Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ Κας ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΛΗΞΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΛΗΞΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Κοντά στον μέσο όρο των τελευταίων 10 καλοκαιριών κινήθηκε κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο η Ελλάδα, «μετρώντας» περίπου 235.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων, την ώρα που η κλιματική αλλαγή έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο σε ολόκληρη τη Μεσόγειο αλλά και τα Βαλκάνια.
Το WWF παραθέτει στοιχεία του European Forest Fire Information System (EFFIS), σύμφωνα με τα οποία το καλοκαίρι του 2017 κινήθηκε κοντά στον μέσο όρο (275.000 στρ.) της τελευταίας 10ετίας (2008 – 2017), αφήνοντας πίσω του περίπου 235.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων.

Οι περιοχές των Κυθήρων, του Καλάμου Αττικής, της Ανατολικής Μάνης και της Ζακύνθου σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος των καταστροφών.
Φέτος ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη φαίνεται να τριπλασιάζεται, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, οι πυρκαγιές πλέον αρχίζουν πολύ νωρίτερα και διαρκούν αρκετά περισσότερο συγκριτικά με παλιότερα.
Στην Ελλάδα, έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έδειξε ότι μέχρι το 2100 αναμένεται οι ημέρες αυξημένου κινδύνου για έναρξη δασικής πυρκαγιάς ανά έτος να διπλασιαστούν.
Από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί μεγάλες πυρκαγιές στην περιφέρεια της Μεσογείου, με την Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Κροατία να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα, την ίδια ώρα που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το φαινόμενο θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές τονίζουν ότι οι εθνικές πολιτικές και τα συστήματα δασοπροστασίας πρέπει να αλλάξουν άμεσα, εστιάζοντας στη λήψη μέτρων πρόληψης.
Επίσης, τα Βαλκάνια πέρασαν μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο που μάλιστα ξεκίνησε ουσιαστικά τους ανοιξιάτικους μήνες, με καμένες εκτάσεις πολύ πάνω από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ-ΕΥΧΑΡIΣΤΗΡΙΟ

Δεκαπενταμελές
Μαθητικό Συμβούλιο                                                           ΚΥΘΗΡΑ,23/10.2017
Γενικού Λυκείου Κυθήρων                                                   ΠΡΟΣ: Το Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού
                                                                                                Και Εξωραϊστικού Συλλόγου
                                                                                                Φρατσιωτών  ¨ΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ¨


   Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, αγαπητά Μέλη
Εκ μέρους του συνόλου των μαθητών και μαθητριών της Γ΄  Τάξης του Γενικού Λυκείου Κυθήρων, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις πιο θερμές ευχαριστίες μας, για την πολύ ευγενική προσφορά σας.
Η οικονομική σας συνεισφορά για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ποσού, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η ετήσια εκδρομή της Τάξης μας, μας συγκινεί ιδιαίτερα, αφού αυτή γίνεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική περίοδο για την πατρίδα μας.    
Εκφράζοντας και πάλι τη βαθειά ευγνωμοσύνη μας, ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο του Συλλόγου σας.                


                                                                                    Με εκτίμηση

                                                Οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Τάξης του Γ.Ε.Λ. Κυθήρων

ΣΤΟΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΝΤΑ ΙΩΑΝ.ΦΑΤΣΕΑ ΑΝΗΚΕΙ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ

Αναγνωρίστηκε το πτώμα που βρέθηκε σήμερα το πρωί στον Ποταμό Κυθήρων.
Το πτώμα αναγνώρισε στενός συγγενής και πρόκειται για τον Ιωάννη Φατσέα που αγνοούταν απο τις 22 Ιουνίου του 2017.
Το πτώμα βρέθηκε σε κτήμα στην περιοχή Αγίου Νικολάου ΒΔ του Ποταμού στην τοποθεσία Κακνιάνικα η Βύθουλας 1 χιμ απο το γήπεδο που έκανε ως συνήθως τη βόλτα του ο άτυχος άνδρας.
Θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για τη νεκροτομή, και έρευνα απο το Αστυνομικό Τμήμα για τα άιτια του θανάτου του άτυχου άνδρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε και το τσαντάκι που συνήθως κρατούσε και εξετάζεται απο την Αστυνομία.
ADELIN 107,3 FM 

ΛΑΚΩΝΙΑ.Εξουδετέρωση όλμου στη Μονεμβασιά από στελέχη του λιμενικού σώματος

Εύρεση και εξουδετέρωση όλμου στη Μονεμβασιά από στελέχη του λιμενικού σώματος
Ο όλμος βρέθηκε στην ακτή , πλησίον της παραλίας ΚΑΚΚΑΒΟΣ , πιθανότατα ξεβράστηκε από τη θάλασσα . Εξουδετερώθηκε σε χώρο του Δήμου από πυροτεχνουργούς του λιμενικού σώματος .

Πρόγραμμα Λειτουργίας Αγροτικών Ιατρείων Χώρας - Καρβουνάδων


ΛΑΚΩΝΙΑ.435 γυναίκες εξετάστηκαν δωρεάν για καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μονεμβασίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας και στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Ελλάδα κατά του καρκίνου», πραγματοποίησε το 1ο πρόγραμμα πληθυσμιακού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από 2 έως 27 Οκτωβρίου σε τέσσερις σταθμούς της ειδικής κινητής μονάδας στο δήμο (Μολάοι, Παπαδιάνικα, Μονεμβασία και Νεάπολη) και εξετάστηκαν δωρεάν 435 γυναίκες από όλες τις δημοτικές ενότητες.
Επιπλέον εξυπηρετήθηκαν από την κινητή μονάδα στο δήμο μας δέκα γυναίκες από το δήμο Ευρώτα στους Μολάους, καθώς και μία γυναίκα από το δήμο Ελαφονήσου και μία από το δήμο Κυθήρων, στη Νεάπολη.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στο Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας για την πολύτιμη συνεργασία, η οποία άρχισε με πρωτοβουλία του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου πριν από δύο μήνες, με προοπτική επανάληψης παρόμοιων ελέγχων αλλά και παρακολούθησης των γυναικών που θα χρειαστεί να υποβληθούν σε περαιτέρω έλεγχο. Το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας πραγματοποιεί τα προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου με την ευγενική χορηγία του Ελληνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου και τη συμμετοχή έμπειρων και εξειδικευμένων επιστημόνων, τους οποίους επίσης ευχαριστούμε.
Ο δήμος Μονεμβασίας στην προσπάθεια να βρίσκεται κοντά στους δημότες του, σε θέματα που έχουν σχέση με την πρόληψη της υγείας τους, θα συνεχίσει να αναζητά και να πραγματοποιεί τέτοιου είδους αξιόλογες και χρήσιμες συνεργασίες.
Ο δήμαρχος Ηρακλής Τριχείλης

ΛΑΚΩΝΙΑ.Πυρομαχικό βρέθηκε σε βραχώδη περιοχή της Μονεμβάσιας

Το απόγευμα του Σαββάτου 28/10, σε απόσταση πέντε μέτρων από τη θάλασσα και σε βραχώδη περιοχή του Κάκαβου Μονεμβασίας, εντοπίστηκε πυρομαχικό μήκους 20 εκατοστών που προσομοίαζε με όλμο.
Από το α’ λιμενικό τμήμα Μονεμβασίας του λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών ενημερώθηκε η αρμόδια υπηρεσία του στρατού για τις περαιτέρω ενέργειες, ενώ επισημάνθηκε η θέση του πυρομαχικού.
http://laconialive.gr

ΕΚΤΑΚΤΟ ! ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΤΩΜΑ ΑΝΔΡΑ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΣΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Κατά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου 2017 εντοπίστηκε απο κάτοικο του Ποταμού που εκτελούσε αγροτικές εργασίες στην ευρύτερη περιοχή του Ποταμού Κυθήρων,πτώμα ανδρός σε προχωρημένη σήψη.
Εικάζεται πως πρόκειται για το πτώμα του Ιωάννη Φατσέα που αγνοείται απο τ
ην Πέμπτη 22/06/2017.
ADELIN 107,3 FM

ΛΑΚΩΝΙΑ.Οι εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στο Γεράκι.(ΦΩΤΟ)


Με πολύ καλές καιρικές συνθήκες πραγματοποιήθηκαν φέτος οι εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου στο Γεράκι.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δοξολογία στον κεντρικό ναό του χωριού « Η Κοίμησης της Θεοτόκου» παρουσία επισήμων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθηγητών, δασκάλων και πλήθος κόσμου.
Η καθηγήτρια του Γυμνασίου Γερακίου κ. Άννα Νικολαΐδη εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας κάνοντας με απλά και κατανοητά λόγια μια ιστορική αναδρομή στις πολύπαθες αλλά ηρωικές εκείνες ημέρες.
Κατόπιν πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των μαθητών των σχολείων μας στο δρόμο πάνω από το Δημοτικό Σχολείο. Στη συνέχεια, έγινε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων, κατάθεση στεφάνων και απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου.
Και του χρόνου να είμαστε καλά να γιορτάσουμε την Εθνική μας επέτειο που αφορά όλο το έπος του 1940 και τις επιτυχίες της χώρας μας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940....!!!!

Από το κρουαζιερόπλοιο... στο νοσοκομείο

Το χρονικό της επιχείρησης
Ενημερώθηκε βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Γυθείου, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για περιστατικό ασθένειας 53χρονης αλλοδαπής επιβάτιδος του Κ/Ζ πλοίου “THOMSON SPIRIT” σημαίας Μάλτας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή πλησίον ακρωτηρίου Ταίναρου.
Αμέσως σήμανε συναγερμός σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του περιστατικού και τη μεταφορά της ασθενούς με ασφάλεια στο νοσοκομείο.
Ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης κ. Ανάργυρος Μαριόλης μια ακόμη γιατρός, μια νοσηλεύτρια και δύο άτομα από την Λιμενική Αρχή Γυθείου μετέβησαν με το επαγγελματικό Α/Κ σκάφος “ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ” Ν.Γ. 11 στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ταινάρου όπου βρισκόταν το κρουαζιερόπλοιο.  Σύμφωνα με πληροφορίες η επιχείρηση για τη μεταφορά της ασθενούς από το κρουαζιερόπλοιο είχε μεγάλο βαθμό δυσκολίας λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.
Τελικά η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και έτσι με το επαγγελματικό Α/Κ σκάφος “ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ” Ν.Γ. 11 και μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο Καραβοστάσι και στη συνέχεια με ασθενοφόρο μεταφέρθηκε στο Κ.Υ. Αρεόπολης για τις πρώτες εξετάσεις και αργότερα διεκομίσθη στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης, για περαιτέρω εξετάσεις.
ΠΗΓΗ http://www.githio-click.gr/

Γυμνάσιο Κυθήρων-Γιορτή Σημαίας 2017

Κάθε χρόνο την παραμονή της 28ης Οκτωβρίου γίνεται η γιορτή της Σημαίας. Σχολική γιορτή κατά την οποία παραδίδεται η Σημαία στο σημαιοφόρο του σχολείου, μαθητή ή μαθήτρια της Γ' τάξης που αρίστευσε κατά το προηγούμενο σχολικό έτος και στους παραστάτες τους αριστεύσαντες από τις τρεις τάξεις του σχολείου. ( Ο μαθητής που εκπροσωπεί την Α' τάξη ορίζεται μετά από κλήρωση ανάμεσα στους μαθητές που αποφοίτησαν από το Δημοτικό με βαθμό άριστα 10.) 

Παράλληλα γίνονται από τους μαθητές διάφορες παρουσιάσεις με ποιήματα, πεζά κείμενα, βίντεο και θεατρικά δρώμενα ώστε να γίνει κατανοητή η σημασία της ημέρας. Στα περισσότερα σχολεία της χώρας μας σε αυτήν την εκδήλωση δίνονται τα αριστεία και τα βραβεία προόδου στους μαθητές που αρίστευσαν και πρώτευσαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος.






Στα Κύθηρα εδώ και αρκετά χρόνια αυτό συνηθίζεται να γίνεται ανήμερα της εορτής της 28ης Οκτωβρίου στην Πλατεία της Χώρας. Τη γιορτή επιμελήθηκε ο φιλόλογος καθηγητής ειδικής αγωγής Βασίλης Λυμπέρης με τη βοήθεια του θεολόγου μας Γιώργου Λουράντου.

Τη χορωδία δίδαξε ο καθηγητής μουσικής Μανώλης Στάθης. 







Μια όμορφη και περιεκτική γιορτή την οποία οι μαθητές παρακολούθησαν με την αρμόζουσα ευπρέπεια και προσοχή.

Μπράβο σε όλους.
-------------------------
Σταυρούλα Φατσέα
-------------------------