Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019

Ίδρυμα Λασκαρίδη: Το πλοίο Typhoon στη μάχη ενάντια στη θαλάσσια ρύπανση.Καθαρισμός προσβάσιμων ακτών Κυθήρων Αντικυθήρων


Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Λασκαρίδη για τον καθαρισμό των προσβάσιμων ακτών των Κυθήρων και Αντικυθήρων με το πλοίο "TYPHOON", το οποίο τον περασμένο Οκτώβριο συνέδραμε καθοριστικά στις ενάλιες έρευνες στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων!
Η συνεργασία μας το Ίδρυμα Λασκαρίδη θα συνεχιστεί!
 Stratos Charchalakis


Πλούσια σε δράση η χθεσινή ημέρα. Εκεί που στολίζαμε λοιπόν τη βαρκούλα .....μια εντυπωσιακή παρέα νέων με δυό γρήγορα φουσκωτά και τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί γιλέκα ξεπρόβαλαν στην παραλία του Διακοφτιού στο μικρό μώλο..Ήταν 10 άτομα ,φοιτητές όπως μας είπαν -5 Έλληνες και 5 Ουκρανοί- συνεργάτες του Ιδρύματος Λασκαρίδη και έρχονταν από τα Αντικύθηρα μετά από μια στάση στην Παλαιόπολη, με ένα πολύ όμορφο κόκκινο καραβάκι που άφησαν έξω από το λιμάνι.Αφού τους υποδεχτήκαμε ,ξεκίνησαν αμέσως το καθάρισμα της παραλίας συστηματικά και οργανωμένα..Έφτασαν μάλιστα μέχρι το ναυάγιο των μεταναστών κάνοντας την παραλία ...λαμπίκο!!! Όταν επέστρεψαν συζήτησαν μαζί μας για την πολύ σπουδαία αυτή πρωτοβουλία και εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την μοναδική ομορφιά της παραλίας του Διακοφτίου!! .
Αυτό που μας τόνισαν ,ως πιο ειδικοί,και που πρέπει να μείνει σαν δίδαγμα σε όλους μας ,είναι η τεράστια ρύπανση που προκαλείται από διάφορα πλαστικά αντικείμενα ,μικρού- ως επί το πλείστον- μεγέθους και την προσωπική ευθύνη που έχουμε ΟΛΟΙ μας για να προστατεύσουμε το Περιβάλλον και ιδιαίτερα την πανέμορφη θάλασσα μας.. Μας αποχαιρέτησαν και έφυγαν..Στο καλό παιδιά..και καλές γιορτές !!!!!!..σας ευχαριστούμε από καρδιάς..!!!!

Diakofti.gr


 Παλαιότερα δημοσιεύματα για την δράση του πλοίου
 https://nautilia.gr/eidiseis/ploio-typhoon-katharizei-thalassa/

 https://www.lifo.gr/now/perivallon/250237/idryma-laskaridi-to-ploio-typhoon-sti-maxi-enantia-sti-thalassia-rypansi

https://www.iefimerida.gr/ellada/typhoon-ploio-katharizei-thalasses-tis-kritis 

Ανακοίνωση για την ανανέωση επαγγελματικών σκαφών αλιείας Π. Λακωνίας



Από το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λακωνίας ανακοινώνεται ότι δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α΄204 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ο Νόμος 4647/16-12-2019  «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις», στο Άρθρο 52 του οποίου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις θεμάτων αλιείας.
Πιο συγκεκριμένα η απαίτηση της τήρησης της υποχρέωσης υποβολής στοιχείων για την ανανέωση των αδειών επαγγελματικών σκαφών αναστέλλεται έως 30.09.2021, για όλα τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος δέκα (10) μέτρων και άνω. Οι άδειες των εν λόγω αλιευτικών επαγγελματικών σκαφών που τυχόν δεν έχουν ανανεωθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους 2019, λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης υποβολής στοιχείων, μπορούν να ανανεώνονται έως 10.04.2020.
Επιπλέον, άδειες αλιευτικών επαγγελματικών σκαφών με ολικό μήκος μικρότερο των δέκα (10) μέτρων που δεν ανανεώνονται κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους 2019, λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης υποβολής στοιχείων, μπορούν να ανανεώνονται έως 10.04.2020, εφόσον έχουν υποβληθεί στοιχεία αλιευτικής δραστηριότητας για τα έτη 2018-2019, μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (ΟΣΠΑ) του ΥΠΑΑΤ, από τις 01.10.2019 έως και τις 15.3.2020.
Υπενθυμίζεται σε όλους του επαγγελματίες αλιείς ότι προκειμένου να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΣΠΑ στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.alieia.minagric.gr, για την ηλεκτρονική καταχώρηση της αλιευτικής τους παραγωγής, θα πρέπει προηγουμένως να προβούν σε λήψη κωδικών από το Τμήμα Αλιείας της Π.Ε. Λακωνίας, για την είσοδό τους στο σύστημα.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 2731363319 και 2731363323 της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Λακωνίας.
 spartavoice.gr

Έργα συνολικού ύψους 4,4 εκατ. ευρώ σε 34 λιμάνια ενέκρινε ο Γ. Πλακιωτάκης



Έργα για την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό συνολικά 39 λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων σε ολόκληρη τη χώρα, συνολικού ύψους 4,4 εκατομμυριών ευρώ ενέκρινε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.
Πρόκειται για λιμάνια ή και εγκαταστάσεις που τελούν υπό τον έλεγχο 34 λιμανιών της χώρας και τα χρήματα θα δοθούν μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.), επιλύοντας χρονίζοντα προβλήματα, που κατά κύριο συνδέονται άμεσα με την ενίσχυση των επιπέδων της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας που προσφέρει σήμερα το λιμενικό σύστημα της χώρας.
Σε δήλωση του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης τόνισε πως «η συνεχής βελτίωση των λιμενικών υποδομών της νησιωτικής Ελλάδας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο».
Ως προς τα 34 λιμάνια στα οποία θα πραγματοποιηθούν τα έργα, αυτά είναι τα εξής:
Οργανισμοί Λιμένων : Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βόλου, Ραφήνας, Ν. Ευβοίας, Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Ηρακλείου Κρήτης.
Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία : Αλοννήσου, Πάτμου, Σάμου, Σητείας, Αγίου Νικολάου, Ρεθύμνου, Νάξου, Πάρου – Αντίπαρου, Κυθήρων, Αίγινας, Θήρας, Λέσβου, Χίου, Καλύμνου, Σαλαμίνας, Λευκάδας, Θάσου, Ιεράπετρας, Δωδεκανήσων, Ναυπλίου.
Λιμενικά Ταμεία : Χανιών, Ικαρίας και Σύρου και Αγίας Γαλήνης
 http://peiraiko-kyma.gr

Ευχές από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης!


ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Δήλωση Ανάργυρου Δ. Μαριόλη



ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ/ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Δήλωση Ανάργυρου Δ. Μαριόλη

· Ο υγειονομικός τομέας στη χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση, εξαιτίας των σφαλμάτων που διαχρονικά έχουν διαπραχθεί στο σχεδιασμό και τη διαχείρισή του.
· Στα ενδημικά προβλήματα και τις πολλαπλές στρεβλώσεις, προστέθηκαν πρόσφατα και οι επιβαρύνσεις από την κρίση της οικονομίας και την αναποτελεσματικότητα των «μνημονιακών» πολιτικών για την άρση τους.
· Στα φαινόμενα αυτά, η πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας και η γενική/οικογενειακή ιατρική αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του συστήματος υγείας, κατά κοινή ομολογία.
· Υπό το πρίσμα αυτό, η εθνική πολιτική για την υγεία οφείλει να επαναπροσανατολισθεί προς την κατεύθυνση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την γενική/οικογενειακή ιατρική.
· Η εξέλιξη αυτή πρέπει να συνοδεύεται με την ανάπτυξη της δημόσιας υγείας και πρόληψης και την υποστήριξη των υπηρεσιών μακροχρόνιας φροντίδας, σύμφωνα με τις πρόσφατες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
· Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι αναγκαίο η πολιτεία να εκπονήσει, να υποστηρίξει και να δεσμευτεί σε ένα νέο, ενιαίο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της γενικής/οικογενειακής ιατρικής.
· Στο πλαίσιο αυτό, οι υφιστάμενες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας του δημόσιου, κοινωνικού και ιδιωτικού τομέα υπάγονται σε ολοκληρωμένα σχήματα λειτουργίας με την ενθάρρυνση συμβολαιακών, κοινοπρακτικών και ομαδικών πρακτικών άσκησης της κλινικής ιατρικής και της πρόληψης.
· Για την επίτευξη αυτού του εγχειρήματος, απαιτείται πρωτίστως υψηλή πολιτική δέσμευση, καθώς και κινητοποίηση ανθρωπίνων, τεχνολογικών και οικονομικών πόρων, ώστε η δαπάνη για την πρωτοβάθμια φροντίδα και τη δημόσια υγεία να προσεγγίσει τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
· Για τους λόγους αυτούς, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία ενοποίησης των δυνάμεων του υγειονομικού τομέα (ανεξάρτητα από τις μέχρι σήμερα συνήθεις πρακτικές), ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες πολιτικές δεσμεύσεις, οι απαραίτητες αποφάσεις μεταφοράς πόρων και οι χρήσιμες λύσεις ανασυγκρότησης του δικτύου ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
· Είναι αυτονόητο ότι προϋπόθεση, αλλά και κινητήριος ιμάντας αυτής της προσπάθειας συνιστά η ενότητα, το κύρος και η αξιοπιστία του σώματος των γενικών/οικογενειακών ιατρών και των άλλων στελεχών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Με την πεποίθηση της θετικής ανταπόκρισης, καλούνται οι γενικοί/οικογενειακοί ιατροί και οι συνάδελφοι των ειδικοτήτων που αναλαμβάνουν το ρόλο του οικογενειακού ιατρού στην κοινότητα (παθολόγοι και παιδίατροι), οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας, τα στελέχη της πρωτοβάθμιας φροντίδας, καθώς και οι ακαδημαϊκοί και οι επιστήμονες που είναι υποστηρικτές της απόπειρας «για την ολική επαναφορά στην πρωτοβάθμια φροντίδα και την γενική/οικογενειακή ιατρική», να συνδράμουν σε αυτό το εγχείρημα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, κ. Σπύρος Σπυρίδων, συναντήθηκε στην έδρα της εταιρίας με τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Κρήτης κ. Γιάννη Κουράκη.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, κ. Σπύρος Σπυρίδων, συναντήθηκε στην έδρα της εταιρίας με  τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ. Κρήτης κ. Γιάννη Κουράκη.
Στη συζήτηση που ακολούθησε και την χαρακτήριζε θετικό κλίμα συνεργασίας, τέθηκε το θέμα της οργανωμένης και συστηματικής τεχνικής και συμβουλευτικής στήριξης όλων των Δήμων της Κρήτης, ιδιαίτερα των πιο μικρών. Ο κ. Σπυρίδων δήλωσε ότι σε πολύ σύντομο διάστημα θα συγκεκριμενοποιηθούν νέες πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας για την υλοποίηση των οποίων η ΕΕΤΑΑ  θα αναλάβει σημαντικές δράσεις. Αναφέρθηκε δε ενδεικτικά στην απλούστευση και προτυποποίηση διαδικασιών καθώς και την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με στόχο την δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, που θα καταστήσει την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεσματικότερη και φιλικότερη προς τον πολίτη, καθώς και στην υλοποίηση του νέου αναπτυξιακού προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στο αίτημα του κ. Κουράκη σχετικά με τη δημιουργία ενός επαρκώς στελεχωμένου παραρτήματος της ΕΕΤΑΑ στην Κρήτη, ο κ. Σπυρίδων εκφράστηκε κατ αρχάς θετικά δηλώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει βούληση γενικότερης αναβάθμισης του ρόλου της ΕΕΤΑΑ, ενώ τόνισε ότι θα προωθηθούν άμεσα λύσεις που θα απαντούν στην έλλειψη των τεχνικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα των μικρών δήμων με στόχο την αρτιότερη και συντομότερη ωρίμανση και υλοποίηση έργων. Τέλος, ενημέρωσε τον κύριο Κουράκη, ότι τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι  θα υλοποιηθούν κανονικά.

(ΗΧΗΤΙΚΟ)Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΓΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ κ.ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΑΡΔΟΣ ΣΤΟΝ ADELIN FM ΚΥΘΗΡΑ


Ακούστε εδώ την εκπομπή ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΙ. Παρακολουθήστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του ΝΕΟΥ Προέδρου της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων Αντικυθήρων κ. Ευάγγελου Βενάρδου στην δημοσιογράφο Γιώτα Πολίτη.

Δήμος Μονεμβασίας «Ανακοίνωση σχετικά με τη χρηματοδότηση των σχολείων».



Δήμος Μονεμβασίας
«Ανακοίνωση σχετικά με τη χρηματοδότηση των σχολείων».
Σχετικά με τις δράσεις της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά τα σχολεία και την εκπαιδευτική κοινότητα αρκούν μόνο οι παρακάτω αναφορές :
- Ενταγμένα έργα σε χρηματοδοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ) που αφορούν τη σχολική στέγη 8.150.000€.
- Έργα και μελέτες για σχολεία με χρηματοδότηση από πιστώσεις του Δήμου 376.570€.
Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο θέμα που θα μπορούσε κάποιος να κατηγορήσει τη Δημοτική Αρχή είναι για το ενδιαφέρον της και τις χρηματοδοτήσεις των σχολείων.
Με αφορμή την χρηματοδότηση των σχολείων από ένα συγκεκριμένο κωδικό ανακαλύφθηκε από την μείζονα Αντιπολίτευση , δήθεν η ομηρία της σχολικής κοινότητας και η υποχρηματοδότηση των σχολείων παρόλο που τα σχολεία του Δήμου βρίσκονται σε άριστη κατάσταση μετά από ένα πολύ μεγάλο έργο κατασκευών, νέων σχολείων και συντηρήσεων που υλοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος μας είναι στην πρώτη θέση απορρόφησης κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα στη Λακωνία και μέσα στις πέντε θέσεις στην Πελοπόννησο.
Υπάρχει συνεχής συνεργασία με τους Διευθυντές και το εκπαιδευτικό προσωπικό για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που προκύπτει, άλλωστε στην πρώτη συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής ενημερώσαμε τα μέλη ότι όπως και τα προηγούμενα χρόνια θα γίνει διάλογος σε κάθε σχολική μονάδα για την προώθηση των θεμάτων.
Όσον αφορά την χρηματοδότηση των σχολείων από τον συγκεκριμένο κωδικό του προϋπολογισμού αφενός από το 2016 και μέχρι σήμερα ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου βασιζόμενος σε απόφαση της Ολομέλειας έχει αποφανθεί ότι δεν μπορεί να γίνεται η χρηματοδότηση με αυτό τον τρόπο και αφετέρου το ποσό που αναφέρεται ότι δεν έχει αποδοθεί στα σχολεία τα προηγούμενα έτη 2012 έως 2015 έχει υπερκαλυφθεί από δαπάνες με πιστώσεις του Δήμου που αφορούν δράσεις των σχολείων.
Αναρωτιέται κάποιος ποιο είναι το νομικό οπλοστάσιο της Μείζονος Μειοψηφίας που αναφέρεται στην ερώτηση και το οποίο θα ανατρέψει απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου , το αντίστοιχο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να καταλάβουν οι δημότες.
Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται συνοπτικά οι χρηματοδοτήσεις του Δήμου για τα σχολεία την προηγούμενη περίοδο.

Έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ :
- Νέο νηπιαγωγείο ΤΚ Μονεμβασίας 550.000€
- Νέο νηπιαγωγείο ΔΚ Νεάπολης 550.000€
- Ανέγερση νέας πτέρυγας στο χώρο του λυκείου Νεάπολης 2.600.000€
- Προσθήκη - επέκταση υπάρχοντος κτιρίου γυμνασίου ΔΕ Μολάων 1.800.000€
- Επέκταση Λυκείου Μολάων 1.600.000€
- Β΄ Ολοήμερο νηπιαγωγείο ΔΚ Μολάων 900.000€
- Προσθήκη αίθουσας στο Α΄ νηπιαγωγείο Μολάων 150.000€
Σύνολο: 8.150.000€
Έργα – Μελέτες από πιστώσεις του Δήμου:
- Δημοτικό Σχολείο Μολάων 45.000€
- Δημοτικό Σχολείο Μονεμβασίας 30.000€
- Δημοτικό Σχολείο Ασωπού - Φοινικίου 60.000€
- Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικού κτιρίου Γυμνασίου –Λυκείου Τ.Κ Μονεμβασίας 16.120€
- Μελέτη νέου νηπιαγωγείου Μονεμβάσιας 18.000€
- Νέο νηπιαγωγείο ΔΚ Νεάπολης 18.000€
- Μελέτη νέου βρεφονηπιακού ΔΚ Νεάπολης 12.300€
- Μελέτη συντήρησης και επισκευής κτιρίου γυμνασίου Νεάπολης 19680€
- Μελέτη επέκτασης Λυκείου Μολάων 19680€
- Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικού σχολείου Παπαδιανίκων 11.780€
- Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικού κτιρίου Λυκείου Δ.Κ Μολάων 14.880€
- Μελέτη επισκευής φθορών κτιρίου γυμνασίου ΔΕ Μολάων 14.880
- Μελέτη γεωτεχνικών ερευνών στο λύκειο Μολάων της ΔΕ Μολάων 8.900€
- Μελέτη γεωτεχνικών ερευνών στο λύκειο Νεάπολης της ΔΕ Βοιών 8.900€
- Μελέτη επισκευής φθορών κτιρίου γυμνασίου ΔΚ Μολάων 18.450€
- Συντηρήσεις σχολείων (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ) 60.000€
Σύνολο: 376.570€

Σταύρος Χριστάκος
Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μονεμβασίας
Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Θερμές ευχές από το Kithira Travel


Καλές Γιορτές από την TRITON FERRIES!

Ε/Γ – Ο/Γ ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ (Ν.Π. 11732) – ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Ε/Γ – Ο/Γ ΙΟΝΙΣ (Ν.Π. 8775) – ΑΒΛΕΜΟΝ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ


ΜέΡΑ25 Λακωνίας για ΧΥΤΥ στη Σκάλα: «Η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι οριστική και καταστρεπτική»


Το ΜέΡΑ25 Λακωνίας στηρίζει την (υπερκομματική) Επιτροπή Αγώνα των Κατοίκων του Δήμου Ευρώτα εναντίον της υλοποίησης  του έργου Διαχείρισης των Απορριμμάτων στη  Λακωνία.
Σε παρέμβασή της η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ) του ΜέΡΑ25 Λακωνίας αναφέρει τα εξής: «Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019 η Οικονομική Επιτροπή (παρότι  κατ' ουσίαν αναρμόδια για το θέμα) της Περιφέρειας Πελοποννήσου ψήφισε  υπέρ των απαλλοτριώσεων, με σκοπό την επίταξη για την έναρξη της "Διαχείρισης" των Απορριμμάτων της Πελοποννήσου, μεταξύ αυτών και της  Λακωνίας στη θέση Ξηροκάμπια του Δήμου Ευρώτα.
Αυτό έγινε πάρα την έντονη παρουσία της Επιτροπής Αγώνα των Κατοίκων του Δήμου Ευρώτα και της δικηγόρου τους.
Το ΜέΡΑ25 Λακωνίας επίσης ήταν παρόν στη συνεδρίαση αυτή, στο πλευρό  των Κατοίκων, για ένα θέμα ωστόσο, ξεκάθαρο υπερκομματικό, καθώς  αντιβαίνει προς κάθε κοινή και επιστημονική λογική.
Η χωροθέτηση για την οποία διατάχθηκαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις   στη Λακωνία ανήκει κατά 62% στο προστατευόμενο δίκτυο NATURA, ενώ έχει βρεθεί και Σπήλαιο με σπάνιους σταλαγμίτες και σταλακτίτες εκεί.
Βρίσκεται δε σε απόσταση 500 μέτρων από την κοίτη του ποταμού  Βασιλοπόταμου (μεγάλου παραπόταμου του Ευρώτα) και μόλις 2 χλμ από την  κατοικημένη περιοχή Σκάλα Λακωνίας.
Το πέτρωμα κάτω από την περιοχή αυτή των 91 στρεμμάτων είναι  ασβεστόλιθος, συνεπώς παντελώς ακατάλληλο για αυτό το σκοπό, καθώς δε  συγκρατεί τίποτα από τα διαχεόμενα υγρά λύματα - πάρα τις  διαβεβαιώσεις περί προστασίας και μόνωσης.
Με ελάχιστη σεισμική δραστηριότητα, διαρρηγνύονται ανεπανόρθωτα οι  μονώσεις, όπως ανέφερε σε ομιλία του για το θέμα ο Ειδικός Γεωλόγος, τέως Διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και πρώην συνεργάτης του ΟΗΕ, κ. Αλέξανδρος Τζίτζιρας.
Ο υδροφόρος ορίζοντας θα μολυνθεί επίσης  ανεπανόρθωτα, τόσο ως προς  την ύδρευση της περιοχής, όσο και ως προς την άρδευση των 45.000 στρεμμάτων ελιών και πορτοκαλιών που βρίσκονται πέριξ.
Η Περιβαλλοντική καταστροφή από την ταφή  60.000 τόνων απορριμμάτων  ετησίως σε μια τέτοια τοποθεσία, θα είναι οριστική και καταστρεπτική  για τα προϊόντα και τον τουρισμό της Λακωνίας - οι παραθεριστικοί  προορισμοί θα μολυνθούν άμεσα, καθώς ο Ευρώτας εκβάλλει στον Λακωνικό κόλπο. Δεν είναι καταστροφολογία δυστυχώς, είναι η θλιβερή πραγματικότητα των επιστημονικών δεδομένων.
Έχει κατατεθεί προσφυγή εναντίον της απόφασης αυτής από το Δήμο  Ευρώτα, μετά από μεγάλη πίεση της Επιτροπής Αγώνα (πριν την συνεδρίαση  της Οικονομικής Επιτροπής). Η προσφυγή θα εκδικαστεί στις 5/2/2020 από το Συμβούλιο της Επικρατείας».
Καταλήγοντας, το ΜέΡΑ25 Λακωνίας αναφέρει τα εξής: «Καλούμε όλους τους πολίτες και όλους τους φορείς να σταθούν απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή απόφαση, που δεν έχει κανένα επιστημονικό έρεισμα και παραβιάζει κάθε εθνική και ευρωπαϊκή Περιβαλλοντική νομοθεσία, υποθηκεύοντας το μέλλον της Λακωνίας.
Φυσικά θεωρούμε ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα  Περιβαλλοντικά αξιόπιστη και επιστημονικά ορθή εναλλακτική λύση για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, με σύγχρονο σχεδιασμό. Εφόσον υπάρξει σοβαρότητα σε μια τέτοια προσέγγιση, εμείς θα την στηρίξουμε.
Η τωρινή πρόταση όμως στερείται πλήρως οποιουδήποτε σεβασμού σε θεμελιώδη επιστημονικά και κοινωνικά ζητήματα και πρέπει να αναιρεθεί άμεσα».