Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Απαγόρευση επισκεπτηρίων σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα | εγκύκλιος


Στο πλαίσιο εντατικοποίησης των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού και με στόχο την προστασία των νοσηλευόμενων ασθενών, το υπουργείο Υγείας απέστειλε στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) εγκύκλιο με οδηγίες προς τα νοσοκομεία της χώρας.
Η εγκύκλιος, την οποία υπογράφει ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ι. Κωτσιόπουλος, προβλέπει μεταξύ άλλων την αναστολή των επισκεπτηρίων σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Πιο συγκεκριμένα:
Για νοσηλευόμενους ασθενείς
1. Αναστέλλεται το επισκεπτήριο και όπου κρίνεται αναγκαίο, δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια από τη διοίκηση του νοσοκομείου.
2. Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή).
3. Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας.
Το προσωπικό ασφαλείας του νοσοκομείου είναι υπεύθυνο για την αυστηρή τήρηση των ανωτέρω.
Για τους ιατρικούς επισκέπτες
1. Δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες.
2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που αυτό είναι απαραίτητο, θα πρέπει να υπάρχει ειδική έγκριση από τη διοίκηση του νοσοκομείου, κατόπιν εισήγησης του διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας.
Ογκολογικά Νοσοκομεία και Νοσοκομεία με Ογκολογικές Κλινικές
·Η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων να εξετάσει και να προτείνει άμεσα στις διοικήσεις των νοσοκομείων τη λήψη επιπλέον μέτρων που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των ογκολογικών ασθενών.
Οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων σε συνεργασία με τις Επιτροπές Λοιμώξεων να μεριμνήσουν άμεσα για τα παρακάτω:
1. Τη διαχείριση των ασθενών/επισκεπτών από την είσοδο του νοσοκομείου έως και τον χώρο εξέτασης (π.χ. λειτουργία ISOBOX, σήμανση για διαχωρισμό ροών ασθενών, κ.λπ.)
2. Την επάρκεια και τη σωστή εφαρμογή του εξοπλισμού ατομικής προστασίας (πότε χρησιμοποιείται, διαδικασία τοποθέτησης και αφαίρεσης)
3. Η ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των δειγμάτων, αλλά και των θετικών κρουσμάτων στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών, είναι απολύτως επιβεβλημένη. Η μη συμμόρφωση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.
Επισημαίνεται η υποχρεωτική εφαρμογή ιατρικής μάσκας από όλους τους εργαζόμενους των νοσοκομείων και η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από όλα τα υπόλοιπα άτομα.
 biskotto.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης» Για την 1η άφιξη πτήσης της Transavia στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
του Κρατικού Αερολιμένα Κυθήρων
«Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης»
Για την 1η άφιξη πτήσης της Transavia στον
Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων
«Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης»




Την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020 είχαμε την άφιξη της 1ης πτήσης Charter της αεροπορικής εταιρείας Transavia, από την πρωτεύουσα της Ολλανδίας Άμστερνταμ, στο αεροδρόμιο του νησιού μας.

Αντί της αρχικά προγραμματισμένης πτήσης της αεροπορικής εταιρείας Transavia για την 23 Απριλίου 2020, αυτή πραγματοποιήθηκε την 30 Ιουλίου, λόγω της πανδημίας του Covid 19 και σαν συνεπακόλουθο της απαγόρευσης των πτήσεων.

Ο Αερολιμένας προετοιμάσθηκε για την όσο το δυνατόν καλύτερη υποδοχή της 1ης πτήσης από το Άμστερνταμ, με σημαιοστολισμό και δημιουργία «πύλης νερού», όπως έχει καθιερωθεί από το καλοκαίρι του 2018 στις πρώτες αφίξεις πτήσεων charter.




Οι χώροι του κλιματιζόμενοι απόλυτα ικανοποιητικά και με τα νέα Σ.Ο.Α.Π. (Συστήματα Οπτικών Αγγελιών Πτήσεων) να πληροφορούν σωστά τους επιβάτες των πτήσεων, αφικνούμενους και αναχωρούντες.




Επίσης αναρτήθηκε στην είσοδο της αίθουσας αφίξεων ειδικό πανό (banner) της Πολιτικής Προστασίας και της Υ.Π.Α., σε τρείς γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά & Γερμανικά) με ευχές για καλές διακοπές, αλλά & πληροφορίες και υποδείξεις για ασφαλείς διακοπές.





Το αεροσκάφος πέρασε κάτω από «πύλη νερού» που δημιούργησαν τα δύο Πυροσβεστικά Οχήματα Αεροδρομίου της Υ.Π.Α., κατόπιν συνεννόησης με την αεροπορική εταιρεία και τον κυβερνήτη του αεροσκάφους. Συνολικά αφίχθησαν 38 επιβάτες, (πελάτες του Ross Holidays) οι οποίοι βάσει του κωδικού PLF (Passenger Locator Form) ελέχθησαν με μοριακό test.




Η Πολιτική Προστασία φρόντισε ώστε με μισθωμένο αεροσκάφος να αποστείλει έγκαιρα, στις 09:00 της ίδιας ημέρας (άφιξη της πτήσης από Ολλανδία 10:30) έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό (δύο νοσηλεύτριες μία από το Πολεμικό Ναυτικό και μία από την Πολεμική Αεροπορία) οι οποίες διενήργησαν
τους ελέγχους, με επαγγελματισμό και ευγένεια, χωρίς να καθυστερήσουν τους επιβάτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο 15 λεπτά μετά την παραλαβή των αποσκευών τους, αποχώρησαν όλοι η επιβάτες με το λεωφορείο για τα καταλύματα τους. Ας σημειωθεί αμέριστη υπήρξε η βοήθεια που δεχθήκαμε από τον κ. Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κυθήρων, με την άμεση αποστολή ιατρικών παρελκομένων, για την άρτια οργάνωση της διενέργειας των tests.





Τους επιβάτες υποδέχθηκαν στην αίθουσα αφίξεων ο Αερολιμενάρχης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού κλιμακίου Κυθήρων, και ο επικεφαλής του Αστυνομικού Σταθμού Ποταμού, μοιράζοντας ο μεν πρώτος ενημερωτικά φυλλάδια του Δήμου στα Ολλανδικά, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού κλιμακίου ενημερωτικά έντυπα όμοια με το πανό (μικρογραφίες) και ο επικεφαλής του Αστυνομικού Σταθμού Ποταμού με μία από τις νοσηλεύτριες, διενήργησαν έλεγχο στα PLF των επιβατών. Ο Αερολιμενάρχης ζήτησε την κατανόηση των επιβατών για την μικρή καθυστέρηση, λόγω του test. Οι επιβάτες δεν δυσανασχέτησαν καθόλου, αντίθετα δήλωσαν ότι κατανοούν απόλυτα ότι ο έλεγχος αφορά την υγεία τους, αλλά και την υγεία των κατοίκων των Κυθήρων.




Η πτήση αναχώρησε στις 11:30, με τους επιβάτες που παρέμεναν στο αεροσκάφος και 6 επιβάτες του Ross Holidays που είχαν έλθει στα Κύθηρα μεμονωμένοι από Ολλανδία, με πτήση εσωτερικού από Αθήνα, με ενδιάμεσο προορισμό την Καλαμάτα και τελικό προορισμό το Άμστερνταμ.

Μετά την προγραμματισμένη απογευματινή πτήση της Olympic Air, ο Αερολιμένας απολυμάνθηκε σχολαστικά. Συγκεκριμένα όλοι οι χώροι του, αίθουσες διακίνησης επιβατών, τα γραφεία της Υ.Π.Α. και της εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών Sky Serv, καθώς και οι τουαλέτες. Η απολύμανση, η οποία θα επαναλαμβάνεται περιοδικά και οπωσδήποτε αμέσως μετά τη άφιξη της πτήσης charter, πραγματοποιήθηκε με την χρήση εγκεκριμένου από τον Ε.Ο.Φ. σκευάσματος διοξειδίου του χλωρίου (CLO2), ενδεδειγμένο απολυμαντικό, αδειοδοτημένο και προτεινόμενο από την ΙΑΤΑ (Διεθνή Ένωση Αερομεταφορέων) για απολύμανση αεροσκαφών και αεροδρομίων για τον Covid 19. Η εφαρμογή έγινε με δύο νεφελοποιητές, παρουσία του κατά νόμον υπεύθυνου επιστήμονα κ. Η. Βελισσάρη χημικού.

Πρέπει να τονιστεί ότι η απολύμανση στους χώρους του Αεροσταθμού είναι καθημερινή υπόθεση, με τις αυστηρές οδηγίες που έχουν δοθεί στην εταιρεία καθαρισμού για χρήση χλωρίνης στον καθαρισμό των δαπέδων και ιδιαίτερα των σημείων επαφής των χεριών των διερχομένων, όπως επιφάνειες που οι επιβάτες ακουμπούν τα προσωπικά τους έντυπα στα σημεία ελέγχου (check in counters), πόμολα θυρών, βρύσες, σαπουνοθήκες, πλήκτρα δοχείων πλύσης WC.






Θα ήταν παράληψη να μην επισημανθεί ότι η εξαιρετική παροχή υπηρεσιών, αλλά η πολύ καλή κατάσταση των εγκαταστάσεων του Αεροσταθμού, οφείλεται τόσο στην φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλουν οι λιγοστοί υπάλληλοι της Υ.Π.Α., πέντε τον αριθμό, έξι με τον συνάδελφο του Πύργου Ελέγχου, παρά τις πολύ περιορισμένες πιστώσεις, όσο και οι τέσσερεις υπάλληλοι της εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών Sky Serv, που υπερβάλουν εαυτόν, υπό την καθοδήγηση της προϊσταμένης τους, χωρίς την προσθήκη εποχικού προσωπικού.

Ευχόμαστε καλή αρχή και καλύτερη συνέχεια στις επόμενες πτήσεις της Transavia και του Ross Holidays, γιατί έτσι τα Κύθηρα έχουν ανοιχτή μια πόρτα απευθείας με μια χώρα της Ε.Ε., γεγονός που δημιουργεί 

θετικό κλίμα για το φετινό δύσκολο καλοκαίρι, πάντοτε με σταθερή προτεραιότητα την ΥΓΕΙΑ, τόσο των κατοίκων του νησιού, όσο και των επισκεπτών του. 


Σταύρος Ι. Παϊζάνος
Α ε ρ ο λ ι μ ε ν ά ρ χ η ς

ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΚΥΘΗΡΩΝ
«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΩΝΑΣΗΣ»

ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ:¨ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟΥ¨

                      
                        ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΚΥΘΗΡΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΠΡΟΧΩΡΑ¨ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟΥ¨
ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 27360 33301 & 33303

Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους λατρείας


Νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κοροναϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων και της επιδείνωσης της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα μας.
Από αύριο 1/8 έως 31/8 καθίσταται υποχρεωτική μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών.
Επίσης θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαπτίσεις, κηδείες κλπ).
Εκκλησία μέσω του Αρχιεπισκόπου και μερικών Αρχιερέων φαίνεται πως προετοίμαζαν το έδαφος για τις σημερινές ανακοινώσεις του Υφυπουργού κ. Χαρδαλιά.
 romfea.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ
Κύθηρα 31/07/2020 

Τους τελευταίους μήνες ο κατασκευαστικός κλάδος των Κυθήρων, όπως και πολλών άλλων περιοχών της επικράτειας, πλήττεται καθώς για άλλη μία φορά έχει σταματήσει η έκδοση αδειών. Η 1268/2019 απόφαση του ΣτΕ και η ερμηνεία της από τις κατά τόπους Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που αμφισβητούν την νομιμότητα του καθορισμού των ορίων οικισμών, (στα Κύθηρα μόνο ο αριθμός αυτών είναι 40) δημιουργούν καταστροφικά αποτελέσματα για την ανάπτυξη και την οικονομία των θιγόμενων περιοχών. Είναι εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία καθίστανται ανίσχυροι - χωρίς πρόβλεψη άμεσης και δόκιμης διάδοχης κατάστασης - νόμοι βάσει των οποίων οι ΥΔΟΜ εξέδιδαν άδειες τα τελευταία 35 χρόνια.

Η ακύρωση των ορίων σημαίνει οτι οι οικισμοί επιστρέφουν στο προηγούμενο πολεδομικό καθεστώς (εκτός σχεδίου, προ ’23, Ζώνη 800μ) , παρόλ’αυτά η ΥΔΟΜ Δήμου Πειραιά απλά αρνείται να απαντήσει στις αιτήσεις γιας βεβαιώσεις όρων δόμησης, καταστρατηγώντας την προθεσμία των 10 ημερών και χωρίς ουδεμία απάντηση, με αποτέλεσμα να μην εκδίδονται πλέον άδειες κατηγορίας 3 (η πλειονότητα των αδειών στο νησί) και να σταματάει η οικοδομική δραστηριότητα.
Σημαίνει επίσης ότι όποια ιδιοκτησία έχει δημιουργηθεί στους οικισμούς μετά την οριοθέτηση και δεν έχει εμβαδόν 2 στρέμματα (στην καλύτερη περίπτωση και αν είναι ευνοϊκές και άλλες παράμετροι), καθίσταται αυτομάτως μη άρτια και μη οικοδομήσιμη! Δηλαδή επί 35 χρόνια γίνονταν κατατμήσεις, παραχωρήσεις, μεταβιβάσεις, χρησικτησίες και οι πολίτες πλήρωναν αυξημένους φόρους μεταβίβασης, ΕΝΦΙΑ κλπ ως εντός σχεδίου αλλά τώρα η Διοίκηση λέει οτι από δικό της λάθος τα δημιουργηθέντα οικόπεδα δεν κτίζονται (ούτε φυσικά θα επιστραφούν οι αυξημένοι φόροι)! Δημιουργείται λοιπόν μια ανυπολόγιστης έκτασης απώλεια περιουσίας, ενώ όσοι πούλησαν ιδιοκτησία, οι μηχανικοί & οι συμβολαιογράφοι είναι εκτεθιμένοι σε νομικές περιπέτειες από τους ευλόγως αγανακτισμένους αγοραστές.
Αυτή η ενέργεια των υπαλλήλων της ΥΔΟΜ συντονίζεται με την συνεχή προσπάθεια να ακυρωθεί η προβλεπόμενη από το νόμο δυνατότητα αυτόματης έκδοσης αδειών κατηγορίας 3 (με ευθύνη μηχανικού, χωρίς δηλαδή τον δικό τους έλεγχο) για τους οικισμούς. Θυμίζουμε οτι η ΕΜΔΥΔΑΣ (το συνδικαλιστικό οργάνο των δημοσίων υπαλλήλων μηχανικών) είχε καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης ειδικά για την κατηγορία 3.
Η στάση της ΥΔΟΜ είναι η ίδια, ακόμα και τώρα που κεντρική διοίκηση προέβλεψε στα μέτρα για την αντιμετώπιση του Covid-19 την αυτόματη έκδοση αδειών (με ευθύνη μηχανικού) και για άδειες κατηγορίας 1 και 2! Την ίδια ώρα που η πανδημία έχει καταστήσει άνεργους τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, οικοδόμους, τεχνίτες, εμπόρους, οι (σταθερά αμοιβόμενοι) υπάλληλοι της ΥΔΟΜ αρνούνται την έκδοση βεβαιώσεων και ακυρώνουν το μέτρο!
Η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει αυτό που οι μηχανικοί γνωρίζουμε εδώ και χρόνια: το καθεστώς της διοικητικής υποστήριξης από τον Δήμο Πειραιά έχει αποτύχει παταγωδώς. Παρά την μετάβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών, η υπηρεσία που υποτίθεται οτι μας εξυπηρετεί συνεχίζει με κάθε αφορμή να αρνείται την έκδοση αδειών, στελεχωμένη από ανθρώπους που είτε δεν γνωρίζουν, είτε έχουν άλλα κίνητρα, είτε αδιαφορούν για την επιβίωσή μας και την ανάπτυξη του τόπου μας.
Α. Ζητάμε την ΑΜΕΣΗ επίλυση του (δημιουργημένου από τη Διοίκηση) προβλήματος της οριοθέτησης των οικισμών, και :
1.1. Για τη διευκόλυνση των ενεργειών του, καταθέτουμε στο Δήμο Κυθήρων τα όρια των 40 οικισμών <2000 κατοίκων των Κυθήρων σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ ώστε να προχωρήσει
άμεσα στην προβλεπόμενη διαδικασία επανέγκρισης βάσει της ΥΑ 27656/2017 ΦΕΚ 2106/Β/19-6-2017.
1.2. Καταθέτουμε στον Δήμο Κυθήρων και σε κάθε αρμόδιο φορέα πρόταση προσθήκης επιπλέον παρεκκλίσεων στο πολεοδομικό καθεστώς των οικισμών προ ’23 και Ζώνης 800μ, για τις ιδιοκτησίες που δημιουργήθηκαν χωρίς ευθύνη των πολιτών σε όλη την επικράτεια εντός οικισμών κατω των 2000 κατοίκων των οποιών η οριοθέτηση κηρύχτηκε μη σύννομη. Καταθέτουμε επίσης πρόταση ορίων, με συντ/νες ΕΓΣΑ' 87, για τους οικισμούς προ του '23, που δεν είναι οριοθετημένοι.
1.3. Απαιτούμε άμεσα ξεκάθαρη επίσημη απάντηση -και εφαρμογή της από την ΥΔΟΜ-για το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς για τους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων των Κυθήρων.
1.4. Απαιτούμε την τήρηση από την ΥΔΟΜ Δήμου Πειραιά των προβλεπόμενων προθεσμιών για όλες τις αιτήσεις του συστήματος e-adeies.

Β. Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας για δημιουργία Υπηρεσίας Δόμησης στα Κύθηρα. Η Υ.ΔΟΜ είναι απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο για κάθε Δήμο κι όχι απλά μια υπηρεσία που εκδίδει οικοδομικές άδειες (εξάλλου πλέον η έκδοση αδειών γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας e-adeies του ΤΕΕ). Στα πλαίσια διερεύνησης των πραγματικών δυνατοτήτων βάσει του Ν.4674/2020 μετά την λήξη της διοικητικής υποστήριξης στις 31/10/2020:
1. ενημερώνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων οτι για τη λειτουργία μιας πλήρους ΥΔΟΜ απαιτούνται τα εξής τμήματα: 1. Τμήμα Αυθαιρέτων, 2. Τμήμα Έκδοσης Αδειών, 3. Τμήμα Τοπογραφικού και αρχείο. Αν και υπάρχουν ΥΔΟΜ που λειτουργούν με 2 μόνο υπαλλήλους, για τα Κύθηρα καταλληλότερη προτείνεται η στελέχωση με 3 μηχανικούς (πολιτικό, αρχιτέκτονα και τοπογράφο αντίστοιχα για τα τμήματα 1,2, 3) και 1 διοικητικό για το αρχείο.
2. ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κυθήρων να λάβει θέση στα παρακάτω ερωτήματα:
2.1. Είναι νομικά, τεχνικά και οικονομικά δυνατή η σύναψη σύμβασης για υπηρεσίες ΥΔΟΜ με την Αναπτυξιακή Κυθήρων η μετασχηματισμό αυτής σε Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και εάν όχι, γιατί;
2.2. Εξετάζεται ως επιλογή η προγραμματική σύμβαση υποστήριξης από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. και εάν όχι, γιατί;
2.3. Σε κάθε άλλη περίπτωση (όπως πχ αυτή που περιγράφεται με δημόσια ανακοίνωση του δημάρχου) πως διασφαλίζονται τα κάτωθι :
2.3.1. Ο αποκλεισμός στελέχωσης της ΥΔΟΜ από υπαλλήλους της ΥΔΟΜ Δήμου Πειραιά και γενικά ατόμων που συμμετείχαν σε τμήματα στα οποία διαπιστώθηκε κακοδιοίκηση.
2.3.2. Η φυσική παρουσία στο νησί του Αρχείου και έστω γραφείου εξυπηρέτησης της ΥΔΟΜ.
2.3.3. Η ταχεία, απρόσκοπτη και συχνή διενέργεια όλων των απαιτούμενων αυτοψιών, όπως η άμεση απάντηση για εντός/εκτός οικιστικού ιστού;
2.3.4. Η αναπτυξιακή λειτουργία του τμήματος τοπογραφικού, με σχεδιασμό και προώθηση των πολεοδομικών ζητήματων;
2.3.5. Ο κοινωνικός έλεγχος της ορθής λειτουργίας της ΥΔΟΜ και η αποφυγή μετάπτωσής της σε απομακρυσμένη, αυτοτελή δομή;
2.3.6. Η στελέχωση του αρμόδιου ΣΑ να γίνεται από αρχιτέκτονες με αποδεδειγμένη γνώση του οικιστικού περιβάλλοντος των νησιών; 

Οι συνυπογράφοντες μηχανικοί
Θανάσης Βλαχογιάννης, Πάνος Μαυρομμάτης, Δροσιά Μολλά, Γεώργιος Φατσέας, Ανδρέας Μαριάτος, Νικόλαος Μαγουλάς, Σωτήριος Μαγουλάς, Αλέξανδρος Κρίθαρης, Παναγιώτης Αθανασιάδης, Δόμνα Κονταράτου, Ιωάννης Σχοινάς, Βαλεντίνη Καϊμάκη, Μαργαρίτα Φράγκου, Αλέξανδρος Σούγιαννης, Δημήτριος Σκλάβος, Κωνσταντίνος Σούγιαννης, Χρήστος Τρακάδας, Δημήτρης Κασιμάτης, Παναγιώτης Αθανασιάδης, Μάρκος Δουρίδας, Μάνος Βασιλάκης.