Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Π.Κ. ΚΥΘΗΡΩΝ Δελτίο Τύπου 24-08-2017

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

 

   1.  Αγαπητοί συμπολίτες και επισκέπτες των νησιών μας η πυροπροστασία του περιβάλλοντος  είναι υπόθεση όλων μας.
  2. Για αύριο  25-08-2017 σύμφωνα με τον χάρτη της Γ.Γ.Π.Π., ο δείκτης επικινδυνότητας είναι τέσσερα (4) και η Υπηρεσία μας βρίσκεται στο δεύτερο στάδιο ετοιμότητας.
        Απαιτείτε να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς λόγω των ανέμων εντάσεως  7  μποφόρ περίπου, που θα επικρατήσουν και των ιδιαίτερων συνθηκών των νησιών μας.
  3.  Για αναγγελία πυρκαγιάς μπορείτε να καλέσετε στο  199 (Πανελλαδικός αριθμός) όπως επίσης και στο 27360-33199 το τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης του Π.Κ. Κυθήρων.
   Ευχαριστούμε για το χρόνο  σας.




                                                            Κοντολιάνικα 24-08-2017
                                                         Ο  Προϊστάμενος   



                                                           Λάζαρος  Π. Κωνσταντίνου                                                                    

                                                           Επιπυραγός

ΛΑΚΩΝΙΑ Σύλληψη στη Μονεμβάσια για χασίς .

Συνελήφθη,  (24.8.2017) και πρώτες πρωινές ώρες, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μολάων, 34χρονος ημεδαπός, γιατί κατείχε μικροποσότητα κάνναβης και τμήμα δισκίου, η χημική σύσταση του οποίου ερευνάται, τα οποία κατασχέθηκαν.
http://www.dimotikiagoratislakonias.gr

ΟΙ ΑΛΑΤΑΡΕΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ

ΟΙ ΑΛΑΤΑΡΕΣ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ
Κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας τις αλυκές στα Κύθηρα (αλαταρές) όπως και τις βραχονησίδες τα διαχειριζόταν το Επιχώριον Συμβούλιον. Σήμερα, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις και τα σχετικά Π.Δ., οι αλυκές, ως μέρος της έγγειας μη ιδιωτικής περιουσίας, ανήκουν κατά αποκλειστικότητα στη διαχείριση της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, η οποία εξακολουθεί να τις μισθώνει με ετήσια δημοπρασία.
Κάθε χρόνο το μήνα Μάιο, το Επιχώριον Συμβούλιον (νυν Εγχώριος Περιουσία) τα νοίκιαζε με δημοπρασία στους ενδιαφερομένους και τα έσοδα πήγαιναν στο Επιχώριον Ταμείον. Ανήκαν δηλαδή στη δημόσια (μη ιδιωτική) περιουσία των Κυθήρων. Το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε και μετά την Ένωση και έτσι το αλάτι των Κυθήρων δεν ήταν είδος του Ελληνικού Μονοπωλίου όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν επιτρεπόταν όμως η εξαγωγή του εκτός Κυθήρων.
Οι ακτές των Κυθήρων γύρω γύρω μαζί με τις βραχονησίδες και τα Αντικύθηρα ήταν μοιρασμένες σε 30 περιφέρειες με φυσικές γούρνες «αυτοπήκτων αλάτων». Κάθε χρόνο το Μάιο δημοσιευόταν μια διακήρυξη και ακολουθούσε η δημοπρασία με το δημόσιο κήρυκα (ντελάλη) ο οποίος έδινε τον τόνο. «Άρχεται η δημοπρασία…»
Οι περιοχές που κατακυρώνονταν στους ενδιαφερόμενους πλειοδότες ήσαν οι εξής:
ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΙΩΝ
1) Από Καψάλι μέχρι Φλάρι Τραχήλου
2)Από Φλάρι Τραχήλου μέχρι Λουλούδι Φελωτής
3)Από Λουλούδι Φελωτής μέχρι Σκυδία
4)Από Σκυδία μέχρι Βάνη
5)Από Βάνη μέχρι Μαύρο Βράχο
6)Από Μαύρο Βράχο μέχρι Λιμνάρια
7)Από Λιμνάρια μέχρι Αγία Πελαγία στα Φανοκοπεία
8)Από Σουρούμι μέχρι Άκρα Φοράδα
9)Από Άκρα Φοράδα μέχρι του Μοθωναίου
10)Από του Μοθωναίου μέχρι Άκρα Βολάδια
11)Από άκρα Βολάδια μέχρι Γέφυρα Αυλαίμονα (Ρωσία)
12)Από Ρωσία μέχρι Αυλάκι Βρομώντα (Καστέλι)
13)Από Καστέλι μέχρι Άκρα Κασέλες (Αλτόγουρνα)
14)Από Αλτόγουρνα μέχρι Σπιάτζα (Αμούτσι)
15)Από Αμούτσι μέχρι Λεπτό
16)Από Λεπτό μέχρι Χαλκό
17)Από Χαλκό μέχρι Σγουρίτσι
18)Από Σγουρίτσι μέχρι Λοιμοκαθαρτήριο Καψαλίου
19)Παραλία Αγίου Γεωργίου
20)Δραγονάρες
21)Ο Μεγάλος του Μυλοποτάμου
22)Οι Κορνάροι και τα Κοφινίδια
23)Οι Σκόπελοι των Μυρτιδίων
24)Τα Αντικύθηρα

ΔΗΜΟΥ ΠΟΤΑΜΙΩΝ
1)Από Φανοκοπεία μέχρι Άκρα Όχελες
2)Από Άκρα Όχελες μέχρι Άγιο Νικόλαο Μουδαρίου
3)Από Άγιο Νικόλαο μέχρι Αγία Πελαγία
4)Από Αγία Πελαγία μέχρι Σκαλοπάτια
5)Από Σκαλοπάτια μέχρι Άγιο Μηνά Διακοφτίου
6)Από Άγιο Μηνά μέχρι Σουρούμι και νησιά Διακοφτίο
Η διαδικασία της μίσθωσης γίνεται ακόμη και σήμερα, κάθε χρόνο, από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας, με το σύστημα της ανοικτής δημόσιας δημοπρασίας.,
Eleni Harou.

Τετραήμερη επίσκεψη της Ελένης Σταματάκη στα Κύθηρα


Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά και Νήσων, Ελένη Σταματάκη, επισκέφθηκε τα Κύθηρα από 18/8 έως 21/8 και είχε συναντήσεις με το δήμαρχο, φορείς και κατοίκους του νησιού.

Την Παρασκευή 18/8/2017 επισκέφθηκε το νοσοκομείο Κυθήρων και συναντήθηκε με το διοικητή, κ. Δημήτρη Μοιρασγεντή. Η βουλευτής διαπίστωσε τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε στη λειτουργία του νοσοκομείου, με την αύξηση του ιατρικού, νοσηλευτικού και υποστηρικτικού προσωπικού, την τεχνολογική αναβάθμιση και την ανάπτυξη προγράμματος τηλεϊατρικής. Ενημερώθηκε από το διοικητή για τις ενέργειές του, προκειμένου να δημιουργηθούν τμήμα αιμοδοσίας και μονάδα τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο. Συνεχάρη το διοικητή για το έργο του και τον παρακάλεσε να μεταφέρει στα στελέχη και το προσωπικό του νοσοκομείου, τις ευχαριστίες της για το σημαντικό έργο που επιτελείται. Στην συνέχεια μετέβη στον πυροσβεστικό σταθμό Κυθήρων, όπου ενημερώθηκε από τον προϊστάμενο του σταθμού κ. Λάζαρο Κωνσταντίνου για το σοβαρότατο ζήτημα της πυρκαγιάς που έπληξε το νησί στις 4/8 και τις ανάγκες του πυροσβεστικού σταθμού για την καλύτερη επιτέλεση του έργου του.

Το Σάββατο 19/8/2017 συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του λιμενικού τμήματος Κυθήρων, ανθυποπλοίαρχο κ. Βαγγέλη Βασιλειάδη. Η βουλευτής διαπίστωσε ότι το λιμενικό τμήμα εγκαταστάθηκε πλέον στο λιμάνι του νησιού και σε κτίριο που εξυπηρετεί τις ανάγκες λειτουργίας του. Ο προϊστάμενος του τμήματος ενημέρωσε τη βουλευτή για την έλλειψη σκάφους για το λιμενικό τμήμα Κυθήρων, τις ελλείψεις σε προσωπικό και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η λειτουργία του λιμανιού του νησιού εξαιτίας της έλλειψης χάραξης χερσαίας ζώνης λιμένος.

Την Κυριακή 20/8 συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμού Κυθήρων κ. Παναγιώτη Σουρή, ο πρόεδρος επισήμανε στη βουλευτή τις σοβαρές συνέπειες στην αγροτική, κτηνοτροφική και μελισσοκομική παραγωγή από την πρόσφατη πυρκαγιά καθώς επίσης και την αναγκαιότητα λήψης μέτρων πυρασφάλειας στο νησί.

Τη Δευτέρα 21/8/2017, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Εγχωρίου Περιουσίας κ. Παναγιώτη Κομνηνό. Η συζήτηση είχε σαν γενικό θέμα την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές, τον ρόλο και τις προτάσεις της εγχωρίου για την αποκατάσταση τους. Ο πρόεδρος ζήτησε από την βουλευτή, για τις ανάγκες και την εύρυθμη λειτουργία της εγχωρίου περιουσίας, να επισπευσθούν οι διαδικασίες πρόσληψης μέσω του ΑΣΕΠ, ενός διοικητικού Π.Ε υπάλληλου και ενός τοπογράφου -τεχνολόγου, να υπαχθούν τα αγνώστων ιδιοκτητών ακίνητα,  στην  εγχώριο περιουσία , να διευκολυνθούν οι αγρότες που επιθυμούν στον καθαρισμό των χωραφιών τους , ώστε να απομακρυνθεί η καύσιμος ύλη και με τον τρόπο αυτό να προστατευτεί το νησί από τις πυρκαγιές και να αντιμετωπιστεί με οικολογικούς και περιβαλλοντικούς όρους το ζήτημα των αδέσποτων ζώων από το νησί.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Δήμαρχο του νησιού, κ. Ευστράτιο Χαρχαλάκη. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τη Βουλευτή, για  το είδος και το μέγεθος των καμένων εκτάσεων από την πρόσφατη πυρκαγιά , την έκτακτη οικονομική  ενίσχυση , ύψους 180.000 €, από το υπουργείο εσωτερικών για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών και τη μελέτη εξάλειψης των συνεπειών της πρόσφατης πυρκαγιάς. Ζήτησε επίσης να στηριχθεί το αίτημα του Δήμου, για πρόσληψη επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, γεγονός που θα επιτρέψει την ταχύτερη δημοπράτηση των έργων στο νησί, καθώς επίσης να υποστηριχθούν οι προτεινόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις για την υπαγωγή των αγνώστων ιδιοκτητών ακινήτων των αιγιαλών και των πέριξ της νήσου βραχονησίδων, στην εγχώριο περιουσία. Τέλος ενημέρωσε , για τις  ενέργειες που γίνονται από την πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας και των φορέων του νησιού , για την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής γραμμής Πειραιάς -Κύθηρα Γύθειο-Καστέλι.


Η βουλευτής ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την ενημέρωση, δήλωσε το αμέριστο ενδιαφέρον της για το νησί των Κυθήρων, την υποστήριξη της στο θεσμό της Εγχωρίου περιουσίας και δεσμεύτηκε να μελετήσει τα αιτήματα του Δήμου και να τα μεταφέρει στη Βουλή και στην κυβέρνηση.


ΠΡΟΣΟΧΗ !ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ(4) ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25/08/2017



ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ ΕΟΡΤΙΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΛΕΟΝΤΣΙΝΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ


ΕΠΙΤΥΧΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ 2017