Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Ο Έλληνας ήρωας των Δίδυμων Πύργων με καταγωγή από την Σύμη και τα Κύθηρα,που συγκίνησε το Χόλιγουντ

ΦΩΤΟ https://matinademeli.wordpress.com/page/3/

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι έζησαν από κοντά την 11η Σεπτεμβρίου δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Θα θυμούνται πάντα με κάθε τραγική λεπτομέρεια όσα έζησαν και όσα έχασαν... Εκείνο το πρωινό, όπως αναφέρει άρθρο στο Έθνος, ο Ελληνοαμερικανός αστυνομικός Τζον Κασσιμάτης (φωτογραφία) ξεκίνησε -όπως κάθε μέρα- να πάει στη δουλειά του. Λίγα λεπτά μετά, τα πάντα άλλαξαν. Πρωταγωνιστής και αυτός της ανεπανάληπτης περιπέτειας που βίωσε η Νέα Υόρκη, ο 60χρονος, συνταξιούχος πλέον, κατάφερε να σώσει τον εαυτό του, αλλά και εκατοντάδες εγκλωβισμένους μέσα στους φλεγόμενους Δίδυμους Πύργους.
Από τη δράση του ίδιου και της ομάδας του, λίγα χρόνια αργότερα, ο Ολιβερ Στόουν εμπνεύστηκε το κινηματογραφικό "World Trade Center", όπου ο χαρακτήρας του Τζον Κασσιμάτη είναι επικεφαλής της ομάδας του ηρωικού πυροσβέστη Τζον ΜακΛάχλαν, τον οποίο υποδύθηκε ο Νίκολας Κέιτζ. Στα γυρίσματα της ταινίας, που έγιναν στον σταθμό της Αστυνομίας, ο Ελληνοαμερικανός αστυνομικός γνωρίστηκε με τον δημοφιλή ηθοποιό. "Δεν μπορούσε να πει το όνομά μου και με φώναζε ?Γκασμάτι?", θυμάται σήμερα. "Μου είχε κάνει εντύπωση το πάθος του και πόσο κοντά στην πραγματικότητα κατάφερε να αποδώσει τον ρόλο του", λέει ο κ. Κασσιμάτης σημειώνοντας πως "τα πρώτα 30 λεπτά της ταινίας αποτυπώνουν την τραγική εκείνη ημέρα με τον καλύτερο τρόπο".
Με καταγωγή από τη Σύμη και τα Κύθηρα, ο Τζον Κασσιμάτης μεγάλωσε στις γειτονιές της Νέας Υόρκης. Την τραγική εκείνη ημέρα είχε υπηρεσία και βρισκόταν από νωρίς το πρωί στο Μανχάταν.
Ανάμεσα στα 3.000 θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν και 26 Ελληνοαμερικανοί. Μεταξύ αυτών και ο κουνιάδος του ομογενούς αστυνομικού, ο οποίος εργαζόταν σε έναν από τους δύο πύργους.
Χαραγμένη στη μνήμη
Ο ίδιος ο κ. Κασσιμάτης θυμάται: "Είχα υπηρεσία στον γενικό σταθμό των λεωφορείων. Ανοιξα τον ραδιοσταθμό για να ακούω τα νέα. Στην αρχή νομίζαμε ότι είναι κάποιο μικρό αεροπλάνο. Οτι είχαν πάρει φωτιά δέκα όροφοι. Μάζεψα το Σώμα, σταματήσαμε ένα λεωφορείο της πολιτείας, βγάλαμε τον κόσμο, το γεμίσαμε με μάσκες οξυγόνου και ξεκινήσαμε προς το σημείο. Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τι έχει συμβεί. Από το μισό Μανχάταν έβλεπες τους Διδύμους Πύργους. Από όποιο στενό κι αν περνούσες... Οσο πλησιάζαμε, βλέπαμε το έδαφος να υποχωρεί. Οσο πιο κοντά πηγαίναμε, βλέπαμε πτώματα. Ημασταν πέντε που γνωρίζαμε καλά τα κτίρια... ήταν χιλιάδες που έψαχναν τρόπο να σωθούν". 
""Αυτή η φωτιά δεν θα σβήσει ποτέ", μου είπε ένας πυροσβέστης. Πολύς κόσμος είχε πάθει σοκ. Ανέβηκα στους ορόφους και έπιανα τις γυναίκες και τις κατέβαζα στο ισόγειο, στο εμπορικό κέντρο. Στο ταβάνι έβλεπα αντλίες που έμοιαζαν με σταλακτίτες. Ο θόρυβος ήταν εκατό φορές πιο δυνατός από αυτόν του Μετρό. Επεφτε ο δεύτερος πύργος. Ο ένας όροφος κατέρρεε μέσα στον άλλον. Δεν περιμέναμε να γίνει αυτό. Ελπίζαμε ότι οι ψηλότεροι όροφοι θα έπεφταν στα πλάγια. Παντού είχε σκοτεινιάσει, ο θόρυβος μεγάλωνε κι ο διευθυντής του Σώματος μου φώναζε: ?Τρέχα να σώσεις τον εαυτό σου....
Τα τζάμια έσπαγαν, σίδερα και τσιμέντα έπεφταν βροχή... Το ωστικό κύμα μάς πέταξε δέκα μέτρα. Βούιζαν τα αυτιά μου. Ενα μέτρο μακριά μου ήταν ο διευθυντής του Σώματος και δεν ακούγαμε ο ένας τον άλλον. Εψαχνα με τον φακό αν υπάρχουν άλλοι ζωντανοί. Τα μάτια μας έβλεπαν σκιές. Ακούσαμε κάποιον να φωνάζει βοήθεια... Βγήκαμε έξω. Ολα ήταν γκρι... Σαν να έπεφτε χοντρό χιόνι. Βρήκα μια γυναίκα ζωντανή, την έβαλα στην πλάτη κι άρχισα να τρέχω. Εκείνη τη στιγμή λες και το έστειλε ο Θεός, πέρασε ένα φορτηγό, μπήκαμε όλοι μέσα. Δεν έβλεπα τίποτα. Δυο στενά πιο πάνω σταματήσαμε. Τα κτίρια έλειπαν...".
Η αγωνία των οικείων του
Η οικογένειά μου αγνοούσε την τύχη μου 
Ο Ελληνοαμερικανός αστυνομικός θυμάται με κάθε λεπτομέρεια όσα έζησε σαν να μην πέρασε μια μέρα... Λίγες ώρες μετά την επίθεση, η εικόνα δεν θύμιζε σε τίποτα την άλλοτε λαμπερή μητρόπολη.
"Δεν πήγα σπίτι μου εκείνη την ημέρα. Καταφύγαμε όλοι στις εγκαταστάσεις ενός πανεπιστημίου. Εκεί ήρθαν γιατροί, ασθενοφόρα και πολλοί τραυματίες. Μου έκαναν εξετάσεις, μου έδωσαν οξυγόνο. Τα τηλέφωνα δεν δούλευαν. Η οικογένειά μου αγνοούσε την τύχη μου. Ευτυχώς, ο γιος μου με είδε στην τηλεόραση. Επικοινώνησε μαζί μου ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, τον οποίο γνώριζα από τον σύλλογο του Αγίου Παύλου. Βρισκόταν στη Μασαχουσέτη και ζήτησε συνοδεία για να τον βοηθήσω να γυρίσει. Ηταν ο πρώτος Δεσπότης που έφτασε το ίδιο κιόλας βράδυ στους Πύργους. Ο Αγιος Νικόλαος είχε γίνει σκόνη...".
Απών από τους εορτασμούς
"Εχει καταντήσει... πανηγύρι"
Ο Τζον Κασσιμάτης τέσσερις ημέρες μετά προβιβάστηκε. Αυτός και η ομάδα του είχαν ήδη καταφέρει πάρα πολλά. "Είμαι περήφανος. Σώσαμε το 99% από όσους μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Τα βράδια μετά την 11η, πήγαινα στους Διδύμους και έσκαβα...". Φέτος είναι η 10η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο Ελληνοαμερικανός αστυνομικός αποφάσισε να μην παραβρεθεί. "Δεν θα πάω. Θα είναι προσβολή για τους δικούς μας ανθρώπους που χάσαμε τότε. Το έχουν κάνει πανηγύρι. Οι πολιτικοί βρίσκουν ευκαιρία για φωτογραφίες. Ομως, δεν είναι αυτό η 11η Σεπτεμβρίου. Ο Σύλλογος των πρώην αστυνομικών κάνουμε κάθε χρόνο παραμονή της μαύρης επετείου τον γύρο της Ν. Υόρκης με μηχανές, στη μνήμη όσων χάθηκαν. Ετσι απλά, χωρίς κάμερες και δημοσιότητα...".
ΠΗΓΗ https://flashnews.gr

ΛΑΚΩΝΙΑ.Βύθιση Ε/Π-Α/Κ σκάφους στη Μονεμβασιά


Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, η Λιμενική Αρχή Παλαιάς Μονεμβασιάς  ότι το επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» Σ.Μ. 54, το οποίο ήταν προσδεδεμένο στη μαρίνα Μονεμβασιάς, βυθίστηκε λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.
  Στο ανωτέρω σκάφος δεν επέβαινε κανείς, ενώ από το περιστατικό δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση.
  Προανάκριση διενεργείται από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Παλαιάς Μονεμβασιάς του Λιμεναρχείου Νεάπολης Βοιών.
ΠΗΓΗ 
 http://hcg.gr/

Εγκύκλιος του Υπουργείου προς τα σχολεία για τη γρίπη



ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ.Μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο από την χθεσινή σοροκάδα (ΦΩΤΟ)


Μεγάλες ζημιές στο παραλιακό μέτωπο από την χθεσινή « σοροκάδα « η οποία σύμφωνα με μεγάλους σε ηλικία ψαράδες ήταν η μεγαλύτερη σε ένταση και διάρκεια των τελευταίων 60 τουλάχιστον χρόνων . Μεταξύ των ζημιών η βύθιση ενός επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους στη Μαρίνα , η καταστροφή του φάρου της Μαρίνας μαζί με την λιθοριπή και τα μπλόκια στην θέση αυτή , η καταστροφή στο λιμενοβραχίονα στη θέση ΛΑΖΑΡΕΤΟ .
Σταύρος Χριστάκος













Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη συναντήθηκε ο Δήμαρχος Κυθήρων


Δελτίο Τύπου - 06/02/2019
Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 5/2/2019 ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση των μελετών για την κατασκευή και λειτουργία Δημοτικού Σφαγείου στα Κύθηρα. Όπως είναι γνωστό, η υπόθεση αυτή απασχολεί την τοπική κοινωνία για σχεδόν 3 δεκαετίες, ενώ την τελευταία δεκαετία το ζήτημα δεν είχε προωθηθεί καθόλου, παρά την εκπεφρασμένη πίεση και αγωνία του κτηνοτροφικού κλάδου.

Με το Προεδρικό Διάταγμα 23/2014 εγκρίθηκαν οι ελάχιστες απαιτήσεις για τα σφαγεία μικρής δυναμικότητος στα ελληνικά νησιά και απλοποιήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες. Η Δημοτική Αρχή έθεσε εξαρχής το ζήτημα των σφαγείων ως μια από τις προτεραιότητές της. Ολοκλήρωσε την Μελέτη Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας, πραγματοποίησε πρωτογενή συλλογή στοιχείων ώστε να αποτυπωθούν οι πραγματικές ποσότητες του ζωικού κεφαλαίου στα Κύθηρα και επέλεξε την έκταση για τη δημιουργία των σφαγείων στη θέση "Μαραθέας" η οποία έχει ήδη παραχωρηθεί από την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας. Ολοκλήρωσε δηλαδή τις απαραίτητες πρόδρομες ενέργειες για την σύνταξη των κανονικών μελετών, για τις οποίες ο Δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Αραχωβίτη την ενεργό συνδρομή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, παραδίδοντάς του και τη σχετική προμελέτη που κρίνει την επένδυση βιώσιμη.
Ο κ. Υπουργός, αντιλαμβανόμενος πλήρως και σε όλες τις διαστάσεις του το ζήτημα, δεσμεύθηκε να συνδράμει ενεργά στην εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών (πολιτικού μηχανικού, Η/Μ, ΜΠΕ, διάθεσης λυμάτων, υδραυλικές, οικονομική, τεύχη δημοπράτησης κ.λπ.) είτε μέσω των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου είτε με ένταξή τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστική εμπλοκή του κεντρικού Κράτους σε ένα μείζον αναπτυξιακό ζήτημα των Κυθήρων όπως είναι η περίπτωση των σφαγείων. Η πλήρης ολοκλήρωση και αδειοδότηση των μελετών θα απαιτήσει χρόνο, όμως, πλέον το έργο αυτό αρχίζει σταδιακά να ωριμάζει χάρη στην προμελέτη και τις πρόδρομες ενέργειες στις οποίες προέβη η Δημοτική Αρχή. Είναι ένα έργο ουσίας που όταν ολοκληρωθεί θα αλλάξει ριζικά την πρωτογενή παραγωγή στο νησί μας, δίνοντας ουσιαστική ώθηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.


ΒΑΤΙΚΑ.Στο σπήλαιο της Καστανιάς έκοψε την πίτα της η ΚΕΠΠΕΔΜ

Σε ένα μοναδικό και ξεχωριστό τοπίο όπως αυτό του σπηλαίου της Καστανιάς, έκοψε φέτος τη πίτα της η Κοινωφελής Επιχείρηση Παιδείας και Περιβάλλοντος του Δήμου Μονεμβασίας. Την πίτα ευλόγησαν οι εφημέριοι Νεαπόλεως και Λαχίου π. Παναγιώτης Αρώνης και π. Παναγιώτης Κοντάκος.Η πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΜ κα Αλεξάνδρα Χαραμή αφού ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθησαν, αναφέρθηκε στη μοναδικότητά του σπηλαίου, η επισκεψιμότητα του οποίου αυξάνεται κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα τόνισε την ανάγκη συνεχούς προβολής. Τέλος επαίνεσε όλους τους υπαλλήλους και συνεργάτες της, οι οποίοι όπως ανέφερε «στηρίζουν τη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται όλα αυτά τα χρόνια».
Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων οι Αντιδήμαρχοι Νεαπόλεως, Μολάων και Μονεμβασίας κ.κ. Χαράλαμπος Κουτσονικολής, Ηλίας Καλογερίνης, Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης και Γιώργος Βουνελάκης, η Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου κα Παναγιώτα Αλειφέρη, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χρήστος Πετράκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστανιάς κ. Ανάργυρος Τζερεφός, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος  Νεαπόλεως κ. Ευάγγελος Δρίβας, ο Διοικητής του παραρτήματος Νεάπολης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Λεωνίδας Μαχαίρας και ο  Λιμενάρχης Νεαπόλεως κ. Θεόδωρος Μοτσάκος .
Το monemvasianews.gr επαινεί όλους τους εκπροσώπους του Δήμου Μονεμβασίας για την πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια, συνέπεια της οποίας είναι η σωστή λειτουργία και προβολή του σπηλαίου της Καστανιάς. Ενός σπηλαίου μοναδικού στο είδος του το οποίο προάγει και αναβαθμίζει το τόπο μας και έχει χαρακτηριστεί, ως πρώτο στην Ευρώπη και δεύτερο καλύτερο στον κόσμο.
http://www.monemvasianews.gr/


Προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τα Κύθηρα (ΦΩΤΟ)

 ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΜΟΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΜΟΣ

Ειρηνη Βενερη-Τραβασαρου
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΜΟΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΜΟΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΜΟΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΜΟΣ 

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΜΟΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΜΟΣ

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ 

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ 

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ

ΚΟΜΠΟΝΑΔΑ


ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΜΟΣ

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΜΟΣ
ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΜΟΣ

ΚΟΜΠΟΝΑΔΑ

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ

ΚΟΜΠΟΝΑΔΑ
ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ

ΚΟΜΠΟΝΑΔΑ










Το ταξίδι για την Αναγένηση των Κυθήρων ξεκίνησε..Δεντροφύτευση Κυριακή 10 Φεβρουαρίου


ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ