Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΑΝΤΩΝΑΚΟ


Αγροτικός Σύλλογος Ευρώτα.ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα Τρίτη 26/ 4/ 2016 αντιπροσωπεία αποτελούμενη απο τους:
βουλευτές Λακωνίας
κ. Σταύρο Αραχωβίτη , Θανάση Δαβάκη .Λεωνίδα Γρηγοράκο
την κ αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ Ντία Τζανετέα
εκπροσώπους του Δήμου Ευρώτα
εκπρόσωπους του αγροτικού Συλλόγου Ευρώτα
εκπροσώπους του ΑΣΕ Σκάλας και εξαγωγικών φορέων.
Πραγματοποίησαν προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον υφυπουργό κ. Δημήτρη Μάρδα.
Το πλαίσιο της συζήτησης που είχε τεθεί εκ μέρους του αγροτικού κόσμου αφορούσε θέματα εξαγωγών εσπεριδοειδών ,εμπάργκο , άνοιγμα νέων αγορών για τα εσπεριδοειδή και άλλα θέματα όπως αυτά έχουν τεθεί σε υπόμνημα που κατατέθηκε στον υπουργό και δημοσιεύτηκε και στα ΜΜΕ

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε δεύτερη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Υπουργό κ Ευάγγελο Αποστόλου και με τον αναπληρωτή υπουργό κ . Μάρκο Μπόλαρη .
Συζητήθηκε το πρόβλημα της μεγάλης αδιάθετης ποσότητας μανταρινιών Ορτανίκ καθώς και πορτοκαλιών ποικιλίας Ναβαλίνα , Μέρλιν και το σοβαρό ενδεχόμενο να μείνουν αδιάθετα τα πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια αφού μέχρι τώρα η εμπορία τους είναι απογοητευτική .
Το ενδεχόμενο υπαγωγής των πορτοκαλιών Βαλέντσια στο σύστημα de minimis αναλύθηκε διεξοδικά .
Οι εντυπώσεις που άφησε η συζήτηση αφήνουν κάποιες μικρές ελπίδες για την ενδεχόμενη οικονομική στήριξη των παραγωγών.

Αγροτικός Σύλλογος
Ευρώτα

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΑΠΟΛΗΣ.Σχετικά με τη μελέτη κατασκευής μαρίνας στη Νεάπολη

Δημοτικη Κοινοτητα Νεαπολης

Σχετικά με τη μελέτη κατασκευής μαρίνας στη Νεάπολη 
26/4/2016
Με δελτίο τύπου της 26-4-2016, ο Δήμαρχος Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης αναφέρει τα εξής:
"Πληροφορήθηκα ότι τη Μ. Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στη Νεάπολη, με θέμα την «Πρόταση εκπόνησης μελέτης για κατασκευή μαρίνας», στην οποία δεν θα παρευρεθεί ο Δήμος.
Για την πληρέστερη ενημέρωση των δημοτών, παραθέτω την αλληλογραφία μεταξύ εμού και του διοργανωτή της συνάντησης κου Π. Κωνσταντινάκου, καθώς το Δελτίο Τύπου του Λιμενικού Ταμείου''.
ΕΓΓΡΑΦΟ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΚΟΥ
http://monemvasia.gov.gr/LinkClick.aspx
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
http://monemvasia.gov.gr/LinkClick.aspx
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΚΟ
http://monemvasia.gov.gr/LinkClick.aspx


Έγκριση για προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ. για το Νοσοκομείο-Κ.Υ. Κυθήρων






ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΥΘΗΡΩΝ


«Παναγία Τήνου» .Από τις Κυκλάδες στα Κύθηρα και την επίσχεση εργασίας

Το «Παναγία Τήνου» ανήκε στη «Ventouris Sea Lines» και είχε κατασχεθεί λόγω οικονομικών προβλημάτων της εταιρείας.

Τον Ιανουάριο του 2015 το πλοίο είχε δρομολογηθεί για λίγο στην άγονη γραμμή Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσσαμος Κρήτης​Είχε ναυπηγηθεί το 1960 και το 1978 πωλήθηκε στην Ακτοπλοΐα Βεντούρη για να δρομολογηθεί στη γραμμή Πειραιά-Σύρο-Τήνο-Μύκονο. Το 1981 πήρε το όνομα «Παναγία Τήνου». 
Τον Ιανουάριο του 2015 το πλοίο είχε δρομολογηθεί για λίγο στην άγονη γραμμή Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσσαμος Κρήτης, όμως έπειτα από διαδοχικές επισχέσεις εργασίας του πληρώματος έδεσε οριστικά.

Η πρώτη κινητοποίηση των εργαζομένων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, πραγματοποιήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2015

Πηγή http://www.zougla.gr/

CAR WASH&MOTO WASH !! Μια νέα επιχείρηση στο νησί των Κυθήρων !

Μια νέα επιχείρηση στο νησί των Κυθήρων ! Πλυντήριο αυτοκινήτων και όχι μόνο, έρχεται να σας κάνει το αυτοκίνητο σας και το σκάφος σας καινούργιο !! Με σύγχρονο εξοπλισμό μηχανημάτων λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο επί του κεντρικού δρόμου Ποταμού- Αρωνιάδικων κάτω από το Kafe La Strada και σας προσφέρει, καθαρισμό εσωτερικά και εξωτερικά του αυτοκινήτου σας. Πλύσιμο με ζεστό νερό,γυάλισμα .κέρωμα ,ειδικός καθαρισμός και αρωματισμός στα πατάκια, γυάλισμα φαναριών, και τοποθέτηση καλυμμάτων . Στον ειδικά διαμορφωμένο μας χώρο ο κινητήρας του αυτοκινήτου σας η του σκάφους καθαρίζετε και επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση ! Έχουμε όλη την υποδομή για πλύσιμο επαγγελματικών αυτοκινήτων βαρέου τύπου καθώς και αγροτικών μηχανημάτων. Καθαρισμός με πεπιεσμένο αέρα φίλτρων και απομάκρυνση κάθε σκόνης από το όχημα σας Ξέρουμε να φροντίζουμε το αυτοκίνητο σας !! Σεβόμαστε ότι τις περισσότερες ώρες τις ζείτε μέσα σε αυτό και θα φροντίσουμε να είναι οι καθαρότερες ! .Εμπιστευθείτε σε μας την καθαριότητα και φροντίδα του αυτοκινήτου σας του σκάφους και μοτοσικλετών... Για τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα και για τους επαγγελματίες Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων συζητήστε μαζί μας για να διαμορφώσουμε το καλύτερο πακέτο προσφοράς για σας ! Υπεύθυνος επιχείρησης Παναγιώτης Φαρδούλης .Τηλέφωνο επικοινωνίας 6978300252.


Ζητούνται για εργασία στα Κύθηρα...


Μεγάλη Εβδομάδα: Έθιμα ανά ημέρα μέχρι το Πάσχα

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Ελληνισμού. Η Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση είναι στιγμές που κάθε κομμάτι του απανταχού Ελληνισμού τις βιώνει με ευλάβεια, χαρά, προσευχή και αγάπη.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, το θείον πάθος οδηγεί στο θρίαμβο της Ανάστασης, στο θάνατο του θανάτου τη νίκη της ζωής σηματοδοτώντας παράλληλα το τέλος του χειμώνα και την αρχή της Ανοιξης. Τα Πασχαλινά έθιμα του Ελληνικού λαού έχουν την δική τους σφραγίδα, αξία και ποικιλία και έχουν όλα τις ρίζες τους σε παραδόσεις αιώνων ή ακόμη και χιλιετηρίδων.
Ο Γ. Σεφέρης λέει: Καμιά από τις παραδόσεις μας Χριστιανικές ή προχριστιανικές δεν έχει πεθάνει πραγματικά. Συχνά όταν πηγαίνω στην Ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής μου είναι δύσκολο να αποφασίσω αν ο θεός που κηδεύεται είναι Χριστός κι ο Αδωνις.
Μεγάλη Δευτέρα
Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ, τον πιο αγαπητό υιό του Ιακώβ, τον οποίο πούλησαν τα αδέλφια του σε εμπόρους από την Αίγυπτο. Εκείνη την ημέρα διαβάζεται στην εκκλησία και η παραβολή της καταραμένης συκιάς από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου.Τη Μεγάλη Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν οι ετοιμασίες στα σπίτια για τον εορτασμό του Πάσχα. Στα χωριά, κυρίως ασπρίζονται με ασβέστη οι αυλές και οι γλάστρες βάφονται κόκκινες. Σε κάποιες περιοχές οι πιστοί συνηθίζουν να τρέφονται μόνο με ψωμί και νερό έως τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, που λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία
Μεγάλη Τρίτη
Τη Μεγάλη Τρίτη στην εκκλησία διαβάζεται η Παραβολή των Δέκα Παρθένων, ενώ το βράδυ στον Εσπερινό ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής.Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στο καθάρισμα του σπιτιού. Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, τη Μεγάλη Τρίτη φτιάχνονται τα κουλουράκια και τα τσουρέκια, έθιμο ωστόσο, που συνήθως γίνεται τη Μεγάλη Πέμπτη. Στη Θάσο αναβιώνει το πανάρχαιο έθιμο «Για βρεξ’ Απρίλη μ’», όπου χορεύονται παραδοσιακοί χοροί. Στην Ιερισσό της Χαλκιδικής έχουν το έθιμο «Του μαύρου νιου τ’ αλώνι». Μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την εκφώνηση του πανηγυρικού, οι γεροντότεροι αρχίζουν το χορό. Σιγά-σιγά πιάνονται όλοι οι κάτοικοι και συχνά ο χορός έχει μήκος τετρακόσια μέτρα. Τραγουδούν και χορεύουν όλα τα πασχαλινά τραγούδια και τελειώνουν με τον «Καγκέλευτο» χορό, που είναι η αναπαράσταση της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους Τούρκους, κατά την επανάσταση του 1821. Κατά τη διάρκεια της γιορτής μοιράζεται καφές που βράζει σε μεγάλο καζάνι «ζωγραφίτικος», τσουρέκια και αυγά.
Μεγάλη Τετάρτη
Τη Μεγάλη Τετάρτη διαβάζεται το μύρωμα του Ιησού από την αμαρτωλή, κατάτη διάρκεια του οποίου μιλά για τον επερχόμενο θάνατό του. Το απόγευμα τηςΜεγάλης Τετάρτης, στις εκκλησίες μας τελείται το Μυστήριο του Μεγάλου Ευχέλαιου.Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, οι γυναίκες πηγαίνουν στο Μεγάλο Ευχέλαιο έχοντας μαζί τους μια σουπιέρα με αλεύρι. Σε αυτό στερεώνουν τρίακεριά, τα οποία καίνε κατά την τέλεση του Μυστηρίου. Το αλεύρι αυτό το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα πασχαλινά κουλούρια την επόμενη ημέρα. Παλιότερα, στην Αθήνα οι γυναίκες της εκκλησίας πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και μάζευαν αλεύρι, το οποίο ζύμωναν χωρίς προζύμι. Ο παπάς ακουμπούσε πάνω στη ζύμη το Σταυρό με το Τίμιο Ξύλο και το ζυμάρι φούσκωνε. Αυτό αποτελούσε το προζύμι της χρονιάς.
Μεγάλη Πέμπτη
Τη Μεγάλη Πέμπτη το Θείο Δράμα προχωρεί προς την αποκορύφωσή του. Την ημέρα αυτή γίνεται ο Μυστικός Δείπνος, όπου ο Ιησούς κοινωνεί τους μαθητές του δίνοντάς τους από ένα κομμάτι ψωμί που συμβολίζει το σώμα του και κρασί που συμβολίζει το αίμα του. Το βράδυ ψέλνονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια και στην εκκλησία περιφέρεται ο Σταυρός με τον Ιησού. Αφού τελειώσουν τα 12 Ευαγγέλια, κοπέλες αναλαμβάνουν να στολίσουν τον Επιτάφιο.Το κύριο έθιμο της Μεγάλης Πέμπτης είναι το βάψιμο των κόκκινων αυγών καιζύμωμα των τσουρεκιών. Αυτήν την ημέρα οι νοικοκυρές δεν πλένουν, δεν απλώνουν ούτε κάνουν άλλες δουλειές στο σπίτι.
Στη Λήμνο, το πρώτο πασχαλινό αυγό είναι της Παναγίας και το τοποθετούν στο εικονοστάσι.
Στη Σίφνο, οι γυναίκες φτιάχνουν τα λεγόμενα «Πουλιά της Λαμπρής», που είναι κουλούρες σε διάφορα σχήματα πουλιών ή ζώων, τα οποία είναι στολισμένα με κόκκινα αυγά.
Στη Δυτική Μακεδονία, οι γυναίκες απλώνουν στο μπαλκόνι κόκκινα πανιά καιοι οικογένειες που έχουν πένθος δεν βάφουν τα αυγά κόκκινα αλλά κάποιο άλλο χρώμα.
Στα Χανιά φτιάχνουν ένα ανθρώπινο ομοίωμα του Ιούδα από ξύλα, τον οποίο περιφέρουν σε όλο το χωριό και τον χτυπούν.
Μεγάλη Παρασκευή
Η Μεγάλη Παρασκευή αναπαριστά τη δίκη του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο, τη μαρτυρική του πορεία προς τον Γολγοθά και τη Σταύρωση. Πρόκειται για την ημέρα των Παθών. Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου, ενώ οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα όλη την ημέρα.
Σε κάποια μέρη της Ελλάδας, τα λουλούδια του Επιταφίου φυλάσσονται, μετά την περιφορά, από τους πιστούς γιατί θεωρούνται θαυματουργά.Για τους πιστούς, η νηστεία της ημέρας είναι αυστηρότατη και απαγορεύει ακόμα και το λάδι, ενώ το έθιμο απαγορεύει κάθε εργασία την ημέρα αυτή.
Πολλοί συνηθίζουν να πίνουν λίγο ξίδι εις ανάμνηση αυτού που έδωσαν στον Ιησού.Σε πολλές περιοχές της χώρας φτιάχνουν ένα ομοίωμα του Ιούδα, το οποίο παραδίδουν στη φωτιά μετά την περιφορά του Επιταφίου. Επίσης, την ημέρα αυτή οι πιστοί συνηθίζουν να επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών συγγενών και φίλων.
Στην Κρήτη τη Μεγάλη Παρασκευή υπάρχει το έθιμο ο ιερέας να μνημονεύει εντός της εκκλησίας πριν την περιφορά του Επιταφίου τα ονόματα όλων των κεκοιμημένων συγχωριανών της κάθε οικογένειας, έστω και πολλές γενιές πίσω.
Πηγή  http://www.dogma.gr/

Υπόμνημα Αγροτών Λακωνίας στον Υπουργό

ΥΠΌΜΝΗΜΑ Αγροτικοί Σύλλογοι Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμοί Δήμων Ευρώτα Μονεμβασίας Δήμοι Ευρώτα και Μονεμβασίας

Κύριοι Υπουργοί 

Η πρωτοβουλία συντονισμού του συνόλου του Αγροτικού κόσμου της κεντρικής και νότιας Λακωνίας ήρθε ως αποτέλεσμα του τραγικού αδιεξόδου που έχει διαμορφωθεί απο το Νοέμβριο του 2015 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα συνεχώς και πιο έντονο

Έτσι τώρα πλέον βρισκόμαστε στη χειρότερη κοινωνική , οικονομική και ανθρωπιστική κρίση που έχει γνωρίσει ηπεριοχή μας . Οτομέας που γνωρίζει τη πλήρη και καθολική εξαθλίωση είναι ο τομέας της εμπορίας και διάθεσηςεσπεριδοειδών .

Κάποιες απο τις ποικιλίες των πορτοκαλιών όσο και μανταρινιών όπως τα μανταρίνια

Ορτανίκ, έμειναν παντελώς αδιάθετες στα δεντρά. Όσες δε ποσότητες κατάφεραν να φτάσουν στην εμπορία αυτό γίνεται σε τιμές εξευτελιστικές .

Όλα αυτά έχουν κύριες αίτιες το εμπάργκο που έχει ασκηθεί απο τη Ρωσία έναντι των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,την διεθνή οικονομική συγκυρία που βιώνει και η Ευρώπη , τον έλεγχο των τραπεζικών συναλλαγών (capital control) και τη δυσπιστία των ευρωπαϊκών αγορών έναντι στην οικονομική αστάθεια της χώρας μας .

Κρίνουμε λοιπόν αναγκαία

α) Την εξασφάλισή απο την Ευρωπαϊκή Ένωση των αναγκαίων πιστώσεων ως αποζημίωση των επιπτώσεων των δυσχερών σχέσεων Ευρώπης- Ρωσίας . Αυτό έγινε πέρυσι για άλλα αγροτικά προϊόντα που αποζημιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό.β) Απαιτείται συνεργασία για τη διευκόλυνση της αξιοποίησης του μέτρου της κοινωνικής απόσυρσης. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού εξαρτάται απο τη δυνατότητα που πρέπει να υπάρξει για την χρηματοδότηση της κοπής , συσκευασίας και μεταφοράς των προϊόντων με κάθε πρόσφορο μέσο . Ειδικότερα να υπάρξει παράταση του μέτρου της απόσυρσης τουλάχιστον μέχρι τέλη Μαΐου με αύξηση των ποσοτήτων που έχουν εγκριθεί απο την Ε.Ε για την Ελλάδα .γ)Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν το θέμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου όπως η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες που οδήγησαν σε πλήρη ποιοτική υποβάθμιση των προϊόντων . Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα των αποκλεισμό τους απο την εξαγωγή. Ζητάμε συγκεκριμένα την ενεργοποίηση του μηχανισμού de minimis για τα πορτοκάλια της ποικιλίας Βαλέντσια.δ) Ο μακροχρόνιος αποκλεισμός απο την αγορά της Ρωσίας επιβάλει την ενεργοποίηση των μηχανισμών του Υπουργείου Εξωτερικών για την αξιοποίηση των εμπορικών ακολούθων μας στην Ευρώπη αλλά και σε άλλες εκτός Ευρώπης αγορές. Η προσέγγιση νέων αγορών απαιτεί συντονισμό απο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να υπάρξει η μέγιστη   δυνατή αποτελεσματικότητα.

Αγροτικοί Σύλλογοι

Ομάδες Παραγωγών και Συνεταιρισμοί

Δήμων Ευρώτα Μονεμβασίας

Σύλληψη 35χρονου στο Έλος για όπλα

Ένας 35χρονος άνδρας συνελήφθη χθες το μεσημέρι στο Έλος. Σε έρευνα που προηγήθηκε στο σπίτι του βρέθηκαν 47 κροτίδες, 16 φυσίγγια πυροβόλου όπλου, δύο γκλομπς, δύο μηχανισμοί εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας, 10 μαχαίρια, σπάθες και λόγχες, καθώς και ένα όπλο πολεμικών τεχνών
Πηγή .http://www.laconialive.gr/

Φωτογραφίες από τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Βατίκων στις «Γιορτές Εξόδου» στο Μεσολόγγι (23-24 Απριλίου 2016).

Πώς ένα πείραμα οδήγησε στην τραγωδία του Τσερνομπίλ [εικόνες]

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΤΡΟΜΟΥ

Τα ξημερώματα της 26ης Απριλίου 1986, ο αντιδραστήρας νούμερο τέσσερα στο Τσερνομπίλ εκρήγνυται. Οι Σοβιετικοί το αποκρύπτουν. Δύο μέρες μετά, και 1000 χλμ μακρυά, ανύποπτοι επιστήμονες ανιχνεύουν ραδιενέργεια στα παπούτσια τους, λίγο πριν μπουν σε ένα εργαστήριο στη Σουηδία. Η Σοβιετική Ένωση αναγκάζεται να παραδεχτεί το γεγονός.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα της ανθρώπινης ιστορίας (το πρώτο που αξιολογήθηκε ως «επιπέδου 7» στην σχετική κλίμακα – το δεύτερο ήταν στη Φουκουσίμα πέρσι) οφείλεται σε ένα... πείραμα που έκαναν οι τεχνικοί του εργοστασίου στο Τσερνομπίλ. Σήμερα, 26 χρόνια μετά, το iefimerida.gr καταγράφει το χρονικό του πυρηνικού τρόμου.
Το ιστορικό του τραγικού πειράματος
Το βράδυ της Παρασκευής 25 Απριλίου 1986, ο διοικητής του ατομικού σταθμού «Β. Ι. Λένιν» -όπως ήταν γνωστό το πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Τσερνομπίλ- διέταξε την διεξαγωγή ενός πειράματος που θα ήταν μοιραίο για τον ίδιο αλλά και χιλιάδες ανθρώπους στην Ουκρανία (που άνηκε τότε στη  Σοβιετική Ένωση) και την Ευρώπη.
Στόχο του πειράματος, ήταν η αύξηση της ασφάλειας του αντιδραστήρα 4, στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο εμφανιζόταν πρόβλημα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς το σύστημα που ήταν επιφορτισμένο με την ψύξη του πυρήνα μέσω αντλιών νερού. Με λίγα λόγια, οι τεχνικοί θα επιχειρούσαν να αξιοποιήσουν τον ατμό που παράγει ένας πυρηνικός αντιδραστήρας -ακόμα και όταν είναι κλειστός- για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα κινούσε τις αντλίες που ήταν απαραίτητες για την διακίνηση των 28 τόνων νερού με τους οποίους λειτουργούσε το σύστημα ψύξης του πυρήνα όπου βρισκόταν το καύσιμο (ένα μείγμα ουρανίου-γραφίτη).
Λεπτομέρεια: Το τραγικό πείραμα στον αντιδραστήρα 4 του Τσερνομπίλ έγινε χωρίς να ενημερωθεί η αρμόδια υπηρεσία ατομικής ενέργειας της Σοβιετικής Ένωσης. Επιπλέον, παρότι επρόκειτο να γίνει από την εκπαιδευμένη πρωϊνή βάρδια της Παρασκευής, το πείραμα ξεκίνησε τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (26 Απριλίου) λίγη ώρα αφότου ανέλαβε η νυχτερινή βάρδια...Ο αντιδραστήρας 4 φαινόταν ιδανικός για το πείραμα καθώς είχε φτιαχτεί μόλις τρία χρόνια πριν, με ότι καλύτερο διέθετε τότε η σοβιετική τεχνογνωσία.
Το χρονικό του τρόμου
Στις 00:06, οι επικεφαλής τεχνικοί (Αλεξάντρ Ακίμοφ και Λεονίντ Τοπτούνοφ) κατέβασαν την θερμική ισχύ του αντιδραστήρα στα 700MW όπως προέβλεπε το σχέδιο. Όμως, ο σχηματισμός μεγάλης ποσότητας του αερίου Xenon-135 οδήγησε στην περαιτέρω μείωση της ισχύος του αντιδραστήρα, καθώς το ισότοπο αυτό έχει την ιδιότητα να απορροφά νετρόνια.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ένας λανθασμένος χειρισμός του ράβδων ελέγχου από τον Τοπτούνοφ οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη πτώση της ισχύος του αντιδραστήρα, μέχρι που έφτασε στα 30ΜW. Αυτό επέφερε ακόμα μεγαλύτερη «μόλυνση» του αντιδραστήρα με Xenon-135, με αποτέλεσμα ο Ακίμοφ να διατάξει να εξαχθούν οι περισσότερες ράβδοι ελέγχου από τον αντιδραστήρα για να αποκατασταθεί η ισχύς του στα επιθυμητά επίπεδα. Η κίνηση αυτή έφερε κάποιο αποτέλεσμα, λίγο πριν τη μία τα ξημερώματα, οπότε η ισχύς ανέβηκε στα 200MW, που ήταν όμως πολύ κάτω από το όριο των 700MW που προέβλεπε η αρχική διαδικασία.
Παρόλα αυτά, οι υπεύθυνοι στο σοβιετικό εργοστάσιο παραγωγής ατομικής ενέργειας αποφάσισαν να προχωρήσουν στο πείραμα αγνοώντας όλες τις ενδείξεις που έδειχναν ότι ο αντιδραστήρας βρισκόταν σε πολύ ασταθή κατάσταση, λόγω της μόλυνσης με Xenon-135. Στις 01:05 ενεργοποίησαν κι άλλες αντλίες νερού, αυξάνοντας την παροχή στο σύστημα ψύξης. Στις 01:19, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, ο ρυθμός ροής νερού στον αντιδραστήρα είχε ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο...
Στις 1:23 το πείραμα ξεκίνησε. Σύμφωνα με το σχέδιο, το κέντρο ελέγχου διέκοψε την παροχή ατμού στην τουρμπίνα που παράγει ρεύμα και ενεργοποίησε τις τέσσερις εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ. Κάθε μία από αυτές χρειαζόταν 60-75 δευτερόλεπτα για να φτάσει τα 5,5ΜW που απαιτούνταν για να λειτουργήσει μια κεντρική αντλία του συστήματος ψύξης. Σε αυτό το μεσοδιάστημα, ισχύ στις τέσσερις αντλίες έδινε η τουρμπίνα, όπως δηλαδή προέβλεπε το πείραμα. Όμως όσο η τουρμπίνα μείωνε την ισχύ της (καθώς είχε διακοπεί η παροχή ατμού), η ροή νερού στο σύστημα ψύξης μειωνόταν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται δυσανάλογα η θερμική ισχύς του αντιδραστήρα ουρανίου-γραφίτη, οδηγώντας σε γρήγορη μετατροπή του νερού σε ατμό και αυξάνοντας την ισχύ σε μη επιτρεπτά όρια.
Οι εκρήξεις στον αντιδραστήρα

ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ


Καλό Πάσχα από Εξωραιστικό σύλλογο Καψαλίου "Η Κυθέρεια Αφροδίτη"


Ο Εξωραιστικός σύλλογος Καψαλίου "Η Κυθέρεια Αφροδίτη" σας εύχεται να έχετε Καλό Πάσχα !!!

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Μεγάλη Τρίτη: Το τροπάριο της Κασσιανής και η παραβολή των «Δέκα Παρθένων»

Η Ορθόδοξη Εκκλησία θυμάται σήμερα τη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, αλλά και τη γνωστή παραβολή των δέκα Παρθένων

Με βάση το Χριστιανικό εορτολόγιο, ως Μεγάλη Τρίτη καθιερώθηκε η Τρίτη ημέρα της εβδομάδας που είναι γνωστή ως εβδομάδα των Παθών του Ιησού Χριστού.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τη Μεγάλη Τρίτη, «τιμά» δύο γεγονότα: πρώτον, τη δριμύτατη καταγγελία του Ιησού κατά των θρησκευτικών αρχηγών του Ισραήλ, η οποία μνημονεύεται μέσα από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου (22, 15- 23, 39) αλλά και τη γνωστή παραβολή των δέκα Παρθένων (Ματθαίου. 25,1-13).

Τι αναφέρει η παραβολή των «Δέκα Παρθένων»

Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένες περιμένουν το Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες, που είχαν προνοήσει φρόντισαν να πάρουν μαζί τους λάδι ώστε να έχουν για να φωτίζουν τα λυχνάρια τους. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τις μωρές, οι οποίες λόγω της αργοπορίας του Νυμφίου αποκοιμήθηκαν. Έτσι όταν ακούγεται η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», ψάχνουν να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, με αποτέλεσμα να μένουν «εκτός νυμφώνος».

Η παραβολή των ταλάντων

Εκτός όμως από την παραβολή των Δέκα Παρθένων στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μνημονεύεται σήμερα και η παραβολή των ταλάντων.

Σύμφωνα με αυτή, ο Κύριος θέλει να μας παρουσιάσει τα δώρα και τα χαρίσματα, που ο Θεός έχει δώσει στον άνθρωπο. Ο καθένας, πρέπει να καλλιεργήσει και να αναδείξει τα χαρίσματα του. Δηλαδή, να προσφέρει με πολλή αγάπη τις υπηρεσίες του στους συνανθρώπους του. Έτσι θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί στην καρδιά του την αγάπη.

Η μετάνοια της «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης γυναικός» και το Τροπάριο της Κασσιανής

Το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης ψάλλεται στις Εκκλησίες ο όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης, στον οποίον περιλαμβάνονται τροπάρια για την μετάνοια της αμαρτωλής γυναίκας η οποία άλειψε με τα μαλλιά της τα πόδια του Ιησού για να ζητήσει συγχώρεση και φυσικά το πασίγνωστο «τροπάριο της Κασσιανής»

Ποια ήταν η Κασσιανή

Η Κασσιανή ήταν βυζαντινή ποιήτρια που έζησε τον 9ο αιώνα μ.Χ. Επειδή δεν την επέλεξε ως σύζυγό του ο αυτοκράτωρ Θεόφιλος, έγινε μοναχή και αφιερώθηκε στη λατρεία του Θεού και την ποίηση.

Η μητέρα του αυτοκράτορα Θεόφιλου, ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση για την εκλογή νύφης, προσκάλεσε το 820 μ.Χ. στην Αυλή τις ωραιότερες και επιφανέστερες κόρες της αυτοκρατορίας. Δώδεκα πανέμορφες παρθένες από όλη τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση και κατέφθασαν στο Παλάτι. Μετά την υποδοχή τους από τη μητέρα του αυτοκράτορα, η μητέρα του Ευφροσύνη του έδωσε εντολή να δώσει το χρυσό μήλο σ' εκείνη που θα επέλεγε για σύζυγό του.

Ο νεαρός αυτοκράτορας θαμπώθηκε από την ομορφιά της Κασσιανής και θέλοντας να δοκιμάσει την ευφυΐα της τη ρώτησε: «από τη γυναίκα ξεκινούν τα κακά πράγματα;», υπονοώντας την Εύα και το προπατορικό αμάρτημα. Όμως η Κασσιανή αποστόμωσε τον Θεόφιλο ανταπαντώντας του  «ναι αλλά και από τη γυναίκα πηγάζουν τα καλύτερα, τα ευγενέστερα», υπονοώντας την Παναγία και τη γέννηση του Χριστου.

Η απάντηση κακοφάνηκε στον αυτοκράτορα που αποφάσισε να «τιμωρήσει» την Κασσιανή, δίνοντας το χρυσό μήλο στην ωραία, αλλά σεμνή Θεοδώρα.
Πηγή http://www.protothema.gr/