Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

BATIKA.Ο ΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ Ο ΡΙΖΙΚΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ ΣΤΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ

 Παραμονή του Αϊ Γιάννη του Ριζικάρη ελεύθερες κοπέλες κουβαλούσαν με τις βίκες το αμίλητο νερό από τις βρύσες του χωριού για να γεμίσουν το σταμνί  - κλήδονα, έπρεπε όμως να μείνουν αμίλητες σε όλη την διάρκεια του γεμίσματος του πήλινου σταμνιού .

Ο συγχωριανοί τους προσπαθούσαν να τις κάνουν να μιλήσουν ή να γελάσουν αναγκάζοντας τις έτσι να πηγαινοέρχονται στην βρύση και ο κλήδονας να αργεί να γεμίσει με το αμίλητο νερό.
 Κάθε ρούγα έβαζε το δικό της κλήδονα - σταμνί και κάθε κοπέλα στόλιζε το δικό της μήλο καθώς και των ανύπαντρων της οικογενείας τους, κεντούσαν πάνω στα μήλα τα αρχικά των ονομάτων με γαρίφαλα ή τα χάραζαν με το μαχαίρι. Επειδή υπήρχαν συνωνυμίες έβαζαν πάνω στα ριζικόμηλα σημαδάκια ώστε να μη μπερδεύονται τα σόγια.
Όταν τελείωνε λοιπόν κάποια στιγμή ο μαραθώνιος του γεμίσματος του σταμνιού κάθε κοπέλα έριχνε το μήλο της μέσα στο κλήδονα τον οποίον σκέπαζαν με κόκκινο πανί και έδεναν με κόκκινη κορδέλα, την άλλη μέρα όταν έπεφταν τ' απόσκια μαζεύονταν στην πιο μεγάλη αυλή της ρούγας και άνοιγαν τον κλήδονα. Τα μήλα έβγαζε από το σταμνί ο καλύτερος χωρατατζής της παρέας για να μεταδίδει το κέφι στην γιορτή, τα ριζικά έβγαιναν τρεις φορές και τα στιχάκια που διάβαζαν ήταν της αγάπης παινέματα και τολμηρά όσο:

  ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΛΗΔΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΑΝΝΙΟΥ ΤΗ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΡΙΖΙΚΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ.
  ΣΤΟ ΡΙΖΙΚΟ ΜΟΥ Σ'ΕΒΑΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΡΙΖΙΚΑΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΟΥ  ΤΑΙΡΙ ΜΟΥ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΩ.
ΤΟΙΧΟΣ ΠΑΛΙΟΣ ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΔΕΝ ΧΑΛΙΕΤΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΓΑΠΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΛΙΑ ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΙΕΤΑΙ.
 ΒΑΛΕ ΤΟ ΦΕΣΙ ΣΟΥ ΣΤΡΑΒΑ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΕ ΤΟ ΒΙΟΛΕΣ ΚΙ ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑΣ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΜΑΡΑΙΝΕΙΣ ΟΛΕΣ.
 ΟΤΑΝ ΣΤΕΡΕΨΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΒΓΟΥΝΕ ΤΑ ΧΤΑΠΟΔΙΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΥ ΘΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΤΑ ΠΟΔΙΑ.
Η ΩΡΑΙΑ ΣΟΥ Η ΜΥΤΗ ΤΑΠΟΜΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΧΥΤΗ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΣΟΥ ΤΑ ΚΑΛΛΗ ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΑ ΤΟΥ ΜΠΑΚΑΛΗ.
  Στο τέλος της γιορτής ο καθένας έπαιρνε το ριζικό του και το έβαζε στο προσκέφαλο του ελπίζοντας να δει στον ύπνο του τον καλό της ή την καλή του.
Πηγή http://velanidia-baladis.blogspot.gr/

Ο Κλήδονας και το Αμίλητο Νερό. Πώς όριζε τις τύχες των κοριτσιών;

Στις 23 Ιουνίου, παραμονή της γιορτής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού, στον Πόντο τηρούσαν το έθιμο του Κλήδονα.
Οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σπίτια, περιμένοντας τις τύχες των κοριτσιών τους, γιατί ο Αϊ-Γιάννης πίστευαν ότι φέρνει τύχες.
Τ ο έθιμο του Κλήδονα

Το βράδυ της παραμονής του Αϊ Γιαννιού, όλες οι ανύπαντρες κοπέλες έβαζαν μέσα σ’ ένα πήλινο σκεύος ένα σημάδι, ένα  αντικείμενο τους, συνήθως κάποιο κόσμημα . Μετά έδιναν το σκεύος σ’ ένα πρωτότοκο παιδί και του έλεγαν να το γεμίσει με νερό από εφτά βρύσες χωρίς να μιλήσει σε κανέναν. Αυτό ήταν και το αμίλητο νερό. Άφηναν το δοχείο κάτω από τ’ άστρα και το φεγγάρι για να μαγευτεί και να τους φανερώσει την τύχη τους.

Την επόμενη μέρα όλες οι κοπέλες αμίλητες προχωρούσαν σ’ ένα εξοχικό μέρος για να κάνουν τον κλήδονα. Φτάνοντας κάλυπταν το κεφάλι μιας πρωτότοκης και από πρώτα στέφανα κοπέλας με πέπλο και αφού της έδιναν το δοχείο αρχίζε κάποια λέγοντας ένα δύστιχο, ένα κοτσάκ συνήθως για έρωτα, ευτυχία ή γάμο, ενώ κάποια άλλη παράλληλα έβγαζε κάθε φορά κ’ ένα αντικείμενο και, σε όποια ανήκε, εκείνη αφορούσε και το δίστιχο που έλεγαν.

Μια άλλη εκδοχή λέει ότι το δοχείο κρατούσε μια παντρεμένη γυναίκα κι έλεγε: Σε πρωτικάρ' κορίτζ', χάλα καλλορίζικος και έβγαλ' το ριζικό σ'.

Μετά το τέλος της τελετής αφού έβγαζαν όλα τα αντικείμενα από το δοχείο και αφαιρούσαν τη νυφική καλύπτρα από το κεφάλι της κοπέλας, ξεφάντωναν τραγουδώντας και χορεύοντας μέχρι το βράδι.

Το έθιμο συνήθιζαν να τηρούν οι κοπέλες σε πολλά μέρη της Ελλάδας κι ονομάζαν τον Άγιο, Αϊ Γιάννη Ριζικάρη, επειδή έφερνε τύχες στα κορίτσια ή Ριγανά επειδή μάζευαν τη ρίγανη.

Το έθιμο αυτό αναβιώνει από πολλούς Ποντιακούς Συλλόγους σήμερα.
Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr
 Το «αμίλητο νερό» κι οι φωτιές του Αϊ Γιάννη….Ιστορίες του κλήδονα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε…

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ/ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ



ΛΑΚΩΝΙΑ.ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Α.Τ ΣΚΑΛΑΣ

Λόγω της διεξαγωγής των Πανελλήνιων Ποδηλατικών Αγώνων στον Δήμο Ευρώτα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΣΤΑΣΗ & Η ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ και στα δύο Τμήματα των οδών
Γεωργίου Γρυπιώτη - Αγίας Παρασκευής - Κωστή Παλαμά.
*25/6/2016,Ώρες ...16.00 έως 21.00 &
*26/6/2016,Ωρες ...08.00 έως 15.00.

Δράσεις του «Διαύλου» για την Ημέρα κατά των Ναρκωτικών Νεάπολη-Ελαφόνησο

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας «ΔΙΑΥΛΟΣ» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, με δράσεις που διοργανώνει στη Νεάπολη και την Ελαφόνησο. Συγκεκριμένα:
Το Σάββατο 25 Ιουνίου και ώρα 20:30΄, θα πραγματοποιηθεί η πρωτοποριακή παράσταση για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο με τίτλο «Η Φάρμα του Διαδικτύου» από την θεατρική ομάδα «Χιλιοδέντρι».
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί  στο χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης.

Την Κυριακή 26 Ιουνίου και ώρα 21:00, θα πραγματοποιηθεί μουσική παράσταση από την Φιλαρμονική Δημοτικής Ενότητας Βοιών Δ. Μονεμβασίας, στην πλατεία του λιμανιού στην Ελαφόνησο.
«Γιατί όλα ξεκινούν με την πρόληψη και τη σωστή εκπαίδευση…» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Δίαυλος.

Πωλείται κατοικία στον Άγιο Γεώργιο Βοιών Νεάπολης.

Πωλείται κατοικία στον Άγιο Γεώργιο Βοιών Νεάπολης. 100 τετραγωνικά Μαντρογυρισμένο 400 τετραγωνικά. Το σπίτι 'εχει πέτρινη διακόσμηση ψηφιδωτά και το έτος κατασκευής του έιναι το 2009. Βρίσκεται σε τέλεια κατάστασημε και σε μικρή απόσταση από την θάλασσα, μόλις 10 λεπτά με τα πόδια σε τιμή ευκαιρίας. Το σπίτι χαρίζεται!!!!! Πωλείται για λόγους υγείας. Τηλέφωνο 6939487735. Δρακάκης Παναγιώτης

Μονεμβάσια: Τα έργα μεταφοράς ρεύματος φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή ο Θανάσης Δαβάκης

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη αναφορικά με το σχεδιασμό των έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τον ΑΔΜΗΕ στην περιοχή του δήμου Μονεμβασίας, για τη διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, κατέθεσε στη βουλή ο Θανάσης Δαβάκης. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του βουλευτή Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας:
“Στις 17-5-2016, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης (ΔΠΑ) του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) για τα έτη 2017-2026. Η διαδικασία της διαβούλευσης έκλεισε στις 17-6-2016 και το πρόγραμμα βρίσκεται στη φάση τελικής διαμόρφωσης και έγκρισης από την ανωτέρω αρχή (ΡΑΕ).
Προηγουμένως, στις 23-3-2016, ο ΑΔΜΗΕ είχε προβεί σε πρόσκληση – διακήρυξη με αντικείμενο την εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα έργα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνονται στο ΔΠΑ 2007-2026. Επίσης, στις 11-3-2016, δηλαδή πριν την έναρξη της προαναφερθείσας διαβούλευσης, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην προκήρυξη σύνταξης μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τοπογραφικής αποτύπωσης, προκειμένου για την κατασκευή της χάραξης «Τερματικός Συκιάς έως Υ/Σ Ζεύξης ΝΑ Πελοποννήσου».
Η χάραξη της γραμμής αυτής δεν βρίσκει την τοπική κοινωνία και τους θεσμικούς εκπροσώπους της σύμφωνους.
Το δημοτικό συμβούλιο Μονεμβασίας, με την υπ’ αριθμ. 140/2016 απόφασή του, κατέληξε ομόφωνα στην έκφραση αρνητικής θέσης σχετικά με την προαναφερόμενη πρόταση του ΑΔΜΗΕ (χάραξη γραμμής «Τερματικός Συκιάς έως Υ/Σ Ζεύξης ΝΑ Πελοποννήσου»).
Επίσης, αποφάσισε ότι θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ακύρωση του συγκεκριμένου σχεδιασμού.
Αρνητική στάση απέναντι στο σχέδιο αυτό έχει και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σύμφωνα με σχετική εισήγηση, η συγκεκριμένη χάραξη επηρεάζει άμεσα, και με σαφώς αρνητικό πρόσημο, μια ευρύτερη περιοχή, όπου το περιβαλλοντικό και το πολιτισμικό απόθεμα αποτελούν τους μοναδικούς αναπτυξιακούς μοχλούς της.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και ειδικά τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις των οργάνων της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης,
Ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Για ποιο λόγο το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης 2017-2026 αναμένεται να εγκριθεί από τη ΡΑΕ χωρίς τους περιβαλλοντικούς όρους που θα προκύψουν από την αντίστοιχη ΣΜΠΕ, η οποία δεν έχει ακόμη εκπονηθεί και δημοσιευθεί (όπως προβλέπεται από την οδηγία 2001/42/ΕΚ για προγράμματα ενέργειας);
2. Για ποιο λόγο ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στις παραπάνω ενέργειες, θεωρώντας τη χάραξη «Τερματικός Συκιάς έως Υ/Σ Ζεύξης ΝΑ Πελοποννήσου» ως δεδομένη, προεξοφλώντας τη μη τροποποίηση ή και ακύρωσή της στη φάση της διαβούλευσης ή στη φάση της έγκρισης της ΣΜΠΕ που θα ακολουθήσει;
3. Για ποιο λόγο δεν προηγήθηκε εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ κανενός είδους πρωτοβουλία συνεργασίας ή ενημέρωσης των τοπικών φορέων, πέραν της δημόσιας διαβούλευσης;”.

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ (ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΜΕΛΙΤΟΚΡΑΣΟ-ΥΔΡΟΜΕΛΙ)

 Τιμητικές διακρίσεις έλαβε το βατικιώτικο ελαιόλαδο στον διεθνή διαγωνισμό Olymp Awards 2016 στην Αγγλία παίρνοντας το χάλκινο βραβείο επίσης το Χρυσό Βραβείο στον διαγωνισμό Αριστολέο στην Αρχαία Ολυμπία καθώς και το χάλκινο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό ποιότητας τροφίμων και ποτών Olymp Awards 2016. 
Στην Αρχαία Ολυμπία διακρίθηκε με το ασημένιο βραβείο το βατικιώτικο ελαιόλαδο απο ποικιλία αθηνολιά  αναμέσα σε ελαιόλαδα από όλο τον κόσμο  για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Ο Βατικιώτης παραγωγός Παρασκευάς Σωτήραλης, αγρότης βιοκαλλιεργητής και μελισσοκόμος ασχολείται με την παραγωγή και τυποποίηση του ελαιολάδου εδω και πολλά χρόνια. Δίνοντας πάντα βαρύτητα στην ποιότητα  και σεβόμενος τον χρυσό αυτό πλούτο της περιοχής μας καταφερε τις παρακάτω διακρίσεις.

Σημαντική επίσης διάκριση με το ασημένιο βραβείο πήρε το παραδοσιακό προιόν της περιοχής μας το λεγόμενο Μελιτόκρασο- Υδρομέλι στον διαγωνισμό ποιότητας τροφίμων και ποτών Olymp Awards 2016.

Με όλες αυτές τις διακρίσεις θα πρέπει να είμαστε όλοι περήφανη για την περιοχή μας και τα προιόντα που παράγουμε.
 



ΔΗΜΟΣ ΚΥΘΗΡΩΝ.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2016)


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Κυθήρων το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, (Φεστιβάλ 2016), του καλοκαιριού.
Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα εκτυπωθεί σε πολύπτυχο αναδιπλούμενο έντυπο που θα περιλαμβάνει και χρήσιμες τουριστικές πληροφορίες και θα διανέμεται σε όλα τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, πρακτορεία και λοιπά σημεία ενδιαφέροντος.
Μπορείτε να το κατεβάσετε από το site του Δήμου ή από εδώ 
http://www.kythira.gr/downloads/Politistika_2016_a.pdf
Η μορφή του είναι αναδιπλούμενη σελίδα Α3.

Ορκομωσία Δ.Σ Εγχωρίου!!!!


Ορκομωσία Δ.Σ Εγχωρίου!!!!
Συγχαρητήρια!!!!
Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας,η παράταξή μας θα στηρίζει πάντα τις θετικές προσπάθειες για την καλή λειτουργία του θεσμού,που είναι σημαντικός για τα Νησιά μας!!!!
Καλή Αρχή!!!!