Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ


ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΜΑΣ ΠΛΟΙΑΡΧΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ(ε.α) ΠΡΟΒΑΤΑΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Με χαρά πληροφορηθήκαμε την βράβευση του εκλεκτού μας φίλου και συμπατριώτη Πλοιάρχου Λιμενικού Σώματος (ε.α.) κ. Προβατάρη Κωνσταντίνου από το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος.
Στο φίλο μας τον Κωνσταντίνο απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός Τάγματος Τιμής (Τάγματος Αριστείας).
Αγαπητέ μας φίλε και συμπατριώτη Κωνσταντίνε σε συγχαίρουμε και συγχρόνως σε ευχαριστούμε και για της πολύτιμες Υπηρεσίες που πρόσφερες στον τόπο μας ως Λιμενάρχης.
Να είσαι πάντα καλά και να συνεχίσεις έτσι πάντα να διαπρέπεις τόσο στην προσωπική σου ζωή όσο και να προσφέρεις όπως έκανες πάντα στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή του Τόπου μας όπου και αν βρίσκεσαι.
adelin 107,3 fm 

Εγκαίνια έκθεσης Φιλαρμονικής - art opening at Philharmoniki ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Με χαρά σας παρουσιάζουμε στον νέο μας εκθεσιακό χώρο στην Φιλαρμονική μια ξεχωριστή έκθεση! Κάποιοι δικοί μας άνθρωποι, η Μαρία η Μάσα και ο Βάλερυ, που διαμόρφωσαν - αναμόρφωσαν την αίθουσά μας πριν λίγους μήνες, ταλαντούχοι καλλιτέχνες και οι τρεις, μας παρουσιάζουν την νέα τους δουλειά. Τρεις εγκαταστάσεις με χρήση πολυμέσων σε συνεργασία (για το ηχητικό κομμάτι) με μουσικούς, 2 από τους οποίους είμαστε μέλη της Φιλαρμονικής, ο Πάνος Κουντάνης και ο Παναγιώτης Λευθέρης.Σας περιμένουμε στα εγκαίνια την Παρασκευή στις 8μιση! Θα παίξει και η μπάντα μας μερικά κομμάτια από το ρεπερτόριό της!
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

“Iconophonia” exhibition is a collaboration between artists and musicians. It is organized by Chorus Effect group, which consists of Masha Zusman, Maria Schina and Valery Bolotin, who, based on a certain idea, collaborated with the musicians Musica Nova, Panagiotis Kountanis and Panagiotis Leftheris in the creation of installations using multimedia. The exhibition of their works is accompanied by a collection of copies of graphic scores of well-known composers of the 20th century such as Cage, Xenakis, Stockhausen, and others.

Opening on Friday. October 12 at 20:30, at the hall of Philharmonic at Potamos Village, Kythira Island, Greece.

Το Μεταπτυχιακό Summer School του Παντείου στα Κύθηρα!


Πριν 15 χρόνια, ως φοιτητής του Μεταπτυχιακού "Ευρωπαϊκή Ένωση και Αναπτυσσόμενος Κόσμος" του Παντείου Πανεπιστημίου, πρότεινα στον Καθηγητή Γρηγόρη Τσάλτα (μετέπειτα Πρύτανη του Παντείου και υπηρ. Υπουργό Περιβάλλοντος), την θεσμοθέτηση ενός ετήσιου summer school στα Κύθηρα για την εξειδίκευση νέων επιστημόνων πάνω σε σύγχρονα περιβαλλοντικά θέματα. Πριν 13 χρόνια το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα. Φέτος, μετά από 13 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και επιστημονικής προσφοράς, το summer school του Παντείου είναι ξανά εδώ και δίνει γνώση και εμπειρίες στους αυριανούς διαχειριστές και policy makers.

Με τη συμμετοχή εξαίρετων επιστημόνων, φέτος ασχολείται με τα επίκαιρα θέματα της πολιτικής προστασίας.
Η σημερινή συζήτηση με τους συμμετέχοντες στο Δημαρχείο ήταν εξαιρετική.
Αν το Κράτος είχε το ίδιο πάθος για αλλαγή με τους φοιτητές και τους νέους επιστήμονες, σίγουρα θα πηγαίναμε καλύτερα ως κοινωνία!
Stratos Charchalakis

Σεμινάριο στους Πυροσβέστες του Π.Κ.Κυθήρων από τον Δρ. Μιλτιάδη Αθανασίου.(ΦΩΤΟ)

Στα πλαίσια του 14ου Διεπιστημονικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης Νέων Επιστημόνων <<Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη.Καταστροφές,Φύση,Άνθρωπος.Από τη διαχείριση στην πρόληψη>> που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου στα Κύθηρα,το απόγευμα της Πέμπτης 11/10 πραγματοποιήθηκε Σεμινάριο από τον Δρ. κύριο Μιλτιάδη Αθανασίου  στους Πυροσβέστες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κυθήρων.

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου είναι διδάκτορας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, έχει M.Sc. στην Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών και είναι Περιβαλλοντολόγος. Έχει 20ετή εμπειρία στην εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών (Α.Μ. μελετητή 14579) και έχει εκπονήσει μελέτες διαχείρισης δασικών πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το WWF Ελλάς και ιδιωτικές εταιρείες. Η διδακτορική του διατριβή, με τίτλο "Συμβολή στην επιλογή της καλύτερης μεθόδου πρόβλεψης της συμπεριφοράς δασικών πυρκαγιών για την Ελλάδα", χρηματοδοτήθηκε σε ένα μέρος της, από τη Διεθνή Ένωση για τις Δασικές Πυρκαγιές (International Association of Wildland Fire) διαμέσου της υποτροφίας για υποψήφιους διδάκτορες (Doctoral Student Scholarship Award) για το έτος 2014. Έχει 18 έτη εμπειρίας στην καταστολή δασικών πυρκαγιών και 5 έτη εμπειρίας στην αεροπυρόσβεση ως μέλος πληρώματος πυροσβεστικού ελικοπτέρου (2011 έως και 2015), συγκεκριμένα ως ιπτάμενος Σύνδεσμος του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικό ελικόπτερο Sikorsky S-64 (Type I). O Δρ. Μιλτιάδης Αθανασίου ήταν o επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών "Προμηθέας" (Α.Μ.: 32), σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, από το 2000 έως και το Σεπτέμβριο του 2003, υπηρέτησε τα έτη 2006 και 2007 ως εθελοντής πυροσβέστης (Α.Μ. 01Ε114), στον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών και από το 2008 έως και σήμερα είναι Ειδικευμένος Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας (Α.Μ.: 41). Έχει διδάξει τα μαθήματα “Δασικές πυρκαγιές και Σχέδια δράσης” και “Ανάλυση  και Διαχείριση ανθρωπογενών - φυσικών κινδύνων και καταστροφών”, στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) “Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων” και "Γεωλογία & Γεωπεριβάλλον – Ειδίκευση Γεωγραφία & Περιβάλλον", του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα. Έχει, επίσης, διδάξει στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας για τα ακαδημαϊκά έτη 2016-2017 και 2017-2018 τα μαθήματα “Τοπογραφία – Γεωπληροφορική στις Πυροσβεστικές Επιχειρήσεις” και “Γεωπληροφορική GIS”, ως ωρομίσθιος τακτικός καθηγητής. Διδάσκει σε εθελοντές και επαγγελματίες πυροσβέστες, σε στελέχη υπηρεσιών και πολίτες – κατόπιν σχετικών προσκλήσεων – τα αντικείμενα της συμπεριφοράς και της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, με στόχο την μείωση της διακινδύνευσης κατά τη δασοπυρόσβεση, την υποστήριξη της αποτελεσματικής καταστολής, την προστασία του γενικού πληθυσμού από τις δασικές πυρκαγιές και τη βελτίωση της διαχείρισής τους. Έχει μεγάλη εμπειρία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, κατέχοντας επίσης Πιστοποίηση Εκπαιδευτικής Επάρκειας Εκπαιδευτών Ενηλίκων της Μη Τυπικής Εκπαίδευσης (Κωδικός Πιστοποίησης ΕΟΠΠΕΠ: ΕΒ 33862)

Επιστημονική Ημερίδα: «Η Ευρωπαϊκή Διάσταση της Αειφορίας και της Πολιτικής Προστασίας: Προκλήσεις και Κοινές Προοπτικές», 13/10/2018

Το ΕΚεΠΕΚ, σε συνεργασία με το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Διάσταση της Αειφορίας και της Πολιτικής Προστασίας: Προκλήσεις και Κοινές Προοπτικές».

Η Ημερίδα θα διεξαχθεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018, ώρα 10.00 πμ, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Filoxenia Apartments, στην Αγία Πελαγία Κυθήρων και είναι ανοιχτή στο κοινό.
Το πρόγραμμα της Ημερίδας διαρθρώνεται σε δύο συνεδρίες με τίτλους: «Συνεργασία, Συναίνεση, Συντονισμός: μια Ευρωπαϊκή ματιά στην αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών κινδύνων», και «Πολιτική Προστασία και Αειφορία στον Ελληνικό Θαλάσσιο Χώρο: Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Διαστάσεις».
Οι ομιλητές της Ημερίδας προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο, φορείς πολιτικής προστασίας, διεθνείς και δημόσιους οργανισμούς και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν εγγραφή μέσω αποστολής των στοιχείων τους στοekepek@panteion.gr.












Καπνός από τον Καναδά έφτασε στα Αντικύθηρα

Το πρώτο Παρατηρητήριο για την Κλιματική Αλλαγή {CR}στη «Χαβάη της Μεσογείου» εντόπισε πάνω από το νησί ηφαιστειακή τέφρα από {LF}την Αίτνα και ίχνη από {LF}τις φωτιές στη Β. Αμερική

Καπνός από τον Καναδά έφτασε στα Αντικύθηρα | tanea.grepa06971148 A handout photo made available by the Etna Observatory (Osservatorio Etneo) of the National Institute of Geophysics and Volcanology (INGV-OE) shows a frame grab taken from a monitoring webcam showing Mount Etna spewing ash and erupting lava, in Catania, southern Italy, 24 August 2018. According to INGV, Mount Etna has started new Strombolian activity and emission of lava flows between 23 and 24 August 2018. No evacuations were immediately reported for the towns on the volcano's slopes. EPA/INGV-OE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ηφαιστειακή τέφρα από την Αίτνα και καπνός από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά εντοπίστηκαν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι στο Παρατηρητήριο Γεωπιστημών και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί για πρώτη φορά στα μέσα Ιουνίου 2018. Το ελληνικό Παρατηρητήριο ιδρύθηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στα Αντικύθηρα, καθώς το νησί θεωρείται από τους ειδικούς «η Χαβάη της Μεσογείου», δηλαδή ένα μέρος με μοναδικά πλεονεκτήματα για την παρακολούθηση των κλιματικών συνθηκών της ευρύτερης περιοχής.
Οπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου, οι συγκεντρώσεις που παρατηρήθηκαν μέσω του συστήματος lidar στα Αντικύθηρα ήταν αρκετά μεγάλες. Παρότι το Παρατηρητήριο μετρά μόλις λίγους μήνες ζωής, έχει ήδη να επιδείξει τα πρώτα αποτελέσματα της δουλειάς του. «Ακούγεται παράξενο να φτάνουν μέχρι τη χώρα μας σωματίδια από τον Καναδά, κι όμως παρατηρείται» εξηγεί ο Βασίλης Αμοιρίδης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου και υπεύθυνος για το Παρατηρητήριο.
ΑΕΡΙΕΣ ΜΑΖΕΣ. «Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε γεγονότα με πολύ μεγάλη ενέργεια που δίνουν ισχυρά ανοδικά θερμικά, τα οποία ωθούν αυτές τις αέριες μάζες μέχρι την Τροπόπαυση – το όριο ανάμεσα στην Τροπόσφαιρα, όπου ζούμε, και τη Στρατόσφαιρα -, δηλαδή σε απόσταση περίπου 12 χλμ. Πολλές φορές, τα επεισόδια αυτά διαπερνούν την Τροπόπαυση με αποτέλεσμα τη διάχυση των αερολυμάτων στη Στρατόσφαιρα. Στη Στρατόσφαιρα διαχέονται σχηματίζοντας ένα πέπλο με σκόνη γύρω από τη Γη και μπορούν να παραμείνουν εκεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό το πέπλο ανακλά την ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα να φτάνει στην επιφάνεια της Γης λιγότερη ενέργεια και έτσι αυτά τα φαινόμενα σχετίζονται με το ενεργειακό ισοζύγιο του πλανήτη και το κλίμα. Ενα σημείο αναφοράς τέτοιων γεγονότων είναι το ηφαίστειο Πινατούμπο στις Φιλιππίνες το οποίο εξερράγη το 1991 και επέφερε πτώση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 0,5 βαθμό Κελσίου» συμπληρώνει ο Βασίλης Αμοιρίδης.
Η μεταφορά σωματιδίων από τον Καναδά σημειώθηκε στις 27 και 28 Αυγούστου 2018, εξηγεί από την πλευρά της η Αννα Γιαλιτάκη, διδακτορική ερευνήτρια του Αστεροσκοπείου που ασχολείται με το Παρατηρητήριο. «Οι πυρκαγιές εκεί ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι ο καπνός ταξίδεψε περίπου 15 ημέρες για να φτάσει σε εμάς. Τέφρα από την Αίτνα μετρήσαμε στις 29 Αυγούστου στα Αντικύθηρα, ενώ με το ίδιο σύστημα – όταν αυτό βρισκόταν ακόμη στη Φινοκαλιά της Κρήτης – είχαμε μετρήσει και το μεγάλο event με τη σκόνη από τη Σαχάρα τον Μάρτιο του 2018» εξηγεί. «Ειδικά σε ό,τι αφορά τις φωτιές του Καναδά, είχαμε αρκετά μεγάλες ποσότητες σωματιδίων. Αυτό προκύπτει και από το ότι μπορούσαμε να διακρίνουμε με ευκρίνεια τις ιδιότητες αυτών των σωματιδίων, παρότι ήταν σε μεγάλο ύψος από την επιφάνεια της Γης» λέει η Αννα Γιαλιτάκη.
Το Παρατηρητήριο των Αντικυθήρων, που λειτούργησε με τη συνδρομή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και της Cosmote, στήθηκε στα πρότυπα του Συστήματος Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού και έχει εγκατασταθεί σε μια έκταση 36 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε για 50 χρόνια από τον Δήμο Κυθήρων και την Επιτροπή Διαχείρισης Εγχωρίου Περιουσίας. Το νησί δεν επελέγη τυχαία.
«Στο σημείο αυτό συναντώνται όλοι οι τύποι καιρού, με αποτέλεσμα να ευνοείται η μεταφορά ρύπων από φυσικές πηγές της ευρύτερης περιοχής. Το νησί είναι ένα σταυροδρόμι αερίων μαζών, όπου συναντά κανείς σκόνη από την έρημο της Σαχάρας, σωματίδια θαλάσσιου αλατιού, σωματίδια καπνού από δασικές πυρκαγιές και αστικά κέντρα, γύρη από την Πελοπόννησο και την Κεντρική Ελλάδα και ηφαιστειακή τέφρα από την Αίτνα» λέει ο Βασίλης Αμοιρίδης. «Πρόκειται για το ιδανικό φυσικό εργαστήριο για μελέτες που αφορούν την επίδραση των αερολυμάτων στην ακτινοβολία και τον σχηματισμό των νεφών, φαινόμενα που βρίσκονται στην αιχμή της έρευνας για την κλιματική αλλαγή» προσθέτει.
ΠΗΓΗ https://www.tanea.gr

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΓ.ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ


ΒΑΤΙΚΑ.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ .ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ