Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

ΛΑΚΩΝΙΑ.Συναυλία αφιερωμένη στον Δάσκαλο (Μουσικό Σχολείο Σπάρτης)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα Μουσικά Σχολεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με πρωτοβουλία του σχολικού συμβούλου των καθηγητών μουσικής κ. Θεμιστοκλή Μακαντάση, αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο των δασκάλων στη διαπαιδαγώγηση και ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, διοργανώνουν συναυλία – αφιέρωμα στον Δάσκαλο.
Μαθητές που σμιλεύτηκαν από τον ανώνυμο Δάσκαλο θα τον τιμήσουν με τον δικό τους τρόπο.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στην εξαιρετικής αισθητικής και ακουστικής αίθουσα εκδηλώσεων του νέου κτηριακού συγκροτήματος του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης στον Κλαδά (πλησίον Τ.Ε.Ι.), τη Δευτέρα 3 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα.

Συνδιοργανωτές:
Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο ΠΛΗΘΩΝ»
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακωνικής
Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Γιάννης Ρίτσος»
Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λακωνίας
Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Περιφέρειας Πελοποννήσου - Europe Direct

Υπό  την αιγίδα  της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Σπάρτης

Ο  Διευθυντής 
Διαμαντής Μανεσιώτης

Σας περιμένουμε όλους με χαρά!
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Κα Σκούφη Βασιλική
Τηλ. Επικοινωνίας: 2731089069

ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ: Βιολογική Γεωργία – Κτηνοτροφία παρόν και μέλλον

ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
------------------------------------------
Τηλ. Επικοινωνίας: 6936363268
Emailenosibiolak@gmail.com           
ΠΡΟΣ
1.      Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Ε. Αποστόλου
2.      Αναπληρωτή Υπουργό κ. Ι. Τσιρώνη
3.      Πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Καπρέλη
ΚΟΙΝ.
ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: Βιολογική Γεωργία – Κτηνοτροφία παρόν και μέλλον

Αξιότιμοι Κύριοι,
Έχουν ήδη περάσει 25 ημέρες από τη συνάντηση του Αν. Υπουργού και των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου με τις Ενώσεις Βιοκαλλιεργητών και Πανεπιστημιακών παραγόντων και το ζητούμενο εξακολουθεί να είναι το ίδιο όπως είχαμε δηλώσει και την επόμενη ημέρα, δηλαδή ότι φύγαμε με άδεια τα χέρια. Κάποιοι βιάστηκαν να μας κατηγορήσουν λέγοντας ότι ο Αν. Υπουργός μας ανέφερε κατά την συνάντηση ότι θα απαντήσει εγγράφως στα αιτήματα τις επόμενες 4-5 ημέρες. Για μια ακόμη φορά, ανακόλουθοι των υποσχέσεων και δεσμεύσεων τους όπως πάντα. Αλήθεια κύριε Αναπληρωτή Υπουργέ, ούτε τη δέσμευση της επόμενης ημέρας δεν θυμηθήκατε;
Εμείς, όπως πάντα είχαμε προσπαθήσει έγκαιρα και έγκυρα να βοηθήσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όμως και πάλι οι αρμόδιοι θέλησαν να τηρήσουν την ίδια στάση, δηλαδή μια στείρα άρνηση σε όλα. Δυστυχώς για αυτούς τα γεγονότα που ακολούθησαν έδειξαν πόσο δίκιο είχαμε και την καλή μας πρόσθεση να βοηθήσουμε, έστω και την τελευταία στιγμή.
Κύριοι, Υπουργέ και Αναπληρωτή Υπουργέ, κάνοντας αυτό που θέλατε αποκτήσατε μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί στα χέρια σας, και αυτό το κάνατε αναλαμβάνοντας την ευθύνη στο εκατό τις εκατό (100%). Έχετε όμως υπόψη σας, ότι είχατε και άλλη μία στα χέρια σας που αφορά το προηγούμενο πρόγραμμα 2007-2013 (ανειλημμένες υποχρεώσεις) που θα πρέπει να το καλύψετε.
Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι με τη στάση σας αυτή, κρατούσατε και κρατάτε όμηρους τους Βιοκαλλιεργητές – Βιοκτηνοτρόφους του προηγούμενου προγράμματος 2007-2013, οι οποίοι είναι απλήρωτοι για τα έτη 2014-2015-2016 και οφείλετε να τους πληρώσετε, και τώρα με τον τρόπο που προκηρύξατε το νέο πρόγραμμα 2014-2020 κρατάτε πλέον σε ομηρία 64000 δυνητικούς δικαιούχους. Παρότι παρακολουθούμε όλο αυτό το διάστημα κριτικές και σχόλια επικριτικά για τις ενέργειες σας, βλέπουμε ότι με τερτύπια και τεχνητές λύσεις προσπαθείτε να ρίξετε στάχτη στα μάτια του κόσμου. Αυτό όμως μέχρι πότε; Σύντομα θα έρθει η ώρα της αλήθειας. Είχατε έναν προϋπολογισμό 450.000.000 € στο νέο πρόγραμμα, έχετε δώσει κάποια εκατομμύρια ως ανειλημμένες υποχρεώσεις, έχετε να δώσετε ακόμη 180.000.000€ ως ανειλημμένες υποχρεώσεις για το προηγούμενο πρόγραμμα Γεωργοπεριβαλλοντικών 2007-2013 και τέλος να καλύψετε τους νέους δυνητικά δικαιούχους, δηλαδή 64.000 υποψηφίους. Όλα αυτά κατά την εκτίμηση μας, φτάνουν περί το 1.400.000.000€. Είναι πολλά τα λεφτά κύριοι. Όλοι μας περιμένουμε εναγωνίως να δούμε τι θα κάνετε. Το να κάνεις ένα λάθος και να το διορθώνεις άμεσα, δεν είναι κακό  και είναι και έντιμο. Το να μην το αποδέχεσαι και να προσπαθείς να κτίσεις πάνω σε αυτό είναι κακόβουλο και αναλαμβάνεις πλήρως τις ευθύνες.
Μην ξεχνάτε ότι έχετε σε εκκρεμότητα την αξιολόγηση των Νέων Αγροτών, έχει ξεκινήσει η διαδικασία του ΟΣΔΕ και κινδυνεύουν να μείνουν Βιοκαλλιεργητές – Βιο παραγωγοί προϊόντων εκτός με το κριτήριο NATURA. Αλήθεια, πόσο πιστεύεται ότι στέκει νομικά και συνταγματικά το κριτήριο αυτό; Επίσης θα πρέπει να μας πείτε γιατί το κριτήριο λαιμητόμος «Γεωχωρικός Έλεγχος», εφεύρημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, τηρείται επιλεκτικά σε κάποιες περιοχές της χώρας και όχι σε όλες. Ρωτάμε για ποιο λόγο εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά; Ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετούνται με αυτή τη τακτική;
Όλα όσα αναφέρονται στην επιστολή αυτή, απαντούν στα ερωτήματα των χιλιάδων βιοκαλλιεργητών ανά την επικράτεια. Εσείς τι λέτε για όλα αυτά; Τυχόν προσπάθεια αποποίησης ευθυνών από τους «ανευθυνουπεύθυνους» που έφτιαξαν και έστησαν το νέο πρόγραμμα που εκθέτει τη χώρα μας και εγκυμονεί κινδύνους προστίμων, θα μας βρει απέναντι. Ζητούμε ισονομία και ισοπολιτεία καθώς και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.
Θεωρούμε ότι δικαιωθήκαμε ως προς τις θέσεις και τις προτάσεις μας.

Σπάρτη, 29/03/2017 

Για την Ένωση Βιοκαλλιεργητών Π.Ε. Λακωνίας
Ο ΠρόεδροςΚαραμπάσης Δημήτρης 

ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ.Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων το ποσό των 1.200.000€ για τον Δήμο Ευρώτα

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων το ποσό των 1.200.000€ για τον Δήμο Ευρώτα προς αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο μετά τις πλημμύρες του περασμένου φθινοπώρου. Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της ανάλογης έγκρισης 700.000€ προς τον Δήμο Μονεμβάσιας. Ακολουθούν ανάλογες εγκρίσεις για τα δίκτυα και των άλλων δήμων του νομού μας που υπέστησαν ζημιές από τις βροχοπτώσεις του φθινοπώρου.
Σταύρος Αραχωβίτης

ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ


Με Προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε την 22-3-2017 τίθενται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία ο Διοικητής του TACAN Ποταμού Κυθήρων Ηλίας Πετρόπουλος του Ιωάννη, αφού προήχθη στον βαθμό του Αντισμηνάρχου με το από 6-2-2017 Προεδρικό διάταγμα Γ 139 , με ειδικότητα Τηλεπικοινωνιών - Ηλεκτρονικών. O Αντισμήναρχος γεννήθηκε το 1961 στη Λάρισα και διετέλεσε καθήκοντα επί ετών ως Διοικητής του TACAN ,στον Ποταμό Κυθήρων, με ήθος και αξίες,τιμώντας τα ιδανικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Ευχόμαστε στον Αντισμήναρχο, καλός πολίτης .
ADELIN 107,3 FM

ΒΑΤΙΚΑ.Το δάσος με τις Αριές στα πανέμορφα Βάτικα Λακωνίας !!

Το δάσος με τις Αριές στα πανέμορφα Βάτικα Λακωνίας !!
Είναι γνωστό ότι ο τόπος μας στο παρελθόν δεν είχε την μορφή που έχει σήμερα. Η πρώτοι κάτοικοι του ελλαδικού χώρου βρήκαν μεγάλες περιοχές σκεπασμένες με δάση και η ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού έφερε από νωρίς τον ανταγωνισμό με τη Φύση που ως αποτέλεσμα είχε την καταστροφή του δάσους, τον περιορισμό της Χλωρίδας και Πανίδας.
Έτσι δασοσκέπαστος στο παρελθόν ήταν και ο Πάρνωνας, μέχρι την απόληξη του τον Καβομαλιά. Δάση κεφαλληνιακής ελάτης (AbiesCephalonica) διασώζονται στον βόρειο Πάρνωνα και σε μεγαλύτερο υψόμετρο (μέχρι 1800 μέτρα).
Στο νότιο Πάρνωνα (Καβομαλιά) τα τοπία που κυριαρχούν είναι οι φρυγανότοποι και οι μεσογειακοί θαμνώνες (Μακία – βιότοποι με πυκνή βλάστηση που φθάνει τα 3 μέτρα και αποτελείται κυρίως από θάμνους, σχίνο, πουρνάρι, κουμαριά, ερεικίδες). Μικρός θύλακας του δασοσκέπαστου Μαλέα, απομεινάρι ενός μακρινού παρελθόντος, διασώζεται στο φαράγγι του πίσω Αγιώργη στη Βαβίλα το δάσος με τις αριές, το οποίο εκτείνεται με δέντρα μικρότερου ύψους μέχρι το φαράγγι της Αγίας Αικατερίνης. Αναμφίβολα τα μεγαλύτερα σε ύψος δέντρα βρίσκονται κοντά στο βυζαντινό μοναστήρι του Πίσω Αγιώργη.
Η αριά ή και αζίλακας είναι η επιστημονική ονομασία του δέντρου Δρύς η ίληξ (Quercusilex). Πρόκειται για είδος τους γένους Quercus (βελανιδιές) της οικογένειας των FAGACEAE. Είδος πουρναριού το ύψος του οποίου μπορεί να φθάσει τα 20 μέτρα. Αειθαλές δέντρο με δερματώδη ελλειπτικά – λογχοειδή φύλλα με μικρή ή καθόλου οδόντωση στα χείλη. Το κύπελλο που καλύπτει τον καρπό είναι μικρό, ημισφαιρικό και καλύπτει τον καρπό μέχρι τη μέση. Πιθανολογείται πως είναι η σμίλαξ την οποία αναφέρει ο Θεόφραστος. Δεν είναι γνωστό αν η ονομασία του χωριού Βελανίδια συνδέεται με την παρουσία του δάσους της αριάς και του καρπού της.
Η σημασία του δάσους με τις αριές είναι μεγάλη καθώς ο επισκέπτης σε αυτό βλέπει ένα μνημείο της Φύσης, ένα κατάλοιπο μακρινών χρόνων και στη φαντασία του μπορεί να ανασυνθέσει την εικόνα του Μαλέα του παρελθόντος. Αλλά και η περιβαλλοντική του σημασία είναι τεράστια καθώς ο νότιος Πάρνωνας από ανθρωπογενείς κυρίως αιτίες υποβαθμίζεται σε φρυγανότοπο, στάδιο που οδηγεί στην τελική ερημοποίηση.
Το δάσος με τις αριές και ο βιότοπος της Μακίας στην οποία αναπτύσσεται θα πρέπει να προστατευτούν και να διασωθούν όχι μόνο γιατί θα προστατεύσουν το τοπίο από την υποβάθμιση αλλά κυρίως γιατί η προστασία της Μακίας που αποτελεί καταφύγιο και ενδιαίτημα της πανίδας συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Οδηγίες Πρόσβασης
Από Νεάπολη οδηγούμεθα προς το χωριό Άγιος Νικόλας. Μετά το χωριό Λάχι και πριν τον Άγιο Νικόλα στη διασταύρωση με πληροφοριακή πινακίδα ακολουθούμε το δρόμο προς Βελανίδια.
Φθάνοντας στο διάσελο της Βαβίλας, σημείο από το οποίο βλέπουμε τόσο τον όρμο των Βοιών και το στενό Ελαφονήσου – Κυθήρων αλλά και το Μυρτώο πέλαγος, αριστερά υπάρχει χωματόδρομος.
Είτε με αυτοκίνητο, είτε πεζοί σε απόσταση 1000 περίπου μέτρων φθάνουμε στην εκκλησία του Αγιώργη.
Περισσότερες πληροφορίες :http://www.monemvasia.gr/…/fauna-an…/the-forest-of-holm-oaks

ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ ΚΥΘΗΡΩΝ ΑΦΟΙ ΧΛΑΜΠΕΑ "ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ"

1927.......2017. 
90... Χρόνια μετά...
90 Χρόνια ιστορία,ποιότητα και εξυπηρέτηση.
Ένας αιώνας σχεδόν κοντά σας, ένα όνομα. *ΚΡΕΑΤΑΓΟΡΑ ΚΥΘΗΡΩΝ* "ΑΦΟΙ ΧΛΑΜΠΕΑ".
Σάς προσκαλούμε στα εγκαίνια στο πρόσφατο ανακαινισμένο χώρο μας στον Ποταμο.
Το Σάββατο 1η Απρίλη 2017 και ώρα 17.00. 

ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ Π.Ε.ΛΑΚΩΝΙΑΣ





ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ - 1ο ΕΠΑΛ ΒΟΙΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ - ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ 2017

Το Λύκειο Νεάπολης, το 1ο ΕΠΑΛ Βοιών, το Γυμνάσιο Νεάπολης Λακωνίας και το Γυμνάσιο Ελαφονήσου σε συνεργασία με το Δήμο Μονεμβάσιας και την υποστήριξη της ομάδας "Βατικιώτες Δρομείς" του Αθλητικού Συλλόγου «Ο Βατικιώτης» διοργανώνουν τον Λαϊκό Αγώνα Δρόμου 16 & 3 χιλιομέτρων, καθώς και Δυναμικό Βάδισμα 13 χιλιομέτρων, με την ονομασία “ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ 2017”, στις 6/5/2017.
Στα πλαίσια της εκδήλωσης “ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΖΩΗΣ 2017” θα οργανωθούν:
§ Λαϊκός αγώνας δρόμου 16 χιλιομέτρων
§ αγώνας 3 χιλιομέτρων για μαθητές γυμνασίων, λυκείων, και αρχάριους δρομείς.
§ εκδήλωση δυναμικού βαδίσματος 13 χιλιομέτρων.
Η εκκίνηση και ο τερματισμός (όλων των εκδηλώσεων) θα γίνουν στο Γυμνάσιο της Νεάπολης.
Η γραμματεία του αγώνα καθώς και τα αποδυτήρια θα βρίσκονται στους χώρους του Γυμνασίου Νεάπολης.
Όριο τερματισμού για τους αγώνες δρόμου είναι 2 ώρες. Δεν υπάρχει όριο χρόνου για το δυναμικό βάδισμα.
Στην διαδρομή θα υπάρχουν σημεία με νερά. Καθώς επίσης και ιατρική κάλυψη από το Κέντρο Υγείας Νεάπολης.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα και μετάλλια.
Θα βραβευτούν οι τρεις πρώτοι άντρες και τρεις πρώτες γυναίκες καθώς και οι τρεις πρώτοι μαθητές, τρεις πρώτες μαθήτριες στον αγώνα των 16 χλμ.
Δηλώσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση "https://sites.google.com/site/vatikiotikosagonaszoes2017/", ηλεκτρονικό ταχυδρομείο "vatikiotikosagonas@gmail.com", τηλ. 2734022704 ή στα φαξ 2734023555, 2734022260, 27340 24065 (απογευματινές ώρες), έως τις 16/4/2016.
Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνουν και την ημέρα του αγώνα από 15:30 έως τις 17:00.
Παρακαλούνται οι Σύλλογοι να δηλώσουν έγκαιρα τους αθλητές τους.
Όλοι οι αθλητές και αθλήτριες τρέχουν με δική τους ευθύνη.
Οι ανήλικοι αθλητές πρέπει να έχουν ιατρική βεβαίωση και έγκριση του κηδεμόνα τους.
Ο Αθλητισμός Ενώνει!

ΗΜΕΡΙΔΑ "ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μονεμβασίας σε συνεργασία με την Κεντρική Δομή ΚΕΠ Υγείας - ΕΔΔΥΠΠΥ και την Γ´ Πανεπιστημιακή Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου «ΑΤΤΙΚΟΝ», ανακοινώνει διήμερο Πρόγραμμα Ενημερωτικών ομιλιών στα Λύκεια με θέμα «Υγεία στην Εφηβική ηλικία» :
Πέμπτη  30/3/17
για το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ Μολάων     ώρα 10:00 π.μ
για το Γενικό Λύκειο Μονεμβασίας    ώρα 12:00 π.μ

Παρασκευή  31/3/17
για το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ  Νεάπολης   ώρα 12:00   π.μ

                                                               Από το ΚΕΠ Υγείας Δ. Μονεμβασίας


ΒΑΤΙΚΑ.ΝΕΑΠΟΛΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Νεάπολης σας προσκαλούν στη Μουσική Βραδιά Αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Limira Mare!Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν μουσικοί από τη Λακωνία!
Τα έσοδα θα διατεθούν για Φιλανθρωπικό σκοπό!