Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Νικόλαος Μανωλάκος:Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Απλά μαθήματα πολεμικής οικονομίας.



Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Απλά μαθήματα πολεμικής οικονομίας.

Η Αρμενία συνθηκολόγησε με το Αζερμπαϊτζάν, μετά από ένα δίμηνο περίπου, πολεμικής σύγκρουσης.

Οι Αζέροι, την ημέρα της συνθηκολόγησης, είχαν επιτύχει τον στόχο τους, αφού είχαν καταλάβει το 10% του Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση των Αρμενίων έριξε το ανάθεμα στη στρατιωτική ηγεσία, που δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί, ενώ ο λαός μιλάει για προδοσία και ζητεί την παραίτηση της κυβέρνησης.

Σε στρατιωτικό επίπεδο το νέο χαρακτηριστικό των επιχειρήσεων ήταν η χρήση από τους Αζέρους, μεγάλου αριθμού Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) τουρκικής (Bayraktar) και ισραηλινής (Harop, Skystriker και Orbiter) προέλευσης, τα οποία, για πρώτη φορά, χρησιμοποιήθηκαν μαζικά και είναι οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας και εξαιρετικά οικονομικά, σε σχέση με τα μέχρι τώρα παραδοσιακά ιπτάμενα μέσα.

Ο πρώτος στόχος των ΜΕΑ, ήταν η εξουδετέρωση του συστήματος αεράμυνας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο οποίος επετεύχθη με χτυπήματα ακριβείας. Τα αρμενικά αντιαεροπορικά όπλα, σοβιετικής κατασκευής, απέτυχαν να ανταποκριθούν, αφού, λόγω του μικρού μεγέθους των ΜΕΑ, τα ραντάρ δεν μπορούσαν να τα ανιχνεύσουν .

Στη συνέχεια τα ΜΕΑ, απομόνωσαν το θέατρο των επιχειρήσεων, καταστρέφοντας τεθωρακισμένα και

οχήματα μεταφοράς προσωπικού των Αρμενίων, που επιχειρούσαν να πλησιάσουν. Παράλληλα, κατέγραφαν πληροφορίες για θέσεις οπλικών συστημάτων, τις διαβίβαζαν και ακολουθούσε η προσβολή τους από πυρά πυροβολικού. Πέραν αυτών, μετέδιδαν πιστή εικόνα του πεδίου της μάχης στους σταθμούς διοικήσεως, με συνέπεια την άμεση προσαρμογή των τακτικών κινήσεων.

Συμπέρασμα πρώτο : Οι Αρμένιοι αιφνιδιάστηκαν πλήρως από την χρήση των ΜΕΑ και αποδείχτηκε, ότι δεν είχαν αντιληφθεί τον μεγάλο κίνδυνο, για να προετοιμάσουν την αντιμετώπισή του

Δίδαγμα: Η σύγχρονη αντιαεροπορική άμυνα περιλαμβάνει την χρησιμοποίηση ΜΕΑ (drones) και εξουδετέρωση αυτών (anti-drones). Προέχει, επομένως, η εξασφάλιση της επάρκειάς τους και η επιτάχυνση της διαδικασίας για την τελειοποίηση της υπάρχουσας τεχνολογίας στην εγχώρια κατασκευή.

Συμπέρασμα δεύτερο: Ο πόλεμος δεν κερδίζεται, με μόνο τον ηρωισμό και την φιλοπατρία του προσωπικού (Αρμενία), αν δεν συνοδεύεται από προηγμένα οπλικά συστήματα και χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας (Αζερμπαϊτζάν).

Δίδαγμα: Είναι επιτακτική ανάγκη, να προχωρήσει περαιτέρω ο εξοπλισμός των ΕΔ με σύγχρονα οπλικά συστήματα, αλλά και τα υπάρχοντα να είναι σε υψηλή διαθεσιμότητα, πράγμα το οποίο έχει ήδη αντιληφθεί η Κυβέρνηση και κινείται με ταχύτητα στη κατεύθυνση αυτή. Επισημαίνεται ότι, η προμήθεια των νέων οπλικών συστημάτων, θα πρέπει να ανταποκρίνεται πρωταρχικά, στις επιχειρησιακές απαιτήσεις και δευτερευόντως σε

πολιτικά και αναπτυξιακά κριτήρια. Ευχής έργον να συνυπάρχουν. Όμως, η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να αντιμετωπίζει, τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των ΕΔ ως πρώτη προτεραιότητα.

Από την άλλη πλευρά, όσοι ισχυρίζονται, ότι αντί να εξοπλίζεται η χώρα, πρέπει να δίνει τα χρήματα σε άλλους τομείς, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια, είναι εκτός πραγματικότητος και, ως εκ τούτου, επικίνδυνοι .

Συμπέρασμα τρίτο: Η Αρμενία πολέμησε εντελώς μόνη, ελπίζοντας στην στήριξη της Δύσης, η οποία δεν ήλθε ποτέ, αλλά και στην επέμβαση της Ρωσίας, η οποία ήλθε στο τέλος, προκειμένου να διατηρήσει την επιρροή της στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και να κρατήσει τα προσχήματα έναντι της Αρμενίας. Στο ίδιο αυτό συμπέρασμα να επισημάνουμε την κατάρριψη του μύθου της θρησκευτικής ομοδοξίας, στην υλοποίηση των συμμαχιών.

Δίδαγμα: Η υπεράσπιση της Πατρίδας μας, είναι αποκλειστική υποχρέωση δική μας. Να μην τρέφουμε αυταπάτες για συμμάχους και ξανθά ομόδοξα γένη. Την κρίσιμη ώρα, αν βοηθήσουν οι συμμαχίες, είναι καλοδεχούμενες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο μόνοι μας.

Συμπέρασμα τέταρτο: Η Τουρκία αποτέλεσε, τον καθοριστικό παράγοντα της υπερίσχυσης των Αζέρων, με την καταφανή υποστήριξη τους. Συνεπεία τούτου, θα έχει λόγο και στο μέλλον της Καυκασίας.

Δίδαγμα: Η επιτυχής έκβαση της σύρραξης υπέρ των Αζέρων με την σύμπραξη της Τουρκίας, ίσως την ενθαρρύνει να ανοίξει νέο μέτωπο και στη γειτονιά μας.

Οι ΕΔ της Πατρίδας μας είναι ισχυρές. Εχθρός, όμως, του καλού, είναι το καλύτερο.

Και το καλύτερο μπορεί να επιτευχθεί

· Με την περαιτέρω αύξηση του προσωπικού των ΕΔ

· Με την προμήθεια σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όχι κατ΄ ανάγκην ακριβών, αλλά αποτελεσματικών και κατάλληλων για την κάλυψη των επιχειρησιακών απαιτήσεων των ΕΔ.

· Με την υψηλή διαθεσιμότητα των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων και την έξυπνη διαχείρισή τους, προσαρμοζόμενα στις σύγχρονες τακτικές των τελευταίων ετών.

Η άριστη προπαρασκευή είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων καταστάσεων.

Η Νίκη αγαπά την Προετοιμασία!

Για να μην θρηνήσουμε αργότερα ως «μωρές παρθένες»...

Νικόλαος Μανωλάκος

Αντιστράτηγος ε.α.

Επίτιμος Διοικητής ΑΣΔΕΝ

Βουλευτής Ν.Δ. Α’ Πειραιώς και Νήσων

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ:ΠΡΟΚΑΛΩ ΤΩΝ κ.ΧΑΡΧΑΛΑΚΗ ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΕΙ ΠΟΙΟΝ ΕΝΝΟΕΙ ΠΡΟΚΑΛΩ !!!

Επαμεινώνδας Σταμάτης :

Τι εννοεί ο ποιητής?? Γνωστή και δοκιμασμένη μέθοδος στις μαύρες εποχές ..ΠΡΟΚΑΛΩ.. Οφείλει και υποχρεούται να ονομάσει ποιόν εννοεί... ΠΡΟΚΑΛΩ !!!

__________________________________________________________________

Σχόλιο του κυρίου Επαμεινώνδα Σταμάτη για το  δημοσίευμα του Δημάρχου Κυθήρων κυρίου Χαρχαλάκη στο adelinfm.blogspot.com

ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ:Oσοι αυτοδιαφημιζομενοι ως "παράγοντες" φλυαρουν περί των δημοτικών τελών, να τα έχουν πληρώσει κιόλας και να μην χρωστάνε στο Δήμο 4ψηφια και 5ψηφια ποσά



ΛΑΚΩΝΙΑ:ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ 2,1 ΕΚ ΕΥΡΩ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ε.ΝΙΚΑΣ



Συμβάσεις έργων 2,1 εκ ευρώ στη Λακωνία υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε.Νίκας.

. Οι συμβάσεις αφορούν στα έργα :
 «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ-ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ»
Προϋπολογισμού:1.500.000€
«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΒΛΑΒΩΝ ΑΠΟ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠ.Ο. ΑΝΩΓΕΙΑ-ΓΟΡΑΝΟΙ-ΚΑΣΤΑΝΙΑ και ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑΣ ΞΗΡΟΚΑΜΠΙΟΥ ΚΑΜΙΝΙΩΝ ΠΟΛΟΒΙΤΣΗΣ ΚΟΥΡΤΣΟΥΝΑΣ ΚΑΙ ΑΡΝΗΣ Προϋπολογισμού 300.000 € και
«ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ 34 ΒΕΛΙΕΣ-ΔΑΙΜΟΝΙΑ -ΝΕΑΠΟΛΗ» Προϋπολογισμού 340.000 €
 
Επιπλέον σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης και τους Βουλευτές του Νομού δρομολογήσαμε έργα εξασφαλισμένης πίστωσης 3.700.000 € από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για την αποκατάσταση των υποδομών της πυρόπληκτης περιοχής του Δ. Ανατολικής Μάνης.
Η καλή συνεργασία όλων μας, θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τον τόπο μας.
 


ΣΥΡΙΖΑ:ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2021 : ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΤΟΣ «ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ»

 


ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
Αλεξιαδης Τρυφων
ΑΝΑΠ. ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:
ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2021 : ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΤΟΣ «ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ»
Η ανάρτηση των τελών κυκλοφορίας 2021, είναι δυστυχώς ακόμη μια απόδειξη της αδιαφορίας της ΝΔ για τα προβλήματα των πολιτών, στην οικονομική και κοινωνική συγκυρία της περιόδου.
Με δεδομένα ότι :
1 . Για μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 οι πολίτες δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τα αυτοκίνητά τους, είτε λόγω των μέτρων της πανδημίας, είτε λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών. Την ίδια κατάσταση θα υποστούν (κατά πάσα πιθανότητα) και για ακαθόριστο διάστημα του 2021.
2 . Μεγάλος αριθμός πολιτών, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα
απαραίτητα για την διαβίωσή του και φυσικά να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του 2021. Η αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κλπ) δεν λύνει το πρόβλημα, αφού θα έχουν συσσωρευθεί τεράστια ποσά.
3 . Η αύξηση των τελών κυκλοφορίας, ειδικά πριν το 2015, οδήγησε στην κατάθεση πινακίδων, στην απώλεια θέσεων εργασίας στο κλάδο των αυτοκινήτων (συνεργεία κλπ) και τελικά στην μείωση των εσόδων του Δημοσίου. Φυσικά και στην αφαίρεση ενός πολύτιμου εργαλείου από την καθημερινότητα της Ελληνικής οικογένειας, που ειδικά την
περίοδο της πανδημίας, της κατάστασης στα ΜΜΜ και των αναγκαίων μέτρων, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ :
 Να επανεξετάσει το όλο θέμα, ειδικά για οικογένειες που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ενίσχυσης. Με εισοδηματικά – περιουσιακά – οικογενειακά κριτήρια, πρέπει να ελαφρυνθούν όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και ειδικά όσες οικογένειες διαθέτουν ένα ΙΧ.
 Να δοθούν άμεσα οι αναγκαίες παρατάσεις πληρωμής, ώστε να μην οδηγηθούν συμπολίτες μας, το επόμενο χρονικό διάστημα σε κατάθεση πινακίδων- ακινησία αυτοκινήτων!
 Να εξεταστεί η δυνατότητα ενίσχυσης εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία και άλλες δομές Υγείας, μέσω έκπτωσης -απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας, με εισοδηματικά- περιουσιακά κριτήρια της οικογένειας και σαν ελάχιστο δείγμα ανακούφισης αυτών που είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα της πανδημίας.
Στο μονότονο αφήγημα της κυβέρνησης, για το «που θα βρεθούν τα λεφτά» για τις προτάσεις αυτές, απαντούμε :
- Από τις φωτογραφικές διατάξεις ενίσχυσης συγκεκριμένων
επιχειρήσεων, που έχουν ψηφίσει.
-Από τις νομοθετικές ρυθμίσεις μείωσης του φορολογικού
βάρους σε όσους έχουν μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες.
-Από τις σκανδαλώδεις διατάξεις, απαλλαγής φοροφυγάδων,
λαθρεμπόρων και οικονομικών εγκληματιών.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ&ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ:ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ (υπ αριθ.193/2020)





 

ΠΟΤΑΜΟΣ:Besito Quick Restaurant - Fine delivery services,καθημερινά από τις 17.00 έως τις 23.30

Besito Quick Restaurant - Fine delivery services καθημερινά από τις 17.00 έως τις 23.30.  Mετακινούμαστε  εμείς για εσάς και σας φέρνουμε ζεστές τις παραγγελίες σας . 

Σνακς ( club Sandwich , crepes , Hot dog ) Hamburger , Κυρίως πιάτα  Pizza , Σαλάτες και σούπες ημέρας .

Τηλέφωνο επικοινωνίας 2736039198 , θα μας βρείτε και στο fb και Instagram . 

facebook.com/Besito-589541188377520 

Οι διανομές γίνονται στις περιοχές από πλατεία άμμο μέχρις τις καρβουνάδες . 

Ελάχιστη κατανάλωση για διανομή στα 9€

Ποταμός Κύθηρα. 



ΕΛ.ΑΣ:Συνελήφθη 27χρονος αλλοδαπός για διακίνηση – εμπορία ναρκωτικών ουσιών (κοκαινη)

 


Συνελήφθη 27χρονος αλλοδαπός για διακίνηση – εμπορία ναρκωτικών ουσιών

Κατασχέθηκαν -86,5- γραμμάρια κοκαΐνης

Συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, απογευματινές ώρες της 9-11-2020 στην Καλλιθέα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 27χρονος αλλοδαπός για παράβαση του Νόμου περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών.

Στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με τη δράση ατόμου σχετικά με διακίνηση ποσοτήτων κοκαΐνης στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, εντοπίστηκε ο ανωτέρω και πιστοποιήθηκε η εγκληματική του δράση.

Κατόπιν αυτού, ο 27χρονος κατελήφθη να κατέχει -127- αυτοσχέδιες νάιλον συσκευασίες με κοκαΐνη συνολικού βάρους -86,5- γραμμαρίων, με σκοπό τη διακίνηση προς τρίτους. Ακόμη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των -330- ευρώ και -3- κινητά τηλέφωνα.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. 



 

ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΟΥ:Τα Κύθηρα εύχονται στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, τον ευγενεστατο Επτανήσιο άρχοντα, καλή ανάρρωση!

 


Τα Κύθηρα εύχονται στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, τον ευγενεστατο Επτανήσιο άρχοντα, καλή ανάρρωση! Το Σεπτέμβριο του 2003 επισκέφθηκε τα Κύθηρα και μας άφησε τη γλυκύτερη ανάμνηση!Οι φωτό είναι από την επίσκεψη του στο Καστρο.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος στις ερειπωμένες επάλξεις του φρουρίου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος με το Μητροπολίτη Κυθήρων αείμνηστο Κύριλλο Χριστακη


ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ:Oσοι αυτοδιαφημιζομενοι ως "παράγοντες" φλυαρουν περί των δημοτικών τελών, να τα έχουν πληρώσει κιόλας και να μην χρωστάνε στο Δήμο 4ψηφια και 5ψηφια ποσά

 

Καλό θα είναι όσοι αυτοδιαφημιζομενοι ως "παράγοντες" φλυαρουν περί των δημοτικών τελών, να τα έχουν πληρώσει κιόλας και να μην χρωστάνε στο Δήμο 4ψηφια και 5ψηφια ποσά... Διότι εδώ ισχύει η γνωστή παροιμία "εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι"...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ:Κορωνοιος οι οδοντίατροι ζητούν τεστ και επιδοματα για τις ευπαθείς ομάδες



 

Η επιστολή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στον Μητσοτάκη - Γιατί ζητεί ανοιχτές εκκλησίες

Mία μόλις ημέρα πριν από τις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις δια στόματος του Πρωθυπουργού σχετικά με την αναγκαιότητα ενός δεύτερου lockdown σε ολόκληρη τη χώρα και αφού η μετάβαση της αντιπροσωπείας της στο Μέγαρο Μαξίμου ακυρώθηκε υπό το βάρος των εξελίξεων εκείνων των ημέρων, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση για την κατάσταση στο εσωτερικό της Εκκλησίας ζητώντας διατήρηση των ναών ανοικτών αλλά και θέτοντας τη δική της «κόκκινη γραμμή» στις εορτές των Χριστουγέννων.

Με μια επιστολή την οποία υπογράφει ο Αρχιεπίσκοπος ως πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η Εκκλησία της Ελλάδος ξεκαθαρίζει πως αδυνατεί να αποδεχθεί κλείσιμο των ναών τα Χριστούγεννα κάνοντας λόγο για έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της.

«Εντός του πλαισίου αυτής της καλής διαθέσεως και αρίστης άχρι τούδε συνεργασίας υμών τε και ημών, αιτούμεθα όπως επανεξετάσητε τα αποφασισθέντα περί κλεισίματος ιερών ναών, εν όψει μάλιστα και των επικείμενων εορτών των Χριστουγέννων και του Δωδεκαημέρου, διότι εκ καθήκοντος αδυνατούμεν να αποδεχθώμεν κλείσιμον των ιερών ναών και απαγόρευσιν προσελεύσεως εις αυτούς των χριστιανών μας, πολλοί εκ των οποίων μαζί με ιεράρχας και ιερείς από όλην την χώραν αποστέλλουν εις την Ιεράν Σύνοδον σχετικά ψηφίσματα διαμαρτυρίας» ξεκαθαρίζει η ΔΙΣ προς τον Πρωθυπουργό, στον οποίο υπενθυμίζει πως όχι μόνο συνεργάστηκε με τις Αρχές αλλά και διαχειρίστηκε με σύνεση τις φωνές εκείνες που αμφισβητούσαν την αναγκαιότητα των μέτρων.

ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Αυτό που φαίνεται πως έχει ενοχλήσει ιδιαίτερα την ΔΙΣ είναι οι καθημερινές επιθέσεις, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι οποίες διχάζουν την κοινωνία, σκορπούν μίσος και μετατρέπουν ένα θέμα δημόσιας υγείας σε θρησκευτικό. «Εξ ετέρου όμως η Ιερά Σύνοδος υπομένει μέχρι σήμερον σωρείαν καθημερινών επιθέσεων εκ δημοσιογραφικών συγκροτημάτων, αλλά και δημοσίων παρεμβάσεων βουλευτών ή επιστημόνων, οι οποίοι διχάζουν την κοινωνίαν, ενσπείρουν μίσος, στοχοποιούν την λατρευτικήν πρακτικήν της Εκκλησίας μεμφόμενοι την Κυβέρνησιν δι’ ανοχήν και επιχειρούν να μετατρέψουν την προστασίαν της δημόσιας υγιείας, μεταξύ άλλων, και εις θρησκευτικό ζήτημα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην συνοδική επιστολή.

Παρά το γεγονός πως η επιστολή είναι ιδιαίτερα ήπια και χαμηλών τόνων, η ΔΙΣ δεν διστάζει να θέσει στον πρωθυπουργό τον προβληματισμό της για τον τρόπο αντιμετώπισης της Εκκλησίας κάνοντας λόγο για «φοβική μεταχείριση των χώρων λατρείας» από πλευράς κράτους χαρακτηρίζοντας μάλιστα το πρόστιμο των 1.500€ που θα κληθούν να καταβάλλουν όσοι ιερείς δεν τηρήσουν τα μέτρα «υπέρογκο», αλλά ταυτόχρονα και αχρείαστο αφού όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν οι Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί ιεράρχες, «ούτως ή άλλως δεν υπάρχει πρόθεσις παραβάσεως του νόμου». Μάλιστα η Σύνοδος συγκρίνει τα όσα επιτρεπόντουσαν μέχρι τη μέρα εκείνη στα κέντρα διασκέδασης όπου υπήρχε δυνατότητα πληρότητας έως και 50% με φιλοξενία έως και 300 ατόμων στον ίδιο χώρο.

ΠΡΟΒΛΕΨΤΕ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΠΙΣΤΩΝ ΣΕ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ

Γνωρίζοντας πως η Κυβέρνηση θα ανακοίνωνε νέα σκληρά μέτρα εξαιτίας της αλματώδους αύξησης των κρουσμάτων πανελλαδικά η Ιερά Σύνοδος έσπευσε να προλάβει τις εξελίξεις οι οποίες όπως προέκυψε τελικά από τις αποφάσεις ήταν εντελώς διαφορετικές. Ανάμεσα στα βασικά αιτήματα της Εκκλησίας, ήταν να επιτρέπεται στους πιστούς να εισέλθουν στους ναούς, κάνοντας μάλιστα λόγο για «συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα», ενώ κάλεσε την Κυβέρνηση να επιτρέψει την συμμετοχή στις ιερές ακολουθίες έως 50 ατόμων ανά ιερό ναό ανεξάρτητα από το επίπεδο επιτήρησης της κάθε περιοχής, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις της ΔΙΣ έχουν στοχο «πλέον της αντιμετωπίσεως της πανδημίας, την διαφύλαξην και διατήρησιν της κοινωνικής ειρήνης και την στήριξιν των λαϊκών μελών της Εκκλησίας, του Ορθοδόξου αυτής πληρώματος το οποίον διατηρεί ζώσαν σχέσιν με την Θείαν Λατρείαν, την Εκκλησίαν εν γένει και τους ποιμένας αυτής».

Όπως γράφουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι συνοδικοί μητροπολίτες το αίτημα της ΔΙΣ είναι να «Παραμένουν ανοικτοί καθ’ όλην την ημέραν και επιτρέπηται η προσέλευσις εις τους Ι. Ναούς ενός ατόμου ανά 10 τμ και ως πεντήκοντα ατόμων ανεξαρτήτως επιπέδου επιτηρήσεως» εξηγώντας πως «Τούτο θα διευκολύνη τα μέγιστα την αγιαστικήν αποστολήν της ποιμαινούσης Εκκλησίας, η οποία οφείλει να δέηται και να προσεύχηται υπερ υγείας του λογικού αυτής ποιμνίου. Επιπροσθέτως θα συντελέση καθοριστικώς εις την διατήρησιν της τάξεως μεταξύ των λαϊκών μελών της Εκκλησίς διότι η αίσθησις ότι η Εκκλησία λειτουργει έστω και δίχως την ιδικήν των φυσικήν παρουσίαν αποτελεί πηγήν πνευματικής δυνάμεως και αισιοδοξίας ενώ έχομεν αποδείξει ότι μπορούμε να διαχειρισθούμετα ανακύπτοντα ζητήματα της υγειονομικής κρίσεως».

Ειδικά για το θέμα της «ατομικής προσευχής» όπως αναφέρεται τους τελευταίους μήνες η ΔΙΣ ζητά «…εν όψει του μέτρου περιορισμού κυκλοφορίας αιτούμεθα όπως προβλεφθή ρητως και η μετακίνησις πιστών προς τους ιερούς ναούς δια την επιτέλεσιν των συνταγματικώς κατοχυρωμένων θρησκευτικών καθηκόντων των και συγγενών εις τα κοιμητήρια δια την προσευχήν και φροντίδα των μνημάτων των κεκοιμημένων οικείων τους, καθ’ όσον πρόκειται για ανοικτούς χώρους». Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα μοναστήρια στα οποία η ΚΥΑ ζητά οι μοναχοί να εκκλησιάζονται κατά ομάδες. Γι' αυτά η ΔΙΣ προτείνει να αρθεί αυτός ο περιορισμός σημειώνοντας πως ειδικά στα κοινόβια οι μοναχοί ζουν ούτως η άλλως μαζί και διαμαρτύρονται γιατί δεν μπορούν να κατανοήσουν για ποιο λόγο δεν τους επιτρέπεται να εκκλησιάζονται και μαζί.

ΤΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο της επιστολής της Διαρκούς Iεράς Συνόδου προς τον Πρωθυπουργό, είναι οι αναφορές στα επιδημιολογικά στοιχεία που σύμφωνα με τους συνοδικούς ιεράρχες, δεν δικαιολογούν την μεταχείριση της Εκκλησίας.

«Η ανωτέρω μεταχείρισις δεν φαίνεται να δικαιολογήται τουλάχιστον εκ των προς ώρας δημοσιευθέντων επιδημιολογικών στοιχείων, ούτε εκ του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών, ούτε εν όψει του υψηλού βαθμού συμμορφώσεως των 8.500 κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς δεν κατέστησαν γνωστά περιστατικά διασποράς του κορωνοϊού εντός των Ναών» σημειώνει η ΔΙΣ και συνεχίζει: «Εξ άλλου το νέον κύμα της πανδημίας δεν ενέσκηψε κατόπιν πανδήμων εορτασμών μεγάλων χριστιανικών εορτών, αλλά έπεται των θερινών διακοπών και των μεγάλων συγκεντρώσεων εις τα αστικά κέντρα».

Πηγή: orthodoxia.info

ΛΑΚΩΝΙΑ:Αίσιο τέλος για τον θοθωρή Μουσαδάκο όπου είχε χαθεί από το απόγευμα της Πέμπτης βρέθηκε καλα στην υγεία του.

Αίσιο τέλος για τον θοθωρή Μουσαδάκο όπου είχε χαθεί από το απόγευμα της Πέμπτης βρέθηκε καλά στην υγεία του στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Μονεμβασίας στη περιοχή τσενια βρέθηκε από κατοίκους της περιοχής το αυτοκίνητο ήταν σε εξωκλήσι παρατημένο και βρέθηκε στα δύο χιλιόμετρα μακριά όλα καλά ....

Μιχαλης Καρουνης

ΛΑΚΩΝΙΑ:Επιχείρηση αναζήτησης έχει στηθεί στη Λακωνία για τον εντοπισμό 85χρονου που εξαφανίστηκε την Πέμπτη 12/11 φεύγοντας από το ελαιοτριβείο του χωριού του.

 


ΜΟΛΑΟΙ. Επιχείρηση αναζήτησης έχει στηθεί στη Λακωνία για τον εντοπισμό 85χρονου που εξαφανίστηκε την Πέμπτη 12/11 φεύγοντας από το ελαιοτριβείο του χωριού του.

Είναι ο Θοδωρής Μουσαδάκος 85 χρόνων από τον Άγιο Δημήτριο Λακωνίας του Δήμου Μονεμβασιάς. Το αυτοκίνητό του είναι ένα γκρι Toyota, μοντέλο Hillux του 1999 και Αριθμό Κυκλοφορίας ΑΚΒ 9647.

Ο ηλικιωμένος έχει ύψος 1.70 και αντιμετωπίζει προβήματα υγείας.

Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε μπλε μπλούζα, πράσινο παντελόνι, καφέ παπούτσια και μπλε καπέλο.

 notospress.gr


 

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΝΩΝΤΑΣ:Επανέρχομαι στο θέμα των Δημοτικών Ανταποδοτικών Τελών (δηλ. των Ανταποδοτικών….. Χτυπημάτων!!! κάτω από την μέση)

 


Αγαπητοί φίλοι

Επανέρχομαι στο θέμα των Δημοτικών Ανταποδοτικών Τελών (δηλ. των Ανταποδοτικών….. Χτυπημάτων!!! κάτω από την μέση),την φορολογία του Δήμου δηλαδή με την ευκαιρία της παρέμβασης του νυν προέδρου της Τοπικής Κοινότητας των Φριλιγκιανίκων κ. Βαγγέλη Νοταρά, μετά τις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές (δηλ.τον τελευταίο ενάμιση χρόνο).

Εγώ έγραψα ένα άρθρο για τα Ανταποδοτικά Τέλη του Δήμου Κυθήρων για το 2021- που παραμένουν σε ψηλό επίπεδο μέσα σε Κρίση και Πανδημία σε σχέση με άλλους Δήμους- και εκείνος (μάλλον στην πρώτη δημόσια γραπτή παρέμβασή του) έγγραψε….. για εμένα.!!(Με τίμησε δεόντως) !!!! .Αφορμή γι`αυτό ήταν μια εισαγωγική παράγραφος , στο κύριο κορμό του κειμένου ,για την ανάρτηση στο Diakofti.gr, όπου διατύπωνα κάτι που κανένας λογικός άνθρωπος στα Κύθηρα δεν μπορεί να αρνηθεί. Το Διακόφτι ήταν επί δεκαετίες παραμελημένο …και συνεχίζει να είναι. Κάποιες πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες το τελευταίο χρονικό διάστημα φυσικά δεν λύνουν το πρόβλημα .Ούτε η τοποθέτηση μου αναφερόταν στο τελευταίο έτος.. Θα σηκώσω όμως το γάντι και θα απαντήσω !!! Όχι για τίποτα άλλο, αλλά γιατί είναι πολύ σοβαρό θέμα να παίζουν κάποιοι, με τα λεφτά των άλλων και με την φτώχεια και χρεοκοπία Πολιτών και Επιχειρήσεων..με την υποτιθέμενη παροχή(σε ποσότητα και ποιότητα) …υποτιθέμενων Υπηρεσιών…ως Ανταπόδοση σε Υπερπολλαπλάσια οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων και Επαγγελματιών .

Ο διαμαρτυρόμενος αισθάνθηκε θιγόμενος και αδικημένος …ως μη όφειλε ..αντ΄αυτού ..και απόντος αυτού και ανέλαβε εργολαβικά την υπεράσπιση μιας πολυδάπανης ,αντιπαραγωγικής, και πεπαλαιωμένων αρχών και μέσων διαχείρησης , μιας εκ του Νόμου, υποχρεωτικής μάλιστα λειτουργίας του Δήμου … Όχι όμως γενικά για όλα τα Κύθηρα ..ώστε να αναφέρει τεκμηριωμένα τα επιχειρήματα του και να αποδείξει ..ότι τα ανταποδοτικά Τέλη είναι πολύ λίγα ,πάντα σε σχέση με τις Υπηρεσίες στις οποίες αναφέρονται . Το θέμα τους είναι το Διακόφτι και εγώ προσωπικά …μιλάμε για μεγάλο νταλκά … Αλλά έτσι γίνεται … χρήσιμοι-πρόθυμοι υπάρχουν πάντα. Το καλοκαίρι άλλοι κάνανε την «βρώμικη» δουλειά ..Ποιό είναι όμως το κίνητρο ….?????

μη μου πείτε η αγάπη για το Διακόφτι… και πως γίνεται κάποιος να καθιστά τον εαυτό του αυτόκλητο μάρτυρα υπεράσπισης για τις παραλείψεις και τα λάθη άλλων , που το παραδέχεται μάλιστα , μιας μεγάλης χρονικής περιόδου που την έχουμε ζήσει οι περισσότεροι στο πετσί μας??? ..Και για να δούμε επιτέλους ποιος έχει δίκιο ,τους προκαλώ δημόσια να υπολογίσουν τα ανταποδοτικά έσοδα και έξοδα του Διακοφτίου ….έτσι για να γελάσει το χειλάκι μας ,μέρες που είναι , εγώ θα περιμένω ….Σας καλώ λοιπόν να διαβάσετε όλες τις παρεμβάσεις για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

Για να δείτε όμως πόσο αυθόρμητη ,….ενδογενής και κορυφαίας νοητικής επεξεργασίας ήταν η παρέμβαση αυτή παρακαλώ να σχολιάσουμε μαζί την παρακάτω παράγραφο που αφέρεται στα……ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ !!!!!!!

¨Διευκρινίζω ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φριλιγκιανίκων στην οποία ανήκει και το Διακόφτι ότι η παραπάνω αναφορά αποτελεί ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ???!!! εκτίμηση του κ. Σταμάτη και δεν απηχεί τις απόψεις της Κοινότητας,??? εμού προσωπικά,???!!! άλλου φορέα???!!!! ή και της πλειοψηφίας των κατοίκων στο Διακόφτι.!!!!¨

(Αυτό το εμού προσωπικά με ……τρελαίνει)Αλήθεια από πότε οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων έχουν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ ???!!! και την ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ??? !!!! ….να ‘’διευκρινίζουν’’??????!!!!! και να πιστοποιούν την απήχηση των απόψεων κάθε ανθρώπου και σε ποιους ?? Μήπως έκανε καμιά ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ με το ΞΕΧΑΡ-ΧΑΛΟΒΛΑΚΟΜΕΤΡΟ ??? Αναμένοντας τα στοιχεία που ζήτησα … ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ-ΕΞΟΔΑ Διακοφτίου ….Το έχω ανάγκη !!!

Σταμάτης Νώντας

ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΨΗΦΙΣΜΑ



 

Αστυπάλαια: Ένα “έξυπνο και πράσινο νησί” ή άθλια παραπλάνηση των νησιωτών; Ερωτήματα από το ΕΠΑΜ

 


Με εκτενή ανακοίνωσή του, το ΕΠΑΜ θέτει μια σειρά ερωτημάτων για όσα ανακοινώθηκαν για την “πράσινη επένδυση” της VW στην Ααστυπάλαια. Πρόκειται για μια επένδυση που θα κάνει την Αστυπάλαια  “ένα “έξυπνο και πράσινο νησί” ή πρόκειται για  άθλια παραπλάνηση των νησιωτών;”

Η ανακοίνωση
της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΕΠΑΜ:

Ένα παράξενο μνημόνιο που υπέγραψε πρόσφατα η κυβέρνηση

Στις 4 Νοεμβρίου 2020 παρουσιάστηκε και υπογράφηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στον πρόεδρο του ομίλου Volkswagen, Χέρμπερτ Ντις, και την ελληνική κυβέρνηση, παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού. Ο τίτλος του μνημονίου είναι «ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ: έξυπνο και πράσινο νησί».
Παρά τη μεγάλη δημοσιότητα που δόθηκε στο γεγονός, παρά την παρουσία κυβέρνησης και εταιρίας στον υψηλότερο δυνατό βαθμό, λεπτομέρειες για το πρότζεκτ αυτό και για το ίδιο το μνημόνιο δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση στη δημοσιότητα. Κάποια άλλα μνημόνια, τουλάχιστον δημοσιεύονταν πριν να τα εφαρμόσουν οι κομιστές τους. Πληροφορίες για το πρότζεκτ αυτό δόθηκαν από τον εξειδικευμένο τύπο, κυρίως τον ηλεκτρονικό, δηλαδή από ιστοσελίδες που ασχολούνται με «επενδύσεις πράσινης ανάπτυξης».

Το Πρότζεκτ
Το σχέδιο, σύμφωνα με τις πανηγυρικές δηλώσεις, περιλαμβάνει τα εξής:
1. Αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων στο νησί, με ηλεκτρικά. Τα δημοσίας χρήσεως οχήματα (για χρήση του Δήμου) θα δωριστούν από την εταιρία (υπολογίζεται ότι 982 ηλεκτρικά οχήματα είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες, για τις οποίες σήμερα απαιτούνται 1.494 συμβατικά οχήματα.)
2. Αντικατάσταση των ρυπογόνων καυσίμων με εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωρίς αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
3. Εκπαίδευση της κοινότητας των πολιτών του νησιού στη διαμοιραζόμενη δημόσια και ιδιωτική συγκοινωνία και μετακίνηση, και
4. Mεσομακροπρόθεσμα, δοκιμή της αυτόνομης οδήγησης σε πραγματικές συνθήκες.

Φυσικό είναι να αναρωτηθεί ο καθείς, ποιοι θα είναι οι τρόποι τοπικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για να καταφέρουν να εξυπηρετήσουν τη λειτουργία τόσων ηλεκτρικών οχημάτων, αφού ως γνωστόν, το νησί ηλεκτροδοτείται μέχρι τώρα από 4 ντιζελογεννήτριες που παράγουν ηλεκτρισμό για τις ανάγκες του νησιού; Με δεδομένη όμως τη δήλωση του κ. Χέρμπερτ Ντις, προέδρου του Ομίλου VW, ότι «η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση και η τεχνολογική καινοτομία επιχειρεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις», μπορούμε να υποθέσουμε βάσιμα ότι έχει προφανώς «προβλεφθεί» και ο τρόπος παραγωγής «πράσινης ενέργειας»!

Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Με τη δημιουργία, όπως ειπώθηκε από επίσημα χείλη, ενός υβριδικού συστήματος ενεργειακής επάρκειας του νησιού μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων και αιολικής ενέργειας, και με πρόβλεψη για τη δημιουργία υποδομών αποθήκευσης ενέργειας.

Από τι θα αποτελείται αυτό το «υβριδικό σύστημα», πέρα από τις μπαταρίες; Σ’ αυτό το ερώτημα, απάντησε με μια οργισμένη δήλωσή του στη σελίδα του Δήμου στο φέησμπουκ ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Νικόλαος Κομηνέας, στις 6/11/2020, τρεις μέρες μετά την υπογραφή του μνημονίου, απευθυνόμενος σε πολίτες που του επεσήμαναν ότι το νησί κινδυνεύει να γεμίσει ανεμογεννήτριες: «Το πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης» λέει ο δήμαρχος, «προβλέπει τη δημιουργία ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ με υβριδικό σταθμό αποτελούμενο από ένα φωτοβολταϊκό, μία ανεμογεννήτρια και μπαταρίες φόρτισης. Το υπάρχον εργοστάσιο της ΔΕΗ παραμένει σαν μονάδα εξισορρόπησης αλλά και εφεδρείας του συστήματος.»
Ο Δήμαρχος ήταν παρών στην υπογραφή. Αυτά λοιπόν του είπαν, αυτά του παρουσίασαν, αυτά λέει –καλόπιστα, θέλουμε να πιστεύουμε. Άλλωστε, στην ίδια την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, στις 3/11/20, που είχε εγκρίνει ομόφωνα την επένδυση, γράφεται το εξής: «Οι ακριβείς ενέργειες – δράσεις υλοποίησης του προγράμματος θα τελούν και υπό την έγκριση του Δήμου Αστυπάλαιας σε συνεργασία με τους φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.»

Μερικά στοιχεία για το νησί
Η Αστυπάλαια είναι ένα νησί που βρίσκεται καταμεσής του Αιγαίου πελάγους. Ο Δήμος Αστυπάλαιας περιλαμβάνει το νησί της Αστυπάλαιας καθώς και τις γύρω νησίδες, γεωγραφικά δε, βρίσκεται ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, σε απόσταση 117 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι του Πειραιά, 23 μιλίων από την Κω και 96 από τη Ρόδο. Έχει συνολική έκταση 97.000 στρέμματα και μόνιμο πληθυσμό που ανέρχεται σε 1.310 άτομα. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός ανέρχεται σε 4.500 άτομα. (Τα στοιχεία είναι του 2012 και αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα του Δήμου.)

Οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού σήμερα είναι περίπου 1,2 MW, στην κορύφωσή τους το καλοκαίρι φθάνουν τα 2,4 MW και καλύπτονται από 4 γεννήτριες ντίζελ και αντίστοιχο σύστημα διανομής. Με την εφαρμογή του πρότζεκ οι ανάγκες θα αυξηθούν κατά 15%.
Στην παρουσίαση που έγινε πριν από την υπογραφή, ειπώθηκε ότι: «Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη ολοκληρώσει μια μελέτη για την επίτευξη ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ άνω του 60%. Προβλέπει την ανάπτυξη ενός υβριδικού συστήματος, που θα συνδυάζει παραγωγή από ΑΠΕ -αιολική και ηλιακή- με αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίες. Η συνολική ισχύς ΑΠΕ που απαιτείται, ώστε το νησί να φτάσει το 60% ποσοστό διείσδυσης ανανεώσιμων, είναι περίπου 3 MW σε συνδυασμό με μπαταρίες ισχύος 2 MW και χωρητικότητας τουλάχιστον 7 Mwh.» Είναι σαφής λοιπόν η παραδοχή, έστω και έμμεσα, ότι το υπόλοιπο 40% των αναγκών του νησιού θα συνεχίσει να εξυπηρετείται από τις ντιζελογεννήτριες. Δεν μπορούν να κάνουν κι αλλιώς, διότι οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά έχουν άμεση ανάγκη τις θερμικές μονάδες (που όλες καίνε ορυκτά καύσιμα) για να μπορεί το σύστημα να είναι σταθερό, όταν ο αέρας δεν φυσάει και ο ήλιος δύει. Ακόμα κι όταν υπάρχει για υποστήριξη η καθόλου φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία των μπαταριών.

Με δεδομένο ότι οι ΑΠΕ θα μπορούν κατά μέγιστο να καλύψουν το 60% της ενεργειακής ζήτησης -σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί- ενώ ένα νησιωτικό απομονωμένο δίκτυο που τροφοδοτείται κυρίως με ΑΠΕ, είναι ιδιαίτερα προβληματικό από την άποψη ευστάθειας, γίνεται φανερό ότι δεν μπορεί παρά να χρειάζεται και μια θερμική εφεδρεία με τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά τάσης/συχνότητας, ώστε να εξυπηρετείται το 100% των τρεχουσών αναγκών του νησιού σε ρεύμα. Η οποία εφεδρεία μάλιστα θα έχει πολύ χειρότερο προφίλ λειτουργίας από την σημερινή κατάσταση (συχνές εκκινήσεις/σβέσεις, λειτουργία σε χαμηλά φορτία), με συνέπεια μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου, περισσότερες εκπομπές ανά παραγόμενη μεγαβατώρα και υψηλότερο κόστος ηλεκτροπαραγωγής απ’ όσο τώρα. Πολλώ δε μάλλον όταν για το πρότζεκτ απαιτείται παραγωγή 15% επιπλέον ενέργειας (σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων κλπ), πέραν των τρεχουσών αναγκών του νησιού.

Στο σημείο αυτό, καλόν είναι να λάβουμε υπόψη και κάποια δεδομένα τα οποία έδειχναν, εν πρώτοις, φαινομενικά άσχετα. Όμως δεν είναι. Διότι ήδη από το 2011 η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) έχει αδειοδοτήσει την «TARNARA AIOLOS Α.Ε.» που έχει αποκλειστικό μέτοχο την EDF (η EDF είναι η αντίστοιχη γαλλική ΔΕΗ) για εγκατάσταση 48 Ανεμογεννητριών (Α/Γ) των 2,3 MW εκάστη, συνολικής ονομαστικής ισχύος 110,4 MW (Απόφαση ΡΑΕ υπ’ αριθμ. 1145/2011)[1].

…Και εδώ, προκύπτουν κάποια εύλογα ερωτήματα:
1. Η άδεια εγκατάστασης 48 Α/Γ στο νησί –παρά την αντίθετη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου παλαιότερα– δεν έρχεται σε αντίθεση με αυτό που ο δήμαρχος ισχυρίζεται; Ο Δήμαρχος μιλάει για ένα φωτοβολταϊκό και μία ανεμογεννήτρια! Ας μας ξεκαθαρίσουν λοιπόν ο πρωθυπουργός και ο κ. Χατζηδάκης: Εάν μαζί με τις ΑΠΕ και τις μπαταρίες που θα βάλει ιδιωτική γερμανική εταιρία, λειτουργούν παράλληλα και οι 4 ντιζελογεννήτριες, πώς δικαιολογούνται όλες οι κορόνες περί «καθαρής ενέργειας και κλιματικής αλλαγής» που ακούστηκαν στην τελετή υπογραφής;

2. Μήπως τα δυο αυτά έργα, δηλ. της Φολκσβάγκεν και της EDF, δεν είναι τόσο άσχετα μεταξύ τους; Μήπως το ένα προβάλλεται ως άλλοθι για την επιβολή του άλλου; Δηλαδή, και θα εγκαταστήσουν 48 Α/Γ διαλύοντας ενεργειακά και περιβαλλοντικά το νησί, και μια ιδιωτική εταιρία θα κάνει τα εμπορικά της πειράματα;
Για ποιο λόγο η VW θα δεσμεύσει 10 εκατ. ευρώ (τα 3 εκατ. ευρώ άμεσα) και άλλα τόσα περίπου η ελληνική κυβέρνηση – χωρίς να υπολογίζεται η δημιουργία του υβριδικού συστήματος ενέργειας που θα χρειαστεί; Τι κέρδος προσδοκά να έχει ο γερμανικός – και όχι και τόσο αθώος[2] – κολοσσός της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας;

Επειδή τόσο οι εταιρίες που εγκαθιστούν Α/Γ, όσο και ο κ. Χατζηδάκης, δεν έχουν ιδιαίτερους ενδοιασμούς να επιβάλουν την εγκατάσταση τους, ακόμα και με τη βία των ΜΑΤ, επικαλούμενοι «τις άδειες και τη νομιμότητα», η Αστυπάλαια μπαίνει σε μια περιπέτεια, για την οποία δεν είναι ενημερωμένος ούτε ο λαός της, ούτε και το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο δήμαρχος επαναπαύεται στο ότι η κυβέρνηση θα του φτιάξει δρόμους και κυκλοφοριακές υποδομές. Έχει αντιληφθεί το τίμημα που καλείται να πληρώσει ο δημότης και το ίδιο το νησί;

3. Η κυβέρνηση, εδώ και ένα μήνα περίπου, ενεργοποίησε το πρόγραμμα για μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση οχημάτων που επιδοτεί την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου μέχρι το ανώτατο όριο του 20% της αξίας του, δηλαδή γύρω στα 6.000€. Πού οφείλεται το ότι ειδικά στην Αστυπάλαια, η επιδότηση διπλασιάζεται στα 12.000€ («από ειδικό πρόγραμμα που θα ενεργοποιήσει η κυβέρνηση»,με τις τράπεζες «να έχουν δεσμευθεί να παρέχουν τις σχετικές διευκολύνσεις χρηματοδοτήσεις στους κατοίκους»), ενώ παράλληλα η εταιρεία διατυμπανίζει ότι παρέχει τα οχήματα εκεί σε τιμές κόστους; Μήπως είναι προφανής η απόπειρα μιας ιδιότυπης μορφής δωροδοκίας, προκειμένου αφενός να αποτελέσει την «κερκόπορτα» για την εγκατάσταση των Α/Γ στο νησί χωρίς αντιδράσεις, αφετέρου και κυρίως, χωρίς να απαιτήσουν να μάθουν οι κάτοικοι τους όρους αυτού του ιδιόμορφου και ερμητικά «απόρρητου» μέχρι στιγμής μνημονίου συνεργασίας της κυβέρνησης με μια ιδιωτική εταιρεία;

Όπως και να έχει, τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν. Και αυτό μπορεί να γίνει μ’ έναν μόνο τρόπο: Να δημοσιοποιηθούν από την κυβέρνηση οι λεπτομέρειες του μνημονίου, τόσο στους κατοίκους του νησιού, όσο και σε όλους τους Έλληνες. Αλλιώς, πρόκειται για μια άθλια παραπλάνηση του τοπικού πληθυσμού -και πιθανόν παράδοσή του στους όποιους απόρρητους σχεδιασμούς μιας «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσας» πολυεθνικής- με το πρόσχημα της εγκατάλειψης των ρυπογόνων καυσίμων, της «προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή» και της «απο-ανθρακοποίησης».

Σημειώσεις:
«Η παρούσα άδεια χορηγείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς σταθμούς στις νήσους Ίο, Αμοργό, Ανάφη και Αστυπάλαια συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 317,4 ΜW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 317,4MW. Οι σταθμοί θα αποτελούνται από 138 ανεμογεννήτριες ισχύος 2,3 MW εκάστη και με διάμετρο ρότορα 71 μέτρα.»
Δεν ξεχνιέται η απάτη που είχε στήσει η εταιρία με τους πειραγμένους ηλεκτρονικούς αισθητήρες, που έδειχναν παραπλανητικά να είναι τα αυτοκίνητά της κατά πολύ λιγότερο ρυπογόνα απ’ όσο στην πραγματικότητα ήταν. Τα πρόστιμα που της επιβλήθηκαν τόσο στην Γερμανία αλλά και στο εξωτερικό, λίγο έλειψε να την κλείσουν αν δεν παρενέβαινε πολιτικά η κ. Μέρκελ για να την σώσει.

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2020 
Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΕΠΑΜ

Απαραίτητη η εθνική ομοψυχία για να ξεπεράσουμε την κρίση

 


Η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Χρειάζεται να τηρήσουμε ευλαβικά τα μέτρα που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Η Θεσσαλονίκη θα δοκιμαστεί σκληρά αυτές τις ημέρες, διότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας μας βρήκε απροετοίμαστους. Αν ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει αλλαγές, τότε θα βρεθεί σύντομα προ των ευθυνών του. 

Το πολιτικό σκηνικό της χώρας είναι ιδιαίτερα ρευστό. Το υποτιθέμενο επιτελικό κράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει τεράστια προβλήματα. Το παράδειγμα του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι αποκαλυπτικό. Μας έλεγε ότι σε λίγους μήνες θα ολοκλήρωναν το έργο στο Ελληνικό. Έχετε δει τίποτα εσείς; Έχετε δει καμία καινούργια επένδυση;
Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει λάθη. Και στην Υγεία με την διαχείριση του δεύτερου κύματος του COVID-19 αλλά και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. 
Μήπως βιαστήκαμε να πάρουμε αποφάσεις στην σκακιέρα της εξωτερικής πολιτικής; Μήπως κάναμε λάθη σε σχέση με την κρίση της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν; Μήπως βιαστήκαμε με τον Χαφτάρ στη Λιβύη και δεν εκτιμήσαμε καλά το μεγάλο πρόβλημα του Ναγκόρνο - Καραμπάχ και τώρα είμαστε απολογούμενοι στην διεθνή κοινότητα για τις πρωτοβουλίες του κυρίου Δένδια;


Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού 
Προέχει το συμφέρον του Έλληνα πολίτη, η υγεία του ελληνικού λαού. Πρέπει να επιστρατευθούν όλες οι μονάδες του ιδιωτικού τομέα να δεχτούν όλα τα περιστατικά που δεν είναι COVID-19 για να αποσυμφωρηθεί ο δημόσιος τομέας. 
Πρέπει να απελευθερώσουμε ιατρικές και νοσηλευτικές δυνάμεις. Μέσα από μια ξεκάθαρη διαδικασία, με ξεκάθαρους όρους και κατόπιν κρίσεως, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τους εντατικολόγους που έχουν αποχωρήσει από το ΕΣΥ την τελευταία πενταετία. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και με τους νοσηλευτές, προκειμένου να στελεχώσουν τις ΜΕΘ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. 
Θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε και άλλες ειδικότητες, που η επιστημονική κοινότητα τις έχει ορίσει ως κατάλληλες για την στελέχωση των ΜΕΘ (π.χ. αναισθησιολόγοι, χειρουργοί, πνευμονολόγοι).


Διανύουμε την καταλληλότερη εποχή για την ενδυνάμωση της κεντροαριστεράς και την αλλαγή πορείας της χώρας  
Η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό πολιτικό φορέα, με τον κατάλληλο ηγέτη, να ενσαρκώσει τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί. Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους που επαγγέλλεται η σοσιαλδημοκρατία έρχεται και πάλι στο προσκήνιο αυτή την εποχή. Τα χαρακτηριστικά του πολιτικού φορέα που ενσαρκώνει την σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, του ΠΑΣΟΚ δηλαδή, πρέπει να εναρμονιστούν στην εποχή μας. Το ίδιο και ο ηγέτης του. Ο χώρος είναι υπαρκτός αλλά πολιτικά αδύναμος, γιατί η ηγεσία του δεν εμπνέει. Η κ. Γεννηματά προσπάθησε, όμως το Κίνημα Αλλαγής είναι ένα εγχείρημα που απέτυχε. Γι’ αυτό η ίδια οφείλει να ξεκινήσει τη διαδικασία για το συνέδριο, που θα φέρει μια νέα ηγεσία, ικανή να ενδυναμώσει το χώρο αυτό. Υπάρχουν αξιόλογα πρόσωπα τα οποία μπορούν να φέρουν μια νέα πνοή, προσαρμοσμένη και ικανή να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Ελλάδας του μέλλοντος. Τότε θα είμαι παρών. 
http://www.dimotikiagoratislakonias.gr/