 

ΟΙ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Δεν είναι μία φορά είναι πάντα !
Στα δύσκολα είναι εδώ,είναι στο μέτωπο της φωτιάς μαζί με τους πυροσβέστες !!!
Στις δύσκολες εκείνες ώρες που ένα ποτήρι κρύο νερό για τους πυροσβέστες που δίνουν την μεγάλη μάχη με τις φλόγες είναι ό,τι πολυτιμότερο.

Οι φαροφύλακες των Κυθήρων ΠΑΝΤΑ δίνουν το παρόν με προσωπικά του έξοδα, με το αυτοκίνητο τους, μέρα η νύχτα, όποτε σημάνει συναγερμός,θα περάσουν μέχρι το ποιο απομακρυσμένο πυροσβεστικό όχημα για να προσφέρουν απλόχερα κρύα νερά,αναψυκτικά και κρουασάν !!!
Έτσι και στην πυρκαγιά της Γάλανης,έτσι και στην πυρκαγιά των Φρατσίων,ΕΤΣΙ ΠΑΝΤΑ.
 Όχι μόνο την πρώτη μέρα της φωτιάς αλλά και για όσες μέρες χρειαστεί να βρίσκονται οι πυροσβέστες  στα μέτωπα.

Οι Φαροφύλακες των Κυθήρων θα περάσουν και θα ξανά περάσουν!!!
Γιώτα Πολίτη 
ADELIN 107,3 FM ΚΥΘΗΡΑ